- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Hívószám-hamisítás
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #13541 üzenetére
lehet kell neki egy újraindítás, hogy aktívvá váljon, legalábbis nálam kellett... próbálkozhatsz a stabil 5.08-cal i, ha tényleg az a tuner, amilyenre gondoltam, mert az már nem mai gyerek.
A keresés sokat segít ám
Valahol a menübel ott a szolgáltatásoknál az ssh [link], első indításkor külön rá is kérdezett.
Ssh root/openelec [link]Szerintem te a tvheadend klienst találtad meg, de a szerver is kell, ami az unofficialban van.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #13539 üzenetére
osmc-t nem ismerem, lsusb arra jó hogy megmondja milyen vendor és device idje van az eszköznek, abból általából tudni lehet milyen. Egyébként úgy látom valaki írt már erről logouton [link], ha tényleg it9135, akkor talán csak a firmware fájlt kell a /lib/firmware-be másolni.
A dmesg kimenetéből látni, hogy a dvb-usb eszközzel mit próbál kezdeni a linux, ha it9135, akkor konkrétan azt is kiírja, ha nem találja a firmware fájlt.
-
azbest
félisten
Annyi trükk még kellhet, hogy a raspbian alatt egyszerre csak az egyik módját látja a tvheadend, vagy dvb-t vagy dvb-c tunerként látja. A w_scan szépen lement C-re, meglettek a muxok. A tvheadend előtt indítottam w_scan -fc parancsot hogy váltson át C-re és utána állítottam be a tvheadend-et. Az openelec alatt egyszerre látja mindkét módját. Tippre valami modul nincs alapból aktiválva / lefordítva, i2c_mux -ot emlegettek a fórumokban, lehet valamit állítani kell hogy azt is használja és lássa mindkettőt raspbian alatt is. Még nem volt időm jobban utánajárni
-
azbest
félisten
Nocsak, pár napja a 4.0 kernel is elérhető raspberry pi-re raspbian-on. [link]
Nekem pont kapóta jön mert egy Mygica t230 T/T2/C tunerrel le akarom kerestetni, hogy van -e nálam dvb-c adás és win alatt nem támogatja a tuner a C módot
Most még külön update-elni kell az új kernelhez, de a következő img már biztosan alapból ezt tartalmazza, mert a git-en ez lett az alapértelmezett verzió
-
azbest
félisten
válasz
D@reeo #13480 üzenetére
pontosan mire gondolsz? hogy bekattanás után is ki lehet húzni a kártyát? Ez nekem is ilyen, ha egyébként nem csúszik ki magától a kártya, akkor szerintem normális.
Ha viszont mindig kilöki a rugó, akkor az biztosan hiba.
Ez a rugós dolog a tableteknél szokott lenni tipikusan, ahol csak egy pici résen keresztül lehet hozzáférni és a végét benyomva kilökéssel segíti a rugó a kivételét.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
16GB-os kártyát használok
A 8as kártyán azért el szokott férni kényelmesen a rendszer. A pi2 megjelenése után volt, hogy jött ki akkora frissítés, aminek a telepítésekor már kifutott a 4GB-os kártya helyéből... A 8as szerintem akkor lehet szűkös, ha noob-sos multiboot.
Mitől telik be nálad? -
azbest
félisten
válasz
gyurkikrisz #13134 üzenetére
/boot/config.txt: max_usb_current=1
-
azbest
félisten
válasz
Adama69 #13130 üzenetére
Ha messze van az access point, akkor lehet jobb az antennás.
Vannak külső antennások is a találatok közt [link]. Valószínűleg ralink chipsetesek, ezek jobban melegednek mit a realtek, lehet hogy be kell kapcsolni hozzájuk a pi 1.2A usb terhelhetőség módját.(#13131) gyurkikrisz
Lehet nem jut elég táphoz. Ha B+ vagy 2-es pi, akkor kapcsold be az usb magas terhelhetőségű módját próbaképpen. -
azbest
félisten
válasz
Adama69 #13122 üzenetére
Figyelj arra, hogy a raspi + és 2-es változathoz már microSD kártya való. A normál méretű sd kártya nem fog beleférni a pi2-be. A linkeden lévő úgy látom normál méretű.
Ha kínából szeretnél memóriakártyát, akkor mostanában őt szokták ajánlani [link]. Európából pedig a mymemory-t szokták.Tápegységből szintén az fdh-n keresztül érdemes a 2A változatot. [link]
Wifiből nano wifire keresve rengeteg találatot kapsz [link]. Jellemzően vagy reatek vagy ralink chipsetesek. Valószínűleg ismeri őket a pi. A vörös-fekete nagyon pici valószínűleg realtek, de nem lehet 100%-ra mondani hogy épp melyik milyen.
-
azbest
félisten
válasz
JohnnyX #12930 üzenetére
vagy az egész kártyáról csinálsz mentést (dd linuxon vagy win32diskimager) és kiírod a 8GB-osra. Aztán egy linuxos gépen gparteddel átméretezed az új kártyán a felhasználó particióját, hogy kitöltse.
Ha nem openelec hanem rendes linuxos rendszer, akkor a 8asra kiírás után a rendszeren lévő raspi-config neműben is van hely kitöltése opció.
-
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #12926 üzenetére
Azt meglehet, hogy az armos környezetet emulálod. Ez kb a radpbian is lehet, de talán kernelből is másikkal és természetesen semmilyen raspi specifikus hardver nincs. Ez kb a szoftweres környezet chrootja, ami programok buildelésénél tud hasznos lenni [link]
-
azbest
félisten
válasz
macilaci78 #12916 üzenetére
Próbáljátok kézzel megadni a felbontást és képarányt [link]
Az is lehet hogy a pc üzemmódot a tv menüjében kell állítani natívra. -
azbest
félisten
válasz
gyurkikrisz #12870 üzenetére
hasonló,
2A jobbfajta táp br 3200ft körül [link],
egyszerűbb ház 1800 ft körül (átlátszó, fehér vagy fekete).
raspi2 13620
8GB sandiskkártya 3500
-----
22 120ehhez tényleg pariban van a málnapécés suli kit (a kicsit gyengébb tápot leszámítva)
Türelmesebbek azon tudnak még fogni valamennyit, hogy házat kínából 1000 ft körül lehet kapni, sd kártyát is 1300 ftért
-
azbest
félisten
válasz
Bélaaaa #12868 üzenetére
málnapc 15.490 Ft , postázással 1000-1400 (mpl) jön még rá.
fdh -nál br 13 614 ft, ha jól látom. Bp-en ingyen kiviszik, vidékre br 1905 a posta. 30eft felett vidékre is ingyenes a posta (gls). Szóval nagyobb rendelésnél vidékre mindenképp gazdaságosabb.
Igaz, úgy látom most sima board nincs a farnellnél raktáron (ahonnan az fdh hozza), hanem plusz 3+áfáért van 8GB sandisk uhs kártyás változat.
Érdekes, hogy az rpibolt és a málnapc ára eléggé összecseng, pedig mintha az egyik a farnelltől a másik az rs componentstől szállítana.
Az rs components-nél sincs épp raktáron, de ott br 12300 körül jön ki [link]. 2000-et írnak szállítási költségként (nem tudom hogy br-e).
-
azbest
félisten
Olcsóbb lesz a Raspi B+ változat, 35-ről $25 -re viszik le az árát. Persze ez csak annak jó hír, aki nem használná ki a 2B nagyobb sebességét. [link]
-
azbest
félisten
válasz
huliganboy #12795 üzenetére
A régi raspivel mindig kijött valami baj, először a tunerek adatcsomagjai vesztek és ezért szétesett a kép, aztán amikor azt javították, az usb kártyaolvasótól dobta el az usb alrendszert. Azóta szereztem én is raspi2-t, csak annyi munkám volt mostanában, hogy nem tudtam még betenni a t61es noti helyére. Az biztos, hogy a raspi2 4 maggal már nem szűkölködik proci erőben. Annyit ki tudtam próbálni, hogy a rajta futó tvheadend 1 tunerrel alig terhel procit. A kártyaolvasót nem próbáltam vele még. Persze ha digihez kell, vagy más kódolatlan szolgáltatóhoz, akkor egy gonddal kevesebb. Az openelec-et is próbáltam futólag, az is szépen ment a pi2-n. Szóval jó eséllyel az openelec és a tvheadend megfér egy pi2-n és elég teljesítményt ad alá.
Egyik kollégám úgy emlékszem dvb-c tunert is használ vele. Ahhoz kevés volt a pi1 procija, de pi2-vel szépen működött neki.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #12668 üzenetére
"En nem tudom, miert pont ez a Raspberry PI terjedt el ennyire"
Nagyon egyszerű. Az ára miatt. Korábban is lehetett kapni sokféle dev boardot, de azokat jellemzően fejlesztők számára célozták, akik elsősorban az adott platform épülő terméket terveztek kiadni. Azokon még a saját hardverváltozat elkészítése előtt ki lehet próbálni / fejleszteni a szoftveres oldalt. Így kisebb mennyiségben és lényegesen magasabb árszinten lehetett szerezni ilyet. Az ilyen célra gyártott boardok ma is több száz vagy akár több ezer dolláros áron mennek.
Az alapítvány fogott egy olcsó mobil soc-ot, pontosabban annak egy kissé butított változatát és olcsón elkezdték árulni. Tettek mellé egy szerethető ideológiát. Profit
A többi cég pedig meglátta, hogy van sokféle olcsó kínai soc és ők is elkezdtek hasonlókat összerakni ezen az árszinten. Persze ehhez az is kellett, hogy a mobil kütyük teljesítménye elérjen egy elég komoly szintre.A compute modul inkább iparibb irányban próbálkozás, ha lesz belőle új változat, akkor érdemes csak vele foglalkozni. De ott a modul maga annyiba kerül vagy drágább mint egy normál pi és a hozzá való dev io board pedig már ipari cuccos árat karistol alulról.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #12666 üzenetére
Az alapítvány alapítói közt több broadcom alkalmazott is van [link]. Így könnyen hozzáférnek olyan dokumentációhoz, anyagokhoz, amit külsős emberek csak nagyon szigorú feltételek mellett kaphatnak meg. Bár hivatalosan tagadni szokták, hogy a broadcom lenne kifejezetten az alapítvány mögött, azért eléggé jó marketingértéke van számukra. Egy átlagos cég / szerveret nem is kaphatott volna egyedi soc-ot, főleg nem 20 ezer darabos mennyiségben, ahogyan azt kezdetekkor az alapítvány kapott. Ennél csak sokkal nagyobb számban állnak szóba másokkal. A hardkerneles odroid-w is gyorsan el lett lehetetlenítve a broadcom által, amikor rájöttek, hogy konkurencia lenne az alapítvány compute boardjának. Szóval akármit is mondanak, erős az összefonódás a cég és az alapítvány közt.
Attól nem ijednek meg, hogy valótlanságot állítsanak vagy csúsztassanak, ha valaki feltesz nekik hasonló kérdést (miért broadcom, miért nem a modernebb soc - mielőtt a pi2 megjelent). A broadcomhoz a kompatibilitás miatt ragaszkodnak, mondván ahhoz lett kifejlesztve csomó megoldás, ami tényleg nagy munka lenne más gyártó soc-jával újra kezdeni. A problémás részek megtartását a raspi2-ben szintén a kompatibilitásra fogják, szerintem csak mellébeszélés a részükről, mert úgysem fut az új pi-n a régi kernel / binary blob. Szóval simán használhatták volna valamelyik elterjedt broadcom soc-ot is, ami hasonló a raspi2-ben megjelenthez. Valószínűleg szándékosan próbálják elkerülni, hogy más cégek klónokat készíthessenek, mert akkor komoly anyagiaktól esnének el. Egyébként a lényeg, hogy nem szabad elhinni a jövőbeli termékekre vonatkozó állításaikat, mert utolsó napig tagadják / hazudnak róla, hogy ne rontsa az eladásokat.
Persze ez az alapítvány pénze és hosszú távon tényleg sikeresek lehetnek, komoly milliós tartalékokat képeztek. Szóval a profitéhség bizonyos szempontból érthető a hosszútávú fennmaradásukhoz, de gondolom azért nem rossz üzlet alkalmazottként sem ott dolgozni
A szoftveres nyíltság területén is sokszor félrevezető állításokat mondanak, valójában mindig zárt lesz a rendszer központi része jogi okokból. Ez utóbbi meg is látszik némely területen: pl gpu képességeinek kihasználása, desktop funkciók gyorsítása, android támogatás. Viszont emellett azt is látni kell, hogy más kommerszebb soc-ra épülő boardoknál sem jobb a helyzet és ott még belső ember sincsen aki a bináris blob hibáit javítgassa. Az alapítványnál legalább hozzáférnek a zárt forráshoz is.
Arra leszek kíváncsi, hogy mondjuk 5 év múlva hol állnak, mit tesznek, mert addigra már lehet 10 millios tartalékot képeznek a mostani 2-3 helyett (fontban).
Nekem vegyes a véleményem róluk. Nagy dolgokat vittek végbe és elindítottak folyamatokat, ami nélkülük lehet nem történt volna meg. Így már tucatnyi konkurencia közül választhatunk kedvező áron. Valószínűleg azért érzem néha túl üzletiesnek a lépéseiket, mert az angoloknál más jellegű alapítványok is vannak és ez végül is tényleg működő modell.
-
azbest
félisten
válasz
tvamos #12623 üzenetére
Zavart érzek az erőben
Ha wifin kapcsolódsz az internethez, akkor az egy wifi router 99%-ban. Arra a pi-ről is fel tudsz csatlakozni és az eszközök által kapott ip-n egymást is elérik.
Persze, ha mondjuk egy kollégiumról van szó vagy más olyan helyről, ahol nem sajátod az internetet adó wifi eszköz, akkor lehet, hogy tényleg bonyolultabb a helyzet.
Windows-on elég instabil a wifi-s internet megosztás támogatása. Lehet jobban jársz, ha kábellel kötöd össze őket inkább. Linuxon kiforrottabb, de azt meg lehet nehezebb beállítani.
-
azbest
félisten
válasz
GU-81M #12293 üzenetére
Nem lehet, hogy két eszközöd is ugyanazt az ip-t használja, ha manuálisan állítottad be? Esetleg a mac addressek egyeznek meg? Azok tudnak kavarodást okozni a switchben. Nincs véletlen két azonos mac addressű wifi sticked? Kínából megeshet
ha csomagban vetted kártyával, akkor mai árfolyamon 12,708 *.27 = ~ 16eft szállítás nélkül. [link]
Kártya nélkül most 10,717 *1.27 = 13610 ft [link]februárban kártya és szállítás nélkül br 11600 ft körül.
Egy hónapja a kártyás változat 11 eft + áfa = 14 eft volt.
Szépen romlik a forint, de lehet árat is emeltek a kártyásnál. -
azbest
félisten
válasz
gurabli #12289 üzenetére
A farnell-en van ups (az hogy magyar nyelvű részüket nézzük az mindegy, attól még külföldről jön), ott ha jól emlékszem 1000ft + áfa.
Az fdh.hu (farnell drisztribútor, magyar számla) pedig gls-sel küldi 1500+áfáért a kisebb dolgokat, nettó 30 eft felett ingyenes. BP-en nettó 10 felett már ingyenes a kiszállításuk. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #12161 üzenetére
Úgy láttam a DTS és DPP licenszek kapcsán jutott eszébe, azok nem megvehetőek megállapodás hiányában
Más kérdés, hogy hiába találna valaki kerülő utat, ha bármikor módosíthatják a firmware-ben, mondjuk ha véletlen még nem tiltották le, mivel nem várható, hogy megegyezés lenne a vásárolhatóságról. Az updateket meg érdemes alkalmazni, mert néha elég gonosz hibákat sikerül javítaniuk.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #12155 üzenetére
Tényleg sok idő, egyszerre 8 kulcsot lehet egy codec-hez felvenni (több pi azonos kártyával esetén hasznos). Ha optimista módon 1 perc egy reboot, akkor kb ezer év végigpróbálni az összeset nyolcasával. Ha nem kéne rebootolni, akkor lényegesen gyorsabb is lehetne, akkor lehet száz év is elég lenne
És csak a végén derülne ki, hogyha a firmware-ben ki lenne már kapcsolva ez a codec, mivel nem várható hozzá támogatás. -
azbest
félisten
válasz
Kroni1 #12142 üzenetére
Amikor csúcsra van járatva valamiért a proci és közben még videót is dekódol, nagy hálózati forgalmat kezel, az már meg tud szaladni a 4 maggal. Valahol 800mA (max?) fogyasztás írtak, de rendes kiterhelős, kimérős összehasonlítást azt hiszem még nem láttam. A másfél watt az még elég kényelmesen dolgozgató fogyasztás.
Esetleg próbálj a háttérben ssh-n keresztül még valami terhelést csinálni rajta... mondjuk wget-tel vagy más utillal tölts valami fájlt a hálózatról és irányítsd a kimenetet fájlba vagy esetleg a dev/null-ba. A procit is meg lehet tekerni valamelyik utillal (több példányban a több mag miatt). Ha még úgy sem panaszkodik a tápra a pi, akkor valsz normál körülmények közt sem fog, szerintem. Vagy próbálj licensz nélkül fhd mpeg2-t játszani hálózatról, bár ahogy néztem ez nem terheli ki teljesen a proci minden magját, amikor próbáltam.
-
azbest
félisten
válasz
@Jocó@ #12139 üzenetére
Meg kell nézni, hogy mennyi a max fogyasztása a kameráknak és a wifinek. Ha 1200mA alatt maradnak együttesen és be van kapcsolva a magasabb usb keret, akkor 3A táp elegendő. A pi bemenetén 2A a polyfuse, szóval többet nem nagyon enged be. A hosszú és vagy rossz minőségű usb kábel megeheti a tápot, így nem jut el a kameráig elég.
Ha túllépik a keretet, akkor külső tápolás kell nekik / aktív usb hub.
B+ változat szerintem esélytelen, hogy elbírjon 3 kamera képével procierőből, max talán ha hardveresen tömörítik a képüket és nem a pi feladata. A 2B már talán elbírja. Egy kamerát talán ki tud váltani a pi-hez való kamera modul.
-
azbest
félisten
válasz
gardener #12130 üzenetére
Nem derül ki belőle, hogy melyik disztribúcióról van szó. A régi rendszer nem fut frissítés nélkül az új pi-n. Ha Raspbmc-ről van szó, akkor azt nem frissítik már, helyette osmct ajánlják.
Ha kifejezetten csak médiajátszónak kell, akkor az előttem linkelt openelec is remek.
-
azbest
félisten
válasz
Celtis #12110 üzenetére
Az usb táp be van konfigurálva nagy fogyaszáshoz? Ha nincs, akkor azzal kezd, mert gyanús, hogy kevés a tápja. Vagy a tunernek van saját tápja is? Csak azért kérdem, mert a műholdasnál a tuner táplálja a vevő fejet is.Ja megtaláltam hogy DVBSky S960/S860 és persze van saját tápja.Kis színes négyzet nincs a képernyőn?
Ha mpeg2-es a műholdas adás és nincs mpeg2 licensz véve, akkor nézés közben a proci izzad a kép dekódolásával is, bár hd adásnál azt hiszem már ott is mpeg4-et használnak.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #12052 üzenetére
Lehet, hogy ő még raspi1-gyel próbálta, ott tényleg kevés lehetett a szoftveres dvd lejátszás is. Az openelec készítőinek szerintem teljesen mindegy, hogy vesznek-e licenszet a pi-re. A processzor sem számol lassabban, ha nincs licensz
-
azbest
félisten
válasz
anonym1s #11990 üzenetére
Az emberek többsége a pénzért dolgozik, mire lejön a rátett ezresből az áfa, társasági adóra számolt rész, iparűzési adóra számolt rész, egyéb adók és járulékok, drága országban élünk... lehet 2-300 forintja ha marad belőle.
Aki ingyen "hobbiból" dolgozik, annak is van valami fizetős munkája, különben felkopna az álla. Ez egy ilyen világ, nem az árak magasak, hanem a fizetés kevés.
Na de nem akarok offolni, csak azért írtam, mert elég messze van a haszon az árkülönbségtől és nem várható el, hogy ingyen csinálja.Egyébként annó tényleg nem volt engedélyezve eredetileg a h264 encode, csak később jöttek rá az alapítványosok, hogy azt is licenszelték, nem csak a lejátszást és már benne van az árban eleve. A cec-et azt tényleg bekavarhatták.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #11987 üzenetére
VLC nem úgy tűnt, hogy a helyzet magaslatán lenne. Azt hiszem pár napja még nem volt teljesen raspi kompatibilis. A dekódoláshoz már megpeccselt vátozat volt, de a video outnál nem volt ott a raspi specifikus opció. A lényeg, hogy amikor vele akartam tv streamet nézni, akkor pár képkocka után beakadt. Szóval a raspi-n lévő vlc inkább streamelésre / konvertálásra jó, s nem mint lejátszásra.
Openelec alól próbáltam codec kód nélkül fullhd vc1 és mpeg2 tesztvideókat és raspi2-vel saccra 10-15 fps-sel mentek legalább. Egy sd felbontású dvd szerintem már el tudhat menni rajta. De szerintem akkor is megéri a licensz, mert marad erőforrás másra is.
-
azbest
félisten
válasz
perempe #11982 üzenetére
Nem, ezek a licenszek a hardveres dekódoláshoz kellenek. Ha valakinek van ilyenre szüksége, akkor van lehetősége külön licenszdíjért aktiválni. A pi2 van amit már proci erőből is elbír, de valószínűleg jobban megéri 1500 forintért licenszet venni, mint feleslegesen pörgetni a gépet. Ha csak h264 és divix filmeket nézel, akkor nincs rá szükséged.
-
azbest
félisten
válasz
Mickey73 #11977 üzenetére
Én egyenesen a forrástól, az alapítvány webshopjából: http://www.raspberrypi.com/. Kb 1 nap az átfutása ideje, mire emailben kiküldik a kódot. 3.60 GBP, ami 1.588 forintomba került paypal általi konverzióval.
De a magyar webshopoknál is láttam már, pl egy ezressel drágábban:
rpibolt [link], bár némi képzavarban szenvednek, mert a h264 encode és a cec alapból engedélyezett. 2 690 Ft a két licensz náluk. Gondolom adnak magyar számlát. -
azbest
félisten
Gondolom mert a két soros olcsóbb és gyakoribb. A gpio-s játék meg közismertebb.
Szerintem kifejezetten érdemes i2c segédboardos kijelzőt használni, mert a kijelző érzékeny az időzítésekre (ami a kábelhosszat is jelenti). Nálam python scritpből fura kiírás hibák voltak attól függően, hogy mikor hány soros volt a kód. De xbmc alá beállított bináris driveres megoldással meg egész jól ment. Az i2c board meg maga kezeli szerintem az időzítéseket, csak el kell küldeni az adatot és kész.Egyébként nekem is van i2c kártyám, meg külön kijelzőm, csak együtt még nem próbáltam őket
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
Kollégám hétvégén üzemelt be egy sundtek dvb-c tunert a pi2-vel, teljesen jól működik vele. A pi1 kevés volt hozzá, mert túl magas proci tehelést okozott azon a drivere, de a pi2-őn van bőven tartalék. Szóval úgy néz ki ezen a területen is nagy előrelépés az új pi.
A farnell/rs által árult 2A STONTRONICS tápegység is jónak tűnik, gond nélkül elbírta a tunert és wifit.
-
azbest
félisten
Gyanítom a legtöbb telefontöltő ilyen. Stabilizálatlan tápegységek, 5.4V körültől indulnak, aztán minél nagyobb a terhelés, annál kisebb a feszültség. Kivéve a nagyon olcsó kínai töltők, amik ha nagyobb terhelést kapnak, akkor elszáll a feszültség, aztán kijön a füst.
-
azbest
félisten
válasz
sanzi89 #11848 üzenetére
Benne van a pakliban, hogy hibás pi-t fogtál ki, de ha más eszközökkel is van probléma, akkor vagy a hálózat vagy ahonnan lejátszod az okozza. Másold fel a problémás filmet egy pendrivera és próbáld arról. Valószínűleg simán vinni fogja. Ha úgy is problémás a film, akkor esetleg valami nagyon elvetemült módon van tömörítve, amit a hardveres dekóderek nem bírnak. Pécén meg szoftveresen lehet elmegy vagy a vidkariban lévő dekóder jobban bírja.
Négy és fél évig voltam rendszergazda munka mellett egy kollégiumban (kb 300 végpont + kb 30 másik egy nagy sebességű wifi bridgen át 1km távol lévő épületben), láttam pár vad dolgot a hálózatok kapcsán
Valami broadcastot tol a hálóra, esetleg egy kábel két vége is bedugva ugyanoda. Vagy éppen valamelyik eszköz hibája miatt generálódik egy jó kis broadcast storm
Szóval a helyedben sniffelném közben kicsit a hálózatot, megpróbálnám más gépről megosztva adatot átvinni a pire. A pi hálózatát szépen ki lehet ütni, ha 100Mbit közeli broadcast-tal megkínáljuk, amellett a gigabites eszközök még szépen elvannak, de a pi hálózata bedugul. Anno volt, hogy véletlen így ütöttem ki egy beléptető rendszert, mert csak 10-es hálózatot tudott az eszköz én meg broadcastra kitoltam 25Mbitet. Nem nevezném profinak magam ebben, mert inkább a fejlesztés érdekel, de azért nem vagyok elveszve sem teljesen a témában
Ha a tplink csak egy része a hálózatnak és van más router is, akkor érdemes csekkolni, hogy a pi milyen ip tartományból kap címet, ha több eszköz is futtat dhcp szervert, abból is tud vicces helyzet lenni. Főleg, ha switch helyett van betéve a tplink és mégis fut rajta olyan szolgáltatás, amire routerként lenne csak szükség. De ezek csak tippek máshol megélt hálózati zavarok tapasztalatai alapján.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #11831 üzenetére
Mintha képzavart éreznék az erőben.
A hifiberry i2s csatolós hangchip, amiből az előbb linkelt digiplus változat ad digitális kimeneteket (spdif és toslink). Ha neked csak sztereo dac változat kell, az más kérdés.*
A hdmi extractor is digitális kimenetet ad (persze van, ami analógot is tud, de most nem ez a szempont*).Ha ebből hangot akarsz hallani, akkor ez után jön a DAC (digital to analog converter). Persze, ha a hifi eleve támogatja a hdmi csatlakozást, tehát van saját beépített extractora, akkor nem kell külön cucc hozzá.
A hifiberrynek akkor lehet kifejezetten létjogosultsága, ha az olyan sokcsatornás hang formátumokat is kezel, amit a pi-n lévő hdmi nem tud pass through módban kiadni (pl. 8csatornás dts hd).
*: hi kifejezetten csak analóg stereo hangról van szó, ami a 12 bites beépített megoldásnál jobb, akkor valószínűleg többféle megoldás is elképzelhető. Én csak hdmi-vga+audio megoldással próbáltam ezt, meg monitor hangkimenetéről. Nem vettem észre bajt velük, persze nem is kifejezetten vizsgáltam, hogy mennyire szól jól vele a fülesem, nem emlékszem problémára.
-
azbest
félisten
válasz
Kroni1 #11799 üzenetére
Valószínűleg hétvégére lesz ilyenem [link], valószínűleg a fehér változat is ugyanez. Szóval hétvégén tudom erről véleményt alkotni. Valaki korábban már dicsérte, azért is rendeltem.
A raspi B+ sematikus doksijában 2A polyfuse szerepel a táp bemeneten, ez tudtommal a 2B esetén sem változott, annak a doksija még nincs kitéve: [link]
Több tápot csak gpio-n keresztül tudnál bevinni, de a raspi nyákja is csak 2.5A körülire van méretezve és afelett akár tönkre is mehet.
Az egér + bill valószínűleg simán elmegy vele, ha nem valami kifejezetten sokat fogyasztó fajta. A gyártó oldalán nézz szét, van hogy leírják a fogyasztást.
-
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #11782 üzenetére
Lehet, hogy mindegy nekik és jó fejek voltak, ha kivitték ingyen. Viszont szerintem a "megrendelő által szállítva" a kulcs, tehát ha személyesen átveszed
Nekem futáron át volt velük kapcsolatom, meg egyszer telefonon beszéltünk, amikor anno a raspi kamera miatt szóltak, hogy arra várni kell és rákérdeztek úgy is fenntartom-e a rendelésemet.
Jim Tonic
Jaja, éppen azon gondolkodtam, hogy milyen magyar neve lehet ennek, ha már magyarul akarjuk írnicigam:
köszi, változtattam rajta. -
azbest
félisten
válasz
lord.lakli #11780 üzenetére
Mai árfolyamon nettó 11,007.‑Ft a pi2+8GB kártya kombó, ami még készleten is van a farnellnél. Csak a pi2 magában pedig nettó 9,632 Ft, ahogy látom, de ez 26odikán indul a farnelltől.
A farnelles áron adják ők is. Gondolom itteni hivatalos farnell disztribútorként ők kedvezőbb áron kapják meg és abból van hasznuk.
Gondolom nettóban számít a szállítási díj is.
"Budapest területén nettó 10000.-Ft feletti rendelés esetén igény szerint díjtalan másnapi kiszállítás. Nettó 10000.-Ft alatti rendelés esetén egyeztetés alapján.
Vidékre csomagküldéssel, 1500.-Ft szállítási és csomagolási költséggel, de nettó 30.000.-Ft. feletti megrendelés esetén díjtalanul." [link]Szóval lehet valami pár száz forintos készleten lévő dolgot érdemes mellécsapni, hogy meghaladja a 10-et. Vagy ha úgyis kell sd kártya hozzá, akkor elvileg készletről jön is és a határ felett is van.
-
azbest
félisten
válasz
Kroni1 #11776 üzenetére
Kollégák rendeltek kettőt, meg hozzácsaptunk 4 tápegységet, így 30+ nettó és még a vidéki szállítás is ingyenes lesz. Így ha jól néztem bruttó 14eft körül jött ki a pi2+kártya és 3eft körül a tápok darabja. Az fdh-t egyébként azért preferálom, mert olcsóbb, mint a másik két magyar webshop és magyar számlát ad ez is. Csak persze ők készletet nem tartanak, így 4 nap átfutási ideje van, mire vidékre leér (UK->BP->Szeged), bár BP-en lehet 2-3 nap alatt is kiviszik és ott nettó 10e felett már ingyenes is.
-
azbest
félisten
Úgy látom van a farnellnél készleten raspi2 + 8GB kártya pakk, 11eft + szállítás és áfa tarifával. Fdh link: [link]
-
azbest
félisten
válasz
anonym1s #11772 üzenetére
A piros villogása és a szivárvány is a táp elégtelenség jelzésére szolgál. Csak azért kérdeztem rá, hátha a winyó, wifi és a pi együtt már túl sok neki. De ha nem panaszkodik, akkor valószínűleg nem az a baja.
Más:
Elkezdtem összegyűjteni a leendő téma-összefoglaló tartalmát, vázlatát.
http://logout.hu/bejegyzes/azbest/raspberry_pi_temaosszefoglalo_vazlat.htmlKérlek benneteket, hogy ha van még ötletetek, olyan érdekes kapcsolódó témátok, amit érdemes megemlíteni az összefoglalóban, akkor egy olyan kommentben jelezzétek, amelybe beírjátok az [összefoglaló] szöveget is, hogy utólag könnyen megtaláljuk
Ekezet nelkul is jo lesz az [osszefoglalo], ha valakinek nincs keznel belole
***** -
azbest
félisten
válasz
Kroni1 #11678 üzenetére
Most ezt írja
További készlet ellenőrzése
2 881 Rendelkezésre állás időpontja a kiszállításhoz: 2015.03.25.
A beszállító átfutási ideje 16 napTegnap, ha jól emlékszem az ezt megelőző napokra is volt egy-egy hasonló nagyságrendű tétel írva.
Angolul így írja, ez érthetőbb
2,879 will be available for delivery on 25-Mar-2015Szóval az előző két napi adag már el is fogyott, most a 25ödikei adag fogyogat már előrendelésben.
-
azbest
félisten
válasz
anonym1s #11659 üzenetére
x86 bináris drivert nem tudsz használni a raspberryn, mert az arm procis. Ha valami firmware fájl hiányzik neki, akkor azt valószínűleg jelzi bedugás után a dmesg parancs kimenete. Ha driver sincs "gyárilag" a kernelben, akkor magadnak kell fordítani forrásból. Találtam egy repository-t, de ez kalandos lehet. Van a fórumon is róla, ami talán hasznos lehet [link]
-
azbest
félisten
válasz
yossarian14 #11648 üzenetére
[link], innen a fehéret, ez is hasonló árban van, mint a linked.
Pattintós, a teteje, szóval ha rázkódás vagy ütés érheti, akkor inkább kívülről is csavarozósat érdemes. -
azbest
félisten
válasz
yossarian14 #11646 üzenetére
ránézésre igen...
ilyen koporsó dizájnnal lehetne feketében
-
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11576 üzenetére
Nem bug, hanem feature, de kikapcsolható [link]
Egyébként, ha nem egérrel használod, akkor észre sem lehet venni. A távirányítós / billentyűzetes lépegetéskor nem látszik különbség, mert ott menü váltáskor egyszer kell csak frissíteni a látványt. Az gui frissítés limit gondolom főleg a régi pi-nél jelent előnyt, de az új pi-nél is csökkenti a prociterhelést.
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #11574 üzenetére
Van aki felment 4K felbontásig is [link], de ott már nagyon varázsolni kellett. A video dekódolás továbbra is 1080p max, de ha jól olvastam, akkor ki tudja húzni teljes képernyőre.
Egyébként a 2560-as felbontások részben még szerepelnek is a config txt paraméterlistáján. A rendes oldal most épp nem elérhető, de konzerv változatban tudom linkelni [link]
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #11566 üzenetére
config.txt is located in /flash directory... but is by default only readable...
1. mount -o remount,rw /flash
2. do your modification
3. mount -o remount,ro /flashItt találtam
[link]
Újramountolja írhatóra, megcsinálod amit szeretnél, majd újramountolog csak olvashatóra.Egyébként meg ha kikapcsolod és kártyaolvasóval nézed, akkor az első partición lesz (win alatt csak ezt látja).
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #11540 üzenetére
És egy jó minőségű usb kábel, mert van amelyik vacakabbal a 2A tápból sem jut át elég kraft a pibe
-
azbest
félisten
Egy kis érdekesség:
Annó a régi raspi-n kb 6 órán (360perc) át tartott a kernel lefordítsa, a 4 magoson pedig 100 perc alatt megvolt. Persze ez nem reprezentatív, mert azóta már eléggé sokat változott a kernel is. De nagyságrendileg azért látni mennyivel jobb az új.
-
azbest
félisten
válasz
balu999 #11498 üzenetére
A raspbian mindkettőt egyben támogatja a 2015.01.31-es verziótól kezdve.
Openelec médiajátszó rendszerből adtak ki külön raspi2-es változatot.
Arch linuxból is mintha lenne már 2-re [link]
Gyanítom, hogy Fedora is lesz később, kézzel már össze lehet gányolni a 21-esből most is, de kész hivatalos még nincs kinn.Szerintem jó esélye van, hogy idővel még többféle rendszer támogatja csak a raspi2-est. Ahogy nemrég írtam péládul ubuntu-ból is van mér egy kezdetleges változat, de az még nem használja ki a pi képességeit. Gyanítom debianból is lesz. Egy hónapja jelent meg a pi2, szóval még elég fiatal, de a népszerűsége miatt biztosan jó lesz a támogatottsága. A korábbi pinél a régi architektúra miatt plusz munka lett volna a támogatás, a pi2-re már könnyebb kihozniuk.
-
azbest
félisten
válasz
balu999 #11494 üzenetére
Mert a fedóra telepítő program kifejezetten a fedórához van és fogalmam sincs mit csinál. A win32disk imager pedig egy általános program, amivel menteni és visszaállítani lehet sdkártyákat és flash driveokat.
A pidora meg azért nem működik, mert a régi pi-hez készült és az újon 4 magoson nem fog elindulni. Úgy tudom még nem készült újabb kiadás, ami már a 2őhöz való.
-
azbest
félisten
válasz
balu999 #11492 üzenetére
Hagy azokat, Win32DiskImager -rel írd ki a raspbian-t.
A zipet előbb tömörítsd ki.
Érdemes a hivatalos oldalról kiindulni, mert a több éves leírások és elavult telepítők nem sokat segítenek.
Legalább 8GB-os kártyát használj, mert a 4-esnél kevés a hely a friss raspbianhoz, nálam egy frissítéskor ki us futott a helyből a 4-es kártyán. Ha meg eleve több rendszert akarsz feltenni, akkor lehet a 8 is kevés lesz.
-
azbest
félisten
válasz
balu999 #11485 üzenetére
Ha erről van szó [link], akkor gyanús hogy ez már elavult. 2014-es fájlok vannak a boot partición, így szinte biztos, hogy nem kompatibilis a raspi2-vel.
(#11490) balu999
A pidora lehet csak a régi raspihez jó.Az utilsó link valószínűleg jó leírás, a friss raspbian-t linkelik.
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #11474 üzenetére
Raspberry pi-ről beszélsz?
Nocsak, van már valamilyen ubuntu a raspi 2B-hez, ejha kipróbálom
https://wiki.ubuntu.com/ARM/RaspberryPiGyanítom ebben nincsenek benne a raspbian féle segéd scriptek.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #11458 üzenetére
A pi-ben van wachdog, csak alapból nincs élesítve. Szóval, ha sima lefagyásról van szó, akkor ha nem kap a wachdog megadott ideig jelzést, hogy még él a rendszer, akkor nyom egy resetet.
Persze ha a fájlrendszert is eldobná, akkor ez nem segít. Ez egy 2013as leírás róla [link]
-
-
azbest
félisten
válasz
Jim Tonic #11424 üzenetére
A HDMI és DVI közt a csomagformátum az egyik különbség. Pontosabban, hogy a DVI-n úgy tudom nincsenek csomagok, csak ömlik az adat folyamatosan. A HDMI-nél viszont csomagok vannak, így tud a kép mellett a hang is ugyanazokon a vezetékeken átmenni. Abban igazad van, hogy a teljesen szabványos hdmi-nek kellene tudnia a dvi-t is, viszont úgy tűnik valamelyik régebbi samsung soc-nál ez nem volt szempont. A kollégáknak akik ilyennel dolgoznak muszáj olyan monitort használni, amin hdmi bemenet is van, mert a dvi-t nem kezeli. Azt hiszem ez már inkább a kártyapécés topichoz lenne közelebb
A raspi minden esetre jó sokféle kimeneti módot támogat hdmi-n, szép kis listát írnak az elinux wikin [link].
A gert vganál az egyik fórumban láttam, hogyan kell életre kelteni, bináris blob plusz különböző konfig paramétereket is írnak.
enable_dpi_lcd=1
display_default_lcd=1Ez nem tudom, hogy egy ötödik féle kimenet lenne-e alapból, mert ugye a compute modul kit óta tudjuk, hogy 2 dsi kijelzőt, 1 hdmi és egy compositet támogat a pi. Az utóbbi kettőből egyszerre csak az egyik lehet aktív, amennyire tudom. Dsi kijelzőkről valószínűleg csak akkor fogunk hallani, ha az alapítvány bejelenti a gyártásukat. Ezzel mintha késnének az ígéreteikkel szemben.
Szóval gyanús, hogy nem a második dsi pinjeit áldozták be a 40 pines változatnál, hanem a gpio-n is ki tud adni mégegyféle kijelzővezérlést, amit felhasznált Gert. Ráadásul ez a kimenet is a gpu-t használja, nem valami teljesen szoftveres megoldás, mert a képességeinek korlátjánál a gpu ram sávszélességét emlegették.Egyébként ha már elkaladoztam, olvastam róla, hogy van akinek sikerült 4k felbontást is kipréselni raspberry pi-ből, a régiből is. Igaz csak 30fps-sel és talán tudning is kellett hozzá. De ez "csak" a desktop felbontását jelenti, a hardveres video dekódoló nem boldogul 1080p feletti videóval. Ellenben kisebb felbontásúból állítólag egyszerre többet is képes kezelni.
-
azbest
félisten
Miért nincs vga csatoló?
A SoC nem támogatja alapból* ezért plusz alkatrészek vagy átalakítók kellenének rá, ami a pi megjelenésekor még nem fért be a költségvetésbe. Ezen kívül talán hely sem volt a számára. Némely alternatív kártyapécén bár van vga kimenet, de ahhoz is spéci kábel kell, mert nem akarták a nyák méretét növelni, hogy odaférjen a csatlakozó.
Sok monitoron van DVI, ami filléres passzív adapterrel ráköthető a pi hdmi portjára.
Manapság már nagyon olcsón lehet kapni jóféle hdmi-vga aktív átalakítót, ami még a hangot is kivezeti, például ez:
*: Gert ezt is megoldotta a 40 pines (A+, B+, 2B) változatoknál. Készített drivert és egy egyszerű covoxra emlékeztető vga kimenetet a pi-hez. Ezzen egyébként inkább az az extrája a szememben, hogy így egy pi-re egyszerre köthető két külön monitor. Úgy emlékszem a régi pi-knél azért terheli a procit is, de az új piben elég sok erő van. Ha legközelebb rendelek a farneltől, akkor beszerzek egyet, mert hajt a kíváncsiság.
(#11423) Jim Tonic
a composite is analóg
Ismerek olyan boardot, aminek a hdmi kimenete nem támogatja a dvi módokat.
Az allwinnerek egy részénél van vga is tüskesorra kivezetve. Ha jól értettem a Gert Vga 666 is egy kijelző vezérlésére is használható feature a broadcom soc-on, csak ő ügyesen úgy kombinálta össze a digitális szín információk mellé a pwm-ekkel a vezérlést, hogy vga legyen belőle. A kártyáján azt hiszem csak ellenállások vannak, amivel a covox hanghoz hasonlóan állítja elő az analóg színeket.
Valójában nem is kötözködni akarok, csak arra utalok, hogy minden attól függ, hogy milyen célokra szánják a soc-ot. -
azbest
félisten
értelemszerűen usb-s digitális tévétuner
topic: [link], példa: realtek, it9135. Sok gyártó eszközében ezek vannak, de van rengeteg féle.
A régi pi-vel főleg a t-sek mennek jól, a c-sek driverei valamiért általában nyűgösek. Az új 2-es pi-kkel pedig nem nagyon van még tapasztalat. És persze jellemzően a zárt driveresekhez nem szokott lenni arm-os támogatás. -
azbest
félisten
válasz
casinosanyi #11398 üzenetére
1) mindegyikre igen a válasz. Érdemes úgy beállítani a tvheadendet, hogy 1 tunerhez csak 1 mux legyen társítva, úgy nem fordulhat elő, hogy éppen másikon jár és megvárat a váltás miatt. Egy tuner egy muxot teljes egészében lekezel alapból, ha nincs direkt bekapcsolva a pid filterezés. Usb1-es módban csak pid filterrel működik, de ez nem fenyeget szerintem. A mindigtv hd csatornák sem mennek 10Mbit fölé, az sd-k pedig 3 alatt vannak. Amiket épp néztek, azoknak a sávszélessége terheli a hálót, ha több helyen nézitek ugyanazt az külön számít. A tvheadendből bizonyos van amikor jobb a friss fejlesztői verzió. Mindigtv esetén talán a stabil is tud mindent már.
2) bármelyik pi le kéne tudja kezelni a mindigtv adás megjelenítését. Csak mpeg4 avc videót használak, nem kell hozzá más licensz. Ha hálózaton át szaggat, akkor valami baj van a hálózatoddal. Ha wifi is szerepel az adatok útjában, akkor lehet ott a szűk keresztmetszet. Esetleg nagyobb buffer megadása segíthet kicsit. Ha a pi usb-je 1.0 módra van állítva akkor az a hálózati részt is visszafogja, de ilyen nincs alapból az openelec-ben, csak ha utólag te állítottad be úgy, szóval gondolom nem erről van szó.
Mivel a pi és a szerver máshol van érdemes azt is ellenőrizni, hogy nem vételi problémát vélsz-e akadozásnak. A szerveren lehet nézni hogy milyen a vétel a ber érték ideális esetben 0. A "continuity counter error" is vételi hibát jelent általában. Az openelec repóból elérhető it913x firmware jobb mint némelyik neten keringő másik változat. Van olyan amelyik fw nem csinál hibajavítást és azt használva kritikán aluli a vétel. Ezt is érdemes ellenőrizni a szerveren.
-
azbest
félisten
válasz
lehella #11393 üzenetére
Azért érdemes lenne rámérni terhelés alatt. Egy másik fajta 1 dolláros (apple -t utánzó kinézetű) tápnál 500mA felett elszállt a feszültség, mert nem volt benne semmi védelem, a régi pi-n mértem használat közben és 7V-nál sikerült kirántani a dugót,de folyamatosan emelkedett. Egyik példány pedig felrobban a konnektorban, mert a villás rész nagyon könnyen ki tud ugrani és kolléga valsz a szokásos erős és nem értelmes módon nyomta bele a gyerekzáras elosztóba, amitől beugrott és zárlatos lett. Ez mondjuk külsőre egy fokkal jobb, de lehet az elektronika ebben is minimalista.
Az alis töltő samu utánzatnak tűnik [link], a képen annak az eta-u90ewe azonosítója látszik. Itt vannak képek egy leégett klónról [link].
-
azbest
félisten
Korábban nem hallottam még olyan kábelről
Viszont most próbálgatás közben tapasztaltam különbségeket a sajátjaimmal:
- Kinlde mellé kapott hosszú fehér kábellel alacsony feszültség figyelmeztetést* kapok egy tv tuner bedugásakor. Ott lett gyanús, hogy boot után nem volt elérhető a /dev/dvb.
- Olcsó kínai 1 dolláros usb kábel, kukás narancs színben: Be sem bootol vele.
- Vastag és relatíve rövid usb kábel, amit a zte v967s telefonomhoz kaptam: tunerbe dugdosás közben sem panaszkodik.
Tápegységnek egy mk808b android stick tápját használtam, amire 2A van írva, úgy tűnik tudja.Kipróbáltam egy jó nagy méretű, nehéz és robosztusnak tűnő 2.1A+1A Orico tápot. A kindle kábellel is pislog a figyelmeztetés alapból, nem tudja a ráírtakat adni.
*:figyelmeztetés a tápra: lassan ki-be kapcsol a piros led. Kis szivárvány négyzet a képernyő jobb felső sarkán (+ és 2 verzióknál van, a régi rev1-2 nem tud ilyet).
-
azbest
félisten
Most, hogy szóba került az openelec, picit nyomogattam már az 5.0.5-öt. Úgy látom ha nem egérrel használjuk, akkor teljesen felesleges kikapcsolni a gui fps limitet, mert billentyűvel / távval lépegetve nem érzékelhető.
Kipróbáltam szoftveres módban mpeg2 és vc1 tömörítésű 1080p tesztvideókat és leesett az állam. A cpu terhelést nézve közben úgy tűnt, hogy csak azért akadozik rajta, mert jól dobja szét több szálra. Az nem ment maxon minden mag, de saccra 10ftp felett volt így is.
A licenszet is szoktuk emlegetni, most vettem az előbb a 2B pihez.
A https://www.raspberrypi.com/ oldalon lévő hivatalos licensz boltbanfizetés után azonnal letölthető már a kulcs, így néhány perc alatt beszerezhető.
3 éve még volt 1-2 nap átfutási ideje, lehet akkor még nem volt automatizálva.
~1500 forintot megér, hogy ezt is tudjaszerk: benéztem, alapból még csak egy dummy pdf-et tesz be és majd később emailezik az igazit
Viszont évek múlva is letölthető, ha elvesztenénk a példányt.
szerk2: inkább megyek aludni, mert nem vagyok formában, a régi licensznél is csak dummy pdf van, szóval jól el kell tenni azt az emailt amiben kiküldik az igazit -
azbest
félisten
válasz
lehella #11380 üzenetére
Idulás után egy darabig 900-at láttam én is, de utána beállt 600-ra. Ha közvetlenül indulás után nézte, akkor lehet éppen dolgozott valamin, vagy frissítette az adatbázisát, stb. Nekem szerkesztés után is maradt 600, igaz nem fut semmi extra, csak feltettem az 5.0.5-öt egy kártyára és elindítottam.
Ha a gui rajzolás fps limit ki van kapcsolva, akkor lehet az nagyobb terhelést okoz.
(#11381) sanzi89
Ahol kikapcsolod a feliratot, ott alul van olyan hogy beállítás alapértelmezettként, az nem segít? -
azbest
félisten
válasz
lehella #11378 üzenetére
Ha esetleg gyengébb minőségű / hosszabb a hdmi kábel, akkor lehet nem megy át elég táp, hogy rendesen tudjon válaszolni a tévében lévő edid elektronika. Kikapcsolt (áramtalanított) tévével is érdemes lehet megnézni, hogy akkor mit érzékel. Ha akkor is dvi-nek hiszi, úgy kábel minőség vagy esetleg tévé firmware bug is lehet. Persze, ha más probléma nincsen és a config txt fixálás beválik, akkor nem feltételn érdemes tovább kutatni, csak ne felejtsd el megint beállítani, ha újra írod a kártyára a rendszert
Kábel gyengeség esetén talán van egy olyan opció is a config txt-ben, ami magasabb jelszintre állítja a hdmi kimenetet... bár a hdmi tápot ez szerintem nem befolyásolja.
config_hdmi_boost -
azbest
félisten
nálam házban futtatva, 0 közeli terheléssel 41.2 C a parancs kimenete
/opt/vc/bin/vcgencmd measure_tempTerhelve nem néztem még, de ha 100% mellett így melegszik, akkor már erősen ajánlott a borda.
JamesH ezt írta a fórumukban: [link]
"No, you cannot void the warranty by making it work hard. The chips themselves are capable of going well over 100c without any real damage but will automatically throttle themselves at 85."A config -ban lehet megadni más értéket is hozzá
temp_limit=80 #Will throttle to default clock speed if hit. [link]
Ha jól emlékszem úgy alapértelmezett frekvenciára állHa viszont force_turbo-val megy, akkor egyrészt a garancia bitet kiüti, másrészt úgy valószínűleg nem vált vissza alacsonyabb frekvenciára.
-
azbest
félisten
válasz
lehella #11352 üzenetére
Arra tippelek, hogy a pi nem tudja időben kiolvasni a tévéből az EDID paramétereket és azt hiszi nem tud hangot / dvi módban akarja használni.
A /boot fat partición (amit win-re dugott kártyaolvasóval is lehet látni) a config.txt-ben esetleg a hdmi kimenetet kézzel meg kell adni, hogy mindig azt használja, mindig hdmi módban, adott felbontáson és hangot is adjon ki rajta. Most nem tudom megnézni pontosan hogyan kell, de a hivatalos wiki oldalon azt hiszem fenn van minden infó.
lehet csak ez a rész kell
"Normal HDMI mode (Sound will be sent if supported and enabled)"
hdmi_drive=2Lehet hogy openelec felületen is lehet ilyen szerkesztés csinálni, úgy dereng hogy talán a programok részen volt beéptett addon hozzá. Szóval lehet a felületen is beállítható és újraindítás után már alkalmazódik.
Szerk:
hétvégén megpróbálok egy kezdetleges összefoglalót készíteni, valószínűleg először egy blogpostként teszem ki, hogy tudjatok véleményt és javaslatokat írni rá, de ne zavarja az itteni technikai kérdéseket olvasókat. Ha kialakul letisztul a dolog, akkor pedig törlöm a blogpostot és átkerül ide az összefoglalóba -
azbest
félisten
válasz
KillahHornet #11347 üzenetére
Alapból menti a beállításait, csak lehet nem rögtön sync-eli a kártyára. Szóval az a legbiztosabb megoldás, ha előbb a menüben nyomsz egy kikapcsolást neki és amikor végzett, akkor áramtalanítod.
Az elképzelhető, hogy valahogy átkonfigolható azonnali írásra bufferelés nélkül, de az biztosan visszafogná a felület gördülékenységét. Mondjuk a konfigolás itt a csak olvasható alaprendszer miatt valószínűleg mégsem triviális. Szóval lehet nem vagy sokkal előrébb vele, de a szabályos leállítást a legbiztosabb megoldás.(#11349) cigam,
az a fajta ami csak kellő távolságra felette van szerintem is jó lehet 2B-re is, hiszen sokkal nagyobb a ventilátor, mint a chip, csak úgy nagyjából van felette. Ott van probléma a házakkal, ahol a borítás hűtőbordának van használva, mert ott rossz helyre érne. Gondolom azokat a házakat fémből csinálják. -
-
azbest
félisten
válasz
bzsolt99 #11160 üzenetére
system - settings - video
alul settings level: advanced vagy expert
acceleration menüpont előjön
limit gui updates when playing video: offrendszer - beállítások - video
alul beállítás szint: haladó vagy profi
gyorsítás menü előjön
limit gui updates when playing video: off (nincs lefordítva) -
azbest
félisten
válasz
vzoltan #11105 üzenetére
Nem, ez így nem jelenti azt, hogy nem armv7-es. Az alapértelmezett konfigurációnál van így. Ránázásre nem tudom megmondani az image fájlt nézve sem, nem bootoltam be.
A config.txt-ben megadható más néven is a kernel. Ezesetben úgy látom initramfs van megadva. Lehet, hogy ha nem talál kernel7-et és nincs más megadva, akkor fallbackel a kernel.img-re.
A cmdline.txt-ben pedig kernelnek szóló varázslat van.
A dokumentáció lehet nem a legfrissebb, a kernel opciók meg függhetnek attól is, hogy milyen kernelről van szó.
-
azbest
félisten
válasz
vzoltan #11103 üzenetére
Tudja bizony, ahogy futólag láttam a /boot-ban vannak fájlok külön a sima, a +-os és a 2-es változatokhoz. Kernelből is külön van az 1 és 2 fajtákra és tudja hogy kernel.img vagy kernel7.img kell az adott hardverhez és persze a kernel modulokból is két féle van.
Hízott is a rendszer, 4GB-os kártyán frissítéskor kifutottam a szabad helyből.
Viszont a userspace úgy van belőve, hogy armv6-os legyen alapértelmezetten például a gcc-vel készült bináris. tvheadend build után megnéztem, hogy mi lett az eredmény és láttam, hogy a régi pi-re célzott. Így az sd kártya áttehető régi pibe is és elvileg működik azon is.
-
azbest
félisten
válasz
Jim Tonic #11095 üzenetére
A banana pi allwinneres, abból pedig van még olimex, cubieboard, hummingbird és sok más klón amelyeknek olyan kérdéseik, problémáik vannak, ami csak az allwinneresekre jellemző. Ezért gondolom, hogy jobb a kártyapécé topic, mert ott azokról is szó van [link]
Sajnos android, suse vagy xubuntu sincsen még raspi-re. Talán a raspi2-vel lesz nyitás ebbe az irányba is.Szerintem a más Soc-ra épülő rendszerekkel annyiban közös a raspberry pi, hogy linux futhat rajtuk is
Ami még közös lehet, hogy raspbian-t más soc-ra is felhekkelték. Ha valaki raspbian specifikus kérdést tesz fel, akkor valsz itt is választ kaphat, de ha banana vagy más boardos kérdésként teszi fel, pláne ha nem is raspbian-ra gondol, akkor az itt erősen off topic vagy általános linux kérdés
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- HP notebook topic
- ASUS RT-AC68U
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Robogó, kismotor
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest