Keresés

Aktív témák

• Power

senior tag

válasz kisfurko #305 üzenetére

''Régen én is hasonlóan gondolkoztam...''

:C

• Power

senior tag

válasz kisfurko #297 üzenetére

''Ez igaz, de nem mindegy, hogy 8 regiszterre kell trükközni, vagy minimum 32-re. Meg az sem mindegy, hogy kétoperandusú vagy több. Mert kétoperandusúhoz több regiszter kell. A flagekről meg csak annyit, hogy sokszor tök feleslegesek (mert részszámítás), nyugodtan lehetne szabályozni, hogy mikor kell. Egyébként nem RISC/CISC összehasonlítást kell csinálni (hiszen manapság nincs igazi CISC), én is, mint perla x86 vs. jobb.''

A 3 operandusú nem is működne kevéssel ott lenne csak nagy baj, ott már eleve ezért is több van. Az igaz, hogy a renaming regiszterből ehhez viszonyítva már nem kell annyi.
    Ahhoz viszont, hogy a flageket ne állítsa új útasítás halmazok kellenek, ezeket bele lehet pakolni.
    Az x86 vs. bármi. Itt egyedül a bármi, ha az risc akkor jobbat vitatom.

''Ezt azért nehezen hiszem, nem véletlen, hogy a K8-ba is duplaannyi regisztert raktak.''

Itt adatfüggőségről beszéltem, nem regiszter függőségről.

• Power

senior tag

válasz kisfurko #283 üzenetére

''Azért annyit elismerhetnél már perla-nak, hogy sokkal egyszerűbb lenne a pipeline-t megcsinálni, ha nem kéne mindenféle függőségekkel szívni, hogy most ez az utasításrész melyik valódi regisztert, mikor érinti, vagy összeharácsolni az EFLAGS állapotát egy-egy utasítás után.''

A regiszter kezelés illetve a flagek a RISC procikban is jelen van, ezt register átnevezéssel jól lehet kezelni a RISC procikban is így csinálják, ez nem gond, könnyen orvosolható probléma.

''Tudom, hogy a mostani RISC-szerű procikban is van register renaming, de egy háromoperandusú utasításkészlet jóval kevesebb függőséget okoz. Igaz ez nem RISC/CISC kérdése.''

Nem a 3 operandusú okoz kevesebb függőséget, hanem a több elsődleges regiszter. A gyakorlatban azonban ugyanakkora a függőség egy P4/K8-nál, mint egy USP/Power-nél.

Aktív témák