- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
híradásokban, amikor is pl a parlamenti képviselők szerint van valahogy, akkor használják. újságokban is.
analógiával: az nvidia szerint a fermi gyors lesz. középfokra ezt nem kell tudni, 6-7 évvel ezelőttre amikor a rigó felső németem csináltam, akkor oda kötelező volt.
a pontos monatszerkezetet inkább nem fogalmaznám meg, a svéd eléggé ráült a németemre, szóval valszeg hibátlanul nem jönne össze
-
proci985
MODERÁTOR
How i Metre +1
Mondjuk angolok közül akkor már a Coupling (hasonló, mint a how i, bár nekem jobban bejött), az It Crowd, a Black Adder, a Monty Python (középfokúhoz ez mondjuk esélytelen felirat nélkül), a My Hero, az After You've Gone (munkásdialektus is), a Two Pints of Lager (nagyon erős dialektus) és végül a Little Britain (ez középfokúhoz megintcsak esélytelen, viszont csomó remek dolgot lehet belőle eltanulni). Esetleg Top Gear, vagy úgy bármelyik BBC sorozat megfelel a célra.
ausztrál akcentusra hugom a H20t találta, Disneyn megy itt, maga a sorozat gáz de a kiejtésük szuper. mondjuk ő CAEre megy (C2, gyakorlatilag anyanyelvi szint), szóval napi 3 órában angol sorozat a felsoroltak közül.
könyv megint nagyon jó ötlet, de középfokúig könyvből eljutni nehezen megy. vagy az ember könnyítettet/ifjúsági regényt olvas (első _nagyon_ gáz, a Romeo és Julia könnyített kb úgy nézett ki, hogy nagyon örvendtek és szerelmesek voltak, majd sírtak, mindez kétoldalanként váltogatva), vagy jöhetnek meglepetések (Terry Pratchettek mellé nekem a mai napig be van készítve a szótár, a Trainspotting is brutális volt ilyen szempontból, pedig ott már aktívan használtam az angolom és volt középfokúm).
ami viszont nagyon jó, az a hangoskönyv. lehet hallgatni, miközben az ember olvassa a sima könyvet, és a kiejtés rögzül. meg lehet csomó jó dolgot is eltanulni hallgatás közben. valamint az embernek nincs ideje szótárazni, és meg lehet szokni, hogy az ember bárhogy erőlködik, úgyse fog mindent érteni (de, ez magyarul is így van).
-
proci985
MODERÁTOR
ebben igazad van. ha a vizsgafeladatok ismertek (pl minden éven ezek a témák kerülnek elő)/lehet célirányosan készülni, úgy elég. ha mellette használni is kell a nyelvet (anyanyelvi környezet miatt), akkor picit több kell.
a nem vészes relatív: úgy értettem, hogy arra a szintre egy általános iskolát végzett ember is el tud jutni pár év alatt (felsőfokra már nehezebben, a stilisztika és a hatékony tanulási módszerek hiánya problémás lehet). egy vizsgaidőszakhoz képest annyira nem vészes (a viszonyításon és az annyirán a hangsúly).
anyanyelvi környezetben tényleg gyorsan lehet haladni, ha az ember rá van kényszerítve, hogy beszéljen. szerintem meg fogsz lepődni, hogy milyen gyorsan fog menni
szerk: a telefon, na az tényleg horror néha.
-
proci985
MODERÁTOR
"Úgy konkrétan tanulni nem hiszem, hogy suli mellett fogok/tudok/akarok."
menj rá a németre, egyszerűbb lesz. ha nem tanulsz suli mellett, akkor ez esélytelen.
filmet nézni jó, gyakorlatban a két órás angol film _felirat nélkül_ elkönyvelhető angoltanulásként, de akkor mindennap meg kell nézned két filmet és két sorozatrészt. ha péntek van és buli van, ha szombat van és rokonlátogatás, ha kedd van és másnap témazáró, akkor is! és nyelvtanozni, szavakat tanulni, beszélni(!) kelleni fog. a nyelvtanár leginkább az utolsó miatt kell, bár a nemzetközi chat adott esetben segíthet (anyanyelvi gimnazista/felsőfokús nem anyanyelvű már megteszi). középfokra olyan 12-15ezer szó kell (alapra olyan 3-7ezer), napi bontásban ez kb 40-50 szó, amire emlékezned is kell.
a nyelvtanulás azért hívják nyelvtanulásnak, mert tanulni kell (én napi 10 órában tolom, de a helyi felsőoktatásba átjelentkezéshez kell a felsőfokú, és egy évet adtam a célra... igen, 3500 óra fölötti időm van a svédben jelenleg). nyelvtanárt meg lehet úszni (kis csoportos se rossz a célra), de akkor az iskolai tanártól folyamatosan plusszot kell kérned. napi 1-3 szöveg plusszban, és meg fog lódulni az nyelved.
továbbtanulásnál az angol kellhet. meg úgy általában is. némettel együtt ez mégjobb.
egyébként meg azért egy középfokú, az azért annyira nem vészes, mint azt páran szeretnék hinni Magyarországon. nem nehéz, kb annyi meló kell bele, mint egy félévbe pl a BMEn.
-
proci985
MODERÁTOR
röviden: meg lehet csinálni, de azért a dolog korántsem ilyen egyszerű...
hosszan:
milyen szintű az érettségi a B3 (középfok)/C1 (felsőfok)hoz képest? szóval, mennyire kell megtanulnod?namármost: arra ne számíts, hogy angliában munka közben fogsz megtanulni angolul. valszeg a többiek sem fognak tudni rendesen angolul, és egy 8 órás váltás után már nem lesz erőd további négy órát üldögélni a könyv/szavak felett. ha pedig tudnak angolul, valszeg nem fognak folyamatosan kijavítgatni, szóval arra ne számíts. kivétel, ha beszerzel egy angol leányzót, és őt meg kell értened folyamatosan, tehát ilyen napi 4-8-16órában, bármilyen témában. na az angolul jól beszélő (értsd, anyanyelvi jól elvégzett gimnáziummal) leányzó mármár intenzív nyelvkurzusnak felel meg. ha otthon angolul kell beszélned, az jó (ld barátnő). ha magyarokkal laksz együtt, akkor magyarul fogtok beszélni, és valszeg egymással (vagy más magyarokkal) fogjátok a szabadidőt tölteni, mert senki nem érti, hogy mit mondotok, az meg zavaró.
aztán, van pár változó. mennyire tudsz angolul? a hány évig jártál órára nem mérvadó, nekem 2+3 (általános+gimnázium) év heti 2x hiperunintenzív (második/harmadik nyelv, délutáni órában, 4 tanárral 3szor nulláról újrakezdve) után lett középfokom nagyon jó pontokkal (sárga headway közepéig jutottam
), de angol cartoon networkon nőttem fel. meg c+4en. meg a heroes szérián.
további változó: milyen a nyelvérzéked? hány nyelvet beszélsz, és mennyire? matekból, logikából, nyelvtanból, intuícióból mennyire vagy jó? van e segged megtanulni napi 20-50-100-200 szót? marad e barátnő otthon, akivel napi 4órát kell skypeolni? van e gyerek (gondolom nincs, de az az ami kb kétszeres időbeli szorzót jelent).
B3omra fel lehet készülni olyan fél év alatt napi 8-10 óra tanulással nulláról, szóval egy év alatt ez valószínűleg nyugodtabban is megoldható ha már valamennyit tudsz (az idő rövidsége miatt nem kell erőltetetten tanulni). a középfokú mondjuk sokat nem ér (szépirodalom és dialektusok kapcsán jöhetnek meglepetések, illetve ott még nem beszél annyira szépen az ember), de azzal már el lehet lenni.
szerk: ha igaz, amit tildy mond, tehát még mindig alapfok körül van a normál érettségi, akkor az még olyan eszméletlenül hajtós se lesz.
és végül a saját tapasztalat: tavaly március vége óta vagyok kint. nulláról kezdtem, svéd A3 -alapfok- május végén /7 hét/, B1 június elején /9 hét/, B3 (középfok) szeptember elején/október közepén -nyáron két hónapig állt a nyelviskola, úgy talán 1-2 hetet lehetett volna nyerni, többet semmiképpen-, felsőfok (Tisus) szóbeli és szöveg november elején, sajnos írásbelim nem lett meg. december közepén gimnáziumi svéd A, jelenleg a Bt csinálom (A és B együtt akkreditálódik felsőfokúnak, ez így gyorsabb, mint a Tisus). normál esetben a kurzus máj-júni körül ér véget, remélhetőleg én kicsit hamarabb végzek...
szal 8 hónap után felsőfok nekem nem ment, kb egy év alatt remélhetőleg jó lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Proxmox VE
- Gumi és felni topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged