- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
miroon #28811 üzenetére
Esetleg a hdmi_safe=1 paraméter segíthet. ez "maximálisan kompatibilis" jelet szolgáltat, vagy a config_hdmi_boost configure the signal strength of the HDMI interface. Default is 2 on Pi 1 model B and 5 on later boards. Try increasing if you have interference issues with hdmi (e.g. to 7) 11 is the maximum.
(A két beállítás "üti" egymást, vagy az egyiket, vagy a másikat állítsd be).
Ezek elméletileg a bizonytalan kapcsolaton segítenek, de próba cseresznye. Rosszabb nem lesz. -
-
kovisoft
őstag
válasz
miroon #28807 üzenetére
A táppal minden oké? Ha túl gyenge, akkor lehet, hogy nem tudja meghajtani a hdmi-t.
Oprendszertől függően az ssh alapból le lehet tiltva egy friss telepítéskor, és külön kell engedélyezni. Raspbian esetén ezt meg tudod tenni úgy, hogy létrehozol egy /boot/ssh file-t (mindegy milyen tartalommal). Ubuntu Mate esetén úgy tudom, nem működik ez a módszer, ott kell legelőször egy kijelző (a raspi-config-ban lehet beállítani). Esetleg megpróbálhatsz letölteni és telepíteni egy Raspbian image-et, ha másképp nem megy.
-
Egy-két
tag
válasz
miroon #28804 üzenetére
Én arra tudok gyanakodni, hogy ha újrainduláskor a HDMI másik végén a tv nincs bekapcsolva (akár áramtalanítva is van) akkor nem érzékeli az RPi és hajlamos kiküldeni a jelet máshol (I Guess RCA-n). Ilyenkor megoldás lehet hogy bekapcsolva a tv-t, ssh-n (vagy áram kibekapccsal ha bátrabb vagy) újra indítod a pi-t, S most már érzékelni fogja a HDMI-n csücsülő tvd így oda küldi majd a képet 🙂 szóval ennyi az egész
Ha gyakran használod kikapcsolt tv mellett a pi bekapcsolását, ( pl én mindig csak akkor kapcsolom be amikor filmet akarok rajta nézni, S olyankor tv, pi kis elcsúszással kapcsol be) érdemes lehet a boot/config.txtben kényszeríteni, hogy minden esetben a HDMi-n küldje ki a jelet. Sőt akár fix felbontásút is kérhet tőle ( azt is hajlamos vissza állítani ha nem tudja milyen képességű tv-van rákötve.
Remélem sikerült megoldani a problémádat fájdalom mentesen 🙂 -
Flowtation
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia!
Nekem az xbian nem vált be, sokszor újraindult egy-egy film indításnál, illetve az egész lassú volt, pl. az openelec-hez képest. Hozzá kell tennem, hogy nekem pi1 b model van.
Mindenkinek:
A régebben linkelt pcx-es tápot használom, semmi gondom vele. De amióta beüzemeltem az usb-s hangkártyát azóta a filmek indításakor kicsit akadozik a kép, illetve ha pause-ból indítom akkor szintén akad vagy kicsit felgyorsul pár másodpercre. Ez normális vagy lehet kevés táp? Amúgy egy 8 gb-os sandisk class10 kártyáról megy az OE, ha ez számít.
Egyébként hogyan tudom kimérni, hogy mennyi a fogyasztása a pinek? -
golya87
őstag
válasz
miroon #14017 üzenetére
Szia
Igen (Openelec, OSMC)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)
Igen (Openelec, OSMC, Raspbian)Mindkettőről volt már szó korábban a fórumon. (torrent és samba openelec-en/osmc-n)
A táp viszont szerintem kicsi lesz a vinyóhoz. Így vagy nagyobb táp, vagy külön táppal ellátott hub.
-
azbest
félisten
válasz
miroon #14017 üzenetére
A samsung kártyával óvatosan, nem biztos, hogy teljesen jól kezeli. A például 16-os MB-MP16D/CN a most aktuális 2015-05-05 raspbiannal időtullépéssel megakad, amikor kiterjesztené a teljes kártyára a képben lévő particiót.
A sandisk kártyák a legbiztosabbak boardokhoz, azokkal ritkán van problémájuk. Itt egy lista mások tapasztalatairól [link], de ezek közt is vannak ellentmondó vélemények.A médiajátszó funkciók miatt valószínűleg openelec vagy osmc lehet a befutó. Bár, ha kifejezetetten gyors netes megosztásról van szó, akkor lehet kissé túl optimista 20 torrent, de ha limitált vagy jól bekonfigurált, akkor akár működhet is. Keress vissza, hogy mások mit írtak a torrentről, nekem ezzel nincs sok tapasztalato. A hdd jó gondolat, ott a tápellátásra kell figyelni, hogy ne legyen vele gond.
(nálam 2A minőségi tápról megy egy pi2, magas terhelhetőségűre állított usb-vel és így közvetlen róla megy egy 160-as noti hdd, bekötve a plusz táp is az egyik usb-re, hogy kevésbé legyen érzékeny a kontakt hibára). Kisebb táppal vagy többet fogyasztó hdd-vel külső tápos megoldás erősen ajánlott.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Max
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- MSI CYBORG 15 A13V
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged