Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• wxppro

aktív tag

válasz Dany007 #142 üzenetére

Persze, nehéz ügy meghatározni ezt a dolgot. De végülis, ha pl. engem nem érint, vagy nekem nem okoz érdeksérelmet, tőlem mindenki arra költi a pesóját, amire csak akarja. Szerencsére a feleségem, meg a gyerek nem ilyen, a lányt meg sikerült észérvekkel meggyőzni... :)

• wxppro

aktív tag

válasz Dany007 #140 üzenetére

A tényleges szükség és a laptopot használó user szükséglete sajnos nem mindig ugyanaz, azért van több lapos, mint amennyire valójában szükség van. A tesóm példáján ez egyszerűen lekövethető, Neki azért van, hogy ne legyen sok kábel, és a lakásban bárhol lehessen használni. Ezzel szemben, mint említettem, évek óta egy kisszéken van a gép a nappaliban, és a töltőjének a vezetéke majdnem térdmagasságban húzódik a konnektor felé, mert az meg messze van. Vagy kikerülöd, vagy átléped, esetleg lerántod a gépet, ha beleakadsz és nem csúszik ki időben a csati a töltőaljzatból.
    Vagyis Ő a fenti okokkal áltatja magát, miközben éppen arra nem használja, amiért állítólag vette. Nem viszi sehova még a lakáson belül sem, és az az egy szem kábele is forgalmi akadályt képez. Szerintem nem egyedüli a példája.

• Morden24

nagyúr

válasz Dany007 #132 üzenetére

Ez mind elmondható az asztali PC-ről és a laptopról is. Talán annyi a kül., hogy asztalinál van esély az aprón keresgélni.

Ez notinál akkor elsődleges probléma, ha már akkor is kifutó volt a modell, amikor megvetted. De egyébként ott is lehet találni sokmindent, akkor van baj, ha az alaplap, vagy valami rá integrált dolog leheli ki a lelkét.
    Viszont ami a vicces, hogy ha egy sok éves PC-ben az alaplap leheli ki a lelkét, akkor az többnyire az egész gép cseréjével is jár. Ilyenkor szokott a tulaj pislogni, mint hal a szatyorban, amikor a boltban közlik vele, hogy az új alaplaphoz megtarthatja a vinyóját meg az odd-jét.
    Szóval szivola mindkét oldalon tud ám lenni - az átlagfelhasználó számára szinte ekvivalens mértékű, bár utóbbin egy korrekt support sokat javíthat. Egy hozzáértő számára persze pont a noti korlátoz, neki egyszerűbb aprót böngészni, vagy folyamatosan fejleszteni.

Amúgy más:

lehet noname 22-24-es fullHD-t kapni

Izé, az milyen? Csak azért kérdezem, mert ki az az elmebeteg állat, aki 40-50K-ért ilyen bóvlit vesz, amikor márkás 22-est (1080-asat) lehet kapni 30-40 környékén, de 24-es is beszerezhető már 60-as magasságban :)

• Morden24

nagyúr

válasz Dany007 #126 üzenetére

Ennyi ideig a PC-t is simán el lehet használni. Plusz időközben lehet fejleszteni - amennyiben szükséges-! És használtan ahhoz legalább lehet kapni alkatrészt olcsón.
    Tehát amit írtál az nem von le semmit egy asztali gép értékéből vagy használhatóságából

Azt kell belátni, hogy az átlagember nem keres az aprón. Ő vagy bemegy egy nagyobb boltba, vagy bemegy egy kisebb boltba. Jó esetben megkérdezi egy ismerősét, aki még jobb esetben ért is valamit a dolgokhoz.
    Ő megveszi az egybegépet, aztán meg reméli, hogy nem megy tönkre a frászba. Kis szerencsével kihúzza évekig, aztán vagy amiatt, mert egy szoftver/munkafolyamat már nem megy, vagy mert beszarik valami, kidobja/odaadja a rokongyereknek, és vesz egy másikat - ha van rá fabatka. Más esetben marad, ameddig tényleg fel nem robban a gép.

Az összes kérdés szerintem arra vezethető vissza, hogy ez egy IT fórum, itt az emberek vagy profik, vagy hobbisták, vagy legalább lelkes amatőrök. Semmi, de semmi közük (közünk) nincsen az átlag felhasználóhoz.

A barátnőm 30 percig tud válogatni a samponok és tusfürdők között, én meg csak lemegyek a boltba, bedobom a szokásosat és kifizetem. Amit meg kell érteni, hogy a legtöbb ember ugyanígy van egy számítógéppel. Aki meg van olyan szerencsés anyagilag, hogy divatozzon, az meg örüljön neki, én is boldog lennék, ha brahiból behúzhatnék magamnak egy tabletet. Akinek meg tényleg kell - vagy úgy gondolja, hogy tényleg kell -, az meg vegye meg, ő tudja. Mi nem.

Ahogy az is, hogy a "mai fiatalok"-ban benne van az is aki nem ingázik.

Na, szerintem ott relatíve kevesen is vesznek notebookot.

Igen, épp ezrét veszik meg a leggagyibb akcijós Euronics-es vagy Tescos laptopot, ahogy asztalit is ebből a kategóriából...

Nem azt mondtam, hogy jót fog venni, hanem azt, hogy ő a branding miatt úgy fogja gondolni, hogy jót vett. Ha szerencséje van, rendes a boltos vagy van ismerős, akkor meg még igaza is lehet :K

• Morden24

nagyúr

válasz Dany007 #122 üzenetére

sok mai fiatal laptopot vesz

Sok mai fiatal azért vesz laptopot, mert az ingázáshoz az a fasza, így a felsőoktatásisok igen nagy része vásárol ilyet, de a pályakezdők, éppen költözők, egyéb okból ingázók szintén.
    Azt se felejtsük el, hogy sokan úgy gondolkodnak - és többnyire igazuk van -, hogy az igényeiket egy 130-150K-s notebook kielégíti, nem akarnak 3D modellezni, vagy Crysis 3-at futtatni, sőt: a lehetőség sem kell nekik erre. Ellenben vonzónak érzik a mobilitást, ami jár egy laptoppal. Plusz szerintem a legtöbb ember (a hozzá nem értők) dzsunka szinten tényleg a legnagyobb szemétdombbal szoktak találkozni, így számukra egy rendes brand olyan vonzó, mint egy bronxi csövesnek a Central Park West.
    Olyan családokban, ahol sokan és egyszerre is használnak gépet, szintén nem szokás 2-3-4 asztalit venni, és felesleges is.

Plusz: egy laptopot szétrohadásig, vagy legalább 4-5 évig simán el lehet használni. Az én jelenleg 9 éves Compaq-om még mindig el tudna látni bármit, ami egy egyszeri embernek otthonra kell.
    Ennyi idő alatt a PC modularitása is megy a szemétbe, mivel arhitekturális változások miatt max a használtpiacon találsz alkatrészt.

Szóval egyetértek, hogy nem önálló megfontolásból veszi a hozzánemértő a laptopot, hanem legtöbb esetben pontosan azért, mert fingja sincs hozzá.

Én azt mondtam, hogy a hozzánemértő asztali gépet is így vesz, vagyis semmivel nem találja el jobban az igényeit egy asztali géppel, mint egy notebookkal, tekintve, hogy egyikről sincsen fingja. A laptopot legalább trendinek érzi.

Ja, meg monitor, meg egér, meg billentyűzet. Meg tápkábel x idő elteltével.

Oké. Nem mintha egyetértenék pl. a monitor szükségességében, de mondjuk legyen igazad, mindez ott van az asztalon. De ezek után MÉG MINDIG felemelhetem a notebookot, és elvihetem máshová. Az asztali gép meg továbbra is az asztalon fog maradni.
    Ilyen téren kár hasonlítgatni, mert a végeredmény az, hogy az egyik tud valamit, a másik meg nem, és pont.

• misx

senior tag

válasz Dany007 #122 üzenetére

"Részben ez (is) táplálja azt a tudatot, hogy a laptop menő, trendi."

Mint a mindentudó képernyőnyomkodós telefon. Ismerősöm egy giccses S5230-ra dobta el a fasza SonyEricsson telóját (Walkman, 2MP, stb.). :W

"Szóval egyetértek, hogy nem önálló megfontolásból veszi a hozzánemértő a laptopot, hanem legtöbb esetben pontosan azért, mert fingja sincs hozzá."

Nagyobb baj, hogy a hozzáértőbbet meg sem kérdezik, mi a véleménye. Én úgy vettem noteszt, hogy tudtam mire képes (az adatokból) és hogy az nekem jó lesz-e. Egyébként nagyon tudom utálni, ha valaki semmit nem ért a számítástechnikához, de azért teszi az észt. Az ilyenek vesznek ránézésre dolgokat, meg elhiszik amit a bolt odaír (pl. ATI 4550 - kiváló grafikai teljesítmény játékokban - 2011-es szórólapban! :DD ). Én sem vagyok informatikus, de ha már én rakom össze / telepítem a gépet magam, akkor már csak nem lehetek hülye hozzá. :D

• Morden24

nagyúr

válasz Dany007 #113 üzenetére

Összességében tehát - hogy ne ragozzam túl, pedig lenne még mit - egy laptop használatának kényelme közelébe sem ér egy asztali PC (~ 22-es monitor, billentyűzet, egér, + karosszék) nyújtotta kényelméhez. Nyilván nem a kényelem a szempont egy laptopnál!

Izé, ezt most úgy mondod, mintha laptopot nem lehetne asztalnál, karosszékből használni. Csak asztal, meg karosszék kell hozzá.
    Értsd meg, hogy nem vagy ugyanott attól még, hogy az asztalra teszed a notebookot, mégpedig azért, mert utána elviheted az asztalról.

Aki meg ágyon meg kanapén akar egerészni, az vegyen egy Bluetrack-es vagy Darkfield-es egeret, és úgy fog siklani, mintha valami 10K-s gamepad lenne alatta. De megjegyzem, használtam a notebookomat egy 1.1a-s IntelliPointtal, ami egérként igazi matuzsálem, de annak sem volt sok baja a lepedőn.

Csak pislogok, de tényleg.
    Nem mondom, teljesen igazatok van abban, hogy sok ember nincsen tisztában a preferenciáival, esetleg van anyagilag annyira szerencsés, hogy megengedheti magának puszta szeszélyből a divat ilyetén követését.
    De azt szerintem be lehet látni, hogy az ilyen ember semmit nem biztos és önálló megfontolásból vesz, egy desktop géppel max. ugyanúgy mázlival vagy külső segítséggel találja el a preferenciáit, mint bármi mással.

Az egész összehasonlítás ott téves, hogy kizárólag egyéni igények alapján lehet állást foglalni abban, hogy kinek mire mi a fasza.

• attila9988

őstag

válasz Dany007 #66 üzenetére

Teljesen igazad van abban amit leírsz. Ám a pc gyártóknak az a kényelmes helyzet, ha te egyben veszel valami cuccot, majd 2 év múlva kidobod, és veszel másikat. Még jobb ha valamilyen szolgáltatási rendszerben hozzá is vagy láncolva valami nagyobb vállalathoz...

Az asztali gép azért lett olyan amilyen, mert a gyökerei nagyon régre nyúlnak vissza, amikor az volt az előny, hogy mindenki gyárthatott mindent, amit bele lehet szerelni a pc -be. Ma erről akarnak leszoktatni. Platformosítással, mobil sz*rokkal, meg a húde divatos "felhős" alkalmazásokkal, a még nagyobb profit érdekében. Nyilván ettől még egy rendes számítógépnek elvitathatathatatlan előnyei vannak, ám a nagyobb gyártók az "analfabeta" réteget le akarja beszélni ezek használatáról, és inkább méregdrága, rendkívül korlátos kütyüket akarnak adni nekik, mindenféle előfizetéses vackokkal. Meglesz az a vásárlóréteg akinek erre szüksége lesz, ám nincs itt semmi forradalom, ahogy m a netbook -oknál sem volt. (bár azok azért mindenképpen használhatóbbak mint egy tablet)

• mdk01

addikt

válasz Dany007 #66 üzenetére

Namármost ezt egy notebook esetében már közel sem lehet így megoldani, sőt.

Hát persze hogy nem mert akkora a tápod súlya és térfogata mint egy notebook.;)
    Hogyan fért volna bele?:))

TÉMA:Amúgy a lényeg hogy mindennek ára van, és kompromisszumukat kell kötni ha az ember gépet vesz. El kell dönteni mire akarja használni és úgy kell dönteni.
    Van egy fajta divatja(de talán mert újdonság) is ezeknek a gépeknek(tablet,netbook) de ez megint egyén függő hogy ki enged(látja e a reklám mögötti dolgokat) ezeknek a reklám dömpingeknek. Mellesleg az ilyen fajta híreknek is van nem kis reklámértéke mert ezzel is csak azt sulykolják (próbálják):) belénk hogy lejárt az ideje a PC-nek és vegyél ilyen x@rokat amikbe sokkal kevesebb cuccot kell beépíteni, könnyebb összerakni és mégis ugyan annyi pénzért vagy még többért eltudják adni.
    Volt egy idő(vagy még van is nem tudom) mikor a TV átlója határozta meg bizonyos körökben mekkora májer az ember a kép minőség már nem is volt lényeg és persze hitelre vették :DDD
    Ezek a netbook-ok, meg tablet-ek csak melléktermékek az asztali gépek és notebook-ok mellett.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés