- MIUI / HyperOS topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
"a menő i7-es gépeden"
Érvek helyett személyeskedés?Mind1, úgy veszem, hogy ezt nem írtad.
Amit írsz ezután, tiszta ügy. Ha épp másolgatok a HDD-ről, úgy az jelentősen lelassul, mivel az egyszerre nem tud több dolgot csinálni hatékonyan. Ugyanakkor nem szoktam óriási, több gigabájtos dolgokat rendszeresen másolgatni a rendszerwinyóról, így ezzel sosem volt gondom.
"Aztán ugyanezt érdemes lenne kipróbálnod Atomon is SSD-vel és ámulnál, hogy gyorsabb."
Egy .net progival nem lenne Atomon ámulás ekkor, mert indításkor a procit is szépen meghajtja ám, tehát amit hozott az SSD, el is bukod a csiga procin. A levelező se volt nekem lassú HDD-vel. IDE-ket mint írtam, nem próbáltam még."Ja és még egy: sleep 1W alatt frankó... főleg ha elmegy az áram vagy vagy a noti akksiját akarod ölni.
"
Egy átlagos noti 50Wh akus kapacitású. Akksiról 2 napig bírná, nekem nagy akksival több, mint 3 napig. De itthon mindig rá van dugva a töltő, és az áramszünetek is ritkák, szóval semmiféle akkus gyilkolásról nincs szó."Általános használatról beszéltem és épphogy NEM processzorigényes dolgokról. Merthogy pl SSD-ről is vitázunk, aminek vajmi kevés hatása lenne cpu igényes alkalmazásokra ha nem tudnád."
Te hoztad fel, "Aztán van olyan is, hogy a user maga indít több programot.", márpedig ha a háttérben fut valami és dolgozik, annak általában processzor is szokott kelleni, feltéve, ha értelmes dolgot csinál."Így persze, hogy mindenre lesz hülye válasz.
"
Ezek a Te agyszüleményeid, nem írtam ilyeneket. -
HSM
félisten
"Nem 5W lesz a különbség az Ivy és Haswell között. Rohadtul nem."
Nem tudom, mit nem tudsz azon felfogni, hogy nálam járt MINDKETTŐ, és a fogyasztásmérőn pontosan láttam, mennyivel NEM torkosabb a Haswell.Pontosan tudom, mire jó, és mire nem jó egy SSD. Túlzottan nem érdekel, SZERINTED hol, mekkora röhögés lenne a véleményemre, de semmi kedvem odamenni trollkodni ilyesmivel. Ettől függetlenül a tapasztalatom/véleményem a témáról megvan.
Amit a win81-ről írsz, remek, a win7 is pontosan ugyanígy működik. Kevés ram esetén kevesebbet foglal le magának, cserébe legalább lassabban is működik. Csudajó, tényleg. Űrtechnika.
A win8-ra nem fogok váltani amúgy, próbáltam, egy rakás hulladék. Másfelől a notimhoz gyárilag járt a win7 prof, ami nekem tökéletesen megfelel, így ezt tettem fel. Van win8 licenszem is, meg másik win7-em, azokat most nem használom. Persze, ismerem a win8-as legendákat, mennyivel jobb, kösz nem kérek belőlük. Pláne nagy butaság váltani azoknak, akik már egyszer fizettek a win7-ért."A képen látható feladatkezelő Folyamatok fülét javaslom, hogy tekintsd meg egyszer mi és hány darab fut egy gépen."
Mielőtt lecikized az eszmefuttatásom, komolyan javaslom, olvass utána, hogyan működik a feladatkezelő, és a windóz ütemező, mert úgy tűnik, halvány fogalmad sincs róla.
Persze, azt lehet, hogy a háttérben elindítsz egy programot, vagy többet is, ami folyamatosan megzabálja a procit, de nem egészen értem, hogy jön ez ide. Attól még mondjuk egy netes oldal betöltése ugyanolyan lassú lesz, vagy lassabb, ha nincs meg a kellő egyszálú erő a processzorban. Ugyanis a legmodernebb böngészők is alapvetően egy szálon renderelik le az oldalakat a mai napig is.
Mellesleg elég vicces elképzelni is egy négymagos mobil Atomot, mint multitasking erőművet, amin csak úgy indítgatod a proceszorigényesebbnél processzorigényesebb programokat a háttérben munkára.
Aztán majd egy hónap múlva meglesed, végzett-e már. -
törölt tag
A fast boot nekem SSD-vel 1-2 másodpercet jelent, ehhez képest csinál egy több gigás file-t minden leállításnál, és az az 1-2 másodperc leállításkor jön elő (ami nem jó, mikor pl. tenném el a laptopot kikapcsolás után azonnal). Viszont amióta SSD-m van, azóta megszoktam, hogy ritkán szarozok sleep-el, ha elmegyek fél órára - 1 órára, már kikapcsolom, és ahhoz azért sok az a több gigás írás ilyen alkalmakkor. Szóval én inkább lelövöm, így is elég gyorsan bootol.
Egyébként nekem is ég és föld menet közben is, mindezt úgy, hogy az egyik legolcsóbb 120 gigás SSD-m van (Kingston V300).
-
HSM
félisten
Oké, ha neked egy teljes tesztcsomag alatt végigmért átlagos fogyasztás nem felel meg, akkor itt van a PH mérése, mindhárom releváns adatban a 3770K+10%-on belül van a 4770K, tehát bőven gyorsabb annyival, mint amennyivel többet fogyasztott: [link].
Nem ferdítek én semmit, max máshogy értettem a "terhelt fogyasztást", mint ahogy Te. Remélem, ez a teszt így már megfelel."Nyilván azért nem maxon pörög mert rohadtul nem számít.
Szezont a fazonnal..."
Bocs, itt Te keverted össze a kettőt. Én arról beszéltem, hogy a proci még fullra terhelve 100%-on se sűrűn fogja kiadni a 15W-ot. Nálam pl. a SB i7 fogyaszt Cinebench alatt 1400Mhz-en kerek 10W-ot. De a gyári, nem turbós 2,7Ghz-én is csak 24-et, hiába 35W TDP-s. Másfelől ezek a kétmagos procik leginkább egymagon vannak terhelve a mindennapok során, emiatt pedig csak az egyik mag fog fogyasztani, a másik pihenni, és pont ezért egy nagy röhej a négymagos Atom is, mert azon is az az egy lassú mag fog főleg izzadni (és közben keményen lassítani a sebességen), míg a maradék 3 malmozni.Ami a 4GB ramot illeti, nem akarok nagyon illúzióromboló lenni, de csak maga a windóz megeszik belőle szűk másfelet pusztán azáltal, hogy elindítottad.
Így néz ki nálam egy frissen telepített win7 Prof. 64bit SP1 (jogtiszta, frissített), közvetlenül az indítása után:
Ajánlom figyelmedbe az elérhető és szabad mennyiség alapos szemügyre vételét.
A 2GB memória az annyi, hogy 4-5 komplexebb lap a böngészőben, +mondjuk egy word, vagy PDF, és game over.3-4GB a minimum, amivel ésszel gazdálkodva el lehet lenni, hogy a sebesség ne lássa kárát.
"Egy Pentium vs i5 relációban SSD-vel nem érzel a két rendszer között különbséget"
Nem, mivel a Pentium is erős egyszálon.Azt nem tudom, ki helikopter a topikból, de hogy ez nem érv, abban biztos vagyok.
Amit a G2020 és G3420 viszonyáról felhoztál tesztet, azzal nem igazán tudok mit kezdeni, nem ismerjük a többi komponenst, csomó mindenen elcsúszhatott a teszt. Ráadásul a Prime azért sem releváns, mert nem mérted, valóban 20-25% volt-e a sebességkülönbség Prime alatt. Ott kell memgmérni a fogyasztást, amiben megméred a sebességet.
(#134) sb: "Többet kapcsolgatva elég hasznos hogy mire leül az ember a székre addig elindult minden."
Én winyóval úgy oldottam meg, hogy 3s legyen a "BOOT-idő", hogy csak altattam a gépet. Az ilyenkori 1W alatti fogyasztás nem igazán hatott meg."Bármit elindítva sokszorosa a sebesség nem beszélve a párhuzamos feladatokról amikor egyszerre több minden fut."
Bocs, vagy brutálisan ferdítsz, vagy akkora user error van itt ismét, mint egy ház.
Nálam is így van most amúgy, 8GB+SSD+swap OFF. Pont azért, mert amúgy tekintélyes írási mennyiséget produkálna a SWAP hosszú távon.
-
HSM
félisten
"Akkor most jóval gyengébb az 1. gen és igazam van, vagy mi?
"
Nem. Az van, amit írtam. Hasonló órajelen hasonló teljesítmény. Fogyasztásban jobb volt nyilván, de arról beszéltem, hogy sebességben ~0 elérelépés volt, ami azért csalódás volt."miért nem így hasonlítod össze?"
A 920-as tudott tuningban 4,2Ghz-et, az Ivy 4,3-at. Tesztre mindkettő kb. még +100Mhz-et. Szóval itt sem lett volna lényeges előrelépés. 3600Mhz magasságában néztem őket, mivel így használtam mindkettőt.A fogyasztás az ivy-haswell között nem érdekelt, mert az már édesmindegy, full terhelésen 110W a gép 120W, pláne, ha közben a Haswell gyorsabb is.
"Most az neked nagy előrelépés, a tuning 920->Ivy meg csalódás volt.
"
Igen. 3 év után többet vártam volna, mint pusztán jobb fogyasztást. A Haswell végre meghozta ezt is. Nem sokat gyorsult hasonló órajelen, de érezhetően.Ami a Haswell-es fogyasztást illeti, Tomshardware-ék még jobbnak is vélték az Ivy-nál, összesítve a teljes tesztprogrmuk alatt, szóval akinek félrement a mondanivalója, az jelen esetben Te voltál:[link].
i5 tesztet nem tudok neked mutatni, mivel ilyen részletességűről nem tudok. De ott a saját tapasztalatom is ezt támasztja alá fogyasztásmérővel.Ami az Atomot illeti, tesztprogramokat néztem, mennyi pontot hoz tesztekben, mint pl. böngészős tesztek. A releváns számokban lesújtót.
"Az SSD vs HDD hozzáállásodon is látszik. Ülj le légyszi egy desktop i7+HDD gép és egy G2020+SSD gép elé. (Mondjuk 4GB rammal, ne 16-tal). 7200-es HDD-vel az i7-et fogod Celeronnak érezni a G2020-at i7-nek."
Ja, bocs, ha 4GB ram mellett nézed, USER ERROR. Az SSD nem RAM. Nem véletlenül. Persze, gyorsabb, ha SSD-s a virtuális memória, de ez egy abnormális működtetési mód. Mellesleg épp most raktam be a Samsung 840 PRO SSD-m a 7200-as HDD helyére a notimba, i7-2620M-es proci mellé (ami mondjuk "picit" gyorsabb bármilyen Atomnál), 8GB ram mellé, és hát nem nevezném nagy számnak az előrelépést.Napi használatnál különbséget alig érezni, csak mondjuk 5 helyett 2s alatt nyílik az excel, vagy a Firefox, vagy hogy 1 perc helyett 40s a boot-idő, de utána tökugyanaz a sebesség. Nyugi, használtam már 5400-as (noti!) HDD-t rendszernek, méltó partnere egy Atomos processzornak.
"Általános használatban az SSD a meghatározó 90%-ban érzésre."
Ez úgy butaság, ahogy van. Általános használatban a memóriamennyiség és a processzor ereje a meghatározó. Az SSD-nek csak addig van szerepe, míg vagy települnek dolgok, vagy amíg kinyitod az adott programot, márpedig ez nem éppen 90%.(#125) sb: Ami a fogyasztását illeti, 2W, nagyon jó, de nem nyűgöz le, amikor egy Broadwell 4,5W-ból porrá alázza. De még a 15W-os Haswell Celeron sem gáz, igencsak derék üzemidő elérhető egy modern, 15W-os CPU-val szerelt géppel is, mivel szinte sohasem fog 15W-ot fogyasztani a gyakorlatban, onnantól pedig máris a többi alkatrész lesz a meghatározó az üzemidőre, mint pl. a memória, a HDD/SSD, kijelző és hasonlók fogyasztása.
Én pont azt nézegettem, az Atom egyszálú teljesítménye valahol egy ilyen 1,5Ghz körüli C2D sebessége. Nem sok választja el egy téglától már azt sem. -
HSM
félisten
Miért nézném a fogyasztást? A sebességről beszéltünk. Nyilván azért cseréltem le a 920-asom, mert feleannyit fogyasztott a 3570K, a HT-re pedig nem volt szükségem. Ettől függetlenül kicsit csalódás volt, hogy ~0 gyorsulást kaptam.
Haswell/Ivy fogyasztásban sincs igazad.
Igencsak hasonló átlagos terhelés alatt a fogyasztásuk, a Haswell csak akkor eszik lényegesen többet, ha durván meg van terhelve az AVX2-es motorja, de akkor ez nem is túl meglepő, mert kb. másfélszeres sebességet is produkál az Ivy-hoz képest. Csak ezt elfelejtik a tesztekben megemlíteni, mikor a fogyasztásról van szó.
Ami az első geneáció fogyasztását érinti, azért nem cseréltem SB-re, mert nem volt lényegesen jobb a fogyasztása. Ami nagy lépés volt előre, az az Ivy Bridge, nem véletlen arra léptem meg a váltást. Notebookban más a helyzet, mivel ott az elsőgenerációs (kétmagos) i-procik nem kapták meg az integrált memóriavezérlőt, ami sokat rontott az amúgy kitűnő 32nm-es processzormag hatékonyságán.
Ami az Atomot illeti: "Egyszálasban elvérzik az új is, de szerencsére nem ebből áll már a világ."
Sajnos de, jelenleg is a legtöbb programban egy vagy kétszálú végrehajtás van, így igencsak meghatározó ez a paraméter. Sajnos magam is tapasztalom, hiába van a laposomban HT-val virtuálisan 4 mag, legtöbbször 25% környékén áll be a CPU mutató, mikor CPU-limitem van, esetleg nagyritkán elkúszik 50-ig.Lehet szépíteni az Atomot, de felesleges. Amíg a leglassabb 15W-os kétmagos Haswell Celeron is másfélszer olyan gyors magonként az 1,4Ghz-es órajele dacára azonos áron, addig nincs is nagyon miről beszélni.
Egy ilyen tetűlassú valamibe meg SSD-t rakni egyenesen pazarlás. Egy ilyen gépbe még egy 7200-as HDD is felesleges luxus, nemhogy egy SSD.A330 vagy N280, 1 mag, 2 mag, ezeknél egyre megy. Mindkettő kuka, mivel nincs egyszálú teljesítményük.
-
-
HSM
félisten
A fogyasztás/teljesítmény engem túlzottan nem érdekelt ebben a 60W-os magasságban, de egyáltalán nem tűnt rosszabbnak az előd 3570K-hoz képest a 4670K, szóval számomra ez pipa volt.
Az első generációs i-k csak notiban voltak félmegoldás, az asztali i7 920-ban viszont minden benne volt, ami csak kellhet. 3 csatornás, integrál memóriavezérlő, 8MB-os L3, Nehalem mikroarchitektúra. Nem véletlen ez volt az első, "i"-s proci. Ugyanakkor a 3 csatornás memória és +2MB L3 máris magyarázat lehet, miért nem voltam túlzottan hasra esve utána az i5 3570K sebességétől.
A 920-ast is mellesleg HT OFF-al használtam, és az i5-ök is HT nélküliek, szóval a HT fejlődése nálam nem játszik.
Értem, hogy a számok/tények makacs dolgok, de néha az ember nem azt tapasztalja, amit néhány mérési eredmény sugall. Másfelől mutass nekem teszteket, ahol egy 3675Mhz-re tuningolt, HT nélkül használt, 1400MHz@CL7 háromcsatornás memóriákkal hajtott i7 920-al hasonlítanak össze egy tuning nélküli, 1600-as CL9 memóriákkal hajtott i5 3570K-t (3600-3800Mhz-es turbó ilyenkor). Nem fogsz találni, azt garantálom.
Mielőtt megkérdezed, a 4670K-t is 1600Mhz CL9-es ramokkal hajtottam, és ugyanazon az alapórajelen, és érezhetően jobban, meggyőzőbben teljesített. Ugyanakkor ezt a számok/tények is tökéletesen megerősítik, szinte mindenhol 10-15% előny: [link].
Ami az atomot illeti, nekem 2009 óta volt (2014-ig) egy 10"-os N280-as gépem. Akkoriban a kis méretre és hosszú akkus időre nem volt más megfizethető alternatíva. Nagyon alap dolgokra elég, de nem egy élmény használni.
A legfrissebb kiadása az Atomnak is egy rossz vicc, pláne a 4-magos torzszülött, amit processzornak csúfolnak. A fogyasztása jó, de a teljesítménye (főleg egyszálon, amit az ember nap mint nap a legtöbbet használ, főleg egyszerűbb programokban) az továbbra is gyalázatosan rossz. Továbbra is csak az ár és a kis fogyasztás hozható fel előnyére.
-
HSM
félisten
Volt fejlődés pedig a CPU-ban is. Nekem volt asztali elsőgenerációs i7-em (i7 920), harmadik generációs i5-öm (i5 3570K) és negyedik generációs i5 is (i5 4670K és 4690K) és bőven volt érezhető fejlődés, amit nem mindig mutattak ki a tesztprogramok. Pl. a 3570K hozta a húzott, HT nélküli i7 920 sebességét, de nem volt komoly érezhető előrelépés, míg az utódja számomra jóval meggyőzőbb volt, pedig nem számítottam gyorsulásra.
Ami a notikat illeti, nekem nagyon tetszik, hogy manapság durván fele fogyasztással hozza a 15W-os Broadwell i5 a korábbi, második generációs SB magos, 35W-os i7-2620M-em sebességét, sőt, picivel többet is.
(#87) rudi: Azt feltétlenül számold bele, hogy míg a mai mobil CPU-k erősen TDP limitáltnak tűnnek ebben a 15W-os kategóriában, vagy legalábbis eléggé súrolják, addig a régebbiek esetén korántsem volt így.
A SB i7-em pl. ha nem turbózom (2,7Ghz), Cinebench alatt olyan ~25W-ot kér, hiába 35W-os TDP osztályú, de még a 3,2Ghz-es kétmagon maximális turbóval is csak 31W-os package powert mutatott.
Szóval ha ilyet mérsz, ahhoz kelleni fognak pontos mérések is, nem elég csak a TDP-t nézni. -
rudi
nagyúr
Valamikor szakítok rá időt és rajzolok egy teljesítmény/fogyasztást grafikont az elmúlt 6-8 év mobil processzoraira. Mert ahogy írod, ott van a komoly előre lépés. Egy első generációs mobil i5-nek még 35 watt kellett ahhoz, amihez ma elég a 15 vagy akár a 4,5 watt is. És még érdekesebb ez a téma, ha egy 35 wattot mobil Core 2 Duót és egy hasonló tempóra képes, 2 wattos Bay Trail atomot vetsz össze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Revolut
- MIUI / HyperOS topik
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3035, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3051
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest