Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz HSM #136 üzenetére

szerk: Próbáld már ki a menő i7-es gépeden HDD-s rendszerrel, hogy indítasz egy másolást és közben dolgozol: akármi: netezés, képnézegetés, programozási IDE felület indítása, levelező, SSMS-t is használhatnál, vagy bármi .net-es cuccot ami önmagában másolás nélkül is több 10mp indításra.
    Így biztos feltűnik a különbség, ha másolás nélkül nem tűnt fel.
    Aztán ugyanezt érdemes lenne kipróbálnod Atomon is SSD-vel és ámulnál, hogy gyorsabb.

Egyébként SSD témában az is feltűnhetne lassan, hogy bárki téved a topicba mindenki az ellenkezőjét tapasztalta mint te.

Ja és még egy: sleep 1W alatt frankó... főleg ha elmegy az áram vagy vagy a noti akksiját akarod ölni. :)

szerk2:
    Az a baj veled, hogy nyomod a hülyeséged de egy konkrét tényszerű érv se hangzik el.
    Ill. olyan érvek, hogy processzorigényes alkalmazások Atomra.. ki írt ilyet? Én biztos nem. Általános használatról beszéltem és épphogy NEM processzorigényes dolgokról. Merthogy pl SSD-ről is vitázunk, aminek vajmi kevés hatása lenne cpu igényes alkalmazásokra ha nem tudnád.
    A Win8 is hulladék... ja persze. Win7-hez képest előrébb van, épp pl ramkezelésben.

De mindegy, nem hajtogatom. Neked viszont bártan ajánlom továbbra is, hogy ne tartsd magadban, sw Win8, se SSD, se ram, se Atom témában a véleményed. Mindenhol megértően fognak fogadni azok akik egy kicsit is értenek hozzá. :D

És jöhetnek a tények nélküli vagdalkozások is minden mennyiségben. A hülye példák.
    Ilyenekt könnyen tudsz írni mindenre: Atomot és egy SSD-t nyilván az alapján kell megítélni, hogy hány óra alatt renderel le egy scene-t. HDD-t az alapján, ha 2 programot futtatsz ramból. Ram használatot abból, ha elindítasz egy videóvágót és betöltesz egy 30GB-os videót.
    Ügyes.
    Így persze, hogy mindenre lesz hülye válasz. :)

Befejeztem, mert értelmetlen a vita. CSUBAKKA.

• sb

veterán

Köszi a 4770 tesztet, kár, hogy összességében beszéltem a Haswellről. És ugye huszonhatodjára írom le, hogy HT-vel erősebb, ami meg az i7-ben van. Nemtom felfogod-e. Nézz meg egy i5, Pentium tesztet.
    Nem 5W lesz a különbség az Ivy és Haswell között. Rohadtul nem. :)

De a többi is irdatlan vicces amit előadsz. Semmi közöd a témához az látszik. Az SSD lényegét nem sikerült felfogni a véletlenszerű elérési sebességgel és az alacsony késleltetéssel. Gondolom te arra használod HDD helyett, hogy két SSD között egy 10GB-os file-t átmásolj. Ott meg kb. k*va mindegy mit használsz, HDD-t vagy SSD-t. Ott is van különbség, csak nagyon nem számít érzésre.

A képpel együtt bemásolhatod bármilyen SSD/HDD topicba a véleményed ha azt akarod, hogy hangos röhögés legyen belőle. :D
    Ram: Elárulom, hogy Win7-ből van Prof verzión kívül más is, ami kevesebb ramot eszik. Sőt van Win8, meg 8.1, talán hallottál róluk. A ramhasználata is jobb, képzeld kisebb az a csík, ami a felhasznált ram alatt van. De mondok jobbat, azzal tuti nem találkoztál: Win8.1 2GB rammal szerelt gépre telepítve install után 0.8-0.9GB-ot mutat. Váóóóó! Mikre képes a 21. századi tekknika?!?

De most jön a szent grál, az igazi titok, figyelj: Ramból amennyit használsz annyi kell. Biztos ezt is nehéz felfogni mert olyan nagyon bonyolult összefüggés. Mondjuk ha elég 2-2.5GB az éppen futó programjaidnak akkor bármelyik oprendszerrel kijössz a 4GB-ból. (mondjuk nálam 10-15 futó program munkában) Mik vannak, ugye?!?

(Egy érdekes sztori: elkezdtem Virtualboxot használni 2GB-os virtuális géppel (XP, elég volt rá), így kifutottam a 4GB-ból. Swap file helyett belekerült +4GB, így lett 8GB. Ééés megint nem kell swap file.
    De előtte a 4GB is elég volt, tehát rohadtul nem kéne az elégtelen ram mennyiségre fogni a lassúságot meg a hülyeségeid amit az SSD/HDD viszonyról gondolsz. Nem atomfizika.

Az egyszálas eszmefuttatásod is elég ciki.
    Szerinted egy netezős gépet egy szál terhel? A képen látható feladatkezelő Folyamatok fülét javaslom, hogy tekintsd meg egyszer mi és hány darab fut egy gépen. Aztán van olyan is, hogy a user maga indít több programot. Ez is újdonság lehet?

törölt tag

válasz HSM #140 üzenetére

Pl. a böngésző is ír a vinyóra, nem nagy adatmennyiséget, de a sok kicsi írás-olvasás esetén van lényeges különbség az SSD és a HDD között. Amikor megnyitsz egy PDF-et, szintén, és én be is szoktam zárni a PDF olvasót, mert úgyis nagyon gyorsan megnyílik, és ez igaz más dokumentum olvasóra is. Programozásnál sincs általában a teljes forráskód a memóriában.

"Nem beszélve, hogy a windóz csak a program első indításánál tölt a winyóról, utána a ramban hagyja a cuccokat, amíg más el nem foglalja, tehát ha van elég ramod, gyakorlatilag ugyanolyan hamar betölt mindent HDD-vel is."

Ez igaz a programra magára, de a hozzá tartozó resource-okra már nem, amelyek esetenként a program méretének a sokszorosai lehetnek. Plusz az relatív, hogy mi az elegendő RAM, előbb-utóbb állandó használat mellett már nem lesz ott a memóriában, és nem a megszokott sebességgel fog újra betöltődni.

Szerk.:
    Az én SSD-m jóval lassabb, a vinyóm 7200 rpm-es, mégis jól érezhető a különbség.

törölt tag

"Nem, mivel a Pentium is erős egyszálon. :U Azt nem tudom, ki helikopter a topikból, de hogy ez nem érv, abban biztos vagyok."

Az a baj, hogy ez olyan összevetésben is megállja a helyét, ahol a gyengébb CPU mondjuk egy olcsó AMD laptop proci, ami nem az egyszálas teljesítményéről híres. Saját tapasztalat.

"Bocs, vagy brutálisan ferdítsz, vagy akkora user error van itt ismét, mint egy ház."

Ehhez valami érv esetleg, mert az én tapasztalataim is megegyeznek azzal, amit sb írt. Ráadásul logikus is, hiszen a sok párhuzamos feladat ha a vinyót is olvassa, írja, akkor az igen sok fejmozgást jelenthet, ezzel szemben a CPU még alsó-közép kategóriában is ritkán van erősen terhelve átlagos feladatok esetén (ez saját tapasztalat ha ránézek a Task Manager-re vagy a Resource Monitorra.

• sb

veterán

válasz HSM #127 üzenetére

A 920 vs többi core témát hagyjuk. Szerintem túltárgyaltuk.
    Egyszer fogyasztást is nézünk, mert i920 vs Ivy számít. Utána meg nem számít...
    Nem arról beszéltünk, hogy mi számít és mi nem. Én sem vágódok hanyatt +10-20W-tól*, de attól még a tény az tény. A Haswell gyorsabb, de sok esetben a régi Sandyre is ráver 10-20W-ot, az Ivy meg annyival jobb a Sandynél. Szóval ott már kétséges az előrelépés.
    Órajelet se nagyon érdemes nézni, mert bár ezek azonos architektúrák kb, de te is tudod, hogy az órajel csak egy dolog. Ha vmi 2GHz-ből hozza azt amit más 4-ből akkor rohadtul nem számít. Na itt ilyen különbségek nincsenek. Sem elérhető órajelre sem teljesítmény/órajel mutatóban.

A Haswell fogyasztás témában most kb. huszadjára adod a hülyét...
    Még egyszer leírom neked, hogy terhelt fogyasztásról beszélek, végig ezt írtam. Nem átlagokról meg egy fullos akármilyen teszt alatti fogyasztásról. Tisztában vagyok vele, hogy hatékonyságra a Haswell light load, idle alatt jobb. Nagy terhelés alatt meg a nagyobb csúcsot engedve jobb a löketszerű terhelésekben. Tehát átlagban jobb a Haswell. Soha nem írtam, hogy szarabb lenne. Sőt idle-ben meg még inkább, akkor nézzük azt, mert a proci legtöbbet idle-ben van a valóságban. De most itt nem erről beszéltünk, ferdítesz.

Atom vs Core-M:
    Egyrészt annyira nem alázza azért be. Hosszú távon legalábbis, 10-20mp bechnben lehet.
    Másrészt eddig nem volt Core-M. Sőt, még most is aranyárban kapni.
    Régi Celetonokhoz hasonlítottad. Azért egy 11-15W körüli igencsak lefojtott, jóval 2GHz alatti Celeron már nem olyan vidám ám az erős core magok ellenére sem mint a szokásos 2.5-3GHz-es sávban.

A 15W-os proci nem fog 15W-ot fogyasztani érvet megint nem tudom értelmezni. Vagyis tudom, de ha idle-ben meg átlagot nézegetsz akkor meg minek a Celeron? Hol lesz gyorsabb a 10%-ra terhelt 6W-ot fogyasztó Celeron mint a 2-4W-ot kérő akárhány %-on járó Atom? Érdekes egyáltalán melyik gyorsabb? Nyilván azért nem maxon pörög mert rohadtul nem számít. :)
    Szezont a fazonnal...

A ramról meg vicces amit leírsz. De úgy látom már mások is csatlakoznak.
    4GB ram átlag használatra hogy lenen user error? Miről beszélsz? Használ az ember átlag 2-3GB-ot. Akkor mi a rákot kellene még mellé rakni? Ha többet használsz kellhet több,de még 4-5GB használat mellett is elenyésző a swap érzésre.

Az SSD rész is no comment. Épp az a lényeg, hogy nem 1s, hanem 0.3s alatt megnyílik minden. Pörög a rendszer ahogy használod. Már ha használod és nem egy progit indítasz el nap elején.. nap végén meg becsukod. Vagy nagyon egyedi a géphasználatod vagy nem tudom, de látszik a többiek hsz-éből is fordítva ülsz a lovon. Felhasználói élményben és reakcióidőben az SSD messze a legfontosabb komponens a gépben. Vagy inkább úgy írom a háttértár... mert pl. raid-ben is elég jól pörög 2-3HDD egy single HDD-hez képest. Az is nagyon megérezhető. Az SSD meg ég és föld. Az 5400-es HDD meg egy pokol.
    Komolyan írtam azt amit: Egy Pentium vs i5 relációban SSD-vel nem érzel a két rendszer között különbséget. HDD-s rendszerhez képest meg előbb választanék Pentiumot, de akár Atomot is, mint i5-i7-et. Általános célra, játékra nyilván nem.
    De úgy látom itt többen is... vagy mindenki helikopter. :)

*A 10-20W-ot nagy gépben sz*rom le. De pl. építettem pár ITX konfigot. Ott pl. egy G2020 55W TDP procim volt, majd egy G3420 53W TDP.
    A G2020-as gép a TDP ellenére fogyasztott Prime95 alatt 35W-ot. Lap+cpu+ram+SSD+táp. Alulfeszelve 31W.
    A G3420 gyorsabb kb. 20-25%-kal. A komplett gép becuppantott Prime alatt 70W felett emlékeim szerint.
    Alulfeszelve le tudtam talán menni 60W-ra.

Nyilván ITX-ben a hűtés miatt nem volt mindegy. De a táp is kérdéses volt, mert a panel+külső táp 75-85W körüli volt. Az előbbit röhögve vitte 50% alatti terhelésen, utóbbi már nem a komfortos zóna.

törölt tag

Nekem teljesen más a tapasztalatom, napi használatban az SSD többet számít, akkor is ha van elég RAM, mint a CPU. Ugyanis használat közben is töltődnek be dolgok, olvassa a gép a vinyót, ha nincs virtuális memória, akkor is. Bár nyilván valószínűleg máshogy használjuk a gépet.

Ami az Atomot illeti, a TDP mellett az árát is vedd figyelembe. A Core M a felső kategóriás, de kis fogyasztásra skálázott processzor, a (asztali, Haswell) Celeron az alsó kategóriás, de nagy fogyasztásra skálázott*, az Atom pedig az alsó kategóriás, de kis fogyasztásra skálázott processzor. Ennek megfelelő a teljesítménye is. Netezésre meg még ma is hihetetlen sokan használnak ma is C2D korszakból Pentium vagy Celeron processzort, és bőven megfelel neki, akkor az Atom miért ne felelne meg ugyanerre?

*Ez már tényleg nagyon off, de megjegyzem, nemrég néztem passmarkon, hogy a legerősebb asztali Haswell Celeron 1 szálas teljesítménye jobb, mint a legerősebb AMD FX-é.

• Ribi

nagyúr

Több ram totál felesleges. Anno én 2G-ről csak azért váltottam 4-re, mert amikor 10 böngésző ablak volt nyitva ott már elfogyott a memória. De amúgy sebességben 0 a különbség. Persze amikor cseréltem SSD-re, na az megváltás volt. És most egy X2 240-es prociról van szó. Ebbe rakjak 8G ramot? Minek? Te a ramot valamiért nagyon előtérbe helyezed, mikor annak a hozzáadott sebessége 0. Csak legyen elegendő és annyi. Egy office meg a sok kis nyamvadt filejaival HDD-n egy lassú vacak, SSDvel meg villám. Én is előbb választanék valami 2 magos celeront SSDvel mint egy 16 magos xeont HDDvel.
    És ha nálad boot idő 40 sec, akkor ott valami nagyon nincs rendben a rendszerrel. J1900 proci+ SSD 7-8 sec alatt bootol be.

• sb

veterán

válasz HSM #121 üzenetére

Most akkor döntsd el miről vitatkozunk. :)
    Írtam, hogy az 1. gen. gyengébb volt utána viszont nincs nagy előrelépés.
    Erre te leírod, hogy:
    A 920 tuningolt 2x fogyasztású teljesítményét hozta az Ivy. Akkor most jóval gyengébb az 1. gen és igazam van, vagy mi? :D
    - Akár sebességre, mert az Ivy-t is húzhatod... ha ez érdekelt miért nem így hasonlítod össze? Vagy alap órajelen?
    - Akár architektúrára, mert a hatékonyság nagyon nagyot nőtt. (ha meg mégiscsak érdekel a fogyasztás, nem tudom eldönteni, mert előbb még nem érdekelt Ivy-ra meg azért váltottál?)
    És írtam, hogy a többi generációnál viszont nincs nagy előrelépés.
    Erre leírod, hogy legalább 10-15%-kal gyorsabbnak "érzed" a Haswellt az Ivy-nál. Most az neked nagy előrelépés, a tuning 920->Ivy meg csalódás volt. :F

Kicsit ellentmondásos a dolog.

Haswell fogyasztásban odaírtam egyértelműen, hogy terhelés alattiról van szó úgyhogy ez is félrement. Többet eszik. És nem arányosan annyival mint amennyivel gyorsabb. És nem csak AVX alatt.
    Egyetlen dologra gondolhatsz megint... az HT-re :D... de azt nem szoktad belevenni.
    Mutass egy i5 tesztet ahol jobb a terhelt teljesítmény/fogyasztás mutatója egy Haswellnek az Ivy-nál. És terhelés alatt nem a böngészést értem. :)
    De jöhet Pentium/Celeron is. i3, i7 más tészta HT-vel.

Atom: Miben tapasztalod pontosan? Milyen Atomot nézel?
    Csak azért mert - szvsz - hülyeség amit írsz.
    Épp a Celeronnál dől el. Egy szálon jóval gyorsabb, de általnos felhasználásban hol érzed óriási különbséget egy Celeron és egy erős Atom között? Főleg SSD-vel. Szvsz el vagy tévedve nagyon vagy nincs semmi saját tapasztalatod.

Az SSD vs HDD hozzáállásodon is látszik. Ülj le légyszi egy desktop i7+HDD gép és egy G2020+SSD gép elé. (Mondjuk 4GB rammal, ne 16-tal). 7200-es HDD-vel az i7-et fogod Celeronnak érezni a G2020-at i7-nek.
    5400-es HDD meg vicc kategória. Használtál már rendszernek bármiben olyat? Én igen. na az az Atom feeling. Akármilyen cpu mellett.
    Ismétlem: általános használatról beszélek, tehát nem Cinebench pontszámról meg FarCry4 min fps-ről.
    Ahol a proci számít... Általános használatban az SSD a meghatározó 90%-ban érzésre.

• hugo chávez

aktív tag

válasz HSM #111 üzenetére

"Másfelől mutass nekem teszteket, ahol egy 3675Mhz-re tuningolt, HT nélkül használt, 1400MHz@CL7 háromcsatornás memóriákkal hajtott i7 920-al hasonlítanak össze egy tuning nélküli, 1600-as CL9 memóriákkal hajtott i5 3570K-t (3600-3800Mhz-es turbó ilyenkor). Nem fogsz találni, azt garantálom. ;) "

A legtöbb programban nagy teljesítménykülönbség nem lenne azonos órajelen a Sandy/Ivy és a Nehalem között. De ez nem meglepő, mert eléggé hasonlítanak egymásra, kb. azonos fokozatszámú pipeline, stb.
    [link], [link], [link]
    Csodák nincsenek, a fogyasztást az alacsonyabb csíkszélességgel lejjebb lehetett szorítani, de az órajel felfelé skálázása, ami gyakorlatilag az egyetlen módja lenne a lineáris teljesítménynövelésnek, egy bizonyos határon túl nem működik szilíciumon (meg nyilván más anyagoknál sem, csak a határ nem ugyanott lenne). Hasonló felépítésű magok hasonló órajelen kb. hasonló teljesítményre lesznek képesek. A felépítés meg nyilván nem véletlenül ilyen és nem véletlenül hasonló, hanem, mert ez az Intel jelenlegi ismeretei szerint ez a leghatékonyabb. Tehát más utat kellett keresni a teljesítmény növelésére (mert már régen, a Netburst-tel az órajelemelés kifújt). Amiben komoly előrelépés lehet és van is, azok az új utasításkészletek és az ezekhez kibővített execution unit-ok, regiszterek, mint a Sandy-nél a 256 bites lebegőpontos AVX. Ha egy program tudja használni ezt a SIMD utasításkészletet, akkor abban akár közel kétszer is gyorsabb lehet a Sandy/Ivy a Nehalemnél azonos órajelen. Csak ugye nem könnyű AVX-re programozni, ezért kevés alkalmazás használja...

• sb

veterán

válasz HSM #111 üzenetére

Alma körte, ha a fogyasztás-teljesítményt nem nézed. Legalábbis ha most az architektúrákat akarod összehasonlítani.

1. Nézd meg az i7 920 fogyasztását a 3570K-hoz képest. Alapon sincsenek egy súlycsoportban, tuningolt 920-al meg végképp...
    2. Az Ivy vs Haswell összehasonlításodhoz is hozzáadhatod.
    Egyrészt amit írsz 10-15%-ot az lepkefing szvsz. Ettől nem kap az ember túl sok extrát azon kívül, hogy mérésben kimutatható és nem 2-3%-os mérési hibának minősül. :)
    Másrészt ha itt is hozzáveszed a fogyasztást akkor kb egálra jön ki, vagy az Ivy tán még be is előzne. Ez mondjuk jelent +300-400MHz-et. Saccra.

Emiatt írtam - és tartom - hogy az első generáció messze nem hozza azt amit a Sandytől felfelé. Azonos fogyasztás mellett, tehát alapvető "tudásban". Felette viszont 77-95W TDP körül ugrálunk és +-6-15% között, és ráadásul nem egy irányba, hanem ami gyorsabb általában ott nagyobb a fogyasztás is. Magyarul egy kicsit gyorsabb (órajelre) Ivy-val ugyanott vagy mint egy kicsit lassabb Sandy-vel. Vagy egy kicsit még lassabb Haswellel. Lehet osztani-szorozni, nem jön ki több.

A HT pedig fejlődött, sokat. Akkor te abból sem profitáltál, még kisebb a különbség. :) (Persze tudom, hogy vannak itt-ott hátulütői is, ez nyilván egyéni preferencia, hogy használja-e az ember.)

Atomom nekem is volt régi, az újból nincs, de láttam. A régit felhozni kár, mert ég és föld. Az kb. 4-5-6x lassabb. Egyszálasban elvérzik az új is, de szerencsére nem ebből áll már a világ. Általános használatra teljesen jó. Kb. annyi köze van a régi Atomhoz használhatóságban mint egy Open Corsanak a biciklihez.
    Rakj alá egy SSD-t, a userek 90%-a ellesz vele. Még én is elhasználgatnám pedig én i5 alá nem adnám már, játékokban is az a fajta vagyok aki nem érzi jól magát 40-60fps alatt, input lagban 30-40ms felett. Szóval érzékeny vagyok rá mégis el tudom képzelni használhatóságban. Ellentétben a régi Atommal ami SSD-vel is (használtam) egy papírnehezék volt. Annál a normál Athlon X2 - ami nem egy bajnok cucc - HDD-vel gyorsabb volt.

szerk: Mondjuk nekem A330 volt, 2 mag 4 szál, N280 ahogy nézem 1 magos. És az A330 is egy borzalom volt. :)

• sb

veterán

válasz HSM #89 üzenetére

Mint írtam HT-ben pl. jóval erősebb a Haswell is, mint az előző gen. Így pl. i3 és i7 jobb egyértelműen, i5-ből nem jobb, sőt, talán még rosszabb is fogyasztás/teljesítményre nézve.
    Az első generációt én kivenném a pakliból, ott még gyengébb cuccok jöttek. Sandy felett viszont alig van különbség.
    Érezni nem tudom mit érzel, de a számok/tények makacs dolgok. :)

@icebolt93
    Teljesítményben nincs előrelépés. Fogyasztás/teljesítményben óriási javulás volt. Ezt nem lehet vitatni.

@Feri1977
    Próbálj meg gondolkodni is a villanyszámlán felül. Egyrészt nem 200Ft lesz a különbség, ha mindenhol lesz*rod. Majd számold ki egyszer... Másrészt - és ez a fontosabb - a fogyasztás=hő=zaj=elégtelen hűtés=(notiban +súly)=nagyobb táp (ami megint nagyobb súly/zaj stb...)
    Ez mindig többletköltség. Jót röhögök a húzott 180-200W TDP-s AMD procikon +15e-es hűtőkkel megtámogatva. De az i5 drága lett volna és a villanyszámlán nem hozza vissza az árát. :)

@|DavidWoody|
    Nemhogy a tesztben nincs helye az Atomoknak , a piacon sem.
    Te tudod miről beszélsz? Láttál már Atomot? :U

• Feri1977

senior tag

válasz HSM #93 üzenetére

Oké, de én már pc-s viszonylatban dolgozom, notinál igen van értelme.

• sb

veterán

válasz HSM #83 üzenetére

A HT javult sokat. Ezen kívül átlagban marad a 7%.
    De tegyük fel, hogy húzod. 20-30% 3-4-5 év alatt az valami? NINCS előrelépés.

Ami egyébként szerintem nem is baj. Ha visszakanyarodunk a desktopról az ontopic mobil procikra akkor látjuk, hogy nem hiába ment le az átlag 15W-ra. Kb. 10-ből 9 laptopba ma már ilyen cpu kerül. Cpu erőből - átlag felhasználásra - nem kell több. Ha meg kell arra sokkal többet jelentene a gpu.

• t72killer

titán

LOGOUT blog

válasz HSM #47 üzenetére

Messze nem a ventik fogyasztásáról volt szó, hanem a jobb hűtés mellett gyorsabban pörgő proci megugró fogyijáról. Márpedig ha egy core M-et 1 helyett 2+GHz-en kergetünk, meg fogja enni a 7-8W-ot vagy még többet is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés