- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Közben elmélkedtem és talán van kibúvó:
A méz!
Létezik ugyanis mézsör. Igaz ez rendes sör, csak mézzel bolondítva. Ugyanakkor mézes bor is. Ez is szőlőbor, de mézzel segítve az erjesztést, ízesítve. Meg persze mézes pálinka, aminek ugyan ez a logikája.
De!
Ritka ugyan, de készül bor teljesen mézből is! Nekem volt hozzá szerencsém, rendkívüli ital. Egy szlovák öregember főzte, ő árulta a saját nyomtatású címkéjével. (
) Na abban nem volt gyümölcs.
Maga az ital nagyon durván édes, mintha hígított mézet inna valaki, alkohollal. Nagyon sokat nagyon gyorsan meg lehet inni belőle.Szerintem sajnos már nem él az öreg, vennék még tőle, de már elérhetetlen.
Jah és nagyon hamar megromlott az itala, 2-3 nap alatt megposhadt felbontás után.
Naszóval ilyen elven lehet akár mézpálinka is.
-
exchanger
tag
"A magyar gasztronómiában a zöldség szerepel a legutolsó helyen. Pedig nemcsak a vitamin miatt jó fogyasztani, hanem tisztítás után péppé darálhatnánk, úgy mintha krémleves lenne a tét, 2-3 hétig erjeszthetnénk, majd lepárolhatnánk, hogy ihassunk spárga, zeller, paradicsom vagy sütőtök pálinkát.
Ugyanis lehet zöldségből is pálinkát főzni, azaz párlatot készíteni. A sárgarépából, medvehagymából és a céklából is."
attól, hogy a pálinka definíciója (ami kizárólag jogi dolog), gyümölcsre és országra korlátozza a pálinka nevet (mivel jogvédett, csak magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja), attól nem csak gyümölcsből lehet pálinkát főzni (ha jól tudom nem létezik erdélyi pálinka, mivel nem magyarország, hibásan használják a nevet). A grappa is nem más mint törköly pálinka, csak ugye nem használhatják (nem is akarják) a pálinka nevet.
(#39) bambano: akkor mesélj róla, hogy hogyan készül, a szeder, dió, krampampuli, mák, kökény, áfonya , sligovica, fenyővíz, stb pálinka. Valószínűleg több valódi pálinkát láttam életedben mint te, és tudom, hogy az igazi pálinkák nem korlátozódnak le a barack - körte - alma hármasra.
-
bambano
titán
válasz
exchanger #34 üzenetére
fainul nem írtál kérdőmondatot, amire válaszolni kellene.
"Nem véletlen, hogy a pálinkák többsége nem más, mint törkölybe áztatott gyümölcs". lol. akkor a szilva, a barack meg a társai is törkölybe áztatott gyümölcsök?most úgy érzem, te max. reklámban láttál eddig igazi pálinkát.
-
Armahun
addikt
Megvan a megoldás.
Pálinkát kell főzni paradicsomból.
Ha sikerül akkor gyümölcs, ha nem akkor zöldség. -
exchanger
tag
Ja általában a törkölypálinkában benne van a gyümölcs eredeti íze, aha. Amúgy fainul nem válaszoltál arra, amit írtam, hanem egy tök mást belinkeltél.
Ui: A törköly az egyik legrégebbi pálinka, azaz az etanol. Nem véletlen, hogy a pálinkák többsége nem más, mint törkölybe áztatott gyümölcs, lásd dió, mák stb. Pontosan azért, mert a törkölynek semleges az íze, mint a vodkának.
-
bambano
titán
válasz
exchanger #32 üzenetére
[link]: egyrészt:
"A vodka (...) általában színtelen, hagyományosan erjesztett gabonából vagy burgonyából készült égetett szesz"
másrészt:
"így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll, ízanyagokat pedig csak nyomokban tartalmaz." és "Semleges íze miatt kedvelt koktélalapanyag."a pálinkában meg mindig benne van a gyümölcs eredeti íze is. vagy legalábbis a minőségi pálinkában, mert a kókányoltban nyilván téligumi van.
-
exchanger
tag
Igenám, a keményítőből krumplicukor lesz és abból az alkohol.
Egyébként vannak nem csak gabona / krumpliból készült vodkák.
"....ezek az új vodkák gyakran nem gabonából vagy burgonyából, hanem kukoricából,
cukorrépából, cukornádból, ne adj isten, szőlőből készülnek. A Ciroc, szőlőből készült vodka
jelszava egyenesen úgy szól: „go against the grain”, azaz „menj szembe a gabonával”..." -
bambano
titán
-
bambano
titán
azért a gyümölcsnél jellemző, hogy évelő növényről szedik. leggyakrabban fáról, néha bokorról.
kicsit kilóg a dinnye, ami a tökfélékre hasonlít, de gyümölcsnek tartjuk.(#27) exchanger: ha azt nézed, hogy berúgsz mindkettőtől, akkor tényleg semmi különbség. a vodka gabonából van, a pálinka meg gyümölcsből.
-
-
Akkor mi van, ha valamelyik önkormányzat 2015-ben kitalálja, hogy adóztassuk a gyümölcsösöket?
Kell-e a paradicsomok után fizetni? -
Akkor a citrom az nem gyümölcs, mert nem édes (baromi savanyú) és önmagában nem finom. A répa meg gyümölcs, mivel édes és nagyon finom.
(#15) bambano: Ezért volt a kérdőjel meg a smile.
Szerintem még mindig nem definiálni kell azt, hogy mi zöldség vagy gyümölcs. Egyszerűen valami ez, valami az. Legtöbbször ugyan egyértelműnek tűnik, hogy miért, máshol viszont nagyon nem az.
-
Vladi
nagyúr
Jááájistenem! Mennyire unatkoznak egyesek.
Paradicsoma a zöldséges kertben terem, tehát zöldség. kÉsz
-
Buster17
addikt
Ami édes finom az gyümölcs ami nem az zöldség.
Elég furán nézne ki ha valaki egy útra paradicsomot pakol be
-
válasz
exchanger #12 üzenetére
Ez hogy jön ide?
A gyümölcs / zöldség csoportba tartozást még valamikor emberek találták ki, ahogy a német névelők is. Amúgy meg azt nem mondtam, hogy nincs értelme ezeknek a mélyére ásni, csak azt, hogy gyümölcsként / zöldségként értelmezés nem mindig tartalmaz logikát, pontosabban nem egyértelmű, nehéz rájönni a miértekre.
(#13) bambano: Gyümölcs?
-
Itt mindössze annyi a probléma, hogy paradicsom esetében a növény termését, míg burgonya esetében a gumót esszük meg. Szóval a a gyümölcs vs zöldség vita nem a növény fajtájától függ, hanem attól, hogy melyik részét esszük meg. Gyümölcs = termés, zöldség = nem termés. Elvileg. De ha más megközelítésből nézzük akkor gyümölcs = desszert, zöldség = minden más. És akkor még nem volt szó a magtermésekről, melyeknek inkább egy harmadik kategória kéne. Szerintem ezt az egészet kutatni annyi értelme van, mint pl a német nyelvben a névelők logikájának megkeresése. Valahol találsz, valahol meg nem.
-
bambano
titán
mostanában a biológusok folyton átrendezik a rendszertant, aminek az oka a pontosodó genetikai kutatás. rég sémákat dobnak ki dns vizsgálati eredményekre alapozva.
mivel a paradicsom legközelebbi rokona a konyhában előforduló növények közül a burgonya, így amennyiben a burgonya nem gyümölcs, akkor a paradicsom sem az. [link]
-
exchanger
tag
Ezt Dancsó Péter megengedte?
(#5) Arni: Remélem nem tanár tanítja ezt a baromságot valahol, mindenből előfordul minkét fajta
-
Armahun
addikt
Nekem azzal magyarázták, hogy a zöldségféléknek lúgos a gyümölcsféléknek pedig savas a kémhatásuk.
Ez alapján a paradicsom gyümölcs. -
tDr1v3r
veterán
Attila!
-
marositech
senior tag
Zöldölcs!
-
exchanger
tag
A pizza egy vitaminbomba!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- PlayStation 5
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- iPhone topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - 2 akkuval
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest