- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Android szakmai topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vpleft
tag
Szia!
Nincs felmountolva a partíció, mert az lsblk sem mutatja a mount mappáját, szóval tényleg az sd kártyára másolszÚgy nézem, mintha a nobootwait paramétert nem támogatná az ext4. Próbáld meg kiszedni.
Ha nem ez a baj, akkor vlaszeg elírtad az uuid-t, vagy ilyesmi az fstab-ban és mivel ugye nofail paramétert adtál meg neki, ezért csak ignorálja azt a mount-ot, nem ír ki hibát.Pròbáld meg hogy kiveszed a nofail-t belőle (ne indítsd utána újra a pi-t mert nem fog bebootolni a hiba miatt) és mountoltasd újra az fstab-ot:
sudo mount -a
Ki fogja írni mi a baj. -
doberman
senior tag
van egy megoldás az OMV alá amit előszeretettel használnak sd kártyáról futó Openmediavault használók - Flash Memory plugin... esetleg olvass utána, hogy hátha portolni tudod a rendszeredre- egyébként pont erre készült.
de lehet, hogy jár erre egy guru aki tud ajánlani kész megoldást. -
darkhorse
tag
Szia!
A log fájlok mehetnek tmpfs-be, és még egy jónéhány dolog. Most épp nem érek rá, de holnap tudok segíteni benne ha addig mástól nem kapsz rá választ.
A fájlrendszert is tudod monitorozni, én inotifywait-tel csináltam.
Konkrét példa, én ezt használtam:
inotifywait -m -r -e modify -e create -e delete --exclude '/dev/|/proc/|/run/|/sys/|/var/log/|/tmp/|/disks/' --timefmt "%c" --format '%T PATH:%w%f EVENTS:%,e' / > /disks/wdred/log.txt
-
Kroni1
veterán
Nekem egy Sandisk Extreme 16GB pendrive-ot ölt meg anno a Raspberry B-m, én pedig aztán semmit nem futtattam, csak openelec volt rátéve és kész. Ennek ellenére a vadi uj pen kb 1-2 hét alatt elromlott, még PC-n a Paragon Partition managerrel párszor meg birtam formázni, de formázás után már nem működött, csak teljesen lefagyasztotta a windowst. Még szerencse hogy garis, ugyhogy küldtem vissza cseréltetni, de már nem raknám be rendszernek, vettem egy 16GB-os Sandisk Ultra microSD karit, az remekül dolgozik.
-
Lehet csak kifogtál egy hibás példányt. Mennyi garit adtak rá? Szerintem vidd vissza, cseréltesd ki.
Extrém példa, de van olyan sd kártya, ami bírja a gyűrődést, vagy a Panasonic FX szériája, ami még SLC (100'000 írást bír). Talán a legtutibb az Asus itt-ott még kapható 1.8"-os 30GB-os külső HDD-je. -
Lehet nem volt jó ötlet mysql-t futtatni, és 5 percenként elmenteni egy hőmérsékletszenzor adatait.
Biztosan nem volt jó ötlet.
1 óra alatt 12 írás
1 nap alatt 288
1 hónap alatt több mint 8000 írásEgy átlagos TLC 1000, MLC esetén 3000 írás ciklust visel el. A kicsi olcsó pendrive-okban nincs wear leveling és egyéb trükkös varázsszavak amik a cellák elhasználódását hivatottak megakadályozni.
-
stopperos
senior tag
Nyugodtan belevauzhatsz, bár tanultam és vizsgáztam belőle, de nem olyan friss a tudás. Nekem annyi maradt meg "Áramkör tervezési szempontok és jótanácsok" témakörben, hogy ha a NYÁK-on nagyobb távolságra van két ezköz (és azok nagy sebességúek) akkor kellhet egy-egy pF és nF os kondenzátor, hogy a lábakról történő visszapattanást megfogja vagy eltolja. Ellenállásról nem beszéltünk, vagy azért mert már a chip terheli a vezeték végét, vagy mert nincs hatással. Ezt nem tudom, és nem kívánok belemélyedni mert ezzel a résszel nem foglalkoztam annyit. A kondenzátort viszont belénk verték.
Bár ez nem nyák, és a kommunikáció is lassabb, de a távolság a bitek változásához képest hosszú.
-
balaaa88
aktív tag
Nem is fogsz látni semmit, hiszen kb. a másodperc tört része alatt kiküldi a kódot, és mire te a sniffert futtatnád, már rég befejezte az adó a működését. Ráadásul a kódhoz írt komment szerint egyidőben nem fog működni a kettő:
Basszus tényleg... Gondolkodni elfelejtettem.
De egyenlőre ezt a rádiós témát hanyagolom; lehet kipróbálom egy nem sokkal drágább termékkel majd. -
-
g = open('themp.txt','w')
g.write(aaabbbccc())
g.close()az aaabbbccc helyén próbáltam a read_temp-et, és a temp_c -t is
Programkód:def read_temp_raw():
f = open(device_file, 'r')
lines = f.readlines()
f.close()
return lines
def read_temp():
lines = read_temp_raw()
while lines[0].strip()[-3:] != 'YES':
time.sleep(0.2)
lines = read_temp_raw()
equals_pos = lines[1].find('t=')
if equals_pos != -1:
temp_string = lines[1][equals_pos+2:]
temp_c = float(temp_string) / 1000.0
temp_f = temp_c * 9.0 / 5.0 + 32.0
return temp_c -
moli.hu
őstag
Mert amit itt boltban megkapsz 3x-os áron, azt is ugyanúgy Kínában gyártják le, kinézetre is ugyanúgy néz ki, mint az ebay-es társa, hát akkor meg...
igen, ugyanabban a gyarban gyartjak, kinezetre ugyanugy nez ki. ami az elteres egy markashoz kepest, amin sporolnak, az a minosegellenorzes. egy jo, 3 lepcsos minosegellenorzes dragabb, mint az osszeszereles maga. egyreszt a gyarak, ahol a reggel meg a markanak gyartott muszak ment, atallas nelkul este mar fusiban maguknak gyartjak ugyanazt, de ilyenkor a minosegellenorzoket be se hivjak dolgozni, nem fizetik meg oket. masreszt ami egy markanak nem felel meg, ami egy marka minosegellenorzesen kiesik, az leesik a futoszalagrol. ezeket elvileg be kene zuzni, de a billenoplatos teherauto "elteved" es a szemettelep helyett egy raktarban kot ki, ahol atnezik a selejtes termemeket, hogy mi az ami csak szepseghibas vagy ugy-ahogy mukodik, es ezeket adjak el a dealextreme-en, ebay-en, stb. es amig ez engem nem erdekel a dealextremetol rendelt kabeleknel, apro ledes vackoknal (eddig vagy 65 rendelesem volt dx-tol), addig hattertarat es 230V-tal mukodo dolgot nem rendelek onnan - ahogy a forrasztopakarol is lebeszeltem magam a multkor, pedig nem volt konnyu.
az itthon vasarolt termeknel pedig van egy kozvetett ero, ami megov a nagyon szar termekektol: a panasz fenyegetettsege. egy marginalis profittal dolgozo kinai termekeket arulo magyar webshop tart attol, hogy a szart visszadobjak, igy bukik az uzleten, ezert inkabb valamennyivel jobbat, nem annyira szart arul. kinai, ebay-es vasarlasnal ez a visszatarto ero nincs, mert senki se fogja 2000ft-ert visszapostazni a szart kinaba, es ezt tudjak. ha rendben megerkezik a csomag es elso bekapcsolasra mukodik, akkor nincs buyer-protection. majd 1 honap mulva kijon a fust, ami mukodtette a tapot.
a kerdesek ettol fuggetlenul meg allnak.
-
Rossz helyen laksz
Nyilván kell elé trafó is meg gréc, de ezt már Te is irtad.
Persze, kb szerintem ugyan, és nyilván egyszerűbb megvenni is, ezzel a részével nem is tudok vitatkozni (meg egyáltalán nem is akarok) de a lényege szinte ugyan az, higy magad csinálod vagy dc-dc konvertert éppen megveszed. A lenyeg higy stabil, és megbízható.
Eletvédelmi dolog sem túl bonyolult. Vagy muanyag dobozba teszed, vagy fémbe, de akkor védő földre kötöd a házat. -
Eredetkleg nyilván igen.
De ha megnézted volna a videót, akkor láthattad volna, hogy 5 es 30 volt kozotti bemenőből csináltam állandó 12V-ot.
De csak példának írtam, hogy igen stabil, és biztonságos tápot lehet faragni nem nagy összegből. Nyilván az ebay-es árakkal nem veszi fel a versenyt, de nem is az a cél, hiszen az egész pi érzés az építés/készítés öröme körül forog, akkor meg miért ne lehetne a táp is DIY. -
Pont ez lett volna a javaslatom, hogy esetleg epiteni is lehetne egyet, anyira nem bonyolult.
Nem olyan régen, csináltam egy tápot, ami bemenő feszültség "függetlenül" a kimenete mindig állandó. Pontosan nem emlékszem, den nem került 2000 forintnál többe.
http://www.youtube.com/watch?v=wdqjh_l4Z0Y -
sanchomuzax
aktív tag
Ha még nem oldottad meg esetleg a pendrive témát, nekem ezzel a megoldással fut HDD-ről a RPi:
http://blog.sancho.hu/2013/11/raspberry-pi-futtatasa-kulso-hdd-rol.html De ez esetben is SD-ről indul a boot folyamata, majd áttér a HDD-re. -
vzozo
senior tag
Nos, végül is némi USB-s hangkártyával történő mintavétellel, gányolással és számolgatással sikerült megoldani, rcswitch-pi-vel (egyelőre a sendtristate toolal) kapcsolgatom a konnektorokat.
Egyszer összeszedem kulturált formában, hogy pontosan hogyan is jött ez össze, addig is aki vásárolna most az OBI-ban akciós "CMI" rádiós konnektort:
A PulseLength: 200ms körül már működik, a neten lévő példákban 350ms túl sok. A kód (két szettet vettem, azok alapján ennyit szűrtem le):
- Az első 6 "bit" adja meg a csoportot: FFFFFF, ott nulla, amelyik lába az IC-nek a távirányító paneljén rövidre van zárva
- A 7. bit mindig F
- A 8-10. bit a konnektor: F01 az 1-es, F10 a 2-es, 100 a 3-as
- A 11-12. bit a státusz: 01 bekapcs, 10 kikapcsEzt jó móka volt összehozni, akkor már csak egy igényes webes frontendet kell készítenem hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest