- A Telekom is beszáll a használtpiacba
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Fotók, videók mobillal
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Android szakmai topik
- Yettel topik
-
Mobilarena
Xiaomi Redmi 3/3 Pro
Nem 3S! 3S topik erre: [link]
Keresni/kínálni/hirdetni tilos itt a topikban! Legyen az telefon, kiegészítő vagy szolgáltatás!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #4870 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de nem véletlenül kérdeztem úgy, hogy hol kérdezhetek erről, mert nem a Redmit akarom rootolni, hanem egy gsm szervizes rootolta a nemredmi3 telefonomat és azt sem tudom, hogy ez mire jó vagy mire rossz, hogy tüntethetem el? stb. Kell-e egy telefonra párhuzamosan egy Kingo Root és egy iRoot nevű valami, amelyek ikonjai alatt mindkettőnél a SuperUser név áll? A kérdésemből remélem kiderült, hogy nagyon nem értek a témához. És nagyon OFF itt.
-
Soká
senior tag
válasz AcélAgyar #4859 üzenetére
"fontos, hogy gépen is jól olvasható legyen a szöveg,"
Hááát, más kategória az olvashatóság és kicsit más a karakterfelismertetés. Ez utóbbi nekem eszembe sem jutott telófotós módszerrel, az ilyet én szkennelni szoktam. De lehet, hogy a mai karakterfelismerők már veszik az akadályt. A mobilokra fokozottan igaz, ami a jó fényképezőkre is igaz, hogy a széleken, sarkokban már nem rajzolnak olyan szépen. És pontosan is kell fotózni, hogy a geometria rendben legyen.
Én a vacak kis telefonommal egy bizonyos CameraScan progit használok, ami nagyon ügyesen pdf-et varázsol a lefotózott oldalakból. eléggé torzítja a sorokat, de olvasáshoz megfelel.
Ha valaki megszánna egy privát üzivel, hogy root témában egy magamfajta lámer hol kérdezhet?
-
Soká
senior tag
válasz AcélAgyar #4847 üzenetére
"jó fotókat lehet vele lőni vagy sem."
Gondolom, hogy technikai értelemben kérded, mert egyébként a fotó jósága a fényképező személy látásmódjától függ. Egy jó fotós vacak fényképezőgéppel is tud érdekes fotót készíteni, és fordítva...
Jó fényviszonyok között elég jó fotókat készít a telefon. A kérdés csak az, hogy mire szeretnéd használni ezeket a képeket? Mert arról nem lehet megfeledkezni, hogy ez egy fiksz nagylátószögű kamera, légypiszoknyi érzékelővel, tehát fotós szempontból csupa korlát a kütyü.
De normális fényviszonyok között vállalható képeket készít. Talán nem haragszik trebrona kartárs ha az albumát én is linkelem.
valószínűleg nem véletlen, hogy csupa nappali kép szerepel az alnbumban, ő a kütyü előnyös oldalát igyekezett megmutatni.
A kamera appokra én csak azt tudom mondani, hogy nincs rizikó, ki kell próbálni. Szerintem csodát nem csinálnak, de bizonyos helyzetben akár lehetnek hasznosak.A többihez nem értek.
-
Soká
senior tag
válasz jocoka1848 #4799 üzenetére
"Ti ezek vagytok"
De most komolyan! Nem érzékeled az ellentmondást a soraidban? Mégis milyen alapon gondolod, hogy a "felkérésedre" valaki megtegye helyetted azt, amire te lusta vagy? Az nem magyar mentalitás, hogy a lehető legtermészetesebb módon másokat dolgoztatnál magad helyett?
Egyébiránt, persze, jó lenne, ha valaki venné a fáradságot és összegyűjtené egy csokorba a fontos hozzászólásokat, de ezért legfeljebb sóhajozhatunk, de senkit nem szólíthatunk fel rá, hogy tegye meg helyettünk.
-
Soká
senior tag
válasz trebrona #4189 üzenetére
Kedves trebrona,
jobban azért nem tudom átgondolni, mert én tényleg nem értek ezeknek a kütyüknek sem a hardveres, sem a szoftveres rejtelmeihez. És ezt inkább bevallom, mert nem gondolom nagy szégyennek (a magam korában)Tehát kiszámolni, kikövetkeztetni sem tudom, hogy mit bír a kütyü. Viszont amit leírt a kolléga, hogy fut, közben telefonál, zenét hallgat és követi a térképen magát, számomra nem olyan eszement elvárás egy ilyesmikre (is) kitalált kütyüvel szemben. (mondom ezt úgy, hogy amikor a topiklakók többsége még meg sem született és kaptam a nagy Szovjetunióból egy mechankius lépésszámlálót (oroszul: shagomer...) akkor az kb. akkora szenzáció volt, mint most egy nemtudommilyen hiperszuper mobil vagyis annyira nem vagyok elhallva azoktól a futóktól, akik még futás közben sem tudnak önfeledten futni... de ez más téma, ha valaki enélkül nem futna, akkor inkább világítson a karján a kütyü...A kérdésemben lévő "sztereotípia" azért nem sztereotípia mert úgy gondolom, joggal tehetem fel azt a kérdést, hogy két egyforma paraméterekkel rendelkező telefon közül teljesít-e többet és jobbat az, amelyik kétszer annyiba kerül? Szerintem teljesen joggal tehetem fel a kérdést és nem is igazán értem, hogy te most a kínai oldalról vagy "érzékeny" vagy netán samsung/iphone oldalról? mert utóbbiak is lehetnek önérzetesek és mondhatják azt, hogy miért várok el többet tőlük, hiszen ők is hasonló alkatrészekből készülnek? (az, hogy drágábbak, annak egyéb okaik vannak...)
Ettől függetlenül az nem lehetséges, hogy egyik vagy másik rendszer jobban van optimalizálva? (természetesen én ezt az "optimalizálást" sem értem műszaki alapjaiban, csak sokszor olvasom, amikor a jól összerakott kütyükről írnak, tehát van olyan, hogy két egyforma dolog nem egyformán viselkedik.
"Egzakt választ pedig senki sem fog tudni adni,"
Az adott tesztet egyébként szerintem nem lehetetlen végrehajtani. Csak meg kell kérni egy megfelelő telóval rendelkező ismerőst, hogy játssza el a sztorit.
Még nem vettem, de tervezem redmi 3 (pro?) vásárlást, tehát légyszi ne ellenségként gondolj rám! Persze én valaminek a birtokában is igyekszem józanul elfogadni a kütyü korlátait és biztosan nem haragszom meg, ha valaki ezt feszegeti...Az esetleges viták elkerülése érdekében jelzem, hogy ha szükséges, akkor majd magánban válaszolok.
-
-
Soká
senior tag
válasz tom120514 #4098 üzenetére
"Nem a darab, a tárhely a limit."
Ha így van, akkor az jó.
Tegnap én úgy jártam, hogy felraktam valami google alkalmazást a régi telómra és azt vettem észre, hogy szövegírásnál kicsit lassabb lett minden. Gyorsan leszedtem az applikációt és visszaállt a rend. Az volt az érzésem, nem kellene már tovább terhelni szegény telót. De ha most mosolyogtok és azt mondjátok, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, elhiszem. (az elérhető belső tárhelyem egyébként 552Mb)[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz tom120514 #4091 üzenetére
Szerinted akkor is felesleges, ha úgy veszi az ember, hogy 2-3 évig is szeretné használni a telót? Vagyis, hogy a leendő alkalmazások (nem a hardverigényes játékokra gondolok) előbb-utóbb megkövetelik a több RAM-ot?
Én nem értek ehhez a témához de én is azon töröm a fejem, hogyha a Redmire esik a választásom, akkor inkább a 3Pro lesz az.. Miközben használok egy rém egyszerű 1Gb rammal bíró mezei telefont és tk. nincs vele semmi bajom (mert nem használok olyan applikációkat).
A több RAM mennyivel növeli a fogyasztást? ha növeli... mondom, nem értek ehhez, nagyon laikus vagyok. -
Soká
senior tag
"A telefonálás mellett semmi mást nem használnék rajta, csak az e-mailt "
Ha tényleg az üzemidő a legfontosabb, akkor neked inkább az ilyen jellegű telóra lenne szükséged.
http://mobilarena.hu/teszt/oukitel_k10000_teszt/adatkommunikacio_akkumulator_osszegzes.html
Van ennek 6000-es karcsúbb változata is. -
Soká
senior tag
válasz menledge #2200 üzenetére
"Szerintem egy igen fontos összehasonlítási alapot nem néztél!"
Ó, biztosan többet sem. De azért nem néztem mert én abszolút nem értek ehhez. Azért is írtam, hogy: "A két eltérő proci nem tudom hogyan viszonyul egymáshoz."
Én egyáltalán nem vagyok otthon a mobiltelefóniában, amihez értek valamelyest: a fotók képminősége, a dizájn és a mechanikai, anyaghasználati kérdések. nekem nem kell más csak egy stabil telefon amivel jól lehet együttélni. Én vagyok az aki nem akar rootolni (nem is igazán tudom, hogy mit jelent...) csak azt várom, hogy bosszantó bugok nélkül tegye a dolgát a telefon. Ha van benne GPS akkor az működjön is, ha van rajta állapotjelző, akkor mutassa is ha sms-em jött, ha van benne iránytű, akkor az északot mutasson, ha beszélek, akkor ne sípoljon, ne zúgjon, ne merítse eszetlenül az akksit. A dolgok magyarázatát pedig meghagyom a szakértőknek.[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz BrandonXXV #2189 üzenetére
Na tessék, megérezték a kívánságodat! )
Ulefon paris teszt a mobilarénától. Még forró
Nem olvastam végig, de talán ez az első olyan teszt, aminek szerintem az írójára nézve gyalázatosan elfogult a hangneme. Így szerintem nem kellene tesztelni... de ez itt már nagyon off... -
Soká
senior tag
válasz BrandonXXV #2189 üzenetére
"Ulefone Paris vs Xiaomi Redmi 3"
Miután véletlenül én is az Ulefon Paristól indultam, így annyit mondhatok, (bár egyik telefon sem volt a kezemben) hogy az U. P. paraméterei alapján csak kevés dologban lehet jobb mint a Redmi 3.
Első talán az ára: kb. 10.000-rel olcsóbban lehetne beszerezni külföldről (tinydeal német raktárból 140dollár). De csak külföldről, mert itthon 60.000Ft körül árulják, ami a leendő eustockos Redmi3 50.000-es árához képest vicc.
Második előnye (ha előny) a cserélhető akkumulátor
Harmadik: 2+1 kártyahely, tehát a SDkártyát nem a SIM-ek rovására használhatod.Az Ulefonra rá van írva a Gorilla Glass 3, a Redmire nincs, ha jól emlékszem. Lehet, hogy az Ulefon kijelzője egy fokkal jobb.
Hogy a gyakorlatban a használati "érzet" hogyan alakul, azt sajnos én is csak szeretném tudni... A két eltérő proci nem tudom hogyan viszonyul egymáshoz.
Egy valakivel leveleztem, akinek van U. Parisa, ő minden tekintetben dicsérte. Az egyik tesztben meg olyanokat írnak hibaként, hogy:
- gyengén rezeg
- melegszik a készülék
- gyenge világítású home gombok
- gyenge hangszóró
- nehezen leoperálható hátlap
- a kamera rossz fényviszonyok között gyengusA kamera képeit próbáltam összehasonlítani, ebben szerintem a Redmi jobb egy osztályzattal. Hogy a gyakorlatban melyik gyorsabb, melyik nem, ezt nem tudom... De azért az is mókás, hogy az egyik helyen rossznak írják sötétben, egy magyar felhasználó szerint meg: "A fényérzékenységére is csak csillagos ötöst adhatok, látványosan jobb a régi mobilomnál, pedig arra koromsötétben sem panaszkodhattam."
A Redmi3 előnye az is, hogy ez a topik pörög, míg az Ulefonnak topikja sincs, ha jól tudom. (bár megérdemelné szerintem) Nem tudom tehát, hogy milyen gyári "utógondoskodás" várható el az Ulefontól?Állítólag az Ulefont alig 100dollár felett kezdték el árulni. Annyiért egyértelműen a legjobbak között volt.
Szerintem ha valaki vállalja a garancia nehézségét (vagy hiányát) és nem akar 50.000-t áldozni a Redmire, annak megérheti az Ulefon Paris, egyébként nem.
Esetleg itt van két alapos teszt ugyanattól az embertől:
Ulefon Paris
Redmi 3 -
Soká
senior tag
Bocsánat, ezzel a fém hátlappal rossz irányba tereltem a beszélgetést. Nekem így, ebben a formában kicsit felesleges "fícsőr" de ez privát vélemény. Az meg nyilván szükségszerű, hogy az antennák miatt nem lehet bebugyolálni fémbe a telefont.
Ami meg a cserélhető akkukat illeti, itt nyilván a megszokás beszél belőlem. Kezdetben az akkumulátorok - ha nem tévedek - cserélhetőek voltak, most meg az a trend, hogy nem az. Néztem valamelyik teló tesztet, ott is a negatívumok között sorolták fel a beépített akkumulátort. Kicsit nem jó érzés, hogy nem tudom áramtalanítani a készüléket. Ad absurdum, ha vízbe esik a készülék, jó lenne, ha két mozdulattal ki lehetne kapni az akksit...
Arról most ne nyissunk vitát, hogy a Redmiben is lehet cserélni akksit, ha nagyon akar az ember, azért az én fogalmaim szerint az cserélhető, ami két kacsóval segédeszközök nélkül megtehető. Az említett videóban x perc a telefon szétszedése. Azt a "cserét" nevezzük inkább házilagos javításnak...
Az akkumulátorok ilyetén elhelyezése éppen azt a célt szolgálja, hogy halandó felhasználó ne piszkáljon bele a készülékbe. Ha jól sejtem, a gyártó szerint is garanciavesztés, ha a videón látható formában hozzányúlunk a készülékhez.
És abban is igazatok van, hogy a tervezett 2 éves időtartamot kíméletes használat mellett illik kibírnia toknak. -
Soká
senior tag
válasz Maximum1 #2153 üzenetére
Megnéztem ezt a videót és hát számomra most vált nyilvánvalóvá, hogy a "fém hátlap" az gyakorlatilag annyit jelent, hogy a műanyag hátlapra rá van gyógyítva egy kis fém lemez.
Ami azt jelenti hogy a négy sarok az mind műanyag, amiről a fémhatású bevonat majd szépen lekopik...
Ilyen áron én személy szerint könnyedén lemondanék a fém "hatású" tárgy fílingjéről, arról nem beszélve, hogy egy cserélhető akksi szimpatikusabb lenne... -
Soká
senior tag
válasz ertekesa #2122 üzenetére
"Ennél van egy minimális perem."
Ez a perem azt jelenti, hogy ha lefektetem a telót kijelzővel lefelé, akkor a peremen fekszik fel a telefon, nem a kijelzőn?A "minimálisnak" annyira lenne szabad minimálisnak lenni, hogy ha leejtem a telefont, akkor felfogja az ütést és nem adja át a kijelzőnek.
-
Soká
senior tag
Azt látom, hogy van közöttünk egy alapvető szemléletmódbeli különbség. Az a sztereotípia, hogy a fém a jobb, a műanyag a gagyi. Sok tekintetben ez helytálló és mondom én a szakmám alapján eleve fémpárti vagyok, de ugyanakkor azt is látom, hogy bizonyos területeken ez egyszerűen csak marketing kérdés és nem több. A fém látványosabb tud lenni, ugyanakkor műanyagtechnológiával adott formák sokkal könnyebben gazdaságosabban jobban előállíthatóak. és a műanyag alatt ne feltétlen a pvc-re gondoljunk, hanem arra, hogy luxuskategóriás autókban is használnak spéci poliamid fogaskerekeket. Mert műszaki értelemben jobban megfelel mint a fém.
Nálad a "korrekt" kifejezés szerintem marketingügyi korrektséget jelent és nem műszakit. idáig a felsőkategóriás telefonok sajátja volt a fémház, most megjelent a középosztályban is, tehát "korrekt" a dolog. mert "úgy néz ki mintha"... De a lényeg nem az "úgy néz ki"-n van, hanem a "mintha" szócskán. Valójában a belbecs meg középszerű, csak úgy van eladva, mintha...
de erről szól a marketing, kár ez ellen lázadoznom.Annak idején volt olyan kósza ötletem, hogy majd csinálok ezüstből egy tokot (az akkor még nyomógombos) telómnak. Aztán hamar rá kellett jönnöm, hogy mire elkészülnék a melóval, addigra az egész kütyü elavult.
És miután a telefonok ma ugyanúgy avulnak mint 10 éve (ha nem jobban) így valójában a fém tok (mint időtálló anyag) teljesen értelmetlen. Mire egy rövidebb élettartamú műanyag elöregszik, addigra már a telefon rég hegyekben áll valahol Afrikában.
A különféle technológiákkal előállított felületkezelésnek se szeri se száma. nekem is lennének ötleteim, hogy a kopásállóság érdekében mivel lenne érdemes bevonni a tokokat. De aztán rájön az ember, hogy egy 2-3 éves élettartamú tárgyra a legnagyobb eszetlenség olyan technológiákat pazarolni amelyek 100 évre szólnak. Egy mechanikus karóra időtlen tárgy tud lenni, arra megéri zafírüveget rakni, de egy eldobós telefonra??? Arra még mindig legjobb megoldás egy fillérekért cserélhető fólia meg egy cserélhető hátlap.
-
Soká
senior tag
Bocs, nehogy magadra vedd a dolgot, csupán a hozzászólásod volt az "ürügy" ahhoz, hogy elmondjam a véleményemet a fémházas telókról. És annyit akartam a dologból kihozni, hogy a fémház elsősorban csak látványelem. Ahogyan egy felsőkategóriás telefon jobb kamerája, erősebb procija, stb. nem csak látványelem.
-
Soká
senior tag
Ehhez a fémházas dologhoz én nagyon felemás módon állok hozzá.
(Főleg miután a diplomámban szerepel a fém szócska...)
Egyfelől nagyon vonzó a dolog, mert ettől szép, igényes lesz a tárgy. De azért ennek elsősorban csak vizuális jelentősége van és valamiféle trendisége: ha fémházas akkor oké, ha műanyag, akkor meg gagyi.A fémházasnak ugyanúgy van egy csomó hátulütője:
1. ha fémből van, akkor vékonyra kell csinálni (hogy ne legyen nagy a súlya, de ha meg vékony, akkor valójában nem sokat véd, ráadásul ezek az alu, magnézium nem igazán ellenállóak és még csak nem is rugalmasak, ha behorpad, úgy is marad. Igazán értelme az acél vagy esetleg titántokos daraboknak lenne, de az meg rohadt drága...
2. ha fémből van, akkor (bár lehet, hogy ebben nincs igazam) akkor macerásabb levenni a hátlapot, ha jól látom, amelyik teló fémtokos, abban nem cserélhető az akksi.
3. a fém felülete legalább annyira kényes, mint a műanyag. A fémet (ha alu) kénytelenek felületkezelni (eloxálás) az viszont pár mikron vastagságot jelent, ami előbb-utóbb úgyis lekopik. A műanyag itt előnyt jelent, feltéve ha az a műanyag anyagában színezett valami és nem pedig felületkezelt.
4. egy fém hátlapot valószínűleg sokkal nehezebb és drágább pótolni mint egy műanyagot.Szóval, az én meglátásom az, hogy a telefonoknál a fémház elsősorban csak trendiség kérdése. Én egy fém váz + (jó!) műanyag hátlap kombót ugyanolyan jónak gondolok. Itt valaki írta is korábban, hogy gyorsan rendel is egy tokot hogy a szép fém felület ne karcolódhasson. kérdem én, ha rárakok egy műanyag tokot, akkor minek kell a fém? Nem is látszik majd...
Analógia gyanánt, tessék megnézni az igényesebb karórák anyagát: azok mind acéltokok. Alumíniumból nem is tudom készül-e óratok. Semmit nem érne. már az is az olcsóbb megoldásnak számít, ami rézből van krómozva. Pedig a réz is sokkal keményebb mint az alumínium.És ha már a tokoknál tartok. Szerintem nagyon rossz irány, hogy a dizájn oltárán feláldozódik a kijelző védelme. Azt látom, hogy a mostani telefonok egyre kevésbé takarják a kijelző élét, az már ciki ha a tok pereme a kijelző felé nyúlik? Pedig ha egy telefon leesik (és minden telefon leesik egyszer) akkor nagy valószínűséggel valamelyik élére esik. És ha a kijelző az éle, akkor az töréssel fog reagálni. Ráadásul szerintem a kijelzőt védő fólia is hamarabb levállik, ha a széle úgymond szabadon van és nincs körben egy minimális perem.
Mindezt persze úgy mondom, hogy nekem igen kevés tapasztalatom van a mobilokkal, főleg az igényesebb, drágább típusokkal. De a felmerülő techológiákhoz, anyagokhoz értek valamicskét. -
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #2080 üzenetére
Embere válogatja. Én amolyan tárgymániás vagyok, vannak dolgok, amikor azt érzem, hogy egy nem megfelelő használat "fáj" a tárgynak. Sajnálom, ha fémmel kotorásznak a teflonos serpenyőben, pörgetik a bedugós fülhallgatót, és ha feleslegesen csepptölt a töltő... Én ha éjszaka töltök, előveszem az időzítős kapcsolót.
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #2077 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy helytálló-e cikk tartalma...
-
Soká
senior tag
válasz Maximum1 #2011 üzenetére
"Van, lesz ilyen telefonod?"
Hát, meglátjuk. A feleségemnek akartam ilyet ajánlani, de végül a szolgáltatótól vett egy IPhone 5-t... még be sem üzemelte. Nekem a mobil igazából másodlagos, itthon dolgozom, ritkán mozdulok ki, de most rákattantam Miután nem sürgős, ha veszek, lehet, hogy Redmi 3s lesz belőle.
Először egy Ulefon Paris-t néztem ki, de a Redmi 3 mindenképpen megéri a felárat."Kíváncsi lennék mire mész vele."
Nekem tudod mitől van félelmem? Mármint kameraügyileg. Hogy a gyári szórás miatt nem egyformák a készülékek. Most néztem ezt a tesztet és jelzik is, hogy gond van a kamerával, elfogadható lenne a kép, de a bal oldalon totál homály. Ha ilyen van, akkor olyan is lehet, ahol minden éles meg olyan is, ahol minden kicsit életlen. És a "kicsit" hibás a legszarabb eset, mert ott reklamálni sem lehet igazán. A kínai mobilok egyik átka éppen a gyári szórás lehet?
-
Soká
senior tag
válasz Maximum1 #2000 üzenetére
"3 db képet csináltam a redmivel, mind be van mozdulva, ez a legjobb, nehéz vele fixet lőni."
Még annyit, hogy 1/320-al exponálva képtelenség bemozdítani a mobilt. És nincs is ez bemozdulva, egyszerűen életlen kissé és rettenetesen erős rajta a szoftveres sharpening (élesítés). Nem értek hozzá, de elképzelhető az, hogy ez az élesítés nem egy fix mértékben történik, hanem a szoftver elemzi a képet és az élesség mértékének hiányában növeli az élesítést???
-
Soká
senior tag
válasz Maximum1 #2000 üzenetére
Hát, nem tudom, mit gondoljak?
Ha trebrona képeit nézem, akkor oké a Redmi3, ha más képeit, akkor meg nem igazán...Ha megnézed a két fotódat, akkor az látszik, hogy a kép alsó harmadában a kavicsos út kavicsai még mindkét fotón nagyjából egyformán élesek. Az Olynál a háttér is éles (bár nem vagyok elhalva sem a színhűségtől sem a rajzolattól...) de a REDMI már kimondottan életlen. És ezt azért nem értem, mert egy ilyen nagylátószögű pici objektívnek elvileg akkora mélységélessége kellene, hogy legyen, ami átfogja 2 métertől(sőt...) a végtelenig a látványt. Olyan mintha esetleg közelebbre fókuszált volna és mondjuk 0,5-től 3méterig tart az élesség tartománya. Ráadásul elég csúnyán mossa is a részleteket. Tényleg nem tudom mit gondoljak. Tutira tiszta az objektív üvege?
Lehetett volna még csinálni egy olyan fotót is, ahol fejjel lefelé tartod a kamerát, hátha az jelenti a gondot, hogy a lencse és az érzékelő nincs párhuzamban, egyik oldalon éles, másikon nem.
De a legjobb az lenne, amit javasoltam kétszer, hogy egy rajzos sík felületet fotózzatok le pontosan merőlegesen, hogy minden sarok ugyanolyan távolságban legyen a kamerától. Ezt egyébként úgy is meg lehetne tenni, hogy a tulajok megbeszélik, mi az a tárgy, ami minden háztartásban beszerezhető és azonos körülmények között lefotózzátok.
Hasamra ütök: mindenki fog egy fehér lepedőt, összehajtogatja 90x120cm-re, elhoz a lottózóból 5 darab 90-es lottószelvényt, lerakja középre és a négy sarokba és felülről lefotózza napközben, napsütésben de egy árnyékos helyen. Most a hasamra ütöttem. A lényeg, hogy valaki megcsinálja először a képet, feltölti, hogy na, ilyen legyen a többi, és akkor lehet hasonlítgatni.Már ha valakinek van kedve ezzel tökölni.
Fotós topikban, a digitális hajnalán csináltunk valami hasonlót. -
Soká
senior tag
válasz trebrona #1982 üzenetére
Na, ez így nagyon jó! A sorrend nem változott, de eszerint a régi Redmi sem feltétlenül húz mindent kékes árnyalatba és furcsa módon olyan, mintha a régi Redmi mélységélessége nagyobb lenne.
Chaser igazad van, a lencse az első, ha az nem jó, akkor a szenzor is meg van lőve...
-
Soká
senior tag
válasz trebrona #1979 üzenetére
Ez a HDR tetszik nekem, visszafogott, de jó.
A régi redmi nagyon kékbe húz.
És hát nekem pozitív meglepetés az is, hogy a nagyobb felbontásnak van értelme! Bevallom, én csak felesleges növelésnek gondoltam a dolgot. De ha itt megnézitek a garázsajtó burkolatát, akkor a régi Redmin szinte semmi nem látszik a bordázatból, a redmi3-on meg nagyon is!A közeli fotók kicsit rosszul sikerültek. Jó lenne tudni, hogy szándékod szerint hol lett volna az élespont? mert az egyiken a logón van, a másikon a kütyü élén. Így nehéz összehasonlítani. Az látszik, hogy a régi Redmi következetesen kékbe húz. De számomra az eredmény hasonló mint az épületfotónál.
-
Soká
senior tag
Félig off leszek...
Nekem nulla tapasztalatom van a külföldről rendelt holmikkal, de eu-s raktárból származó rendelésekkel lehet gond? Feltételezem, hogy a garancia miatt ragaszkodnak sokan a hazai, magasabb árakhoz. Nekem még a családon belül elfogyasztott kb. 15 mobil egyikével sem volt garanciális időn belül problémám, sőt a telefonok többsége el sem romlott, csak elavult... Szóval én mernék külföldről rendelni, hacsak le nem beszéltek... -
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1930 üzenetére
Az a baj tudod, hogy ez így nem igazán egzakt. Ha jobban megnézed, akkor a régi képen kicsit magadtól "elfelé" tartod a jegyet, vagyis a jegy vége és az ujjad is nagyjából az élesség síkjában található. A mostani képnél meg szerintem a jegy vége közelebb van a kamerához, az ujjad meg picivel távolabb. Ráadásul - és ez a főbb probléma, a mostani képnél az ujjad sokkal közelebb van a kép sarkához. És mint tudjuk a rossz rajzolat mindig a kép széleihez sarkaihoz érve jelentkezik.
A képek színhőmérséklete sem azonos, aminek a fő oka, hogy a mostani képen a zöld háttér és a nem(!) fehér jegy megzavarja a kamerát. A régi képen az aszfalt közelebb áll a semleges szürkéhez, de azért ott is van egy kis húzás kék tartományba. A füvesnél meg a sárga felé ment el a színvilág.
Én a két fotó alapján nem tudnám határozottan kijelenteni azt, hogy a Redmi 3 rosszabbul rajzolna. A két jegy sem egyforma, a régi papír struktúrája sokkal jobban adja magát, a mostani nyomtatott jegy ilyen pixelvadász szemmel nézve kevésbé előnyös. Ezzel együtt én is azt mondanám, hogy a régi képre jobb ránézni. De az nem fotótechnikailag jobb, hanem a téma és komponálás miatt. Érthető mire gondolok?
Én, amikor tesztelni akarom az objektív rajzolatát, akkor keresek egy rajzos sík felületet, ahol ugyanazt látom középen és a sarkokban. fFotózd le a füvet felülről, vagy egy épület homlokzatát (de ne alulról, hanem minél inkább szemből. Ezért javasoltam egy nagyobb kiterített újságot. Úgy kell komponálni, hogy a lap szélei párhuzamosak legyenek a kép széleivel és akkor tuti merőlegesen tartod a kamerát. Persze a papír szélei nem lesznek egyenesek, mert a nagylátószögő kamera torzítja a képet (hordótorzítás)
-
Soká
senior tag
válasz trebrona #1925 üzenetére
Szerintem egy köröm méretű kis kamerától ezek teljesen vállalható, jó képek. 10 évvel ezelőtt ez elég hihetetlen produkció lett volna.
Az első, direkt napfényes képen látszik, hogy a becsillanó részek rendesen beégnek, vagyis egy ilyen kamerának a dinamikatartománya kevesebbet bír el, de hát ne legyünk telhetetlenek... A másik két képen meg kimondottan szépek, teltek a színek, jó a színhelyesség.
Halkan mondom, nem a direkt napsütésben lehet a legszebb fotókat lőni, hanem ha fátyolfelhős az idő, vagyis szűrt fények vannak.Ha esetleg valaki készít egy olyan tesztképet, ahol egy nagyobb méretű újságot (lehetőleg szöveget) fotóz pontosan szemből, világos helyen, úgy hogy a kép sarkaiban is van még szöveg, azt megköszönném!!! Tulajdonképpen arra vagyok kíváncsi, hogy a vonalélesség milyen a kép szélei felé haladva?
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1924 üzenetére
A prohardver (gondolom ő) kiírtja z exifet a feltöltött fotóból. De a kép nagyon jó, nem? És ha jól értem, ez egy régebbi Redmi-vel készült. Majd tegyél fel egy frisset!
-
Soká
senior tag
A záridőnek valóban semmi köze az autófókuszhoz. A (hosszú) záridő egyedül a bemozdulás esélyét növeli.
Ha nem jól működik az autofókusz, akkor azt lenne jó kideríteni, hogy elé vagy mögé fókuszál-e, netán teljesen rapszodikusan. infinity alatt nem tudom mit értesz, ha olyan fotót, ahol egy totálkép látszik, tehát távoli dolgokról van szó (tájkép), ott akkor egyértelmű, hogy valamiért közelre fókuszál a kamera. Ilyen nagylátószögnél nagyon közelre kell fókuszálni ahhoz, hogy a relatíve nagy mélységélesség ellenére a távol levő dolgok életlenek legyenek.
Ha a CaneraNext jobban teljesít, akkor egyértelműen szoftveres nyavalyáról van szó és akkor van remény, hogy ezen javítani tudnak. A baj akkor kezdődik, ha szórás van a telók között, egyik így, másik úgy viselkedik.
De én ebben egyáltalán nem vagyok járatos, most először nézegetek olyan mobilt, ahol egyáltalán szóba jön a kamera képessége.
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1920 üzenetére
"ha más készülékekkel tudok nem bemozdult képeket készíteni, akkor azért nem feltétnem bennem van a hiba."
Próbáld "tudományosan" megközelíteni a dolgot. Nézd meg, hogy milyen expozíciós időkről beszélünk, mert az összehasonlításnak leginkább akkor van értelme, ha ugyanott és ugyanakkor használod a két kütyüt. Szóval, hogy az véletlenül se forduljon elő, hogy bent a melóhelyen a kolléga telójával bemozdulásmentes képet lősz, este otthon meg a sajáttal rosszat
Ha a másik teló fényerősebb vagy nagyobb ISO-t enged meg, akkor ugye rövidebb lesz a záridő, olyankor is csökken a bemozdulás veszélye.
Befolyásolhatja az eredményt ha van valamilyen képstabilizátor a kütyüben.És én el tudok képzelni még egy lehetőséget: ha kényelmetlen helyen van az exponálógomb, vagy nem elég érzékeny, stb. akkor az expo pillanatában nehezebb stabilan tartani a gépet.
szerintem ki lehet deríteni, hogy a gépben vagy benned van-e a hiba.
Én éppen a látott tesztfotók relatuve jósága miatt kezdtem el szemezni ezzel a REDMI 3-al...
Egyébiránt, ha feltöltesz rosszul sikerült fotót, akkor talán meg tudjuk állapítani a hiba lehetséges okát.
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1917 üzenetére
"A kijelző fényerővel az a gond, ha automatán hagyom, akkor mintha folyamatosan maximumon tartaná a kijelző fényerejét,"
Erre a többiek tudnak mondani valami okosat, nekem úgy tűnik, hogy itt valami gond van a készülékkel, de hogy hardveresen vagy szoftveresen... ehhez nagyon nem értek.
"Ha véletlen úgy alakul, akkor jó a kép, ha nem, akkor nem."
Valamit tisztáznunk kellene, hogy te mit is érthetsz "véletlen" alatt? Mert a bemozdulásból eredő életlenség az rajtunk múlik. Ha stabilan tudjuk tartani a telót nem mozdul be, ha expo gomb megnyomásával "bólintunk" is egyet, akkor baj van. Aztán van amikor az autófókusz bizonytalankodik, de itt érdemes különválasztani egymástól különböző feltételeket:
1. mennyire fényszegény a környezet (sötétben mindig rosszabb az AF)
2. mennyire kontrasztszegény a fotózandó tárgy (az kicsit bonyolult ls OFF történet, hogy a gép mit tekint kontrasztszegénynek...)Igazán nagy baj akkor van, ha rögzíted a telót és egymás után készítesz vele felvételeket, de úgy, hogy közben mondjuk elé teszed a kezed, hogy változtatnia kellejen az autofókuszon. ilyenkor ha nem áll vissza mindig ugyanoda az AF, akkor az valóban az az eset, mikor kiszámíthatatlan a képélesség, esetlegesen működik a hardver. De ez tesztet igényel.
Saját tapasztalatom az, hogy az emberek jó része nem ismeri a fotózás alapvető "szabályait" így előszeretettel akarnak olyan képet csinálni, amire lehet, hogy a legjobb kütyü sem alkalmas. Az amatőr ott is fotóz, ahol a profi inkább leteszi a kamerát. Visszatérő példám: csak a nemfotós méltatlankodik azon, hogy a karácsonyfa fényénél miért készülnek szar képek az ugráló kisgyerekünkről.
-
Soká
senior tag
válasz trebrona #1914 üzenetére
Csak privát véleményt tudok mondani, mert ez tényleg "ízlés" kérdése: nekem ez teljesen rendben van. A HDR trükkje az, ha nem ordít a képről, hogy HDR. Ha ránézek és elsőre az jut eszembe, hogy "ilyen nincs, ez biztos HDR", az már nem jó.
Szóval ez nekem tetszik.
De mondom, az én szempontom egyáltalán nem tekinthető átlagosnak, én eleve RAW formátumba fotózok, ami azt jelenti, hogy minden egyes képpel elbogarászok perceket mire átkonvertálom jpg-re. A telós fotózás nem erről szól... -
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1907 üzenetére
"Csak rá kellett nézzek a fényképekre, és tudtam, melyik készült a gyárival, melyik a NextModdal."
Igen, értem, de ahogy trebrona is mondja, "túl vannak tolva" a színek.
Ez egy örök dilemma minden fényképezőgép esetében, hogy a gyári beállításokat hogyan optimalizálják? Legyen olyan színes, hogy leessen a monitorról (mert azt szereti a nép) vagy legyen természetes (ami viszont uncsi a népnek)?Ezért gondolom, hogy az a legjobb ha a beállítások között mindenki maga optimalizálhatja, hogy mi jó neki. Lehet a gyári szoftverben állítani a kontrasztot és a "színességet"?
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1904 üzenetére
Oké, próbálom megérteni a problémát és kicsit lefordítani fotós nyelvre.
A "fényerő-gondot" továbbra sem érteném, de RazorDaPro megoldotta, vagyis a kijelzővel van valamilyen problémád. Túl sötét? Túl világos?A trebrona által linkelt fotókat megnéztem és két dolgot látok:
1. a gyárival készült fotó legfőbb problémája az, hogy bemozdult az exponálás pillanatában, ami az 1/12-es záridőre tekintettel nem csoda (ezért "szellemképes" kicsit a fotó, de a nemgyári programmal készült éles kép is ugyanilyen záridővel készült, vagyis a véletlen játéka, hogy az nem mozdult be)
Tehát ez alapján nehéz azt mondanom, hogy a programon múlna a kép élességének kérdése. hacsaknem van a telóban valamilyen képstabilizátor, de arról én nem tudok.2. a gyárival készült fotó dinamikailag elég gyengécske. DE! Abban az értelemben semmi különbség a két fotó között, hogy utómunkával (Photoshop, stb.) bármikor korrigálható a gyári kép gyengesége. Nekem, fotós szemmel, a gyári "használhatóbb" mert a másik egyébként baromira túlszaturált.
Persze egy átlagfelhasználó számára az a legjobb, ha a készülék maga végzi el a kép optimalizálását és nem nekem kell utólag minden egyes képpel "kézimunkázni". Ebben az értelemben értem a problémádat.
A gyári szoftver esetében nem lehet a kontrasztot és a szaturációt (színek élénkségét) növelni 1-1 értékkel?
trebrona két fotója között egyébként vannak még apró különbségek a fénymérés módjában Centerweighted-Average illetve Average és a nemgyárinál bekapcsolt állapotban van a vörösszem effekt csökkentés is, ami a jelen képen ugyebár tök felesleges...
-
Soká
senior tag
válasz Viktor0610 #1899 üzenetére
Tudnád esetleg fotóval illusztrálni a problémádat?
(Mert én fotózással is foglalkozom, de csak találgatom, hogy mit akarsz mondani...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Gitáros topic
- REpont és hulladékgazdálkodás
- A Telekom is beszáll a használtpiacba
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Honor Magic 6 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 Pro 128GB Független Kék Megkímélt/1-3 hónap gar./Akku 84%/p3976
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 13 Pro 256GB Független Használt/1 hónap gar./Akku 85%/p3982
- IPhone 16 Pro max 256GB gyári független 12 töltés 2027.11.19. iCentre jótállás