Keresés

Aktív témák

• Fifi

őstag

válasz JulWCZar #76 üzenetére

Sziasztok!

''Linux alatt felbontást nem tudtam állítani xwindow kibelövése nélül... itt bukik az egész. ... ''

User error ;)
    Alap X telepítést követően a Ctrl+Alt+[+/-] billentyűk egyidejű izgatásával a felbontás változtatható Debian alatt, ez 100%. Más disztribekről nem tudok nyilatkozni, hogy ez alapértelmezett-e, de ha nem akkor ez mineden X alatt beállítható.
    [Nem bántó jelleg ON]
    Persze ennek ismeretéhez előbb olvasni kell, de nem szeretnék olyan vezetőket látni az útakon, akik a kresz könyvet sem vették a kezükbe, mielőtt autóba ülnek.
    [Nem bántó jelleg OFF]

A témához részemről csak annyit, hogy én is az a felhasználó vagyok, aki nagyon nem szeretné, ha a Debian GNU/Linux tele lenne olyan ''okos'' varázslókkal, amelyeket _nem_lehet_megkerülni_ és előre ki szeretné találni, hogy én mit akarok tenni.

Nem azt mondom, hogy nincs szükség olyan segédekre, amelyek könnyedén végigvezetik a usert egy probléma megoldása során, de ha akarom, akkor ezeket nélkülözve saját kezüleg paraméterezzem fel, konfiguráljam a dolgokat.
    A linux ezt _is_ lehetővé teszi és ez így jó.
    Kinek-kinek az ízlése szerint: ha akarom, akkor grafikus felületen nyomkodom a next gombokat, ha meg apró részleteiben akarom szabályozni a programot, akkor szövegszerkesztővel - vim rulz ;) - esek neki a config fileoknak, akár framebufferes konzolon a maga gyönyörű fényével.

Szerintem nem szabad erőltetni a linuxot/BSD-t. Aki windowst, os2-t, dost szeretne használni az használjon azt, a lényeg, hogy legyen meg a választás szabadsága és az adott feladat, körülmény alapján választhassak, hogy melyiket is fogom hadrenbe állítani.

Aki meg nem tud ráérezni a unix toolbox filozófiájára, a case sensitive gépelésre, a skálázhatóságra, a megbízhatóságra, a GPL alatti szoftverekre, annak meg ott a többi rendszer. Azért nekem maradhat a linux, igaz?

Bye, Fifi

Ps.: Jó nyaralást :)

Aktív témák