- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #136 üzenetére
Mindent újra csináltam most, és ezt a hibaüzit írja:
In file included from set_clock.pde:10:
D:\Arduino\libraries\String/string.h:23:22: error: WProgram.h: No such file or directory
In file included from set_clock.pde:10:
D:\Arduino\libraries\String/string.h:58: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:59: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:60: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:71: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:72: error: 'boolean' does not name a type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:78: error: ISO C++ forbids declaration of 'byte' with no type
D:\Arduino\libraries\String/string.h:78: error: expected ';' before '*' token
D:\Arduino\libraries\String/string.h:79: error: expected `;' before 'const'
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In destructor 'String::~String()':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:39: error: 'free' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In member function 'void String::getBuffer(unsigned int)':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:101: error: 'malloc' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h: In member function 'void String::doubleBuffer()':
D:\Arduino\libraries\String/string.h:109: error: 'strcpy' was not declared in this scope
D:\Arduino\libraries\String/string.h:110: error: 'free' was not declared in this scope
In file included from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:192,
from set_clock.pde:14:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h: At global scope:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h:45: error: redefinition of 'class String'
D:\Arduino\libraries\String/string.h:28: error: previous definition of 'class String'
In file included from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Stream.h:26,
from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/HardwareSerial.h:28,
from D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:193,
from set_clock.pde:14:
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h: In member function 'size_t Print::write(const char*)':
D:\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h:51: error: 'strlen' was not declared in this scope
set_clock.pde: In function 'void print_time()':
set_clock:32: error: 'memset' was not declared in this scope
set_clock:35: error: 'strcpy' was not declared in this scope -
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #132 üzenetére
Szia. Eddig is a legújabb verziót használtam.
De ahogy kérted, át tettem egy másik mappába, és így már jóval kevesebb hibát ír ki:
_1302nemjo.ino: In function 'void print_time()':
_1302nemjo:29: error: 'class DS1302' has no member named 'time'
_1302nemjo:33: error: 'class Time' has no member named 'day'
_1302nemjo:60: error: 'class Time' has no member named 'yr'
_1302nemjo:61: error: 'class Time' has no member named 'hr'
_1302nemjo.ino: In function 'void setup()':
_1302nemjo:75: error: 'class DS1302' has no member named 'write_protect'
_1302nemjo:80: error: no matching function for call to 'Time::Time(int, int, int, int, int, int, int)'
C:\Arduino\libraries\DS1302/DS1302.h:72: note: candidates are: Time::Time()
C:\Arduino\libraries\DS1302/DS1302.h:62: note: Time::Time(const Time&)
_1302nemjo:83: error: 'class DS1302' has no member named 'time' -
Melorin
addikt
válasz
DarkByte #130 üzenetére
In file included from sketch_may26a.ino:10:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:23:22: error: WProgram.h: No such file or directory
In file included from sketch_may26a.ino:10:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:58: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:59: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:60: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:71: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:72: error: 'boolean' does not name a type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:78: error: ISO C++ forbids declaration of 'byte' with no type
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:78: error: expected ';' before '*' token
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:79: error: expected `;' before 'const'
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In destructor 'String::~String()':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:39: error: 'free' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In member function 'void String::getBuffer(unsigned int)':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:101: error: 'malloc' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h: In member function 'void String::doubleBuffer()':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:109: error: 'strcpy' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:110: error: 'free' was not declared in this scope
In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:192,
from sketch_may26a.ino:14:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h: At global scope:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/WString.h:45: error: redefinition of 'class String'
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\libraries\String/string.h:28: error: previous definition of 'class String'
In file included from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Stream.h:26,
from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/HardwareSerial.h:28,
from C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Arduino.h:193,
from sketch_may26a.ino:14:
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h: In member function 'size_t Print::write(const char*)':
C:\Program Files (x86)\Arduino Nano\hardware\arduino\cores\arduino/Print.h:51: error: 'strlen' was not declared in this scope
sketch_may26a.ino: At global scope:
sketch_may26a:23: error: 'DS1302' does not name a type
sketch_may26a.ino: In function 'void print_time()':
sketch_may26a:29: error: 'Time' was not declared in this scope
sketch_may26a:29: error: expected `;' before 't'
sketch_may26a:32: error: 'memset' was not declared in this scope
sketch_may26a:33: error: 't' was not declared in this scope
sketch_may26a:35: error: 'strcpy' was not declared in this scope
sketch_may26a:60: error: 't' was not declared in this scope
sketch_may26a.ino: In function 'void setup()':
sketch_may26a:75: error: 'rtc' was not declared in this scope
sketch_may26a:80: error: 'Time' was not declared in this scope
sketch_may26a:80: error: expected `;' before 't'
sketch_may26a:83: error: 't' was not declared in this scope -
eXodus
őstag
válasz
DarkByte #111 üzenetére
Igaz h nem egy kategória, de nagyon hasonló tudásban. (Androidos telefonja lassan már mindenkinek lesz, de senki sem telefonálásra használja.
) Ráadásul az új csak 40$
Sajnos most nem lenne időm ilyennel foglalkozni, de ha lesz akkor én IOIO-t veszek. (sok szenzor, wifi, bt, kamera miatt, ami a telóban van)
-
ielektros
senior tag
válasz
DarkByte #104 üzenetére
Nem konteneres a dolog. Rendes sima ingyenes (allamilag dotalt vagy mi a szosz) kinai postaszolgalat. Ez idobe telik. De rendszerint pl nemetorszagba megerkezik 10-14 napon belul. Ha magyarorszagra rendelek akkor olyan 14-20 nap az atlag. Gondolom azert lassu mert minden esetben a legolcsobb fuvarlehetoseget veszi igenybe az orszagok kozotti transzporthoz. DHL-el altalaban ha rendelek akkor 3-4 nap Shenzhen-bol is meg HongKong-bol is.
-
tolvaj!
őstag
Igazából ahogy a cikket olvastam egy nagyon vad ötletem támadt és azon gondolkoztam el, ahhoz inkább a lepke modul kéne. Tulajdonképpen egy sí/snowboard kabátba integrált mp3 lejátszó lenne a lényeg a hógörgetegék zsebben lenne az usb aljzat. Tudom hogy hasonlót már csináltak de ugye a takeszolás lenne az egészben a lényeg :-)
-
Melorin
addikt
Köszi a linket, el tudok így már indulni azt hiszem.
Ha viszont több szenzort szeretnék rákötni majd, akkor hogy adok mindnek tápfeszültséget? Egyszerűen a V+ lábakat mind egy helyre forrasszam rá a panelen, a 3.3V pin-re?
Egyébként szájbarágósan hol magyarázzák el az Arduinoban rejlő lehetőségeket? Eddig csak olyan oldalakat találtam, ahol volt néhány project, de semmi több. -
DarkByte
addikt
Tegyük fel hogy pl. leosztod az órajelet 1024-el. Ekkor ugye 15625kHz-es négyszögjelet kapsz ha az rá van kapcsolva valamelyik kimeneti tűre. 16 bites időzítő esetén ekkor még beállítod a felső limitet 800-ra vagy 4000-re és úgy kell konfigurálni az időzítőt hogy a limit elérésekor nullázódjon.
Viszont közben gondolkodtam és ez így nem jó. Mint írtam régen csináltam már. Szóval az órajel hatására növekszik a timer értéke. Minél jobban leosztod az órajelet annál lassabban számol előre a timer. Ergó ha 1024-el osztod le a főórajelet akkor a fő órajel minden 15626Khz-es ciklusára növekszik a timer. Ergó vissza kell számolnod hogy mi legyen a top limitje a timer-nek ha 8Khz-es jelet akarsz. Nem akarok okoskodni mert tényleg régen csináltam, olvasd el a doksit amit linkeltem, abban vannak példák konkrét számításokkal.
#93: oké
Bocs még egyszer a kavarásért. Ha van oszcilloszkópod akkor már előnyben vagy. Én anélkül próbálkoztam és úgy eléggé sötétben tapogatózás. Hangkártyával próbáltam digizni a jelet egy fotószenzoron keresztül. Sajna elég gyenge megoldásnak bizonyult de a semminél több. (szegény ember vízzel gőz
)
-
nyogo83
senior tag
Köszönöm ez szuper!
Valami hasonlóra gondoltam, csak nem tudtam hogy mi alapján kezdjek utána keresgélni. A linked alapján találtam egy másik nagyon részletes leírás ami szintén tökéletes lesz kiindulásnak [Variable PWM output]
Ellenőrzés képpen meg majd ráaggatom a szkópot a kimenetre, hogy tuti azt kapom-eIgazából amit készítek, az egy arduino vezérelt injektor teszter. Az injektorok vezérlése 10-90%-os kitöltésű PWM jellel történik, beállított időtartamig.(30sec, 1min stb). Az időzítés az ellenőrzés miatt lenne fontos, mivel az injektor áteresztő képességéből(cc/min), frekvenciából+nyitási időből(msec) ki lehet számolni mekkora mennyiséget kellene produkálnia X idő alatt.
-
DarkByte
addikt
Még valami. Érdekesebb a helyzet ha pl. csak bizonyos számú ciklusig akarsz egy négyszögjelet generálni. Pl. van egy protokoll amihez a jelet generálod. Ilyenkor fontos hogy pontosan a négyszögjel emelkedő vagy leeső élénél kezdjen el máshogyan viselkedni az időzítő. Ekkor már képbe jönnek a megszakítások. Illetve ha túl gyors a protokoll (az interrupt kezelőd hosszabb ideig fut mint két átmenetet közti idő) lehet érdemes az egész időzítő alapú működést elvetni és tisztán a kódból kapcsolgatni a jelet. Ilyenkor viszont el lehet kezdeni számolgatni hogy az AVR-en egy utasítás mennyi időt emészt fel hogy szinkronban maradj a protokollal. Ilyenkor szoktak egyébként átváltani AVR assembly-re, mert ott minden utasításra megvan a pontos órajelciklus ami kell a végrehajtásához. De ez már tényleg csak a legvége a dolognak, a Te négyszögjeled sokszor lassabb mint az Arduino tehát a megszakításokkal való operálásnak működnie kell ha szükség van az élenkénti időzítő módosításokra.
Én pl. a C64 soros portjához csináltam még múlt év elején egy illesztést és ahhoz van egy egész pontos dokumentáció hogy a protokol időzítései hogyan alakulnak. Mivel ott még azt is meg akartam oldani hogy a géptől közben stream-elem az adatokat, fontos volt hogy amíg a négyszögjel generálódik mást is tudjak csinálni viszont amikor eljött az idő atom pontosan tudjak reagálni. Erre nagyon jó a timer mert amíg nem éri el a limitet futhat a főszálon lévő program (ami fogadja az adatokat és elmenti egy közös RAM területre), de amikor a jellel kell foglalkozni a megszakítás félrerakja a programomat és meghívja a jel módosításáért felelős kezelőt ami gyorsan megcsinálja amit kell, kilép és folytatódik a főszálon a program ahol abbamaradt.
-
nyogo83
senior tag
Hali!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Fôként idôzítés, PWM jel generálás ügyében. Röviden a lényeg, hogy változtatható frekvenciájú(800-4000Hz), változtatható kitöltési tényezôvel rendelkezô PWM négyszögjelet szeretnék generálni, megadott idejig.
Az addig stimm, hogy a "beépített" PWM jelet nem használhatom, mert az fix frekvenciájú, a jel generálást még meg is oldanám. Az arduinora még egy TFT panel is van kötve, amin frissiteni kell a megjelenô adatokat. A gond ott kezdôdik, hogy pl az idôtartam mérése abszolút nem pontos, gondolom a képernyô frissités kódja "megnyújtja". A PWM jel generálás kódjának még nem álltam neki, mert valami ténylegesen pontos módszert szeretnék rá találni. Delay, milis stb felejtôs szerintem.
Van valami ötleted? Esetleg a belsô timert közvetlenül elérve próbáljam meg? -
Melorin
addikt
Szia!
És szerinted egy Nano-val vagy valami extra alap Arduino-val [link]ha összeszerelem az RF adót, más nem is kell hozzá csak táp? Mert akkor a külső adó egységnek nem vennék egy teljes értékű Arduino-t és még kisebb helyen is elférne.
Amúgy láttam olyan kiegészítőt amilyet te linkeltél, csak 2.4Ghz-ben [link]. Ott egyben van elvileg a vevő és az adó csak egyszerre nem vesz és ad, de az nem gond ebben az esetben.
És akkor vennék kettőt, egyet a külső egyet a belső egységhez. -
eXodus
őstag
-
lapa
veterán
a Babbage-féle mechanikus számológépet is megcsinálták.
-
Zotya984
senior tag
-
Danex
addikt
A sebességgel való vezérlést azért nem tartottam előnyösnek, mert ha egy meredekebb gátoldalon akarok felmenni lendületből, akkor ugye ott drasztikus a sebességcsökkenés ami azt eredményezné, hogy egyszerre kéne váltania 3-4 sebességet is ami nem éppen szerencsés, főleg hogy a váltáshoz ugye hajtani kell.
Ebből ugye az is jön, ha lejtőn engedem gurulni, ő már pakolja a sebességeket, de én közben nem tekerek tehát amint rálépek azonnal 3-4 sebességet kéne megint átdobnia a váltónak ami nem túlzottan egészséges.
A másik gondom meg az, hogy pénzem erre októberben lenne, de akkor jön majd a szalagavató, érettségik majd tehát időm nem nagyon lenne rá, utána meg kitudja merre visz a sors és valszeg nem is tudnám használni a kerékpárt :/
szóval majd marad a monitor mögötti tér megvilágítása
-
Danex
addikt
Hát nem a sebességet akartam, hanem a pedál fordulatszámát és ha az eléri a megadott értéket akkor a szervo húzzon a bovdenen azaz váltson.
De több dolog miatt is inkább elvetettem ezt a tervem( ugye van, hogy nem mindig tekerünk... és ha picit pihentetem a lábam lejtőn vagy ilyesmi, akkor ugye elkezdene visszaváltani az alacsony (0rmp) miatt... ezt végülis meg lehetne oldani hogy ha 10alá esik az RPM akkor ne váltson, de a másik talán, maga a kerékpárom, hogy nem mindig tökéletes a váltás és azt a gép nehezen érzékelné. Ha meg lemerül az elem akkor meg nézhetnék az egysebességemben
)
(de a monitor háttér megvilágítása viszont már régóta tetszik), szóval később azzal fogom foglalkozni.
-
-
lapa
veterán
"Illetve azért a Lego tényleg elsősorban gyerekeknek van kitalálva erős marketinggel"
azért ez kicsit erős. megkockáztatom hogy fogalmad sincs miről szól a legozás és milyen szellemi teljesítmények materializálódnak általa milyen széles közönség által. esetleg nézz szét jutubon miket épít pár "örök gyerek". olyan robotok vannak nxt-vel, amiket otthon átlagemberként máshogy nem is tudsz megépíteni. van, hogy hónapokig vagy akár évekig agyalsz megoldásokon, ötleteken. én például már hónapok óta tervezgetem agyban egy adott terepjáró felfüggesztésének és meghajtásának hű mását, minden egyes részegységet egyenként sokszor megrágva. gyerekként ezt egészen más színvonalon csinálja az ember. márcsak azért is, mert lövése sincs hogyan néz ki egy terepjáró felfüggesztése igazából.
oké, hogy Aurdinon a szenzorok meg chipek megvannak, de a hardver az igazán necces. azért egy legalább alapszinten mozogni tudó robot elkészítése nem triviális, és messziről ismerve az rc modellezés árait egyátalán nem lesz olcsóbb-gyorsabb-jobb-újrahasznosíthatóbb a végeredmény. az nxt az tényleg csak a torta habján a cseresznye, az intelligenciát ki tudod váltani addig is a saját agyaddal meg kezeiddel (ahogy irányítod a motorokat). a hardvert nem lehet kiváltani, azzal együtt kell felnőnöd.
csak képzeld el, hogy egy ilyen primkó cuccot mennyi idő meg pénz megépíteni. legoból meg összekotrod két délután alatt, aztán ha meguntad minden darabját újrahasznosítod akárhol. ár / érték arányban verhetetlen, mert nem csak egy adott dolgot építesz, meg mert robotozás előtt már az egész gyerekkorod végigjátszottad ugyanazokkal a kockákkal. aztán a gyereked megcsinálja ugyanezt, ugyanúgy 30 év múlva mert olyan a tűrése. de bekockáztatom, hogy az unoka is. erről azért nehéz úgy objektív véleményt formálni, hogy nem ebben a világban nőttél fel. az nxt csak egy folyamat legmagasabb lépcsőfoka, feltételez egy nagy halom meglévő kockát, meg komoly építeni tudást.
én nem azt mondom, hogy kötelező valami önjáró herkentyűt vagy plottert építeni, csak ezzel indult a poszt. nekem nem is teljesen világos, hogy mi a cél. működő hardver vagy csak az algoritmus szépsége? ahogy értem inkább az utóbbin van a hangsúly, csak akkor nem értem mi köze az nxt-hez, nemhogy nem egy liga, de mégcsak nem is ugyanaz a sportág (feltaláló-tervező-mérnök vs. programozó). ami teljesen rendben van, csak összehasonlítani nem célszerű őket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Bittorrent topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Mini-ITX
- Call of Duty: Black Ops 6
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Házimozi belépő szinten
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- TP-Link ER-7212PC Omada 3-in-1 Gigabit VPN Router
- TP-Link EAP Omada Wifi AP-k (225, 245, 615)
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- CORSAIR K55 RGB PRO XT (Kartámasz nélküli) INGYEN FOXPOST
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest