- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
-
Mobilarena
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
--HARDCORE--
senior tag
-
Speed®
titán
1156ban ha akad épkézláb lap 10 körül, van ráció, főleg i5-7x0 proci mellett olcsó ECC RAMmal..OCval Sandy i5 szint hozható, töredék áron. Sajnos ugyanolyan ritka a lap, mint 1366on..volt X3430 és X3450 procim is, mindkettő jó volt, de érdekes módon asztali H55/P55 lapokban nem ették az ECC RAMokat..míg az i5-7x0ek szó nélkül
Szerk.: BCLK OC 200ra sima ügy, jobb lapokban több is akár.
Az összes procimmal (530/540/550/750/760/3430/3450) ment. -
M3lakH
tag
Csak ránéztem itt HA-n hogy ilyen 60-70k körül mennek a 1366 os fél konfigok, amik épp fentvannak. Namost ezekben általában i7 920 szerű cucc van(esetleg kicsit jobb), ami alapon nem túl nagy előrelépés. Sőt...
3470/3570-szerű i5 ök vannak 40-45 körül (most jobban rápillantva 4.gen 45-50 között is akár) , alaplap gondolom 15-20 ból meg kéne hogy oldható legyen (20-30 között van új is) és elsőre egy 8 gigás ddr3 boltból 8-10k..(aztán kicsit később még egy..) Ha egyben veszem az egészet valakitől, még olcsóbb is lehet. Egyenlőre a játék ami zabálja a hardvert, filmvágás, renderelés ilyesmi nem játszik egyenlőre.Gondolom 1155/1150 be nincs mókolható xeon..
-
M3lakH
tag
Vicces lenne, ha a gyártó 16 Gigát ír, de 2 gigás modulnál nem enne többet
Amúgy szerintem ha van újabb keltezésű bios, mint amikortól jöttek a 8GB-os DDR3-ak, akkor érdemes lehet megpróbálni.Nyilván egy kölcsön rammal, és csak akkor venni sajátot, ha tuti jó.AMD Only Ramokra pedig ennyit mondanék : Értem.
Azoknak lett volna érdekes, akiknek csak 2 slot van.
Én a sajátomba biztos nem fogok kínlódni DDR2 es 4 gigásokkal, a 8 gigám még kitart addig amíg a xeon, ami már lassan csere érett (legalábbis terveződik..). Ahogy néztem 1366-os árból már 3.gen i5 is összehozható, valószínűleg ilyesmi lesz a folytatás..(inkább játékra kell az erő, oda meg a sok mag/még több szál helyett a single core power kell, minél újabb utasításkészlettel, de még kialakulóban van) -
-
Smktrooper
senior tag
Jelenleg max 16 GB amit az otthoni programok max használnak.
Szimulátorok használhatnak ennél többet is. Viszont a legtöbb játék 4-6-8 GB Rendszer memóriát igényel maximum. Tehát, ha az vna irva egy játékra, hogy 4GB az ajánlott memoria neki, akkor a rendszernek 8GB nak kell lennie, ha 6GB van megjelölve akkor a rendszenek 12GB nak kell lennie, 8GB-nál meg 16 GB rendszermemória kell neki... -
cynosure
csendes tag
Letezik intelhez is valo 4GB modul, hiszen nekem is van, tehat a 4x2 vagy 2x4 vagy akar a 4x4 is mukodik. Szoval ha telik ra, lehet venni. Mas kerdes, hogy valoban olcsobb lehet manapsag DDR3 -ra valtani.
Amikor en az enyeimet vettem, nem erte volna meg lapot is cserelni, mert akkor meg dragak voltak a 4GB -os DDR3 modulok.
-
Fontos?
tag
Köszönöm szépen!
Nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges, hogy a feles szorzó hiány okozza...
...inkább csak gyanakodtam, de úgy éreztem jobb megkérdezni titeket, csak jobban tudjátok.
Hűtőt majd később veszek, addig is bőven elég a 3600.
-igen, pláne c0 -son , tudom. Ezért is jeleztem.Az oka egyébként ennek mitől lehet?
-
cynosure
csendes tag
Vajon mit jelenthet az AMD only? Tul sok chip van egy modulon? Mert nemcsak a G41 -em, de a regi kidoglott G31 -em is megette a 4GB -os moduljaimat. Igaz en belfoldon vettem meg elo garanciaval de hasznaltan 8k -ert darabjat ugy 2 eve.
De itt egy sorban vannak a chipek, nem kettoben (per oldal), tehat azoknal lehet, hogy mas a cimzes? Itt amit linkeltel ez hasonlo az enyemhez, de nincs rajta ilyen potya takaro lemez (hutes 667 -nek? nemar... ez biztos csak disz) es 800Mhz -es.
Egyebkent ahogy olvasom tovabb a cikket, eleg nyilvanvalo, hogy amikor kijott, inkabb az Intel chipsetjei voltak meg kevesek hozza. Lehet, hogy egy 965(?) lapban tenyleg nem fog menni, de ott a specko is altalaban maximum 2GB -os modulokat emlit. Meg ugye egyedul a P43 es a P45 kezel 16GB -ot, ha van rajta 4 slot. Bar ezeken tobbnyire van.
-
Xarina
aktív tag
A 2Ghz-et én néztem be, még nem használtam cpu-z-t. A specificationsban 2,5ghz-nek mutatja a Xeon procit. Én először a core speedet néztem, ami az energiatakarékosság miatt állandóan változik. Ahogy megpróbálok valami komolyabb programot futtatni, rögtön felugrik 2,5ghz-re. De ha nem nyúlok a géphez, visszaveszi 1,5 vagy 2 ghz-re. A feszültség is 1.080 és 1.152 között ingadozik.
Belépni be tudok a biosba, de amint beléptem rögtön ki is fagy. Épp ezért nem tudok telepíteni friss win-t sem, mert nem tudom kiválasztani a boot sorrendet.
Nem csak ide hdd-vel megy, hanem a sata is elindul (amelyik eredetileg benne volt, de a win7 betöltődése közben kiírja, hogy hardvercsere történt és megpróbálja javítani a windowst, de ez nem sikerül neki.
Ja és bios reset után (elemkivétel és cmos reset is) azt írja ki, hogy az overclokkolás nem sikerült, lépjek be a biosba és állítsam be. Persze le is fagy, ha megteszem. Pedig soha nem volt tuningolva a gép.
Most megpróbálom visszarakni a régi processzort.
Köszi a biosokat. gondolom először a frissebet érdemes feltenni. -
-
cynosure
csendes tag
Na igen, a kinai ingyen posta az pont olyan amilyennek hangzik. "Pici, occo". De viccet felreteve, most epp nezem, hogy tracking szamom csak addig volt, amig a proci a kinai posta kezeben volt. Az meg elveszti ervenyesseget ha toluk kikerul, szoval nincs ra talalat a rendszerukben. Szoval nem lehet tudni semmit a csomagomrol, merre jar.
Mondjuk nem aggodok, Alin is mukodik a kuldenek ujat vagy visszaadjak a penzt tortenet, majd marcius vegen ranezek ujra.
-
cynosure
csendes tag
Kozben gyorsan atfutottam az osszefoglalot ujra. Annyi eszrevetelem lenne a beszerzes reszhez, hogy erdemes lehet az Aliexpress -t is felvenni a listara. Egyreszt ott rengeteg elore moddolt proci van, masreszt olcsobban. Most neztem egy osszehasonlitast, a "dragabb" (lol) xeonoknal kb 20% -kal olcsobb az Ali mint az Ebay. Szallitas kb ugyanaz, hisz mindkettonel alapvetoen kinabol jonnek a cuccok. De ha gondolod, vard meg amig az enyem megjon onnan, most a kinai ujev miatt picit megnyulva, de marcius kozepeig elvileg ideer. Sima posta. Masreszt tele van az Ali atfaragott procikkal, moddal sem kell kuszkodni, csak biossal. Visszajelzesek alapjan 95-99% -ban hibatlanok a megbizhato forgalmazok termekei.
Ebay -en most egy x5460 10k forinttol indul (es tobbnyire faragatlan formaban) ingyen standard postaval, de az atlag inkabb 11k. Alin ugyanez moddolt prociknal 8-9k, moddolatlan prociknal akar 7k korul is lehet.
Persze a 2-3 ezres kisebb verzioknal ez mar szinte lenyegtelen, de van, aki ezt is szeretne kimaxolni (mint en) ar/teljesitmeny aranyban.
-
Smktrooper
senior tag
"ha van kedved összefoglalni akár a cikket is kiegészíthetjük overclock fejezettel"
tökéletesen hangzik!
amim van:
G41-P35-P45 ddr2 esek.
Ezeket el tudom készíteni! viszont akkor kéne még pár proci is amivel tesztelek, jelenleg csak e5430-aim vannak.
Ebben lát még valaki fantáziát?
Esetleg szervezhetnénk egy XEON OC találkozót...
Elég díszes a társaság! ahogy látom.
-
gold007
tag
az általunk használt és bevált lap+tesztelt CPU párosokat fel lehetne sorolni
Ez jó ötlet! Ha van türelmed megcsinálni
Akkor hozzá is tenném a magam részét: L5408 prímán ment a következő lapokban: Abit IP35, Gigabyte G41MT-S2, Foxconn G31S. Persze mindegyikre kellett microcode update-es BIOS-t rakni.
-
Smktrooper
senior tag
Akko egy kis matek mindenkinek.
-
cynosure
csendes tag
Az lehet, nem neztem annyira bele. Ugye az ottani termekek tobbsegehez az kene, hogy a gepet mint mutargyat kezeld, nem mint eszkozt a munkahoz, szorakozashoz. En meg inkabb a monitort nezem.
Egy dolgot kerestem csak nemreg naluk, de az ott se volt (se alin, se ebayen, se a neten mashol), igy csinaltam magamnak. Van ez a regi jo Zalman hutom, 3 labas csatlakozoval, es egy pwm proci huto aljzattal.
Megoldas:
-
Smktrooper
senior tag
Hát igen mint írtam hosszas keresgélés. PC bontóban bukkantam eme csodára Ház+táp+hűtő 9000 HUF. kb egy órát túrtam mire meglett a gyümölcse. Igazi garázs vásárlós hangulat volt.
Hát igen sokadjára köszi a téma indító cikket. Azóta szakosodtam erre a XEON-t 775 ben témára. Most már hardveresen is megy a modding
.
-
CJ4567
nagyúr
AIDA és MSI Afterburner is ugyan azt mutatja. A CPU és a CPU1 miért ugyan olyan meleg, és miért ezek a legmelegebbek?
IBT-vel(Intel Burnin Test) érdekes mód nem melegszik ennyire. Pedig jobban terheli mint játékok(ahogy észrevettem E8400-nél, mindig melegebb volt IBT-vel)
-
Smktrooper
senior tag
Igen oda kell figyelni a többi komponensre is. Ezen az Aida stability teszten is jól látszik, hogy kétféle hőmérséklet tartományban dolgozik a proci az első teszt egy FPU teszt ami olyan 65-72 közé felrántotta a procit a sima CPU tesztnél pedig max 60-65C° ra ment fel. Tehát vannak olyan feladatok amik jobban megterhelik a gépet. -
-
MaRTiNuS
csendes tag
Gondolkodtam vízhűtésbe, mert régen duron 600 korszakba még magam fabrikáltam.
Passmark CPU markba. Az E8400 ilyen 2000 pont körül tudott 4.5GHz-en felment 3000 fölé. Ez alapon 3800-at tud így húzva 5400 pont.
Rendeltem egy Supermicros dual server lapot abba 2db l5420 van kiváncsi vagyok az mire lesz képes.
A ramok 1066 CL5 Geil és Kingston jelenleg, de nem tudom, hogy alaplapi FSB gondja van vagy fesz kéne és hűtés neki.
-
MaRTiNuS
csendes tag
7.5x466mhz 1.25V-on teszteltem kicsit rar kódfejtésre, átállítottam a Real Tempbe a hőfok kalibrációt, de mikor odaterhelt neki azért csúnyán elfutott a hőfok 70-80 közé.
480Mhz-en bebootolt a win testnél kiakadt, a Coolermaster hűtőcsöves hűtés kevés neki, különben mernék még feljebb menni feszültségbe.
Azt nem tudom az alaplap mennyire szereti a frekit, mert E8400 volt előtte ment 4,5Ghz körül is és ott is hasonlóan az fsb-be kezdett szerintem beledögleni.
-
MaRTiNuS
csendes tag
-
Hialin
csendes tag
Biztos menne még tovább is a szorzó vissza vételel, 500-as FSB-vel vagy még annál is többel, ezek a p45-ös lapok bírják az extrém tuningot, nálam a lényeg az volt, hogy ebben a felállásban valós stabilitást produkáljon, függetlenül hogy a tesztek mit mutatnak. Nincs annál rosszabb amikor az ember munkája oda van csak azért mert azt hittem, az atomrobbanás se ingatja meg.
Lehet még most sem a legtökéletesebb,de a következő alkalommal (ami remélem nem lesz ) biztos ki rakom a szűrét.
Na jó nem, mert szeretem, kellemeset csalódtam még így is. -
Hialin
csendes tag
Megjöttem, minden f@sza, az egész napom ráment, most már igazán azt mondhatom megérte.
A szintetikus tesztek pont annyira valók, hogy megmérjük kinek nagyobb a f@rkade amikor igazán komoly szükségletek alá vetjük a gépet jelentkezik be kisebb, nagyobb swapolás, proci kihagyás, kékhalál.
Szétszedtem újra a gépet alaposan megnéztem a lapot, kondikat, foglalatot, nincs-e elhajlás, bármi akadály ami esetleg érintkezési hibát okozna.( zero )
Így asztalon , vödör kávé és halomnyi füstölni való mellett, nekiláttam a feszültségekkel szerencsétlenkedni, ugyan azon programok, és játék futása alatt finomhangolni ,amíg a prime small és large FFT alatt legalább egy órát nem süti ki végleg a procit. Nem tette, viszont sikerült egy olyan beállítást találni ami még ekkora terhelés mellett is tartotta a négy magot.
Véletlennek nincsenek , csak hiszékenyek vagyunkVéglegesitett feszkók
Tudom, menne kevesebbel is "stabilan", és senkinek nem kell követni a példát , valszeg nem mindenki veszi ki a gép maximumát.
-
Geller72
veterán
X5450-ről beszéltem. Pár ezerrel drágábban vettem őket. Tizesével. De még így sem drágák.
Random itt egy ingyen postával ~13k-ért. És semmit nem kell vagdosni, adapterrel szarozni."Nyugodtan lehet 771-es CPU-t használni, vággni a socketet, vagy reszelni a CPU-t."
-Akkor te csak nyugodtan reszeld, meg vágd. Aztán meg majd ne csodálkozz, hogy senkinek nem fog kelleni ha valamikor el akarod adni.
. Én továbbra is csak 775-ös xeonokat veszek.
-
Hialin
csendes tag
Ismerős a szitu, anno a 8800GT-m is állandó max. fordulat miatt sikított, de orvosoltam egy három állású kapcsoló barkácsolásával, 5v és 12v között váltott. Hűtöm van hozzá ha barkácsolni támad kedved, egy régi Palit kariról maradt vissza, emlékezetem szerint kompatibilis a 4850-es sorozattal, mármint a furatok elhelyezkedésében.( sima két tűs csatis)
A ramra visszatérve a 5-5-5-15 időzítés ideális, az északi híd rosszalkodhat. A másik az aida képe szerint DIMM 2,080v ezek szerint adhatod 2,1v-al neki. -
Hialin
csendes tag
Az jó kis ram , simán bírja még a 2,1v-ot is ha labilis lenne még, bár ha az időzítéseken lazítasz picit, az is segítség lehet, valamint neked is javaslom MCH core feszt picit emelni.
Tesztelgess, esetleg beéri a ram 1,9v-al, így nem terheled annyira, irány az arany középút. -
Hialin
csendes tag
Az ajánlott üzemi feszültségtől el lehet térni kis mértékben 1.8v helyett 2.0v simán belefér,gyártótól függően.
Anno Geil ultrákat hajtottam 2.2v-al 1000mhz-en, 2.3v már erősen hütés javasolt.
Jelenlegi Corsair 2.1v javasolt, de 2.2v kap, igaz ezen rendesen van hűtőborda is. -
gold007
tag
Elvileg olyan bios volt rajta ami bővítve volt. Elvileg...
Most frissítettem egy olyanra, amit a cikkben a linken találtam és tökéletesen megy. Azért furcsa, hogy ha nem ismeri a mikrokódot akkor simán öngyilkos lett volna a lap. Szerintem 200°C közelében volt az a mosfet!Mondjuk lehet, hogy csak 1,35 volton akarta hajtani az 1 voltos procit, és így már a 40 helyett inkább 100 wattot evett, amit nehezen viselt az 50-60 wattra tervezett tápellátás
-
envagyok
veterán
Az processzor info szerint
Az X5450 mikrokódja:
CPUIDs 10676 (SLASB)
1067A (QFUB, SLBBE)Az intelmicrocodelist szerint a második biosban benne van a 10676 a rev 60c és a 1067a rev a07.
Tehát a bios jó szerintem.
A egyik bios : [link]
A másik, amit próbáltam : [link]Az első biosban pedig 10676 rev 60f van benne.
Ha lehetne, ezt a biost kellene átalakítani :
[link]
Két processzort használok jelenleg Q6600 és X5450 -
envagyok
veterán
Azóta innen is töltöttem le L771-es biost a laphoz:
http://ideafix.name/?p=1748 (ip35-e az ua. Mint az ip35)
Sajnos ezzel is ua. a helyzet: BIOS felismeri, elnevezi, megfelelően méri a hőmérsékletet. Ezzel már megáll 60 fok körül. Pendrive-ról nem bootol a win 10 telepítő, a fenn lévő win 10 pedig unsupported processor hibával újraindulgat.
Elvileg ez a BIOS is tartalmazza a mikrokódot.Van valami más ötlet esetleg?
-
Sikerült levágnom a pöcköket, cmos clear megvolt. De a windows amikor elkezd bootolni akkor újraindul.
Boot előtt ezt írja 'Unknown CPU is detected. BIOS is required to unleash its full power. Press F1 to resume'
A bios az asus p5k utolsó 1201-es biosa. Mi lehet a gond? Rossz lenne a felragasztott fólia?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Cyberpunk 2077
- OLED monitor topik
- Kerékpársportok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple MacBook
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gitáros topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest