- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
Ha [link] ez alapján megcsináltam az RTC-t Pi2-höz, akkor boot során ha van net, még ahhoz is szinkronizálja magát? Vagy ez most hogy működik innentől?
Az világos, ha offline, akkor a hw. adja az időt, de ha online, akkor az az infó felülírja a hw-ben lévőt is? -
Márton
nagyúr
Valakinek nincs a fiókban elfekvőben egy RTC modul?
Lassan 1 hónapja rendeltem és csak most jött a mail, hogy feladták.. Akkor az még pár hét lesz innen. -
Márton
nagyúr
válasz
zsolt_64 #36535 üzenetére
"az egész oprendszer lehet a merevlemezen. mégicsak gyorsabb ..."
De a 3-asnak csak usb2 portjai vannak nem? Ami max 35MB/sec.
Ennyit egy modern microSD simán tud írni/olvasni, és ha a kártya slot még gyorsabb is (nálam egy netbooknál ez a helyzet..), akkor nem biztos hogy gyorsabb vinyóról.
-
Márton
nagyúr
Igen, nyilván úgy megy, épp ezt akarom elkerülni, a 25giga videót mozgatni
Kérdésem arra irányult, hogy most lementem a beállításokat, teszek egy másik kártyára újabb LE-t, oda is vissza tudom tölteni ezeket a beállításokat? És akkor végülis upgrade is volt.
Ez is megoldás.
De a legjobb az lenne, ha a videók lementése nélkül csak a rendszerről is tudnék egy klónozott kártyát csinálni (azt hittem ez külön partíción van a videóktól) -
Márton
nagyúr
Picit off, de gondolom a módszer ugyanaz:
mivel tudok a belakott libreelec rendszeremről win7 alatt a legegyszerűbben másolatot csinálni egy másik kártyára? Tehát csak a rendszerpartíció kéne, a több gigás médiafájlok nem.
-
Márton
nagyúr
Pi4: a config.txt-ben beállítom a hdmi group és mode paraccsal a 1080/50Hz-et, de a második hdmi-n így is 60Hz. Hogy tudom azt is 50-re tenni? (cli)
-
Márton
nagyúr
Egy kamera hdmi kimenetét szeretném továbbítani wireless 2 Pi között (kb. 50m, rálátás van)
Megoldható ez? Jelenleg 2B és 4-esem van. Milyen plusz modul kell? Plusz antenna? How much $? Késletetés?
köszi -
Márton
nagyúr
Van lehetőség flash alapú weboldal megtekintésére Pi4-en?
(tudom, hogy elavult, nem biztonságos, mi a fenét akarok tőle, de ezt a kérdést most hanyagoljuk)
Lehet vagy sem? -
Márton
nagyúr
válasz
MaCS_70 #36314 üzenetére
A szabványokan az a jó, hogy olyan sok van belőlük
Egyébként Pi4-en változott bármit is ezen képkimenet minősége a 2-eshez képest? Ott van egy kis ghost, ami gondolom az olcsóságnak köszönhető, vagy nem stimmel pontosan az impedancia, vagy nemtom. De ha a 4-es láthatóan jobb, akkor beruháznék. -
Márton
nagyúr
válasz
duffbeer #36298 üzenetére
Köszi.
Tehát ha jól értem akkor vagy ez ajánlott [link] , vagy az $1-os Kínából.
Igen, fontos a pontosság, hogy ne másszon el pár hónap alatt perceket, mert műsor menne róla. És ugye csak amiatt kell, ha éppen valamiért offline a cucc.
Btw. ha valamiért elmászna, de van net, akkor a pontos, netes időt használja a Pi? Tehát beállítható valahol, hogy ezt csak akkor használja ha offline vagyunk? -
Márton
nagyúr
akit esetleg érdekel a 4k-8ktv-k korában:
kérésemre javították a kompozit kimenetet, már helyesen adja ki a 16:9-es jelet (WSS), így a TV automatikusan kihúzza a 720x576-os képet
-
Márton
nagyúr
válasz
Márton #35378 üzenetére
Most szerváltam egy hdmi2av átalakítót, de sajna az sem teszi bele a wss jelet, pedig hát az
1080 16:9-es videót kap bemenetként. Na mindegy, nem akarom szétoffolni a topikot, csak hátha valakinek hasznos lesz a jövőben ez a widescreen mizéria.
Egyben megkérnék egy Pi3 / Pi4 tulajt, ha van kedve, megnézhetné, azok is így működnek-e?
Mégiscsak olcsóbb mint a linkelt wss inserter.. -
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35377 üzenetére
A szolgáltató RF modulátorába megy a jel (Techni-sat CSM-PLL), onnan meg egy olyan cuccba, ami optikai jelet csinál belőle és így megy tovább a központjukba, hogy aztán küldjék a nézők felé. Beszéltem már velük, azt mondták ők nem tudnak állítani, amit kapnak, azt küldik tovább. Az EURO csati nem játszik, mert sima 2 pines RCA a bemenet. Átalakítóval meg gondolom megy az a 6V-os feszültségjel a levesbe..
-
Márton
nagyúr
Köszi a linket, valóban nem olcsó csak erre, de legalább tudjuk, hogy van
(vajon létezik egyáltalán olcsó médiaplayer ami tudja ezt a jelet, vagy olyan nagy feladat ezt beletenni a mai filléres ic-k korában?)azbest: ez egy sima 55"4ktv
tehát 16:9-es. Megkapja az (elvileg) 16:9-es videójelet és mégis van 2 sáv a széleken. Libreelec. De ez most lényegtelen, már a boot előtt látom mi a helyzet.
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35366 üzenetére
Igen, mindkét arány 720x576-tal dolgozik PAL esetén.
"Csak van egy jel, amiből a tévé tudja, hogy most össze kell nyomnia 16:9-re a képet"
Akarod mondani, szét kell húznia
És ezt a jelet nem adja ki a Pi? Nem pont erre való az aspect paraméter??szerk: AFAIK RPi doesn't generate these signals."
-
Márton
nagyúr
válasz
azbest #35366 üzenetére
De van opció, "eredeti"-n van most.
Azt szeretném, hogy ekkor töltse ki a 16:9-es tv-t, mivel ha menne, akkor egy kisebb helyi tv médialejászójának tervezzük használni az eszközt.. Tehát én ki tudom nyújtani a tv-vel, de a sok nézőtől ez nem várható el. Ha rákötöm a Sony HD kamerám analóg kimenetét a tv-re, azt felismeri 16:9 SD-nek, tehát létezik a formátum. De akkor mit állít az aspect paraméter? -
Márton
nagyúr
Pi2B-n használ valaki analóg videókimenetet?
PAL 16:9-re lenne szükségem, be is írtam a config.txt-be, hogy:
sdtv_mode=2
sdtv_aspect=3
de a TV-m továbbra is 4:3-nak érzékeli.
Mit rontottam el? -
Márton
nagyúr
ok, köszi, mivel hurcolós gép, jó lett volna ha nem kell mindig utp-t is dugdosni,
a wifi usb meg elfér benne.
de akkor hagyom -
Márton
nagyúr
üdv
Rpi2-n egy N-es wifi adaptert használok, de AC-s router felől csak kb. 4-5MB/sec a másolási sebesség, lanon 10MB/s.
Ha veszek egy ilyen adaptert azzal lesz 2-3x gyorsabb sebesség? Vagy kell ehhez Rpi oldalról is támogatás? (Kodi, openelecet használok)
Szerintem mennie kell mivel az usb2 csati nem tud arról milyen gigákon jön a wifi, csak gondoltam inkább rendelés előtt kérdezek rá, mint utólag.köszi!
-
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #27913 üzenetére
van chromecast-om, de annak van egy óriási baja: online netelérés kell neki, márpedig ahol nekem jövő héten bemutatóm lenne, nincs net, még mobil térerő sem
-
Márton
nagyúr
RPi2-vel és egy N-es usb wifi adapterrel megoldható Android teló képernyőtükrözése?
Ha igen, mi kell hozzá?
köszi -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #26935 üzenetére
az is jó lehet!
Hogyan? Van valami leírás? -
Márton
nagyúr
üdv,
Pi2-m van.
Meg lehet vele oldani valahogy, hogy az USB kimeneten X tized mp-ig ad 5V-ot, majd Y másodpercig nem?
És ezt a végtelenségig. Spec. feladatra kéne.köszi
-
Márton
nagyúr
üdv
régen ment, de elfelejtettem hogyan is
Rpi2, Libreelec, SSH root loginnal ok.
Másolni szeretnék rá egy videófájlt lanon vagy bedugott pendrive-on keresztül.
Emlékeim szerint a lanos verzió már működött, csak a parancsra nem emlékszem.
Segítene vki? -
Márton
nagyúr
Olvasom, hogy néhány android mediaplayer elmegy a dedikált tápcsati helyett usb-ről is.
Egy Pi2 vajon mit szól a normál usb aljzatba dugott 5V-hoz? -
Márton
nagyúr
válasz
martinkeet #22237 üzenetére
Szia
usbhid.mousepoll=0 megvolt?
Nekem attól lett használható sebességű a wireless egér. -
Márton
nagyúr
Vettem egy pi2-t kizárólag videólejátszásra, de most át kellett dobnom 170 gigát külföldre, ám az illetőnek nem volt ekkora tárhelye. Annyira jó hogy a kis Pi-t bedugott pendrive-okkal 0-24-ben FTP szerverként is tudom használni.
Imádom az ilyen termékeket -
Márton
nagyúr
Pi2-n szeretnék FTP szervert futtatni.
A rádugott vinyót kéne kívülről elérnie egy usernek, aki külföldi, így jó lenne a több szálon való töltés lehetősége is. (valamiért korlátozva van az egy szálon menő sebesség)Ez új terület nekem, eddig csak médialejátszásra használtam az eszközt libreelec-cel. Ezzel is megoldható, vagy új microsd kártya kell új op.rendszerrel? Nem gond, van. Csak melyik, honnan? Tudtok image fájl letöltési linket? Amivel aztán a legegyszerűbb az ftp-t beállítani.
köszi! -
Márton
nagyúr
válasz
Celtis #21747 üzenetére
köszi, ránézek hamarosan, adok még neki egy esélyt.
addig egy apró kérdés: 1A-es (Lenovo tablethez kapott) tápról hajtanám a Pi-t. Ha közvetlen dugom össze, nincs is gond, de amint közéiktatom az itt ajánlott charger doctort (mellyel figyelném az áramfelvételt), gyakran megjelenik a sarokban a kis szivárvány, a videók pedig akadoznak.
Ez miért van, ha a mérő 3A-ig is tud mérni?Ja, most nincs bedigva tuner, vagy hasonló nagy fogyasztó, csak egy egérvevő..
-
Márton
nagyúr
válasz
Celtis #21732 üzenetére
Előlről kezdtem mindent.
Feltettem egy kártyára szűz libreelecet (LibreELEC-RPi2.arm-7.0.2.img)
Semmit nem csináltam, csak a wlant belőttem és a settings/addons/kodi addon/services alól megkerestem a tvheadend-et. Telepíteném, de már reklamál is, hogy "installation failed". Van 4.0 és 4.2, egyik se megy fel.
Pedig a libreelec addon alól a pvr clients/tvheadend htsp client feltelepül, tehát net van.
Próbáltam bedugott és kihúzott stick-kel is.Kezd elmenni a kedvem
-
Márton
nagyúr
Tehát:
/dev/dvb alatt látom az "adapter0"-t
dmesg | grep dvb megvan az eszköz, mpeg2 pass, succesfully initialized and connected, stb.
PS AUX parancsra már szerepel egy ilyen a sorban:
9649 root 0:00 sh /storage/.kodi/addons/service.tvheadend42/bin/tvheadend42.starthát, nem egy plugandplay
-
Márton
nagyúr
válasz
Celtis #21719 üzenetére
Tehát nem fontos, hogy a "fut" listában is szerepeljen. Furcsa, de ha nálad így megy, akkor nem törődöm vele. Csak legutóbb azt a tanácsot kaptam, ott nézzek szét, mert addig nem tudok továbblépni.
Úgy tettem fel kettőt, hogy a meglévő mellé, a telepítés zip fájlból menüvel a korábban belinkeltet is feltette.
A PS parancsra ilyen hosszú sort mint írtál, nem ad, csak ezt:
15100 root 0:00 grep tvheadendA CAT-ra pedig azt írja:
tvheadend: error while loading shared libraries: libssl.so.27: cannot open shared object file: No such file or directoryfordítsatok
-
Márton
nagyúr
Mondjuk a rendszer/kiegészítők/fut alatt nem látom a tvheadend-et. Nem kéne a listában lennie?
Ha viszont rámegyek a saját kiegészítőkre, ott van a listában kipipálva és a futtatás gomb szürke nem is tudom aktiválni, csak a törlést, kikapcsolást, stb.
Tehát mintha menne, de akkor miért nincs a "fut"-ban? -
Márton
nagyúr
válasz
azbest #21683 üzenetére
Hát, jutottam valamire, de elakadtam
Szóval Pi2+Libreelec+Kodi17 és egy RTL2832U dvb-t tuner.A leírás alapján feltettem a rendszer/kiegészítők alól a tvheadend-et.
Beállításokat megnéztem, wait for frontend bekapcsolva, stb.
(az XMLTV configuration az NONE, ok?)restart
Na és írod, hogy pc-n webböngészőben máris elérhető a tvheadend.
Itt akadok el. A Pi IP címét beírva, csak ezt látom.
Nincs semmi tv vagy dvb-vel kapcsolatos menüpont.
Azt írod, ez akkor lehet ha a Pi nem látja a tunert, de ssh-val belépve az adott parancsot kiadva, nem failed választ kapok, hanem ezt:6.282806] usb 1-1.4: dvb_usb_v2: found a 'Realtek RTL2832U reference design ' in warm state
6.337727] usb 1-1.4: dvb_usb_v2: will pass the complete MPEG2 transport str eam to the software demuxer
6.482489] usb 1-1.4: dvb_usb_v2: schedule remote query interval to 200 msec s
6.490860] usb 1-1.4: dvb_usb_v2: 'Realtek RTL2832U reference design' succes sfully initialized and connected
6.491191] usbcore: registered new interface driver dvb_usb_rtl28xxu
6.558893] rc rc0: lirc_dev: driver ir-lirc-codec (dvb_usb_rtl28xxu) registe red at minor = 0Tehát mintha sikeresen felismerte és betöltötte volna, nem?
Azért továbbmentem, feltettem a PVR ügyfeleknél is a tvheadend-et.
Aztán itt ismét elakadtam: "Rendszer - Beállítások - TV: Általános - engedélyezve"
Ugyanis nincs ilyen opció, és így a főmenüben nincs is TV menüpont.Segítsetek vuknak a kisrókának!
szerk: más tutorialban azt olvasom a pi ip címe után még a 9981-es portot is be kell írni, de arra meg azt dobja a pc, a lap nem jeleníthető meg.
-
Márton
nagyúr
Végre megérkezett az RTL2832U& R820T dvb-t vevő, izgatottan bedugtam a pi2-be, melyen libreelec+kodi17 van, de örömöm gyorsan el is szállt, mert se kép se hang.
Merre kéne elindulnom, hogy életet leheljek belé? -
Márton
nagyúr
válasz
DarkByte #20671 üzenetére
Végre sikerült Pulseaudio-val Bluetooth-on keresztül kiadni a Kodi 17 hangját LibreELEC alól
És ha távolabb megyek a vevővel, hogy már meg-megszakad a kapcsolat, kiesik pár mp, majd visszajövök a szobába, akkor helyreáll a szinkron, nem akarja mindenáron lejátszani a kimaradt részt, mint win alatt tapasztaltan anno.
Eddig a jó hírek. A gond, hogy most a 60fps videóim akadoznak, pedig hw. gyorsítás használva van, cpu magok 10-20% között. Akkor miért? Ha visszaállítom a hangkimenetet hdmi-re, akkor sima a lejátszás. Sőt, ha kikapcsolom az MMAL hw. gyorsítást, akkor is jó, de nincs BT audio. Ez miért van összefüggésben?Itt vagyok a cél előtt, és most álljak meg?
-
Márton
nagyúr
És ez a bluetooth-os hang összejött már valakinek?
-
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #21251 üzenetére
Leszedtem a RasPi Check-et, köszi.
De az lehet, hogy fullhd h264 és 3d iso lejátszásakor is 11%-on ketyeg a Pi?
Nyomtam refresh-et többször is lejátszás közben. -
Márton
nagyúr
-
Márton
nagyúr
Androidos eszközről wifin keresztül lehet képernyő mirrort küldeni a Pi2-re?
Próbálta már valaki? Ezcast, Miracast, Airplay és társaira gondolok.
Konkrétan egy Lenovo A3500 képét szeretnék tükrözni projektorra.
Mindkét gépen N-es wifi és 1m-re vannak egymástól.köszönöm!
-
Márton
nagyúr
válasz
t.zolka #21273 üzenetére
libreelec milhouse build megy vele a 3D
-
Márton
nagyúr
válasz
doberman #21270 üzenetére
akkor $1-ból megoldva?
vtechun: igen, 2.5-es vinyót elbírhat. Nekem 3 vinyóim közül egy csak csipog, azzal nem megy (kis régi 120-as), de 2 újabbal, köztük egy 1 terással megy! Mondjuk a jobb felső sarokban ott a szivárvány jel, tehát ez is necces, de ment végig egy 3d iso innen. Nem lehet valahogy letiltani a jelet? Mert amiért főleg zavaró, hogy csak az egyik szem látja
-
Márton
nagyúr
A dátumot/időt miért nem jegyzi meg a pi?
Csak ha net van akkor pontos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Gigabyte alaplap topik
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- DELL T40 EMC Szerver
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest