- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Google Pixel topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddmb
aktív tag
nem is tudtam, hogy van qbittorrent Merlin alatt, kiadtam az
opkg update
opkg install qbittorrentcommandokat és fel is települt a qbittorrent. Aztán megjelent ez a paranccsorban:
qbittorrent-nox
De ha elindítom, sajnos elszáll:
qbittorrent-nox: error while loading shared libraries: libssl.so.3: cannot open shared object file: No such file or directory
Hogy kell egyáltalán elindítani?
-
ddmb
aktív tag
Már régóta szemezek az AX86U_PRO-val, de egyszerűen olyan jók ezek az AC86U-k is, hogy nincs kedvem hozzá
nem is az anyagiak miatt, hanem azért mert rámenne nem kevés időm, mire átváltanék teljesen.. Ráadásul nincs 1db AXes eszköz a családban (EDIT: csak most tudatosítottam, hogy a nemrég kapott céges laptopomban már Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz wifikártya van, de ez még mindig kevés ok a váltáshoz
)
Merlint vagy az eredeti firmware-t használod egyébként? Ha merlint akkor szoktad használni a Transmission-t? Nekem itthon 500megabites netem van, de a torrent letöltés routerrel sose ment 130-150megabit fölé. Megnéznéd nekem hogy ez az AX86U tud-e többet?
-
ddmb
aktív tag
kliensre lebontva nem lehet amúgy? Mert ha én külső hálózatból rácsattogok egy másik routerre, akkor annak lesz adatforgalma, már csak azzal, hogy rá vagyok csatlakozva...
most jött ki amúgy a 386.13-as merlin, és a logban azt írják, hogy mostantól ez a router End-of-Life-os lett, és csak tényleg a nagy securitys hibákat fogják javítani ezentúl... mit jelent ez? Le kéne cserélni? Vagy nem kell aggódni?
-
ddmb
aktív tag
Hogy lehet a router menüjében megnézni, hogy egy adott kliens mennyi adatot küld/fogad real-time?
Tehát távolról érem el az anyámnál lévő routert, és tudni szeretném, hogy épp netezik-e. Mert ha nem, akkor újraindítanám a routert... Amúgy nektek is sokat vacakol az ASUS-os domain-es elérés? Sokszor nem érem el a routert a domain címmel, csak az IP-vel - gondolom ez azt jelenti, hogy nem megbízható a DDNS
-
ddmb
aktív tag
be kell vallanom, hogy nem hittem a factory reset-ben, de úgy tűnik, hogy mióta megcsináltam, azóta nem dobálja le az 5G-s klienseket a router
-
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #1104 üzenetére
nem is ilyen jellegűek az 5G-vel kapcsolatos panaszok, hogy szakadozna, vagy ilyesmi... hanem az, hogy szőrén szálán eltűnik, nincs is mire csatlakoznia a kliensnek (elég beírni a google-ba ezt: "ac86u 5g disappears", van rá pár találat)
Majd lehet hogy benevezek egy AX86U_Pro-ra, aztán ezeket meg eladom. Bár a 5G-vacakolós példányt nem lenne pofám eladni, amíg ki nem derítem a hiba valódi okát
-
ddmb
aktív tag
válasz
Intelligencs #1100 üzenetére
még annyit hozzátennék a te esetedhez, hogy nekem egyszer router újraindítás után se volt 5G... várnom kellett 1-2 órát, aztán magától visszajött.
Jó itt az egyik kommentelő:
Try to reset the router to factory default, set it up manually afterwards. If it doesn’t help, I would replace this router. It’s a ticking bomb anyway. Too many issues reported with this model.
remélem azért nem fog robbanni -
ddmb
aktív tag
válasz
Intelligencs #1100 üzenetére
Igen, az 5G vacakol viszont ezt leszámítva nekem ez egy tökéletes router. Mióta WPS-lenyomásos factory resetet nyomtam a routernek, azóta nem dobott le 5G-n, de még minimum 1-2 hétig tesztelgetni akarom... Ha ismét ledobál, akkor megcserélem a tápokat, amit AngelH kolléga javasolt. Bár nem tudom, hogy lehet-e külön venni új adaptert...
-
ddmb
aktív tag
megvan, hogy miért nem tudtam bejelentkezni a jelszómmal.. nálam hüjébb nincs..
Total Commanderben véletlenül nem dátum szerinti rendezés volt, hanem név szerinti. Tudtam, hogy a 10-es a legújabb, és az volt legfölül, de nem a 386.10, hanem a 384.10Ráraktam a routerre egy 4 évvel ezelőtti firmware-t
Hardware-es factory reset megvolt, scratchconfig is...
@AngelH 2db AC86U routerom van, akkor megcserélem a tápokat, aztán jelzek, hogy mivan...
-
ddmb
aktív tag
Pár napja ugye software-es factory resetet nyomtam a routernek, akkor a 386.9_0 merlin volt rajta. Ma megint kiesett az 5G. Tudtam, hogy kijött a 386.10_0, így rácsattogtam a routerre 2G-n, aztán upgradeltem a firmware-t. Hogy majd akkor ezzel a 386.10_0 verzióval este nyomok neki egy hardware-es factory resetet (2 légy 1 csapásra). Felfut a router a firmware upgrade-ből, és nem fogadja el a admin jelszót! Pedig jól írtam be, vagyis be se kellett írnom, mert a browser megjegyezte. Se telefonon, se laptopon. Most aztán tényleg nyomhatok neki egy factory resetet, csak nincs backupom a JFFSről
Erre van valami megoldás, vagy ezt most buktam? Amikor legutóbb kimentettem a JFFS-t, még járt is a fejemben, hogy nem kéne-e lementeni valahova... Á, mondom minek, majd ha megint valami restore-ra kerül a sor, akkor lementem előtte közvetlenül. Egy szerencsém, hogy legalább az internet működik...
-
-
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #1084 üzenetére
@zsolt501
Most a 386.9_0 van rajta, és az előtte lévővel is csinálta 386.7_2. Azt megelőzően sajnos nem tudom...
@cyber86
Az baj ha nincs lefixálva a csatorna?
Még azt mondjátok meg, hogy mi a legbiztosabb módja a factory resetnek? Administration -> Restore/Save/Upload Setting -> Restore (Initialize all the settings, and clear all the data log for AiProtection, Traffic Analyzer, and Web History. bepipál?)
-
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
Uraim, volt/van ez a problémám, hogy időnként elveszik az 5G... most megtörtént, itt a logok
10:05 perckor egyszercsak ledobta a laptopot és a mobiltelefont is. A "wifi.PNG" file-ban látható, hogy 3 eszköz csaltakozik 2G-re, és 1db 5G-re (a mobiltelefonom), de ez téves, ugyanis a mobiltelefon nem csatlakozik wifi-re. Valaki esetleg ért a logok értelmezéséhez? Bevallom, nagyon régen húztam fel a routert scratchről, általában csak ráfrissítem a Merlint (legújabb verzión vagyok). De valamiért úgy gondolom, hogy ezen a nyűgén nem segítene egy scratchről felkonfigurálás...10:22 környékén már visszajött az 5G
-
ddmb
aktív tag
válasz
cyber86 #1073 üzenetére
Igazad van, a Pro tényleg ropogós... Most már csak az érdekelne, hogy Szlovákiában az AX86U jelenleg 5 üzletben kapható, az AX86U Pro pedig 14 üzletben...
Pontról pontra összehasonlítottam a 3 routert, és általánosságban elmondható, hogy:
AX86S < AX86U < AX86U Pro
Processzor:
1.8GHz dual- core processor < 1.8GHz quad-core processor < 2.0GHz quad-core processorViszont 1 dolog van itt a portok esetében:
AX86S: USB 3.2 Gen1 x1, 2.0 x1
AX86U: USB 3.2 Gen 1 x 2
AX86U Pro: USB 3.2 Gen1 x1, 2.0 x1Miért kapta a "Pro" az "S" USB portjait? Szerintem ez visszalépés az AX86U-hoz képest. Vagy globális USB3.2-es chiphiány ösztönözte az AX86U Pro létrejöttét?
Ja, és árban is van furcsaság, a "Pro"-t olcsóbban megkapom, mint a sima AX86U-t. Mondjuk az a 0.2GHz processzor-órajel tényleg nem oszt / nem szoroz.
Még az lenne érdekes, hogy melyiknek lehet jobb a software-es eredeti/Merlines supportja....
-
ddmb
aktív tag
visszaszívom a hülyeséget amit fentebb írtam, van "Pro" is.
Most már csak az a kérdés, hogy miért nem kapható mind3 termék például az árukeresőn... Ott nincs a "Pro" a kínálatban.
-
ddmb
aktív tag
Cáfoljatok meg, de ha jól értem, akkor az "AX86" routerekből 2 féle van: egy gyengébb (AX86S), illetve egy erősebb hardware-rel szerelt (AX86U). És nincs több. Csak 2 féle. Egyes weboldalakon az erősebbet még "AX86U Pro"-nak is hívják.
Ha a szlovák árukeresőn rákeresek erre, akkor kidob 2 terméket is:
- Asus RT-AX86U
- Asus RT-AX86U Pro
De érzésem szerint ez egy és ugyanaz a termék, csak bizonyos üzletek hozzábiggyesztették a "Pro" szót.Itt a részletes specifikáció az asus oldaláról mind2 termékre.
-
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #1057 üzenetére
NV-RAM törlés, legújabb merlin felrak, és vacakol a router??? hát ez nem semmi...
nekem is AC86U-m van otthon, és semmi gondom vele a legújabb Merlinnel. Nekem a gyári firmware nem opció... én már úgy megszoktam, hogy a routerommal kapok egy majdnem teljes értékű UNIXot, hogy arról nem vagyok hajlandó lemondani...
Egyébként én is meg anyám is panelban lakunk, egymástól kábé 50 méterre, a panel tetején nincsenek nagy teljesítményű antennák.
Annyit még meg tudok csináli, hogy factory reset után felkonfigurálom a routert kézzel. Mert nálam általában a Merlin upgrade az nem vonja maga után scratchről történő felkonfigurálást.
Ha legközelebb ismét jelentkezne a probléma, akkor esetleg lenne valami, amit checkolhatnák a router beállításai között? Habár most már nehezebb lesz kiszúrni a csatlakozási problémát, ugyanis beállítottam a wifi jelszót 2G-re is anyám telefonján
(megkérdeztem tőle, és azt mondja, hogy 2hetente 1x szokott előfordulni)
-
ddmb
aktív tag
Van egy kábé 4 éves AC86U routerom anyámnál. Legújabb Merlin van rajta, eddig hibátlanul működött. Anyám pár hete mondja, hogy reggel/délelőtt előfordul hogy nincs internet. Nem hittem neki, mert akárhányszor megyek hozzá este, akkor sose volt gond és ugyanannál az internetszolgáltatónál vagyunk, és nekem sosincs gond abban az időben, amikor neki "nincs internet". Ma reggel átmegyek, mit ad isten, tényleg nem csatlakozik se a telefonom, se a laptopom. Oké, indítsuk újra a routert, az általában segíteni szokott. Felfut, ledek rendben, de nincs 5G. Nekem külön van választva a 2G és az 5G, külön hálózatként jelennek meg. 2G van, de 5G nem jelenik meg. Teljesen közel megyek a routerhoz a telefonommal, megpiszkálom az antennáit, semmi. Még 1 újraindítás, továbbra sincs 5G. Bemegyek a router menüjébe, dehát ott nem állítgattam semmit jó ideje. Mivel dolgozni kell, ezért rácsattogok 2G-re, és kábé 20perce már látom, hogy elérhető a telefonom meg a laptopom számára is az 5G.
Valaki zavarja reggel 8 és 10között az 5G-t? De ha zavarná is, akkor annyira meg lehet zavarni, hogy abszolút ne jelezze ki semelyik eszköz az elérhető hálózatokban?
Vagy hardveresen vacakol a router? Mi lehet a gond?
-
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
Ma felraktam a 386.3-as merlint, és a VPN server nem óhajtott működni. Az "Export OpenVPN configuration file" melletti rész csak homokórázott "Initializing the settings..." és nem történt semmi. Újraindítottam: semmi. Természetesen klienssel sem tudtam rácsattogni. Visszaraktam a 386.2_6-ot, és újra működik a VPN. A historyban vannak VPN-nel kapcsolatos changek, de nem világos hogy most bugos az új verzió, vagy nekem kéne valamit mókolnom (neadjisten scratchről újra beállítgatni mindent)...
-
ddmb
aktív tag
Korábban 13-as Merlinről áttértem 14-esre, és elkezdte ok nélkül ledobálni a klienseket... Most 16-ról upgradeltem 17-re, és úgy vettem észre, hogy DLNA használata közben itt-ott megáll a videó. Visszaraktam a 16-ost, és az nem csinálja a homokórázást. Hova kéne írnom, hogy a szerző tudjon róla? Tuti valamit átmókolt ezen a téren, jó lenne, ha nem maradna benne ez a hiba a kövi verziókban.
-
ddmb
aktív tag
És ezeket az IP címeket (192.168.1.81, 192.168.1.84, 192.168.1.167, 192.168.1.204, 192.168.1.240), amelyek Laci-PC nevet kapnak, ezeket te csatlakoztattad? Mondjuk a 167es az ráadásul etherneten csatlakozik, gondolom akkor a te eszközeid... ekkor viszont csak valami router hibára tippelek.... nekem is szokott vacakolni a client list
-
ddmb
aktív tag
Nekem sajnos a 14-es merlin nem jó
Valamit belekotort a szerző a Wireless csatornák beállításába, mert a 13as verzióban még ott volt ez a menüpont:Auto select channel including channel 12, 13
A 14-es verzióból meg kiszedték, és még talán ők sem tudják mit tekertek el ezzel... Nem hiszem el, hogy senki másnak nincs problémája a 14-es verzióval
---
Eddig akárhányszor firmwaret upgradeltem, vagy factory reseteltem a routert, az uname -a mindig ezt írta ki:
RT-AC86U-5CC8
Most meg valamiért az egyik routerom nevet változtatott:
RT-AC86U-8D08
Ezt hol lehet megváltoztatni? Mitől függ, hogy mi az utolsó 4 karakter?
-
ddmb
aktív tag
IP-ben jártas kollégáktól szeretném megkérdezni a kövi dolgot:
Van 2db AC86U routerom, egyik az egyik lakásban, másik a másikban. Internetszolgáltató ugyanaz, és az IP címnek csak a vége tér el, tehát mindkét lakásban X.Y.Z az IP cím első három tagja, az utolsó az egyik routeré 228, a másiké meg 7 (ergo valószínűleg ugyanaz a hálózat). Szerettem volna elérni OpenVPN-nel 192.168.1.1 címen (samba) a másik lakásban található router külső vinyóját. De sajnos a közelebbi router vinyója jött be... Ha először a telefonom mobilnetjével csatlakoztam a netre, és aztán próbáltam az OpenVPN-t akkor szépen bejött a külső vinyó tartalma a cd \\192.168.1.1 parancs kiadása után... Hogy lehtene hozzáférnem a másik router vinyójához? -
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
Valamiért a client list így jelenik meg. A fölső két sor érdekelne. Tudom hogy 2 laptopról van szó. De
- mit jelent az a 2-es a jobb fölső sarokban az Icon oszlopban?
- az IP miért nem 192.168.1-gyel kezdődik?
- DHCP helyett miért static?Az ipconfig-gal kiderítettem, hogy kaptak a laptopok 192.168.1.X címet is. Most ez valami router hiba?
-
ddmb
aktív tag
válasz
Intelligencs #534 üzenetére
Visszaraktam a 13as merlint, a beallitasokat hagytam es tegnap este elkezdte 2GHz-en is ledobalni a klienseket, szoval visszaraktam a 14est es scratchrol ujrahuztam, es most remelem a legjobbakat...
Korabbi hozzaszolasomban azt allitottam hogy scratchrol allitottam be mindent, viszont rajottem hogy nem igy volt. Par hete ugyanis vettem meg egy ugyanilyen AC86U routert, azt konfigoltam fel scratchrol, kimentettem a beallitasokat, es azt lottem fel a most vacakolo routerre. Ugy laccik a router valamiert nem orult ennek...
-
ddmb
aktív tag
válasz
Intelligencs #530 üzenetére
Nekem kulon van valasztva a 2,4GHz meg az 5GHz, es a telom is meg a laptopom is 5GHz-en csatlakozik. Tegnapelott magara hagytam a laptopot (nem aludt el) es amikor 1 ora mulva raneztem azt lattam a skypeon h offline. Taskbaron se mutatta h kapcsolodna a gep a halozathoz. Probaltam manualisan ramenni az 5GHz-re de vagy nem is mutatta vagy nem engedte, mar nem emlekszem. Kapasbol ujrainditottam a routert, utana ment. Tegnap meg a telom egyszercsak mobilneten kezdte szedni az adatokat, pedig otthon voltam. Wifi ki-be: semmi. Masodszor is megismeteltem, ki-be: csak a 2,4GHz-et mutatja. Kis ido elteltevel megjelent az 5 is es aztan raengedett arra.
Hetvegen toltottem ra a 14-es merlint, scratchrol ujrakonfigoltam a routert. Azelott fel even keresztul nem volt ilyen gondom a 13-as verzioval, most meg kapasbol 2x is...
-
ddmb
aktív tag
Nektek nem vacakol az uj merlines firmwarrel az 5GHz-es csatlakozas?...
-
ddmb
aktív tag
miért nem lehet 2 különböző helyről rácsattogni a routerra?... ezt az egyet utálom benne
-
ddmb
aktív tag
Aki most venne ilyen routert, annak ajánlom a szlovák árukeresőt.
Több mint 10 rugóval olcsóbb a legolcsóbb szlovák üzletekben, mint bármelyik magyar webshopban.
165EUR = 55000HUF -
ddmb
aktív tag
válasz
szabó ernő #514 üzenetére
Megnéztem a routerom dobozát, de sehol nem láttam ezt a 90IG0401-BM3000 nevű kódot. Viszont a számlán rajta van
egészen pontosan nekem 90IG0401-BN3000. Szóval ez csak valami országkód lehet vagy ilyesmi. AC86U routerből csak 1féle van
-
ddmb
aktív tag
válasz
Atom_Anti #506 üzenetére
Oké, és kiderítetted, hogy az internetszolgáltatód milyen IP címet ad neked? Olyan IP-t kapsz, amivel közvetlenül kilépsz a netre, vagy NAT mögött vagy...
Ha NAT mögött vagy akkor nem tudok segíteni.
Ha viszont közvetlenül az internetre csatlakozol akkor:
1. itt engedélyezd az OpenVPN-t
2. exportáld ki a konfigurációs file-t (client1.ovpn)
3. másik gépre töltsd le innen a klienst és töltsd be neki a konfigurációs filét
Így rá tudsz csatlakozni a routerodra másik hálózatból mintha lokális hálózaton lennél. -
ddmb
aktív tag
válasz
Atom_Anti #504 üzenetére
A SAMBA az nem FTP. Két különböző dolog. Az FTP csak fájlok tologatására jó. A SAMBÁt nem az "ftp://" előtaggal éred el.
Bocsi, de nekem nincs lejátszóm, nem tudom hogy működik annak az elérése. Először próbáld meg elérni a lejátszódat lokális hálózaton keresztül. Úgy el tudod érni?
-
ddmb
aktív tag
válasz
Atom_Anti #494 üzenetére
A másik házat meg hogy érted? Földrajzilag máshonnan? Ha nem tudsz közvetlenül a routerra csatlakozni a klienssel, akkor először is meg kell tudnod, hogy az internetszolgáltatód milyen IP címet oszt ki. Ha olyan IP-t kapsz, amivel közvetlenül az internetre lépsz ki, akkor aránylag könnyű dolgod van. Bekonfigurálod pl. az OpenVPN-t és ugyanúgy működik az \\192.168.1.1 cím.
Még eszembe jutott, hogy van ez az AiCloud is, azt is bekonfigurálhatod, és ahhoz VPN se kell, bár én nem nagyon használom, az nem játszik le bármit. Engedélyezed a routerben, majd lokálisan ki is próbálhatod ezen a linken.
-
ddmb
aktív tag
válasz
Atom_Anti #494 üzenetére
Nem biztos hogy arra válaszolok, amit kérdezel
de ha itt beállítod a SAMBÁt (nekem ON-ra van állítva a Enable Share és a Allow guest login is) akkor ezután eléred a routert a \\192.168.1.1 címen sima Windows File Explorer-ben. Behúzza a routerre kötött partíciókat, mintha csak egy Windows mappát böngésznél.
-
ddmb
aktív tag
válasz
szasanyi #451 üzenetére
A router alap UNIXa egy kalap szhar... de az entware-esre rakhatsz jobb fdisk-et, gcc-t, bash-t, vim-et, git-et, stb. Ha nem vagy benne ebben a világban akkor nehéz elmondani, és valószínűleg erre nincs is szükséged. Ami a router valódi funkcióját illeti, még sose volt semmi gondom a teljesítménnyel, se proci, se memória. Mondjuk nem lóg rajta sok kliens: 3-4 telfon, meg 1-2 laptop.
-
ddmb
aktív tag
Csak most nézem hogy neked 192.168.2.1 a router címe... feltéve hogy azóta nem változtattad meg.. ezt a címet kell beírnod a PuTTYba.
Amúgy nemcsak a transmission miatt jó ez az entware, hanem hogy lesz egy jó kis UNIXod amit távolról is el tudsz érni. Az opkg-val tudsz bash-t, vim-et, MidnightCommandert, C fordítót telepíteni a routerre
Van egy másik fórum is, ahol én is sokat tanultam ezekről a dolgokról, Kendek Topikgazda sok-sok segítségével
-
ddmb
aktív tag
blkid - locate/print block device attributes
Csak megjeleníti a block deviceokat. Jó lenne, ha mindkét partíciónak (ext4, ntfs) adnál label-t. Az NTFS esetében egyszerű: Windowsban is el tudod nevezni, meghajtóra jobbgomb, aztán Properties, aztán a General fülön beírod a kívánt címkét. Az ext4 esetében már nehezebb lesz ha nincs neki. Egy rendesen felszerelt UNIXban van e2label progi, de a routerben nincs. Úgyhogy legjobb lenne újraformázni az mke2fs progival, méghozzá így:
mke2fs -L valamilyen_ext4_label -t ext4 /dev/sda<X>
ahol <X> = 1 vagy 2 vagy ... Ezt az fdisk -l kimenete fogja megmondani, legalul látni fogod mindkét partíciódat. Amelyik a Linux filesystem, azt formázd újra, és annak használd a nevét. Nekem így fest az fdisk -l kimenete:
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 6 4095 4090 16M Microsoft reserved
/dev/sda2 4096 915825663 915821568 3.4T Microsoft basic data
/dev/sda3 915825664 976746234 60920571 232.4G Linux filesystemTehát ha én újra szeretném formázni az ext4 partíciómat, akkor ezt kéne kiadnom:
mke2fs -L entware_stuff -t ext4 /dev/sda3
Mielőtt megformáznád a vinyót umountold a deviceot az umount progival:
umount /dev/sda3Aztán ha nem akarsz bajlódni a visszamountolással, akkor indítsd újra a routert, az meg bemountolja autmatikusan a partíciókat.
A PuTTY használata meg egyszerű: elindítod, beírod, hogy a Host Name mezőbe az 192.168.1.1-et és Open. Felhasználónév az admin, a jelszód meg a routerbe a jelszó.
--
Pár nap múlva új vinyót kötök a routerra, egy nagyobbatEzt a meglévő vinyót először Windows alatt particionáltam, és hagytam helyet az ext4-nek, ezért rondít az sda1. Viszont ha először UNIX alól fdisk-kel megpartícionálod az egészet úgy hogy hagysz az NTFS-nek is helyet, amit aztán Win alól fogsz megformázni, akkor már csak sda1 és sda2 fog létrejönni. Az új vinyót majd úgy fogom csinálni
-
ddmb
aktív tag
remek, nekem is ugyanígy van
nekem ez a blkid kimenete:
/dev/sda3: LABEL="entware_stuff" UUID="6ccf268b-51cd-4341-8831-72a083939405"
/dev/sda2: LABEL="backup_data" UUID="78CAE11ACAE0D582"Azért jó label-t adni a partícióknak, mert akkor mindig ugyanoda fogja bemountolni az /mnt alá:
[admin@RT-AC86U-5CC8 /mnt]# ls /mnt
backup_data entware_stuff
Lépj be a routerre ssh-val UNIX alól, vagy pl. PuTTY-val Win alól, aztán add ki a kövi parancsot (az ssh-t engedélyezni kell az Admin / System részben, nekem LAN+WAN-ra van állítva):entware-setup.sh
Először valamit megkérdez, nyomj neki egy y-t, aztán meg kiválasztod az ext4-es partíciót. Leráncigálja a netről a megfelelő dolgokat, és ha kiír valami error üzenetet, akkor próbáld meg reboot-tal újraindítani a routert. Egyébként le kéne mennie szépen. Úgy tudod letesztelni, hogy kiadod az opkg commandot, és ha kidob egy hosszú helpet, akkor jól dolgoztál
Aztán első lépésben nyomj neki egy opkg update parancsot, majd ezeket:
opkg install transmission-web transmission-daemon-openssl
opkg install ca-bundle ca-certificates
/opt/etc/init.d/S88transmission start
Ezután elérhető lesz a Transmission a kövi címen:
http://192.168.1.1:9091 -
ddmb
aktív tag
-
ddmb
aktív tag
Mar egy ideje Transmission van a routeromon, korabban volt Download Master is, de letoltesem az atlag 15Mega korul volt mindketto eseteben, akarmit is csinaltam....
A feltoltesem meg gyalazatos. Sebesseget nem tudok mondani, csak feltoltott GB-ot.... ami inkabb csak kB vagy par MB.. nagyon gyakran 0. A routerre kotott vinyo raadasul sokszor sleepbe megy. Ha rajossz valamire hogy tudnank a feltoltest rendbe rakni, ird meg lecci.
-
ddmb
aktív tag
Bridge mód azért jó, mert nekem egymás mellett van a 2 eszköz, így az egyiket szinte teljesen lebénítjuk, és a másikra hagyjuk, hogy az intézze a hálózati funkciók lebonyolítását. Nem zavar be az ONT-nek a wifije, talán a fogyasztása kisebb, ha csak modemként működik. Meg nekem, aki felügyelem a hálózatot, csak 1 eszközre kell bejelentkeznem (az ASUSra), ráadásul 1 hoppal kevesebb lesz a packetok útja. Az ASUS nem egy kliens lesz a ONT mögött, hanem maga közvetlen kilépés az internetre, és ebben az esetben az internet-szolgáltatód a routernak osztja ki az IP-t nem pedig az ONT kapja. Ha külső hálózatból akarod elérni a routert akkor okos-ONT mögül talán el sem éred... bár ebben nem vagyok biztos. Szóval van pár előnye
Ha lenne ASUS AC86U router aminek a bemenete optika, akkor olyat vettem volna, így különálló ONT-re se lenne szükség
-
ddmb
aktív tag
Nekem is ONT mögött van a router, az első dolgom volt bridge módba rakni. Neked miért van szükséged routed módra?
Én csak azt sajnálom hogy az internetszolgáltatómnak nincs a kínálatában sima átalakító... ha lett volna azt választom. Vagy nem is létezik ilyen eszköz? Tehát 1db optikai bemenet és 1db ethernet kimenet. Nekem az lenne az ideális megoldás.
-
ddmb
aktív tag
Jesszus, csak most olvasom, hogy az ASUSban van a PPPoE. Ekkor természetesen nem lehet többé elérni a SAGEMCOMot. Viszont akkor azt nem értem, hogy ez egy ilyen intelligens eszköz, hogy ha megérzi, ha mögé PPPoE-vel van router kötve, akkor automatikusan átvált bridge módba, vagy azt te állítottad át kézzel?
-
ddmb
aktív tag
Nem vagyok expert a témában, viszont ha a sagemcom modemként üzemel akkor nem csoda hogy nem éred el a management címen. Ugyanis akkor tényleges "modem" és nem egy router ami többek között modem módot is tudja
Még egy ilyen kérdés: az ASUSnak be lett állítva gateway címként a SAGEMCOM management címe? Vagy miket állítottál be, miután bekötötted a modem mögé az ASUSt? Miután bekötötted az ASUSt, rá lehet egyáltalán etherneten vagy wifin csatlakozni a SAGEMCOMra?
-
ddmb
aktív tag
Egyrészt ne vedd készpénznek az én sebességemet. Én csak a saját tapasztalatomat írtam le... Viszont minden lehetséges dolgot megpróbáltam már: firewallok kikapcsolva, portok átengedve, stb.
Még azt vettem észre, hogy hiába seedelek több mint 10-20torrentet, elég gyakran sleep-be megy a routerre kötött vinyó. Megnéztem most ncoreon és az utóbb időben futtatott torrentek felénél 0Byte a feltöltésen, a másik felénél pedig pár tucat MB, pedig több GB-os filmeket töltöttem le... Tehát mintha nem látszódnék rendesen a külvilágnak...
Egyszer eljátszottuk unokatesómmal, hogy egy olyan torrentfile-t ami csak 1-2 embernek volt meg (köztük nekem is), elkezdett húzni, és tőlem az istennek nem szedett... talán az elején pár megabittel, de utána talán csak másoktól húzta, pedig az ő összsebességi letöltése nem volt magas. Nekem amúgy 3megabites uploadom van.
Valamit viszont elmondhatok. Lehet hogy én húzok rossz torrenteket, de elég gyakran csak pár megabyte-tal húzok, tehát hiába van gyors netem, egyszerűen a torrent legnagyobb korlátja az mások feltöltési hajlandósága
Szóval engem csak technikailag zavart, hogy félsebességen megy a torrentem, amúgy meg lefosom hogy egy FullHD film 8-10 perc helyett 15-20 perc alatt jön le
-
ddmb
aktív tag
merlin 12 verzió óta, amint felfut a router, azonnal kikapcsolnak a LEDek, pedig a "Disable LEDs" menüpont "No"-ra van állítva
Az Adaptive QoS -> Web History-ban meg valahogy összevissza vannak a dátumok:
Access time MAC Address / Client Name Domain name
2019-6-28 15:50:16 FR-PAR4-L361 0-edge-chat.facebook.com
2019-7-28 22:28:31 DESKTOP-9RRM9ER 0-edge-chat.facebook.com
2019-6-28 15:16:47 FR-PAR4-L361 0.client-channel.google.com
2019-7-23 11:49:44 DESKTOP-9RRM9ER 0.client-channel.google.com
2019-4-07 03:58:00 RedmiNote5-Redmi 0.gravatar.com
2019-3-23 23:46:43 FR-PAR4-L361 0.gravatar.com
2019-4-07 19:50:23 Android 4.2-5.1 0.gravatar.comráadásul a hónap 1 karakteren jelenik meg...
Most felnyomtam a 13-as verziót, de a feljebb említett bugok maradtak
-
ddmb
aktív tag
A legújabb merlinben (384.11_0) beraktak az Administration -> System menü alá a Disable LEDs menüpontot
működni láccik
A router hátulján lévő gomb viszont továbbra is vacakol :S -
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #211 üzenetére
proci ilyen 30-40% körüli értékre ment fel a letöltés közben, miután befejezte visszaállt 2-3%-ra
de most másvalaki mért 15-16MByte/s sebességnél magasabbat? Nem a pillanatnyi legmagasabb sebesség számít, hanem a "torrentméret osztva letöltési-idő" egy nagyobb méretű torrentnál...
-
ddmb
aktív tag
Mindent újrahúztam a routeron, és Transmission-nel egy olyan torrent-ot ami rengeteg embernek megvan (Bohemian Rhapsody) csak 15-16MByte/s átlagsebességgel húzott. Szerintem nem tud többet ennél a router. Az internetem ennek kábé a dupláját tette volna lehetővé. qBittorrent laptopról hozta is a jóval magasabb értéket.
Néhány további sebességteszt:
- FTP-n keresztül nagy file másolása routerről 5GHz wifin, közvetlenül router mellől: 65-70MByte/s
- SAMBA-n keresztül nagy file másolása routerről 5GHz wifin, közvetlenül router mellől: 75-80MByte/sÉrdekes módon, gyorsabb a SAMBA
- FTP-n keresztül nagy file másolása routerről kábelon: 100-105MByte/s
- SAMBA-n keresztül nagy file másolása routerről kábelon: 100-105MByte/sKábelon szinte ugyanazok az értékek. Jóformán ez a gigabites limit...
-
ddmb
aktív tag
Azt hiszem a 15MByte-os torrent download-ot még Download Masterral mértem. Azóta átálltam Transmission-re. De ott se mértem 15MByte-nál magasabb sebességet. Amikor Windows alatt próbáltam qbittorrenttel akkor simán 20MByte fölött is mértem, úgyhogy nem az internetkapcsolatom a ludas.
CPU loadot nem néztem, de majd megnézem....
-
ddmb
aktív tag
torrentezésnél mért valaki 15-16MByte/s sebességnél magasabb downloadot? USB3-as vinyó van a routeren
-
ddmb
aktív tag
Nem biztos hogy ez a Téma legmegfelelőbb a kövi kérdéshez, de azért megkérdezem itt. A router menüjében az Internet statusban van:
- 2db WAN IP
- 2db Subnet Mask (255.255.255.255 és 255.255.0.0)
- 2db DNSEbből csak a 2db DNS-t értem (ha kiesik az első, akkor a másodikat használja)... a másik kettőből miért van 2-2? Az internet szolgáltatómtól olyan IP-t kapok amivel közvetlenül az Internetre lépek ki, ez az első WAN IP. De mi a második? És maskból is miért van kettő?
Másik kérdés: közös hálózatban vagyok valakikkel? Közös hálózat alatt azt értem, hogy nem engedélyezem a Web Access From WAN menüpontot és ha valaki mégis beírja a browserjába az én első WAN IP címemet, akkor bejön neki a router menüje. Ha igen, akkor hogy tudom kideríteni, hogy melyik ez az IP range? Gondolom valahogy a maskból kéne...
-
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #163 üzenetére
Jaja, egész biztosan valami softwares gebasz. A browser kiírja, hogy
Performing a TLS handshake to ***.asuscomm.com...
aztán egy idő után
The connection has timed out
lesz belőle. De mintha most egy kicsit közelebb kerültem volna az issue reprodukálásához, holnap ha lesz időm megpróbálom pontokba szedni, hogyan lehet előállítani.p.s.: ti hogy kísérleteztek a routerrel, ha a család többi tagja lóg a neten, és nem akarjátok a youtubeozásukat, facebukozásukat, stb. megakasztani?
-
ddmb
aktív tag
Nekem van egy különös problémám, nem tudom más találkozott-e vele... külső hálózatból: SSH elérés működik, 8081 port működik, Cloud működik, FTP működik... kizáróla a management elérés a 8443 porton vacakol. Erre SSH-n keresztül nyomok neki egy reboot parancsot, újraindul, felépül a hálózat, és elérhető lesz ismét a 8443. Még nem jöttem rá, hogy mitől romlik aztán el.
-
ddmb
aktív tag
Használ még valaki rajtam kívül ssh publikus kulcsot a routeren (a jelszó beírást elkerülendő...)?
Egyetlen pici gondom van vele: Hiába írom be a kulcsot a .ssh/authorized_keys fájlba, egy újraindítás után ez a file 0 byteos lesz. Van erről a fileról egy másolatom az egyik HDD partíción, de legalább be lehet állítani valahogy egy automatikus scriptet, ami a fent említett filét minden reboot után felülírja?
-
ddmb
aktív tag
van erre a routerre gyárin és merlinen kívül más firmware?
-
ddmb
aktív tag
Pár hét tesztelés és használat után bátran ki merem jelenteni, hogy a legjobb
döntés volt befektetnem ebbe az AC86U routerbeElődje, a DSL-AC68U után
felüdülés minden művelet. Semmi sem lett rosszabb, viszont sok dolog jobb
lett. Egy-két megjegyzés:Még mindig hiányzik a "g" a router integrált fdisk-jéből:
g create a new empty GPT partition table
Szerencsére viszont támogatja a máshol létrehozott GPT-s partíciós sémát.
Nem tudom, hogy csak az én adapterem ilyen szerencsétlen darab, de a hozzá
mellékelt dugvilla csuszlog... Első nap meg is ijedtem hogy elromlott a router,
mert bedugtam, és nem kapcsolt be. Nagy nehezen rájöttem, hogy a dugvilla
pöcke nagyon könnyen kicsusszan az adapter vájatából.Vártam hogy ennek már szöveges alapú lesz a config fájlja, de sajnos ennek
is binárisTalálkozott már valaki olyan otthoni routerrel, amelyik
szövegesen mentette el a beállításokat? Azért lenne jó a szöveges .cfg file,
mert olvastam, hogy firmware update után nem árt scratchről felkonfigolni a
routert. Na most én készítettem egy 14 oldalas Word doksit screenshotokkal, és
már előre félek, ha jön egy új firmware, akkor végig kell lépegetnem rajta...
Ha viszont szöveges config file lenne, akkor firmware update után csak
összehasonlítanám a régit az újjal, aztán ha nem lenne lényegi eltérés, akkor
hagynám ahogy volt. -
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #127 üzenetére
mindenképp factory reset, aztán konfigold fel a routert minimális beállításokkal, aztán mérd meg még 1x.
Csak egy buta kérdés, ugye kábellal kötötted össze a gépet a routerral? Nem lehet, hogy a wifi is bekapcsolva maradt, és tulajdonképpen a wifis sebességet mérted? Ha én kábelon és drót nélkül is rajta vagyok a routeren, akkor a Windows önkényesen dönti el, hogy melyiken bonyolítja le az átvitelt...
-
ddmb
aktív tag
Ha Merlines soft van rajta, akkor a General -> Tools -> Sysinfo menüben megnézheted a memóriahasználatot:
Nekem:
Memory
Total 430.11 MB
Free 29.13 MB
Buffers 0.20 MB
Cache 139.96 MB
Swap No swap configuredLátható, hogy a szabad memóriába nincs belevonva a cache. Azt bármikor felszabadítja neked a router ha szükség van rá.
-
ddmb
aktív tag
válasz
zsolt501 #119 üzenetére
Az elmúlt pár napban sokat teszteltem a routert, és van egy-két nem determinisztikus tulajdonsága
Már 2x előfordult, hogy a hátoldalán található LED ON/OFF nem működött, hiába nyomogattam, nem kapcsolódott be/ki a villogás (újraindítás megoldotta). Volt olyan is, hogy adtam neki egy factory resetet, és utána hiába próbáltam rácsattogni wifin, nem sikerült. Csak egy újraindítás után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- A GT 7 kap először Android 16-ot
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- VR topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Vivaldi (böngésző)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest