- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Apple Watch
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Igen, úgy tűnik a youtube api ingyenes használatának limitjébe harapnak bele, mióta népszerű lett. Érdekes, hogy mostanában a stabil openelec 6.0.3 nem dobálta már egy ideje, biztos sokan átálltak újabb verzióra vagy libreelecre.
Az a bosszantó, hogy ha saját kulcsot generálunk és betesszük, akkor update után újra meg kell csinálni, legalábbis amikor korábban próbáltam úgy volt. Mondjuk logikus is, mert akkor már a másik verzióhoz tartozó kulcs amit használ, ami megint csak közös. -
azbest
félisten
válasz
Márton #21723 üzenetére
az utóbbi lehet baj, hogy nem tudja betölteni a libet, mert lehet a libre változatból hiányzik...
bár ahogy látom a neten az openelec 7-es kapcsán is találni hasonló panaszokat.
odroid fórumon írja valaki, hogy neki az unofficial rossz volt ugyanezzel a hibával és egy másik verziót próbált, ami ment nála [link]
(#21725) Márton
nézd meg újra a lépéseket, ott -e a dev-ben a tuner, látsz -e hibaüzenetet, nincs-e kipiálva, hogy várjon tunerekre.Mondjuk elhiszem, hogy angolt tudás és linux ismeret nélkül nehéz, de így nekünk sem egyszerű barchobázni, hogy mi lehet a baj
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #21671 üzenetére
Hát ha ugyanaz a rendszer ugyanazzal a kártyával másik ugyanolyan piben jó, akkor a pi a ludas.
Nekem volt egy régi made in china b, amelyiken hibás volt az smsc chip forrasztása. Melegedéskor vagy hozzáéréskor remekül fagyott. Futás közben ha tapogattam az smsc chipet, akkor eldobta a fájlrendszert. Persze előtte levezettem a feszültséget egy radiátoron, szal nem szikrázással
Múltkor vettem egy gázpákát és azzal ügyesen átmelegítettem, láttam hogy megolvad a lábainál az ón (a környező alkatrészeket alufólia gombócokkal óvtam). Azóta nem volt hiba, pedig direkt piszkáltam. Gagyi pákával nem tudtam így újramelegíteni, részben ezért is vettem inkább gáz égőset. Ez ilyen, rosszabb már nem lesz alapon történt
Sütős melegítést inkább nem próbáltam, mert félő hogy elfolynának a műanyag alkatrészek vagy lepotyog valami.
(#21674) Petike168
én még nem próbáltam, ha sikerül írd meg ide a tapasztalatodat
A kodi fórum szerint elvileg lehetséges [link], azt írja valaki, hogy csak annyi korlátja van, hogy a csatorna számozást nem használhatod a backendről, mivel két helyről is jönnek a számok. Így gondolom majd a kodi beszámozza valahogy. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
bally4 #21631 üzenetére
Természetesen. Ha nagyon 5V alá esik a feszültség, akkor a tunerek elkezdenek problémázni, mint ahogy más eszközökkel is előfordul.
A dvb-t tunereimnél annál rosszabb a vétel, minél jobban leesik a feszültség. A max_usb_current bekapcsolása is erősen ajánlott.Némelyik rendszerrel, pl openelec, van tuner ami nem akar jól működni, ha közvetlen a pi-re van kötve a tuner (a dvb-t it9135-ökkel tapasztaltam én, a t230 nem tudom máshogy viselkedik-e). Egy kihúz-bedug után viszont közvetlenül is jó volt. Úgy láttam, hogy induláskor egy pillanatra áram alá helyezi a pi az usb portokat, aztán lekapcsolja, majd később, amikor betöltődnek a driverek, akkor újra áramot ad neki. Talán ez okozza. Lehet, hogy kernel függő. Aktív hubnál a hub ad áramot, így nem kapcsolgatja alatta a pi.
-
azbest
félisten
válasz
bally4 #21614 üzenetére
Szegeden ezek a telekom dvb-c paraméterei, nem tudom máshol különböznek-e
170MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5
218MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
226MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
234MHz, 6875ksymbol, QAM/256, FEC 3/5
418MHz, 6875ksymbol, QAM/64, FEC 3/5fecből ilyen nincs a listán, állítsd másra vagy autora, majd a átvált.
Ha az elsőt beállítod, akkor a tvheadend a network discoveryvel felveszi a többit is. Ahogy írtam a w_scan rosszul működik az újabb raspbianon, nem tudom mi baja lett. De attól a tvheadend rendesen megy.
Az antennás dvb-t -hez pedig ott a mux lista a szolgáltató honalpján, azt kell beállítani, ami hozzád közel esik és az antennád amerre fordítva van.
-
-
azbest
félisten
válasz
Keneseij #21519 üzenetére
Milyen sebességet szeretnél elérni? 100% terhelést csinál a pi3-on?
Egyébként úgy hallottam, hogy armv8 64 bites módban elvileg van hardveres AES, csak nem tudom, hogy vajon kihasználják-e a rogramok. A pi3 egyelőre nem használja ki ezt egyébként. Ezzel azt akarom mondani, hogy ha arm-os megoldás kell, akkor érdemes olyat nézni, ami 64bites linuxot futtat.
-
azbest
félisten
válasz
Pulsar #21483 üzenetére
Az a legegyszerűbb megoldás, ahogy írod. Linux alatt a dd paranccsal lehet hasonló másolatot csinálni (a bs értéket ne feledd megadni hogy ne bájtonként írja-olvassa a kártyát).
(#21484) schferenc77
A wetek play 2 magos a raspi2 4 magos. Bár a wetek playnek erősebb magjai vannak, de lehet ahhoz a feladathoz a több mag jobban teljesít. Esetleg a háttértár, sd kártya sebessége is lehet más. -
azbest
félisten
válasz
hbalut #21466 üzenetére
azt hiszem ha kész letöltést folyatsz, akkor alapból nem küld ifót. Transmission gui-ban pl nyomni kellett talán egy tracker updatet rá, hogy felküldje.
(#21464) szabifotos
skype nincs. Win sem desktop rajta, az ne tévesszen meg.
A youtube a kodi addonnal egészen használható. A videolejátszás is valamelyik kodi felülettel a legjobb. desktop dolgokra, böngészésre nem olyan, mint egy x86 pécé (pl flash bővítmény sincs és a felület is döcögősebb desktop módban).Ha csak tévéznél és nem médiajátszónak kell, akkor az olcsó dvb-c doboz a legköltséghatékonyabb.
Ha pécés mindenes kellene, akkor esetleg valamelyik intel atomos box, amire windows van. Persze erőben nem olyan, mint egy nagy gép, de netezés, youtubozás, egyszerűbb destop progik is mennek a kodi mellett. -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #21453 üzenetére
w_scan-t közben én is nézegettem és az lehet a baj, hogy HU -t nem ismeri fel ezért valami alapértelmezett országra vált, ami meg 470MHz-től felfelé keres csak. De nálam például az összes tévé mux az alatt van, 170-től felfelé.
A DE 73 MHz-től indul, de valsz nem jó fekvenciákon megy nálam (telekom), mert a 170 helyett 169-et próbálja.
Régi raspbianon simán lekereste a csatornákat a w_scan, nem emlékszem kellett-e varázsolni.
-
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #21443 üzenetére
raspbian alól van ez most?
dmesg alól nézd meg, hogy milyen verziót tölt be
[ 48.031022] si2168 3-0064: downloading firmware from file 'dvb-demod-si2168-b40-01.fw'
[ 48.773973] si2168 3-0064: firmware version: 4.0.11
[ 48.784505] si2157 4-0060: found a 'Silicon Labs Si2158-A20'
[ 48.785682] si2157 4-0060: downloading firmware from file 'dvb-tuner-si2158-a20-01.fw'
[ 50.034758] si2157 4-0060: firmware version: 2.1.9A 4.0.19 nem jó. A 4.0.11 vagy 4.0.4 a jó az si2168-hez. A fenti idézetben a legfrisebb állapot van, pár hónapja még 4.0.19 volt benne, de jelezték neki, hogy az rossz és átcserélték.
Az openelec/libraelec firmware repóból lehet ezeket megszerezni könnyen. Ha jól olvastam akkor a hibás firmware is okozhatja a beragadást (hogy ugyanaz jön mindenütt).Ha openelec-et próbálod, akkor próbáld indulás után utólag bedugni a tunert, ha nincs aktív hubod.
tvheadend-ből a v4.0.9 a legfrisebb stabil, amit múltkor tévedésből mondtam 4.1-est, az sokkal régebbi és hibázós.
-
azbest
félisten
válasz
INTELligent #21437 üzenetére
Laptopra gondolsz pécé alatt, ugye? Mert a 3.5 colos merevlemezt csak direkt arra való, külső tápos, usb csatolós házzal lehet usb csatolón bármire kötni.
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #21406 üzenetére
Valószínűleg mindkettő jó. Múltkor az arany kingston-ról derült ki, hogy lehetnek kompatibilitási problémái. De a normál változatok valsz jól mennek. Amikor valami újabb fajta jön ki, akkor lehet belefutni hibákba. Idővel azért szokták javítani a kompatibilitást a problémásoknál is.
-
azbest
félisten
válasz
DEGU83 #21388 üzenetére
Ha böngészni akarsz, akkor lehet. Bár a beágyazott flash videókat az sem kezeli általában. Miért nem veszel inkább egy windows-os tabletet. 100-150 dolcsi körül már kapni olyat is, aminek hdmi kimenete is van. Ha neked pécé kell, akkor azt se android, se arm-os linux nem fogja teljesen helyettesíteni.
Vagy valami windows-os, atomos tévé boxot, például eu-ból [link], review [link]
-
azbest
félisten
válasz
DEGU83 #21384 üzenetére
webböngészőből nem fog jól menni, pontosabban nincs flash rá.
Ha normál stream címekkel elérhető, akkor talán kodi alatt megadható playlistként.Az alternatív linux telepítés nem úgy megy mint pécén, hogy fogod és kész. A boot és firmware rész nélkül nem indul el. Kernelből is a raspi sajátját kell használnod (ami szerencsére friss és naprakész, nem úgy mint más boardoknál).
-
azbest
félisten
válasz
futizoli #21380 üzenetére
aki h265-ös hd vagy fullhd videót próbált játszani vele, ő panaszkodott rá, hogy 600-ra visszalassult és 85 fok volt. Azt a codecet nem tudja hardveresen és emiatt pörgeti a procit, amiért melegedett nála. Átlagos használatnál alig terhelődik a proci, ott nem kéne, hogy nagyon felmelegedjen.
-
azbest
félisten
válasz
vtechun #21373 üzenetére
A pi2-3 esetén az usb elvileg támogatja a menet közbeni bedugást. A korábbiaknál mivel csak túlterhelés esetére volt védelem, úgy le tudta rántani a rádugott eszköz a tápfeszültséget, amitől a pi újraindult.
(#21372) lacko6
úgy emlékszem muszáj volt beállítanom felhasználót és jelszót a tvheadendhez, úgy nem szórakozott a client. Persze a webes felületen és magán a clienten is meg kell adni. -
azbest
félisten
válasz
vtechun #21365 üzenetére
lehet hogy okos töltő és mivel a pi-vel nem tudja detektálni, hogy most nyomni kéne a teljesítményt, azért a kompatibilis 500mA módra áll be. Érdemes egy charger doctort venni ebayről, pár dolcsiért könnyű vele kideríteni, hogy mennyi teljesítményt ad le / vesz fel egy usb táp/eszköz.
(#21366) lacko6
az openelec / libreelec tartalmazza a firmware-ket szerintem. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
Van pimoronin csupasz zero is most [link]
(#21346) spammer
hát, zero-t a nagy nagykerek nem árulnak, hanem ezek a kisebb boltok. Itthonra eddig a pimoroni tűnik elérhetőnek. Onnan a csupasz zero 8 gbp körül van (kevesebb mint 3500 forint) postázással együtt.Náluk a tápos pakk 28 gbp körülre jön ki, az 12 ezer körül van. Lehet olcsósítani, hogy onna csak a csupasz zero. Gearbesten volt olcsón pi zero "ház"
Fdh.hu - farnell nél van 2500+ áfáért jófajta táp, ha pesti vagy akkor postaköltség nélkül is tudod elvileg rendelni.
Usb ethernetből talán geekbuyingon volt olcsón jó.
De ne feledd, hogy egyetlen usb-je van a pi zeronak, ha hdd-t is akarsz rákötni, mindenképpen kell hub.
szerk, most nézem ez is sima usb-ethernet volt amit linkeltem, ráadásul typec, szóval az nem volt jó, inkább töröltem a kommentből, de láttam már olyat is, ami usb hub + ethernet.
Megvan, nekem ilyenem van [link]Ha gyorsan és kényelmesen akarsz vásárolni itthonról, akkor 20 ezer felé is szaladhat az ára mindenestől az összes kütyünek. Akkor már jobban jársz egy pi3-mal.
-
-
azbest
félisten
Úgy mondják, hogy az openelec alapítója ellentétbe került a fejlesztői közösséggel. Az alapítót kitenni nem tudták, mert egyedül az ő kezében van brand kezelése. Ígyhát szavazás után kiváltak a fejlesztők. [link]
Aztán idővel kiderül, hogy mindkettő megmarad-e és melyik lesz jobb.A két repository-t elnézve az openelec-ben 28 napja volt aktivitás, a libreelec-ben ma.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21259 üzenetére
Openelec alatt a firmware pakk alapból benne van, ami kellhet a tunerekhez. Bár a realtek chipsethez külön nem is kell. Viszont előfordulhat, hogy aktív hub kell a tunernek. Legalábbis openelec alatt többen tapasztaltuk, hogy ha be volt dugva induláskor, akkor csak kidug-behúz után jött fel valamelyik tuner. Valami kernel hülyeség lehetett, mert rasbian alatt nem volt ez.
Libreelecet nem próbáltam, de nagyon közel áll az openelechez, állítólag van aki updattel váltott át rá.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21242 üzenetére
Még az előfizetős mindigtv-hez is jók, csak egy olyan usb-s smartcard (chipkártya) olvasó kell hozzá 6-10 dolcsi körüli áron, amit a linux alapból kezel és a megfelelő szoftverek beállítása. Sokszor előkerül a téma.
Én másik fajtákat használok, de úgy hírlik ezek sem rosszak. -
azbest
félisten
Melyik honalpon?
Az fhd.hu -n a farnell-es termékkóddal lehet legegyszerűbben vásárolni, a farnell oldaláról szedi a rendszerük is az árakat. Persze fdh-n keresztül is lehet hivatkozni általában a termékre.
Itt van például a farnelles SBC lista [link]
FDH-tól linkelve
Pi3 csupasz [link]
Pi3 + régi kamera [link]
pi3 + sd kártya [link]És igen. Nettó ár * 1.27 a mostani ára. Az fdh szállítás meg 1500 * 1.27, ha minden igaz. De BP-en ingyen is viszik meg vidékre 30 nettó felett is ingyen viszik.
szerk:
Úgy emlészem mi utánvétellel fizettünk, de a srácok pár hozzászólással ezelőtt említették, hogy átutalásos fizetés is lehetséges.
Ha tápegység is kell, érdemes azt is onnan nézni, mert jófajta tápokat árulnak a pi-khez.
Stontonics 2.5A fehér [link] fekete [link] -
azbest
félisten
válasz
Márton #21177 üzenetére
léph ki, lépj be.
De lehet az a baj, hogy a fejlesztői kulcshoz, amit beletettek, nincs több ingyenes lekérésre keret. Ahogy egyre népszerűbb a kodi, úgy jön ki egyre gyakrabban ez a probléma. Korábban írtunk róla, hogyan lehet saját kulcsot létrehozni, hogy ne a közösön kelljen osztozni. -
azbest
félisten
válasz
vtechun #21166 üzenetére
a boot particiónak mindenképpen az sd kártyán kell lennie jelenleg. cmdline.txt-ben megadható másik root partició is, péládul sda-n lévő is.
Viszont a pi3 esetén elvileg majd lehetséges lesz teljesen sd kártya nélküli működés is, sőt még hálózatról bootolás is. De amennyire tudom, ahhoz hogy ez működjön, még a firmware módosítás nincsen készen. Tehát, ha jól értem a pi3 hardvere (a gpu-ban lévő beégetett szoftver, ami indítja a pi-t) már tudná ezt, de hogy jól viselkedjen pendriveről vagy hálózatról is, ahhoz a betöltött szoftverben kell még módosítást csinálniuk.
A régebbi pi-ken marad az sd kártyás boot, mert a pi hardverében lévő szoftvert tudtommal nem tervezik frissíteni utólag.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21155 üzenetére
a 3840x1080 Full SBS szerintem nem tud menni, de amikor második MVC csatornát használnak a másik képkockához, az talán megy. A Kodi fórum MVC 3D topicjában ígéretes amit írnak: [link]
De ismétlem, hogy ne legyen félreértés, nem a side-by-side, egymás melletti dupla felbontásúról van szó, hanem a Multiview Video Coding fajtáról.
-
azbest
félisten
na persze, mert nem teljes képernyőre van véve a videó. Mivel így kevesebb pixelt kell a procinak kirajzolni, így egész folymatos, max pixelesedik. Ha valahogy összehekkelik omxplayerrel a youtube lejátszást, akkor lehet teljes képernyőn folyamatos videó jelenleg.
Most láttam egy érdekes összehasonlító videót a raspi3-on futó raspbian és ubuntu mate között. Időnként windows pécés hasonlítást is mutatnak. A gimp-es képdarab mozgatás mutatja nagyon jól, hogy mi a probléma az asztali linuxszal az arm boardokon. Az, hogy a procival kell megoldani olyasmit, amit pécés környezetben a videokártya lekezel.
Raspbianon azért jobb kicsit, mert a grafikus felület egy optimalizáltabb megoldást használ fbturbo-t, ami a pixelek procis rajzolgatását egy kicsit jobban kezeli, mint a normál felület, ami a mate-ban van.
-
azbest
félisten
A The Pihut levlistáján írták, hogy június 1-én várható még zero. Ebből kiindulva esélyes lehet, hogy a pimoronin is lehet még csupaz zero, ha velük egyszerre kapnak készletet.
-
azbest
félisten
Fejlesztés alatt a Raspberry Pi-re szánt Android
Egyelőre csak egy üres repository-t láttak, szóval még bármi lehet. Majd, ha lesz hivatalos változat, hw gyorsítással, majd akkor örülök, addig csak remélem, hogy lesz belőle valami.
-
azbest
félisten
válasz
nemethdann #21105 üzenetére
sokféle módon kapcsolódhat maga a kijelző. A touch lehet usb-s is. Akár külön egység. Nenet találni hdmi kijelzőt + touch előtétet is. Ebayen érdemes hasonlókat keresni, hátha olcsóbb.
-
azbest
félisten
válasz
Osynho #21090 üzenetére
Meg kéne probálni, hogy érzékeli-e a jeleket. Nem fogja kitalálni az a szegény ifra dióda, hogy neked milyen távirányítód van. Ha érzékeli, akkor kell valamit konfigurálni hogy azon a nyelven beszéljen, amit a távirányító használ.
a gpio beállítás csak annyit tesz, hogy ott keresse a ledet, amire kötve van.
Most hirtelen ezt a leírást találtam, itt egy másik, ha jól értettem openelec-et használsz.Nekem usb eszközöm van, ott addott, hogy milyen távirányító van hozzá, így alapból fel tudja ismerni az usb id alapján és nem kell külön konfigurálnom. Egy szál diódával azért kell kicsit foglalkozni.
Másrészt openelec-ben is be kell kapcsolni.
-
azbest
félisten
válasz
erik365 #21072 üzenetére
dmesg logban esetleg látszanak panaszok.
(#21073) PHoNX
Milyen pi-d van? Figyelj arra, hogy a régi fajta és újabb fajták más csatlakozóval vannak ellátva és nem mindegy milyen i2s hangkártyát veszel hozzá.A pi hangkimenete akkor is zajos, ha alacsony a tápfeszültség. Nem tudom milyen a hangrendszered, de érdemes utánanézni, hogy mit lehet rákötni vagy hány ohmos. A hangerő problémádra nem biztos, hogy megoldás a dac. Minőségben persze javíthat rajta.
-
azbest
félisten
hát, az inicializáláshoz a config.txt-ben INIT_EMMC_CLOCK [link], de kell a kernelnek is paraméter. Régebben sdhci-bcm2708.emmc_clock_freq -ben lehetett megadni a cmdline.txt-ben, de azt hiszem már másik drivert használnak. Lehet sdhost néven említik az újat, nem tudom melyik az aktív. [link]
Meg az új kernelben lehet bcm2835-ként szerpelnek a pi2-3 dolgai, kicsit zavaros, hogy a régi pi esetén is változott-e ez. -
azbest
félisten
Lehet, hogy azzal a kártyával nem jól működik a pi. Előfordulnak kompatibilitási problémák, amikor nem képes időben kiírni az adatokat. A pi-ben szerintem nem teljesen szabványos az a sebesség, amin hajtják a kártyákat, mert a vezérlője csak lassabb módot tud és azt húzták fel magasabb órajelre.
Pár hónapja samsung evo kártyával volt hasonló problémám, amíg ki nem jött fw frissítés, amiben kezelték. Gondolom nincs tuningolva, mert az is okozhatja.
Nekem mostanában sandisk ultra, nmicro, samsung evo és mixza kártyák voltak használatban.
-
azbest
félisten
válasz
robi1979 #21035 üzenetére
nem tudom hol kattintottál a hálózatokra, annak nem webböngészőt kellene megnyitnia. Talán két openelec-et futtató eszközöd is van?
Az aktív hubnak gondolom van saját tápja. Valószínűleg kevés két winyóhoz.
Egyébként a nexx itt olcsóbb [link]. A gyári szoftverét openwrt-re cseréltem, de még nem sokat használtam.
-
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #21010 üzenetére
lehet azért találni, csak furfangosabban kell keresni:
raspberry pi case black -"b+" -2 -3 -"A+" -zero -cameraElég drágán adják ott, szállítással együtt majd 2 ezres.
-
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #20994 üzenetére
akkor lehet másik tvheadendet haszálunk mert "release/4.0" az még a 4.0.9 valamilyen verzióját adja. Pár napja jelölték meg a 4.1-es verziót, nekem az van most fenn. A github releases tabjánál láttam.
Ó bakker.. msot nézem hogy az 2015-ös, elnéztem az évet. Na akkor pont hogy valami régire sikerült váltanom áááá
Vissza fogom tenni a 4.0.9-et.(#20993) V.Stryker
persze, sok új cucc van a 40 pines kiosztáshoz(#20912) Brandynew
neked is akkor egy régebbi verzió lehet fenn. A sima master-en van a legfrissebb 4.1~valahány. -
azbest
félisten
válasz
Benoe77 #20991 üzenetére
most kb 12 órája ok. meglátom este is az lesz-e. Eddig úgy tűnik, hogy a powersave kavarhatott be, lehet lekapcsolta és nem jön vissza utána. Kivettem tegnap a pipát előle. Érdekes, mert ahogy nézem a régi konfig mentését, abban is bepipáltam. Igaz most tvheadendből is újabb van, szóval az is bekavarhat.
-
azbest
félisten
válasz
V.Stryker #20987 üzenetére
A 2-3 közt nem tudok különbségről, de utána kell nézni. Elérhető minden információ a raspberry-s oldalakon.
Persze hogy van mindenféle kiegészítő hozzá, anno a gertboard volt az egyik első, de azóta az újabb pi-kre külön shield "szabványt" is csináltak
raspberry pi hat boards [link] -
azbest
félisten
válasz
V.Stryker #20984 üzenetére
Alapesetben mindig a konkrét feladathoz kell eszközt választani. Nincs olyan, hogy általánosan ideális megoldás. Arduinos vonalon is van sokféle képességű eszköz, egészen az arm magosokig. De van sok más fajta beágyazott cucchoz való mikrokontroller is.
Az más, amikor már megvan az eszköz és azon próbálgat az ember kíváncsiságból mindenfélét
(#20986) tibi-d
az biztos, hogy pi-n sokkal könnyebb kész, pécés megoldásokat használni, hiszen vetekszik az ereje egy régebbi pécéjével. Cserébe nem megy el egy gombelemről. -
azbest
félisten
válasz
tibi-d #20979 üzenetére
alkalmas lehet arra is, a gpio-kra és usb-kre sokféle dolog köthető. Csak jellemzően ágyúval verébre szintű lenne az általad felsoroltakhoz egy pi3 általában.
Relative a pi az egyik legolcsóbb és legjobban használható multimédiás cucc, aktív támogatással.más,
a t230 tuner az új 4.4-es kernellel mintha egy idő után nem tudna hangolni. Reboot után megy szépen. Lehet, mert pepipáltam a powersave módot. Most kikapcsolom rajta a tvheadendben. Az it9135 tunerek nem problémáznak. -
azbest
félisten
válasz
robi1979 #20976 üzenetére
Vagy kigyullad a kínai táp vagy nem. Az ócskábbak terhelés alatt instabillá válnak és tönkretehetik a rákötött eszközöket.
Még egy winyóhoz sem garantált, hogy képes elegendő tápot adni a pi. Kettőhöz kizárt. Mivel a pi bemenetén van áramkorlát, így nem is tud bármennyit adni. De a kimenetén is van korlát.
Az element14/farnell és az RS az két nagyker, akik gyártatják a piket. Az alkatrészek színében, formájában lehet némi küldönbség.
oscam: használd a googlet és a fórum topic keresőjét. Ha előfizetői kártyás tévé adást néznél a pi-n, akkor van szerepe. Nem minden szolgáltatóval lehetséges.
wifis nas? nem te vagy gabor2 a hupról? [link]
Egyébként azt inkább nas topicban érdemes nézni. Valsz a ZyXEL NAS326 az egyik ajánlott az olcsóbbak közül. -
azbest
félisten
válasz
Xray-1 #20972 üzenetére
Lol, nem is figyeltük, hogy a mostani zerokon már rajta van. Az viszont igazi lenyúlás, hogy a pár centes kábelt annyiért adják, mint magát a zerot.
Állítólag van esélye annak, hogy a compute module io boardjához árult adapterek kompatibilisek ezekkel a kamera kábelekkel. Más kérdés, hogy a cm adaptarek még drágábbak.
-
azbest
félisten
válasz
Xray-1 #20961 üzenetére
állítólag az u3000 hybrid dvb-t része működik linux alatt, csak a megfelelő firmware fájlt kell a helyére tenni raspbianon vagy más általános linuxon. Openelec alatt lehet alapból ott van. Talán ez az.
értelemszerűen ez mindigtv vételre jó. Az analóg része pedig nem működik linux alatt.
(#20962) LógaGéza
valószínűleg elbírja, de nem próbáltam. Az, hogy valamelyikből 3at is elbírt, nem feltétlen jelenti, hogy más fajtából is elbár akár egyet is. A pi2-vel biztos, hogy szépen megy. A régi pi-hez aktív hub is kell valószínűleg, hogy kapjon elég tápot.(#20963) vargalex
meglepett, hogy a upc-nek is van kódolatlan dvb-c adása, pedig a neten rákeresve kiderült, hogy már vagy két éve van ilyen -
azbest
félisten
válasz
lacko6 #20959 üzenetére
Elvileg igen, hiszen az olyan, mint az első generációs pi.
Viszont volt olyan probléma emlékeim szerint, hogy a régi pi nem minden tunerhez volt elég gyors. Erre érdemes figyelni a kábeles és műholdas tunereknél.(#20958) LógaGéza
ha jól tudom ci+ fajta modullal megy a dekódoló kártya. A upc direct talán nem párosított, de nem biztos, hogy összehozható pécés dekódolással. -
azbest
félisten
válasz
LógaGéza #20955 üzenetére
Tegnap telepítettem újra a friss raspbiannal, a 4.4-es kernellel is jónak tűnik.
Egy darabot valsz elvisz max_usb_current bekacsolás mellett is. Többhöz bekötött eszközhöz már aktív hub ajánlott (openelec alatt valamiért egyébként is erősen ajánlott aktív hub tunerekhez). -
azbest
félisten
válasz
robi1979 #20947 üzenetére
Valszínűleg semmire. Horizon go-val tudsz különböző eszközökön tévézni. Pi-vel nem biztos, hogy van rá mód.
(#20949) robi1979
kódolatlan dvb-c vételre. Ilyen például a digi kábel, esetleg pr telekom és más cégek. A magyar telekomos kábelen is kódolatlan dvb-c lett az analóg alapcsomag helyett.
A tunerek, amelyekről beszélgettünk dvb-t és dvb-c adáshoz valók. Tehát vagy mindigtv vagy digitális kábeles. Iptv vagy analóg adás nem passzol hozzájuk. A kódolt dvb-c sem, mert azok jellemzően csak szolgáltatói eszközzel használhatóak. -
azbest
félisten
válasz
Brandynew #20935 üzenetére
Ez most jónak tűnik, múltkor még
source version 4.1-2040~g9364230
volt, de most
source version 4.1Én most egy teljesen új telepítést csináltam, mert sérült volt a rendszer az utóbbi időben történt áramszünetek miatt. A friss rendszerben 4.4-es kernel van már, egy-két dolog változott, de a tvheadendet nem érinti.
A watchdog moduljának neve változott, de bekerült dto layoutba is és végül onnan aktiváltam. Bár még nem biztos, hogy tényleg működik.
szerk, próbálhatod eltávolítani a buildhez szükséges csomagokat és utána újratelepíteni. Talán segít ha azok sérültek meg. apt-get purge. De érdemes előtte backupot csinálni.
Ha tuningolsz, akkor állítsd vissza normális sebességre mert lehet, hogy hibázik.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #20933 üzenetére
Checkoutnál a választható országok között nincsen magyarország pihuton.
Vagy paypal checkoutra nyomtál rögtön?(#20932) Geripapa
cron-ból futtatva nincsenek beállítva azok a környezeti változók, amiket a sima bash alatt megkapsz. Vagy állítsd be a pathot ott is, vagy adj meg teljes elérési útovonalakat.
De írja is, hogy nem találja amit futtatnál. -
azbest
félisten
válasz
bhonti #20928 üzenetére
A posta nem vett cucc értéke alapján kér díjat
Az alapgép 3500 forint körül megvan úgy. De ahogy látom az már el is fogyott, a kitek vannak még.a thepihut-on is van, de az magyarországra nem szállít, mivel nálunk sok rossz tapasztalatot szereztek a postával és a vásárlókkal
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Brandynew #20912 üzenetére
Nocsak, éppen tegnap adtak ki v4.1-est, előtte még nem volt ilyen, hanem a fejlesztés alatti ág volt az.
Előbb próbáltam buildelni és mintha valami függőség hiányozna. Szóval, ha meg is volt már nálad a verzió, akkor lehet sikertelen lett a build, csak nem olvastad el mit írt
De lehet, hogy csak nálam van kicsit megvorulva valami a rendszeren. Kapott pár áramszünetet, szóval lehet kéne már egy friss telepítés
-
azbest
félisten
válasz
zozó72 #20899 üzenetére
Nem armos. Ugyanolyan intel, mint az asztali pécé vagy egy laptop.
Windowsból is ugyanolyan való rá, csak valószínűleg 32 bites. Viszont driverek általában nem publikusan elérhetőek ezekhez. Szóval doubledriver programmal érdemes mentést csinálni a rajta lévő driverekről.Azért egy pécénél körülményesebb lehet az újratelepítés. Szóval szerintem ne bántsd, ha nem tudod mit csinálsz. Van benne visszaállítás lehetőség, amivel a telepítéskori állapotra hozható.
Az inteles tabletemen ubuntut próbáltam. De a beépített wifi vagy más beépített eszközök nem működnek driverek hijján. A tableten az érintő sem működött.
-
azbest
félisten
válasz
doberman #20860 üzenetére
Amit linkeltél az DVB-T vételre jó "csak". Se C se T2 módot nem tud, a nevében a t2 csak arra utal, hogy a második változata az r820t-nek. Állítólag teljesen kompatbilis visszafelé a korábbi változattal.
A Dvb-T/T2/C vonalon a realtekes alternatíva az astromate tuner, aminek saját logout írása és hozzá tartozó topcija is van. A hírek szerint már az is megy a mostani raspberry kernellel.
A realtek chip főleg az usb kapcsolatért felel az eszköz és a gép között, de mellette van még egy tuner chip (itt a rádióhullámok vételének értelmében használva). Amelyik realtekes tud C-t és T2-it is, ott egy harmadik chip is van mellé betársítva, ami például panasonic.
A csak dvb-t vételhez való realtekesből is rengeteg változat van aszerint, hogy milyen rádiófrekvenciás tuner chip van mellette. A legújabb ebből az r820t2, de volt már r820t, e4000, többféle fc chip is, az rtlsdr oldalakon vannak listák.
A mygica tuner dvb-t része kissé megbízhatatlannak tűnik linux alatt, mert hajlamos beragadni egy csatornára. A C részéhez meg win alá nem biztos, hogy olyan drivert vagy programot mellékelnek, ami kezeli. De ez volt a legolcsóbb kapható C-s tuner raspihez, C alatt nem volt megoldhatatlan probléma vele tudtommal.
Most már, hogy az astrometa támogatása is jobb linux alatt, lehet, hogy az a jobb vétel. De magam még nem próbáltam olyat. -
azbest
félisten
válasz
havri1 #20848 üzenetére
Az kodi webes felület valószínűleg nincs bekapcsolva a beállításoknál.
Szerintem, nekem az lenne a legegyszerűbb megoldás, hogy az ssh-t bekapcsolnám, majd belépnék root / openelec felhasználóval, mondjuk putty segítségével és
nano ~/.kodi/addons/service.downloadmanager.transmission/bin/transmission.start
oda beírni a sleep 30-at és utána menteni a ctrl+o kombinációval majd kilépni a ctrl+x gombokkal.
Azt pedig, hogy fut -e
ps aux | grep "transmission-daemon"
paranccsal lehet kiíratni. a ps aux magában kiírja az összeset.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Crucial 240GB SSD eladó
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest