-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok! Rpi2-n futó libreelec alatt szeretnék openvpn szervert létrehozni, ami dockerben futna. Nem igazán találok olyan szájbarágós leírást, ami alapján meg tudnám ezt csinálni. Van több változat docker alá, van, amit sikerült is telepíteni, de nem tudom hogy kell bekonfigolni, felhasználót létrehozni... Tud vki segíteni?
-
válasz
maestro87 #33878 üzenetére
A lefagyás okozta fájlrendszer-sérülést, ahogy írták, maga a lefagyás okozza, de pi3-on működik az a megoldás, hogy a gpio3 (pin5) és a gnd közé egy nyomógombot teszel, az felébreszti a processzort "halt" állapotból. Hogy konkrétan lefagyás után is újra lehet-e vele indítani, azt nem tudom, de én a pi3-ra épülő retropie gépembe raktam egy ilyen kapcsolót, egy py script figyeli a gombot, és általában ha egy emulátor miatt lefagy a gép, ezt a gombot megnyomva szépen szabályosan leáll a rendszer, és ugyanezen gomb megnyomásával újra is tudom indítani anélkül, hogy ki kellene húzni a tápot. Eddig majdnem minden helyzetben működött a script, hiába fagy csonttá a gép, a script valahogy mégis fut a háttérben és le tudja állítani a gépet. Talán megér egy próbát, ha érdekel, holnap felteszem a scriptet (de a neten is megtalálható, onnan szedtem én is).
-
válasz
zsolt_64 #33853 üzenetére
Hát ez csak attól függ, hogy milyen vastag a gap pad. Nekem itthon pl. 1mm-es van, az pl. már jó vastag. Nem láttam mit adnak hozzá, nem volt még a kezemben.
Mellesleg nem tudom 0.1mm vastag pad-et minek adnak hozzá, ha a hűtő belseje úgy van kiképezve, hogy pontosan felfeküdjön a chipekre, akkor elég lenne rá hővezető paszta is, nem? Talán az nem is gap pad, hanem egyszerű kétoldalú ragasztó. A kétoldalú ragasztó akkor hasznos, ha tartania is kell a bordát, de itt csavarok fogják össze... Jelen esetben még kárt is tehet az alaplapban, ha tényleg annyira erős, és esetleg szét akarom szedni, a ragasztó meg túl erősen tartja, le is téphetem a chipet a fóliával együtt... -
válasz
sztanozs #33850 üzenetére
Elvileg a hozzá adott gap-pad ki tudja egyenlíteni a magasságkülönbséget, nem hiszem, hogy 1-2 mm-nél nagyobb a szinteltérés a 3 chip között.
Fecogame: nem lehet, hogy az sd kártya az alaplaptól melegszik át? Különben még soha nem láttam olyan házat, ami az sd kártya foglalatot hűtötte volna, de mivel itt alul-felül is fém a ház, szerintem egy gap-paddal azt is meg lehet oldani. -
válasz
ludarazs #33688 üzenetére
DLNA esetén ajánlom az alkönyvtár alkönyvtárának az alkönyvtárát, mint megoldást, minden könyvtárban több tucat üres mappával, semmitmondó nevekkel. Így elég kicsi lesz rá az esély, hogy a gyerek véletlenül megtalálja pont azt a mappát amiben a természetfilmek vannak.
-
válasz
wassermann #33677 üzenetére
-
válasz
cinemazealot #33675 üzenetére
Erre mondjuk nem gondoltam, de ha nem kapcsolódsz velük sehova, az energiagazdálkodás úgyis lekapcsolja ezeket.
Fogyasztáscsökkentésre se hiszem, hogy megoldás lenne, mert fizikailag ugyanúgy kapnak áramot, csak a drivert nem tölti be hozzájuk. Vagy tévedek? Egyedül talán biztonsági szempontból lehet érdekes a dolog. -
válasz
pube111 #33668 üzenetére
Csak azért is igazad van?
A 3V3 jelszint nem fog gondot okozni, mert 3V fölött már magasnak értelmezi a ledszalag. Abban az esetben, ha hosszú a vezetékezés, és akkora rajta a feszültségesés, hogy bizonytalanná válik a ledsor működése, van egy trükk: egy darab ledet le kell vágni a sor elejéről, és a pi közvetlen közelébe kötni, majd arra kötni a hosszú adatvezetéket, ugyanis minden led belső elektronikája újraformázza a jelalakot a kimenetre (így nem torzul a vezérlő jel amíg egy akár nagyon hosszú ledsor végére ér), tehát az első led DO és CO kimenetén már 5V jelszinten jönnek ki az adatok.Ezt a ledet természetesen lehet használni rendeltetésszerűen, visszajelző lednek vagy bárminek.
cinemazealot: örülök, hogy segítettem!
-
-
válasz
tatu611088 #33640 üzenetére
A gpio tűkre adott magasabb feszültség vagy zárlat tudtommal csak az adott gpio-t teszi tönkre, nem az egész lapot. Ki kellene mérni, műszerrel, szerintem csak kiment valamelyik konverter az alaplapon.
-
válasz
tatu611088 #33637 üzenetére
Némi aranyat talán ki lehet nyerni belőle...
A kábel alatt azt érted, hogy vmi rá volt dugva hosszasan, vagy véletlenül hozzáértél valamivel a pin-ekhez? Az 5V táp tűje össze lett zárva a gpio-kkal? Melegszik valamelyik chip nagyon? Lehet, hogy csak valamelyik táp konverter ic-t kell cserélni a lapon, nemrég írt valaki hasonló javításról itt a topikban.
Egy másik sd kártyát próbálj bele tenni, illetve ellenőrizd pc-n, hogy ami benne van, működik-e. -
válasz
pchris #33631 üzenetére
De elvileg az usb kimenet felől is meg lehet táplálni a pi-t, nem? A régieket legalábbis lehetett, pl külső tápos usb hub-ot beledugva a pi zero megkapta róla a tápot (most is úgy használom, bár tudom, hogy a zérón nincs hub, mint a többin), és úgy emlékszem a Pi2 lapomat is használtam fordított táppal, de ez utóbbiban nem vagyok biztos.
-
válasz
Ezekiell #33606 üzenetére
Miután az utólagos bővíthetőség némi nehézségbe ütközik, én rászánnám azt a pénzt, és a 4G-t venném, több okból. Egyrészt ki tudja mit hoz a jövő, elég erős a hardver ahhoz, hogy kijöjjön vmi olyan új felhasználási lehetőség, ami ma még nem létezik, és kelleni fog a sok ram (pl hivatalos Windows, vagy Android támogatás vagy mittudomén), de ha ez nem is szempont, akkor is ott a lehetőség a maradék ramból virtuális meghajtót csinálni, ezzel tehermentesíteni az SD kártyát.
-
-
Hátha valaki tud segíteni! Kezdek beleőrülni, hogy próbálom a fent bemutatott kézi konzol érintőjét életre kelteni, de sehogy sem akar összejönni.
A gugli sem akar választ találni.
Volt már esetleg valakinek dolga ads7846 touchscreen-nel?
A retropie alapból nem támogatja a touchscreen-t, viszont a dosbox igen. Friss telepítés után a dosbox-on magától megjelent az egérkurzor, csak sajnos fordítva, fejjel lefelé működött. Letöltöttem a ts_calibrate csomagot, hogy megpróbáljam kalibrálni, de az első indítás után már soha többet nem adott a touchscreen életjelet, látszólag nem küld interruptot, pedig semmit nem változtattam. Újrahúzva a rendszert újra működött a touch, de ugyanez: a kalibráló program első indítása után vége. Raspbian alatt tökéletesen működött. -
válasz
cinemazealot #33447 üzenetére
A zero már új korától egy ilyen régi EU kártyából kiszabott tokban volt.
Benne hagytam, hogy védve legyen rövidzárlat ellen, mert minden alkatrész egymáson fekszik odabent. -
Egyik sem, habosított pvc lemez és rengeteg ragasztó!
Az a pöcök az... izé... khm... a hangszóró.Ugyanis annyira zsúfolt a belseje, hogy már nem maradt hely neki. Ennyire zsúfolt:
Az usb hangkártya még éppen belefért. Erősítő egyelőre nincs, közvetlenül rá van kötve egy kis hangszóró, pont annyi hangja van, hogy a másik szobában már nem zavarja a családot, úgyhogy úgy döntöttem, így marad.Felülről lefelé a következők láthatók:
- usb hub
- főkapcsoló
- akkutöltöttség visszajelző LED
- arduino pro micro (fehér hőzsugorcsőben) a gamepad ezen keresztül van csatolva (gombkombinációval lehet kiosztást váltani rajta, billentyűzet, gamepad és egér(!) emulációt lehet rajta kapcsolni, így dos játékok is mennek rajta.)
- usb hangkártya (fekete zsugorcsőben)
- alumínium hűtőborda
- 5V 1A boost konverter
- régi gameport-os kontroller kibelezésével és miszlikbe aprításával nyert gamepad
- 18650 li-ion cella + töltő modulÜzemidő egy feltöltéssel több mint másfél óra, emulátortól függően, annak ellenére, hogy a cella egy rossz laptop akkupakkból lett bontva, kb. 1700mAh kapacitású.
-
-
válasz
azbest #33236 üzenetére
Vagyis akkor most cáfoltál, vagy megerősítettél?
A pi zero-n zéró usb eszköz található gyárilag, se lan, se wifi, de még egy hub sincs rajta. Szerintem a TFT is megelégszik 3,3V táppal.
A kérdés inkább elméleti, mert legalább egy usb kontroller rá lesz kötve, de ha gpio-kon keresztül oldanám meg az irányítást, akkor lenne értelme a dolognak. Egy akksifeltöltés másfélszer annyi ideig elég lenne. :) -
válasz
t72killer #33232 üzenetére
Nem értem ezt miért írod. 5V-on 3-500mA-t vesz fel kijelző háttérvilágítással együtt, 3,3V-on legrosszabb esetben sem vesz fel 1A-nél többet.
De én arra gondoltam, hogy van-e olyan komponens a lapon, ami igényli az 5V tápot, illetve mit szól a lapon lévő konverter, ha rossz oldalról kapja a delejt. -
válasz
azbest #33230 üzenetére
Némileg ehhez kapcsolódik: akkus táplálást akarok csinálni egy pi zero-hoz, és azon gondolkodtam, hogy az 5V egyáltalán szükséges-e az egész lapnak, nem lehetne-e a 3v3 lábon keresztül megtáplálni, miután a SoC maga 3v3-ról működik. Feltéve persze, hogy mondjuk usb-s eszközt nem akasztok rá, csak egy tft touchscreen-t a gpio-kon keresztül.
-
válasz
kovbandi82 #33162 üzenetére
Nem, a kodiban.
Video beállítások / Lejátszás /
Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz -> innen kiveszed a jelölést. -
válasz
kovbandi82 #33159 üzenetére
Úgy kell beállítani, hogy a tv váltson a lejátszott videó képfrissítési frekvenciájára, ne a lejátszó a tv-ére.
-
válasz
Murdock1981 #33075 üzenetére
Csak azt láttam, hogy bordával 53-55fokos volt.
-
válasz
Murdock1981 #33046 üzenetére
És ez miért baj? Erre van tervezve. 85°C-nál kezd csak throttling-olni. Addig normál üzemnek minősül. Túl van kicsit tolva ez a hűtés téma. Ha rendeltetésszerű használat során eléri a 85 fokot, először is visszaveszi az órajelet, másodszor jelez, ha tv-re van kötve, kis hőmérő ikonnal a képernyő jobb felső sarkában. Na akkor érdemes hűtésen gondolkodni, és még akkor is simán elég lehet egy passzív hűtőborda.
-
válasz
bence092301 #33003 üzenetére
Esetleg vegyél mondjuk egy Asus AC57U routert. Annyiba kerül, mint egy RPi3, van rajta samba szerver, meg torrent kliens is. Van rajta DLNA szerver is, de az nem jól működik.
Igaz, hogy lejátszani nem tud, de NAS-nak kiváló, én is egy olyat használok. -
válasz
t72killer #32969 üzenetére
Miért menne rajta a raspbian, amikor a rock64-nek semmilyen szempontból sincs semmi köze a raspberry-hez azon kívül, hogy ránézésre kicsit hasonlítanak?
(Nem is értem, miért jön ez a cucc velem szembe mostanában állandóan ebben a topikban...) Gondolom van a rock64-re is valamilyen debian származék, mondjuk rockbian néven.
És nem
Raspy, hanem RasPI."Alumínium házat használ valaki? Mennyire vágja haza a wifi/bluetooth képességeket?"
Nem használok, de írták már többen, hogy teljesen. A belső (integrált) antenna egyébként sem túl acélos, alu házban pedig mintha nem is lenne (Faraday-kalitka). Amúgy minek az alu ház? Kültérre vmi IP védett doboz kell, pl egy vízálló konnektor vagy villanykapcsoló doboz. -
válasz
t72killer #32956 üzenetére
Inkább a táp kirántását nem bírják. A SanDisk jól bírja, a Kingston és a Samsung szokott inkább meghalni bennük. De az ellenkezőjére is van példa a topikban. Szerintem a Pi2 volt, ami valamiért elég sűrűn kikészítette a kártyákat, a többi nem annyira jellemző, de nálam pl. 2db pi2 fut 0-24-ben, két éve, noname és Samsung kártyával, libreelec-kel (az annyira nem használja a kártyát, mint a raspbian), és köszönik, jól vannak.
Gyárilag kicsit húzva van a kártyaolvasó a raspberry-kben, hogy jobb legyen a teljesítményük, talán ez lehet mögötte. Az se segít, ha a CPU órajelét húzod, de a kamera miatt ez amúgy sem lenne indokolt.
-
válasz
V.Stryker #32878 üzenetére
Bármely hobbielektronika üzletben kapsz, vagy netről conrad.hu, hestore.hu stb. Jumper kábelt ne felejts el hozzá venni, ha nem akarsz forrasztgatni.
Azt tanítasz be neki, amit szeretnél, de ha bezavar a tv-nek, és van bármilyen régi, használaton kívüli videó vagy bármi más távirányító, azt is meg tudod neki tanítani, bár úgy elveszik az "egy távirányító mind felett" egyszerűsége.
Ja, és "vissza" gombot se felejts el neki beállítani. Nálam egyébként, ha HDMI bemenetre van állítva a tv, nem reagál szinte egyik gombra se, a menüt kivéve, tehát a számokra se kapcsol át (az Orion-t ebből a szempontból nem ismerem). -
válasz
V.Stryker #32873 üzenetére
Hát az az érzésem, hogy akkor ez nem is fog működni, csak házimozival.
Javasolnék egy workaround-ot, hogy mégis a tv távirányítójával tudd irányítani a cuccot. Vegyél egy db. Tsop1738-as IR vevőt (kb. 200Ft), kösd rá a megfelelő gpio pinekre és LIRC-el tanítsd meg neki a tv távirányító kódjait. N+1 tutorialt találsz hozzá a neten. A végeredmény, ha ügyes vagy, kb ugyanaz lesz, mintha CEC-n keresztül vezérelnéd. -
válasz
V.Stryker #32870 üzenetére
A speaker preference-nél mi van nálad? Talán ott kéne beállítani a pi-t.
A pc setup mire szolgál?
Van még ott elég sok opció, auto power on stb, sok idő, de én végig próbálnám az összeset úgy, hogy egyesével ki-be kapcsolnám, után tv és pi reboot. Először a pi, utána a tv, forrásváltás ide-oda. Pepecs munka, de van még másfél nap a hétvégéből. -
válasz
V.Stryker #32867 üzenetére
Hát ha a tv valóban képes rá, és nem az a gond, hogy csak papíron tudja, akkor még olyat próbálnék vele, hogy váltogatnék a források közt, a Samsung tv pl. nem látja a CEC-t, ha úgy bootolok, hogy a tv már azon a HDMI csatornán áll, ahova a pi van kötve. Ilyenkor átkapcsolom tv-re és vissza, és már jó.
Hdmi cec init be vagy ki van kapcsolva(ha a tv ki van kapcsolva, bekapcsolja a tv-t, ha bootol a pi)?
Hány HDMI aljzat van a tv-n, mindet "végigdugtad"?
Van más HDMI forrás a tv-re dugva (pl házimozi erősítő)? -
Na, semmi bejelentés pi napon?
-
Egy ősi számtech közmondással tudok csak erre a kérdésre válaszolni: "ami nem romlott el, nem szabad megjavítani".
Ha jól működik, az isten szerelmére, ne nyúlj hozzá!Nálam libreelec van, szintén 16-os Kodival, másfél-két éve hibátlanul működik, ha fegyvert fognának a fejemhez se nyúlnék hozzá, amíg minden addon támogatja.
-
válasz
namilegyen #32817 üzenetére
-
A youtube addon kimondottan gyalázatos hangminőséget produkál nekem is analóg kimeneten, pedig be van kapcsolva a sigma-delta hangkodek, de úgy szól, mintha a régi zajos-sercegős kodekkel működne. Nem tudom megfejteni, hogy mi az oka, semmi hangbeállítás opció nincs az addonban. Gugli sem a barátom. Nem tudtok erről valamit?
-
válasz
crissprivat #32699 üzenetére
Esetleg próbálj meg a config.txt-ben játszani a config_hdmi_boost értékével, állíts be 7-et, vagy többet, ez a HDMI jelerősséget fogja növelni.
De a konyhában egyéb gond is lehet, nézd meg, hogy a kapcsolati hiba megjelenése nem esik-e egybe pl a hűtő vagy más nagyfogyasztó bekapcsolásával! Nálam pc van a tv-re kötve, és mikor bekapcsol a hűtő (kint a konyhában), pár másodpercre elmegy a kép játék közben (bent a szobában).Hónapokig nyomoztam, hogy mi okozza, mire rájöttem, hogy a kompresszor bekapcsolása okozta zavart felveszi a HDMI kábel.
-
válasz
bacsomarton #32667 üzenetére
Az első kérdésre a válasz:
A config.txt-be írd be ezt a sort:hdmi_ignore_cec_init=1
(#32668) Fecogame: írta valahol, hogy a kodi telepítve van?
-
Akkor indokolt, ha throttling-ol a cpu, illetve ha folyton látod a hőmérő ikont a képernyő jobb felső sarkában. Ez 80fok alatt nem fog elfordulni, videólejátszás közben pláne nem. Nekem pi3 + retropie + dos emulátor alatt jött eddig csak elő, azért tettem rá ventit, állandóan megy, bekapcsolástól kikapcsolásig, nincs vezérelve.
-
válasz
DarkByte #32581 üzenetére
Én személy szerint a Hackaday-es cikkektől sikítófrászt kapok, csak éppen én a gyönyörűségtől.
Imádom az ilyen hack-eléseket, én is hacker beállítottságú vagyok, persze csak a magam szintjén. Igyekszem mindenből kihozni a legtöbbet.
Reggel óta is, mióta megnéztem a videót, ezen gondolkodom, hogy mire tudnám használni ezt a Windows iot-t. -
válasz
DarkByte #32577 üzenetére
A teljes értékű azért erős kifejezés.
Most hirtelen egyetlen felhasználási mód sem jut eszembe, de azért tetszik.
Jól tudom, hogy tud x86-os kódot futtatni emulálva?
Amit viszont nem értek: miért kell telepíteni, állítgatni, megint telepítgetni, megint állítgatni, miért nem csinálnak ebből egy sd kártya image-et, mint a többi rpi disztróból...? -
válasz
kenand #32499 üzenetére
Miért? 2$-ért lehet wifi dongle-t kapni. A beépített wifi nem való komoly feladatokra, max romokat feltölteni Nintendo emulátor alá.
Inkább csak olyan "miért ne zsúfoljuk bele ezt is, ha meg tudjuk tenni" megoldás, vagy ha úgy tetszik tech demo... Lehet, hogy Bluetooth nélkül meg atomstabil.
-
-
válasz
ArthurShelby #32463 üzenetére
Nyugodj meg, nem a RAM lesz a szűk metszet, bármire is szeretnéd használni.
-
válasz
Davebowman #32458 üzenetére
Szerintem elromlott a lapod. Van még rá garancia?
-
válasz
Davebowman #32434 üzenetére
Na. Új információ.
Akkor kezdjük elölről.- Először is: húzd le a ventilátort! Szerintem meg is oldódik a dolog.
- Tudsz a kártyára tenni másik oprendszert?
- Nincs véletlenül overclock-olva a processzor a config.txt-ben? -
válasz
Davebowman #32414 üzenetére
Nem tört meg a kábel?
-
válasz
Davebowman #32385 üzenetére
Eredeti táp?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mazda topik
- iPhone topik
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Nintendo Switch 2
- Hálózati / IP kamera
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Gamer PC , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB 3200MHz , 512GB NVME , 1TB HDD
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest