- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- One UI zápor szórta meg Európát
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
vegyszer
addikt
Csak nekem jutott eszembe, hogy a technikai világ is ciklikus?
Kezdetben volt vala a sötétség, majd lett a készülékhez rögzített telefonszám (tudod, 0660)
Majd jött a bankkártya méretű SIM, aztán a mini, mikro, és a nano is.
Most jön megint a készülékhez fixált telefonszám... -
Zolik
senior tag
Nekem akkor is több aggályom van az e-simmel kapcsolatban.
Mi van ha el akarom adni a telefont? Mi van ha akinek eladom neki saját sim kártyája van és a szolgáltatója megtagadja hogy a másik szolgáltatónál vásárolt telefonon aktiválja az új e-simet a régi sim kártyája helyett? vagy ha pl elromlik a telefon nem tudom kivenni és gyorsan áttenni egy csere telóba, mehetek be minden egyes alkalommal a szolgáltatóhoz, persze 7végén ez totál esélytelen. Persze haladni kell a korral, de nekem akkor is úgy tűnik hogy túl sok kötöttséggel jár az e sim.Ezt most olvastam, nekem nagyon nem hangzik túl jól...
"If SIM cards are integrated circuits mounted to the PCB in form factors such as QMLF, then this would not be possible. This could mean that eSIM devices cannot transfer their data which may result in users relying on the cloud to store details such as contacts, messages, and other credentials." -
hemaka
nagyúr
Nincs de, tessek a masik ket balfek szolgaltatonak is fejleszteni valamit igy 2019-hez kozeledve.
-
-
holozis_HUN
addikt
Az egy dolog, hogy az Apple hogy használja ki, a másik dolgo az, hogy más gyártók esetleg aksira használják fel az extra heylet. De az tény, hogy egy vagy kér nano/micro sim + tálca + a tálca háza bőven több helyet foglal el egy telefonban, mint egy e-sim. És ekkora méretben minden mm^3 számít.
-
kakuk.tamas
addikt
Lakossági.
Egy Huawei Watch 2 eSIM-jét aktiváltuk az ügyintézővel. Igazából ő se tudta igazán, hogy hogyan kell, mert első volt neki is.
A Huawei Wear alkalmazás azonnal jelzett, hogy lehet aktiválni az eSIM-et, ha akarom használni. Ott kellett a QR kódot beolvasni.
Az aktiválás nem is a Telekom szerverein keresztül történik, a QR kód az oberthur szerverére irányítja a kérést.
Az QR kód a következő képen fest beolvasva:
lpa:1$rsp-0003.oberthur.net$EW00Z-ZAFKZ-CBZJ9-XXXXX
Gondolom én az aktiválás után kap a Telekom szerverei értesítést, hogy aktíválták a kártyát. Vagy a fene se tudja. -
vicze
félisten
válasz
holozis_HUN #39 üzenetére
Aha, mennyivel nagyobb az eSIM-es iPhone aksija a 2 tálcáshoz képest?
Mennyivel nőtt az i7-ben az aksi a jack eltávolításával?
A 2 tálcás iPhone kevésbé IP68-as mint a eSIM-es?Marketingnek persze biztos jó.
Azt meg nem tudom mi romoljon el, egy 2mm-es nem mozgó alkatrészen.
-
holozis_HUN
addikt
Azt ne felejtsd el, hogy ez az e-sim jóval kisebb, tehát kevesebb helyet foglal el a telefonban, nincs extra kivágás a házon, illetve eleve a nagyobb sim kártya és emellé a tálca-mechanizmus + kártya olvasó chippek is elég sok helyet foglalnak így együtt. Illetve ahogy a tálca is eltűnik, a vízállóság is jobban megoldható, meg kevesebb hibaforrás.
Cserébe ha valamiért elromlama a sim kártya nem elég cserélni, hanem szervíz kell. Illetve nem tudod átteni másik telefonba. Hirtelen ezt a két hátrányát látom. De elég sok előnyt ad, hogy sokkalta kisebb helyet foglal a telefonban az e-sim, szóval nagyobb akksi belefér a telóba, leet akár +150-200 mAh, vagy egyéb featureök, egy feleslegesen nagy helyet foglaló 1 aimes vagy akár 2 simes tálca helyett...
-
vicze
félisten
válasz
kakuk.tamas #37 üzenetére
Én csak azt tudom mondani, ami a T honlapon, van ahol azt írják kell az alkalmazás.
Te magad aktiváltad készüléken, vagy az üzletben csinálták meg neked, sima lakossági? -
dzsi23
addikt
Haladni kell a korral. Előbb-utóbb úgyis eltűnnek a hagyományos simek, jobb minél előbb elkezdeni az átállást. Ahogy fentebb írták, nem mai találmány az esim, de az eddigi készülékek kevésnek bizonyultak, hogy elterjesszék. Most már elterjed majd, mert az Apple-t kötelező majmolni.
-
Zolik
senior tag
Nem lenne csak simán egyszerűbb egy 2 sim tárcás telót csinálni mint a kinaiaknak? Ilyen nagy kérés ez egy majd fél millás telónál?
-
enginev3.0
félisten
Már rég esimmel kéne hogy menjenek a mobilok
-
TheMarci
addikt
Arról nem találok infót, hogy az e-SIM csere bármeddig ingyenes? Pár hete, amikor néztem a Telekom honlapján, ki volt emelve, hogy az első 10 csere ingyenes, utána meg pár száz Ft cserénként.
-
vicze
félisten
válasz
kleinguru #30 üzenetére
Megoldható pusztán technikailag nyilván.
Ez elsősorban cégtől függ, de én személy szerint nem engedném, hogy az alkalmazott az eSIM-mel párosítsa a számát, pont az adja a lehető legnagyobb biztonságot, ha az céges, és akkor a mobilflottában iszonyat esszerűen kezelhető és cserélgethető minden. (Alkalmazottban nem bízunk sose.
)
Ezért írtam, hogy üzleti előfizetőknek a SIM / szám párosítás megengedett, de lakosságinak nem. A lakossági flotta a 3. csodás tészta, mikor 1 ember több szám felett rendelkezhet.Illetve a telefonhoz akkor meg kell kapd a telefonhoz tartozó QR kódot, hogy egyáltalán meg tudd csinálni. (Jó esetben anélkül is meg tudod.
)
Szóval én erősen érdeklődnék a Telekom-nál hogy mi a folyamat erre a pontos esetre. Első körben lépj be a Telekom appba és nézd meg mit mond eSIM regisztrációra.
-
vicze
félisten
válasz
kakuk.tamas #28 üzenetére
Van pár előfeltétele a "csak egy QR kód beolvasás"-nak, nem is kevés.
Neten kell legyél, meg Telekom alkalmazás telepítve kell legyen, meg be kell jelentkezve legyél az profilodba.
Utána már csak egy QR-kód leolvasás.Készülék cserekor, ugye a áll a QR kód beolvasás, ugye csak előbb ki kell kapcsolni az előző eSIM-et és beaktiválni az újat, tehát nem csak pik kap úton leszel.
QR kód az eSIM azonosítóját tartalmazza és alkalmazás az általam fentebb leírt mutatványt(számodhoz rendeli a SIM azonosítót) csinálja meg úgy, hogy ne tudd elgépelni az azonosítót. Sok szerencsét majd mindenkinek nem elhagyni a QR kódot.Korábban azt szerettem volna levezetni, hogy nem nem kaphatsz több SIM-et ugyanazzal az azonosítóval.
-
vicze
félisten
válasz
kleinguru #26 üzenetére
Tessék ilyen "egyszerű" a váltás.
1 eSIM = 1 készülék.
Amúgy remélem a teló nem céges, mert akkor azt elég jó eséllyel ugrott.
-
vicze
félisten
Két SIM-nek nem lehet ugyanaz a "száma".
Jelenleg üzleti előfizetésénél annyit kell csináljak, hogy belépek kiválasztom a számot beírom a SIM számát és csá, aktív 1-2percen belül. Tehát a telefonszámhoz párosul a SIM azonosítója, így nem létezhet egyszerre több SIM azonos azonosítóval, azaz létezhet de akkor a rendszer nem fogja tudni a megfelelő továbbítást és elég sok bonyodalom van belőle.
Tehát a telefonban van egy SIM aminek van egy fix(?) azonosítója és ez párosul a számodhoz, ezt a párosítást kell pusztán megszüntetni a SIM cserélnél. Ez az ügyfél szolgálatosnak 1,5perc kőkemény munka. Viszont nagyon kis esélyt látok arra, hogy ezt mezei usereknek valaha is engedjék, mert az elképelések akkora káoszt okozhatnak, hogy csak na.
Ezért problémás az eSIM, mert azt kell valahogy megold, hogy ne legyen a szolgáltatónak magasabb erőforrás a használata és ha a sok hülye ügyfél hívogat az nem túl jó, ha meg be kell menjen még rosszabb. A userre meg nem bízunk ilyet.
-
joey04
titán
Ez az eSIM jó dolog, almának hála talán gyorsn fog terjedni.
-
-
vicze
félisten
eSIM akkor terjedne, ha valósan akarnák is a szolgáltatók használni, de ahhoz pénzt kell költeni a mögöttes infrastruktúra, és fenntartani, na ezt nem akarják.
A fentiek nélkül az eSIM meg óriási szívás, főleg hogy sokkal könnyebben maradhat függő a telefon, a kiütés kb. lehetetlenné válik.
Illetve nagyon sok olyan helyzet van, amikor iszonyat kellemetlen tud lenni az eSIM pl. különböző telefon sérülések, és telefon váltások. És ez úgy mondom, hogy még nem láttam értelmes szolgáltatói támogatást hozzá, tehát belépek egy weboldalon és szépen én cserélgetem magamnak a SIM-et, vagy telefont IEMI alapján.Csak hogy más tényeket is írjak a eSIM használatról:
"The European Commission has selected the Embedded UICC format for its in-vehicle emergency call service known as eCall"
Egyéb IoT eszközökben is elég elterjedt nyilvánvaló okok miatt. -
válasz
TheBikerider #2 üzenetére
A kínaiban kiherélt iOS van, nem szeretnéd te azt használni szerintem.
-
zorzy4
addikt
Sokan tapsolnak ennek az e simnek. De mi van akkor ha valamiért másik telefonba akarom áttenni a számom? Hogy kapom elő a fiókból, mondjuk a tartalék telefont? Persze ha az e sim emllé kapok hagyományosat ugyan azzal a számmal akkor nem gond, de nem hiszem, hogy így lenn.
-
jbush
tag
Idézet a cikkből: "Ezt a fajta SIM-et ugyanis az operátor programozza, és a felhasználó akár egy szimpla QR-kóddal is aktiválhatja." Ebből nekem az jön le, hogy a megvásárlást követő aktiválást tudja a felhasználó "egy szimpla QR-kóddal" végrehajtani, amit manapság is meg kell tenni, ha veszel egy új kártyát. A "számváltás" szolgáltatói privilégium. Ami nyilván elektronikusan, és valószínűleg tényleg egy EEPROM írásával történik, de biztosan sokkal macerásabban, mint a jelenlegi egyszerű kiveszem-beteszem módon. Ahogy valaki azóta írta: eladom az eSIM-es telefonom, a szolgáltatónál kell kuncsorogni, hogy az én kártyámat "válassza le", az új tulajét "kapcsolja hozzá" (mert nehezen hiszem, hogy ezt otthoni módszerekkel lehetővé tennék...)?
(#13) dzsi23: Remélem, Neked lesz igazad, de sajnos vannak fenntartásaim... Azaz valóban így lesz, csak nem a felhasználó által. -
dzsi23
addikt
válasz
Viktor0610 #4 üzenetére
Pedig már kezdtem azt hinni, hogy valamiben tényleg elsők.
De tudjuk, hogy minden akkor terjed el a mobilos világban, amikor az Apple használni kezdi. Így terjedt el a notch is, viszont azzal ellentétben az eSIM üdvözlendő.(#11) Kinder:
Szerintem szoftveresen megoldható lesz. -
moleculez
veterán
Tök rendben van, az eSIM lenne az alapértelmezett, itthoni, utazásokra meg egy helyi kártyát bepattintok, ha nem EU-ba utazom.
-
Kinder
senior tag
És ha el akarom adni a használt telefonom? Akkor be kell mennem a szolgáltatóhoz, hogy "szedje ki" a telefonom a rendszerből?
-
törölt tag
válasz
Viktor0610 #4 üzenetére
Huawei Watch is eSIMes.
Telekomnál kapható is...
-
Mr.Silkó
veterán
Kíváncsi leszek, hogy a valóságban mennyi idő lesz az eSIM elterjedése.
-
válasz
TheBikerider #2 üzenetére
Gondolom, igen, csak a hálózattámogatás nem biztos, hogy megfelelő lesz. Pl. B20.
-
-
jbush
tag
A legutolsó Motorola QWERTY-s (Verizon) telefonban is beépített SIM volt (hogy konkrétan eSIM-e, azt hirtelen nem tudom).
Én ebben az eSIM-dologban elsősorban a SIM-kártya cseréjének nehezítését látom... OK, hogy szolgáltatók számára egyszerűbb lesz a "számváltás" (ha lehetővé teszik), de pl. ha nekem lemerül a telefonom egy utazás során, és nem lenne más megoldás, hogy telefonálni tudjak (vagy elérhető legyek), hogyan fogom tudni gyorsan belepattintani a kártyát egy másik (kölcsön)telefonba?
A tesztelők vajon hogy fogják tesztelni a csak eSIM-es készülékeket?
Számomra ez puszta költségcsökkentésnek tűnik, ami sokkal inkább szolgáltatói érdek, mintsem felhasználói. -
De
A pixel 2-ben már van.Engem az is érdekelne,hogy a kínai dupla simes változat használható-e itt,Eu-ban például.?
-
ghiottone
nagyúr
Mobiltelefonba integrált eSim nem jelent már meg korábban a Pixel 2 szériában?
Új hozzászólás Aktív témák
ma Kínában konkrétan két kártya vándorolhat a készülékházba, míg errefelé a nanoSIM tálca mellett egy beépített eSIM egység is akad. Odébb lehet még a támogatása.
- Politika
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- E-roller topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- iPhone 15 pro max black 512gb antenna hibás
- BONTATLAN Új Iphone 14 és 14 Plus 128-512GB 1év hivatalos APPLE garancia gyári független Deák Térnél
- Samsung Galaxy Z Fold6 / 256 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak korrekt áron
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest