- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
De a linux képes lejátszani azt a dvd-t, tehát műszaki vagy egyéb józan indokok nem akadályozhatnak benne, hogy meg is tegyem. Az csak a nagy ipari lobbik eredménye, hogy azt mondják, a linuxon ne játszam le, én meg azt nem támogatom.
ismétlem magam: szerintem nem erkölcstenel linuxon lejátszani egy dvd-t, de lehet, hogy törvénytelen. -
dabadab
titán
Ken Thompson volt, de azert a dolog nem ilyen egyszeru: eloszor meg kellett hekkelni a C forditot, szoval ahhoz a tamadashoz mindenkeppen szukseg volt arra, hogy eloszor a C fordito forrasaba beleirjak a backdoor kodot, ami ellen viszont ved a nyilt forras (tekintve, hogy nem a nyilt forraskodrol szolt az a tamadas, mivel akkoriban ez a fogalom nem is nagyon letezett).
-
bambano
titán
Csak a megnyugtatásod végett: a keresésen kívül semmit. Elég baj az nekem, hogy keresés ügyben rá vagyok szorulva, de azzal, hogy nagy ívben kikerülöm a google mailt, a netes vásárlást meg ilyenek, amiket te felsoroltál, a privát szférám kevésbé sérül, mint akinek a teljes élete ott van fent.
De ebben a kérdésben igazad van. -
sh4d0w
félisten
A nick olyan, mint vkinek a neve a személyiben, ergo azt pontosan, vagy sehogy. A többi marad...
Nehéz megérteni, hogy rühellem a MS üzletpolitikáját; hogy átgázolnak mindenen; hogy számukra nem léteznek szabványok; hogy fos programokat írnak, amik helyettem próbálják meg kitalálni, hogy én mit akarok; hogy nem értik Redmondban azt, hogy nem csak ők és a programjaik léteznek a világon...? -
sh4d0w
félisten
Azért ehhez már megrögzött csőlátásúnak kell lenni, hogy a windows az egyetlen egyedi os, ez asszem aláírásnak elmegy majd...
MS szarta az oprencereket, windows előtt nem is voltak, utána nem is lesznek... Egyébként elmondanád, hogy a windows-t milyen ''közös ős''-re tudod visszavezetni...? Vagy ő maga a ''közös ős''? -
sh4d0w
félisten
Igen, különbséget kellene tenni, vagy beismerni a tolvajkodást (és aztán nem verni a mellünket, hogy minket mindig meglopnak). Ha eddig nem értetted, mit akarok e témakörben mondani, ezután sem fogod, mert nem magyarázom ezt tovább.
Hajlandó vagyok elismerni, hogy a java programok nagy része némi módosítás nélkül nem fut másik rendszeren, mint amire eredetileg készült, ezek a szükséges módosítások azonban sokkal kisebb mértékűek, mint egyéb programnyelvek esetén. Nyilván nem véletlenül volt anno célpontja a MS-nak.
A VMS és egyéb témákat azért említettem, mert szerinted mindenki a MS dolgait másolja, én meg azt állítom, hogy a MS másol máshol bevált dolgokat. Persze ilyenkor megint eszembe jut: ilyenkor miért nem kiabálnak, hogy ezt meg azt az 5letet innen, meg onnan ''loptuk''... bocsánat, ''kreatívan megvalósítottuk''... ?!
A Mac OS-t Te említetted (még az első oldalon), én csak azt mondtam, hogy nem teljesen önálló elképzelés a mostani inkarnációja... -
FTeR
addikt
csak hogy lássuk az álláspont beli különbségeket.
szerintem egyáltalán nem probléma, h egymás hatására fejlődnek a különböző megoldások. én csak ellenpéldákat hozok fel, mert úgy tűnik szerintetek csak ms lop.
érdekes, h pl apple még a saját rajongóit is bepereli, mégsem okoz akkora felháborodást, mint az, h ms csak felhívja a figyelmet vmire.
érdekes ez a kettős mérce, amivel egyesek látják a világot. -
sh4d0w
félisten
Igazán bocs, de bizonyos esetekben (pl. tcp/ip impl.) a lopás bizonyított tény. Nem azért, mert én mondom, hanem mert ezt tényekkel támasztották alá anno. De nem kell, hogy elhidd, inkább sorolok még néhány dolgot, amit a MS helyett mások valósítottak meg (figyelem: nem azt mondom, hogy lopás!):
- Windows NT: nini, csak nem a VMS programozói írták?
- Active Directory: ezt meg a Novell, az NDS mintájára...
- Remote Desktop: némá, nem hajaz a citrix-kliensre? (ez már lehet, hogy lopás kategória...)
A demagógiádra meg ennyit: nem, a Google sem jófiú, de egyrészt elismerték a lopás tényét, másrészt - erről már nincs információm - ha fizettek utólag a programért, akkor első alkalommal még az ember hajlandó szemet hunyni. A MS mindezt nem teszi akkor sem, ha ez bizonyított; mindezek mellett igyexik mindig mindenkinek a tyúkszemére lépni. Ha a Google fogja ezt csinálni, majd akkor őket is utáljuk - a monopolhelyzetben lévő cégek ugyanis előszeretettel élnek vissza a piaci pozícióikkal (lásd még: böngészőháború).
Mint korábban is említettem, a mostani Mac OS bsd alapokra épül. Ezt megint nem kell elhinni, inkább nézz utána. Egyébként elvadult 5let, hogy ha telepíteni akarok egy programot, mondjuk hálózaton keresztül, akkor csak simán behúzom a programok közé a másik gépről és már megy is, mindenféle hókuszpókusz nélkül...
Jó, hogy említed a javát, örömmel veszem. Ha .net-re fejlesztesz, hol tudod csak futtatni? Igen, köszönöm, csak Windows-on (talán linuxon is, de nemtom, momentán hogy áll a mono project). Ha javában fejlesztesz, hol tudod futtatni? Hö, mindenhol? Ne már, ez nem jó nekünk, hogy adjuk így el a Visual Basic-et? Rendben van, ferdítsük el a javát, hogy ne lehessen platformfüggetlen... Ismerős a technika?
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''nem a win találta fel a graf felületet, de kétségtelenül vele terjedt el''
Nem, a grafikus felulet a PC-vel terjedt el. Az, hogy PC-n eppenseggel a Windows valt a dominans OS-e, az ebbol a szempontbol tok mindegy.
Ott, ahol UNIX-okat hasznaltak, az X terminalok nagyon gyakoriak voltak mar akkor, amikor az atlag PC-s user meg boven nem hasznalt Windowst. -
bambano
titán
Az előbb ellenőriztem.
Azt mondtad, megy a linux az ms után. Én erre felhoztam egy példát, ami az ms-ben ritka pocsékul volt megoldva, a linuxban meg jól. Annyi tévedést követtem el, hogy nem néztem meg, hogy a legújabb ms offiszban is úgyvan-e még. Azóta kijavították.
Tehát ez arra példa, hogy nem a linux ment az ms után és nem a linux rontotta el a jobban megtervezett gyorsbillentyűjét, hanem az ms jött rá, hogy az nem jól van, és ő javította meg a sajátját. Mondhatnám, hogy a linux után ment ezzel, de abból flame lenne
Az office2k3 szerintem nem új felület. -
dabadab
titán
''multokori vita kapcsán elő is kapartam egy régi weblapot, ahol egy nagy linuxos arc értekezik a graf felület fölöslegességéről.''
Biztos. Ugyanakkor meg egy csomo masik arc lelkesen irt kodot grafikus feluletekhez, a kilencvenes evek vegere (amikor mar a HW elbirt ilyen hulyesegeket is) az Enlightement pl messze vert kinezetben barmi mast, az X meg miota letezik (a '80-as evek kozepe, vmivel elobb jelent meg, mint a Win 1.0), azota ver minden mast technikailag, szoval nekem ez a masolas dolog nem olyan nagyon egyertelmu.
Szoval: a linuxos kozosseg nem a Borg, hogy mindegyikuknek egyezo velemenye legyen, tehat barmi allitas, ami azzal kezdodik, hogy ''a linuxosok szerint'', az eleve hibas. Nincs kozos linuxos velemeny.
A ''minimum tevedes'' azt jelenti, hogy akar tudatos felrebeszeles is lehet.
[Szerkesztve] -
bambano
titán
''linux nagyon a konzolra gyúrt, idővel mégis kénytelen volt belátni a tévedését'': ezt hogy érted? már a legelső linux kiadásokban is volt grafikus felület, az 1.0.0-ás linux előtti időkben. Lásd pl. slackware.
Linux nem gyúrt semmire, csak a kernelre, hogy milyen programot indítottak el a kernel támogatásával, az nem érdekelte a linuxot. Mások portoltak rá grafikus felületet, ennyi. -
bambano
titán
Nem, te csak arra utaltál, hogy voltak, akik fudot terjesztve balhésnak szerették volna beállítani a körülményeket.
A grafikus felületről meg csendben jegyezném meg, hogy az MIT/X cucca nagyjából akkor jelent meg, amikor a windows, csak már akkor is jobb volt. Mutass egy windowsos grafikus felületet, ami mondjuk hálózaton keresztül is képes directx9 felületet biztosítani. Ja bocs, a windowsban még mindig nincs hálózatfüggetlen grafikus felület, csak ha veszek alá aranyárban citrix metaframe-t...
Rájöttem, miért nem érted a ctrl+f-et. Az office 2k-ban az excelben ctrl+r a keresés, az office 2k wordjében ctrl+i, a 6-os msie-ban meg ctrl+f. Ez egy súlyos tévedés, hogy egy egységes felületen ennyire nem egységesek a gombok. Ezt azért nem értetted, mert most megnéztem, az office2k3-ban már megjött az eszük és kijavították. Sorry. -
doc
nagyúr
a ctrl-f-et én sem értem
azzal érvelni hogy ''X evvel ezelott ezt meg ezt mondtak'' szerintem felesleges - ld. a híres 640KB mondást, a lejjebb elmegetett hangkártyát, stb. vagy ott van pl. az egér: mikor anno a feltalálója bemutatta a vezetőségnek, lényegében lehülyézték. most meg...
de szerintem nagyon elmentünk OFF irányba -
bambano
titán
Hozd fel például az acl megoldásokat. Azt nehéz lenne rábizonyítani a linuxra, hogy amikor a posixnak megfelelő acl megoldásokat implementálta, olyan rendszerből lopott, amiben akkor nem volt ilyen.
A win irányvonalat a gnome például nem követi. Csak egy egyszerű példa: minden gnome-os applikációban a keresés az ctrl+f. Lássuk csak, ms wordben, ms excelben, msie-ben milyen gomb a keresés? Inkább hajaznak a motif/cde vonalra a felületek, szerintem. -
sh4d0w
félisten
Én meg asszem sikerrel jártam. Az a furcsa az ilyen vitákon mindig, hogy sem a MS hivatalosan, sem a rajongói (most nem említek neveket) soha nem hajlandóak elismerni azt, hogy Redmondban igenis loptak és még fognak is.
A működésről meg annyit, hogy mutass egy linux-disztribúciót, ahol a shell=filekezelő=böngésző. Ez a Windowsban kezdetek kezdete óta így van. Ami meg a Mac-es utánzást illeti: nem a Mac OS X az, ami inkább BSD-re épül?
Ami meg a külső hasonlóságot illeti: szerinted hogyan lehet egy windows-on szocializálódott emberkét átszoktatni egy másik rendszerre? Nyilván úgy, ha akadnak külső hasonlóságok.
UAC-sudo páros: én nem állítottam, hogy Te ilyet mondtál, ellenben azt állítottam, hogy ebben az esetben is inkább a MS lopott, semmint mondjuk a Linux.
Végezetül pedig annyit, amit már más is említett: miután a linux, a bsd és még egy sor egyéb rendszer nyílt forráskódú, tehát bárki, bármikor belenézhet, többek között a MS mindenféle fejlesztője is, hogyan bizonyítja a MS azt, hogy a linux fejlesztői loptak tőle, nem pedig ő a többiektől? Pláne ha hozzáveszem, hogy a MS üzletpolitikája a zárt forráskódon alapul... Szerinted életszerű, hogy mondjuk a Windows-okat reverse engineering-nek vetik alá és a több millió kódsorból kilopnak néhány részletet? Csak józan ész kell ehhez, nem több... -
sh4d0w
félisten
Nah, akkor elkezdem szétcincálni azokat a marhaságokat, amiket összehordtál a linuxról, meg a ''kreatív másolásról'':
- igen kreatív volt a MS a tekintetben, hogy milyen tcp/ip implementációt alkalmazzanak pl. a win9x sorozat tagjainál, végül teljesen sikeresen befordították a BSD implementációját, bitre pontosan; ha ez nem lopás, akkor semmi...
- tudod mi az UAC? sudo... honnan vették...?!
Linux, mint win klón; ezt ne nagyon emlegesd nyilvánosan, mert még kinevetnek. Mire alapozod e kijelentést, a javára válna egy bizonyítás...? Pl. kezelőfelületre? AfterStep, IceWM blabla; mondanak vmit? -
doc
nagyúr
kérlek ne is reagálj a kommentemre, de ha megteszed, én nem fogok a tiedre.
lefordítom: ''én mondom a tutit, mindenki más hülye, nem érdekel mit mondasz''
amúgy igazad van, valóban nem a duplaklikkről szólt az első linkelt szabadalom, nem olvastam el alaposan csak gyorsan átfutottam
azonban ez a lényegen nem sokat változtat: hülyeségeket szabadalmaztatnak (hosszú klikk mást csinál mint a rövid - a rövid időn belül két klikk vs. hosszú idő alatt két klikk analógiájára), aztán verik a nyálukat. most még csak azzal a szöveggel hogy ''jó fejek vagyunk, nem pereljük rongyosra a seggeteket pedig megtehetnénk''.
előre félek attól, amikor stratégiát változtatnak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG STRIX Z370-F GAMING Alaplap
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS érintő Ryzen 5 PRO 7540U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Asus Rog Gamer PC /Ryzen 9 5900X/RX 7900XT/32GB DDR4/1TB M.2/beszámítás van
- bontatlan MSI GeForce RTX 5090 32G VENTUS 3X OC 3 év Alza garival
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest