- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
Aktív témák
-
kisfurko
senior tag
''Mellesleg x86-ra kezzel mindig gyorsabb kodot irok, mint az intel compiler.''
Ezt lemérted? Érdekelne. Manapság nagyon sok szabályra kell figyelni. P6 óta már nem vagyok biztos abban, hogy jobbat írunk kézzel, tekintve, hogy nem publikus a belső.
Sajnos nincs intel compilerem (csak májkroszoft), szóval nem tudom kipróbálni.
''''Belül egy sima memória operandusú művelet is regiszteresre helyetessítődik.''
Ez hulyeseg. Akarod tovabb ragozni, vagy maradjunk ennyiben?''
Én el tudom képzelni, főleg, hogy a P4 már lefordított kóddal dolgozik. Simán meg lehet különböztetni fix és változó címeket.
Régen én is hasonlóan gondolkoztam...:))
Igaz Power?
[Szerkesztve] -
kisfurko
senior tag
Teljesen egyetértek veled, szerintem sem lehet nagyobb teljesítményűt kihozni egy másik architektúrával.
DE!
Nagyon nem mindegy, hogy szegény programozónak mennyit kell szenvednie (mert nincs olyan programnyelv, ami a vektoros számításokat normálisan használná pl.)! Egyébként nem értem, hogy a C-t (vagy C++-t) miért nem egészítették ki megfelelő adattípusokkal... Persze szóljatok, ha van már ilyen...:)
''Lehet izmozni, de szignifákns különbséget nem fogsz tudni elérni RISC-kel sem, viszont annál több munka van vele + sok extra tranzisztor.''
Ez az, ami szerintem nem igaz. A P4 kifejlesztése szerintem sokkal több pénzt emésztett fel, mint egy ugyanolyan teljesítményű, de kevésbé gány processzor. Pont a szopások leküzdése miatt. Gondolom te is megnézted azt a videót, amit DCsabaS linkelt be a korábbi vitánk során, és ott elmesélte az inteles fickó, hogy bizony a P6 architektúrában volt egy olyan bibi, hogy néha bizonyos utasítások még több száz (vagy több, nem emlékszem) ciklus után sem akarták elhagyni az instruction pool-t.
Nekem csak ez a problémám. De ezt már kibeszéltük egyszer. :) -
kisfurko
senior tag
''A regiszter kezelés illetve a flagek a RISC procikban is jelen van, ezt register átnevezéssel jól lehet kezelni a RISC procikban is így csinálják, ez nem gond, könnyen orvosolható probléma.''
Ez igaz, de nem mindegy, hogy 8 regiszterre kell trükközni, vagy minimum 32-re. Meg az sem mindegy, hogy kétoperandusú vagy több. Mert kétoperandusúhoz több regiszter kell.
A flagekről meg csak annyit, hogy sokszor tök feleslegesek (mert részszámítás), nyugodtan lehetne szabályozni, hogy mikor kell. Egyébként nem RISC/CISC összehasonlítást kell csinálni (hiszen manapság nincs igazi CISC), én is, mint perla x86 vs. jobb.
''A gyakorlatban azonban ugyanakkora a függőség egy P4/K8-nál, mint egy USP/Power-nél.''
Ezt azért nehezen hiszem, nem véletlen, hogy a K8-ba is duplaannyi regisztert raktak.
Mikor is vitáztunk ezen régebben? :) -
kisfurko
senior tag
Azért annyit elismerhetnél már perla-nak, hogy sokkal egyszerűbb lenne a pipeline-t megcsinálni, ha nem kéne mindenféle függőségekkel szívni, hogy most ez az utasításrész melyik valódi regisztert, mikor érinti, vagy összeharácsolni az EFLAGS állapotát egy-egy utasítás után.
Tudom, hogy a mostani RISC-szerű procikban is van register renaming, de egy háromoperandusú utasításkészlet jóval kevesebb függőséget okoz. Igaz ez nem RISC/CISC kérdése.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged