- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
x123456
aktív tag
Létezik-e még nem SQL alapú, relációs adatbáziskezelő?
Ha igen, van-e olyan, ami opensource és linuxon is fut? -
x123456
aktív tag
Épp ezen töröm a fejem, hogy esetleg én keverem a szezont a fazonnal...
Pinnacle kártya, úgy 8-10 éve vettem és nem ment linux alatt. Akkoriban valamelyik lev.listán meg is erősítették, hogy az a típus eredetileg működött, de pont azzal a chippel, ami az enyémben volt, már nem vagy csak nagyon korlátozottan.
Sajna van vagy öt éve, hogy rá se néztem, úgyhogy bővebbet nem nagyon tudok mondani róla. -
x123456
aktív tag
UML alkalmas olyasmire, hogy pl. jogosultságokat leírjon vele az ember?
(nem néztem utána, csak a zuhany alatt állva ilyen hülyeségeken járt az agyacskám)
Egyáltalán: egy objektum orientált fejlesztés során - csak elméleti példa - mondjuk egy fórum szoftver kialakításakor például a jogosultságok minek számítanak? Objektumként szokás kezelni őket?
-
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #4666 üzenetére
Apropo OOP... a prog.hu-n találtam ezt a cikket az ú.n. AOP-ről.
Ennek mennyire van létjogosultsága? Jól sejtem, hogy felejtős?
A cikket olvasva nekem úgy tűnt, inkább összekavarja, nehezen olvashatóvá teszi a programkódot - bár talán a tervezéshez ad némi segítséget... -
x123456
aktív tag
Köszi, ez számomra újdonság volt...
Ami a programozást illeti: OOP-ről lehet találni valami használható olvasnivalót a neten? Van egy régi Java könyvem, aminek a 2. kötetében pár oldalt az OOP tervezésnek szenteltek, de úgy érzem, ez édeskevés ahhoz, hogy a lényeg átjöjjön...
Vagy én képzelek túl sokat az objektum orientált szemléletről? -
x123456
aktív tag
válasz
robotjatek #4654 üzenetére
Egy kis történelem...
Beleolvastam a C# leírásába és találtam valamit, ami szerintem tévedés:A ciklusváltozó neve konvenció szerint i (az angol iterate – ismételni szóból).
Én úgy emlékszem (de jó lenne, ha valaki meg tudná erősíteni), ez egy ősi programnyelv (talán FORTRAN-ban v. PL/I-ben találkoztam vele először) hagyatéka. Pusztán arról volt szó, hogy a szóbanforgó nyelv változóit nem volt kötelező előre definiálni. A definiálatlanul használt változók típusa a név első betűje alapján dőlt el: az i-től azt hiszem m-ig terjedő kezdőbetűig terjedtek az egészek (állítólag azért i-től, mert i, mint integer) és ciklusváltozónak általában egész típust szokás használni. És hát ugye a jó programozó lusta
-
x123456
aktív tag
válasz
FehérHolló #4651 üzenetére
Háááát... C# számomra totál ismeretlen terület. Java-ban meg nem tudok róla, hogy ilyesmi kötelező lenne...
(de hozzátartozik, hogy a java-t sem ismerem még elég mélyen) -
x123456
aktív tag
válasz
FehérHolló #4649 üzenetére
Nem volt véletlen a smiley...
(egyébként pl. a Java vajon mekkora helyen tárol egy bool típusú változót? Egy biten vagy egy byte-on?)Mellesleg a te megoldásoddal egy gond lehet: tartok tőle, hogy ha egy panel (gondolom, valami Java v. hasonló dolog lehet) megjelenítését kell ki-bekapcsolgatni, akkor ott egyéb műveletekre is szükség van -> tudnom kell, hogy melyik állapotból váltottam.
(persze ez már csak kukacoskodás részemről) -
x123456
aktív tag
Erről jut eszembe: szerintetek van értelme még olyasmin törnöm a fejem, hogy újra programozói állást találjak? Volt úgy 6-8 + kb. másfél év kihagyással újabb másfél-két évnyi programozói gyakorlatom, de ennek több, mint tizenöt éve. (utoljára Magic-ben programozgattam, ami nem túl elterjedt környezet mostanság
)
Ahogy nézem a hirdetéseket, mindenütt olyanokat keresnek, akinek már van minimum 2-3 év gyakorlata a ma divatos nyelveken. Jól sejtem, hogy kár erőltetni? -
x123456
aktív tag
Ebben az izgalmas az algoritmusok összehozása, az egész környezet objektumokra bontása lenne. Az, hogy az elképzelt programból lesz-e valaha működőképes játék, az kevéssé izgat. A fizikai alapoktól mentes verzió ott van a mobilomon.
(igaz, azt nem én írtam)
Egyébként ebből is látszik, hogy öregszem: amíg programozóként dolgoztam, még az volt a cél, hogy minél kevesebbet foglalkozzak az elméleti részével és minél hamarabb lássak valami működőképes programkezdeményt. Azóta eltelt egy kis idő... most inkább addig tűnik érdekesnek, amíg a váz összeáll.
-
x123456
aktív tag
Pusztán játék részemről (értsd: nem akarok belőle pénzt csinálni, csak kellene valami relative értelmes cél, amin kipróbálhatom a Java-ról begyűjtött ismereteket
)
És nem akarok 100%-ig élethű modellt, elég a középiskolás szint. (matekot még fel tudom frissíteni, abból viszonylag jó voltam, csak rég használtam - fizikát viszont nagyon utáltam, ebből következően nem is vittem túlzásba a tanulását... Mondjuk beleolvasva a wikibe, rémlenek dolgok, bár én még kicsit más formában találkoztam velük)
-
x123456
aktív tag
Szeretnék összetákolni egy aprócska játékprogramot, amihez szükségem lenne úgy nagyjából egy komplett középiskolai fizika tananyagra (pl. egy golyó mozgását szeretném modellezni), de túlságosan rég volt, amikor ilyesmit tanítottak nekem.
Tudnátok tippet adni, neten hol találok ehhez anyagot? (lehetőleg magyarul)
Wikipedia mintha kevés lenne. -
x123456
aktív tag
válasz
Jester01 #4620 üzenetére
"Mi lenne, ha egy nagyon buta ember (vagy "favágó" számítógép) nem tudná azt a szabályt, hogy ha egy sorból csak egy szám hiányzik akkor azt nyilván be lehet írni."
Akkor én most nagyon buta vagyok? Ugyanis még csak azt sem tudom igazán, hogy mi az a sodoku. (annyit tudok, hogy valami kirakós és marhanagy divat lett pár éve
)
-
x123456
aktív tag
Most láttam az álláshirdetések között egy olyat, hogy junior COBOL programozót keresnek. Létezik még olyan, hogy COBOL?
Húsz éve nem láttam hasonlót sem. -
x123456
aktív tag
Mondjuk én középiskolában kezdtem tanulni 1-2 évvel korábban...
De azt kell mondjam, akkoriban még viszonylag egyszerű volt a dolgod: elkezdted a BASIC-assembly vonalon, esetleg később belefolytál a Turbo C/Pascal vonulatba (najó, nekem assembly-pl/1-cobol-magic volt), de viszonylag szűk környezet volt az amit meg kellett ismerni a kezdéshez. Ma meg... web, kliens, szerver, adatbázis stb., rengeteg programozási nyelv és környezet... Iszonyatosan szerteágazó tudománnyá vált ez az egész és elég nehéz kitalálni, melyik végén kezdje az ember, ha záros időn belül használni is szeretné a tudását.
Tizenöt év rendszergarázdálkodás után most kezdtem újratanulni a programozgatást Java alapokon, de abszolúte nem vagyok meggyőződve róla, hogy bármi haszna lesz azt leszámítva, hogy eltöltöm a szabadidőmet. -
x123456
aktív tag
Ez szép. A CVS-ből kivett anyaggal semmi gond. A lokálisan létrehozott, az osztály(és ezért a file) nevében magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó file-okat nem találja a futtató.
Valamiért ragaszkodik az ISO-8859-1 kódoláshoz a javaw.exe.
Ezzel lehetne valamit tenni? Vagy nyugodjak bele, hogy windows-on felejtős az UTF-8? -
x123456
aktív tag
Vista alatt futó Eclipse 3.1 alatt adódott egy kis ékezetes problémám. Egy linuxos CVS-ből próbálok kivenni UTF-8 kódolású file-okat. A tartalmuk rendben megjelenik mióta az alapértelmezett kódolást átraktam UTF-8-ra, de a file-nevekben lévő ékezetek továbbra is a windows-os kódolással akarnak megjelenni. Én rontok el valamit vagy nyugodjak bele, hogy ez ilyen?
A linuxon futó Eclipse-ben nincs ilyen gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Delta Force (2024)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest