- Milyen okostelefont vegyek?
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 200 Pro - mobilportré
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Programozni az Arduino sem fog megtanulni helyetted. Ezt az energiát neked kell beleölni. Keress valamilyen C/C++ tutorial-t a neten és szedd fel kicsit magad tudással. Az alapján amit elsőnek írtál kódot nekem úgy tűnik leginkább ez lesz a probléma. Nem látod még át mi miért van a kódban, amit letöltesz annak mi a szerepe.
Még akinek ez a szakmája is tud véteni szép számmal hibákat, ezt csak a tapasztalat fogja eloszlatni teljesen. Még 4 év programozói tapasztalattal a hátam mögött is találok a mai napig olyan dolgokat hogy ketté füstöl a fejem
Kitartás és meg fogja hálálni
-
ielektros
senior tag
Ez elofordul. Ne keseredj el, nem az Arduino lesz a vetkes szerintem
. En is eppen egy 4digites 7 szegmenses kijelzovel zsonglorkodom. MAX7219 ic-vel. Ahhoz is van kesz library. Playground
-
DarkByte
addikt
Uhh, itt sok baj van.
- Először is javasolnám hogy olyan helyre telepítsd az Arduino IDE-t ahol nincs szóköz az útvonalban.
- Úgy látom valami spéci build-et szedtél le a fejlesztői környezetből. Nem emlékszem pontosan de ezzel a WProgram.h-val én is szívtam már. Azt hiszem ez megszűnt egy ideje, csak a nagyon régi IDE-kben van de nem emlékszem pontosan. Szerintem inkább tedd fel a legutóbbi stabilt az Arduino oldaláról: [link] és válaszd a Nano-t a board menüben. -
DarkByte
addikt
Neked csak ez a fájl érdekes ami a minta projekt: [link] A lib-et egy az egyben felhasználhatod amit linkeltek.
A kódban a setup() alatti rész inicializálja a modult (beállítja rajta az időt), a loop() függvény ezután megy körbe körbe és a soros porton küldi a gépnek időnként az idő bélyeget.
Ha valami időzítőnek akarod használni a modult igazából annyi a dolgod hogy a loop-ban figyeled a modulról olvasott időt hogy túllépte-e az időpontot amikor kapcsolni kell valamit. Ha igen, akkor valamelyik digitális portra a digitalWrite függvénnyel logikai magas jelet írsz és kapcsolsz relét vagy akármit amit oda megálmodsz.
Amit írtál kódot jó szemantikailag de nem szintaktikailag.
int villany_be = 11:00;
int villany_ki = 20:00;Ez nem jó így. Az int egy egész számot tároló típus, a 11:00 pedig nem egy szám hanem egy karaktersorozat amit a fordító nem tud értelmezni.
Ha megnézed a példa kódot az időt külön részekben kapod meg.
Time t = rtc.time();
Ez kéri el a modultól az aktuális időbélyeget, a t változóban fogod megkapni. Ezután ezen lehet elérni az órát, percet, másodpercet, dátumot: t.yr, t.mon, t.date, t.hr, t.min, t.sec
Ha pl. azt akarod elérni hogy minden nap 11 -kor kapcsoljon be, 20-kor pedig ki akkor csinálhatsz valami ilyesmit:
void setup() {
// Itt beállítod az órát úgy ahogy a példában
}
boolean villanyBekapcsolva = false;
void loop() {
Time t = rtc.time(); // Lekérjük a modultól az időt
if ((t.hr>=11 && t.hr<20) && !villanyBekapcsolva) { // 11 óra után és 20 óra előtt vagyunk és nem ég a villany?
// Ha igen, villany bekapcs
villanyBekapcsolva = true;
digitalWrite(villany_rele, HIGH);
} else if ((t.hr>=20 || t.hr <11) && villanyBekapcsolva) { // 20 óra után vagyunk vagy 11 óra előtt és ég a villany?
// Ha igen, villany kikapcs
villanyBekapcsolva = false;
digitalWrite(villany_rele, LOW);
}
delay(1000); // alszunk 1mp-et mielőtt újra figyeljük a feltételeket
} -
ielektros
senior tag
Hat elobb probald ki az ott talalhato teljes programot. Ott van a linkeden egy teljes kesz "sketch" amit beletudsz tolteni az arduino-ba. Aztan a Sketch-ben levo labakra vezetekezd be a modult. De inkabb forditva.
Vezetekezd ossze, es ird be a progit. Vagy ahogy jol esik
Faradt vagyok.
Ezzel ha megvagy akkor az arduino fejlesztoben talalhato Serial Monitoron fogod latni, hogy mi tortenik. A lekerdezessel majd akkor kezdj el foglalkozni ha egyaltalan mar az latod, hogy mukodik az aramkor.
// Set your own pins with these defines !
#define DS1302_SCLK_PIN 6 // Arduino pin for the Serial Clock
#define DS1302_IO_PIN 7 // Arduino pin for the Data I/O
#define DS1302_CE_PIN 8 // Arduino pin for the Chip EnableA DS1302-hoz is van kesz library de azt nem tudom, hogy melyik verzioval kompatibilis es, hogy mifan terem. Soha nem hasznaltam ezt az IC-t.
-
ielektros
senior tag
Ezzel a library-vel probaltad mar? Bar nem tul fiatal. [link]
En mondjuk inkabb DS1307-el jatszanek. Egyszerubb szerintem es i2c bus-os. Nem 3 wire mint a DS1302.
Azt ertem, hogy mi a celod, csak nem tudom hogyan probaltad eddig es miert nem mukodott.
A Playground-os linken levo peldaval mi a gond vegul is?
-
Melorin
addikt
Üdv!
Végre megérkezett a Nano board. Nagy lelkesedéssel dugtam rá az USB-re, és kiszerettem volna próbálni a Blink programot, de máris belebotlottam egy problémába: feltöltéskor ezt írja ki:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
Ha pedig a "Feltöltés a programozóval" lehetőséggel próbálom, ezt írja:
avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"A neten sokan futottak bele ebbe a hibába, de működő választ nem találtam még.
Tudnátok segíteni? -
DarkByte
addikt
Szia!
Megoldható amit szeretnél. 315Mhz-es sávra vannak olcsó transmitter megoldások. Igaz ezek úgy tudom egy irányúak de ez valószínűleg elég is a feladatra.
Erre gondolok: [adó] [vevő]
Ehhez hasonlót itthon is találsz.Az Arduino-hoz kell gyártani egy jól szigetelt dobozt és valahogyan megoldani a tápellátását. Akku és esetleg meg lehet támogatni egy napelemmel.
Szerintem kezdésnek az Uno is bőven sok lehetőséget ad de ha van rááldozható kereted a Mega-val biztosan nem bánod meg. Sajna azt nem tudom hogy a shield-ek kompatibilisek-e az Uno és Mega között. Az Uno-nál kisebbekkel tutira nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- TUF F15 FX507ZI4 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 4070 32GB 512GB NVMe gar
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Inspiron 14 7440 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő Core 5 120U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Garis ZOTAC GeForce RTX 4070 Ti Trinity 12GB GDDR6X videokártya
- Nokia mobilgyűjtemény - E-series + 2 klasszikus
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest