Az összes új iPhone két SIM-es, de...

Hirdetés

Lehet, hogy a szenzorszigetes forma volt a tegnapi iPhone bemutató legemlékezetesebb momentuma, hiszen az iPhone X után az Xs az Xs Max és az XR is bevágás és a Face ID használata mellett döntött, a régi küllemtől és a Touch ID-től végleg megszabadulva. Csendben beépítettek ugyanakkor egy jövőbemutató megoldást is, ami az iPad, az Apple Watch és más kütyük esetében már korábban elérhető volt: ez az eSIM. Az embedded SIM egy alaplapra integrált, aprócska chip, ami kevesebb helyet foglal egy kártyás megoldásnál, plusz cserélgetni sem kell.


Kínában a 2018-as Apple mobilok két kártyát fogadnak be, máshol viszont egyet, de akad egy beépített eSIM is [+]

Ezt a fajta SIM-et ugyanis az operátor programozza, és a felhasználó akár egy szimpla QR-kóddal is aktiválhatja. Bár az eSIM elsősorban az IoT eszközök esetében hasznos: az elemzők szerint a következő évtizedben akár tucatnyi kütyü csatlakozhat mobilhálózatra háztartásonként, ám kétségtelenül profitálhat belőle a mobilszektor is. Például helymegtakarítással: mindhárom idei iPhone befogad ugyan egy hagyományos nanoSIM kártyát (a kínai modellek kettőt is, lényegében egymásra telepedve), a világ többi részén, így nálunk is az eSIM teheti lehetővé a kétkártyás használatot. Majd valamikor.

A Magyar Telekom nyáron tette lehetővé az eSIM használatát
A Magyar Telekom nyáron tette lehetővé az eSIM használatát (forrás: Telekom) [+]

Magyarországon jelenleg csak a Telekom támogatja az eSIM formátumot, és nyáron ez még tesztüzemben működött a Huawei Watch 2 okosórával, ilyen egységgel szerelt telefon pedig még nincs piacon. Kártyafüggetlen variációban az iPhone Xs és Xs Max várhatóan szeptember 28-án kerül forgalomba, és a szoftveres támogatást, „egy még idén érkező szoftverfrissítés teszi majd lehetővé”. A hivatalos leírás hozzáteszi: „Az eSIM használatát nem minden szolgáltató támogatja. Egyes szolgáltatók letilthatják az eSIM használatát a náluk vásárolt iPhone készülékeken.” Megérdeklődtük a Telekomnál, hogy az új iPhone-ok és az eSIM, dualSIM kérdéskörében mi a helyzet. Amint kielégítő választ kapunk, frissítjük hírünket.

Világszerte több százmillió felhasználó használ egynél több SIM-et
Világszerte több százmillió felhasználó használ egynél több SIM-et (forrás: Telezkope) [+]

Az Apple mindenesetre ugyanúgy utat kíván törni az eSIM-mel, mint tette azt a nanoSIM-mel annak idején, a dologból a felhasználó pedig csak profitálhat. Ha ugyanis teljesen eltűnik a kártyás megoldás, a szolgáltatóváltás rutinszerű, elektronikus gyakorlattá válhat, plusz a múlté lehet a vízállóság szempontjából kényes tálcanyitogatás. Más kérdés, hogy ha az alaplapra integrált chip valóban iparági sztenderd lesz, vajon megpecsételi-e a microSD foglalat sorsát is. Ám ne szaladjunk ennyire előre: a mobilos eSIM még mindig rendkívül újszerű, az ilyesmire a szektor pedig általában álmosan, több év alatt reagál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Az iPhone Xr lett az alapmodell

    LCD kijelzővel, kisebb felbontással, szimpla hátlapi kamerával érkezett meg a színes 5C szellemi utódja, de csak iPhone-szinten nevezhető olcsónak.

  • Kétkártyás lehet az egyik új iPhone

    A China Telekom promóciós anyaga szerint hamarosan érkeznek az új Apple mobilok, ezt eddig is tudtuk, az viszont újdonság, hogy legalább egy dual SIM képességgel.

Hirdetés