Hirdetés
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
azbest
üzenetére
Köszi a linket, ezt a fajta hibát már nem írkálja a daemon.log-ba, de nem javult meg.Pedig a háttérben működni látszik:
sudo systemctl status -l transmission-daemon.service
● transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled)
Active: active (running) since h 2016-01-04 22:14:25 CET; 7min ago
Main PID: 489 (transmission-da)
Status: "Uploading 2.08 KBps, Downloading 1.88 KBps."
CGroup: /system.slice/transmission-daemon.service
└─489 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorjan 04 22:14:25 raspberrypi systemd[1]: Started Transmission BitTorrent Daemon.
Szóval átszólag megy a háttérben, de a WEB interface csak egy daemon restart után válik elérhetővé.
-
cigam
titán
válasz
azbest
üzenetére
Az /etc/init.d/transmission-daemon így kezdődik:
#!/bin/sh -e
### BEGIN INIT INFO
# Provides: transmission-daemon
# Required-Start: $local_fs $remote_fs $network
# Required-Stop: $local_fs $remote_fs $network
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: Start or stop the transmission-daemon.
# Description: Enable service provided by transmission-daemon.
### END INIT INFOSzóval elméletileg benne van a feltételek között, de mégse jó. Mi más lehet a hiba?
-
cigam
titán
Szeretnék egy kis agytágítást! Adott egy raspbian rendszer. Feltettem a trasmission-daemon-t, ami létrehozott egy debian-transmission user-t. Ugye ennek a nevében fut a daemon. Készítettem egy USB meghajtóra egy transmission könyvtárat a tulajdonosnak megadtam a debian-transmission-t, a csoportnak az users-t:
drwxrwxr-x 5 debian-transmission users 4096 jan 4 17:05 transmission
Elméletileg a daemon, és az összes többi user garázsálkodhat(pl. a samba-n bekonfigurált pi user).
Van benne egy Downloads, és egy Incomplete mappa, amit a beállításokban megadtam neki, hogy mit hova tegyen. WEB-es felületen nézve, szépen teszi a dolgát, ha megetetem egy torrent fájlal tölti az Incomplete-be, ha végzett, átpakolja a Downloads-ba.
Egészen az újraindításig.
Daemon látszólag fut:
debian-+ 487 5.6 0.8 60076 8688 ? Ssl 17:54 0:07 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorViszont a WEB-es felület elérhetetlen egészen addíg, amíg újra nem indítom a daemon-t. Keresgéltem, de nem találtam okosságot. még a /etc/init.d/transmission-daemon fáj start szekciójába is beírtam 20mp várakozást (remélem jó helyre):
case "$1" in
start)
log_daemon_msg "Starting bittorrent daemon" "$NAME"
sleep 20
start_daemon
;;
és így sem, tehát kilőve azon elméletem, hogy az USB meghajtó csatolása később történik meg(vagy lassú, és még nem elérhető), mint ahogy a daemon elindul. Persze ilyenkor a daemon is hisztizne, de csak ennyi van daemon logban:
Jan 4 17:54:28 raspberrypi transmission-daemon[487]: [2016-01-04 17:54:28.309 CET] UDP Failed to set receive buffer: requested 4194304, got 327680 (tr-udp.c:78)
Jan 4 17:54:28 raspberrypi transmission-daemon[487]: [2016-01-04 17:54:28.309 CET] UDP Failed to set send buffer: requested 1048576, got 327680 (tr-udp.c:89)Miért?
-
cigam
titán
Gondoltam egy merészet, és az openelec után feltettem a raspbian-t. Szépen el is indult, meg volt az apt-get update, upgrade, install kodi. Ezután engedélyeztem az /etc/default/kodi-ban, hogy mindég elinduljon. El is indul, de nem lehet vezérelni. Hiba nyomkodom a kurzor nyilakat, semmi. Az internetről kitúrtam, hogy hozzá kell adni a telepítésekor létrehozott kodi user-t, az input csoporthoz (sudo usermod -a -G input kodi).
Miért nem teszi meg ezt a telepítő? Egyik készítőnek sem tűnt fel, hogy nem tudja vezérelni?

-
cigam
titán
válasz
berobi78
üzenetére
Ezt teljesen normális. 19.2-22.4Mbps sebességet jelent. Wifin n+1 dolog befolyásolja a sebességet. A "150"-es adapter elméleti csúcssebessége a 150Mbps. A gyakorlatban jó, ha 50-et tud. + a Pi-n ugyanazon az egy USB interfészen osztozik a wifi és az USB is.
Wifi analyzerrel (pl. WirelessNetView) kereshetsz egy kevésbé zavart csatornát és arra állítsd át a routert. Ha sok a zavar a környéken inkább kapcsold ki a 40MHz-es "sávszélességet". Ez 2 wifi csatornát használ egyszerre, így duplázva meg a sávszélességet. Ha sok a foglalt csatorna a környéken több zavart okoz mint előnyt.
-
cigam
titán
válasz
crissprivat
üzenetére
Az USB tápkábelt/memóriakártyát is cserélted? A TV/erősítő is ugyanarról a konnektorról(fázisról) üzemel? Antenna leválasztó patronnal csatlakozik(földhurok)?
-
cigam
titán
válasz
endruboy1
üzenetére
Ez elsősorban a tápegységétől függ, de nem lehet egyértelmű választ adni. Mivel az USB3-as szabvány akár 0.9A-t adhat, addig az USB2 csak 0.5A-t képes leadni. Vagy megelégszik azzal amit kap, vagy nem. Persze fel lehet "turbózni" a Pi USB kimenetét, de ehhez a tápegységének is tudnia kell leadni azt az energiamennyiséget(minimum 2-3A-es töltő).
-
cigam
titán
válasz
[lAyCsI]
üzenetére

Csak egy config.txt létezik, de abba nagyon sok minden konfigurálható, ha megnyitod, úgyis meglátod, hogy tele van a legváltozatosabb varázs szavakkal. Keresd meg azta paramétert amit módostani akarsz, és írd át. Vagy ha nem létezik még ilyen sor, akkor hozz létre egyett a végén. a #-val kezdőd sorokat figyelmen kívül hagyja, oda lehet írni a magyarázó szöveget.Persze lehet, hogy egy notepad++, vagy notepad2 jobb lenne, ami kezeli a unix-os sorvégeket.
-
-
cigam
titán
válasz
wassermann
üzenetére
Köszi, de valami apróságot keresek. Viszont a távirányítós billentyűzetek valamiért nem szimpik.(Ha másért nem, hát az áruk miatt)
-
cigam
titán
Rapoo 2700-at nézegetem, de elég drágának találom. Van valakinek hosszabb távú tapasztalata? Van belőle magyar kiosztás? Esetleg más alternatíva (10k alatt)?
-
cigam
titán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Melyik pi-n? Nálam 8-10 torrent röhögve elketyeg, igaz le van szabályozva a sebessége. Pont nem érdekel, hogy 10 perc, vagy 10 óra alatt jön le. Úgyis csak napokkal/hetekkel később lesz időm megnézni.
-
cigam
titán
válasz
_Smooth
üzenetére
Ere nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemmel válaszolni. Nem tudod előre hogy mennyire erőforrást foglal le a torrent, miközben megnézel egy filmet róla. Lehet hogy akadni, fog, lehet hogy nem.
Viszont ha Pi-vel játszod le, az több szempontból is előnyös. Nem foglal + sávszélességet a "streamelése", a bittorrent kliensnek van egy olyan opciója, hogy lejátszás közben leállítja a torrentezést, így eleve esélytelen, hogy bezavarjon a lejátszásba.Ha ragaszkodsz a külső lejátszóhoz, egy okosabb NAS jobb választás lehet.
-
cigam
titán
válasz
RoundRobin
üzenetére
10 MB per sec (10 MegaByte) sok dologra elég, de a pi ezt a sebességet nem tudja
Már hogyne tudná? Egyrészt mikor másolok rá, akkor kiírja az aktuális sebességet, de le is mértem, hogy egy 3,4GB-os fájlt 5-6 perc alatt másolt rá. az pedig testvérek között is megvan 10MB/s 6 percel számolva:3,4*1024/360=9.7
Abban igazad van, hogy erősen felhasználó függő,és felhasználók számossága sem mindegy.
-
cigam
titán
válasz
_Smooth
üzenetére
Mivel az én eszközöm nem olvasta RoundRobin véleményét, ezért stabilan fut rajta az OE, működik a fájlmegosztás, és közben torrentezik.
Mire nem elég 10MB/s? Igaz én csak SD tartalmat fogyasztok, de ekkora sebesség röhögve elviszi a 40mbps-os BR rippeket is(az kb 5MB/s).
Amúgy az Rpi2 azért nem tudja a gyári NAS-ok sebességét, mert minden egyetlen USB buszon osztozik. Ezen lóg a LAN, és az USB-s merevlemezek is ezen az egy csatornán osztoznak. A NAS-okban dedikált SATA és LAN interfész van.
-
cigam
titán
válasz
xboxfreak
üzenetére
0 annak az esélye, hogy ethernet-en továbbküldi (pláne sávszélességhez igazodva újrakódolja a stream-et)
ez a box.Viszont ha rákötsz egy(vagy több) dvb-c vevőt, az alapcsomagot streamelni vele "gyerekjáték". De ezt tudja a horizon-tv is. Érdekes kísérlet, hogy az analóg kimenetre kötött digitalizáló kártyával tud-e valamit kezdeni. Ekkor a prémium csatornák is nézhetővé válnak "bárhol".
-
cigam
titán
válasz
Flowtation
üzenetére
Egyenrangú hálózatban nem tudsz "kilépni" a workgrup-ból, valamilyen munkacsoportban benne kell lenned.
Nem kevered az "otthoni csoport"-al(home group)? -
cigam
titán
válasz
Sk8erPeter
üzenetére
Hát.... Nagyon jó akkor lenne, ha kezelné az UNC elérési utakat. Anélkül reménytelen a helyi hálót betallózni, és egy megosztásról feltölteni/letölteni valamit.
-
cigam
titán
Igaz, de többnyire mobilra optimalizált oldalakat. Azért nem mind1, hogy pl. a m.prohardver.hu-t töltöd be, vagy a www-prohardver.hu-t.
Persze lehet rajta internetezni, de mindenkinek mások az igényei, elvárásai. Ugye alapból nincs pl. flash plugin (ami szerintem határozott előny, az imac-emen sincs fent.), de van akinek meg anélkül nincs internet.
-
cigam
titán
válasz
RoundRobin
üzenetére
Internetezésre nem feltétlen jó választás.
-
cigam
titán
válasz
sztanozs
üzenetére
az USB-k közös hub-on lógnak a broadcom egyetlen belső usb-jén. Minden adatforgalom legalább kétszer megjárja ezt a csatornát
Az, hogy mi mere kószál, pont nem érdekel. Egy a fontos: működik.
bugos is (valahol).
Erről is csak hallottam, de pontos magyar leírást nem találtam(igaz nagyon nem is kerestem). Adatvesztést eddig nem tapasztaltam.
Amíg hálózaton át tudok rá írni/olvasni akár 10MB/s-al, nem zavar a dolog. Amúgy a NAS definíciójában hol szerepel a gigabit, vagy az USB3 kitétel?
-
cigam
titán
válasz
tvamos
üzenetére
Pedig van hozzá "hogyan ..."
-
cigam
titán
Szabad itt a Chip-et linkelni? (A kivágott pdf oldalakat.)
Nem szabad.
sztanozs
Mi olyan vicces? Nálam OpenElec fut, és mint NAS is funkcionál.
Mr Dini
Nem. Egy SD mindenképpen kell a bootoláshoz. Amúgy semmi értelme, mivel az OE beolvassa magát a memóriába, és onnan fut. Csak a beállítások módosításakor ír az SD-re.
-
cigam
titán
A májusi Chipmagazinban:
◾A nagy Raspberry-kézikönyv
Exkluzív melléklet: cikkeink után mindent tudni fog a zseniális miniszámítógép hardveréről, oprendszereirőlMég nem olvastam(talán meg sem jelent még
) -
cigam
titán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
-
cigam
titán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Ez nem futtat windows-t. A foobar windows alatt fut.
Természetesen sokmindent lejátszik, attól függően mit teszel rá. -
cigam
titán
Miben tud ez többet mint a WEB-es felület? Nem értem mire jó.
-
cigam
titán
válasz
lord.lakli
üzenetére
Pont a mai dátumra akartam felhívni a figyelmet

-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
wassermann
üzenetére
Ezen filóztam én is, hogy vajon milyen anyagból van? Van olcsóbb "félvezető" a réznél?
-
cigam
titán
Hong Kong-i barátainknak hála ma megjött a méréshez szükséges összes cucc. Azthiszem a végeredmény önmagáért beszél:

Fent az adapterhez adott USB kábel van bedugva, alul közvetlenül az adapterbe van dugva a mérő kör.
-
cigam
titán
[összefoglaló]
Érdemes lenne pár mondattal leírni a tápellátás problémáit szót ejtve arról is hogy hibába tud 2A az adapter, ha a kábel rossz minőségű.Esetleg egy gyors statisztika, kinek mi vát be (és miért): A fix kábeles adapter jobb (megbízhatóbb) választás, vagy az USB adapteres töltőfej+külön kábellel?
-
cigam
titán
válasz
szabi24
üzenetére
Sunny a töltő típusa, ezek ennyire szarok?
Igen, és nem. Nem a fantázianév miatt véletlen a kínai töltők működése. 12 egy tucat belőlük. Érdemes 1 próbát tenni a kábel cserével (ha lehetséges), mert gyakran olyan nagy az ellenállása, hogy azon is esik feszültség, ezért nem működik vele az eszköz. Tehát maga a töltőfej tudja amit ráírnak, de a kábel ellenáll.
-
cigam
titán
válasz
szabi24
üzenetére
A config.txt-ben rengeteg apró paramétert megadhatunk, amivel testreszabhatjuk a a gép működését. Szerkeszteni a nano /flash/config.txt parancsal tudjuk, vagy a PC-ben (a /dev/mmcblk00p1egy FAT16 partíció, a kártyának ezt a részét mindegyik windows kezeli). Íme néhány paraméter:
max_usb_current=1
A 600mA-el terhelhető USB portok energiaellátását a duplájára emeli (1,2A)és még egyébb okosságok itt
-
cigam
titán
válasz
balu999
üzenetére
Milyen "raspberry azonosítót"?
1 hozzászólással korábban írták neked: Alap felh.név jelszó páros: root/openelecrögön hiba üzi. Mit kéne ide beírni?
Mondjuk a hiba üzit (meg hogy milyyen parancs kiadására adta), mert annak ismerete nélkül mégis mit mondjunk?
Amúgy addig eljutottál, hogy felvetted a külső csomag tárolót? Onnan sikerült telepíteni a daemon-t?
harylmu
openELEC-ben turkálna (szerintem). -
cigam
titán
válasz
balu999
üzenetére
Egy nem hivatalos csomagtár, ahonnan + programokat lehet telepíteni. pl. magát torrent programot. Ugyanis az openELEC-ben alapból csak a "WEBes felület" van benne. Kell hozzá egy működő torrent program. A működő torrent bekapcsolt WEB-es felelületére tudsz ezzek kapcsolódni.
A torrent programot ebből a külső csomag tárolóból tudod "felkattintani". Itt van egy kis írás, ami szájbarágósan lépésenként végigvisz, hogyan kell beállítani ezt a külső csomagtárat. A példában transmission és beállítása van körülírva, de a másik "telepítése" is hasonló lépéseken át vezet.
-
cigam
titán
válasz
redbiro
üzenetére
A kábelt is cserélted? Pont ma futottam bele egy boot loop-ba a szivárvány kocka után újraindult, az új tápegységgel. Mikor visszaraktam a régi 1A-es tápot, ugyanez. Majd jött a heuréka, a kábelt nem cseréltem vissza. Gyors csere, és egyből beröffent, mindkét táppal. Szóval a Hongkongi táp jó, csak amit mellékeltek hozzá kábel...
-
cigam
titán
válasz
bob007
üzenetére
Van hát. Az openELEC egy önáló független operációs rendszer, nem csak egy program amit elindítasz bármelyik rendszer alól.
Maga a "média lejátszó" az a kodi. Ezt indítja automatikusan az openELEC(csak ennek a futtatására van kihegyezve). Raspbian alatt pedig a kodi-t kell elindítanod, ha "média lejátszót" akarsz. -
cigam
titán
válasz
anonym1s
üzenetére
- ssh-n keresztül feltolod.
- a win-re telepítesz egy kiegészítőt, ami kezeli az ext fs-t. -
cigam
titán
válasz
zolykaaa
üzenetére
Hogyan akartad feltenni? Honnan töltöttél le, mit? Meddig jutottál a telepítésben?
G4b0r
A torrent alapból nem része a rendszernek. Az openELEC és társa mediaplayer funkcióra lettek kihegyezve, nem fájlcserére. Alapból nem tartalmaz semmilyen p2p klienst. A transmission ill. a utorrent plugin csak azok vezérlésére hivatott. Tehát pl. a számítógépedre telepítve fut a torrent program, akkor tudod ezt a programot távirányítani a médiacenteren keresztül.
De!
Egy nem hivatalos kiegészítővel magát a p2p kliens programot is tud telepíteni a pi-re. Csak ezután tudod a hivatalos listán szereplő plugin-ekkel vezérelni.
Szívesen segítek, ha van konkrét kérdés. -
cigam
titán
Összefoglalóba be kell tetetni!
Köszi, de szerintem max. egy linkként jelnjen csak meg ott. Az én blogom openELEC specifikus tippek/trükkök gyüjteménye. Reményeim szerint folyamatosan bővítem. A tematikája is elég zanzás, nincs benne sok következetesség, egymásra épülő tudás, bár igyekszem valami logikát találni a sorrendben.
A fejemben már készül egy hibajavítással foglalkozó fejezet. Talán ettől függetlenül érdemes lenne írnia vkinek a pi2-re kiadott "teljes" értékű (ARMV7)operációs rendszerekről. Legalábbis én szívesen olvasnék egy átfogó leírást, hogy pl. jelenleg milyen rendszerek érhetők el rá, vagy mikorra várható a megjelenésük.A rapberry pi pedig sokkal több mint az openELEC, mégha a többség valamelyik meédiacenter változatot futtatja rajt.
-
cigam
titán
Rittyentettem egy partícionálás, formázás leírást.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
PiciDikenz
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Új Gamer Gép - ASRock B660M, Intel I5 12400F, 16GB DDR4, RTX 3060 12GB, 500 GB M.2 SSD, 650W
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
- HPE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver
- Gamer PC komplett konfiguráció eladó
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Asus ROG Delta II gamer fejhallgató
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem bőven elég a beépített automatizmus.