- Mobil flották
- Yettel topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
djyuri #10639 üzenetére
Szia !
Szerintem SMPS-el is próbálkozhatok, de van helyem lineárra is. Graetz híd, trafó, nagy kondi blokk, lineár stabilizátor(ok), lehet többet alkalmazok inkább 1-2 ágra, kis LDO-s szűrőáramkör és meg is volnánk.
2.5" HDD-k lennének, itt azért nincs akkora áramfelvétel induláskor sem, valamivel jobbak, mint asztali társaik. Persze ha sok, az ezeknél is meglátszik gondolom.
A tippet köszi mindenesetre.
Táp oldalon nem szükséges semmi logika, vezérlés, ilyesmi, igaz ? A HDD-knek ha a stabil, névleges feszt megadom, ők altatják magukat (ha úgy van) és minden ilyen, igaz ? (Abból indulok ki, hogy igen, ha egy vacak 4-tűs molex-et át lehet SATA-power csativá adapterezni, tehát nem megy semmiféle jel egyik tűn sem a táp fele, hogy vegye el az áramot a HDD-től - ezt a HDD szabályozza a SATA protokollon az adatkábelen kapva a jelet, hogy "aludj be" és akkor nem vesz fel annyit a tápból, ha jól sejtem).
-
-
törölt tag
válasz
djyuri #10621 üzenetére
A stabilitas alatt azt ertettem, hogy ha egy HW RAID vezerlo megdoglik, akkor a tombot egy masik tokugyanolyan vezerlo nelkul nem egyszeru visszahozni. Ezzel szemben egy Windows szoftveres RAID eseteben (dinamikus lemezkezelesrol beszelek) barmelyik masik Win is siman felismeri es kezeli tovabb a tombot.
A Storage Spaces mar egy picit masabb tema. -
djyuri
őstag
válasz
djyuri #10617 üzenetére
Update:
Nyilván észrevehettem volna,de ha más sem,akkor:
Valamelyik Win update által átíródott az alapértelmezett formázási egység a tetü win10-ben, ezért ha nem te választod ki például az optimális 64k-t,akkor valami nem neked valót fog kiválasztani helyetted és gyakorlatilag belassul a dolog. Persze még meg kell találjam a legjobbat,mert most 350k a max és a bios-os 450k volt.nekem ez volt a baj...öröm bódogság. Még a másolás közbeni reset gomb nyomkodás hátra van. reméljük a legjobbakat!
-
válasz
djyuri #10544 üzenetére
Szerintem átbasztak
MAXIMUS VIII EXTREME lesz az a deszkaEzen a linken ott van a kezelési kézikönyv ami a 1-41 számú oldal alján értekezik róla.
Általában itt szokták leírni, hogy milyen másik portokat tilt le az alaplap, hogy ezt működtetni tudja. Azonban jelen esetben csak annyit írnak, hogy dugd be azt jóccakát.
Szóval IMHO ennek mennie kell a többi cuccal egyidejűleg.
-
válasz
djyuri #10539 üzenetére
Hát én hiába nézem a leírást vagy a neten a képeket azon a deszkán nincs olyan...
Helyette egy sima M2 van SATA portok végén.
Viszont ha azt aktiválod akkor a SATA1-2 port deaktiválódik.Nem lehet, hogy inkább ROG MAXIMUS VIII HERO ALPHA deszkád van ????
Azon van ilyen port.Ezt találd ki elsőnek
-
djyuri
őstag
-
válasz
djyuri #10026 üzenetére
Hát sajnos nem. A RAID tömbök, nem azért vannak, hogy áramkimaradás esetén ne vesszen el adat. Arra a célra a UPS való.
Ha a raid kártyán van akkumulátor akkor annak az a feladata, hogy a írási puffert tárolja 24-48-72 óráig. De áramkimaradás esetén az teljesen elfogadott, hogy a RAID tömb megsérül ott-itt.Nézd nem értem a kérdésed, a SAS szerverbe való cucc, a SATA asztali gépbe vagy tároló tömbökbe építik.
SAS csatolós vinyók kicsik, drágák gyorsak.
A SATA diszkek meg olcsók, nagyok, lassúak. -
rambustibi
őstag
Köszi a segítséget, de már ezzel a "zip"-el is próbáltam és még kb. 25 félével legyen 64 vagy 32 bites és nem jó. Sajnos a fórumokat olvasva, erre a "csipszetre" nem lehet feltelepíteni, valamit sunnyog az AMD és az Asus. 2.0 pendrive-ról próbáltam csak, szóval nem én rontom el.
-
brd
nagyúr
A Windows-os software-es RAID-nek mindegy, hogy melyik porton voltak a HDD-k, mert mindegyiken van egy egyedi azonosító, és az alapján találja meg őket. Az viszont nem mindegy, hogy melyik volt utoljára a gépben, és akkor mit csináltál vele...
Az XP pedig már elég jól védett a filerendszersérülés ellen, nem is emlékszem, mikor találkoztam olyan géppel, amely nem a háttértároló hibájából borult meg annyira, hogy újra kelljen telepíteni. Ezt értsd úgy, hogy egy resettől nem fog megborulni a filerendszer. Ha úgy érzed, attól borult meg, ráadásul reprodukálhatóan, élnék a gyanúperrel, hogy a nem az NTFS a ludas, hanem a háttértároló-alrendszer.
-
brd
nagyúr
-
brd
nagyúr
SS-t még ugyan nem használtam, de én azért fenntartással kezelném az értékeket, mert az én tapasztalataim alapján a tisztán (Windowsos) software RAID0 közel annyit tud, mint a HW-es, legalábbis szekvenciális műveletekben. Valami bug volt a mérésben, vagy a SS ennyire nyomorék.
-
UnSkilleD
senior tag
igen a tükrözést
én otthon használok ss mirrort refs-el és eddig semmi gond nem volt vele, volt pár áramkimaradás azóta, de nem lett semmi baja a tömbnek/fájloknak
nekem elég jónak tűnik eddig, a win8 előtti soft raidhez képest sokkal jobb az tuti, bár én csak mirrort javasolnám használatra, parityt(raid5) a teljesítménybeli problémák miatt nem, talán a ms javít rajta win9re meg bootolhatóvá teszi a refst és akkor tényleg a legjobb soft raid lesz minden téren
-
brd
nagyúr
Pff....ez nekem új,nem követtem az eseményeket a frissítésekkel kapcsolatban. Régen,ha dinamikussá konvertáltam valamit (direkt,próbaképpen,véletlen) akkor azt egyik ismerősömnél se lehetett láttatni.
Régen is importálni kellett másik OS alatt.
Ok...ha jól veszem ki,akkor egy laza kékhalál szét is csaphatja a szoftveres raid tömbömet?
Maga a tömb nem valószínű, én még sosem láttam olyat, inkább csak az éppen írt adat.
-
brd
nagyúr
A S-ATA2-es vezérlővel (részben) azért lassú, mert csak 1x-es PCI-e csatlakozót támogat az a vezérlő, abból is csak az 1.0a-t, ez max. 250MB/s-t jelent. Ezt még bünteti mindenféle szinkronizáció, némi protokoll overhead, és hasonlók. Bár valószínűleg 110MB/s-nél így is többet kellene tudnia (én olyan 180-200MB/s-t azért jósolnék max.-ra), biztosan RAID0-van voltak ekkor is a HDD-k?
A másikra: Nem csak az adott Windows tudja olvasni, hanem XP-től felfelé bármelyik, kivéve a Home, Starter és hasonló butítottak. (A létrehozás más kérdés, de importálni és utána használni lehet.)
Nincs benne több éves tapasztalatom szoftveres téren (sőt ma kezdtem el)
Ehhez képest elég bátor kijelentéseket teszel róla.
A Windowsba épített software-es RAID-del az a legnagyobb baj, hogy nincsen a "vezérlőnek" saját cache-e, ill. ehhez akkuja. Továbbá nem hozzáértők számára az is hátrány, hogy nem saját, különálló kártya, amit nem lehet tuningolni, mert a software-es ugye a gép CPU/RAM-ját használja, így azok hibás működése a RAID-re is kihatással lesz. A cache/akku hiánya lefagyáskor/áramszünetkor okozhat sérülést, ezzel számolni kell. Ill. a teljesítményre két dolog is kihatással lesz még: egyrészt ha valami hátráltatja a RAID számításával foglalkozó process-t, másrészt, a különálló kártyával szemben nagyobb forgalmat generál az adatbuszokon a software-es RAID, ez elsősorban az írásra van hatással.
-
djyuri
őstag
És a legvégső teszttel zárnám soraimat:
Ha nekünk Sata2-es deszkánk van,de fel lelhető rajta akár 1db E-Sata port is,akkor ott már lényeges sebességnövekedést érhetünk el.
tesztek:
Sata2+E-Sata 189930 / 187717Sata2 Solo 108240 / 110923
Esata Solo 108548 / 104044Fontos megjegyzések:
Gondolom az ide látogatók többsége tudja,hogy melyik Raid mennyire biztonságos vagy éppen veszélyes.
De azt had mondjam el,hogy ezek közül is a szoftveres Raid a legveszélyesebb.
OKA: A kötet létrehozásakor a windows mindenképpen dinamikussá konvertálja a Raid-be szereplő meghajtókat. Ergo csak az adott windows tudja olvasni. Természetesen ma már egyre gyakoribb,hogy van lemezképfálj készítve a szépen feltelepített gépünkről,így összeomlás esetén nem kell feltétlen adatvesztéstől tartanunk. Természetesen nekem is van,de ha fizikailag károsodik a REVO drive-om,akkor 99%-,hogy nem tudok másikat venni,így amíg helyre nem állítom a mentett állapothoz tartozó hardverkonfigurációt,addig nem fogom ismételten látni az adataimat. De persze ne essünk át a ló túloldalára.Továbbá: A szoftveres Raid hasonlóan ingatag lehet,mint egy-egy instabil fattáblával rendelkező merevlemez. Nincs benne több éves tapasztalatom szoftveres téren (sőt ma kezdtem el
) de hardveres Raid-be már van részem és hacsak fizikailag nem döglik meg a vinyó és/vagy alaplap,addig semmi gond nincs. De döglött alaplapot is sikerült már ugyanolyanra cserélni és gond nélkül felállt a rendszer.
Köszönöm,hogy végig olvastad és ha van észrevételed,jelezd bátran. Ne maradjon téves infó
-
brd
nagyúr
-
djyuri
őstag
Üdv
Hát egy megdöbbentő dolgot vettem észre. Bár tippelem,hogy ez a szoftveres RAID hibája lehet:
ugyebár ígértem,hogy kipróbálom Sata2 és Sata3 tesztet.
Nos elkészült:
Sata2 111153 / 110467
Sata3 213467 / 230416És még egyszer a SOLO Sata2 108678 / 111153
és a SOLO Sata3 110014 / 116711Szóval a gyakorlati maximum a Sata2 vezérlőnek ennyi lenne? Tehát hiába köti az ember Raid0-ba az eszközeit,akkor se ér el vele semmit csak,ha egyénileg lassú a vinyója?
-
brd
nagyúr
A driver miatt előfordulhat, hogy ügyeskedni kell, ha nem akarod újratelepíteni, mert a vezérlő ugye változik AHCI-ről RAID-re, de ha van másik vezérlő is az alaplapon (az IDE port(ok) miatt, ha van rajta, szoktak rátenni egy másik vezérlőt, amelynek S-ATA portja is van általában), amire rá tudod kötni az SSD-t, akkor 2 lépésben elkerülhető az újratelepítés egyszerűen.
-
brd
nagyúr
Azon Intel RAID van, akkor csak a driver a kérdés.
40-esből még talán olyan is volt, ami még TRIM-et sem támogatott (bár firmware-frissítés után asszem' igen), így biztosabbat lehetne mondani cikkszám tudatában, de Google segítségével biztos te is megtalálod, hogy van-e benne valamilyen saját "rendberakó" (garbage collection) algoritmus.
-
brd
nagyúr
Ha Intel vezérlőd van, és legalább 9.6-os RST driver van telepítve hozzá, akkor igen (ha az adataidnál lévő alaplapod van, akkor már csak a drivernek kell jónak lennie). Egyéb vezérlőknél passz, majd más. Egyébként normálisabb SSD-k TRIM nélkül is képesek magukat karbantartani. Milyen SSD-d van?
gfefe: Kezdd el olvasni a topicot.
Vezérlőfüggő egyébként.
-
Csorbi
addikt
Azt, hogy ha RAID-et akarsz használni, akkor a RAID miatt át kell állítani a merevlemezvezérlőt RAID módba (nem IDE és nem AHCI). Ha a már meglévő rendszered alatt módosítod a lemezvezérlőt, akkor az nem fog tudni elindulni, hacsak egy kis registry szerkesztgetéssel nem segítesz rajta, közvetlenül az átállítás előtt, egy alkalommal. Innentől talán már érted...
(Ha nem: mivel vagy IDE vagy AHCI módra lett telepítve az oprendszer, nincs benne a RAID vezérlő drivere, ha átállítod RAID-re, ergo nem fogja találni "saját magát" és nem fog tudni elindulni)
-
radi8tor
MODERÁTOR
A bootsorrend állítható az alaplap BIOS-ban. Emiatt ne aggódj. Inkább azt lehet nehézkes belőni, hogy a nem RAID-re telepített oprendszer üzemeljen RAID módban. Erre találsz egy korábban közölt leírást (registry bejegyzés hozzáadása + raid driver bütykölése).
Vinyóból felesleges RAID változatot venni szerintem. Más lenne a helyzet, ha szervert építenél belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Eladó használt 250 GB-os SSD-k!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged