- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Íme az új Android Auto!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Aktív témák
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
''Linux alatt felbontást nem tudtam állítani xwindow kibelövése nélül... itt bukik az egész. ... ''
User error ;)
Alap X telepítést követően a Ctrl+Alt+[+/-] billentyűk egyidejű izgatásával a felbontás változtatható Debian alatt, ez 100%. Más disztribekről nem tudok nyilatkozni, hogy ez alapértelmezett-e, de ha nem akkor ez mineden X alatt beállítható.
[Nem bántó jelleg ON]
Persze ennek ismeretéhez előbb olvasni kell, de nem szeretnék olyan vezetőket látni az útakon, akik a kresz könyvet sem vették a kezükbe, mielőtt autóba ülnek.
[Nem bántó jelleg OFF]
A témához részemről csak annyit, hogy én is az a felhasználó vagyok, aki nagyon nem szeretné, ha a Debian GNU/Linux tele lenne olyan ''okos'' varázslókkal, amelyeket _nem_lehet_megkerülni_ és előre ki szeretné találni, hogy én mit akarok tenni.
Nem azt mondom, hogy nincs szükség olyan segédekre, amelyek könnyedén végigvezetik a usert egy probléma megoldása során, de ha akarom, akkor ezeket nélkülözve saját kezüleg paraméterezzem fel, konfiguráljam a dolgokat.
A linux ezt _is_ lehetővé teszi és ez így jó.
Kinek-kinek az ízlése szerint: ha akarom, akkor grafikus felületen nyomkodom a next gombokat, ha meg apró részleteiben akarom szabályozni a programot, akkor szövegszerkesztővel - vim rulz ;) - esek neki a config fileoknak, akár framebufferes konzolon a maga gyönyörű fényével.
Szerintem nem szabad erőltetni a linuxot/BSD-t. Aki windowst, os2-t, dost szeretne használni az használjon azt, a lényeg, hogy legyen meg a választás szabadsága és az adott feladat, körülmény alapján választhassak, hogy melyiket is fogom hadrenbe állítani.
Aki meg nem tud ráérezni a unix toolbox filozófiájára, a case sensitive gépelésre, a skálázhatóságra, a megbízhatóságra, a GPL alatti szoftverekre, annak meg ott a többi rendszer. Azért nekem maradhat a linux, igaz?
Bye, Fifi
Ps.: Jó nyaralást :) -
zrubi
senior tag
Akkor meg minek sírtok hogy nem terjed a linux?????
Nem tudom ki miért sír, én max azért mert az MS gátakat épít, és ráerölteti a népre a cuccait...
pl. iskolák, intézmények, ahol ingyen adnak mindenféle win-t, olyan kikötéssel hogy más oprendszer NEM LEHET hivatalosan használniuk. Így elvágják a többi oprendszer előőtt az utat, ráadásul az emberek nagy része éppen ezért még csak nem is hall más oprendszerról.
Aztán ott van a komplett gépek eladása. Ha én veszek egy nootebookot azon biztosan előre telepítve van egy win. És az árában is benne van, pedig nekem nem kell, nem akarom megvenni. De meg KELL, mert csak így adják el.
+ az említett szabványok felrúgása, helyettük zárt, csak EGY cég kezében lévő diktatórikus 'szabványok', mint a directX Többek között ezért nem éri meg más oprendszerre pl. játékokat készíteni... -
McJames
senior tag
A Ms OS-gyártásával kapcsolatban - ld. szabványok - igaza van zrubinak, viszont tényleg sokat változott a ''mezei Windóz'' is - gondolok itt az NT jótékony hatására.
Ergo: minden arra felé mozog - ha kisebb-nagyobb zökkenőkkel is - amit szeretnénk.
A biztonságról: a linuxos tábor egyként történő gondolkozása sokat segít abban, hogy a) megtalálják a hibákat, b) gyorsan ki is javítsák azokat. Az Ms bezárkózott feljesztési politikája ezt kizárja, sőt vigyáznia kell, mert a hibajavításokkal elismerhet, információt adhat ki a zárt kód tulajdonságairól. Szvsz hülyeség, de hát eleddig elég sikeres politikának tűnik, még akkor is, ha lassan tarthatatlan.
Más. Az elterjedtség, meg a hozzáállás miatt, sokan támadják a Windózt, illetve most már lassan a linuxot is - vírusokra, behatolásra, károkozásra gondolok. Ez nem vicc, emlékezzetek ra, hogy kb. öt éve még szinte elképzelhetetlen volt, hogy linuxra vírust írjanak. Azaz, ahogy a felhasználói tábor változik - nem csak ''nyílt eszű/szívű'' guruk használják, hanem jelentős az ipari felhasználás köre(amiben pénz van), illetve ''kölykök'' is, azóta más a helyzet, nem is olyan rózsás. -
zrubi
senior tag
De kérdem én, akkor minden telepítésnél Boldog család hívjon ki szakembert???
Nem, tanulja meg hogyan kell...
Az autovezetés is ilyen nem? Előszőr meg kell tanulni vezetni, aztán lehet menni egyedül.
Persze egyből be lehet ülni egy kocsiba, és kísérletezgetni... Szerintem ilyen a windows, attól hogy ezt megengedi.(Persze, mert csak így lehet eladni...) És ettől olyan amilyen. -
zrubi
senior tag
Jogosultságok: lehet az XP-ben is de nem használják, mert akkor ő sem lesz túl felhasználóbarát, mert nem tud magának telepíteni, meg ilyenek. Aztán ha telepíteni kell valamit akkor kilépni, belépni adminisztrátorként... sux
Szóval, egyelőre a linux tábor a kisebbség, és neki kellene alkalmazkodnia
A hülyeségekhez nem kell, sőt nem szabad alkalmazkodni! Különben átmegy ''windowsba'' Lásd SUSE a full grafikus beállításaival... (Persze ez még mindig nagyságrendekkel jobb mint egy win...) -
JulWCZar
senior tag
Ja, azt nem láttam amit írtál. De ez megint értelmetlen részedről: ''úgy is rendzsergazdai jogosultságot állít magának''. Miért, nálad otthon ki tudja a root passwordot? Na látod.
Most azt képzeld el hogy a Bolgog család vesz egy gépet windowsal. Persze néha telepítgetni is akarnak rá a ''Kezdőknek windowsról'' kézikönyv alapján. És persze be van állítva a megfelelő jogosultságuk.
Na most a te eszmefuttatásod szerint ha Boldog családnak linux lenne a gépén, ami lekorlátozza a ''kontárok'' jogait (nem mintha win nem tudná ugyanezt), akkor nem
b*szódna szét.
De kérdem én, akkor minden telepítésnél Boldog család hívjon ki szakembert???
Más kérdés a munkahely: ott egy admin meg sok alkalmazott. Ott ne telepítgessen a cég gépére munka helyett a rendszert esetleg károsító -> cég munkáját hátráltató programokat (értsd: bármely programot ami esetleg akaratán kívül bekavar a rendzserbe). -
twollah
nagyúr
Osztom ezen véleményed, hogy a linuxnak kéne alkalmazkodnia, és nem vice versa.
Az a baj, hogy aki linuxot használ az azt hiszi, hogy ő már felsőbbrendű, mert tudja mi miért történik az OSben.
Engem, és még sokan másokat nem az érdekel, hogy mi miért megy hanem az, hogy stabilan menjen az. -
zrubi
senior tag
És pont ezen bukik a linux:...
Szerintem meg pont ettől Linux a linux. Ettől lehet biztonságos, stabil, megbízható.
Hiszen ha megnézed a windows userek nagy részét akkor belát(hat)od, hogy pont ettől lesz totál megbízhatalan. Feltelepít minden szart a next gomb nyomkodásával, és a kívánt programmal együtt feltesz még jópár nemkívántat is...
Egy mezei user NE telepítsen semmit a gépre. Legalábbis ha azt munkára akarja használni, mert ugye az otthoni usernek tökmindegy csak menjen... Gondolom a többség úgyis rendszergazdai jogokat ad magának(és így a sok feltelepített szemétnek is) a saját gépén... Így hogyan is beszélhetnénk megbízhatóságról vagy esetleg biztonságról??
Sehogy. :) egy új felnit, vagy autórádiót akkor azt szakemberhez viszi. És akkor sem kezdi berhelni, ha nem megy, vagy leáll... Ilyenkor is szervízbe viszi...
Nem is értem miért gondolkodnak másként az emberek a számítógépükről...
Főleg ha az egy MUNKAeszköz! -
Ketama
aktív tag
''grafikusan úgy működjön mint a win''
Erről a következő jut eszembe: ha valami úgy néz ki mint a kacsa, úgy jár mint a kacsa, úgy hápog mint a kacsa, az kacsa. :D
Ha linux olyan lesz mint a windows, akkor semmi értelme annak, hogy linuxnak hívják. Bár nemtom észrevettétek-e a mostanában megjelent linux diszrók egyre jobban elwindózosodnak. -
bitfarkas
őstag
A next gomb talán túlzás, de alapvetően tényleg azon múlik, hogy a Lámer képes-e nem túl bonyolúlt műveletek végzésére. Mert, hogy ehhez szokott.
Beteszi a cd-t, automatikus indulás, kérdés, válaszok. Ha nem tud választani a lehetőségek közül, (a nagy nehezen megtalált!) next gomb.
Ja és legtöbbször ékes magyar nyelven.
A felületet, a kezelhetőséget én erre értettem. Hogy ne kelljen valakinek ismernie a szinkron gyűrűk funkcióját és felhelyezésük sorrendjét annak érdekében, hogy sebességet tudjon váltani. (Persze, ha ismeri az elvet, kíméli a kocsit, és bizonyos dolgokra nem csodálkozik rá.)
Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Delta Force (2024)
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest