- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én se váltanék, ha nem lenne end-of-life... Évekig tökéletes router maradhatna.
A teljes újrakonfigolás nem kevés időt el fog venni, de talán egy-két dolgot máshogy fogok majd csinálni.
Nekem sincs nagyon AX-es eszközöm, de kb. még az szól a váltás mellett, hogy talán még most jobb áron el lehet adni, mint mondjuk 1 év múlva.
Természetesen Merlin-t használok. Transmission nekem egy médiabox-on van, amin CoreELEC fut.
Transmission helyett egyébként qBittorrent a mostanában ajánlott. -
Én is olvastam azt a megjegyzést, és kicsit elszomorított. Szerintem ez a router még nagyon-nagyon sokáig jó lehetne.
Lehet impulzus vásárlás, de én ennek hatására rendeltem most meg az RT-AX86U PRO-t.A teljes End-of-life termék lista itt tekinthető meg:
https://www.asus.com/event/network/eol-product/Switch-nek, AP-nak, AiMesh-nek természetesen továbbra is használható marad biztonságosan.
Egyébként valószínűleg továbbra is lehet használni nyugodtan router-ként, mert fog érkezni biztonsági javítás hozzá, ha kiderül. -
zsolt501
nagyúr
Régebben még az előző RT-AC68U routernél még több féle módszer is van (volt).
Ha érdekel érdemes elolvasni [link] na ott bőven voltak szoftveres és hardveres gondok elejében elég sokat kellett a szoftvert cserélgetni mert rengeteg anomália volt, aztán úgy szépen rendeződtek idővel, én a Merlin vonalat el is hagytam, mert nekem nem adott olyan pluszt ami számomra fontos lett volna és mivel van külön NAS-om is így még szerver funkciót sem kell a routernek ellátnia. és így maradtam a gyári vonalon, gyári esetén is voltak ilyen olyan gondok néha, egyszer azt hittem, hogy meghalt a routerem VAN portja, aztán kiderült, hogy a hiba nem nálam van, hanem a szolgáltatónál az optikai hálózatban.
Érdekes módon a RT-AC68U egész sok HW verziót élt meg, ez a AC86U-ról nem mondható el, de szerintem a többi Asus routerről sem.
Annyi biztos hogy ezeknél a routereknél nem árt néha NV-RAM törlést megcsinálni, mert néha marad vissza olyan beállítás vagy program rész ami a következő verziót megzavarhatja (hosszú évek tapasztalata), és akkor is megcsinálni ha valami működési anomáliát tapasztalunk, illetve ilyen esetekben sosem szabad visszatölteni mentett beállításokat, mert maga a mentés is tartalmazhat hibát, ilyenkor mindent manuálisan kell beállítgatni, tudom sokszor ez kényelmetlen és sok időt vesz igénybe, de sok kellemetlenséget tudunk ezzel elkerülni, régen jártam már így hogy maga a mentés tartalmazott hibás beállítást.
Amúgy visszagondolva én is találkoztam már ennél a routernél csatlakozási anomáliával régebben pár szoftver verzióval előbb, egy Samsung TV és egy Gree klíma valami oknál fogva nem akarta látni néha a hálózatot, pedig más készülékről tökéletesen látszott, ott nem emlékszem mi lett a megoldás, de mostanában nem nagyon volt ott sem gond, na jó a Gree klíma néha meghülyül és kell neki egy áramtalanítás és akkor megint látja a hálózatot, de itt nem a router a ludas. -
zsolt501
nagyúr
Nekem sincs gondom az 5Ghz-s tartománnyal, beton stabilan csatlakozik a routerre 5Ghz-n 3 eszköz is egyik nél sem tapasztaltunk gondot, pedig 1080p-s és 4K-s stream esetén ki kellene jönnie ha gond van, ráadásul az egyik eszköz 3 vasbeton fallal van arrább. és még így is szépen átviszi a filmeket a kis Chromecast with Google TV lejátszóra amiben nem egy komoly antenna van.
-
Meg van ennek átkozva az 5G-s rádiója...
Ajánlom egy korábbi hozzászólásomat, annyi a különbség ahhoz képest, hogy utána apámék routere is elkezdte ugyanezt csinálni, neki is kezdett eltűnni az 5GHz, csak az újraindítás segített. Mindkét routert legaranciáztattam, egyiknél visszaadták a pénzt, másiknál adtak egy újat, amit rögtön (bontatlanul) eladtam. Azóta AX92U meg AX56U-k vannak, azok hibátlanul mennek.
-
zsolt501
nagyúr
https://www.asus.com/support/FAQ/1039078 Ez alapján csináld.
-
zsolt501
nagyúr
Bizony, mi sem értettük a hiba okát.
Nem rég kezdett el nála vacakolni előtte nem volt vele gond, de az hogy naponta többször újraindul a router illetve a netre is hibát dobott az eléggé elfogadhatatlan.
A routerben a LOG-ot érdemes megnézni, de mivel ismerősnél újraindul a router így az kiesik mert elfelejti, illetve nem volt külső eszközre mentve.
Illetve valami LOG (napló) szerverre is tud a router menteni.
A radar gondot én is kizárnám, mert az nem csak 1 órát zavarna, ha csak nem valami katonai....A factori resetet én is megpróbálnám ott talán segít.
-
zsolt501
nagyúr
A linkelt leírás is gyári ugye, de valamiért már jártam úgy hogy a sima gyári visszaállítás mégis hagyott hátra valamit, mert pl. a HW -nat nem akart rendesen menni ez régebbi szoftver verziónál 1-2 alkalommal előjött, és az előd modellnél a 68U esetén viszont elég szűrűn kellett használnom az NVRAM törlést, ott annyi, hogy van egy beépített WEB szerver amivel hibás frissítések esetén is észre lehetett téríteni a routert könnyedén, illetve van beépített web es felülete ami beégetett nem módosítható, ebben van NVRAM törlési funkció is.
Mélységében nem tudom mik a különbségek, mert biztos van, különben minek is lenne ez a plusz lehetőség. -
Ez a hivatalos repo, ahol látni hogyan zajlik épp a fejlesztés:
https://github.com/RMerl/asuswrt-merlin.ngA changelog-ban látszik, hogy a kiadott verzió óta mi került bele, ami majd új verzió része lesz, ha úgy dönt a fejlesztő, hogy kiad új verziót belőle:
https://github.com/RMerl/asuswrt-merlin.ng/blob/master/Changelog-NG.txt
Illetve láthatod, hogy az egyes verziók között mi a különbség.Az Issues tab alatt láthatod a jelentett hibákat/észrevételeket/feature request-eket. Kereshetsz itt a problémádra, vagy nyithatsz újat. Ha újat nyitsz, akkor nagyon fontos, hogy borzasztó alaposan dokumentáld azt, amit tapasztalsz, hogy a fejlesztő könnyedén megértse. Ez nagy segítség neki.
Fontos még, hogy az itt lévő Issues-t nem kérdésre/support-ra van, arra az SNBForums-ot kell használni:
https://www.snbforums.com/forums/asuswrt-merlin.42/ -
-
Esetleg nem az van, hogy mivel visszaállítottad a routert, most valami olyan ország sávkiosztását használja, amit nálunk nem ismernek az eszközök? És olyan frekvenciára vált auto módban, hogy nem látják a kliensek?
Most nézem, hogy országot nem is lehet állítani. Akkor esetleg az, hogy az időjárási radar észlelése miatt elmászik a freki 5GHz-en. Asus router topikban és/vagy AC66U topikban szokták ezt taglalni.
Jelenlegi wifi klienseim, mint jól látható, a tabletem például 103 órája van fent 5GHz wifin. Szóval nekem határozottan nincs ilyen problémám, és én is rögtön frissítettem az új Merlinre. Igaz, én nem állítottam vissza semmit sem, csak reload-ot csináltam a frissítés előtt.
@MEXXX4646: LAN-on gigabit körüli értéket tud, akár megroute-olni is, WIFI-n meg nekem speckó klienssel, asztali géppel, 600 mbit körüli valós értéket sikerült produkálnom.
@XZoli: Honnét jöttél rá, hogy rossz, és miért kellett kisebb erőszakot alkalmazni, hogy kicseréljék? Webes rendelésnél indoklás nélkül is el lehet állni 14 napon belül.
-
-
szabó ernő
friss újonc
köszönöm a fáradozásod
láttam én is a keresőben a szlovák szálat, de pont ez esetleges komplikációk miatt elvetettem...
bár az ez év elején Pesten vett, okos karperecemről ma a szerviz azt mondta nem kóser, nincs garancia rá... hiába számla... mehetnék békéltető testülethez... szóval még ez is bizonytalan ügy lehet, szürke import meg ecetera...
hát ezért kéne régóta élő magyar cégtől...
és a három év gari is csak az eladón keresztüli gyári gari... -
szasanyi
félisten
-
Atom_Anti
senior tag
Igen, földrajzilag másutt. Próbálkoztam azóta, beállítottam a Sambát és kaptam egy
ftp://megadottnev.asuscomm.com
címet, illetve egy ftp címet,
Ftp://192.168.51.1Ehhez van felhasználó nevem és jelszóm is. Infuse 6 lejátszón keresztül próbálom elerni, via Network Sharbe írom be ezeket az adatokat, de nem kapcsolódik. Mit kellene még megadni neki?
-
zsolt501
nagyúr
Az túlzás hogy nagyon értek hozzá, entware pl nem az én világom, van NAS, és így nem kell bűvészkednem a routerral.
Elejében én is kísérleteztem több mindennel a routeren, de aztán arra jutottam, hogy a NAS mégis csak többet tud és több mindent rá tudok bízni.
Akkor megerősítem, Merlinben is HW-NAT ugyan az mint a gyáriban, ehhez Merlin nem nyúlt, mert az a zárt szoftverrészben van.
Régebben volt lehetősége ott is variálni (előd router AC68U), de voltak problémák, és így inkább nem piszkálja, illetve maga az asus is a zárt területbe rakta ezt át.
HW-NAT bizonyos esetekben le tud kapcsolni (pl. mint nálam is a múltkor kiakadt valamitől) ha jól emlékszem QOS esetén illetve pár trendmicro alkalmazás futásakor is kikapcsol a HW-NAT.
Mivel én egyiket sem használom(QOS és trendmicro alkalmazás) így nálam nincs vagyis nem kellene ez irányúan aggódni.
Én is gondolkodom a Merlinben, de még kivárok, mert ő is az Asus új szoftverét várja, illetve hogy hivatalosan is megjelenjenek az új funkciók amik a zárt részben vannak. -
szasanyi
félisten
Értem... illetve emiatt - ahogy írtad is - nem, és tuti nem is kell nekem. Merlin alatt - ha jól emlékszem - nincs NAT gyorsítás, ami akár jelentősen növeli a routerre rótt tehet. Emiatt nő(het) a CPU terhelés, és akár adatátviteli sebeesség csökkenés is - leginbább ez érdekelne.
zsolt501: nincs gond, csak vmit reagálnom kellett.
-
ddmb
aktív tag
Csak most nézem hogy neked 192.168.2.1 a router címe... feltéve hogy azóta nem változtattad meg.. ezt a címet kell beírnod a PuTTYba.
Amúgy nemcsak a transmission miatt jó ez az entware, hanem hogy lesz egy jó kis UNIXod amit távolról is el tudsz érni. Az opkg-val tudsz bash-t, vim-et, MidnightCommandert, C fordítót telepíteni a routerre
Van egy másik fórum is, ahol én is sokat tanultam ezekről a dolgokról, Kendek Topikgazda sok-sok segítségével
-
Miksa64
tag
Sajna most dolgozóban vagyok! Holnap 10re érek haza.
Ha még nem derült volna ki tök hülye vagyok ezekhez a dolgokhoz!
Mi az a blkid?
Tegnap a PuTTY-t feltelepítettem, de nem érem el vele a routert.
A router IP címét írtam csak be. Kell még valamit megadni hogy elérjem a routeremet?
SSH engedélyezve van. -
Miksa64
tag
"Még egy ilyen kérdés: az ASUSnak be lett állítva gateway címként a SAGEMCOM management címe? Vagy miket állítottál be, miután bekötötted a modem mögé az ASUSt?" ----
Az ASUS-on csak a szolgáltatóhoz való bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és jelszót kellett megadnom.
"Miután bekötötted az ASUSt, rá lehet egyáltalán etherneten vagy wifin csatlakozni a SAGEMCOMra?"---
Igen rálehet és akkor már elérem a kezelőfelületét.
-
ddmb
aktív tag
Jesszus, csak most olvasom, hogy az ASUSban van a PPPoE. Ekkor természetesen nem lehet többé elérni a SAGEMCOMot. Viszont akkor azt nem értem, hogy ez egy ilyen intelligens eszköz, hogy ha megérzi, ha mögé PPPoE-vel van router kötve, akkor automatikusan átvált bridge módba, vagy azt te állítottad át kézzel?
-
zsolt501
nagyúr
szasanyi által betett link elég szépen leírja, igaz a cikk nem mai és lehetnek változások, de az biztos, hogy nagy sebességű adatátvitelnél (500mbit felett) már érezteti szükségességét a NAT gyorsítás, pláne ha nagyon sok a kapcsolat szám, ilyen pl a torrent, ilyenkor igen könnyen ki lehet fektetni egy routert, ilyenkor érezhetően megnő az oldalak elérési ideje, a router esetén a web-es felület belassul és a router CPU terhelése megugrik.
Ennél a routernél mint írtam lentebb a gyorsítás manuálisan nem kapcsolható, itt automatikusan történik, addig nincs is gond, mint ahogy nálam is "homokszem" került a gépezetbe, ezért nem működött a gyorsítás.
A sávszélesség nálam nem csökkent, mert ez a router izomból is meg tudja oldani a feladatot, de az biztos hogy ha már van akkor működjön is rendesen. -
szasanyi
félisten
-
stuka20
senior tag
Na már két napja használom a routert. A Letöltés nálam 1x volt 20MB/s, a feltöltés meg 12MB/s (transmission nálam 1,2-t mutatott, szóval az valszeg hülyén mér, mert haver azt mondta nála 12-vel szedett lefele. Eddig csak originen vettem észre változást letöltési sebességben, ott 104 MB/s-al töltötte lefele a játékot
. Beüzemeléskor voltak ilyen wtf jelenségek, pl.: 1,7 mbps a letölés, wifin meg 0,07 mbps
De aztán egy reset meg nem tudom mi és megoldódott. (haverom állított be mindent, ő ért ezekhez) Szerintem be kellett "melegednie" vagy nem tudom, mert utána mindig csak jobb lett. Nálam a gyári firmware nem volt jó, de a merlin alatt még egyszer nem volt gondom (kopp kopp kopp). Wifin a sebesség jobb lett, de nem sokkal. Nálam 2,4 ghz-en ugyan olyan, mint a régin, de 5G-n gyorsabb. Lehet a telók nem képesek rá, meg szerintem a betonfalak is közre játszhatnak, mert néha gyengécske a jel, de amúgy ennek ellenére egész jó.
-
stuka20
senior tag
Az kicsit lehangoló. Gigabittel csak 15-tel töltene lefele az elég gáz, pedig jó lenne külsőre tölteni le, de ha ez így van, akkor nem nagyon éri meg nekem. Max. gépre leszedem és átmásolom routerre rákötött külsőre, így a seed megvan oldva, és akkor nem kell őrizgetni gépen.
Netgear r7800-at néztem még. -
zsolt501
nagyúr
Csinálj egy NVRAM törlést illetve itt van pár lehetőség ami segíthet. [FAQ] NVRAM and Factory Default Reset
-
90Quiet
tag
Az a SAMBA másolási sebesség elég király. Milyen fájlrendszert használsz a külső merevlemezen? Nem lehet hogy a lassú torrent letöltési sebesség egy kevésbé jól megválasztott fájlrendszer miatt van?
A napokban vásároltam én is egy ilyen routert és mellé egy 4TB-os külső HDD-t. A tervem nekem is az, hogy egy elfogadható sebességű letöltő gépet állítsak össze, de a HDD fájlrendszer kiválasztásnál nem tudom mire lőjek. E hét végén lesz időm beüzemelni őket és kísérletezni, mi a leggyorsabb kombináció.
-
akom
őstag
Transmission remote gui beállításoknál -> Hálózat (WAN) fül -> Port próba
Ha aktív a kapcsolat akkor azt az üzenetet fogod kapni hogy: Bejövő port próbája sikerült. -
zsolt501
nagyúr
Ahogy nézem ez inkább tűnik szoftveres korlátnak, mintsem hardveresnek, az hogy mért e valaki nagyobb sebességet nem tudom, én nem használom a routert ilyen feladatokra, erre van NAS-om az azért lényegesen többet tud, így nem érte meg nekem ezzel bajlódni.
Régebben olvastam, hogy SSH-n belépve lehet a torrent programot finomhangolni, és úgy plusz sebességet kicsikarni belőle, mondjuk kérdés ez mennyire megy a router stabilitásának kárára.
-
-
zsolt501
nagyúr
Olyan mintha az általa feleslegesnek ítélt dolgokat bezárná és kipakolja a RAM-ból, viszont ha kell akkor valami oknál fogva nem tudja újra betölteni és futtatni, ez nagyon szoftver hibának tűnik.
Valaki aki jól tud angolul megírhatná a cégnek ezeket a hibákat, mert ha nem tudnak ezekről akkor lehet javítva sem lesznek. -
zsolt501
nagyúr
Ezeken már túl vagyok, kipróbáltam merlinnel is és ugyan az a sebesség probléma, holnap visszateszem a régi routert és azzal még egy próbát teszek hogy a lehető legtöbb hibát kizárjam, ma az FTTH-s eszközt is újraindítottam, hogy nem e azzal van a gond, de nem...
Nem buta volt a kérdés, mert láttam én is már olyan illetőt aki wifin akart gigabites kapcsolatot, de én kábelen CAT5e kábellel, a win és a router is gigabites kapcsolatot jelez de a sebesség letöltésben elmarad még a garantálttól is mert az olyan 300mbit lenne, a vicc hogy a feltöltési sebesség tökéletes, 210-230mbit közt mozog.
Ja vírusírtó és tűzfalat is kikapcsoltam a teszt ideje alatt, szóval még az sem tud beleszólni, de mindegy is mert az előd routerrel (Asus RA-AC68U) ugyanezzel a géppel bőven megvolt a sebesség.
Holnap visszateszem az előd routert, és ha azzal meg lesz a sebesség akkor ezt visszaküldöm garanciálisan... ha meg nem akkor a digit fogom piszkálni, hogy legalább a garantált legyen meg.
-
ddmb
aktív tag
Azt hiszem a router csak rosszul írja ki a lefoglalt memóriát... Megpróbálom összefoglalni hogyan jöttem rá:
Rászúrtam egy üres pendriveot a routerra, és ugye új filét kellett létrehoznom:
cd /mnt/sda1
mkdir cucc
cd cucc
dd if=/dev/zero of=file.zero bs=200M count=1Erre kiírta, hogy:
dd: out of memory
Így hát kevesebbel próbálkoztam:
dd if=/dev/zero of=file.zero bs=100M count=1
Ez már lement gond nélkül:
1+0 records in
1+0 records outDe ez így nem elég nagy, ezért összefűztem párszor:
cat file.zero file.zero file.zero > sum.zero
És ezt a sum.zero-t ftp-ztem át a gépemre. Ekkor felszalad a memória 94-95%-ra
és ott is marad.Aztán csak úgy lefuttattam még 1x a dd-t:
dd if=/dev/zero of=file.zero bs=100M count=1
És lefutott! Azaz a router kerített memóriát és vissza is esett a
memóriafoglalás 75%-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest