Aktív témák
-
zrubi
senior tag
Íme az első lépések, melyek alátámasztják a hírt, hogy tényleg fosnak, és amint látszik a saját utjukat járva próbálnak megsemmisíteni mindent ami beárnyékolhatja hatalmukat:
[L]http://www.prog.hu/news.php?qnid=1678[/L] -
Fifi
őstag
Sziasztok!
''Linux alatt felbontást nem tudtam állítani xwindow kibelövése nélül... itt bukik az egész. ... ''
User error ;)
Alap X telepítést követően a Ctrl+Alt+[+/-] billentyűk egyidejű izgatásával a felbontás változtatható Debian alatt, ez 100%. Más disztribekről nem tudok nyilatkozni, hogy ez alapértelmezett-e, de ha nem akkor ez mineden X alatt beállítható.
[Nem bántó jelleg ON]
Persze ennek ismeretéhez előbb olvasni kell, de nem szeretnék olyan vezetőket látni az útakon, akik a kresz könyvet sem vették a kezükbe, mielőtt autóba ülnek.
[Nem bántó jelleg OFF]
A témához részemről csak annyit, hogy én is az a felhasználó vagyok, aki nagyon nem szeretné, ha a Debian GNU/Linux tele lenne olyan ''okos'' varázslókkal, amelyeket _nem_lehet_megkerülni_ és előre ki szeretné találni, hogy én mit akarok tenni.
Nem azt mondom, hogy nincs szükség olyan segédekre, amelyek könnyedén végigvezetik a usert egy probléma megoldása során, de ha akarom, akkor ezeket nélkülözve saját kezüleg paraméterezzem fel, konfiguráljam a dolgokat.
A linux ezt _is_ lehetővé teszi és ez így jó.
Kinek-kinek az ízlése szerint: ha akarom, akkor grafikus felületen nyomkodom a next gombokat, ha meg apró részleteiben akarom szabályozni a programot, akkor szövegszerkesztővel - vim rulz ;) - esek neki a config fileoknak, akár framebufferes konzolon a maga gyönyörű fényével.
Szerintem nem szabad erőltetni a linuxot/BSD-t. Aki windowst, os2-t, dost szeretne használni az használjon azt, a lényeg, hogy legyen meg a választás szabadsága és az adott feladat, körülmény alapján választhassak, hogy melyiket is fogom hadrenbe állítani.
Aki meg nem tud ráérezni a unix toolbox filozófiájára, a case sensitive gépelésre, a skálázhatóságra, a megbízhatóságra, a GPL alatti szoftverekre, annak meg ott a többi rendszer. Azért nekem maradhat a linux, igaz?
Bye, Fifi
Ps.: Jó nyaralást :) -
bitfarkas
őstag
Lehet, hogy guruk megköveznek érte, de én sokkal egyszerűbbnek tartom az oprendszer feladatát:
Tegye lehetővé a hardver összehangolt, optimális sebességű működését, a gép számára kiadott egyszerű parancsok alapján. Akadályozza meg a hibás parancsok miatti működési problémákat, nyújtson segítséget a felhasználónak a gép helyes működtetéséhez. Tegye lehetővé az un. felhasználói programok problémamentes futtatását.
Lehet, hogy van sok más feltétel, de szerintem ezeket mindenképpen tudnia kell. -
zrubi
senior tag
válasz
bitfarkas #106 üzenetére
Hát ezt lehetne sorolni mindenféle szempontok szerint, de nygvonalakban azok amiknek a windows nem felel meg:
- kihozni az adott vasból a lehető legnagyobb teljesítményt
- azt, és csak azt csinálja amit a user kér (értsd pl. nem találja ki mit akarok csinálni egy berakott CD-vel)
- a felhasználási célnak megfelelően skálázható legyen:
-- csak olyan szolgáltatásokat indítson el boot során, amit az user kért
-- a rendszermag csak azokat a dolgokat tartalmazza, ami az usernek ténylegesen kell.
-- több usert is ki tudjon szolgálni egyszerre
-- a userek által használt erőforrások limitálhatóak, szabályozhatóak legyenek
-- legyen opcionális a grafikus felület
- szabványos megoldásokat használjon, a más rendszerekkel való kompatibilitás érdekében
- folyamatosan frissen lehessen tartani (leállás nélkül!)
- a kiderült hibákat a lehető legrövidebb idő alatt lehessen kijavítani, kiiktatni
- távolról managgelhető legyen
- a userek, és user space programok ne tudják a kernel összeomlását előidézni
hirtelen ennyi, de lehetne még sorolni... -
bitfarkas
őstag
A Lámerek kezébe adott eszköznek hülyeállónak kell lennie. Külső kezelőszervekkel nem elronthatónak, hivatalosan kiadott programokkal nem kiakaszthatónak. Egy házimozi rendszert is el lehetne készíteni Linux módra (ez kicsit túlzás), meg felhasználóbarát módon, hogy az azt megvásárlók legalább 35-40 %-a kielégítő módon tudja hosszas tanulás nélkül kezelni.
Ellenkező esetben a felhasználó magasról tesz a termékre. Csak nem fog olyanért pénzt adni, ami csak bosszúságot okoz, és minden új dolognál szerelőhöz kell rohangászni. A kis üzleti felhasználók sem engedhetik meg maguknak, hogy önálló informatikust tartsanak, arra meg nem várhatnak, hogy majd egyszer csak megérkezik a szervízes hozzájuk valami pitiáner ügyet megoldani.
Ekkor a következmény a felhasználók számának drasztikus csökkenése. Ha a hardver-szoftver gyártók (akik pénzért, üzletszerűen kéjelegnek) ezt az elvet követték volna, ma sokkal drágábbak lennének a számtech cuccok, mert az egyéni felhasználók ugyancsak hozzájárultak a tömeggyártás előnyeinek kibontakozásához. -
Den
veterán
-
shtml
őstag
Ez azért nincs mindig így. Én egy cégnek, amelynek szoktam dolgozni, vásároltam már több notebookot, mindet az Ac**p (nem Acorp!) nevű cég üzletében. Mindegyiknél opció volt a telepített Windows, plusz pénzért. Én mindegyik alkalommal Win nélkül, olcsóbban vettem meg a gépeket. Szerintem máshol is megvan a lehetőség.
A megoldás egyébként az volt, hogy a Win előre telepítve volt, de CD-key és jelszó nélkül - vagy valahogy így, pontosan nem emlékszem. -
zrubi
senior tag
Ezt a ''nem lehet'' szöveget hol a fenében hallottad?
Pl. Amikor kezdtek elterjedni a net kávézók, akkor valami alami intézmény csinált publikus, ingyenes internet ''kávézókat'' országszerte, ott konkrétan ez volt a kitétel.
De több suliban is hallotam ilyet, sajnos nem tudom pontosan hol volt... -
McJames
senior tag
Nem azt írtam, hogy ''nyilatkoztál'', hanem azt, hogy ''azt szeretnéd''.
OFF
Valamit gyorsan tisztázzunk: én nem vitatkozni ''jöttem ide'', hanem beszélgetni, és semmit sem akarok senkire ráerőltetni, maximum azt, hogy használja a józan eszét... :) (általános megfogalmazás, nem személyeskedés)
ON
Ezt kifejtedéd?
...az MS miatt nem választhatsz, mert nem hagy rá lehetőséget... -
-
McJames
senior tag
Ezt a ''nem lehet'' szöveget hol a fenében hallottad? Ez hülyeség, már bocsánat...
Pl. itt az egyetemen ingyenes a Win és még néhány egyéb Ms szoftver, de rengeteg helyen használunk linuxot, Novellt stb. Senki sem erőltet ránk semmit, maximum szeretne.
Nem vagyok oda az MS üzletpolitikájáért, de most már nyomul az Apple is, meg a különböző linux disztribuciók sem ülnek a fenekükön. -
JulWCZar
senior tag
Nincs linuxra megfelelő tankönyv, persze ez nem a linuxtól függ.
Másrészt nincs megefelő tanár. Ez sem a linuxtól függ.
Az hogy mi terjed el, az éppen aktuális az kormány határozataitól függ: eddig minden kormány wint választott. Persze nem muszály MS lobbyt sejtetni a háttérben, egyszerűen a döntéshozók sötétek
http://euroastra.hu/cgi-bin/index.cgi?page=showart&sid=QVDAUAPKYAABUOUB&id=2426
Nnna, megyek nyaralni, további kellemes PH! -ezést. -
zrubi
senior tag
Miért lenne sux? Két kattintás (1 Start, 1 Kijelentkezés)
Hát ez az, kijelentkezés :)
vagy su - 'usernév' parancs és a kívánt userként fut a program :P
És mi ez a kettősség, hogy egy részről azt szeretnéd, hogy ''mindenki'' linuxot használjon
Valamit félreértettél. (a többiek is) hol láttatok engem arról nyilatkozni, hogy mindenki ezt vagy azt használjon?? Pont az zavar, hogy az MS miatt nem választhatsz, mert nem hagy rá lehetőséget.
Én mindig a Linux előnyeit részletezem, az MS-tal szemben. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki hazsnálja, csak azt hogy job mert.... -
McJames
senior tag
Erre mondtam én már néhány helyen, hogy a menedzserek mindegyik iskolában ugyanazt tanulják, és ugyanúgy is alkalmazzák, ha linuxot kell eladni, ha Windózt.
Ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy az ''hollywoodi filmek'' szépek, csak az életben inkább a ''drámák'' jellemzőek. -
zrubi
senior tag
Akkor meg minek sírtok hogy nem terjed a linux?????
Nem tudom ki miért sír, én max azért mert az MS gátakat épít, és ráerölteti a népre a cuccait...
pl. iskolák, intézmények, ahol ingyen adnak mindenféle win-t, olyan kikötéssel hogy más oprendszer NEM LEHET hivatalosan használniuk. Így elvágják a többi oprendszer előőtt az utat, ráadásul az emberek nagy része éppen ezért még csak nem is hall más oprendszerról.
Aztán ott van a komplett gépek eladása. Ha én veszek egy nootebookot azon biztosan előre telepítve van egy win. És az árában is benne van, pedig nekem nem kell, nem akarom megvenni. De meg KELL, mert csak így adják el.
+ az említett szabványok felrúgása, helyettük zárt, csak EGY cég kezében lévő diktatórikus 'szabványok', mint a directX Többek között ezért nem éri meg más oprendszerre pl. játékokat készíteni... -
twollah
nagyúr
Na igen van egy pár linux verzió, és ez nagyon zavar engem.
Amúgy ha a Linux lenne a vezető pozícióban akkor a Linux szabná meg, hogy melyik verzió lesz az ami alá a többinek szépen be kell sorolnia ha nem akarja azt a ''lázadó'' Linux, hogy a futottak még kategóriába kerüljön, és szépen a feledés homályába veszen. -
McJames
senior tag
Miért lenne sux? Két kattintás (1 Start, 1 Kijelentkezés), még egy és jelszó, vagy admin felh.név + jelszó és már kész is. Ez nem nevezném szívásnak, még mezei láma esetében sem.
Pedig még a linus tábor a kisebbség - valóban. És mi ez a kettősség, hogy egy részről azt szeretnéd, hogy ''mindenki'' linuxot használjon, másfelől megszabnád, hogy grafikus felületről ne vagy, ha igen, akkor az ne hasonlítson a Win-re? :) -
JulWCZar
senior tag
B***! :(((
Akkor meg minek sírtok hogy nem terjed a linux????? Én szivesebben látnék minnél több grafikus részt, és így van vele a PC használók 90%a (legalább).
''Jogosultságok: lehet az XP-ben is de nem használják, mert akkor ő sem lesz túl felhasználóbarát, mert nem tud magának telepíteni, meg ilyenek. Aztán ha telepíteni kell valamit akkor kilépni, belépni adminisztrátorként... sux''
Nem arról beszéltél milyen jó hogy a hülye felhasználó linux alatt nem tud feltenni minden szutykot? Akkor mégsem olyan jó neki?
Nem használják? Akkor mégsem a windows hibája, hanem az adminoké. SZVSZ ha egy vállalat már vett XPt nincs értelme linuxra váltania. Az XP már nagyon kiforrott, nagyon stabil és felhasználóbarát. Nincs több újraindítgatás, hasonlók...
Linux alatt felbontást nem tudtam állítani xwindow kibelövése nélül... itt bukik az egész. Minnél több XPs gép lesz, annál kevesebb lehetséges linux rendszer. A linux utóljára 2001ben tudott volna ütni, bár ha végiggondolod már a win2000 is igencsak konkurencia volt.
Szóval, nem kell a sok extra fícsör, vagy egyéniség. Előbb csak kopizni, másolni a windowst, sok ME/98 usert átcsábítani, aztán ha már van egy nagyobb bázis, akkor esetleg bele fog tudni szólni a linux is a PCs világba, tud diktálni... -
McJames
senior tag
A Ms OS-gyártásával kapcsolatban - ld. szabványok - igaza van zrubinak, viszont tényleg sokat változott a ''mezei Windóz'' is - gondolok itt az NT jótékony hatására.
Ergo: minden arra felé mozog - ha kisebb-nagyobb zökkenőkkel is - amit szeretnénk.
A biztonságról: a linuxos tábor egyként történő gondolkozása sokat segít abban, hogy a) megtalálják a hibákat, b) gyorsan ki is javítsák azokat. Az Ms bezárkózott feljesztési politikája ezt kizárja, sőt vigyáznia kell, mert a hibajavításokkal elismerhet, információt adhat ki a zárt kód tulajdonságairól. Szvsz hülyeség, de hát eleddig elég sikeres politikának tűnik, még akkor is, ha lassan tarthatatlan.
Más. Az elterjedtség, meg a hozzáállás miatt, sokan támadják a Windózt, illetve most már lassan a linuxot is - vírusokra, behatolásra, károkozásra gondolok. Ez nem vicc, emlékezzetek ra, hogy kb. öt éve még szinte elképzelhetetlen volt, hogy linuxra vírust írjanak. Azaz, ahogy a felhasználói tábor változik - nem csak ''nyílt eszű/szívű'' guruk használják, hanem jelentős az ipari felhasználás köre(amiben pénz van), illetve ''kölykök'' is, azóta más a helyzet, nem is olyan rózsás. -
-
zrubi
senior tag
De kérdem én, akkor minden telepítésnél Boldog család hívjon ki szakembert???
Nem, tanulja meg hogyan kell...
Az autovezetés is ilyen nem? Előszőr meg kell tanulni vezetni, aztán lehet menni egyedül.
Persze egyből be lehet ülni egy kocsiba, és kísérletezgetni... Szerintem ilyen a windows, attól hogy ezt megengedi.(Persze, mert csak így lehet eladni...) És ettől olyan amilyen. -
twollah
nagyúr
Nem tudom miért kell állandóan vér hányni az M$re.
Van egy csomó olyan szabványja ami nélkül a programozók a hajukat tépnék ha fejleszteni szeretnének a w!n alá.
Pl.: directX. -
zrubi
senior tag
Jogosultságok: lehet az XP-ben is de nem használják, mert akkor ő sem lesz túl felhasználóbarát, mert nem tud magának telepíteni, meg ilyenek. Aztán ha telepíteni kell valamit akkor kilépni, belépni adminisztrátorként... sux
Szóval, egyelőre a linux tábor a kisebbség, és neki kellene alkalmazkodnia
A hülyeségekhez nem kell, sőt nem szabad alkalmazkodni! Különben átmegy ''windowsba'' Lásd SUSE a full grafikus beállításaival... (Persze ez még mindig nagyságrendekkel jobb mint egy win...) -
JulWCZar
senior tag
Ja, azt nem láttam amit írtál. De ez megint értelmetlen részedről: ''úgy is rendzsergazdai jogosultságot állít magának''. Miért, nálad otthon ki tudja a root passwordot? Na látod.
Most azt képzeld el hogy a Bolgog család vesz egy gépet windowsal. Persze néha telepítgetni is akarnak rá a ''Kezdőknek windowsról'' kézikönyv alapján. És persze be van állítva a megfelelő jogosultságuk.
Na most a te eszmefuttatásod szerint ha Boldog családnak linux lenne a gépén, ami lekorlátozza a ''kontárok'' jogait (nem mintha win nem tudná ugyanezt), akkor nem
b*szódna szét.
De kérdem én, akkor minden telepítésnél Boldog család hívjon ki szakembert???
Más kérdés a munkahely: ott egy admin meg sok alkalmazott. Ott ne telepítgessen a cég gépére munka helyett a rendszert esetleg károsító -> cég munkáját hátráltató programokat (értsd: bármely programot ami esetleg akaratán kívül bekavar a rendzserbe). -
twollah
nagyúr
Osztom ezen véleményed, hogy a linuxnak kéne alkalmazkodnia, és nem vice versa.
Az a baj, hogy aki linuxot használ az azt hiszi, hogy ő már felsőbbrendű, mert tudja mi miért történik az OSben.
Engem, és még sokan másokat nem az érdekel, hogy mi miért megy hanem az, hogy stabilan menjen az. -
JulWCZar
senior tag
Azért azt ne feledd hogy a winXPben már (jó, előtte is, csak én most kezdtem használni) lehet jogosultságokat állítani. Ha nem akarod hogy hülye júzer baz(!)tassa, akkor nem endgeded neki.
EZ a linux attól linux szöveg... értsétek már meg hogy ezen bukik az egész. Nem hal meg a windowz se az installerektől, hanem attól amit feltesznek (ezt jól megmondtam :) ).
Szóval, egyelőre a linux tábor a kisebbség, és neki kellene alkalmazkodnia, már régen kellett volna. És akkor nem ott tartana ahol most. -
zrubi
senior tag
Csakhogy a szabványokat nem alkothatja, alakíthatja EGY cég. Meg a TCP/IP kicsit előbb volt mint a Windows...
Mellesleg ha mindenki azt gondolja, hogy egy levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet, attól még ez nem igaz...
Ugyanígy, ha a windows nem tarja be a szabványokat, attól még a szabvány nem fog megváltozni... -
zrubi
senior tag
És pont ezen bukik a linux:...
Szerintem meg pont ettől Linux a linux. Ettől lehet biztonságos, stabil, megbízható.
Hiszen ha megnézed a windows userek nagy részét akkor belát(hat)od, hogy pont ettől lesz totál megbízhatalan. Feltelepít minden szart a next gomb nyomkodásával, és a kívánt programmal együtt feltesz még jópár nemkívántat is...
Egy mezei user NE telepítsen semmit a gépre. Legalábbis ha azt munkára akarja használni, mert ugye az otthoni usernek tökmindegy csak menjen... Gondolom a többség úgyis rendszergazdai jogokat ad magának(és így a sok feltelepített szemétnek is) a saját gépén... Így hogyan is beszélhetnénk megbízhatóságról vagy esetleg biztonságról??
Sehogy. :) egy új felnit, vagy autórádiót akkor azt szakemberhez viszi. És akkor sem kezdi berhelni, ha nem megy, vagy leáll... Ilyenkor is szervízbe viszi...
Nem is értem miért gondolkodnak másként az emberek a számítógépükről...
Főleg ha az egy MUNKAeszköz! -
Gamma
tag
szereny tapasztalataim alapjan ha valami teljesen ujat lat a juzer azt hamarabb megszokja, mintha egy hasonlot lat de az allandoan emlekezteti a regire es csak nehany dolog van maskepp... lowend juzerek sokkal tobbet tudnak szivni az ilyesmivel...
Ez csak szemelyes tapasztalat, so lehet h csak en lattam rosszul...:DDD
Inkabb nezzen az ember valami konnyen hasznalhatot + mas logika alapjan (KDE, Gnome) -> sokat azokkal se kell szuttyogni es csilivili meg minden ... -
Gamma
tag
SuSE8.2 + KDE3.1
Ha mar valaki csilivili cuccot akar.. Meglepo, de nagyon jol hasznalhato..
Ha valaki nem akarja latni h mik kerulnek karakteresen a conf. fajlokba az ne nezze :DD
en mondjuk herotot kapok a hulyesegeitol, de az atlag juzer eleg jol el tud boldogulni vele, es meglepoen jo helpje van + eleg logikusan fel van epitve...
En azert itthonrol maradok a Debian-nal, cegnel meg WinXP mert az finom... :O -
zrubi
senior tag
Én nagyon örülnék ha kijönne egy ilyen linux.
Én nem... Nagyon nem.
Szaványosítva lenne minden
:O:O:O:O:O
Miért a windows melyik része szabványos? :O:O:O
Hiszen szarnak ezek még a TCP/IP szabályira is.
Vagy nézd meg közelebbről az IE hogy áll a HTTP SZABVÁNYhoz...
Betesz neki rendesen. ezért volt(van?) szívás az erős titkosítású https kezelésében is pl. -
QQRIQ
tag
A Windows-feluletu Linux-ot illetoen: mar van ilyen, legalabbis window manager ami olyan, mint az XP. Itt a link: [L]http://www.xpde.com/[/L]
Probalta mar valaki? Erdekesnek latszik - ezzel pl. megoldhato lenne, hogy egy irodaban Linux-alapu rendszerek legyenek, de azok is hasznalni tudjak, akik eddig csak a Win felulettel baratkoztak meg. -
-
PeliScan
addikt
Tippeljünk, mikor jelenik meg a Microsoft Linux 1.0? :DDD
-
haver
tag
válasz
CharlieDrop #47 üzenetére
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
-
haver
tag
válasz
CharlieDrop #43 üzenetére
Nem, meg mindig nem vilagos. Akkor altalanosan: kolso USB eszkozhoz driver kellhet XP alatt, pont.
Ajanlom a hup.hu idevonatkozo irasat.
[L]http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3913[/L]
hali -
haver
tag
válasz
CharlieDrop #29 üzenetére
Nos, kedves ''En lattam mar par linuxot'' kollega! :D
A driver installal igazad van! Compaq laptophoz kulso USB floppy, oprendszer XP. Floppy be, uj hardver talal, driver cd-be, megtalalja, feltelepul, mukodik. A cd-n csak Windows(r)-hoz van driver.
Sajnos igazadvan, nincs mit tenni. A huje linux alatt (proba: SuSE 8.1 es UHU 1.0 Office) meg minden ceremonia nelkul mukodik, ott van. Minek is kell driver, hiszen USB-s eszkoz (mint a pendrive, hp912 digit fenykepezo, stb)
Nem ertem!
udv -
CharlieDrop
veterán
válasz
bitfarkas #36 üzenetére
Pontosan, rengeteg meló kell ahhozz, hogy az ember guru legyen, de ahhoz is több az átlagnál, hogy alapuser legyen.
A Linux megbízhatósága viszont onnantól kétséges, hogyha egyszerű usernek kell lebutítani a cuccot. Már tesztelve van ez, sajna.
De ha vki okosabbnak sikerül a biztonságot és a egyszuerűséget összeraknia, akkor örülnék nekije :)
Patthelyzet -
Ketama
aktív tag
''grafikusan úgy működjön mint a win''
Erről a következő jut eszembe: ha valami úgy néz ki mint a kacsa, úgy jár mint a kacsa, úgy hápog mint a kacsa, az kacsa. :D
Ha linux olyan lesz mint a windows, akkor semmi értelme annak, hogy linuxnak hívják. Bár nemtom észrevettétek-e a mostanában megjelent linux diszrók egyre jobban elwindózosodnak. -
bitfarkas
őstag
válasz
CharlieDrop #33 üzenetére
De ugye nincs három-négy helyről összeszedhető irodalom, ami az önfejlődést megoldaná. Ugye ahhoz, hogy valaki igazi Linux fanná váljék, elég sokat kell búvárkodnia (munka helyett).
-
bitfarkas
őstag
válasz
bitfarkas #32 üzenetére
És az olcsó felhasználói programok is csak akkor lesznek bőviben, ha lesz sok Linuxos felhasználó. Ez egy kicsit róka-fogta csuka.
Én ezért nyavajgom mindenütt, ahol esetleg lehet foganatja, hogy az informatikai tárcának nálunk is komolyan kellene támogatnia a Linux fejlesztését. Mert egy csomó állami és önkormányzati intézmény hosszú távon jobban járna vele. -
bitfarkas
őstag
A next gomb talán túlzás, de alapvetően tényleg azon múlik, hogy a Lámer képes-e nem túl bonyolúlt műveletek végzésére. Mert, hogy ehhez szokott.
Beteszi a cd-t, automatikus indulás, kérdés, válaszok. Ha nem tud választani a lehetőségek közül, (a nagy nehezen megtalált!) next gomb.
Ja és legtöbbször ékes magyar nyelven.
A felületet, a kezelhetőséget én erre értettem. Hogy ne kelljen valakinek ismernie a szinkron gyűrűk funkcióját és felhelyezésük sorrendjét annak érdekében, hogy sebességet tudjon váltani. (Persze, ha ismeri az elvet, kíméli a kocsit, és bizonyos dolgokra nem csodálkozik rá.) -
JulWCZar
senior tag
A másik: az emberek nem akarnak linuxot, nem akarnak + egy nyűgöt a nyakukba venni, így sem boldogulnak a winnel. Ők ingyenes wint akarnak, a kormányok ismert forráskódot, és a kettőt kell a linuxnak ötvöznie: grafikusan úgy működjön mint a win, aztán hogy a shell alat mit művel az legyen az ''ő'' és a admin dolga.
-
CharlieDrop
veterán
Eh, bele kell csócsáljak.
Én láttam már pár linuxot, igaz Wint használok, de egyik sem győz :)
Az, hogy feltegyél egy drivert az előbb említett módon, egy átlagos felhasználónak sok.
A winben letöltöd a file-t, kattintasz rá kettőt és felinstallja magát, nah míg a linux nem lesz ilyen az átlag user nem fogja használni :) -
rii
nagyúr
válasz
bitfarkas #24 üzenetére
/UFF
nem akartam élet adni a válasznak ...... :-)
csak mostanában a PH-n nem szmálylizok .... :-) kicsit rossz a hangulatom, hogy a politikus fórum megy ezerrel, de a Debian Linux-os topoikba alig akar válaszolni nekem valaki...... (eddig csak polesz méltatott)
a Linux egy nagy 0 topikba beir az összes linuxos, de a Debian full beconfig topicom még mindig a nyitó hozászólással zárul......
/AUN
1. én csak aszontam van olyan kinézet..... :-)
2. .... meg aszt is szontam, hogy ha már felrakja valaki a LINUX-ot, akkor lehet nem vágyik a vindóze kinézetre, hanem néz valami sokkal szebbet... (wmaker, enliegtement.... )
3. tény s való, hogy ú progit felrakni LIJUX alá nem 1xűű..... de annak is van egy menete.. és +lehet szokni....
én is NULL vagyok LINUXból, de azé bele lehet rázódni.....
drivert felrtakni.....
nvidia.tar.gz
1. gzip -d
2. tar -xvvf
3. make install
és általában ezek az alap lépések....
progit felrakni....
apt-vel (by polesz)
apt-update
apt-upgrade
apt-install mpg123
vagy valami hsanolnó -
rii
nagyúr
válasz
bitfarkas #17 üzenetére
''.........Mondjuk, ha egy windows szerű felhasználói felületet kapna a linux, biztosan sokkal többen állnának át...........''
van neki..... redmond95 nevű abalkkkezelö...... a debian slink-ben benne volt... nemtom a többihez alapból benne van e a disztribben.....
érdekességenk jó, de a franc akar még a LINUX alatt vindóze fiilinget...... -
bitfarkas
őstag
Nem a minőségen van a hangsúly, a könnyű kezelhetőségen. A W egyik-másik tákolmánya sem híres a minőségéről.
A(z egyszerű) felhasználók így, vagy úgy megszoktak egy bizonyos fajta kezelésmódot. Ha ettől alapjaiban eltérő rendszerrel kell megismerkedniük, az komoly gond.
A windowst sem tanulták száz-meg százezrek tanfolyamon, és ugyanígy autodidakta módon kezdték használni az alkalmazásokat (office). Az már más kérdés, hogy optmálisan használják-e (többnyire nem), és a program képességeiből mennyit képesek hasznosítani.
Ha egy egyszerű I/O eszköz kezelése a Linuxban egy már gyakorlott windows felhasználónak nem kínálja fel magát, meggondolja, hogy van-e értelme op. rendszert váltania. Különösen, ha ez számára (a legalitástól eltekintve) nem ad kézzelfogható előnyt.
Természetesen a lelkes rendszergazdai támogatottsággal bíró nagyobb rendszerek felhasználói esetében más lehet a helyzet.
Azt hiszem a Linux-nak is el kellene érnie egy kritikus tömeget, ami után már természetessé válik a használat. Ha már nem megkerülhető, hogy ne csak office, hanem fordítva, star office kompatibilitásról is beszéljünk. -
Genialis
aktív tag
válasz
bitfarkas #17 üzenetére
Jogszerűtlenül nap mint nap megteszi. A legszebb az volt, amikor a zlib hibájára reagálva a M$ is bejelentett egy hibajavítást...
Windows-szerű felület millió van. Az a baj, hogy egyrészt elég hányás az összesnek a minősége, másrészt a programok 99%-a dózeres, ergó hiába figyel egy csillivilli felület, ha másra nem jó mint csillivillinek lenni.
A M$-nak a hozzáállásal van a baja, mint mindig. Mai napig nem tette szabadon használhatóvá a DOS 1.0-t, nemhogy nyílt forrásúvá... -
maniac
senior tag
Mit fog csinálni a liunx-szal BG? Mert az biztos hogy felvásárolni nem tudja, mint a Winlinux-t, és a többi particionálás nélkül használható linux ''disztribet''.
-
bitfarkas
őstag
Ezt azért csak nem tehetné meg.
A Linux lényegében ''ingyenes'' opredszer, a fejlesztése részben üzleti alapon, részben ''társadalmi összefogásban'' történik, ugye? Az törvénytelen lenne, ha valaki az egészet ''ellopná'' és akár továbbfejlesztve is fizetős progiként árulná, nem? -
bitfarkas
őstag
Nem csoda, hogy e tekintetben hiperérzékenyek. A német kormány komoly lépéseket tesz, illetve tett annak érdekében, hogy olyan forráskódú szoftverekre bízza az állami rendszert, amelyet ismernek.
Szerintem ebben van egy kis függetlenedési szándék is az USA-tól, ebbe a körbe tartozhat az AMD felkarolása a Siemens-Fujitsu részéről is. -
shtml
őstag
-
Den
veterán
vicces azt a muncheni 14 ezres bizniszt hogy túldimenzionálják. naponta minimum tucatjával köti a hasonló méretű üzleteket az ms. Kb olyan mint annak jelentőséget tulajdonítani, hogy Mari néni ma nem paradicsomot vett a zöldségesnél, hanem paprikát
-
nap
addikt
Ez a telefonkonferencia sajtoanyaga, vagy csak ''kiszivargott''?
-
L3zl13
nagyúr
1. Ha a linux a második akkor mi az első?
2. Szerintem azért nem (csak) hülyék dolgoznak a MS-nél. Eddig is látták a veszélyt. Szerintem ez már az új stratégia része, hogy ezt nyilvánosan is felvállalják. -
shtml
őstag
Azon gondolkodom, ez most jó hír vagy rossz hír. Azt hiszem, inkább rossz, mert a M$ úthenger még most is képes lenne legyalulni a linuxot (enyhe képzavarral). Egy kis - vagy inkább jó sok - FUD és ez elég nagy kárt tud okozni.
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest