- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
miroon #28811 üzenetére
Esetleg a hdmi_safe=1 paraméter segíthet. ez "maximálisan kompatibilis" jelet szolgáltat, vagy a config_hdmi_boost configure the signal strength of the HDMI interface. Default is 2 on Pi 1 model B and 5 on later boards. Try increasing if you have interference issues with hdmi (e.g. to 7) 11 is the maximum.
(A két beállítás "üti" egymást, vagy az egyiket, vagy a másikat állítsd be).
Ezek elméletileg a bizonytalan kapcsolaton segítenek, de próba cseresznye. Rosszabb nem lesz. -
kovisoft
őstag
válasz
miroon #28807 üzenetére
A táppal minden oké? Ha túl gyenge, akkor lehet, hogy nem tudja meghajtani a hdmi-t.
Oprendszertől függően az ssh alapból le lehet tiltva egy friss telepítéskor, és külön kell engedélyezni. Raspbian esetén ezt meg tudod tenni úgy, hogy létrehozol egy /boot/ssh file-t (mindegy milyen tartalommal). Ubuntu Mate esetén úgy tudom, nem működik ez a módszer, ott kell legelőször egy kijelző (a raspi-config-ban lehet beállítani). Esetleg megpróbálhatsz letölteni és telepíteni egy Raspbian image-et, ha másképp nem megy.
-
Egy-két
tag
válasz
miroon #28804 üzenetére
Én arra tudok gyanakodni, hogy ha újrainduláskor a HDMI másik végén a tv nincs bekapcsolva (akár áramtalanítva is van) akkor nem érzékeli az RPi és hajlamos kiküldeni a jelet máshol (I Guess RCA-n). Ilyenkor megoldás lehet hogy bekapcsolva a tv-t, ssh-n (vagy áram kibekapccsal ha bátrabb vagy) újra indítod a pi-t, S most már érzékelni fogja a HDMI-n csücsülő tvd így oda küldi majd a képet 🙂 szóval ennyi az egész
Ha gyakran használod kikapcsolt tv mellett a pi bekapcsolását, ( pl én mindig csak akkor kapcsolom be amikor filmet akarok rajta nézni, S olyankor tv, pi kis elcsúszással kapcsol be) érdemes lehet a boot/config.txtben kényszeríteni, hogy minden esetben a HDMi-n küldje ki a jelet. Sőt akár fix felbontásút is kérhet tőle ( azt is hajlamos vissza állítani ha nem tudja milyen képességű tv-van rákötve.
Remélem sikerült megoldani a problémádat fájdalom mentesen 🙂 -
Flowtation
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia!
Nekem az xbian nem vált be, sokszor újraindult egy-egy film indításnál, illetve az egész lassú volt, pl. az openelec-hez képest. Hozzá kell tennem, hogy nekem pi1 b model van.
Mindenkinek:
A régebben linkelt pcx-es tápot használom, semmi gondom vele. De amióta beüzemeltem az usb-s hangkártyát azóta a filmek indításakor kicsit akadozik a kép, illetve ha pause-ból indítom akkor szintén akad vagy kicsit felgyorsul pár másodpercre. Ez normális vagy lehet kevés táp? Amúgy egy 8 gb-os sandisk class10 kártyáról megy az OE, ha ez számít.
Egyébként hogyan tudom kimérni, hogy mennyi a fogyasztása a pinek? -
golya87
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia
Igen (Openelec, OSMC)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)Mindkettőről volt már szó korábban a fórumon. (torrent és samba openelec-en/osmc-n)
A táp viszont szerintem kicsi lesz a vinyóhoz. Így vagy nagyobb táp, vagy külön táppal ellátott hub.
-
azbest
félisten
válasz
miroon #14017 üzenetére
A samsung kártyával óvatosan, nem biztos, hogy teljesen jól kezeli. A például 16-os MB-MP16D/CN a most aktuális 2015-05-05 raspbiannal időtullépéssel megakad, amikor kiterjesztené a teljes kártyára a képben lévő particiót.
A sandisk kártyák a legbiztosabbak boardokhoz, azokkal ritkán van problémájuk. Itt egy lista mások tapasztalatairól [link], de ezek közt is vannak ellentmondó vélemények.A médiajátszó funkciók miatt valószínűleg openelec vagy osmc lehet a befutó. Bár, ha kifejezetetten gyors netes megosztásról van szó, akkor lehet kissé túl optimista 20 torrent, de ha limitált vagy jól bekonfigurált, akkor akár működhet is. Keress vissza, hogy mások mit írtak a torrentről, nekem ezzel nincs sok tapasztalato. A hdd jó gondolat, ott a tápellátásra kell figyelni, hogy ne legyen vele gond.
(nálam 2A minőségi tápról megy egy pi2, magas terhelhetőségűre állított usb-vel és így közvetlen róla megy egy 160-as noti hdd, bekötve a plusz táp is az egyik usb-re, hogy kevésbé legyen érzékeny a kontakt hibára). Kisebb táppal vagy többet fogyasztó hdd-vel külső tápos megoldás erősen ajánlott.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- HP ProDesk 400 G5 DM Mini PC, Intel Core i5-9500T Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD Win 11, Számla, 2
- HP Z240 PC, Intel Core i7-6700 Processor, 8GB DDR4, 256GB SSD, Win 11, Számla, 2 év garancia
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V51 - i5-14400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V50 - i5-12400F - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V3 - i5-10400F -1660 SUPER 6GB -16GB RAM -500GB SSD - www.olcsogamerpc.hu
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- Samsung Galaxy Book2 NP750XED i7-1255U 16GB 512GB GARANCIA: 1 ÉV
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest