Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #133 üzenetére
Hát nemtudom, de ahogy én látom elég sokáig húzza 1-1 tokozás típus a piacon.
A 478-as intelt is igen sokáig láttam. (na most néztem utána)
Viszont, hogy valami aktuálisat is mondjak argep.hu-n Socket 478-asból 143 féle van. Ami már fogalmam sincs milyen régi... 775-ösből pedig majd 5000(!) Több, mint i5 és i7 típusokhoz való.
Én pedig a 775-ös lapomat ~ 4 éve vettem, és már akkor se számított újnak!
Szóval nem teljesen helytálló, hogy 4-5 év után már nem kapsz hozzá boltban alkatrészt csak használtan. Szerk.: szóval az a 4-5 év inkább 8-10 évnek felel meg.
A 478-as Prescottomat akkor vettem amikor 21 éves voltam (sacc/kb), akkor se volt már új, mert előtte 1,7-es cerka volt benne, vagyis ~ 6 éve."Ez notinál akkor elsődleges probléma, ha már akkor is kifutó volt a modell, amikor megvetted."
Ez meg szerintem PC-re és notira is egyaránt érvényes lehet.
"Izé, az milyen?"
Most hétvégén láttam az Aldiban (Lidlben?)
Asszem valami Medion márkájú 24 colos FullHD monitor ~ 40-50 körül volt az ára."mert ki az az elmebeteg állat"
A hozzánemértő átlagjúzer akikről mit itt beszélgetünk már pár órája -
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #127 üzenetére
Mostmár nem is értem min vitázunk
Többé-kevésbé ugyanazt mondjuk csak más megfogalmazásban.
Az első bekezdéshez:
Ez mind elmondható az asztali PC-ről és a laptopról is. Talán annyi a kül., hogy asztalinál van esély az aprón keresgélni.
De ahogy egy asztalinál is reméli az egyszeri júzer, úgy a laptopnál is reméli, hogy a gari lejárta után se lesz gond.
Ezen nincs mit tovább ragozni."Na, szerintem ott relatíve kevesen is vesznek notebookot."
Hugom összes b.nőjének laptopja van... ahogy kollegák nagyrészének is. Tipikus Euronicsban megláttam egy 100k-sat és megvettem : ) Szóval én nem ezt tapasztalom.Szóval kb ennyi. Nyilván itt a fórumon nem is azt vitatjuk meg, hogy mi miért veszünk laptopot vagy asztalit... Szerintem többnyire általánosságban beszélünk a dolgokról, mintsem a saját közösségünkre értve.
Persze ennek talán soha nem lesz vége, mert mindent az egyén igényei és/vagy pénztárcája határoz meg.edit:
"ezért keresztre feszítenek itt mindjárt, de szerintem a legtöbb ember igényét egy hordozható gép sokkal jobban kielégíti, főleg, ha nulláról kell építkezni."
Egyetértek, amennyiben az ár is megfelelő. Sokakat eltántorít a ~ 40-50 ezres monitor ár, amiért már lehet noname 22-24-es fullHD-t kapni.
Így ránéz a 100k-s notira és hoppá, abban már van kijelző is, így azt olcsóbbnak látja.
De abban tényleg van valami, hogy az átlag igényeket egy hordozható gép, meg merem kockáztatni akár netbook is kielégíti!
Viszont talán az elsődleges szempont még mindig az ár. (viszont a fent említett monitoros félreértésből adódóan sokaknak tűnhet olcsóbbnak egy netbook) -
wxppro
aktív tag
válasz
Morden24 #125 üzenetére
Ez teljesen így van. Aki nem ért hozzá, az az asztali gépet sem a valós igények szerint veszi meg magának. Mondjuk annyival kiegészíteném, hogy talán egy asztalival nem lőhet annyira mellé, illetve ha mellé is lő, később olcsóbban korrigálhatja, mintha egy laptoppal tenné ugyanezt.
Persze, extrém eset előfordulhat, mint pl. az egyik rokonomnál, aki szintén saját szakállra vett asztalit úgy, hogy előtte semmilyen gépe nem volt. Aztán mikor a gyerek játszani szeretett volna komolyabb játékkal, és elkezdtek engem nyaggatni videókártya-bővítés miatt, kiderült, hogy sem AGP sem PCI-E foglalat nincs az alaplapon...
A másik véglet apám, Ő is összerakatott magának egy gépet netezni, pénz nem számított, hát olyan is lett a masina. 4GB ram, 650W táp, Quad proci, meg valami brutál VGA, amivel talán 3D mozifilmeket szerkesztenek...Hetente egyszer bekapcsolja, aztán megnézi a neten, hogy hol olcsóbb a cement meg a sóder...
A tágabb családban van laptop is, ami már két éve el sem lett mozdítva az asztalról, az indok: kicsi a gyerek, ne rángassa a kábeleket. Tesóméknál szintén ezért van laptop, hogy a kábelek ne kössék helyhez, viszont amióta bekerült a lakásba, azóta ott van a nappaliban egy kisszéken a kanapé előtt...És természetes a töltő zsinórján úgy kell átlépkedni, mert ha beleakadsz, lerántod a lapost a székről...
-
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #125 üzenetére
"Sok mai fiatal azért vesz laptopot, mert az ingázáshoz az a fasza"
Oké, ez igaz. De akkor minek vesz / venne még mellé tabletet is?
Mind1, ettől függetlenül igaz. Ahogy az is, hogy a "mai fiatalok"-ban benne van az is aki nem ingázik."Olyan családokban, ahol sokan és egyszerre is használnak gépet, szintén nem szokás 2-3-4 asztalit venni, és felesleges is."
Amíg otthon laktam nálunk otthon 3 gép volt. Egy az enyém, egy a hugomé, egy meg anyámé. Az enyém mondjuk sokba került, de a másik két gép ára nem érte el egy jobb laptop árának a felét.
"Ellenben vonzónak érzik a mobilitást, ami jár egy laptoppal. Plusz szerintem a legtöbb ember (a hozzá nem értők) dzsunka szinten tényleg a legnagyobb szemétdombbal szoktak találkozni,"
Igen, épp ezrét veszik meg a leggagyibb akcijós Euronics-es vagy Tescos laptopot, ahogy asztalit is ebből a kategóriából...
A többiben egyetértek : )
szerk:
"Ennyi idő alatt a PC modularitása is megy a szemétbe, mivel arhitekturális változások miatt max a használtpiacon találsz alkatrészt."Ennyi ideig a PC-t is simán el lehet használni. Plusz időközben lehet fejleszteni - amennyiben szükséges-! És használtan ahhoz legalább lehet kapni alkatrészt olcsón.
Tehát amit írtál az nem von le semmit egy asztali gép értékéből vagy használhatóságából. -
Dany007
veterán
válasz
Morden24 #115 üzenetére
"De azt szerintem be lehet látni, hogy az ilyen ember semmit nem biztos és önálló megfontolásból vesz, egy desktop géppel max. ugyanúgy mázlival vagy külső segítséggel találja el a preferenciáit, mint bármi mással."
És szerintem pontosan ezt mondjuk mi is. Pontosan ez az oka - részben(!) - annak, hogy olyan sok mai fiatal laptopot vesz. Mert sokszor maga se tudja mit is szeretne és mire használni. Azt viszont látja, hogy trend a laptop vásárlás - mivel az elmúlt 5 évben jelentősen csökkent az ára a ~ 10 évvel ezelőttihez képest - így hát ő is azt veszi.
Plusz szerintem - csak szerintem - megmaradt az emberekben az a 90-es évek végi, 2000-es évek eleji kép, amikor csak a menő nagypénzes üzletemberek engedhették meg maguknak a laptopot. Részben ez (is) táplálja azt a tudatot, hogy a laptop menő, trendi.Szóval egyetértek, hogy nem önálló megfontolásból veszi a hozzánemértő a laptopot, hanem legtöbb esetben pontosan azért, mert fingja sincs hozzá.
És ezért van az ha netán megkérdez valakit, aki egy kicsit is hozzáértőbb, akkor - ahogy a mi példánk is mutatja - sok esetben (ha nem a legtöbb-ben) az derül ki, hogy az illetőnek sokkal jobban megéri az asztali PC, mint a laptop."Az egész összehasonlítás ott téves, hogy kizárólag egyéni igények alapján lehet állást foglalni abban, hogy kinek mire mi a fasza."
Ebben is egyetértünk. Sőt, szerintem már pár hsz-szel korábban is írtam / írtuk csak más megfogalmazásban.
"Csak asztal, meg karosszék kell hozzá."
Ja, meg monitor, meg egér, meg billentyűzet. Meg tápkábel x idő elteltével.
"mégpedig azért, mert utána elviheted az asztalról."
Egyetértek, viszont a monitort meg a billt többnyire nem viszed vele.
Ettől függetlenül értem mire gondolsz. A laptop mobilizálható, az asztali kevésbé. -
Polllen
nagyúr
válasz
Morden24 #110 üzenetére
Azért ez a párnának támasztás engem is megmosolyogtatott...
Én is gondolkodom pl. tablet vásárláson, lenne egy legalább 7"-s gps-m a kocsiba, meg akkor talán lebeszélném magam a kindle-ről, de ott bukott el a dolog egyelőre, hogy hiányozna a netbook-m billentyűzete az ágyból gépelgetéshez...(mert mindkettőt fenntartani túl nagy luxus lenne nekem)
most is az ágyban fetrengek és elképzelve tényleg macera lenne, hogy arra figyeljek minek támasztom (estleg ha van lába azon normálisan álljon a puha takarón), miközben írok...Persze az egészt off-ba tettem, mert semmi köze a topikhoz...
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #110 üzenetére
Most már túlságosan álmos vagyok ahhoz hogy mindenre válaszoljak, de erre egy megjegyzésedre még muszáj.
Lefekteted magad elé és pá, vagy nekitámasztod a párnának, esetleg egy könyvnek
Kissé nehéz elképzelnem mi ebben a nagyon kényelmes.. Mármint az ágyon fekszel hason, és felállsz hogy a szekrényről levedd a bt billentyűzetet. Felkonfigolod a tabletedet hogy lássa a billentyűt, majd meg akarod nyitni a programot. Támaszkodsz balkönyökkel, megemeled, összetapizod, program elindul. Vissza a párnára, majd elé a bill, és mehet.. Ez röpke negyed óra, 20 perc kínlódás, és még nem csináltál semmit.
Aztán gépelés közben ki kellene választani valamit a menüből, ezért odanyúlsz, és ahogy tapogatod, imbolyog a párnán a cucc, ezért inkább megfogod kézzel, és felemeled. Ez megint tök kényelmes lehet.
Utána vissza, majd beállítod a dőlésszöget. Ezután rájössz, hogy jó lenne ha picit rá lehetne még közelíteni az alkalmazásra, ezért megint megemeled, vagy szerencsétlenkedsz félkézzel.... majd elfárad a könyököd, és egy fél mondatnál nem gépeltél többet, de egy csomót tököltél vele... Aztán ha a hátadra fordulsz, akkor meg nem tudod letenni a billentyűzetet csak a hasadra, úgy gépelni meg nem lehet... ha meg odaülsz az íróasztalhoz és a könyvkupacodból építgetsz tablet támasztékot, az megint piszkosul kényelmes lehet... én ezt komolyan nem értem, de biztos jó...
A többit holnap. Jó éjt..
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #105 üzenetére
Nincs semmi bajom azzal, sőt támogatom hogy mindenki az igényeinek megfelelőt vegye. Nekem azzal van bajom, ha valaki nem tudja hogy neki mi is kell, és nem az igényei határozzák meg hogy mit vesz. A bt billentyűzetnek nem sok értelmét látom egy asztalra fektetett, vagy térden egyensúlyozott tablet esetében. Vagy vegyek hozzá tartót is? Meg akkor már dokkolót? Meg monitort? Még mit kell hozzá venni vagyonokért hogy pc -t faragjunk belőle?
"hozza azt a minőséget, amit egy normálisabb brand gyártó?"
Egyrészt ÉN hozom azt a minőséget amit a brand gyártó, ugyanolyan jól, ha nem jobban összeszerelem nagyobb odafigyeléssel. Másrészt láttam már egy csomó gányolt brand gépet is. Nem ez a jellemző, de azért van rá példa.
-
Alchemist
addikt
Ilyen téren szerintem nem a desktop vs. notebook vitát kell előkapni, hanem a brand vs. dzsunka témát, és persze itt is ahány gyártó, annyi minőségű szolgáltatás.
Laposok... bizonyos márkáknél szívás a garis javítás (időben)... notin RAM vagy vinyó cserét legtöbbször házilag is meg lehet csinálni. Hiba esetén inkább akkor van szívás, ha az agyonintegrált alaplapban hibásodik meg valami.
-
Suker10
tag
Cserélgetésnél is helyben állapítják meg, mivel általában minden alkatrész adott (hordozható gépnél nem). Ezt szokták előbb csinálni, mert gyorsabb annál, amikor minden összetevőt külön be kell vizsgálni. Amikor megvan a hibás alkatrész, akkor már csak azzal foglalkoznak. Mivel a komolyabb helyeken több műszerész van, így meg tudják mondani, hogy érdemes-e javítani.
A hordozható gépeket (ha nem sürgős) ált. félreteszik a polcra. Ezeket külön ember csinálja, akinek ez a szakterülete (én csak hibafeltárást végeztem). Rosszabb esetben tovább kell küldeniük. Ott viszont mindent megvizsgálnak, ezért több idő és drágább. PC-nél ilyen nincs. Csak azért fordulhat elő, mert valamire még van garancia és a szokásos eljáráson át kell esnie. Ez egyetlen alkatrész esetében is így van. A gépet nagy valószínűséggel tovább tudod használni, mert adnak addig egy ideiglenes alkatrészt. Hordozhatónál nincs ilyen. Ott egyébként is ritkán cserélik, inkább javítják. Jobb helyeken te határozod meg az időpontot, amire kell a gép. Hordozhatónál szintén nincs ilyen.
Amiről írtál az inkább szándékos visszatartás. -
wxppro
aktív tag
Nem mindenki dolgozik otthonról, és szabja meg saját maga, hogy mennyi az elvégzendő munkamennyiség, vagy éppen azt, hogy mikor és hová kell mennie.
Én ezt elhiszem, de általában amikor valaki elvállal egy munkát, vagy betölt egy állást, nagy valószínűséggel előre fogja látni, hogy az mivel jár. Tehát elvileg Ő szabja meg, hogy mennyit vállal, és hogy az mennyi utazással jár, stb. Mert ha nem tudja csinálni, vagy nem képes rá, akkor el sem vállalja, vagy elküldik. Csak éppen az ilyen emberek nagy része tisztára úgy viselkedik, és úgy adja elő magát, mintha őt azért vették volna fel, hogy napi 8 órát ücsörögjön egy széken, ehhez képest meg napi 12 órában rohangál a városban fel-alá. Miközben ez nem igaz, mert tudnia kellett, hogy ez mivel jár.
-
wxppro
aktív tag
Értelek, nem konkrétan a Te hsz-edre reagáltam, csak az volt az utolsó, és "választ" nyomtam az "új" helyett, elnézést...
Nem jellemzően fejben tartom a dolgokat, hanem inkább igyekszem nem kihegyezni az ilyesmit, tehát annyit vállalok be egy adott időszakra, ami még akkor is tartható, ha közbejön valami. Akiknek ez nem megy, Ők a tipikusan mindenhonnan elkéső, egy nap alatt váltsuk meg a világot jellegű emberek, akik külső segítség nélkül, de inkább azzal sem tudják tartani a maguknak felállított napi programot.
Nekik jók az ilyen kütyük, mert helyváltoztatás közben is pöröghetnek rajta, és elintézhetnek dolgokat, de ismétlem, mikor élnek igazából? Mindenhonnan elkésnek, mindig rohannak, senkire sincs elég idejük, az én szememben szimplán tiszteletlenek másokkal az ilyen viselkedéssel...Danny007, ezzel egyet értek. Nekem áthidaló megoldásként van itthon egy Compaq Ipaq nevezetű kis P3-as pc, a szekrény tetején. Kemény 4ezer forintos beruházás volt. Ha valami gond van az asztali, "nagy" géppel, 3 perc alatt beüzemelem, és mehet minden tovább, csak kicsit lassabban...
-
Dany007
veterán
Mondjuk szerintem ez egy egész nagy érv az asztali mellett.
Persze amíg garanciális mindegyik nagyjából 1-1 az állás. De ha már nincs garancia és elszáll valami, akkor szintekkel egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb az asztalit javítani, mint a netbook / notebook tablet stb-t.
És ahogy ez a generáció felnő, egyre többen lesznek akik már értenek annyira egy PC-hez, hogy kicseréljenek egy tápot vagy egy kártyát. Persze nem azt mondom, hogy szakértők, de megtudják majd különböztetni a tápot és VGA-t, ha másnem a net segítségével és kitudnak csavarozni 4 csavar meg 3 csatlakozót.Saját példa. Valamikor októberben péntek este - xfactor közben
- elszállt a gépem. Vagyis a tápegység.
Este 10 körül feltettem ide a PH!-ra egy hirdetést, hogy kéne gyorsban ilyen és ilyen táp Vp-ben.
Másnap reggel nézem, még péntek este 11 kor Helkis kollega írt, hogy neki van egy. Gyors PM váltás, és szombat délután már a kezemben is volt egy ugyan olyan tulajdonságokkal bíró tápegység ~ 10 ezerrel olcsóbban mint amennyiért újonnan vettem. És ment a gép.
Persze ebben az esetben szerencsés, hogy volt otthon egy netbook, de ha nem lett volna is max másnap megoldom anyáméknál vagy "akárhol".
Namármost ezt egy notebook esetében már közel sem lehet így megoldani, sőt. -
wxppro
aktív tag
Nekem asztali gépem van, mivel az otthonom egyben a munkahelyem is, ezért nem kell lapos. Mutogatják ezeket a tableteket mindenfelé, hát igencsak bután érezném magam az utcán egy olyannal. Mint egy vágódeszka.
Mondjuk én elég régimódi vagyok, és mindig furán nézek az olyan emberekre, akik nyilvánosan olyasmit csinálnak, aminek az én megítélésem szerint otthon van a helye. Ebbe beletartozik sok minden, pl. az utcán, BKV-n esznek, könyvet olvasnak, vagy éppen interneteznek egy ilyen vacakkal, meg kihangosítón hallgatják a telefonról a zenét, stb. Engem ezek a dolgok nagyon irritálnak, és egyfajta igénytelenségnek tartom az ilyesmit.
Sok ember panaszkodik, hogy ez nem jó, az nem jó, így szívok, úgy szívok. Pedig az esetek nagy részében minden megoldható lenne csak azzal, hogy megadják a módját annak, amit csinálnak.
Mennyivel jobb olvasni egy karosszékben otthon, mint a metrón nyomorogva az utastársad könyökével a bordáid között. Én el nem tudnám képzelni, hogy leülök a parkban egy padra, térdemre dobott sporttáskán egy laptop, és szörfölök a neten. Annak nem ott van a helye, és ideje, aki normálisan meg tudja szervezni magának a napját, az nem fogja 5 percenként előkapkodni a lapost meg a tabletet, hogy most akkor hova is kell mennem, miért is vagyok itt, hol kell lennem két óra múlva, stb.
Persze, sokan ráfogják arra, hogy időspórolás, meg hasonlók. Csak az a baj, hogy aki 3 metrómegállónyit utazva is belebújik egy könyvbe, vagy egy tabletbe, az azt jelenti, hogy nincs szabadideje, ergo mikor él?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Goddess of Victory:Nikke
- Revolut
- Vezetékes FEJhallgatók
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- nVidia tulajok OFF topikja
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Sony PlayStation 5 (PS5) Pro Játékkonzol
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- GRADO GW100x bluetooth fejhallgató eladó.
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest