Új hozzászólás Aktív témák
-
dark100
aktív tag
Nekem ez a forum nagyon bejon
Ilyen jot reg olvasgattam.
Par konkluzio azert kene: Mindenki lop mindenkitol. Nem is tudom, ha a kereket lejogvedtek volna akkor hol tartanank. Az MS fo bune, hogy ezzel a jogvedesi cirkusszal dobalozik. A tolvaj kialt tolvajt, ami sok embert felhaborit lathatoan, ahelyett hogy csondbe ucsorogne, es orulne hogy nem piszkaljak.
A melyik a jobb vita meg azert ertelmetlen, mert mindenki mast szeret. Az MS-t foleg azok szeretik, akik nem akarnak foglalkozni a gepukkel, csak bekapcsoljak es menjen. A szoftverekkel szemben nincsenek elvarasaik, probaljak hasznalni amit kapnak. Miutan mast nem ismernek, ezert konnyen becsaphatok. Tomegtermek tomegeknek.
Az informatikahoz ertok viszont elonyben reszesitik a szabadsagot, nekik inkabb megfelel egy Linux. Szamukra a minoseg is fontos. Termeszetesen ok kepviselik a kissebseget, ez minden mas teruleten is igy mukodik. En pl keptelen vagyok elviselni, hogy a win ablakkezeloje kivegzi a szineket a kepekrol. Ugyanaz a video vagy fenykep ugyanazon a vason teljesen maskepp jelenik meg. A Linux alatt a video szinte el, mig win alatt ronda fako, fenyek nelkul. Addig mar kideritettem, hogy az ablakkezelo hibaja, hisz irfanview-al (win es wine alatt) is szemmel lathato a kulonbseg. Probaltam konfiguralni a win-t, de az eredmeny mindig csak romlott. Tomegtermek effekt.
A masik fo kulonbseg a nyiltsag es zartsag kulonbsege. En is tettem mar tonkre Linuxot, mert nem olvastam el rendesen mit kell csinalni. Elofordul, ha az ember siet, vagy gyorsan akar valamit. Win alatt viszont ha szetszall, akkor max egyutterzest kaphatsz, olyan nalam is volt ez a hiba, majd kijon egy uj patch... Es addig? Hat varunk. -
doc
nagyúr
ebben azért nem vagyok biztos
sőt, tulajdonképpen meg is tudom érteni - ha lenne mondjuk egy saját PindurSoft Pindur oprendszerem, és az egyik nagyfejes alkalmazottam nyilvánosan mondogatná hogy tulajdonképpen milyen tök jó a konkurrens PandúrSoft Pandúr, minimum nagyon szúrós szemmel néznék rá...
csak azért van különbség aközött, hogy a sajátunkat favorizáljuk a másik ellenében és hogy nyilvánvaló marhaságokat üvöltözünk a világba kinyilatkoztatásnként
egy-két éve volt olyan eset (pontos nevekre sajna nem emléXem, biztos van itt olyan, nálam tájékozottabb/jobb memóriájú totyiktárs aki majd pontosít) hogy az egyik vezető Linux disztrib egyik fő embere ''állt át'' a másik oldalra, és hirtelen rájött hogy milyen szar is az a Linux (talán a Red Hat volt, esetleg a Suse, tényleg nem t'om). -
moonman
titán
na egy ex-IBM-es, most Microsoftos csóka már ott tart, hogy free software mint olyan nem létezik. [link]
a főnököm ilyenkor már rég alszik
[Szerkesztve] -
bambano
titán
válasz
MichaelSD #167 üzenetére
Majdnem. Az ms nyomja a pénzt az sco-ba, akik vagy 6-7 éve pereskednek az ibm-mel linuxos szabadalomsértések ügyében és 6-7 év alatt eddig SEMMIT nem tudtak produkálni a bíróságon.
Mivel jelenleg úgy áll a meccs, hogy sok-sok jogász küzdött azon, hogy konkretizálja a megsértett szabadalmakat, de nem sikerült, ebből inkább arra lehet következtetni, hogy a linux nem sért szabadalmat. -
-
FTeR
addikt
ez már necces terület. országa válogatja. nálunk pl szabad a másolás, de tilos másolásvédelmet feltörni. ez az az a kategória, h hiába alkotmányos jogod a mozgásszabadság, ha egy terület le van zárva, akkor nem mehetsz be, mert akkor a másik jogát sérted meg.
nincs olyan, h nekem jogom van mindenkin átgázolni. szabad országban, szabad akaratából, szabad ember azt tesz, amit szabad. -
FTeR
addikt
de ezt illegálisan teszed. mégha nem is használsz törés, csak egy szóbeli tiltás van, akkor is megszeged a törvényt.
sajnos a sok warezoló miatt a legális felhasználók szívnak, ami meg csak növeli a warezolók számát és elhivatottságát. ha mindenki legálisan megvenné, akkor drm sem lenne. szal itt nem a kiadó a gonosz.
az meg már más kérdés, h a hasznonkulcsot mennyire látjuk reálisnak. snobok előnyben. -
bambano
titán
De a linux képes lejátszani azt a dvd-t, tehát műszaki vagy egyéb józan indokok nem akadályozhatnak benne, hogy meg is tegyem. Az csak a nagy ipari lobbik eredménye, hogy azt mondják, a linuxon ne játszam le, én meg azt nem támogatom.
ismétlem magam: szerintem nem erkölcstenel linuxon lejátszani egy dvd-t, de lehet, hogy törvénytelen. -
FTeR
addikt
Én nem gondolom, hogyha megvettem egy dvd-t gyári tokozásban, számlával, áfásan valamelyik rablónál, például mediamarkt, akkor nekem ne legyen jogom azt a gépemen lejátszani.
elméletileg a jogokkal rendelkező személy eldöntheti, h az általa létrehozot dolgot hol lehet használni.
ha ő azt mondja, h azt csak x helyen lehet és y-non nem, akkor te max anynit tehetsz, h nem veszed meg. ha megveszed és nem működik, akkor az a te hibád. ez olyan, mintha azon pattognál, h a gépet gyenge a programhoz, szemét program kiadtam rá a sok pénzt.
félreértés ne essék. eszem ágában sincs védeni a drm-et. de ha vmi megkövetel egy megoldás (legyen az mesterségesen generálva), akkor annak vagy eleget tesz a rendszer vagy nem. ha winen simán letudok játszani egy védett anyagot, akkor az egy plusz pont, mert támogtja a formátumot és nem szemét win, h a drm mellett van. -
FTeR
addikt
csak jelezni szeretném, h igazam lett. pár komentel korábban, a linux nem lophatott semmit, mivel csak egy kernel. ekkor írtam, h kényelmes álláspont (nem így foglamaztam), mert ha negatív a cucc, akkor csak egy kernel ne bántsuk szegényt, de pozitív példa kell, akkor a világ összes programja a linux része.
és most kicsit később itt hozzászólásod. -
FTeR
addikt
sajan ezzel az a probléma, h már szinte minden weblapon ott van a google legalább 1 scriptje. beépített kereső, ads, vagy egyéb látogatottság mérő scriptekek képében.
nem kell pranoiásnak lenni, de nem árt tisztán látni a dolgokat.
érdekes, h a google account pont azt valósítja meg, ami miatt végülis a ms passport megbukott (nem váltotta be az eredeti elképzeléseket, miszerint egy virtuális igazolvány mindenkinek, mindenhova). msot ms rágyúrt a decentralizált adattárolásra, meglátjuk abból mi lesz. -
-
bambano
titán
A probléma lényege az, hogyha begyógyult a fejébe az apipa, azt mekkora meló onnan kiverni. A win98-aknál ehhez registry turkálás kell, és egy átlag userhez ilyenkor szakembert kell küldeni. Ami elég parasztos.
A többiből sem mindig triviális kiszedni, és a fő baj az, hogy nincs egyértelmű mód, amit felírhatnál és kiadhatnál, hogy ha ez a gond, ezt kell csinálni, mert kisérletezéssel tudják csak kiszedni.
De ez tipikusan olyan gond, amit csak isp-k szívnak meg. -
dabadab
titán
De, nyilvan (gondolom eleg egyertelmu, hogy amit olvasni lehet, azt lehet masolni is), viszont nem errol volt szo (#120: ''linuxon hogy is fogsz hd-dvd-t nézni?'').
Egyebkent:
ad 1. A masolas egy csomo esete szinten a ''szabad felhasznalas'' kategoriaba esik.
ad 2. DRM-es lejatszoval is lehet szerzoi jogot serteni (pl nyilvanos eloadas).
ad 3. A szerzoi es szomszedos jogok megsertese meg mindig nem lopas. -
bambano
titán
Én nem gondolom, hogyha megvettem egy dvd-t gyári tokozásban, számlával, áfásan valamelyik rablónál, például mediamarkt, akkor nekem ne legyen jogom azt a gépemen lejátszani. Ez egy olyan sajnálatos pont, amikor az erkölcs meg a törvény teljesen szembemegy, mert szerintem nem erkölcstelen, hogy a linuxomon filmet nézek, de az usa törvényeit sértheti.
Ez a jogalkotás tévedése, a lobbik hatására. Majdnem akkora baromság, mint elvárni azt, hogyha eljön hozzád pár haverod és megnéztek egy filmet, akkor neked annyi példányban rendelkezned kell a filmmel, ahány haverod jött. Mert ezt is megpróbálták átverni az usa törvényhozásán, szerencsére ennyire ők sem hülyék. -
moonman
titán
apipa tartománynak (automatic private ip adressing) hívják és elég sokat vár, amíg kiosztja magának (gondolom ismerős a sok ''adsl-em van, merevedik a gépem boot után'' bejelentés)
namost ha nem kap, mert nem kaphat, akkor adjunk neki fixet és kész is. vagy nem vágom a probléma lényegét. -
bambano
titán
A 169-es ip címekre nem reagáltam, tehát:
ha a windowsok dhcp kliense nem kap ip címet az általa elvárt időn belül, akkor fogja magát, kiválaszt a 169-es címtartományból (a pontosabb címet bocs, de nem tudom fejből, ami ms-nek rezervált címtartomány) és azt ráteszi az ethernet kártyájára. windows és sp verziótól függ, hogy azt onnan mekkora munka kiverni, a régebbi windowsokon ehhez registry-t kellet turkálni, az újabbakon néha elég egy reboot. Ja és pont emiatt, hogy foglalt magának saját ip címet, a dhcp kérést a request broadcast bitet beállítva küldi el, ami azt jelenti, hogy a választ broadcastban kéri. Ettől egyes internet szolgáltatásban használt eszközök fejreállnak, mint a szög. Holott nyugodtan kivárhatná, amíg megkapja az ip címét.
Ha nem voltál komolyabb műszaki beosztásban nagyobb internet szolgáltatónál, akkor egy csomó vidám dologról nem is tudsz, amiket a windowsok produkálni bírnak. Persze lehet mondani, hogy nem friss a windows, de egy isp olyan ügyfelekkel dolgozik, amilyen van/jut és nem olyannal, amilyet álmodik. -
moonman
titán
''Egyébként kiszámolták, a redhat linuxban (amikor végezték a számításokat), több munka volt, mint az akkori windowsban''
hát ezt jól kiszámolhatták
erre a dömpernyi program témára az imént reagáltam. meg lehetne csinálni, de ez nem az a világ. megaztán feltűnt, hogy egyre többminden van a windowsban aztán így is minden szarért össztüzet zúdítanak rá, merthogy hogy képzelik?
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Linuxon van openoffice-om, ha lehet, kikerülöm. Az még többet okoskodik, mint az xp. Van vim-em, van latex-em, mindent szépen meg tudok vele csinálni. De erről van logout blogom, ha nem haragszol, nem fejtem ki újra, itt: [link]
tudok adat és hang cd-t írni gnomebaker-rel vagy k3b-vel, tudok adat és film dvd-t írni ugyanezekkel meg még egy menügyártó progi kell hozzá, de az is van, tudok dvd-t rippelni a dvd::rip-pel és a transcode-dal, linuxon és windowson is fut az mplayer nevű videolejátszó, amelyik gyakran nyer mindenféle díjakat azzal, hogy a legtöbb formátumot képes lejátszani (ehhez simán belinkeli magába a windowsos codecek dll-jeit is, ha arra van szükség) megjegyzem: videolejátszásban a linux előrébb van, mint a windows, tudok instant messengerezni, akár msn-re is, van vagy 4-5 féle messenger, amelyek közül olyan is van, amelyik 5-6 féle protokollal képes egyszerre működni, tudok grafikusan rajzolni a gimp-pel (ne mond, hogy photoshop, mert a photosop 90%-át ugyanúgy nem ismerem, mint a gimp 90%-át), tudok vektorosan rajzolni (bocs, most nem ugrik be a neve), tudok olyan rajzokat csinálni, amit a visio tud a dia-val, és tudok szöveget is szerkeszteni, de azt normálisan, nem a word szintjén.
Ezen kívül tudok tisztességes szervereket építeni fillérekből, amiket normálisan lehet menedzselni, nem csak kattogtatós használhatatlan felületeken.
Játszani: van rendes opengl (hálózatfüggetlen, 3d gyorsítós grafikus felület, ami a windowsban még mindig nincs) billiárdom, van tycoon transportom (openttd), van linuxos simcity 3000-em, mást nem nagyon játszom, nem bírja a szemem. Egy fájdalmam van: az age of empires2 nem fut igazán rendesen linuxon. Van autóverseny szimulátor, egy halom fps-t is átraktak már linuxra, de ezekről fogalmam sincs, mert nem játszom ilyeneket.
Van ingyen spamfilter a szerveremre, van ingyen víruskergetőm is, de teszek rá, mert a thunderbird nem érzékeny a vírusokra. Természetesen nem kell exchange licenszeket vennem, ha levelezni akarok, a juzereket tárolhatom ldap-ban, sql adatbázisban, txt fájlokban, stb. Tudok rendesen hálózatfüggetlen módon dolgozni, akár notebook, akár asztali pc elé ülök le, meg tudom oldani a feladataimat, mi kell még? És ha nagyon muszáj, tudok xp-t futtatni egy ablakban a linuxomon...
Ha meg kell szorozni 5-tel a dolgokat, akkor a debian etch-ben van vagy 10-12 ezer csomag. Ha a vistában van 2000-2400 alkalmazás és meg kell szorozni 5-tel, akkor kb. egy szinten állnak.
Egyébként kiszámolták, a redhat linuxban (amikor végezték a számításokat), több munka volt, mint az akkori windowsban. slocc kulcsszót kell a guglinak mondani.
Szumma szummárum: a felsorolásodban egyedül a játék az, ami nyomós érv a windows mellett. Ezt meg mindenki döntse el maga. -
moonman
titán
''csak egy OS a Vista ''
téves. javaslom, egyszer tedd fel és nézz benne körül.
egyébként én mindig is explorerből írtam cd-t.
amúgy megint érdekes az összehasonlítás. a linux és az a sokezer kiegészítő mind ingyenes. a windowsba is simán belepakolhatnának mindent, persze akkor meg lehetne nézni az árát. -
dabadab
titán
''jó ehhez tényleg nem értek. de ez végeredményül csak lopás''
????
Marmint ki a fenetol lopok azzal, hogy megnezem a sajat (penzert vasarolt) (HD)DVD-imet?
''(óbocs, ''szabad felhasználás'')''
A szabad felhasznalast teljesen felesleges idezojelekbe tenni, mivel ez egy letezo fogalom, torveny definialja, es ebbe a definicioba hatarozottan beletartozik annak a joga, hogy lejatsszam a sajat lemezeimet. -
ftc
nagyúr
miért XP-n van ms office-d alapból? nincs
tudom van worpad...linuxon meg van kwrite meg 6 másik...amik felemelően jobbak mint wordpad...
kérem tegye fel a kezét ki az XP cd/DVD íróját használja és nem a nerot?
a többi alapból benne van abban a pár ezer csomag között mi közül kiválaszthatom amelyik jobban bejön...
instant messenger -gaim,kopette(ezek tudnak más protokolokat is) és még sorolhatnám
Vista szorozd meg meg 5-el? miért is helyfoglalás végett? összes csomaggal a Linuxom nem foglal annyit és csak egy OS a Vista -
dabadab
titán
Ken Thompson volt, de azert a dolog nem ilyen egyszeru: eloszor meg kellett hekkelni a C forditot, szoval ahhoz a tamadashoz mindenkeppen szukseg volt arra, hogy eloszor a C fordito forrasaba beleirjak a backdoor kodot, ami ellen viszont ved a nyilt forras (tekintve, hogy nem a nyilt forraskodrol szolt az a tamadas, mivel akkoriban ez a fogalom nem is nagyon letezett).
-
moonman
titán
-
dabadab
titán
''Meg majd úgy jársz, hogy bekapcsolod az automatikus windows update-t''
Ami egyebkent szinten allandoan ujra akarja inditani a gepet, es ha azt mondom, hogy nem, akkor egy fel ora mulva megint az arcomba dobja a dialogust, aztan megint, es rendkivul intuitiv, user-friendly mdon lehet errol lebeszelni. -
bambano
titán
Csak a megnyugtatásod végett: a keresésen kívül semmit. Elég baj az nekem, hogy keresés ügyben rá vagyok szorulva, de azzal, hogy nagy ívben kikerülöm a google mailt, a netes vásárlást meg ilyenek, amiket te felsoroltál, a privát szférám kevésbé sérül, mint akinek a teljes élete ott van fent.
De ebben a kérdésben igazad van. -
moonman
titán
linuxon sincs ms office-od. igen, van helyette openoffice-od, aztán ha dolgozni is akarsz vele, mihez kezdesz?
a félhülye levelezőprogramból egyedül a spamszűrő hiányzik, mert amikor az XP kijött még nem volt marginális probléma a spammelés.
az internetböngésződ lehet, hogy a szabványokra nagy ívben tesz, de a web 99,9%-a megjeleníthető vele.
amit kihagytál a nagy játékfelsorolásban: tudsz adat CD-t írni, zenei CD-t írni, zenei CD-t rippelni, sőt meg is hallgathatod, házi videót szerkeszteni, sőt aztán meg is nézheted, de lejátszhatsz ezerféle hang- és videóformátumot (igen tudom codec kell hozzá), tudsz instant messengerezni, rajzolni, szövegszerkeszteni (igaz csak nagyon alapszinten), ja és persze játszani. Vistán mindezt szorozd meg legalább öttel. (aztán ha elfogyott az ötlet, menj be egy boltba és nézz körül, hány program van Windowshoz.)
''Nincs szükségem továbbá a hálózati szoftverbe alig kivakarhatóan belegyógyuló 169-es ip címekre se''
lehet, hogy ciki, de nem értem mivan. vagy ilyenkor gondolkodás nélkül beírsz valamit?
''nem akarok registryt turkálni''
ne turkálj. legalább nem omlik össze.
''és nem akarom, hogy a gépem folyamatosan okoskodjon''
hát veled szemben úgyis alulmaradna. -
bambano
titán
eula: ha jól tudom ez az az érvénytelen stanicli, amiben leírják, hogy xp sp2-től és win2k sp4-től felfelé joguk van bármikor bármit a gépedre telepíteni. Legalábbis, ha emlékeim nem csalnak, a service packok eulájában ez benne van.
nem tudjuk, mit tárolnak a passport szerverek és milyen információkat gyűjtöttek be a gépedről meg a programjaidról. azt tudjuk, egy szép hosszú lista van azokról az ip címekről, amelyekkel az ms oprendszerek dumálnak telepítés és használat közben. -
dabadab
titán
''toolchain... és minden mezei user nekiáll majd szétkódolni magát,''
Kezdesz farasztoan hulye lenniA toolchainnek nem resze az emacs meg a gcc, meg nyilvan a lejatszoprogramok egybeintegraljak az egeszet, ahogy az embernek mondjuk a libdvdcss leterol sem kell tudnia ahhoz, hogy az mplayerrel lejatsszon egy DVD-t.
-
FTeR
addikt
passport szerverek tárolnak rólad egy halom adatot és fogalmad sincs, hogy mit,
csak megnyugtatásom végett. ugye te akkor nem használsz semmilyen google szolgáltatást?
(tudod, elolvas, elemez és profilt épít mindeből, pl levelek, feltöltött doksik, keresési szempontok, meglátogatott lapok, webshopokon vásárolt termékek stb. stb. stb.) -
tzs84
tag
igen mert eddig is mindent mindenkinek saját magának kellett megírni, nem valaki egyszer megírta és közétette
drm téma: rendben igazatok van, drm jó, eddig is mindig bevált, biztos most is be fog, de én köszönöm nem kérek belőle.
és még mielőtt lekalózoztok leszögezem hogy veszek zenét is meg filmet is, nem mindent amit megnézek/hallgatok, de amennyit tudok megveszek
[link]
erre mondjatok valamit -
-
bambano
titán
A céges notebookjaimon sajnos szokott lenni windows, bár valahogy mindig az a vége, hogy legyalulom.
''ültél már XP előtt?'': követted a mai vitát, el is olvastad, hogy ki miket ír? ebből a kérdésből elég nyilvánvalóan az derül ki, hogy nem.
Ha felraktam az xp-t, akkor van ms office-m? Nincs. Van egy félhülye levelező programom (kitekintő gyorsvonat) meg egy szabványokra nagy ívben tevő internet böngészőm, passziánszom, flipperem, valami feketeözvegy vagy milyen nevű játékom, aknakeresőm, pár parancssoros segédprogramom meg egy fileböngészőm. Kihagytam valamit?
Ebből nekem grafikus fileböngészőre, játékra, használhatatlan levelező programra minimum nincs szükségem. Böngésző jó lenne, de csak olyan, ami kezeli a szabványokat, nem megkerülni és megváltoztatni akarja azokat.
Nincs szükségem továbbá a hálózati szoftverbe alig kivakarhatóan belegyógyuló 169-es ip címekre se, nem akarok registryt turkálni és nem akarom, hogy a gépem folyamatosan okoskodjon. Mint például ''az asztalon nem használt ikonok vannak'': majd én eldöntöm. Nincs szükségem továbbá arra sem, hogy kotorásznom kelljen a rendszerben, amíg ezeket a hasznavehetetlen dolgokat kikapcsolgatom. -
moonman
titán
egyébként ha odébb teszel egy ablakot, akkor is rebootolni kell. kétszer.
régebbi windowsok? mármint a 18 évvel ezelőtti NT-k, azok is csak bizonyos hardveren és szökőévente?
''az ms-nek joga van bármikor bármilyen programot telepíteni a TE számítógépedre anélkül, hogy előzetesen vagy legalább utólag értesítene''
eula tudod-e az miaz?
''a passport szerverek tárolnak rólad egy halom adatot és fogalmad sincs, hogy mit''
amit megadtál. a többit meg kitalálták.
komolyan kezdesz fárasztóan hüje lenni. -
bambano
titán
válasz
(Kolombusz) #116 üzenetére
Majd belefutsz olyanba, hogy az asus alaplapokon az xp nem találja meg helyesen az ethernet kártya mac addressét, így esélytelen vagy bármiféle rendes isp-hez csatlakozni.
Meg hogy bedugod a scannert és kékhalált dob tőle a windows...
Meg minden változtatás esetén rebootolni kell, ha felrakod az office-t, közben rebootol, xp telepítés közben két-három esetben rebootol, a régebbi windowsok 42 nap után csontrafagytak, a win2k-ban az aktuális ati driver időnként eldobja az agyát, egy szar telepítő miatt fel kell telepíteni egy full .net futtató környezetet, ha megírtál egy word doksit, egy másik gépen nyomtatva nem biztos, hogy ugyanazt kapod, meg egyéb ilyen rotfl dolgok.
Meg majd úgy jársz, hogy bekapcsolod az automatikus windows update-t (ha egyáltalán lesz még jogod kikapcsolni) és hirtelen letölt valami update-t, amitől a méregdrága egyedi szoftvered nem fut többet vagy ugrik a támogatási szerződés. Hogy az ms-nek joga van bármikor bármilyen programot telepíteni a TE számítógépedre anélkül, hogy előzetesen vagy legalább utólag értesítene. Hogy a passport szerverek tárolnak rólad egy halom adatot és fogalmad sincs, hogy mit, mehetsz pereskedni a bíróságra.
Hogy megveszed a vadi új szoftveredet és nem tudod aktiválni... Hogyha aktiváltad, nem nyúlhatsz a saját gépedhez, mert a konfiguráció változásokat naplózzák valahol Redmondban...
Maradjunk annyiban: lehet, hogy vannak a linuxnak problémái, de legalább tudom, mit csinál. -
moonman
titán
''Ha felraktad az xp telepítő cd-t, akkor van egy alap oprendszered meg egy passziánszod''
ültél már XP előtt?
''Az ms nem az userek tapasztalatára épít, hanem megcsinál valamit és beletolja az userek arcába''
csak kiröhögteted magad.
''Hogy csak egyet mondjak: xp-ben alapértelmezetten lehetsz kiskacsa a login screenen''
mivaan? szerk: ja, kapizsgálom. lássuk... 4 kattintás és más képem van. tyű.
''Vírus azért nincs, mert nem firkálhat minden idióta a rendszerkönyvtárakba''
nem, vírus azért nincs, mert még mindig nem elég a market share hozzá. egyébként adj az idiótának root elérést.....
remélem egyszer felrak neked valaki hozzáértő egy rendes Windows-t és meglátod, milyen az.
[Szerkesztve] -
-
bambano
titán
válasz
(Kolombusz) #110 üzenetére
Miben látod a dolog gyökerét? mert amit leírtál, az inkább hangzik ms marketing rizsának, mint ténynek...
Az tévedés, hogy nem kell érteni a számítógéphet. Mire fel van az ecdl, ha nem is kell tudni hozzá semmit?
Másik: milyen összehasonlítás az, hogy amikor a windowsról írsz, az készen van, semmi telepítési gond, semmi probléma, hardver inkompatibilitás, driver update letöltés, ilyenek, csak leülsz, bekapcsolod és megy. Bezzeg a gagyi linuxot előbb fel kell telepíteni, be kell állítani, a pc nem úgy jön ki a gyárból, hogy a linux hibátlanul rajta van... Ez finoman szólva is csúsztatás.
A windows ugyanolyan stabil: átlag usernél a windows akkor stabil, ha valaki hozzáértő rápakolt egy tűzfalat meg egy víruskergetőt. Ha felraktad az xp telepítő cd-t, akkor van egy alap oprendszered meg egy passziánszod. Ha felrakod a debiant, akkor válogathatsz 10-12 ezer programcsomagból, hogy mit akarsz használni.
Az ms nem az userek tapasztalatára épít, hanem megcsinál valamit és beletolja az userek arcába, eszi nem eszi nem kap mást. Hogy csak egyet mondjak: xp-ben alapértelmezetten lehetsz kiskacsa a login screenen. Ha fel tudtok mutatni egy usert, aki tényleg kiskacsa akart lenni, azt hozzátok ide, lelövöm rögtön. Ne mondjátok, hogy nem is igaz, ez csak egy extrém, kiragadott példa volt a sok közül.
Vírus azért nincs, mert nem firkálhat minden idióta a rendszerkönyvtárakba. Nem piszkol bele minden program telepítő anyaga a linuxos alapdolgokba.
Az egészről egyébként annyit: remélem, lesz egyszer egy haverod/ismerősöd, aki felrak neked egy rendes linuxot és rájössz, milyen az. -
FTeR
addikt
drm-es mókát rosszul látod. ha bekerül egy os-be, akkor az lehetővé teszi, h lejátsz egy drm-el védett anyagot és nem fog sony rootkit települni a gépedre. nem kell lemez mellé rakott lejátszót használni, hanem használhatod akármelyiket.
míg fel nem törték a drm-et a linuxon nem nagyon élvezhettél drm-mel védett anyagot. az, h feltörve használod már csak mentalitás kérdése. ha nem lenne a sok ingyenélő, akkor drm sem lenne. -
-
tzs84
tag
válasz
(Kolombusz) #116 üzenetére
ezek alapján amit írsz inkább mac rajongónak kellene lenned
de no offense
rendben, ezeket el is lehetne várni, ha lenne hw dokumentáció minden egyes alkatrészhez ami létezik, vagy legalábbis rendes drivert adnának a gyártók. könnyen van a windows, ugyanis ha egy hwhez nem lenne windows driver, halálra lenne ítélve
ennek a tükrében kéne megítélni a hw supportot a linuxban -
(Kolombusz)
veterán
OS-t kell váltanom? Miért kéne?
Az XP is ugyanúgy támogatva van még hosszú ideig, választhatsz, hogy kell-e a Vista az összes előnyével és egyelőre kisebb driver-támogatottságával.
A képáttöltés Vista alatt: bedugod, felismeri, hogy kamera, ellenőrzi, hogy áttöltöttél-e már valamit és ha igen, akkor csak az új képeket tölti át magától.
Nyomtató: bedugtam a Canon nyomtatómat, észlelte, hogy csatlakoztatva van, majd magától letöltötte a drivert, telepitette és teljes értékű Canon driverem lett, 1 perc alatt, tintaszintmérővel és társaival.
A gyári Vista VGA driver is jól használható, megy vele az Aero, nem akadozik a görgetés, aki nem játszik, annak ezzel sem kell törődnie.
Hálókártya, alaplap, minden ment magától, úgy, ahogy modern OS-hez illik.
Egyedül a hangkártya driverét kellett egyéni módon telepitenem, hogy teljes értékűen használhassam a gépet.
Állítottam olyat, hogy van olyan, aki sosem szívott még Windowssal? Nem, de bizonyára olyan sincs, ha itt tartunk, aki a Linux-szal nem szívott sem. -
-
tzs84
tag
válasz
szabad szoftverség nem elég előny?
hogy nem fognak a torkodon lenyomni minden hülyeséget mint pl. drm, vagy csak azért kelljen átállnod mert a ms úgy döntött hogy ki kell adnia mégegy ost hogy etesse az állandó hw körforgást?
de minden amit te felrósz leginkább egy dolog miatt van, a HW gyártók _nem adják ki a dokumentációt_, ha szerencséd van adnak nyílt drivert (nagyon ritka), vagy zártat, de a zárt nem túl jó megoldás lásd az nvidia béna driverét, akik a saját cuccukhoz nem képesek írni egy rendes drivert és még a logójukat is berakják X kezdőképnek
egyébként a kamera áttöltés simán meg ubuntuban, szinte ugyanúgy mint windowsban, a nyomtató szívás, de ez csakis a gyártók sara (pl. canon), de ha pl hp-t veszel azzal nem lesz nagyon gondod
egy kis olvasnivaló
[link]
persze próbálkoznak egy nyílt driverrel, de még a régi kártyák dokumentációját se adja ki az nvidia
és nem mellesleg windowsra is van egy rakás szemét driver, ott is telepíteni kell, és ott sem triviális minden, egyszerűen ezt szoktátok meg, és szerintem nincs olyan ember aki még soha nem szívott a windowsal.
egy kis olvasnivaló
[link] -
sghc_toma
senior tag
válasz
Geri_lgfx_ #111 üzenetére
sehol nem írta, hogy elszállt az os
a grafikus alrendszerről volt szó....
Csak ez nem a linuxot minősíti, hanem az általad kipróbált distrokat.
most nem azért, de ez hol érdekli a júzert, aki kipróbál egy linuxot? -
ngabor2
nagyúr
válasz
itt a kettősség. ha az nv driver automatikusan, ránézés nélkül települ, akkor a ''vér-linuxosok'' morognak, hogy ez már inkább win. ha meg nem települ automatikusan (apropó, ez win alá se automatikus...), akkor a winhez szokott usereknek már nehéz.
ha win alatt nem tudod, hogy hol kell keresni a feltelepítendő cuccokat... az is alig használható.
a linux és a win telepítési szemléletében is nagy a különbség. aki az egyiket tanulta, az a másikra nehezen szokik át.
amúgy a win használhatóságát és stabilitását nekem nem kell magyarázni, 31. napja megy a melóhelyi gépem, wcg-t számol -
Geri_lgfx_
csendes tag
válasz
Semmi bajj az általad leírtakkal, jól láttad a helyzetet!
Csak ez nem a linuxot minősíti, hanem az általad kipróbált distrokat. Sikerült -véleményem szerint- a két leghasználhatatlanabbat kifogni. Amúgy az nvidia driver telepítés az nem más, mint egy kernelmodul feltelepítése. Attól nem szállhat el az OS, mert lényegében csak fájlokat helyez el a cucc... Ott valami más, distro szintű kavarás volt.
Sajnos elég sok trágyalé distro van, a kernel iszonyatosan jó, és egy sz@rvár van fölé építve. Ha lenne elég vállalkozó szellemű hozzáértő, akinek lenne hozzá türelme, és kedve, olyan linux alapú os-t hoznánk létre, amivel megválthatnánk a világotDe tényleg... Ha valakinek lenne hozzá kedve, szóljon csak bátran. Ugyanis olyan ötletem van rá, amihez külön szervert is bérelni kéne hogy elbírja a sok letöltést
[Szerkesztve] -
(Kolombusz)
veterán
Én nem ebben látom a dolog gyökerét.
Az átlag ember mit szeretne a számitógépétől? Leül, bekapcsolja, nyugodtan szörfözik az interneten, megnéz egy filmet, meghallgat egy albumot, esetleg játszik kicsit.
Bedugja a fényképezőgépét, rögtön áttöltheti a képeket, a nyomtatóval sem kell tökölődnie, stb.
A Linux-szal az a gond, hogy kőkeményen érteni kell hozzá és utánaolvasni. Márpedig egy átlagembernek a munka után szerintem a legkevesebb kedve van még különböző parancsokat keresgetni.
Linux-os tapasztalatom nem sok van, körülbelül 3 hétig Mandraket használtam régebben, tavaly pedig Ubuntut úgy 1 hétig, de mikor elszállt a teljes grafikus alrendszer nvidia driver telepitése közben, pedig pontosan ugyanazt csináltam, amit irt az OS, akkor elegem lett belőle.
A Windowsok sokkal egyszerűbben kezelhetők és ugyanolyan stabil rendszert lehet velük építeni. És igen, elrontható, ha össze vissza kattintgatsz. De a Linux is ugyanúgy elromlik. Nincs ingyen, ez is igaz. Viszont nekem megéri a kényelmes és egyszerű használat a kiadást.
Nem azt állítom, hogy a Linuxnak nincs létjogosultsága, csak éppen a kompatibilitást kellene növelni és valóban a felhasználók igényeit nézni. Az MS így fejleszti az OS-t, a userek tapasztalatára, elvárásaira épít. Ők is ugyanúgy képesek mindenféle kocka asztalt, meg idétlenül pörgő ikonokat programozni, de minek?
Szerk.: vírusok - csak azért nincs, mert kevesen használják. A Firefox is hűdebiztonságos böngésző volt, amíg el nem kezdett tömegesen terjedni.
[Szerkesztve] -
ftc
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #105 üzenetére
a legfőbb példa miért nem terjedt el,hogy speciális programok kizárólag csak winre készülnek...az utóbbi időben kezdenek a gyártók nyitni Linux felé...
az otthoni felhasználóknál a game hiány a korlátozó tényező... -
g@bo
nagyúr
válasz
sokan állnak át linuxra, és nem csak magánemberek....
linux teljesen oké, éppen nem lehet vele jáccani, ennyi.
de remekül el lehet vele bohóckodni egy irodában, nem nyomja szét a láma titkárnő, és nagyságrendileg...kevesebb pl a vírus.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
marketing...
-
FTeR
addikt
milyen jó, h van a linux. légy vele boldog. az meg ne érdekeljen, h más mit használ. saját magadat terheled a kissebbségi fusztrációval.
#103, csak jelzem, h erre már 2x is írtam és nem lett különösképpen lereagálva, úgyhogy jó lenne, ha nem kéne mindig újrakezdeni.
ez egy védekezés, ha nem ő védi le, akkor majd más és szépen bepereli. elég gyakori jelenség. ellenben ms még sosem perelt.
[Szerkesztve] -
sh4d0w
félisten
A nick olyan, mint vkinek a neve a személyiben, ergo azt pontosan, vagy sehogy. A többi marad...
Nehéz megérteni, hogy rühellem a MS üzletpolitikáját; hogy átgázolnak mindenen; hogy számukra nem léteznek szabványok; hogy fos programokat írnak, amik helyettem próbálják meg kitalálni, hogy én mit akarok; hogy nem értik Redmondban azt, hogy nem csak ők és a programjaik léteznek a világon...? -
FTeR
addikt
kérlek rendesen írd a nickem.
egyébként vhol szomorú, h egyesek nem értik az iróniát (a smájli próbált rá utalni). de azt talán még tragikusabb, h a szövegértés mennyire nehezen megy nekik.
közös őssel az unixra gondoltam, minthogy a linuxnak, bsdnek és az osxnek is van hozzá köze.
ráadásul elég egyértelműen a desktop szegmensre utaltam.
btw, jól elvitatkozol magaddal. már nem ez az első, h olyan dolgon háborodsz fel, amit nem mondtam, csak neked nem sikerült felogni az eredeti mondanivalót.
szerk: nah, közben javítottad, thx.
esetleg mér az idézőjeleket berakhatnád.
[Szerkesztve] -
dr faustus
senior tag
Igen, az utolsó paragrafus nem igazán illeszkedik a gondolatmenetbe. Így lehet egy hosszú érvrendszernek látszó valamit egy szempillantás alatt összerombolni.
Mondjuk eddig is elég nehéz volt követni a gondolatmenetet, de a végén csak fény derült az igazi motivációs rugóra. ;)
[Szerkesztve] -
sh4d0w
félisten
Azért ehhez már megrögzött csőlátásúnak kell lenni, hogy a windows az egyetlen egyedi os, ez asszem aláírásnak elmegy majd...
MS szarta az oprencereket, windows előtt nem is voltak, utána nem is lesznek... Egyébként elmondanád, hogy a windows-t milyen ''közös ős''-re tudod visszavezetni...? Vagy ő maga a ''közös ős''? -
FTeR
addikt
hangyányit ellentmond neki egy szegmens piaci részesedés ;)
#95:
ez is egy olyan érv, aminek semmi súlya és már nyilatkoztam is róla.
hiába van kismillió GUI, ha ebből 2-3 tartozik a használható kategóriába. ezek azok, amik csak arra jók, h el lehesen mondani, h vannak (lentebb írtam erről).
lehet meg fogsz döbbeni, de képzeld, win alá is van rakat GUI. ugyan a licensz nem engedi lecserélni az explorer.exe-t (nem az iexlorer.exe), de csak annyiban fáj a dolg, h elveszik a szupport, de ez így van linux disztribeknél is. -
FTeR
addikt
mint írtam, ellenpéldákat hoztam. szal itt többen írták, h az ms lop. én meg hoztam a példákat, h nemcsak ő. még olyan kijelentéseket is tettem, h szerintem egy ilyen vitában a win jönne ki győztesen, persze a szigorúan szvsz és nem is tudnék minden fícsört számba venni (csak arra tudok gondolni, h a win fícsör/service listája hosszabb).
nem hiszem, h a java célpont volt, egyáltalán nincs olyan háború, mint pl a böngészők között. elméletileg, a .net van olyan platformfüggetlen, mint a jvm, csak gyakorlatilag az ms nem foglakoznik más platformokkal. (a silverlight-al kicsit változott a helyzet. sztem azt már sokkal jobban összehasonlítható a java böngészőbe épülős formájával.)
a vms sztem nem másolás. a vms-es csókák dolgoztak a nt-n is. max önmagukat másolják, de ezt szokás stílusnak is nevezni.
tom, h az almát én hoztam fel. de úgy látszik nem érted. nemtodok triviálisabb példát felhozni, mint a GUI. az osx-nek is van egy stílusa és a winnek is. jól elkülöníthető, rakat megoldásban homlokegyenest eltérő (pl fájlkezelő ablak, win ablakozása vs osx panelek stb.). elentében a linuxhoz tartozó GUIkkal, amelyeknek nincs ilyen jól elhatárolható egyedi stílusa. és a GIU csak egy példa.
egyébként, hamár itt tartunk, a win az egyetlen egyedi os. összes többi közvetlen rokonságban van vmilyen szinten, ha más nme a közös őssel -
sh4d0w
félisten
Igen, különbséget kellene tenni, vagy beismerni a tolvajkodást (és aztán nem verni a mellünket, hogy minket mindig meglopnak). Ha eddig nem értetted, mit akarok e témakörben mondani, ezután sem fogod, mert nem magyarázom ezt tovább.
Hajlandó vagyok elismerni, hogy a java programok nagy része némi módosítás nélkül nem fut másik rendszeren, mint amire eredetileg készült, ezek a szükséges módosítások azonban sokkal kisebb mértékűek, mint egyéb programnyelvek esetén. Nyilván nem véletlenül volt anno célpontja a MS-nak.
A VMS és egyéb témákat azért említettem, mert szerinted mindenki a MS dolgait másolja, én meg azt állítom, hogy a MS másol máshol bevált dolgokat. Persze ilyenkor megint eszembe jut: ilyenkor miért nem kiabálnak, hogy ezt meg azt az 5letet innen, meg onnan ''loptuk''... bocsánat, ''kreatívan megvalósítottuk''... ?!
A Mac OS-t Te említetted (még az első oldalon), én csak azt mondtam, hogy nem teljesen önálló elképzelés a mostani inkarnációja... -
FTeR
addikt
csak hogy lássuk az álláspont beli különbségeket.
szerintem egyáltalán nem probléma, h egymás hatására fejlődnek a különböző megoldások. én csak ellenpéldákat hozok fel, mert úgy tűnik szerintetek csak ms lop.
érdekes, h pl apple még a saját rajongóit is bepereli, mégsem okoz akkora felháborodást, mint az, h ms csak felhívja a figyelmet vmire.
érdekes ez a kettős mérce, amivel egyesek látják a világot. -
FTeR
addikt
továűbbra is különbséget kéne tenni, a lenyúlom a megoldást és a készítek egy hasonlót között.
a google konkrétan lenyúlta. nem volt mit beismerni, csak álszemérmesen bocsánatot kért egy fejes.
ezt az osx-es vonalat nem nagyon értem, hogyis jön ide?
az ms csak winre készítette el a .net keretrendszerét. ezzel lehet vitatkozni, de nyilt a cucc, ezért tud foglakozni vele a mono team. mondjuk rendesen le van maradva. a .net most tart 3,5-nél, amono meg 1.0 ~70%a és a 2.0 2-30%a.
a java a legkisebb nevezőt hozza. ezért egy fapados megoldás mindenhol elfut. de ilyen fapadosat lehet .net-ben is készíteni. de az a jellmező, h a .net felhasználók pont a bőség miatt választják és nem érdekli őket a crossplatform. a java semmivel sem jobb, mint a .net, sőt sok dologban (pl sebesség) rosszabban szerepel és kevesebbet is tud. viszont az a kevés crossplatform. mint írtam, csak abban hasonlít, h OO meg keretrendszer használ. .net-re többszáz programnyelv van, többezer könyvtárral és felhasználási területtel. másképp kezeli az erőforrásokat (memóra), másképp futatja a kódokat. stb. stb. sokkal összetettebb.
nt: megint egy olyan dolog, amit már írtam. lehetnél figyelmesebb. szó sincs lopásról. a vms csapata szépen átvándorolt ms-hez és jó fizetését nekik dolgoztak. vagyis az NT-t az ms készítette. ennyi erővel a C# meg borland találmány, mert a .net csapatot a delphi atyja vezette (ez egyébként meg is látszik a C#on).
AD: ilyen megoldás nem csak ez a kettő létezik. a eDri és előtte az NDS az elsők között volt, nem látom hol itt probléma ennyi erővel a linuxnak létezni sem szabadna, hiszen már előtte voltak más OS-ek is. micsoda lopás.
citrix: tudtad, h ms-től licenszelték az os/2 kódját és később a NTjét is? -
FTeR
addikt
nézd meg jobban. végig arrol beszéltem, h a lopás túl erős szó. és veletek ellentétben én legalább hoztam negatív példát win oldalról is, ellentétben azzal, h ti csak a másika tudjátok lehúzni.
btw, még csak azt sem mondtam, h objektív vagyok. azt írtam, h objekívebbnek tartom magam, ezért meg ezért.
de rég rossz, ha szövegértlmezési problémákon akadunk fel. -
moonman
titán
ugyanolyan vicces, amikor a kurvapoénosakaroklenni Apple reklámokban kifigurázzák az UAC-t, miközben a Mac-ben ugyanúgy ott figyel ez a funkció, csak kicsit bénább kivitelezésben. a marketinget kár ide keverni, nyilván mindenki a saját malmára hajtja a vizet. az UAC jó és kész, és valóban jó lenne, ha szép lassan minden rendszer használna valami hasonlót. (mondjuk nem tudom, miért ''arra épül''.)
egyébként tök poénos, hogy egy olyan hírtől, ahol az MS a sokéves baszogatásra válaszként gyorsan összeszedte, hogy bizony a többiek sem angyalok, eljutottunk az os-háburúig. egy párszor már kitárgyaltuk, hogy ez az innen lopok, onnan lopok tulajdonképpen nem más, mint a felhasználói igények kielégítése, mely végül egymásra nagyon hasonlító végeredményeket szül. kezd szarrágás lenni az egész.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Hat, az ''arra epul'' meg a ''semmi koze hozza'' kozott latok nemi kulonbseget
Egyebkent nyilvan nem lesz lopas, nem spanyolviasz, csak mondjuk vicces azt latni, amikor kiall vmi MS fomufti, hogy ok akkor most ok az UAC-vel kitalaltak vmi olyan hihetetlen dolgot, ami meg soha nem volt, es jobb lenne, ha mindenki mas roluk venne peldat.
-
sh4d0w
félisten
Igazán bocs, de bizonyos esetekben (pl. tcp/ip impl.) a lopás bizonyított tény. Nem azért, mert én mondom, hanem mert ezt tényekkel támasztották alá anno. De nem kell, hogy elhidd, inkább sorolok még néhány dolgot, amit a MS helyett mások valósítottak meg (figyelem: nem azt mondom, hogy lopás!):
- Windows NT: nini, csak nem a VMS programozói írták?
- Active Directory: ezt meg a Novell, az NDS mintájára...
- Remote Desktop: némá, nem hajaz a citrix-kliensre? (ez már lehet, hogy lopás kategória...)
A demagógiádra meg ennyit: nem, a Google sem jófiú, de egyrészt elismerték a lopás tényét, másrészt - erről már nincs információm - ha fizettek utólag a programért, akkor első alkalommal még az ember hajlandó szemet hunyni. A MS mindezt nem teszi akkor sem, ha ez bizonyított; mindezek mellett igyexik mindig mindenkinek a tyúkszemére lépni. Ha a Google fogja ezt csinálni, majd akkor őket is utáljuk - a monopolhelyzetben lévő cégek ugyanis előszeretettel élnek vissza a piaci pozícióikkal (lásd még: böngészőháború).
Mint korábban is említettem, a mostani Mac OS bsd alapokra épül. Ezt megint nem kell elhinni, inkább nézz utána. Egyébként elvadult 5let, hogy ha telepíteni akarok egy programot, mondjuk hálózaton keresztül, akkor csak simán behúzom a programok közé a másik gépről és már megy is, mindenféle hókuszpókusz nélkül...
Jó, hogy említed a javát, örömmel veszem. Ha .net-re fejlesztesz, hol tudod csak futtatni? Igen, köszönöm, csak Windows-on (talán linuxon is, de nemtom, momentán hogy áll a mono project). Ha javában fejlesztesz, hol tudod futtatni? Hö, mindenhol? Ne már, ez nem jó nekünk, hogy adjuk így el a Visual Basic-et? Rendben van, ferdítsük el a javát, hogy ne lehessen platformfüggetlen... Ismerős a technika?
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''nem a win találta fel a graf felületet, de kétségtelenül vele terjedt el''
Nem, a grafikus felulet a PC-vel terjedt el. Az, hogy PC-n eppenseggel a Windows valt a dominans OS-e, az ebbol a szempontbol tok mindegy.
Ott, ahol UNIX-okat hasznaltak, az X terminalok nagyon gyakoriak voltak mar akkor, amikor az atlag PC-s user meg boven nem hasznalt Windowst. -
FTeR
addikt
-
FTeR
addikt
asszem még direkt írtam is, h nem a win találta fel a graf felületet, de kétségtelenül vele terjedt el.
az ilyen megelezőzte a korát cucc meg többnyire csak látszólagos. lehet, h hatalmas ötletek voltak benne, de annak is megvolt az oka, ami miatt nem volt alkalmas rá, h széles körben használhatóvá váljon.
csak, h közeli példát hozzak. első ránézésre az xgl többet tud, mint a wpf. de mégsem terjedt el, mert rengeteg gond van vele, meglepően lesújtóan tudnak nyilatkozni róla linuxosok, ha épp nem arrol van szó, h fel kell vmi példát hozni az aeroval szemben.
a technológiai hozományokról, mint platform eszközt meg sem említve a wpf-nél, amivel jóval túlmutat egy 3D effekt orgiánál.
olyan sincs, h wines vagy ms fan vélemény, mégis jól elhatárolhatók a szempontok és jól jellemzehetőek a tendenciák.
pl novell a susevel emozdult a geek vonalról az ms féle irány felé. érdekes látni, h mekkora ellenálásba ütközik. -
spirit007
senior tag
''Nincs kozos linuxos velemeny.''
Az tuti . Ezért is van kismillió disztrib
(nem is tudom kit/melyiket perelné be a MS)
-
bambano
titán
Az előbb ellenőriztem.
Azt mondtad, megy a linux az ms után. Én erre felhoztam egy példát, ami az ms-ben ritka pocsékul volt megoldva, a linuxban meg jól. Annyi tévedést követtem el, hogy nem néztem meg, hogy a legújabb ms offiszban is úgyvan-e még. Azóta kijavították.
Tehát ez arra példa, hogy nem a linux ment az ms után és nem a linux rontotta el a jobban megtervezett gyorsbillentyűjét, hanem az ms jött rá, hogy az nem jól van, és ő javította meg a sajátját. Mondhatnám, hogy a linux után ment ezzel, de abból flame lenne
Az office2k3 szerintem nem új felület. -
dabadab
titán
''multokori vita kapcsán elő is kapartam egy régi weblapot, ahol egy nagy linuxos arc értekezik a graf felület fölöslegességéről.''
Biztos. Ugyanakkor meg egy csomo masik arc lelkesen irt kodot grafikus feluletekhez, a kilencvenes evek vegere (amikor mar a HW elbirt ilyen hulyesegeket is) az Enlightement pl messze vert kinezetben barmi mast, az X meg miota letezik (a '80-as evek kozepe, vmivel elobb jelent meg, mint a Win 1.0), azota ver minden mast technikailag, szoval nekem ez a masolas dolog nem olyan nagyon egyertelmu.
Szoval: a linuxos kozosseg nem a Borg, hogy mindegyikuknek egyezo velemenye legyen, tehat barmi allitas, ami azzal kezdodik, hogy ''a linuxosok szerint'', az eleve hibas. Nincs kozos linuxos velemeny.
A ''minimum tevedes'' azt jelenti, hogy akar tudatos felrebeszeles is lehet.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
ebbe nem megyek bele. pontosan tudod, h mit értek a linux alatt. rühellem amikor már csak ez marad az ultimate érv, h a linux egy kernel. bezzeg amikor arrol kell ömlengeni, h milyen csodálatos a linux, akkor minden alá van értve (és természetesen a több megoldás közül is legjobb, mégha egyáltalán nincs elterjedve akkor is).
persze van ACL szintű jogosultság kezelés linux alá is, csak éppen használni nem lehet, mert semmi sem kompatibilis vele.
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
valszeg az lehet a dolgoban, h nem sikerült meggyőzni. ezeket nem kitalálom, csak sokat olvasok és vitázok a témában. egy multokori vita kapcsán elő is kapartam egy régi weblapot, ahol egy nagy linuxos arc értekezik a graf felület fölöslegességéről. szal továbbra is az van, h más behatások nyomán másképp látjuk.
szerk: nem tévedés? vagyis igaz?
[Szerkesztve] -
bambano
titán
''linux nagyon a konzolra gyúrt, idővel mégis kénytelen volt belátni a tévedését'': ezt hogy érted? már a legelső linux kiadásokban is volt grafikus felület, az 1.0.0-ás linux előtti időkben. Lásd pl. slackware.
Linux nem gyúrt semmire, csak a kernelre, hogy milyen programot indítottak el a kernel támogatásával, az nem érdekelte a linuxot. Mások portoltak rá grafikus felületet, ennyi. -
FTeR
addikt
ctr+r nem a replace volt? (ctrl+h szokott lenni)
wordben eddig a ctrl+shift+o vlt a minden kijelöl, miközben mindehol máshol a ctrl+a. végre most már új ofiszban is így van.
nem hiszem, h ez komoly érv bármire is.
ez egyébként megint az,h mit tehet meg az ms ekkora részesedés mellett (ilyen felhasználói bázissal) és mit nem. egy linux disztrib megtheti, h hirtelen felindulásból megváltoztat egy hotkey-t, vagy bármi mást. egy a 90+%át lefedő terméknél ilyet nem lehet tenni, így mégha hülyeség is, a ''compatibilitást'' meg kell őrizni. az ofiszt meg a wint teljesen külön fejlesztik. ez néha nagyon meglátszik.
most az új felülettel sok ilyen vonszolt cucctól megszabadulhattak. -
FTeR
addikt
bg sosem mondta azt a 640k dolgot. az egész egy újabb hoax. az idézetek eredetét lehet igazolni, ha másnem a hely és idő megjelölésével. ennél a 640k-nál semmi ilyet nem sikerült felhozni. szal ez megint a duplakatt kategóriája.
de mégha monta volna is, akkoriban igaz lehetett volna.
(hangkártyás dolog nem rémlik)
irányvonalakról beszéltem. linux nagyon a konzolra gyúrt, idővel mégis kénytelen volt belátni a tévedését. ezzel mondjuk nincs egyedül, ms meg most készített el egy rendes karakteres konzolt (habár abban igaza maradt, h nem is az átlagfelhasználónak való).
az internetes bummról is lemaradt egy kicsit az ms, mert a megközelítése nme a hálózati felépítésből indult, hanme abból, mindenkinek otthon legyen egy gépe.
ez sztem nem az a kategória, h vki megelőzte a korát vagy akkorát dobbantott, h sokan fel sem fogátk (egér).
az ms termékei folyamatosan követik a felhasználói igényeket. a linuxos vonal meg inkább azt várja, h a felhasználók fogadják el az ő megoldásukat. -
dabadab
titán
Engem ez az egesz nagyon emlekeztet az SCO-s ugyre. Ha valaki lemaradt volna rola: az SCO par eve bejelentette, hogy a Linux kernelben van egy csomo kod, amit az IBM teljesen jogtalanul hasznalt fel az o kodjukbol. Am az eltetlt evekben (egyebkent konkret per is lett az ugybol, meg mindig zajlik), az SCO egyetlen egy darab sort sem birt megnevezni, hogy ''ez az'', csak kodositettek allandoan. Ami kiderult, az annyi, hogy egyreszt az a kod, amire hivatkoznak, lehet, hogy nem is az ovek ill. valoszinuleg az IBM-nek minden joga meg lett volna hozza, hogy felhasznalja, masreszt meg az, hogy az SCO csak azert letezik meg, mert a Microsofttol (nahat!) kaptak nemi penzmagot.
Ugy tunik, az az ugy kezd kifujni, ezert fel kellett dobni egy ujabb lufit. Addig, amig a MS be nem jelenti, hogy konkretan melyik szabadalmakrol van is szo (es utana nem derul ki, hogy azok a szabadalmak ervenytelenek, mert mondjuk tok nyilvanvalo dolgokrol v matematikai algoritmusokrol szolnak (marpedig eleg nehez olyan programkodot talalni, ami nem algoritmus)), akkor lesz erdemes foglalkozni ezzel az egesszel, addig viszont be lehet szepen sorolni a MS tobbi mocskos uzleti taktikaja koze. -
bambano
titán
Nem, te csak arra utaltál, hogy voltak, akik fudot terjesztve balhésnak szerették volna beállítani a körülményeket.
A grafikus felületről meg csendben jegyezném meg, hogy az MIT/X cucca nagyjából akkor jelent meg, amikor a windows, csak már akkor is jobb volt. Mutass egy windowsos grafikus felületet, ami mondjuk hálózaton keresztül is képes directx9 felületet biztosítani. Ja bocs, a windowsban még mindig nincs hálózatfüggetlen grafikus felület, csak ha veszek alá aranyárban citrix metaframe-t...
Rájöttem, miért nem érted a ctrl+f-et. Az office 2k-ban az excelben ctrl+r a keresés, az office 2k wordjében ctrl+i, a 6-os msie-ban meg ctrl+f. Ez egy súlyos tévedés, hogy egy egységes felületen ennyire nem egységesek a gombok. Ezt azért nem értetted, mert most megnéztem, az office2k3-ban már megjött az eszük és kijavították. Sorry. -
FTeR
addikt
érdekes az az alapgondolat egyesek részéről, h kezdetben vala az opensource csoda és most mindenki azt másolja.
az előítéletek is elég érdekes hatást tesznek. semmi bizonyíték nincs, de az ms gonosz, tolvaj és a linux jó meg csodálatos, tehát logikus a következtetés.
a google még bocsánatot is kért, h lenyúlta azt a kínai fordítóprogit, de hát ők a jófiúk, milyen aranyosak, h elnézést kértek.
az osx egy saját irányvonalat követ. a windowsos nép számára teljesen elvadult ötletekkel. mégis gyakorlatilag nagyobb a részesedése mint a linuxnak.
ha a linux mindig csak megpróbál olyan lenni, mint mint egy másik rendszer, akkor mindig 1 lépéssel le lesz maradva. méga pont ugynaolyan jó is lenne, akkor sem biztos h megérné a váltást. (persze az ''ingyé'' nagy szó).
mint írtam, ez a lopás nem a legjobb szó. nem mintah a ''ti'' oldalatok bármit is beismerne. a kreatív másolás (alapötletből kiindulva egy jobbat összehozni) vagy a felhasználó igények követése sokkal jobban fedi a valóságot.
példák: kezdetben vala a java meg jvm. aztán gondolt egyett az ms és megszületett a .net. az alpötlet ugyanaz, egy OO nyelv egy külön keretrendszeren. de itt meg is szűnik a hasonlóság.
füles böngészés: nem az ff találta fel. annyira nem, h már a netscapben is volt, és nem mellesleg már ie5höz is voltak különbözé megoldások erre a feladatra. de kétségtelenűl az ff terjesztett el. csak meg kell nézni, h az ff már elég nagy hájpot kapott, de az ms még mindig nem akart füleket a köv ie-be. aztán kénytelenek voltak engedni a felhasználói nyomásnak.
xql: 2003 elején mutatták be longhorn alfát. csak ezután kezdték fejleszteni. szó sincs arról, h az ms nyúlta le, csak sokat tököltek és később jelentek meg a vista.
sidebar: szintén 2003as prezentáció. osx-en is csak ezután jelent meg a cucc. és jóval később jött a google meg egyéb megoldások. szal megintcsak nem az ms másolt. -
doc
nagyúr
a ctrl-f-et én sem értem
azzal érvelni hogy ''X evvel ezelott ezt meg ezt mondtak'' szerintem felesleges - ld. a híres 640KB mondást, a lejjebb elmegetett hangkártyát, stb. vagy ott van pl. az egér: mikor anno a feltalálója bemutatta a vezetőségnek, lényegében lehülyézték. most meg...
de szerintem nagyon elmentünk OFF irányba -
FTeR
addikt
nem kívántam igazságot szolgáltatni. csak arra utaltam, h balhésak voltak a körülmények.
#53:
az acl és graf felület kapcsán mindig az jut eszembe, h a winben való megjelenésekor a linuxosok azon fikáztak, h tök fölösleges. nyagon emlékezetes, ahogy a graf felület elen érveltek. persze nem a win találta fel, de kétségtelenül az terjesztette el, ami szten nagyobb érdem, mint kitalálni (nehezebb használható (felhaználók által széleskörben elfogadott) formába önteni, mint elképzelni egy jónak gondolt megoldást).
az acl kapcsán is eszembe jut, h pár éve még hogy érveltek, h a linux (unix) megoldása, sokkal jobb, hiszen egyszerűbb és mégis tökéletes a feladatra.
ezt a ctrl+f-es dolgot nem értem. -
bambano
titán
Hozd fel például az acl megoldásokat. Azt nehéz lenne rábizonyítani a linuxra, hogy amikor a posixnak megfelelő acl megoldásokat implementálta, olyan rendszerből lopott, amiben akkor nem volt ilyen.
A win irányvonalat a gnome például nem követi. Csak egy egyszerű példa: minden gnome-os applikációban a keresés az ctrl+f. Lássuk csak, ms wordben, ms excelben, msie-ben milyen gomb a keresés? Inkább hajaznak a motif/cde vonalra a felületek, szerintem. -
sh4d0w
félisten
Én meg asszem sikerrel jártam. Az a furcsa az ilyen vitákon mindig, hogy sem a MS hivatalosan, sem a rajongói (most nem említek neveket) soha nem hajlandóak elismerni azt, hogy Redmondban igenis loptak és még fognak is.
A működésről meg annyit, hogy mutass egy linux-disztribúciót, ahol a shell=filekezelő=böngésző. Ez a Windowsban kezdetek kezdete óta így van. Ami meg a Mac-es utánzást illeti: nem a Mac OS X az, ami inkább BSD-re épül?
Ami meg a külső hasonlóságot illeti: szerinted hogyan lehet egy windows-on szocializálódott emberkét átszoktatni egy másik rendszerre? Nyilván úgy, ha akadnak külső hasonlóságok.
UAC-sudo páros: én nem állítottam, hogy Te ilyet mondtál, ellenben azt állítottam, hogy ebben az esetben is inkább a MS lopott, semmint mondjuk a Linux.
Végezetül pedig annyit, amit már más is említett: miután a linux, a bsd és még egy sor egyéb rendszer nyílt forráskódú, tehát bárki, bármikor belenézhet, többek között a MS mindenféle fejlesztője is, hogyan bizonyítja a MS azt, hogy a linux fejlesztői loptak tőle, nem pedig ő a többiektől? Pláne ha hozzáveszem, hogy a MS üzletpolitikája a zárt forráskódon alapul... Szerinted életszerű, hogy mondjuk a Windows-okat reverse engineering-nek vetik alá és a több millió kódsorból kilopnak néhány részletet? Csak józan ész kell ehhez, nem több... -
FTeR
addikt
a dolog úgy nézett ki (IBM-es projekt vezető bevallása szerint), h az IBM sz*rt az egészre. elméletileg közösen fejlesztették volna, de ibm sem pénzt, sem marketinget nem szánt rá. szal gyakorlatilag csak az ms foglakozott vele. BG gondolom megunta és úgy gondolta ennyi erővel saját megoldást is készíthetnének. ibm sosem vette komolyan a pc iparágat.
a hasonlóság meg elég kézenfekvő, mivel ugyanazok az emberek dolgoztak rajta (az áruló ms elcsábította a fejlesztőket). -
FTeR
addikt
asszem nem jártál sikerrel.
nem hiszem, h a linux jönne ki győztesen, ha elkezdenénk számba venni a dolgokat. felhozhatnám példának az ACL megoldásokat.
de adott megjegyzésben nem is erre utaltam. arról a klónokról beszélek, amik mindent megtesznek, h ugyanúgy nézzenek ki, min a win és látszólag ugyanúgy működjenek. nem kell itt a kis disztribekre gondolni. nagyok közül is sokna követnek 1-1 win irányvonalt (a másik meg macet).
(nézd meg jobban, nem mondtam, h az UAC nem a sudo. légyszives ne tulajdoníts nekem kijelentéseket. osx-nél sem szerettem, h félpercenkét kéri a jelszót, winnél se szeretem.) -
sh4d0w
félisten
Nah, akkor elkezdem szétcincálni azokat a marhaságokat, amiket összehordtál a linuxról, meg a ''kreatív másolásról'':
- igen kreatív volt a MS a tekintetben, hogy milyen tcp/ip implementációt alkalmazzanak pl. a win9x sorozat tagjainál, végül teljesen sikeresen befordították a BSD implementációját, bitre pontosan; ha ez nem lopás, akkor semmi...
- tudod mi az UAC? sudo... honnan vették...?!
Linux, mint win klón; ezt ne nagyon emlegesd nyilvánosan, mert még kinevetnek. Mire alapozod e kijelentést, a javára válna egy bizonyítás...? Pl. kezelőfelületre? AfterStep, IceWM blabla; mondanak vmit? -
dark100
aktív tag
Latom az MS elerte amit akart, minden hirportalon errol beszelnek. De most komolyan, ekkora hulyeseget ki vesz be? Ez az egesz nem a Linux-os kozossegnek szol, hanem az MS vasarloinak. Jart mar valaki itt a getthefacts vagy mi a halal honlapon? Minden 2. ceg azert valasztja a Win-t, mert ha beperlik az OS miatt akkor a nagy ceg atvallalja a perkoltseget. Illetve meg egy celja van, raijeszteni a Linux fele kacsingato erdeklodokre. Semmi tobb. Egyebkent a tortenelem soran eddig az osszes ilyen MS probalkozas csak a Linux nepszeruseget, ismertseget novelte. Mediabuborek. Ennyi.
-
Hosssszu
őstag
Geri_lgfx_: Tetszett az idezet, meg is hallgatom...
Egyebkent meg, ennyi erovel az IBM is perelhetne az Ms-t. Mert ha jol tudom az elso win-peldany azert szuletett, hogy nepszerusitse az OS/2-t! Hogy a sok user megbaratkozzon az ablakokkal. Aztan meg (persze a sok win2.0, win3.1 utan) jott a win95, es lenyomta az OS/2-t a p*csaba! Pont az buktatta meg aminek nepszerusiteni kellett volna... -
Geri_lgfx_
csendes tag
Az informatika válljon kiváltsággá? Az alkotni tudás legyen a cégek szakmai titka, belső titok? Legyen engedélyhez kötve minden? Titkoljuk el az emberiség elől az összes számítógép belső működését, hogy a későbbi generációk már semmit se érsenek hozzá?
Hírügynökségi jelentések szerint Káosz király katonái
ma újabb támadást intéztek az állásaikat védő állók ellen
Más források viszont azonban arról is beszámolnak
hogy, az urat védők egyes csoportjai egyre eredményesebben veszik fel a harcot
sőt egyre több ellencsapást mérnek az egyébként már hosszú idő óta
folyamatos győzelmeket magáénak tudó ellenfél erőire
A harc kimenetele a közelben állomásozó megfigyelők szerint mégis bizonytalan
hiszen, az egymással szemben helyezkedők
egyre több erőt mozgósítanak
ami ebben a helyzetben kétségessé teszi bármelyik fél biztos győzelmét a másik felett ...
[Szerkesztve] -
törölt tag
tetszik a hidegháborús analógia a cikkben. teljesen jól megfogja a lényeget...
-
moonman
titán
-
ngabor2
nagyúr
végülis épp erről szól. ha elkezd perelni, akkor hosszú távon neki rossz. ha teljes csendben van, akkor ''szabad lopás'' van. kitalálta, hogy ''jó fiú leszek, nem perelek, de lebegtetem a dolgot, hogy ne perelj''. azaz hidegháború. mi mást tudna tenni egy ennyire felhízott, monopol-közeli helyzetben levő cég? különösen, ha egyre erősödnek az ellenfelei, és értelmes ötlete egyre kevesebb van.
amúgy nem kell félteni az ms-t, van jelenlegelég pénze, hogy igen sokáig kihúzza. és szidni se érdemes, minden profitorientált cég hasonlóan cselekedne... csak itt az, ami a profitot hozza, nem megfogható, módosítás nélkül könnyen, olcsón reprodukálható, pontosabban másolható.
mihelyt kijönne egy olyan univerzális megoldás, hogy az oprendszer a gép fizikai része, lehet cserélni benne, de nem lehet lemásolni... ott érdekesebb lenne a helyzet. de jelenleg is úgy tűnik, hogy azok vannak büntetve, akik teljesen legálisan vásárolták meg a cuccot, aki meg tört példányhoz ''jutott'', annak az oprendszere meg úgyse szól be. -
bambano
titán
Az már csak a hab a tortán, ahogy a novell-ms megállapodás óta linux disztribútornak tekinthető microsoftot beperli a microsoft.
Ott fognak anyázni egymással a folyosón
Az 500 legnagyobb vállalat fele legalább használ linuxot. Az ms be fogja perelni a saját vevőit? Nagy ötlet, fogjanak hozzá. -
bambano
titán
A kernelben is van egy csomó nemzetközi munka. Más országokban pedig esélyes egy nagy röhögés, ha az ms izmolni kezd a szabadalmaival. A titkosítási cuccokról szóló exportkorlátozásokat is kikerülték a debiánosok egy csuklómozdulattal.
A másik fő kérdés, hogy mire perelnének be egy linuxost? A bevételére? az nincs neki. mennyi bevétele származott a kernelből és mennyi a csatolt szolgáltatásokból? ki mondja meg? Különben is, amíg az ms nem hajtja végre az eu-s büntetéseket, addig nagy kuss van ideát. -
ngabor2
nagyúr
lopni bűn, ez vitán felül áll. de olyan nincs, hogy ''a linux lopta el'', mert a linux nem egy cég. nincs egy feje, egy szerzőgárdája, vagy akármi. sőt, maga a linux csak a kernel... a többi az ''csak'' köré épül. a baj itt az üzleti modellek és a licenszek körül van. az az érzésem, hogy az ms azért sem támad, mert nincs kapaszkodófelület. kit pereljen be? Linus Torvalds-t? hisz nem ő írta az egészet... a vitatott kódrészlet íróját? mivel bizonyítja, hogy valóban ő írta? és mivel bizonyítja, hogy ellopta a szabadalomban foglalt dolgot, nem függetlenül találta ki? mert asszem itt a vádnak kell bizonyítani. tehát egy normális bíróság előtt igen nagy valószínűséggel sorra veszítené a pereket, különösen, ha a linuxot is támogató cégek is ellenük mennek. valóban hidegháború, de ha valaki elkezdené lögybölni azt a bizonyos éjjeliedényt... csúnya nagy takarítást és ésszerűsítést (vagy még nagyobb káoszt és összeomlást) lehetne csinálni. egyik fél se meri felvállalni.
-
moonman
titán
egyébként a Windows kódja most is nyílt, ''bárki'' (nemzetbiztonság, egyetemek, sőt mvp-k) megnézheti, amit akar.
-
dark100
aktív tag
Ez az egesz egy kamu
Ijesztgetes. Ennyi. Tobb szot nem eri meg ra fecserelni.
-
bambano
titán
Könnyű a linuxszal kekeckedni, nyílt a forrása, 16 év alatt mindenki mindent megnézhetett benne és bárki bármit ellophatott, még a linux védjegyet is.
Nyissa meg az ms is a teljes forrását, majd kiderül, ki honnan mit lopott és kinek van nagyobb sara.
A helyes megoldás pedig az lenne, ha nem lehetne minden marhaságot szabadalmaztatni. Addig pedig tegyék át a linux fejlesztését olyan helyre, ahol nem agyhalottak ülnek a patent office-ban. -
spirit007
senior tag
Engem kifejezetten szórakoztat mikor a SW óriások rinyálnak
Esetleg egyszer elolvashatnák a saját EULA -jukat , és ha nem is értenék elsőre miről van szó , azért egy fél délelőttöt végig okádnának miatta -
doc
nagyúr
nem arról van szó, hogy ''a csúnyagonosz ms már megint, ha megszólal csak rossz lehet''.
sőt, amikor anno az ms-t buntettek meg pl. a media player vagy az ie miatt, azzal sem ertettem egyet, vegulis engem abszolut nem zavar ha van egy mediaplayer meg egy browser az os-ben (az, hogy nem szedhetem le, feleslegesen foglalja a helyet, mar inkabb, de kibirom (kibirnam, ha hasznalnek otthon vindozt))
a gond maga a rendszer
teny, hogy nekem sem nagyon van otletem jobbra, de nem is az en dolgom a tokeletes jogi szabalyozas megalkotas (bar olyan ugysincs)
jelen pillanatban ha pl. irok egy programot, ami X dolgot Y modon elvegez, teljesen jogosan szarhatok attol, hogy mi van ha valakinek esetleg boki a csoret es szabadalmi jogokra hivatkozva feljelent. nyugodtan megteheti, a jog lehetoseget ad ra neki. holott semmi rosszat nem tettem, sennkit nem loptam meg, egyszeruen keszitettem egy adott feladatot adott modon ellato programot
valahogyan szabalyozni kene ezt az egesz rendszert.
elso korben peldaul biztositani, hogy mindenki csak olyasmit vedethessen le, amit tenylegesen o talalt ki, o hasznalt eloszor. persze ehhez esetenkent komoly nyomozomunka kellene, erre meg gondolom nincs kapacitas
szempont lehetne pl. egy adott modszer trivialitasanak vizsgalata is, de ez megintcsak komoly szakmai felkeszultseget feltetelez a szabadalmi hivatalnok reszerol, de hat sajna nem minden szab.hivatalnok Einstein...
szóval a rendszer beteg, irtózatos méretű visszaélésekre ad lehetőséget
MOD: milyen kétujjas móka? (nem vitatkozni akarok, kíváncsiság)
[Szerkesztve] -
FTeR
addikt
csak azért reagálok, mert a nem a szabadalomról vitatkozom (minek, hisz igazat adtál), hanem az egyéb megállapításokról
a fordításod nem pontos. azért írtam, mert ezt a kört már soxor lefutottam és nem kívántam egy újabba bele menni. én tudtam, h igazam van, az meg valóban nem érdekelt, h te mit hiszel, hiszen tény és nem értelmezés kérdése.
az apple pl levédte a két ujjas mókát, csak almát nem divat szídni.
a rendszer valóban rossz, BG még egy nagyon korai (198x) körlevélebén értekezett is erről. azomban a kivállóságok abban emelkednek ki, h hogyan tudják a negatív tényezőt előnnyé kovácsolni.
az egész egy védekezés minden vállalat részéről. ha nem védi le, akkor majd más megteszi és beperli őket. jó példa erre az IE objektum aktiválós móka. (persze itt az ms az áldozat és annak örülni szokás).
#18.
nem tolvajkodásról van szó. pont ez a probléma. még csak a kreatív másolás sem feltétlen áll fenn. egszerűen külön utakon járva, egymától függetlenül, ugyanarra jutottak. csak az a kérdés, h ki volt gyorsabb.
ha én egy linuxos apostol lennék, akkor ezt a másolásdit nem nagyon firtatnám, mert linuxnál nagyon kilóg a lóláb. az apple legalább ''becsületesen'' saját elképzelést képvisel és nem win klónak gyárt (persze ez kényes téme, jó védekezés erre a disztribuciókra való hivatkozás). -
doc
nagyúr
kérlek ne is reagálj a kommentemre, de ha megteszed, én nem fogok a tiedre.
lefordítom: ''én mondom a tutit, mindenki más hülye, nem érdekel mit mondasz''
amúgy igazad van, valóban nem a duplaklikkről szólt az első linkelt szabadalom, nem olvastam el alaposan csak gyorsan átfutottam
azonban ez a lényegen nem sokat változtat: hülyeségeket szabadalmaztatnak (hosszú klikk mást csinál mint a rövid - a rövid időn belül két klikk vs. hosszú idő alatt két klikk analógiájára), aztán verik a nyálukat. most még csak azzal a szöveggel hogy ''jó fejek vagyunk, nem pereljük rongyosra a seggeteket pedig megtehetnénk''.
előre félek attól, amikor stratégiát változtatnak -
sh4d0w
félisten
Nekem az ilyen hírek láttán mindig csak az jut eszembe: amikor a MS nem habozott ellopni ezt-azt, vagy amazt, akkor miért nem sírt a szájuk? Vagy most milyen alapon sír, ha egyszer ők is tolvajkodtak anno...?
-
FTeR
addikt
ááá, tudtam. gondolkoztam, h beírja, h még véletlenül se linkled be, de nem akartam ennyi energiát fektetni bele.
szal. az a szabadalom nem a duplakattról szól. az egész egy hoax, egy valós szabadalomra alapozva. az eredeti szabadalom a limited resourced devices (pl. ppc/pda) egy olyan funkcionalitását írja le, ami egy mozdulatsor felismerését szolgálja ki. képernyő érintése egy ponton (menü kinyillik), arrébb mozdítod (kijelölés), felengeded (parancs futtatása).
köze nincs a duplakatthoz. ráadásul nem is mozdulat sort védi le, hanem az azt kiszolágó megoldást.
szerk: nem megyek bele a vitába. kérlek ne is reagálj a kommentemre, de ha megteszed, én nem fogok a tiedre.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
igazad lehet, bár sajnos néha úgy érzem lassan hozzá kell ehhez szoknunk, pl annak kapcsán, hogy a ''tisztelt'' magyar bíróság nem utasítja el éppen a kárenyhítési kötelezettség megszegése miatt a több éves parkolási bírságokat. az pont ilyen kicsiben, kivéve, hogy nem hidegháborús a helyzet, mert az autósok nem tudnak visszafenyegetni.
-
FTeR
addikt
áucs. már lassan fájdalmas ez a sok hülyeség. nem védte le a dupla kattot (nem írom le újra). a sudot sem védte le. meg próbálta levédeni a saját cuccát, de elutasították, a sudora hivatkozva. CTRL-ALT-DEL, mégis mi értelme lett volna?
a dolog úgy működik, h a nyilvánosságra hozatal előtt, mindenki mindent megpróbál levédeni, mert ha nem teszik, akkor más fogja. ha egy agymenést le lehet védeni, akkor az csak azt bizonyítja, h nem működik rendesen a rendszer. -
luciferc
őstag
amúgy én eleve nem értem, hogy ezeket a pár évvel később rájövök és perelek című dolgokat. nálunk van ugye a PTK-ban olyan, hogy kárenyhítési kötelezettsége van a károsultnak. Gondolom amerikában is van ilyesmi. Erre hivatkozva simán lehetne vizsgálni, hogy vajon eleget tettek-e ennek. és könnyen visszaütne a furkósbot...
-
doc
nagyúr
én az egészben nem is azt tartom aggasztónak hogy szabadalmak miatt perelnek, hanem hogy jogtalanul teszik...
pl.: a m$ levédette a duplaklikket, a sudo-t (jó, ők máshogy hívják) ha jól emléXem a CTRL-ALT-DEL-t is (ebben lehet hogy tévedek), pedig soksok évvel az m$ előtt már léteztek ezek
és most más ötletét gyak. megvásárolva perelne? azért ez elképesztően durva... -
tkazmer
addikt
Úgy tűnik, hogy az ms vezető jogásza szeretne néhány héttel tovább nyaralni, az ms pedig szeretné, hogy ne csak a google-ről szóljanak a hírek...
-
luciferc
őstag
egy normális világban kapnának ezek a cégek egy ultimátumot, hogy 2 hónapjuk van, hogy bepereljék szabadalomsértésért akit be akarnak, utána a határidő előtt létrejött termékek kapcsán nem lehet perelni és kész. amit művelnek, az szerintem erősen kimeríti a joggal való visszaélés fogalmát. gondolom ilyen fogalom minden jogállamban létezik.
-
FTeR
addikt
sztem csak arra szolgál az egész, h jelezzék a világ felé a dolgot. per biztos nem lesz belőle.
azt próbálja érzékeltetni, h a linux (platform) jogi viszonya bizonytalan. -
moonman
titán
azért annyira nem kell elszállni [link]
egyébként gondolom fordított helyzetben (szabadvilág perel gonoszmicrosoft) üdvrivalgás lenne a reakció.
[Szerkesztve] -
törölt tag
az utso bekezdes nagy kaoszt helyez eloterbe, de ott is lesz majd neveto harmadik...
-
nap
addikt
Ennyire nem megy nekik a bolt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Óvodások homokozója
- VR topik
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged