- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobil flották
- Íme az új Android Auto!
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sleed
aktív tag
Sziasztok,
nyitottam egy Arduino témát, ha gondoljátok osszátok meg hogy éppen min dolgoztokÜdv:Sleed
-
DarkByte
addikt
Programozni az Arduino sem fog megtanulni helyetted. Ezt az energiát neked kell beleölni. Keress valamilyen C/C++ tutorial-t a neten és szedd fel kicsit magad tudással. Az alapján amit elsőnek írtál kódot nekem úgy tűnik leginkább ez lesz a probléma. Nem látod még át mi miért van a kódban, amit letöltesz annak mi a szerepe.
Még akinek ez a szakmája is tud véteni szép számmal hibákat, ezt csak a tapasztalat fogja eloszlatni teljesen. Még 4 év programozói tapasztalattal a hátam mögött is találok a mai napig olyan dolgokat hogy ketté füstöl a fejem
Kitartás és meg fogja hálálni
-
ielektros
senior tag
Ez elofordul. Ne keseredj el, nem az Arduino lesz a vetkes szerintem
. En is eppen egy 4digites 7 szegmenses kijelzovel zsonglorkodom. MAX7219 ic-vel. Ahhoz is van kesz library. Playground
-
Melorin
addikt
Elvileg bármelyik panellal működnie kéne.
Na de "könnyebb" vizekre eveztem, próbálok működésre bírni egy 7 szegmenses kijelzőt.
Meg is építettem egy TPIC6C595 shift regisztert hozzá. De nem működik.
Kezd nagyon bosszantó lenni ez az Arduino. Mielőtt megvettem, azt hittem nagyon egyszerű, mert mindenhol ez folyt.
A gyakorlat viszont nem ezt mutatja sajnos
Jó, LED-eket villogtatni valóban egyszerű, de amikor valami értelmeset kéne csinálni vele, akkor csak a szívás van vele. -
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #136 üzenetére
Mindent újra csináltam most, és ezt a hibaüzit írja:
In file included from set_clock.pde:10:
D:\Arduino\libraries\String/string.h:23:22: error: WProgram.h: No such file or directory
In file included from set_clock.pde:10:
D:\Arduino\libraries\String/string.h:58: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:59: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:60: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:71: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:72: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:78: error: ISO C++ forbids declaration of 'byte' with no type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:78: error: expected ';' before '*' token
D:\Arduino\libraries\String/string.h:79: error: expected `;' before 'const'
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In destructor 'String::~String()':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:39: error: 'free' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In member function 'void String::getBuffer(unsigned int)':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:101: error: 'malloc' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In member function 'void String::doubleBuffer()':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:109: error: 'strcpy' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h:110: error: 'free' was not declared in this scope
In file included from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:192,
from set_clock.pde:14:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h: At global scope:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h:45: error: redefinition of 'class String'
D:\Arduino\libraries\String/string.h:28: error: previous definition of 'class String'
In file included from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Stream.h:26,
from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/HardwareSerial.h:28,
from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:193,
from set_clock.pde:14:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h: In member function 'size_t Print::write(const char*)':
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h:51: error: 'strlen' was not declared in this scope
set_clock.pde: In function 'void print_time()':
set_clock:32: error: 'memset' was not declared in this scope
set_clock:35: error: 'strcpy' was not declared in this scope -
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #132 üzenetére
Szia. Eddig is a legújabb verziót használtam.
De ahogy kérted, át tettem egy másik mappába, és így már jóval kevesebb hibát ír ki:
_1302nemjo.ino: In function 'void print_time()':
_1302nemjo:29: error: 'class DS1302' has no member named 'time'
_1302nemjo:33: error: 'class Time' has no member named 'day'
_1302nemjo:60: error: 'class Time' has no member named 'yr'
_1302nemjo:61: error: 'class Time' has no member named 'hr'
_1302nemjo.ino: In function 'void setup()':
_1302nemjo:75: error: 'class DS1302' has no member named 'write_protect'
_1302nemjo:80: error: no matching function for call to 'Time::Time(int, int, int, int, int, int, int)'
C:\Arduino\libraries\DS1302/DS1302.h:72: note: candidates are: Time::Time()
C:\Arduino\libraries\DS1302/DS1302.h:62: note: Time::Time(const Time&)
_1302nemjo:83: error: 'class DS1302' has no member named 'time' -
DarkByte
addikt
Uhh, itt sok baj van.
- Először is javasolnám hogy olyan helyre telepítsd az Arduino IDE-t ahol nincs szóköz az útvonalban.
- Úgy látom valami spéci build-et szedtél le a fejlesztői környezetből. Nem emlékszem pontosan de ezzel a WProgram.h-val én is szívtam már. Azt hiszem ez megszűnt egy ideje, csak a nagyon régi IDE-kben van de nem emlékszem pontosan. Szerintem inkább tedd fel a legutóbbi stabilt az Arduino oldaláról: [link] és válaszd a Nano-t a board menüben. -
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #130 üzenetére
In file included from sketch_may26a.ino:10:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:23:22: error: WProgram.h: No such file or directory
In file included from sketch_may26a.ino:10:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:58: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:59: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:60: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:71: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:72: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:78: error: ISO C++ forbids declaration of 'byte' with no type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:78: error: expected ';' before '*' token
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:79: error: expected `;' before 'const'
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In destructor 'String::~String()':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:39: error: 'free' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In member function 'void String::getBuffer(unsigned int)':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:101: error: 'malloc' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In member function 'void String::doubleBuffer()':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:109: error: 'strcpy' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:110: error: 'free' was not declared in this scope
In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:192,
from sketch_may26a.ino:14:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h: At global scope:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h:45: error: redefinition of 'class String'
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:28: error: previous definition of 'class String'
In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Stream.h:26,
from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/HardwareSerial.h:28,
from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:193,
from sketch_may26a.ino:14:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h: In member function 'size_t Print::write(const char*)':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h:51: error: 'strlen' was not declared in this scope
sketch_may26a.ino: At global scope:
sketch_may26a:23: error: 'DS1302' does not name a type
sketch_may26a.ino: In function 'void print_time()':
sketch_may26a:29: error: 'Time' was not declared in this scope
sketch_may26a:29: error: expected `;' before 't'
sketch_may26a:32: error: 'memset' was not declared in this scope
sketch_may26a:33: error: 't' was not declared in this scope
sketch_may26a:35: error: 'strcpy' was not declared in this scope
sketch_may26a:60: error: 't' was not declared in this scope
sketch_may26a.ino: In function 'void setup()':
sketch_may26a:75: error: 'rtc' was not declared in this scope
sketch_may26a:80: error: 'Time' was not declared in this scope
sketch_may26a:80: error: expected `;' before 't'
sketch_may26a:83: error: 't' was not declared in this scope -
DarkByte
addikt
Neked csak ez a fájl érdekes ami a minta projekt: [link] A lib-et egy az egyben felhasználhatod amit linkeltek.
A kódban a setup() alatti rész inicializálja a modult (beállítja rajta az időt), a loop() függvény ezután megy körbe körbe és a soros porton küldi a gépnek időnként az idő bélyeget.
Ha valami időzítőnek akarod használni a modult igazából annyi a dolgod hogy a loop-ban figyeled a modulról olvasott időt hogy túllépte-e az időpontot amikor kapcsolni kell valamit. Ha igen, akkor valamelyik digitális portra a digitalWrite függvénnyel logikai magas jelet írsz és kapcsolsz relét vagy akármit amit oda megálmodsz.
Amit írtál kódot jó szemantikailag de nem szintaktikailag.
int villany_be = 11:00;
int villany_ki = 20:00;Ez nem jó így. Az int egy egész számot tároló típus, a 11:00 pedig nem egy szám hanem egy karaktersorozat amit a fordító nem tud értelmezni.
Ha megnézed a példa kódot az időt külön részekben kapod meg.
Time t = rtc.time();
Ez kéri el a modultól az aktuális időbélyeget, a t változóban fogod megkapni. Ezután ezen lehet elérni az órát, percet, másodpercet, dátumot: t.yr, t.mon, t.date, t.hr, t.min, t.sec
Ha pl. azt akarod elérni hogy minden nap 11 -kor kapcsoljon be, 20-kor pedig ki akkor csinálhatsz valami ilyesmit:
void setup() {
// Itt beállítod az órát úgy ahogy a példában
}
boolean villanyBekapcsolva = false;
void loop() {
Time t = rtc.time(); // Lekérjük a modultól az időt
if ((t.hr>=11 && t.hr<20) && !villanyBekapcsolva) { // 11 óra után és 20 óra előtt vagyunk és nem ég a villany?
// Ha igen, villany bekapcs
villanyBekapcsolva = true;
digitalWrite(villany_rele, HIGH);
} else if ((t.hr>=20 || t.hr <11) && villanyBekapcsolva) { // 20 óra után vagyunk vagy 11 óra előtt és ég a villany?
// Ha igen, villany kikapcs
villanyBekapcsolva = false;
digitalWrite(villany_rele, LOW);
}
delay(1000); // alszunk 1mp-et mielőtt újra figyeljük a feltételeket
} -
Melorin
addikt
válasz
ielektros #124 üzenetére
Működik az áramkör, eddig is működött, csak lekérdezni nem tudtam.
Most feltöltöttem rá a Playgnd-s sketch-et, és ezt írja ki a Serial Monitoron:
DS1302 Real Time Clock
Version 2, March 2013
Time = 14:28:59, Date(day of month) = 22, Month = 5, Day(day of week) = 3, Year = 2013
Time = 14:29:04, Date(day of month) = 22, Month = 5, Day(day of week) = 3, Year = 2013
Time = 14:29:09, Date(day of month) = 22, Month = 5, Day(day of week) = 3, Year = 2013Szóval működik ez a sketch is.
-
ielektros
senior tag
Hat elobb probald ki az ott talalhato teljes programot. Ott van a linkeden egy teljes kesz "sketch" amit beletudsz tolteni az arduino-ba. Aztan a Sketch-ben levo labakra vezetekezd be a modult. De inkabb forditva.
Vezetekezd ossze, es ird be a progit. Vagy ahogy jol esik
Faradt vagyok.
Ezzel ha megvagy akkor az arduino fejlesztoben talalhato Serial Monitoron fogod latni, hogy mi tortenik. A lekerdezessel majd akkor kezdj el foglalkozni ha egyaltalan mar az latod, hogy mukodik az aramkor.
// Set your own pins with these defines !
#define DS1302_SCLK_PIN 6 // Arduino pin for the Serial Clock
#define DS1302_IO_PIN 7 // Arduino pin for the Data I/O
#define DS1302_CE_PIN 8 // Arduino pin for the Chip EnableA DS1302-hoz is van kesz library de azt nem tudom, hogy melyik verzioval kompatibilis es, hogy mifan terem. Soha nem hasznaltam ezt az IC-t.
-
Melorin
addikt
válasz
ielektros #122 üzenetére
1302 van csak nekem, és van bőven pin a lapomon, nem kell takarékoskodni
Hát ez az, nem próbáltam eddig semmit, mert halvány fogalmam sincs, hogy mivel lehetne próbálkozni.
A playgroundos példa pedig semmit nem mond nekem, nem is írják, hogy mit csinál, és 1km hosszú, nem tudok vele megbírkózni így a nulláról indulva
-
ielektros
senior tag
Ezzel a library-vel probaltad mar? Bar nem tul fiatal. [link]
En mondjuk inkabb DS1307-el jatszanek. Egyszerubb szerintem es i2c bus-os. Nem 3 wire mint a DS1302.
Azt ertem, hogy mi a celod, csak nem tudom hogyan probaltad eddig es miert nem mukodott.
A Playground-os linken levo peldaval mi a gond vegul is?
-
Melorin
addikt
válasz
ielektros #120 üzenetére
Okés, azt hittem, hogy ez a topik csak az arduino bemutatásáról szól, és nem kéne teleírkálni kódokkal
Szóval van egy DS1302 óramodulom, amivel időzíteni szeretnék egy világítást.
Van hozzá library, ami szépen ki is írja az időt Soros monitoron.Az a baj, hogy nem bírom kideríteni, hogy hogyan tudom azt megcsinálni, hogy pl(leegyszerűsített példa):
int villany_be = 11:00;
int villany_ki = 20:00;if ((óra_perc >= villany_be) & (óra_perc < villany_ki))
{
digitalWrite(villany_rele, HIGH);
}
else
{
digitalWrite(villany_rele, LOW);
}Nem tudom lekérdezni az óra_perc-et, amit össze tudnék hasonlítani az általam meghatározott időzítésekkel.
-
Melorin
addikt
Sikerült a hardvereket beüzemelni.
Valaki tudna nekem segíteni arduino programozással kapcsolatban? Amilyen egyszerűnek tűnt, olyan nehéz megoldani számomra bizonyos dolgokat, és neteen keresgélve sem találok segítséget.
PÜ-ben jelentkezzen egy kedves és segítőkész fórumtárs please -
Melorin
addikt
Üdv!
Végre megérkezett a Nano board. Nagy lelkesedéssel dugtam rá az USB-re, és kiszerettem volna próbálni a Blink programot, de máris belebotlottam egy problémába: feltöltéskor ezt írja ki:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Ha pedig a "Feltöltés a programozóval" lehetőséggel próbálom, ezt írja:
avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"A neten sokan futottak bele ebbe a hibába, de működő választ nem találtam még.
Tudnátok segíteni? -
Proci85
senior tag
Érdekesség [link]
-
eXodus
őstag
válasz
DarkByte #111 üzenetére
Igaz h nem egy kategória, de nagyon hasonló tudásban. (Androidos telefonja lassan már mindenkinek lesz, de senki sem telefonálásra használja.
) Ráadásul az új csak 40$
Sajnos most nem lenne időm ilyennel foglalkozni, de ha lesz akkor én IOIO-t veszek. (sok szenzor, wifi, bt, kamera miatt, ami a telóban van)
-
DarkByte
addikt
Azért ez nem teljesen egy kategória. Az IOIO-nak kell egy Android-os mobil vagy egy PC is hogy ugyanezt tudja, legalább is a Sparkfun-os leírás szerint. Ezen rajta van egy teljes értékű ARM SoC is.
-
DarkByte
addikt
Akik a teljesítmény és használhatóság miatt panaszkodtak, lessék meg ezt: [link]
Kettő/négy magos ARM Android-al vagy Linux-al és ugyanezen a lapon egy Arduino Due kompatibilis hardver is rajta van. -
ielektros
senior tag
válasz
pacman789 #106 üzenetére
nem munkanap. Teljes atfutas. Miert? Ez nem kontenerben jon... Rendes postaval, azaz HongKong-bol vagy Shenzhen-bol repulovel, de nem tudom hova megy a legiposta elsonek. Azt tudom, hogy sokszor a franciaknal lep be az EU-ba ha nemetbe rendelek, sokszor pedig direkt Leipzig-ben. Ezt a vampapirokbol latom. En mindent EORI szammal vamoltatok mert kell rola papir meg szamla..
-
ielektros
senior tag
válasz
pacman789 #106 üzenetére
nem munkanap. Teljes atfutas. Miert? Ez nem kontenerben jon... Rendes postaval, azaz HongKong-bol vagy Shenzhen-bol repulovel, de nem tudom hova megy a legiposta elsonek. Azt tudom, hogy sokszor a franciaknal lep be az EU-ba ha nemetbe rendelek, sokszor pedig direkt Leipzig-ben. Ezt a vampapirokbol latom. En mindent EORI szammal vamoltatok mert kell rola papir meg szamla..
-
ielektros
senior tag
válasz
DarkByte #104 üzenetére
Nem konteneres a dolog. Rendes sima ingyenes (allamilag dotalt vagy mi a szosz) kinai postaszolgalat. Ez idobe telik. De rendszerint pl nemetorszagba megerkezik 10-14 napon belul. Ha magyarorszagra rendelek akkor olyan 14-20 nap az atlag. Gondolom azert lassu mert minden esetben a legolcsobb fuvarlehetoseget veszi igenybe az orszagok kozotti transzporthoz. DHL-el altalaban ha rendelek akkor 3-4 nap Shenzhen-bol is meg HongKong-bol is.
-
DarkByte
addikt
válasz
pacman789 #103 üzenetére
DX jellemzően 1 hónapos átfutással postáz itthonra. De volt már hogy több mint 2 hónapot vártam dolgokra (készletünk sem volt, kínai új év is közbe jött, ilyesmi). Csak tippelek de valószínűleg úgy tudnak ingyen postázni hogy konténer mennyiségekben küldik az árut és be kell várniuk amíg egy-egy ilyen konténer megtelik, csak utána szállítják ténylegesen.
Szóval türelem az kell hozzájuk, de az olcsó árért cserébe szerintem belefér
-
DarkByte
addikt
válasz
pacman789 #101 üzenetére
Sajnos az elsőre nem tudom a választ. Én akárhol néztem 1,5x-es szorzóval ment a dolog a DX-es árakhoz képest. Plusz még a posta költség is. Nekem elég egyértelmű volt hogy a DX-ről rendelem be.
A Freeduino is Arduino, csak saját magad is összeállíthatod otthon mert a NYÁK rajz és alkatrész lista szabadon hozzáférhető a projekt oldalán, illetve mivel a nevet sem vitték tovább teljesen szabadon módosítható, gyártható. Mint végfelhasználó nem látsz különbséget a kettő között.
-
DarkByte
addikt
A Butterfly-hoz szerintem elég korlátozott számban van shield mert elsősorban jóval egyszerűbb dolgokhoz van kitalálva. Tesco-ban veszel pár ezer forintért mp3 lejátszót és szerintem tuti be tudod varrni a kabátba valami ügyes módon ha ez minden álmod. Az USB aljzatot pedig egy egyszerű USB hosszabbítóval meg lehet csinálni, max. micro vagy mini USB adapter kell még pluszban.
-
tolvaj!
őstag
Igazából ahogy a cikket olvastam egy nagyon vad ötletem támadt és azon gondolkoztam el, ahhoz inkább a lepke modul kéne. Tulajdonképpen egy sí/snowboard kabátba integrált mp3 lejátszó lenne a lényeg a hógörgetegék zsebben lenne az usb aljzat. Tudom hogy hasonlót már csináltak de ugye a takeszolás lenne az egészben a lényeg :-)
-
DarkByte
addikt
Maga a lap nem elég erős hogy dekódolni tudja de shield van hozzá: [link]
Viszont ez annyiba kerül mint maga a lap, és ennyi funkcionalitással már amúgy is kapsz boltban lejátszót szóval én ezzel nem nagyon kínlódnék.Az Arduino Due ami már ARM Cortex M3 procival bír (nemrég lett elérhető) már valószínűleg önmaga is tud mp3-mat dekódolni de az durván 2x-ese árban a sima Uno-nak szóval azzal sem jösz ki jobban.
-
tolvaj!
őstag
hűlye kérdés de mp3 lejátszót lehet belőle építeni?
mármint ami usbről játszik le..... -
Melorin
addikt
Köszi a linket, el tudok így már indulni azt hiszem.
Ha viszont több szenzort szeretnék rákötni majd, akkor hogy adok mindnek tápfeszültséget? Egyszerűen a V+ lábakat mind egy helyre forrasszam rá a panelen, a 3.3V pin-re?
Egyébként szájbarágósan hol magyarázzák el az Arduinoban rejlő lehetőségeket? Eddig csak olyan oldalakat találtam, ahol volt néhány project, de semmi több. -
DarkByte
addikt
Tegyük fel hogy pl. leosztod az órajelet 1024-el. Ekkor ugye 15625kHz-es négyszögjelet kapsz ha az rá van kapcsolva valamelyik kimeneti tűre. 16 bites időzítő esetén ekkor még beállítod a felső limitet 800-ra vagy 4000-re és úgy kell konfigurálni az időzítőt hogy a limit elérésekor nullázódjon.
Viszont közben gondolkodtam és ez így nem jó. Mint írtam régen csináltam már. Szóval az órajel hatására növekszik a timer értéke. Minél jobban leosztod az órajelet annál lassabban számol előre a timer. Ergó ha 1024-el osztod le a főórajelet akkor a fő órajel minden 15626Khz-es ciklusára növekszik a timer. Ergó vissza kell számolnod hogy mi legyen a top limitje a timer-nek ha 8Khz-es jelet akarsz. Nem akarok okoskodni mert tényleg régen csináltam, olvasd el a doksit amit linkeltem, abban vannak példák konkrét számításokkal.
#93: oké
Bocs még egyszer a kavarásért. Ha van oszcilloszkópod akkor már előnyben vagy. Én anélkül próbálkoztam és úgy eléggé sötétben tapogatózás. Hangkártyával próbáltam digizni a jelet egy fotószenzoron keresztül. Sajna elég gyenge megoldásnak bizonyult de a semminél több. (szegény ember vízzel gőz
)
-
nyogo83
senior tag
Köszönöm ez szuper!
Valami hasonlóra gondoltam, csak nem tudtam hogy mi alapján kezdjek utána keresgélni. A linked alapján találtam egy másik nagyon részletes leírás ami szintén tökéletes lesz kiindulásnak [Variable PWM output]
Ellenőrzés képpen meg majd ráaggatom a szkópot a kimenetre, hogy tuti azt kapom-eIgazából amit készítek, az egy arduino vezérelt injektor teszter. Az injektorok vezérlése 10-90%-os kitöltésű PWM jellel történik, beállított időtartamig.(30sec, 1min stb). Az időzítés az ellenőrzés miatt lenne fontos, mivel az injektor áteresztő képességéből(cc/min), frekvenciából+nyitási időből(msec) ki lehet számolni mekkora mennyiséget kellene produkálnia X idő alatt.
-
DarkByte
addikt
Még valami. Érdekesebb a helyzet ha pl. csak bizonyos számú ciklusig akarsz egy négyszögjelet generálni. Pl. van egy protokoll amihez a jelet generálod. Ilyenkor fontos hogy pontosan a négyszögjel emelkedő vagy leeső élénél kezdjen el máshogyan viselkedni az időzítő. Ekkor már képbe jönnek a megszakítások. Illetve ha túl gyors a protokoll (az interrupt kezelőd hosszabb ideig fut mint két átmenetet közti idő) lehet érdemes az egész időzítő alapú működést elvetni és tisztán a kódból kapcsolgatni a jelet. Ilyenkor viszont el lehet kezdeni számolgatni hogy az AVR-en egy utasítás mennyi időt emészt fel hogy szinkronban maradj a protokollal. Ilyenkor szoktak egyébként átváltani AVR assembly-re, mert ott minden utasításra megvan a pontos órajelciklus ami kell a végrehajtásához. De ez már tényleg csak a legvége a dolognak, a Te négyszögjeled sokszor lassabb mint az Arduino tehát a megszakításokkal való operálásnak működnie kell ha szükség van az élenkénti időzítő módosításokra.
Én pl. a C64 soros portjához csináltam még múlt év elején egy illesztést és ahhoz van egy egész pontos dokumentáció hogy a protokol időzítései hogyan alakulnak. Mivel ott még azt is meg akartam oldani hogy a géptől közben stream-elem az adatokat, fontos volt hogy amíg a négyszögjel generálódik mást is tudjak csinálni viszont amikor eljött az idő atom pontosan tudjak reagálni. Erre nagyon jó a timer mert amíg nem éri el a limitet futhat a főszálon lévő program (ami fogadja az adatokat és elmenti egy közös RAM területre), de amikor a jellel kell foglalkozni a megszakítás félrerakja a programomat és meghívja a jel módosításáért felelős kezelőt ami gyorsan megcsinálja amit kell, kilép és folytatódik a főszálon a program ahol abbamaradt.
-
DarkByte
addikt
Szia!
Ez nem igaz hogy a belső PWM-el nem lehet más négyszögjelet generálni.
Itt van egy elég jó és hosszabban emésztős leírás a témáról: [link] Bele lehet tekeredni de érdemes előbb valami egyszerű példával kezdeni, pl. LED villogatatása pár hertz-en mert az látványos.
Annyi hogy ez már az AVR alacsony szintű programozásának része, viszont még az ATmega doksijában is találsz hozzá így leírást.Az AVR procinak ami az Arduino-ban található van három belső időzítője amelyet lehet programozni és ezek a fő program működésétől függetlenül csinálnak dolgokat, tehát a végrehajtási szálon futó programot nem befolyásolják közvetlenül, viszont ha szeretnéd tudnak megszakításokat generálni a programodban, vagy a programodból menet közben is tudod őket módosítgatni. De akár totál magukra is lehet őket hagyni és generálják a négyszögjelet amíg áramtalanítod a lapot.
Röviden az alábbi dolgok kellene ahhoz amit szeretnél:
- órajel osztás (clock divider), az Arduino 16Mhz-es órajelét leosztva generálsz egy másik órajelet az időzítőnek. Nyilván a 16Mhz nagyon gyors, tehát előbb ezt közel kell hozni a neked kellő 4kHz-es jelhez. 1, 8, 64, 256, 1024-es leosztások léteznek. Pl. 1024-el leosztva 15,625 kHz-es jellel dolgozó időzítőt tudsz csinálni.- PWM jel rákapcsolása valamelyik kimeneti tűre (Compare match output, ha az időzítő eléri a limitet, invertálja egy tűn a kimenetet, ergó kapcsolgat 0V és 5V között amivel négyszögjelet kapsz)
- időzítő felső határ (timer top limit), ez pedig a felső határt mondja meg. ha nem piszkálod ez alapból 0 vagyis amikor túlcsordul az időzítő akkor generál váltást.
Tegyük fel hogy pl. leosztod az órajelet 1024-el. Ekkor ugye 15625kHz-es négyszögjelet kapsz ha az rá van kapcsolva valamelyik kimeneti tűre. 16 bites időzítő esetén ekkor még beállítod a felső limitet 800-ra vagy 4000-re és úgy kell konfigurálni az időzítőt hogy a limit elérésekor nullázódjon. Ekkor ugye kezdi előről, ergó pont azt csinálja amit szeretnél.
Sajna én is régen csináltam már ezt így végig kellene olvasni hogy melyik időzítő mód tudja pontosan ezt amit leírtam neked. De talán ez már jó kiindulási alap
-
nyogo83
senior tag
Hali!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Fôként idôzítés, PWM jel generálás ügyében. Röviden a lényeg, hogy változtatható frekvenciájú(800-4000Hz), változtatható kitöltési tényezôvel rendelkezô PWM négyszögjelet szeretnék generálni, megadott idejig.
Az addig stimm, hogy a "beépített" PWM jelet nem használhatom, mert az fix frekvenciájú, a jel generálást még meg is oldanám. Az arduinora még egy TFT panel is van kötve, amin frissiteni kell a megjelenô adatokat. A gond ott kezdôdik, hogy pl az idôtartam mérése abszolút nem pontos, gondolom a képernyô frissités kódja "megnyújtja". A PWM jel generálás kódjának még nem álltam neki, mert valami ténylegesen pontos módszert szeretnék rá találni. Delay, milis stb felejtôs szerintem.
Van valami ötleted? Esetleg a belsô timert közvetlenül elérve próbáljam meg? -
Melorin
addikt
Szia!
És szerinted egy Nano-val vagy valami extra alap Arduino-val [link]ha összeszerelem az RF adót, más nem is kell hozzá csak táp? Mert akkor a külső adó egységnek nem vennék egy teljes értékű Arduino-t és még kisebb helyen is elférne.
Amúgy láttam olyan kiegészítőt amilyet te linkeltél, csak 2.4Ghz-ben [link]. Ott egyben van elvileg a vevő és az adó csak egyszerre nem vesz és ad, de az nem gond ebben az esetben.
És akkor vennék kettőt, egyet a külső egyet a belső egységhez. -
DarkByte
addikt
Szia!
Megoldható amit szeretnél. 315Mhz-es sávra vannak olcsó transmitter megoldások. Igaz ezek úgy tudom egy irányúak de ez valószínűleg elég is a feladatra.
Erre gondolok: [adó] [vevő]
Ehhez hasonlót itthon is találsz.Az Arduino-hoz kell gyártani egy jól szigetelt dobozt és valahogyan megoldani a tápellátását. Akku és esetleg meg lehet támogatni egy napelemmel.
Szerintem kezdésnek az Uno is bőven sok lehetőséget ad de ha van rááldozható kereted a Mega-val biztosan nem bánod meg. Sajna azt nem tudom hogy a shield-ek kompatibilisek-e az Uno és Mega között. Az Uno-nál kisebbekkel tutira nem. -
Melorin
addikt
Sziasztok!
Tegnap bukkantam rá az Arduino-ra, ami pont egy olyan kütyü, ami hiányzott az életemből már egy ideje, csak nem tudtam róla hogy létezik
Szeretnék első lépésben készíteni vele egy időjárás állomást, csak nem tudom hogy kezdjem el, melyik fajta lenne jó nekem. A későbbi bővítések miatt nem a legalapabbal kezdeném. Szeretném az akváriumomat is ezzel vezérelni, meg talán más dolgokat is.Milyen shieldekkel ajánlanátok melyik Arduinot?
Meg lehet azt is csinálni, hogy egy kisebb Ardu egy jeladó lenne a kertben, ami RF jelet küld a komolyabb belső egységnek? -
DarkByte
addikt
Arduino képregénnyel elmagyarázva: [link]
-
DarkByte
addikt
Apropó nekem most jött meg az NFC board-om, az imént próbáltam ki: [link] Most már agyalhatok rajta hogy hogyan gyógyítom össze valami Android-os progival
-
DarkByte
addikt
A példák között linkelt fényre menő robotnál is direktben az Arduino-ra van kötve a stepper. Elmenni elmegy, de látszik az Arduino power LED-jén hogy jócskán leterheli. Igazából valószínűleg az se jó hogy ilyesmit az USB-re terhelsz. Ezeket külön tápról (pl. DC táp, akku) kellene üzemeltetni és az Arduino-nak csak jelszintű kapcsolást csinálnia.
-
eXodus
őstag
-
doc
nagyúr
en a DX-rol rendeltem: [link]
vannak 65-70 darabos csomagok 3-4 dollar kozotti aron (postakoltseggel)illetve vannak egyszinu csomagok, sima lecsupaszitott veggel (ez foleg aramkorbe forrasztasnal jo), pl. 1000 darab 4 centis piros, 3.20-ert
a vegyes csomagban tobbfele meret van, abbol szerintem erdemes kapasbol ket csomagot rendelni
-
sitju
csendes tag
Sziasztok!
"jumper wire cable"-öket honnan tudnék szerezni? Láttam egy amerikai oldalon 10db-ot 4,5usd körül. Tényleg ilyen drága? Hogy hívják ezt magyarul és honnan tudnám beszerezni?
Erre gondolok: https://dlnmh9ip6v2uc.cloudfront.net/images/products/9/1/9/4/JumperWire-Male-01-L.jpg
köszi -
DarkByte
addikt
válasz
Flashback #77 üzenetére
Ha csak egyszerű szenzorokat akarsz meghajtani elvileg nem kell hozzá semmi külső táplálás. A gépről amit az USB-n keresztül kap az elég. Szenzorok illesztéséről elég sok infó van erre: [link] Viszont ha elsősorban szenzorokkal akarsz foglalkozni lehet érdemes beruházni egy sensor shield-re is: [link]
-
Szeretnék elkezdeni Arduinozni.
Kezdésnek pár érzékelő adataival kezdeni dolgokat. Megtanulni a használatát.
Mi kell a kezdő pakkhoz?
Arduino ATmega2560-16AU
Áram forrás kell hozzá? Melyik a leg-probléma mentesebb?
A képernyő gomb shieldHova jönnek akkor az érzékelők?
-
DarkByte
addikt
Valaki akart itt automata bicikli sebváltót. Nos, más is gondolt rá: [link]
-
kacsandiz
újonc
Vagy magyar webáruház Arduino és kiegészítők beszerzésére: Ardushop webáruház
-
nzozz
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Aki esetleg még nem hallott róla és érdekeli a téma: a TavIR 60 napos, ingyenes, email alapú, elsősorban kezdőknek szóló Arduino tanfolyamot indított! -
Magnat
veterán
Hi,
most kezdtem el nézegetni ezt a csodát, elektronikához nem sokat lövök, programot írtam már
Az lenne a kérdésem így első nekifutásra, h van-e vmi lehetőség webszervert futtatni egy ilyen kütyün? Persze nem egy több száz useres kiszolgálóra gondolok, csak annyi lenne a dolga, h vmi jelszavas azonosítás után egyetlen értéket tudjak módosítani és tárolni. A kütyü célja az lenne, h egy hőmérő szenzor segítségével a megadott érték alatt egy 12 voltos relét zárja, ha meg az érték a beállított + x értéket vette fel akkor nyissa. Tehát gyakorlatilag egy távolról browserből vezérelhető termosztátot szeretnék csinálni. -
DarkByte
addikt
Ok, simán csak megtévesztő a rajz mert ugyanazt a színt használja több eltérő feladatú vezetékhez. A kék és zöld vezetékek külön külön mennek egy-egy lapra az Arduino külön portjaitól. Az egyik vezeték a léptetést indítja, a másik pedig az irányt mondja meg. Elég egyszerű cuccnak néz ki. EasyDriver a neve a lapnak és a SparkFun-nál kapható például.
-
DarkByte
addikt
Keresgéltem és ezt találtam hirtelen: [link] Videó is van: [link] A driver panelt kell 4 kábellel összekötnöd az Arduino-val, illetve kell egy külön 5V-os táplálás a panelnak ami utána ellátja a motort is (motrokat jellemzően nem szabad Arduino-ról működtetni direktben, az ATmega portjai nem bírnak el ekkora terhelést). Ehhez pl. venni kell egy dugasz tápot külön. Ez amúgy is kelleni fog mert a CNC-ben lévő összes cuccot tuti nem hajtja el az Arduino egymaga.
Itt van egy külön kapcsolás is forráskóddal ami a ULN2003 driver chipet közvetlenül használja egy próba NYÁKon: [link] Ez lehet még olcsóbb is. Arduino-s hivatalos tutorial is van hozzá: [link]
-
Zotya984
senior tag
Arduino nagyon jó bővíthető, fejleszthető.
Viszont ezt a motort és vezérlőt hogy a pitlákba kell rákötni?
Találtam linket ahol 1 rá van kötve de nekem 3db vezérlőt kellene rákötni.
Valaki tud megoldást? Vagy kapcsolást? -
DarkByte
addikt
Továbbra is tartom azt a nézetemet hogy az Arduino kiváló ugródeszka a későbbi projektek felé. Lehet hogy árban hasonló egy ARM Cortex M3 alapú lap, de azokhoz közel sem látok akkora közösséget mint az Arduino-hoz. Illetve egy kezdő nem fogja az Arduino-t kevésnek érezni elég sokáig. Az a 16KB flash memória elég sok úgy hogy nincs OS a gépen.
Ha már ARM egyébként van a Maple nevű ARM megfelelője az Arduino-nak ami ráadásul láb kompatibilis is vele: [link] Csak én itt már úgy érzem hogy pár ezressel többet rádobok és kapok egy Papilio-t ami egy FPGA és egy teljesen új dimenziót nyit meg.
-
tvamos
nagyúr
En 3x eve kezdtem Legozni, es arra tanitott meg, hogy a szabalyokat (hasznalati utmutato) igenis fel kell rugni! (De azt hiszem, te is valahol ezt irod!) Ez regen volt, most mar egeszen mas hatarokat feszegetek. Ahoz meg jol jon az ARM Cortex...
(No megint itt volt egy Arduino-fan. O a baratom... de Arduino kerdesben nem ertunk egyet.) -
lapa
veterán
nekem mindegy minek hívod. szerintem univerzális modellező eszköz korhatár nélkül (végülis 3d nyomtató, ha úgy tetszik). engem olyan dolgokra tanított meg, ami megváltoztatta az életem; azt ahogy látom a világot. megtanított például rá, hogy az egész világ apró darabkákból épül fel, amiből a szabályokat betartva kis kitartással bármit megépíthetek. a motorika fejlesztése is azért válik hatékonnyá, mert szívesen és bármit építhet belőle az ember, végtelen számú a kombináció.
a motorikán felül meg azért jó hatással van a látásra, a fantáziára, problémamegoldásra, a térlátásra meg egy csomó agyi funkcióra, aminek még a nevét sem tudom. megfogadtam hogy a gyerkőcöknek ezt meg legalább két idegen nyelvet adok, akkor már el vannak indítva akárhogyan is lesz. egyébként nekem a fémépítő is nagyon szimpatikus, csak a lehetőségek ott azért jóval korlátozottabbak voltak. de szerintem eleget offoltunk (azaz offoltam).
-
tvamos
nagyúr
Amikor fiatal voltam nem volt penzem Legora. En femepitovel oldottam meg mindent. Az autogyarak meg agyagmodelekt csinalnak. Az attol meg gyerek jatek, meg sar marad.
De szerencsere mindenrol mas velemenye van az embereknek.
Pl. nekem beteg a fiam, es Legozok vele, azzal probalom javitani a finommotoros kepessegeit. Akkor gyogyszer? (Vagy hogyis mondjal.) Gyogyaszati segedeszkoz?
-
lapa
veterán
a Babbage-féle mechanikus számológépet is megcsinálták.
-
lapa
veterán
ezzel továbbra sem értek egyet. egy 3x3-as puzzle gyerekjáték, és felnőttként nem jelent semmilyen szellemi kihívást. ha a lego nem tudna szellemi kihívást jelenteni felnőtt korosztálynak, akkor nem játszanának-alkotnának vele a felnőttek bámulatos dolgokat. tényleg mérnöki színvonalon, csak pár kiragadott példa: ablaküvegen felmászó robot, torsen-difi, levegővel hajtott dugattyús motorok, rubik kocka kirakó, szó szerint akármi. de megnézheted a legújabb csúcsmodell unimogot is, egy tökéletesen működő modell minimális méretben. tényleg csak pár:
egy
kettő
három
négy
oké, ez nem is nxtmint írtam ezek sokkal inkább mérnöki-tervezői feladatok, a programozás csak részletkérdés.
szóval játék, de definíció szerint nem gyerekjáték. bár nem tökéletes példa, de ott van a gimp grafikai program (mondhatnék mást is). leültetem elé gyerkőcöt, és rajzolgat vele. mégsem gyerekjáték, mert sokkal több lehetőség van benne.
persze bonthatjuk a dolgot, mert ma már szépen el van különítve egymástól a lego és a technic. de még akkor sem ilyen egyértelmű, hogy a lego gyerekjáték, és esetleg a technic komolyabb. legoból is építenek olyan dolgokat, hogy az ember csak tátja a száját.
-
tvamos
nagyúr
Hobby CNC-hez nem kell meg ARDUINO se, csak egy parhuzamos pprt meg leptetomotor vezerlo vegfok. Filleres cucc....
De ez a szobabiciklis otlet tetszik! Google-lel osszedrotozva.
Veszek is egy gorgot a bicajomhoz telire. Kell egy par hidraulikus henger is, hogy a jardara fel-, leugratast szimulalja... -
Tim82
félisten
-
Zotya984
senior tag
-
DarkByte
addikt
Sok sikert!
Illetve azért szerintem érdemes jobban körüljárni a témát. Az Arduino filléres tétel de gondolom a CNC-hez való cuccok már nem ennyire olcsóak. Legrosszabb esetben a linkelt ReplicatorG tervezővel tudsz dolgozni, bár ötletem sincs az mennyire jó program. Én utoljára AutoCAD-el csináltam pár dolgot még középsuliban de az még a CNC-zéstől elég messze van.
A témától függetlenül azrét még bőven lehet mit csinálni Arduino-val. Nekem most egy Commodore 1541 floppy emulátor projektem fut: [link] Már firmware-be égetett programot be tudok tölteni a C64-en, ha lesz időm folytatom a CBM DOS és a floppy szektor szintű felépítésének emulációjával.
Illetve ha már Floppy, neten számos ember zenélteti Arduino-n keresztül a 3,5"-os floppy drive-jait mintha MIDI hangszerek lennének. Ez például kimondottan álkoppanós: [link] Ezt is szeretném után építeni, 3 floppy-t és egy ATX tápot már el is különítettem a célra
-
DarkByte
addikt
Úgy látom van hozzá interpreter firmware: [link] Elvileg csak annyi hogy ezt letöltöd, a leírás alapján beállítod a megfelelő értékeket a sketch-ben, feltöltöd az Arduino-ra, ezután pedig össze kell kapcsolni az Arduino-t a Mach3 programmal. Az Arduino virtuális soros portként látszik a gépen, a legtöbb géppel kapcsolatot tartó firmware ezt használja ki. Vagyis itt a G-Code-al leírt fájlt kellene tudnia az általad linkelt programnak küldenie a soros port felett az Arduino-nak. A listában szerepel az RS232 kommunikáció (bár segédeszközt emleget, szóval csak óvatosan), tehát valószínűleg ez is pipa, viszont gondolom alaposan be kell kalibrálni. Viszont ezzel a tervező progival tutira megy, ezt írja is a Wiki: [link]
Persze mivel nincsenek CNC készítéséhez eszközeim, így csak a Google alapján tudok nyilatkozni.
-
DarkByte
addikt
Megteheted azt is hogy magát az Arduino progit írod meg úgy hogy fixen egy valamit tudsz vele kimaratni. Viszont ha több mindenre akarod használni a gépedet akkor hosszútávon ez nem valami jó megoldás. Illetve gondolom hogy direkt erre kitalált CNC progival jóval könnyebb grafikusan megtervezni amit szeretnél mint hogy leprogramozod pontról-pontra a marási algoritmust.
Viszont szerintem ilyen programot találsz készen az Arduino fórumban amit valószínűleg csak fel kell töltened az Arduino-ra plusz elindítani a PC oldali programját ami fogadja a CNC fájlt. Ezeknél viszont megvan hogy a szervókat az Arduino melyik tűjeire kell rádugni.
-
szaszlaci
addikt
HobbyCNC-t nézted már, ugye?
"váz is kell"
Talán az a legnehezebb az egészben! -
tobal
tag
A kezdők figyelmébe ajánlanám a Metaboard nevű cuccot. Ez egy Arduino klón, amit bárki összeforrasztgathat otthon. A budapesti hackerspace-ben még vannak is előre elkészített kitek, amiket bárki megvehet potom összegért.
-
Zotya984
senior tag
Üdv
Egy kicsit lehet nagyot tévedek DE:
Léptetőmotor és
Léptető motor vezérlés és
Arduino alaplap Felhasználásával lehet egy kis CNC gépet építeni???
(még a programozó szoftver és váz is kell de megoldható NEM?) -
Danex
addikt
A sebességgel való vezérlést azért nem tartottam előnyösnek, mert ha egy meredekebb gátoldalon akarok felmenni lendületből, akkor ugye ott drasztikus a sebességcsökkenés ami azt eredményezné, hogy egyszerre kéne váltania 3-4 sebességet is ami nem éppen szerencsés, főleg hogy a váltáshoz ugye hajtani kell.
Ebből ugye az is jön, ha lejtőn engedem gurulni, ő már pakolja a sebességeket, de én közben nem tekerek tehát amint rálépek azonnal 3-4 sebességet kéne megint átdobnia a váltónak ami nem túlzottan egészséges.
A másik gondom meg az, hogy pénzem erre októberben lenne, de akkor jön majd a szalagavató, érettségik majd tehát időm nem nagyon lenne rá, utána meg kitudja merre visz a sors és valszeg nem is tudnám használni a kerékpárt :/
szóval majd marad a monitor mögötti tér megvilágítása
-
DarkByte
addikt
Automata sebességváltós kerékpár. Ez tetszik
Inkább arra lennék kíváncsi van-e olyan szervó ami 5V-ról ki tud váltani akkora erőhatást hogy a váltást kezelje. Egyébként miért nem jó a kerék sebessége alapján váltani föl-le? Leméred hogy milyen sebességek között melyik fozokat kényelmes és ahhoz igazítod. Azt kell valahogy lekelezni hogy ha megállsz és még nem váltott totál vissza akkor ne váltson álló helyzetben. Bár lehet ez sem gond igazából.
-
Danex
addikt
Hát nem a sebességet akartam, hanem a pedál fordulatszámát és ha az eléri a megadott értéket akkor a szervo húzzon a bovdenen azaz váltson.
De több dolog miatt is inkább elvetettem ezt a tervem( ugye van, hogy nem mindig tekerünk... és ha picit pihentetem a lábam lejtőn vagy ilyesmi, akkor ugye elkezdene visszaváltani az alacsony (0rmp) miatt... ezt végülis meg lehetne oldani hogy ha 10alá esik az RPM akkor ne váltson, de a másik talán, maga a kerékpárom, hogy nem mindig tökéletes a váltás és azt a gép nehezen érzékelné. Ha meg lemerül az elem akkor meg nézhetnék az egysebességemben
)
(de a monitor háttér megvilágítása viszont már régóta tetszik), szóval később azzal fogom foglalkozni.
-
-
DarkByte
addikt
Egyébként gondolom a bringa sebességét szeretnéd mérni. Kicsit gugliztam, egy Reed kapcsolóra lesz szükséged. A normáli bicikli számítógépek is ezt használják ahogy nézem, ezt kell fixen a villára felrakni és a keréken lévő mágnes közelségében vagy zárja az áramkört vagy megszakítja, attól függően hogy milyen fajtát veszel. A dolgod csak annyi hogy ezt figyeled a programodból, a kapcsoláshoz az Arduino oldalán ott az egyszerű gombos példa (kell egy le vagy felhúzó ellenállás pluszban de semmi más). Annyi a különbség hogy most itt a Reed kapcsolót rakod a mikrokapcsoló helyére. A mérést kétféleképpen csinálhatod. Vagy a loop() függvényben figyeled folyamatosan a változást a bemeneti tűn (sima digitalRead függvény elég), vagy használod az attachInterupt függvényt ami mellet még mást is tudsz csinálni (pl. LCD kijelzőre kiírkálni kiegészítő infókat). Az utóbbi annyit csinál hogy amikor elhalad a mágnesed a szenzor előtt akkor meghívja valamelyik általad definiált kódsort (függvényt), ott pedig ki tudod számolni hogy mennyi idő telt el az előző érzékelés óta (millis() függvény van erre ami a bekapcsolás óta eltelt milliszekundumok számát méri, ebből kell mindig eltenni a korábbit és deltát számolni). A különbségből utána már csak ki kell számítani az aktuális sebességet, amihez ismerni kell a kerék átmérőjét. Ehhez pedig keresni kell valamilyen függvényt a neten, nem hiszem hogy túl bonyolult lenne, elvégre egyszerű fizika.
Én ennyivel indulnék el elsőnek, ha ez megvan akkor lehet mindenféle plusz funkciót ráaggatni
-
DarkByte
addikt
Sikeresen megöltük a témát úgy látom.
-
DarkByte
addikt
Jaj. Sikerült beleszántanom a lelkivilágodba úgy látom. Elnézésedet kérem. Igen, úgy tűnik tényleg nem tudom miről szól a Lego. Azért ha a legtöbb embert megkérdezed mi a Lego nyilván először a játék fog eszébe jutni. Az előtt pedig csak fejet tudok emelni ha Te ezt ilyen szinten űzöd.
Egyébként nyilván mivel programozó vagyok elsősorban a kód részét szeretem csinálni de a hardvert bütykölni is jó dolog. Teljese más dolog úgy programozni valamit hogy amin fut azt saját két kezeddel rakod össze. (nyilván itt is bele lehetne kötni hogy az Arduino eléggé készen alád ad mindent de valahol el kell kezdeni. Külön vettem már egy ATtiny-t amit ki is próbáltam. Az tényleg csak egy chip, minden mást neked kell köré építeni).
#22: Azt nem értem miért is erőlködünk ezen. Én tudom hogy a mikrokontrollereknél létezik komolyabb dolog a világon. Az FPGA témában elég közel vagyok ahhoz hogy tényleg veszek valami kezdő készletet és abba olyan procit szintetizálok magamnak amit nem szégyellek. ARM témában pedig majdnem lett Raspberry Pi de aztán meguntam a várakozást rá. Mostanság pedig Beagleboard vagy a pont ma talált Gooseberry között vacillálok. Arra van Linux, lehet berhelni az OS-t. (bár ezt megmondom őszintén meguntam mostanra, pár éve saját magam raktam össze egy router OS-t mobilnetes modemhez és az elég kiégető volt, persze sokat tanultam közben).
Viszont ez a téma most az Arduino-t akarta bemutatni, mert úgy láttam a többségnek itt Prohardveren ez újdonság. Ráadásul olcsó, kezdőbarát és kevesebbet kockáztat vele aki ezzel indul. A közösség is jó nagy köré.
Én nem értem csak mit akarunk kihozni ebből? -
quarros
tag
Hát igazából csak egy Arduino UNO vagy egy Seeeduino kell mert a servok -tól függ hogy mekkora meghajtást igényelnek (hány volt hány amper) és nem hiszem hogy gigantikusakra lenne szükséged. A mágneses érzékelést simán meg lehet oldani egyetlen HAL szenzorral, sőt ha nagyon "rafkós" akarsz lenni akkor még tudod mérni esetleg a nyomatékot is a pedálon de levetítve ez egy bemeneti jel (HAL) és két vezérlő kimeneti jel. Szóval nem bonyolult megcsinálni.
Ami bonyolult az megtalálni az ideális matematikát (mikor váltson, mikor nem) -
Danex
addikt
Teszem azt egy automata kerékpárváltóhoz nekem kéne az alap, egy szervóvezérlő shield, egy mágneses szenzor amivel majd a pedálozás számát mérem, és 2 szervó motor a váltórészhez?
Egy ilyen leprogramozása egy mondhatni abszolút amatörnek van esélye?
-
tvamos
nagyúr
" "Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van
kitalálva erős marketinggel"
azért ez kicsit erős. megkockáztatom hogy fogalmad sincs
miről szól a legozás"Mindenkinek masrol. Es szerintem is igaza van, ez csak egy gyerekjatek, eros marketinggel. De persze, jo gyereknek lenni! Arrol nem is beszelve, hogy az epitoelemeket felhasznalva sokmindent lehet vele csinalni, megoldani, es a legos fiuk sem hulyek, probaljak a "nagyfiuk" szentimentalitasat kihasznalva megtobb cuccot eladnj. De alapvetoen akkor is gyerekjatek!
-
lapa
veterán
"Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van kitalálva erős marketinggel"
azért ez kicsit erős. megkockáztatom hogy fogalmad sincs miről szól a legozás és milyen szellemi teljesítmények materializálódnak általa milyen széles közönség által. esetleg nézz szét jutubon miket épít pár "örök gyerek". olyan robotok vannak nxt-vel, amiket otthon átlagemberként máshogy nem is tudsz megépíteni. van, hogy hónapokig vagy akár évekig agyalsz megoldásokon, ötleteken. én például már hónapok óta tervezgetem agyban egy adott terepjáró felfüggesztésének és meghajtásának hű mását, minden egyes részegységet egyenként sokszor megrágva. gyerekként ezt egészen más színvonalon csinálja az ember. márcsak azért is, mert lövése sincs hogyan néz ki egy terepjáró felfüggesztése igazából.
oké, hogy Aurdinon a szenzorok meg chipek megvannak, de a hardver az igazán necces. azért egy legalább alapszinten mozogni tudó robot elkészítése nem triviális, és messziről ismerve az rc modellezés árait egyátalán nem lesz olcsóbb-gyorsabb-jobb-újrahasznosíthatóbb a végeredmény. az nxt az tényleg csak a torta habján a cseresznye, az intelligenciát ki tudod váltani addig is a saját agyaddal meg kezeiddel (ahogy irányítod a motorokat). a hardvert nem lehet kiváltani, azzal együtt kell felnőnöd.
csak képzeld el, hogy egy ilyen primkó cuccot mennyi idő meg pénz megépíteni. legoból meg összekotrod két délután alatt, aztán ha meguntad minden darabját újrahasznosítod akárhol. ár / érték arányban verhetetlen, mert nem csak egy adott dolgot építesz, meg mert robotozás előtt már az egész gyerekkorod végigjátszottad ugyanazokkal a kockákkal. aztán a gyereked megcsinálja ugyanezt, ugyanúgy 30 év múlva mert olyan a tűrése. de bekockáztatom, hogy az unoka is. erről azért nehéz úgy objektív véleményt formálni, hogy nem ebben a világban nőttél fel. az nxt csak egy folyamat legmagasabb lépcsőfoka, feltételez egy nagy halom meglévő kockát, meg komoly építeni tudást.
én nem azt mondom, hogy kötelező valami önjáró herkentyűt vagy plottert építeni, csak ezzel indult a poszt. nekem nem is teljesen világos, hogy mi a cél. működő hardver vagy csak az algoritmus szépsége? ahogy értem inkább az utóbbin van a hangsúly, csak akkor nem értem mi köze az nxt-hez, nemhogy nem egy liga, de mégcsak nem is ugyanaz a sportág (feltaláló-tervező-mérnök vs. programozó). ami teljesen rendben van, csak összehasonlítani nem célszerű őket.
-
tvamos
nagyúr
Ebben microchip van, ezt biztosan nem fogom ajanlani.
Annal inkabb ezt:
www.stm32circle.com/hom/index.php(#20 ) DarkByte,
Majd elerulom a vallashaborut, ugyis anti-arduino-fan vagyok, de:
1. Ha megszakitasokat akarsz programozni: C, assembly
2. Ha otleteket megvalositani: egy rendes real time OS
Ez a velemenyem, + ha Arduinozol, az mar rogton nem sebesseg optimalizalt! -
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Örülök hogy ennyiőtöknek tetszett az írás.
tvamos: Nézd, aki most ismerkedik a területtel annak az Arduino is sok kellemes percet tud okozni. Én is kacsintgatok ARM és FPGA irányba, de egyelőre még ezen a területen is van olyan amit nem próbáltam ki. Személy szerint én közel két évig tanultam programozó technikusi oktatásban kiegészítőleg mikoelektronikát és nagyon érintőlegesen mikrovezérlőkről is tanultunk de gyakorlatba átültetve sosem sikerült kipróbálni a dolgot, a középsulinak nem voltak rá eszközei. Egy ilyen Arduino lap viszont már van olyan olcsó hogy simán bevállalható próbaképpen. Nekem a kezdő készletem (Uno + próbanyák + dugdosós kábelek egy tucat LED, speaker, mikrokapcsoló) kijött 10 ezer alatt. Ez nem elhanyagolandó tényező.
Másrészt a mikrovezérlők világa érdekes terület azoknak is akik nagygépes programozási nyelvek felől merészkednek a területre (pl. én főleg Java-val keresem a kenyerem) mert teljesen más. Meg kell tanulni spórolni az erőforrásokkal, megtanulni hogyan működnek a megszakítások, ha a projekt megkívánja időzítéseket pontosan követni. Arról nem is beszélve hogy az elektronika területe is viszonylag újdonság. Többségünk tanult alap kapcsolásokat, illetve fizikából is ismeri az alapfogalmakat. De kitalálni egy kapcsolást majd azt működő formába önteni általában jó kis logikai feladványA kezdőknek pedig egyébként is kell a segítség és ezt az Arduino maximálisan megadja. Elég megnézni a hivatalos fórumot. Többször volt már kérdésem és rekord sebesség alatt válaszoltak rá, pedig lehet már más is feltette ugyanazt egyéb formában (példa értékű a hozzállás).
szaszlaci: Így van. Főleg Deal Extreme-en. 4 ezer forint körül jött ki az én Uno-m ha jól emlékszem. Igaz a szállításra várni kell, de ennyit megér hogy ingyen küldik el.
lapa: a Lego-nál természetesen a márkát is busásan megfizeti az ember. Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van kitalálva erős marketinggel, az Arduino-val pedig hobbisták prototípizálnak és egy közösségi projektről beszélünk. Viszont mindkettő kiváló szabadidős tevékenység
PPatrik: a videók között kollégám robotját látjátok amit még az én lapommal üzemelt be amíg a sajátja nem érkezett meg. Azóta vett egy Bluetooth modult Deal Extreme-ről és meg akarja csinálni hogy Android-os app-al lehessen távirányítani.
hibavissza: gyakorlatiasabb és érdekesebb lenne az oktatás, ami szerintem nagyon jól ki tudná egészíteni az elméletet.
Duracellm...: ha tetszik nyugodtan vágj bele. Nagyon egyszerű nyelve van és mondjuk ha a Jeremy Blum videók alapján haladsz ott el is magyarázza hogy a program miért működik úgy ahogyan.
vtechun: az tuti. Mikrovezérlővel már nagyon sok mindent megcsináltak. Igazából ha belegondolsz az új mosógépeknél a program vezérlést is egy ilyen uC csinálja. Ha valaki nagyon elszántnak érzi magát simán felújíthat egy régi analóg órás mosógépet úgy hogy egy Arduino vezényelje le a mosóprogramot
De neten láttam valahol csirkeól ajtó nyitó/záró szerkezetet is, ami figyelte egyrészt a mozgást, másrészt pedig fényérzékelővel a világosságot, és annak függvényében magától nyitotta/zárta a baromfikra az ólat.
-
vtechun
veterán
Hm, ezzel biztos sok erdekes dolgot meg lehet csinalni
-
törölt tag
Teljesen jó kis kedv csináló!
Ez marha egyszerűnek tűnik az én nem számottevő előképzettségemmel is, ami a programozást illeti
-
TeeBee73
veterán
Köszi a cikket, ment a könyvjelzők közé!
Mi anno. Z80-nal oldottunk meg a dolgokat. -
quarros
tag
Alternativákat végestelen végig lehetne sorolni, de most arduino-ról beszéltünk, és elsősorban kezdőknek. Ezek az ARM Cortex-M3 -as eszközök szépek, jók, erősek, alacsony energia igényüek, de tizedannyi információ -sem áll rendelkezésre a programozásukhoz mint arduinónál. De ha mindenképpen erősebb mikrokontrollert akarsz fejlesztéshez akkor inkább ajánlj egy ChipKit -et (arduino kompatibilis nyák egy 32 bites 80 Mhz -es mikrokontrollerrel)
De egészen öszintén eddig még egyszer sem futottam bele olyan helyzetbe, amikor a mikrokontroller teljesíténye limitált volna (mondjuk van mega-m is). Olyan viszont már volt hogy kifogytam a szabad lábakból, de akkor vagy egy ArduinoMega -val vagy I2C buszos port expander -rel tökéletesen megoldható volt.
-
kpityu2
őstag
Arduino programozás grafikus felületen ( kb. 0:30-tól): firefly-for-grasshopper
-
tvamos
nagyúr
Ha valami, akkor ez:
STM32L-DISCOVERY
Ezen mar van egy utos processzor is!!!
Nem azok a gyengusz 8-bitesek! -
Muki94
aktív tag
Éppen keresgéltem DX-en az Arduinokat, hogy belinkelhessem, erre tessék, már megtetted
Robot programozás mindig is érdekelt, Festo Robotinoval már volt huzamosabb ideig dolgom, persze az inkább matematikai számításokra épül, nem pedig valódi programozásra.
Suliban van Mindstorms robot, de abból valószínűleg kimaradok...
Viszont jövőre tanuljuk a mikrokontrollereket, úgy érzem ideje lesz közelebbről is megismerkednem ezekkel a hobbista platformokkal.
Alternatíva lehet még a Texas-féle Launchpad, msp430-cal, ami már-már nevetségesen olcsó!:
MSP430 LP -
hibavissza
veterán
minden általános iskolában kötelezővé tenném. nagyon jó móka lehet ezzel ismerkedni a minket körülvevő világgal.
-
WhiteWalker
nagyúr
hogy mik vannak
, igazi hobbi elektronika zseniknek remek időtöltés
-
lapa
veterán
igen és nem. több cég szakosodott mostanra fejlettebb / nagyobb teherbírású (fém) aktuátorokra meg gyorsabb / pontosabb szenzorokra. nem követem az eseményeket, de korábbról konkrétan emlékszem, hogy egyensúlyozáshoz kusztom távolságszenzor kellett egy adott projektben. meg nagy játék lehet a kamera is, nem tudom mennyire szabadon programozható. teniszpályán labdát össze tud szedni vele, az tuti.
az 1 fok meg olyan, hogy ha már fogaskerekek vannak a játékban elbuktad a pontosságot. szóval azért ennek a műanyagvilágnak megvannak a korlátai. ha most összeszedném hány láthatóan bekopott tengelyem meg szétkopott fogaskerekem van, pedig a komolyabb terheléseknél már olajoztam meg ilyenek...
-
PPatrik
aktív tag
Tetszik, majd tovább lépésnek lehet kipróbálom nxt helyett, egyenlőre nekem az is elég, de azzal most két keréken egyensúlyozgatva megy és laptopról tudom irányítani, vezérelni és fölmegy a 30°-os emelkedőn is.
lapa: tudod miért kerül az annyiba?
válasz: olyan pontos, hogy tud 1°ot fordulni ezt nem is lehet észrevenni szemmel, de amikor egyensúlyozni kell, akkor meglátaszik. -
lapa
veterán
lego mindstorms.
persze a baj az, hogy a mindstormsban se (csak) a nyák kerül sok pénzbe, hanem a motor meg a többi legoelem. azért ott jelentős darabszámú készletet kapsz. szóval az agy hiába van kiváltva...
mondjuk nekem eddig bejött a módszer, hogy a még legozni nem tudó kicsiny gyerkőc gondosan válogatott technic legokat kap, amikben vagy motor, aktuátor, oriás kerék vagy más hasznos elem van. ezek nem esnek szét, mint a sima legok, és elég nagyok és működőek, hogy élvezet legyen egy kisgyereknek is játszani velük.
hogy később telik-e legoagyra ezekhez, azt nem tudom. de azt tudom, hogy nekem sokkal neccessebb volt anno mindenféle szedett-vedett motorokkal (volt hogy kilós aro hűtőventi motorral) meg befőttesgumi-meghajtással kellett a robotot megépíteni. "agynak" a piko trafó meg egy sor kapcsoló is bőven elég volt...
mondjuk abban az időben még nem volt mindstorms, inkább a control centerre nyáladzott a nép.
-
quarros
tag
A cikkben emlitetteken kivül még jó hely arduino-s cuccok beszerzésére:
Seeedstudio és DFRobot -
szaszlaci
addikt
"Remélhetőleg sikerült felkeltenem az érdeklődésedet"
Sikerült hát, és a legjobb, ahogy nézem, nem egy vagyon! -
tvamos
nagyúr
Jo cikk! Ugyi vagy!
Az ARDUINO-t nem szeretem. Talan tul sokat dolgozok MCU-kkal. Es nekem az AVR mar kicsit lejart lemez... vagy 5 eve nem programoztam ilyet.
De van ARMDUINO is mar! Az azert fincsibb! Nothing but SPEED! -
törölt tag
Digi hőmérő egy marék kábel, kijelző, és az agy.
[link] -
Galdius
csendes tag
maradok a jó öreg atmega 128-amnál
-
Otisz
őstag
Ez nagyon érdekes és élvezetes cikk volt!
-
Picike8
aktív tag
Ez érdekes...de tetszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- SzoftverPremium.hu
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged