- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Netfone
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zola007
veterán
tud valaki scriptet az alábbira
adott egy mintafájl, amiről egy textfileban lévő lista alapján szeretnék létrehozni számos másolatot egy könyvtárban, pl adott egy minta.xlstext file:
alfa
beta
gammakimenet:
alfa.xls
beta.xls
gamma.xls -
Zola007
veterán
válasz
sztanozs #20171 üzenetére
nem kell teljes egyezés, elég részleges, mert különböző hosszúak
pl. Ford Fiesta, Opel Astra 2 vagy Citroen Berl
csak példa volt a 12Marky18: köszönöm, megoldottam
$FilesToMove = 'D:\autok'
$TargetPath = 'D:\autok'
$Files = Get-ChildItem -Path $FilesToMove -File
foreach ($File in $Files) {
$PathToMove = Get-ChildItem -Path $TargetPath -Directory -Filter "$(($File.Basename).Substring(0,12))*" | Select-Object -First 1
Write-Output "Moving File $File to $PathToMove"
Move-Item -Path $File.FullName -Destination "$($PathToMove.Fullname)\$($File.Name)"
}
-
Zola007
veterán
batch/Powershell útján szeretnék kötegelten fájlokat áthelyezni könyvtárakba, amelyeknél a könyvtárnév egy része(pl. első 12 karaktere) megegyezik a fájl első 12 karakterével.
pl.
Ford Fiesta 2003 valami.pdf
Ford Fiesta 2003 masvalami.pdf
Ford Fiesta 2003 harmadik.pdf
Opel Astra 2008 valami.pdf
Opel Astra 2008 masvalami.pdfaz alábbi mappákba
- Ford Fiesta 2003
- Opel Asta 2008 -
Zola007
veterán
válasz
sztanozs #20107 üzenetére
köszi!
loopba tettem 1000+ txt-vel, szépen működik.
Van esetleg észrevételed vagy "jóvanazúgy"?# txt fileok listázása
$textFiles = Get-ChildItem -Filter *.txt
# listában szereplő fájlok átnevezése
foreach ($file in $textFiles) {
# első sor beolvasás
$firstLine = Get-Content $file.FullName -TotalCount 1
# dátum kiválasztása
$d = $firstLine.Substring(0, 11).ToLower() -split "/"
# átrendezés
$newFileName = ($d[2], $d[0], $d[1]) -join "-"
# .txt kiterjesztés hozzáadása
$newFileName = $newFileName + ".txt"
# Rename the file
Rename-Item -Path $file.FullName -NewName $newFileName
}
-
Zola007
veterán
szükségem van számos TXT fájl első sorából a dátumra powershellben
jelenlegi formátuma: Jan/24/2024
ebből szeretnék egy ilyen végleges formátumot: 2024-jan-24a dátumot még ki tudom szedni, de az átrendezés már nem megy
$newFileName = $firstLine.Substring(0, [Math]::Min(11, $firstLine.Length)) -
Zola007
veterán
válasz
martonx #11076 üzenetére
Kimondom helyetted: semmi, amit a munka világában azonnal hasznosítani lehet.
mol.biológia (biokémia) szakon végeztem, szóval programozó szempontból kb. bölcsész szintJanuártól heti 6-8 programozás tanórán veszek részt és most kezdem egyáltalán kapizsgálni az OOP alapjait és logikáját.
1-2 hónapon belül jobban ráfekszek a dologra önerőből, C#, Python, javascript, php.
így meglátásom szerint talán 2018 végére épkézláb tudást fel tudok mutatni. -
Zola007
veterán
lynda.com, coursera, stb oldalakról tud valaki ajánlani online általános programozás kurzust vagy c#, javascript vonalon , amit el is végzett és látta értelmét a befektetett időnek?
egy python kurzust megcsináltam, elkezdtem egy másikat, de fizetősre átrakták.
Ha már fizetek esetleg érte, akkor körbekérdeznék, hátha van más /jobb alternatíva. -
Zola007
veterán
Egy érdekes problémával zargatnám a nagyérdeműt
Adott egy dokumentum, amit ékezet nélküli formátumban mentettek el.
Ebből kellene ékezetest varázsolnom anélkül, hogy újragépelném az egészet.Valahogy megoldható-e, hogy a dokumentumot egy adatbázissal vagy szótárral összevetve kijavítsa az ékezetesnek szánt betűket, de a többit hagyja békén.
pl. ebből, hogy:
adatbazissal vagy szotarral osszevetve kijavitsa az ekezetesnek szant betuketlegyen ez:
adatbázissal vagy szótárral összevetve kijavítsa az ékezetesnek szánt betűketde ne ez mint sima cserével (bár nem hangzik rosszul, főleg egyes körökben
)
ádátbázíssál vágy szótárrál összévétvé kíjávítsá áz ékézétésnék szánt bétűkétazt gondolom ez már inkább programozási feladat
Tudom, fordítva könnyebb lenne -
Zola007
veterán
válasz
Zola007 #9961 üzenetére
még mindig nem sikerült megoldanom az ékezetes karakterek problémát
több módon is próbáltam beállítani az utf-8-at.
a mentéskori formázásokat is próbálgattam, -csd se működik, mi lehet a gond?Angol windows 7, parancssorban gond nélkül tudok ékezeteket gépelni és az elérési útban is jól jelenik meg
más szerkesztőben (Sublime, jEdit) is próbáltam elmenteni. -
Zola007
veterán
mit kellene beállítanom, hogy a parancssorban futtatott Perl progim kezelje az ékezeteket a szövegekben?
Ezt kapom pl. a klasszikus árvíztűrő masinára:├ürv├şzt┼▒r┼Ĺ t├╝k├Ârf├║r├│g├ęp
-
Zola007
veterán
Ezt meg lehet rövidebben vagy kevesebb változóval oldani (Perl 5.24)?
#!/usr/bin/perl -w
# Write a program that switches two bases in a DNA string at specified positions.
# Get the name of the file with the DNA sequence data
print "Please type in the sequence need to be modified: ";
$DNA = <STDIN>;
# Remove the newline
chomp $DNA;
# Get the base would like to change
print "Please type in which positions would like to switch?\n";
print " This position: ";
$pos1 = <STDIN>;
print "\n to this one: ";
$pos2 = <STDIN>;
# Remove the newline
chomp $pos1;
chomp $pos2;
# detect the bases at given positions to be modified
$base1= substr $DNA,($pos1 - 1),1;
$base2= substr $DNA,($pos2 - 1),1;
# change the bases among each other
$swap = substr $DNA,($pos1 - 1),1,$base2;
$swap = substr $DNA,($pos2 - 1),1,$base1;
print "The modified sequence is ",$DNA;
exit; -
Zola007
veterán
ha ütök egy entert a "aaaaaa" sor elé és a "hhhhhh" sor után, akkor működik
de hogy lehetne ezt beadni neki a programba, hogy enter nélkül is vegye figyelembe a dolgot?mert kiragadott/keresett szövegrészlettel is meg kell tudnom ezt csinálni és ott nem lesz aki entert ütögessen elé-után
-
Zola007
veterán
PERL 5.24
ebben a kis programban nem tudom mi a hiba:
a feladata, hogy beolvassa a fájl tartalmát, majd kiírja fordítva#!/usr/bin/perl -w
# Write a program to read a file, and then print its lines in reverse order, the last line first
$readfile = 'alphabet.txt';
open (ALPHABET, $readfile);
@alphabet = <ALPHABET>;
print "This is the English alphabet:\n\n";
print "@alphabet\n\n";
@reversealphabet = reverse @alphabet;
print "The reverse of the alphabet:\n\n";
print @reversealphabet;
close ALPHABET;
exit;Ezt kapom futás után, pedig a txt fájlban úgy szerepel mint a fehér részen:
-
Zola007
veterán
válasz
dabadab #9867 üzenetére
Nekem nem mond semmit, biológus vagyok, most tanulom az egész programozás témát az elejétől
Ezt írják: [link]
"The committee considered an eight-bit code, since eight bits (octets) would allow two four-bit patterns to efficiently encode two digits with binary-coded decimal.
However, it would require all data transmission to send eight bits when seven could suffice. The committee voted to use a seven-bit code to minimize costs associated with data transmission. Since perforated tape at the time could record eight bits in one position, it also allowed for a parity bit for error checking if desired. Eight-bit machines (with octets as the native data type) that did not use parity checking typically set the eighth bit to 0" -
Zola007
veterán
-
Zola007
veterán
Adott az alábbi ASCII kód:
bináris: 0110 0001
('a' betű)A kiemelt/aláhúzott bit az hanyadik bitnek számít, 5. vagy 6.?
-
Zola007
veterán
most kezdem tanulni a Perl-t, látom az itteni Perl topic le van zárva.
nyomathatom majd ide a felmerülő kérdéseim vagy akad esetleg relevánsabb topik rá? -
Zola007
veterán
válasz
inf3rno #9083 üzenetére
köszi,
a div sima maradékos osztásra van a pascalban, ezért nem értem én sem, hogy miért ezzel kérte a szerző.Mindegy, annyira nem lényeges, haladok tovább.
Köszönöm azoknak, aki megpróbáltak a feladat megoldásában segíteni
A távlati cél dióhéjban biológiai (elsősorban DNS molekulaszerkezeti és szekvencia) adatbázisok, illetve kísérleti statisztikai adatok elemzése, szűrése, mintázatok keresése és modellek létrehozása lenne. -
Zola007
veterán
válasz
bambano #9081 üzenetére
Én tudom [link], de mielőtt ismét le lennék oltva: nem én találtam ki a feladatot.
Megoldásom volt rá kétféle is.
(1) működik, ugyanezt írtam le anno, csak más változókkal [link] ► azonban nem a kritériumok szerint van megírva
(2) 1-től N div 2-vel alkotott megoldás érdkelne, amennyiben fölös oda-vissza művelet nélkül létezik ilyen avagy jól gondolom, hogy a feladat a hibás?"Tisztelettel" megkérdezném miért is vagyok bajnok?
-
Zola007
veterán
Akkor oké, jól értettem. Csak nem akart sehogy sem kijönni, csak ha ciklusmagba beletettem a div-nek a reciprokát, de annak meg ugye nem sok értelme van.
Innen tanulgatom: [link]
itt írta, hogy " Megjegyzés: egy változónak amíg nem adunk a programban semmilyen értéket, addig az értéke integer típusú változó esetén: 0, string típusú változó esetén pedig üres szó. Ez azonban csak a pascal nyelvben igaz, más programozási nyelvekben a változó kezdeti értéke nincs meghatározva, ami annyit jelent hogy értéke kezdetben bármi lehet."R, C, Python, SQL kell majd később, ezekben minden esetben kell definiálni ?
-
Zola007
veterán
Köszönöm,próbáltam így is, de nekem így se jön ki.
ha mondjuk azt mondom neki, hogy az első 5 párosat adja össze, akkor 6-ot dob eredménynek.
így nézett ki a B-verzió. Viszont ugye itt feleannyit ciklust fut, mint amennyi számot kérek összeadni, páratlannál még annyit sem. Vagy elírták a feladatot és nem azt akarták vele, hogy az első hány, hanem melyik páros számig adja össze az előtte lévőket:
program gyakorlo_47b;
uses crt;
var a,b,x:integer;
begin
clrscr;
write('Az első hány db páros számot adjam össze?: ');
readln(a);
b:=0;
for x:=1 to a div 2 do b:=b+2*x;
write('Az első ',a,'db páros szám összege: ',b);
writeln;
end.
Tudtommal a változók alapértéke mindig 0, ha ez megfelel a program induló értékének, akkor nem kell definiálni. -
Zola007
veterán
válasz
Sk8erPeter #9071 üzenetére
program ph;
uses crt;
var a:integer;
begin
clrscr;
write(chr(075),chr(111),chr(115),chr(122),chr(111),chr(110),chr(111),chr(109),chr(032),chr(097),chr(032),chr(107),chr(105),chr(105),chr(103),chr(097),chr(122),chr(105),chr(116),chr(097),chr(115),chr(116),chr(013),chr(010),chr(013),chr(010));
write(chr(072),chr(097),chr(114),chr(111),chr(109),chr(032),chr(108),chr(101),chr(111),chr(108),chr(116),chr(097),chr(115),chr(032),chr(117),chr(116),chr(097),chr(110),chr(032),chr(118),chr(097),chr(108),chr(097),chr(107),chr(105),chr(013),chr(010));
write(chr(116),chr(117),chr(100),chr(110),chr(097),chr(032),chr(118),chr(097),chr(108),chr(097),chr(115),chr(122),chr(111),chr(108),chr(110),chr(105),chr(032),chr(097),chr(032),chr(107),chr(101),chr(114),chr(100),chr(101),chr(115),chr(114),chr(101),'?'
for a:=1 to 8 do writeln;
writeln(':))');
end. -
Zola007
veterán
válasz
Jim Tonic #9069 üzenetére
8 év alatt láttam már 1-2 dolgot a PH-n és más fórumokon, és ha valaki ilyet kér és tudok segíteni, akkor ráírok szívesen. Ilyen erővel akár rám is írhattál volna. Ez egyéni hozzáállás kérdése, de parancsolj
Köszönöm annak aki segít:(1) Készítsünk programot, amely kiszámolja az első N drb. páros szám összegét. (A ciklus 1-től N div 2-ig menjen, majd a ciklusmagban vegyük a számok kétszeresét.)
Megoldom a lenti módon egyszerűen is, viszont a feladatban kért ciklus 1-től N div 2-ig dolgot nem tudom bele implementálni:
program gyakorlo_47;
uses crt;
var a,b,x:integer;
begin
clrscr;
write('Az első hány db páros számot adjam össze?: ');
readln(a);
for x:=1 to a do b:=b+2*x;
write('Az első ',a,'db páros szám összege: ',b);
writeln;
end. -
Zola007
veterán
válasz
Sk8erPeter #9067 üzenetére
Ezzel kimondottam sokat segítettél, de azt elárulnád, mivel kerül több fáradtságba ide beírni ugyanazt a választ, mint egy privát üzenetbe?
Nem akartam teljes programkódokkal terhelni a fórumot, főleg nem alap dolgokkal (lenne bőven, lévén biológus vagyok, nem informatikus), másrészt több kérdésem is lenne, amik egymásból következnek. Ezt tapasztalatom szerint jobb privátban végigvinni, illetve ilyenkor nem kell több ember gondolatmenetét laikusként megértenemui: egyébként már jelentkezett az egyik kedves fórumtárs
-
Zola007
veterán
valaki képben van még Pascalban?
írjon már rám legyen oly szíves
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- World of Tanks - MMO
- Autós topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Revolut
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Meta Oculus Quest 2/3/3S Szemüveg és Kiegészítő Shop
- XFX RX-69XTATBD9 Xfx Radeon RX 6900 XT 16 GB GDDR6 videókártya csere Rtx 4070Ti
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!!!
- Asus X299 TUF / Beszámítás OK!
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest