- iGO Primo
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
berobi78 #16615 üzenetére
Ezt teljesen normális. 19.2-22.4Mbps sebességet jelent. Wifin n+1 dolog befolyásolja a sebességet. A "150"-es adapter elméleti csúcssebessége a 150Mbps. A gyakorlatban jó, ha 50-et tud. + a Pi-n ugyanazon az egy USB interfészen osztozik a wifi és az USB is.
Wifi analyzerrel (pl. WirelessNetView) kereshetsz egy kevésbé zavart csatornát és arra állítsd át a routert. Ha sok a zavar a környéken inkább kapcsold ki a 40MHz-es "sávszélességet". Ez 2 wifi csatornát használ egyszerre, így duplázva meg a sávszélességet. Ha sok a foglalt csatorna a környéken több zavart okoz mint előnyt.
-
válasz
crissprivat #15800 üzenetére
Az USB tápkábelt/memóriakártyát is cserélted? A TV/erősítő is ugyanarról a konnektorról(fázisról) üzemel? Antenna leválasztó patronnal csatlakozik(földhurok)?
-
válasz
endruboy1 #15734 üzenetére
Ez elsősorban a tápegységétől függ, de nem lehet egyértelmű választ adni. Mivel az USB3-as szabvány akár 0.9A-t adhat, addig az USB2 csak 0.5A-t képes leadni. Vagy megelégszik azzal amit kap, vagy nem. Persze fel lehet "turbózni" a Pi USB kimenetét, de ehhez a tápegységének is tudnia kell leadni azt az energiamennyiséget(minimum 2-3A-es töltő).
-
válasz
[lAyCsI] #15534 üzenetére
Csak egy config.txt létezik, de abba nagyon sok minden konfigurálható, ha megnyitod, úgyis meglátod, hogy tele van a legváltozatosabb varázs szavakkal. Keresd meg azta paramétert amit módostani akarsz, és írd át. Vagy ha nem létezik még ilyen sor, akkor hozz létre egyett a végén. a #-val kezdőd sorokat figyelmen kívül hagyja, oda lehet írni a magyarázó szöveget.Persze lehet, hogy egy notepad++, vagy notepad2 jobb lenne, ami kezeli a unix-os sorvégeket.
-
-
-
-
válasz
wassermann #15486 üzenetére
Köszi, de valami apróságot keresek. Viszont a távirányítós billentyűzetek valamiért nem szimpik.(Ha másért nem, hát az áruk miatt)
-
-
Rapoo 2700-at nézegetem, de elég drágának találom. Van valakinek hosszabb távú tapasztalata? Van belőle magyar kiosztás? Esetleg más alternatíva (10k alatt)?
-
-
-
-
-
-
válasz
Ereshkigal #15199 üzenetére
Melyik pi-n? Nálam 8-10 torrent röhögve elketyeg, igaz le van szabályozva a sebessége. Pont nem érdekel, hogy 10 perc, vagy 10 óra alatt jön le. Úgyis csak napokkal/hetekkel később lesz időm megnézni.
-
válasz
_Smooth #15135 üzenetére
Ere nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemmel válaszolni. Nem tudod előre hogy mennyire erőforrást foglal le a torrent, miközben megnézel egy filmet róla. Lehet hogy akadni, fog, lehet hogy nem.
Viszont ha Pi-vel játszod le, az több szempontból is előnyös. Nem foglal + sávszélességet a "streamelése", a bittorrent kliensnek van egy olyan opciója, hogy lejátszás közben leállítja a torrentezést, így eleve esélytelen, hogy bezavarjon a lejátszásba.Ha ragaszkodsz a külső lejátszóhoz, egy okosabb NAS jobb választás lehet.
-
válasz
RoundRobin #15124 üzenetére
10 MB per sec (10 MegaByte) sok dologra elég, de a pi ezt a sebességet nem tudja
Már hogyne tudná? Egyrészt mikor másolok rá, akkor kiírja az aktuális sebességet, de le is mértem, hogy egy 3,4GB-os fájlt 5-6 perc alatt másolt rá. az pedig testvérek között is megvan 10MB/s 6 percel számolva:3,4*1024/360=9.7
Abban igazad van, hogy erősen felhasználó függő,és felhasználók számossága sem mindegy.
-
válasz
_Smooth #15120 üzenetére
Mivel az én eszközöm nem olvasta RoundRobin véleményét, ezért stabilan fut rajta az OE, működik a fájlmegosztás, és közben torrentezik.
Mire nem elég 10MB/s? Igaz én csak SD tartalmat fogyasztok, de ekkora sebesség röhögve elviszi a 40mbps-os BR rippeket is(az kb 5MB/s).
Amúgy az Rpi2 azért nem tudja a gyári NAS-ok sebességét, mert minden egyetlen USB buszon osztozik. Ezen lóg a LAN, és az USB-s merevlemezek is ezen az egy csatornán osztoznak. A NAS-okban dedikált SATA és LAN interfész van.
-
-
-
-
-
-
válasz
xboxfreak #13794 üzenetére
0 annak az esélye, hogy ethernet-en továbbküldi (pláne sávszélességhez igazodva újrakódolja a stream-et)
ez a box.Viszont ha rákötsz egy(vagy több) dvb-c vevőt, az alapcsomagot streamelni vele "gyerekjáték". De ezt tudja a horizon-tv is. Érdekes kísérlet, hogy az analóg kimenetre kötött digitalizáló kártyával tud-e valamit kezdeni. Ekkor a prémium csatornák is nézhetővé válnak "bárhol".
-
-
-
-
-
válasz
Flowtation #13739 üzenetére
Egyenrangú hálózatban nem tudsz "kilépni" a workgrup-ból, valamilyen munkacsoportban benne kell lenned.
Nem kevered az "otthoni csoport"-al(home group)? -
válasz
Sk8erPeter #13605 üzenetére
Hát.... Nagyon jó akkor lenne, ha kezelné az UNC elérési utakat. Anélkül reménytelen a helyi hálót betallózni, és egy megosztásról feltölteni/letölteni valamit.
-
-
-
Igaz, de többnyire mobilra optimalizált oldalakat. Azért nem mind1, hogy pl. a m.prohardver.hu-t töltöd be, vagy a www-prohardver.hu-t.
Persze lehet rajta internetezni, de mindenkinek mások az igényei, elvárásai. Ugye alapból nincs pl. flash plugin (ami szerintem határozott előny, az imac-emen sincs fent.), de van akinek meg anélkül nincs internet.
-
válasz
RoundRobin #12995 üzenetére
Internetezésre nem feltétlen jó választás.
-
-
-
válasz
sztanozs #12659 üzenetére
az USB-k közös hub-on lógnak a broadcom egyetlen belső usb-jén. Minden adatforgalom legalább kétszer megjárja ezt a csatornát
Az, hogy mi mere kószál, pont nem érdekel. Egy a fontos: működik.
bugos is (valahol).
Erről is csak hallottam, de pontos magyar leírást nem találtam(igaz nagyon nem is kerestem). Adatvesztést eddig nem tapasztaltam.
Amíg hálózaton át tudok rá írni/olvasni akár 10MB/s-al, nem zavar a dolog. Amúgy a NAS definíciójában hol szerepel a gigabit, vagy az USB3 kitétel?
-
válasz
tvamos #12626 üzenetére
Pedig van hozzá "hogyan ..."
-
-
-
-
-
Szabad itt a Chip-et linkelni? (A kivágott pdf oldalakat.)
Nem szabad.
sztanozs
Mi olyan vicces? Nálam OpenElec fut, és mint NAS is funkcionál.
Mr Dini
Nem. Egy SD mindenképpen kell a bootoláshoz. Amúgy semmi értelme, mivel az OE beolvassa magát a memóriába, és onnan fut. Csak a beállítások módosításakor ír az SD-re.
-
-
A májusi Chipmagazinban:
◾A nagy Raspberry-kézikönyv
Exkluzív melléklet: cikkeink után mindent tudni fog a zseniális miniszámítógép hardveréről, oprendszereirőlMég nem olvastam(talán meg sem jelent még
)
-
-
-
-
válasz
dgyuri0123 #12255 üzenetére
-
válasz
dgyuri0123 #12250 üzenetére
Ez nem futtat windows-t. A foobar windows alatt fut.
Természetesen sokmindent lejátszik, attól függően mit teszel rá. -
-
-
-
Miben tud ez többet mint a WEB-es felület? Nem értem mire jó.
-
válasz
lord.lakli #12203 üzenetére
Pont a mai dátumra akartam felhívni a figyelmet
-
-
válasz
wassermann #12170 üzenetére
Ezen filóztam én is, hogy vajon milyen anyagból van? Van olcsóbb "félvezető" a réznél?
-
Hong Kong-i barátainknak hála ma megjött a méréshez szükséges összes cucc. Azthiszem a végeredmény önmagáért beszél:
Fent az adapterhez adott USB kábel van bedugva, alul közvetlenül az adapterbe van dugva a mérő kör.
-
-
[összefoglaló]
Érdemes lenne pár mondattal leírni a tápellátás problémáit szót ejtve arról is hogy hibába tud 2A az adapter, ha a kábel rossz minőségű.Esetleg egy gyors statisztika, kinek mi vát be (és miért): A fix kábeles adapter jobb (megbízhatóbb) választás, vagy az USB adapteres töltőfej+külön kábellel?
-
válasz
szabi24 #12087 üzenetére
Sunny a töltő típusa, ezek ennyire szarok?
Igen, és nem. Nem a fantázianév miatt véletlen a kínai töltők működése. 12 egy tucat belőlük. Érdemes 1 próbát tenni a kábel cserével (ha lehetséges), mert gyakran olyan nagy az ellenállása, hogy azon is esik feszültség, ezért nem működik vele az eszköz. Tehát maga a töltőfej tudja amit ráírnak, de a kábel ellenáll.
-
-
válasz
szabi24 #12079 üzenetére
A config.txt-ben rengeteg apró paramétert megadhatunk, amivel testreszabhatjuk a a gép működését. Szerkeszteni a nano /flash/config.txt parancsal tudjuk, vagy a PC-ben (a /dev/mmcblk00p1egy FAT16 partíció, a kártyának ezt a részét mindegyik windows kezeli). Íme néhány paraméter:
max_usb_current=1
A 600mA-el terhelhető USB portok energiaellátását a duplájára emeli (1,2A)és még egyébb okosságok itt
-
válasz
balu999 #12011 üzenetére
Milyen "raspberry azonosítót"?
1 hozzászólással korábban írták neked: Alap felh.név jelszó páros: root/openelecrögön hiba üzi. Mit kéne ide beírni?
Mondjuk a hiba üzit (meg hogy milyyen parancs kiadására adta), mert annak ismerete nélkül mégis mit mondjunk?
Amúgy addig eljutottál, hogy felvetted a külső csomag tárolót? Onnan sikerült telepíteni a daemon-t?
harylmu
openELEC-ben turkálna (szerintem). -
válasz
balu999 #12000 üzenetére
Egy nem hivatalos csomagtár, ahonnan + programokat lehet telepíteni. pl. magát torrent programot. Ugyanis az openELEC-ben alapból csak a "WEBes felület" van benne. Kell hozzá egy működő torrent program. A működő torrent bekapcsolt WEB-es felelületére tudsz ezzek kapcsolódni.
A torrent programot ebből a külső csomag tárolóból tudod "felkattintani". Itt van egy kis írás, ami szájbarágósan lépésenként végigvisz, hogyan kell beállítani ezt a külső csomagtárat. A példában transmission és beállítása van körülírva, de a másik "telepítése" is hasonló lépéseken át vezet.
-
válasz
redbiro #11953 üzenetére
A kábelt is cserélted? Pont ma futottam bele egy boot loop-ba a szivárvány kocka után újraindult, az új tápegységgel. Mikor visszaraktam a régi 1A-es tápot, ugyanez. Majd jött a heuréka, a kábelt nem cseréltem vissza. Gyors csere, és egyből beröffent, mindkét táppal. Szóval a Hongkongi táp jó, csak amit mellékeltek hozzá kábel...
-
-
-
válasz
bob007 #11745 üzenetére
Van hát. Az openELEC egy önáló független operációs rendszer, nem csak egy program amit elindítasz bármelyik rendszer alól.
Maga a "média lejátszó" az a kodi. Ezt indítja automatikusan az openELEC(csak ennek a futtatására van kihegyezve). Raspbian alatt pedig a kodi-t kell elindítanod, ha "média lejátszót" akarsz. -
-
-
válasz
anonym1s #11690 üzenetére
- ssh-n keresztül feltolod.
- a win-re telepítesz egy kiegészítőt, ami kezeli az ext fs-t. -
-
válasz
zolykaaa #11631 üzenetére
Hogyan akartad feltenni? Honnan töltöttél le, mit? Meddig jutottál a telepítésben?
G4b0r
A torrent alapból nem része a rendszernek. Az openELEC és társa mediaplayer funkcióra lettek kihegyezve, nem fájlcserére. Alapból nem tartalmaz semmilyen p2p klienst. A transmission ill. a utorrent plugin csak azok vezérlésére hivatott. Tehát pl. a számítógépedre telepítve fut a torrent program, akkor tudod ezt a programot távirányítani a médiacenteren keresztül.
De!
Egy nem hivatalos kiegészítővel magát a p2p kliens programot is tud telepíteni a pi-re. Csak ezután tudod a hivatalos listán szereplő plugin-ekkel vezérelni.
Szívesen segítek, ha van konkrét kérdés. -
Összefoglalóba be kell tetetni!
Köszi, de szerintem max. egy linkként jelnjen csak meg ott. Az én blogom openELEC specifikus tippek/trükkök gyüjteménye. Reményeim szerint folyamatosan bővítem. A tematikája is elég zanzás, nincs benne sok következetesség, egymásra épülő tudás, bár igyekszem valami logikát találni a sorrendben.
A fejemben már készül egy hibajavítással foglalkozó fejezet. Talán ettől függetlenül érdemes lenne írnia vkinek a pi2-re kiadott "teljes" értékű (ARMV7)operációs rendszerekről. Legalábbis én szívesen olvasnék egy átfogó leírást, hogy pl. jelenleg milyen rendszerek érhetők el rá, vagy mikorra várható a megjelenésük.A rapberry pi pedig sokkal több mint az openELEC, mégha a többség valamelyik meédiacenter változatot futtatja rajt.
-
Rittyentettem egy partícionálás, formázás leírást.
-
-
-
-
válasz
PiciDikenz #11556 üzenetére
-
-
válasz
balu999 #11484 üzenetére
Pontosan hol, és mit "javasonlnak" a málna pc-n? A "Fedora"-t ugye a http://pidora.ca-ról töltötted? Pidora-2014-R3.zip-et hiba nélkül ki tudtad csomagolni?
-
-
-
válasz
anonym1s #11467 üzenetére
Nem valószínű, mivel még Windows alatt nem tudja megírni a kártyát, ahol a Pi kártyaolvasója nem játszik.
balu999
Szerintem pl. a chkflsh-el ellenőrizd a kártyát.
Az mage író programot ugye admiként futtatod? A letöltött image fájl mérete megegyezik az oldalon szereplőével? A tartalma is(sha,md5,..)?LámaZ
A program szempontjából tök mind1. Miért gányolás?
-
Miközben folytattam a cikkecském írását, belefutottam egy hibába: A Configfiles megosztásba próbából készítettem egy smb.conf fájlt. Azóta nem működik az automata USB eszköz megosztás. Mit rontottam el vele?
-
válasz
steyer9094 #11415 üzenetére
Ott vmi más gubanc lesz. Persze lehet tényleg belefutottál valami hibába, de valószínűbb hogy a fájlrendszer makacsolta meg magát. Pl. a letöltött/beállítás fájlok elérhetők, működnek?
Nálam boot-kor a jobb felső sarokban ott a szivárvány kocka, ami az álmos könyvek szerint a gyenge táp jele. Ennek ellenére működget a lejátszás, a fájlmegosztás, és több-kevesebb sikerrel a bittorrent.
Oficial szinte biztosan nem lesz belőle, hisz az openELEC elsősorban egy nyílt beágyazott Linux szórakoztató központ, nem hálózati erőforrás megosztó. (Már csak az "ügyetlen" USB/ethernet fizikai kialakítása okán sem lehet az)
-
a kütyü fejlesztőknek készül
Nem, nem fejlesztőknek készül. Oktatási célokra jött létre, aztán kinőtte magát.
Ugyanakkor
- miért kellene azon a "gépen" fejleszteni egy programot, ahol majd a program futni fog? (a futtatáshoz/teszteléshez simán eléred ssh-val, vagy akár remote desktoppal ha úgy tetszik)
- elég sok monitornak van HDMI bemenete
- használd hdmi/dvi konverterrel. -
-
válasz
steyer9094 #11399 üzenetére
nagyon sokat kerestem de sajnos nem találtam átfogó leírást transmission telepítéséről és használatáról
Ez komoly?
[link] Még közel sincs kész, de pont a transmission benne van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest