- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
rgeorge #18934 üzenetére
A dolog alapvetően filerendszertől függ.
Ha valamin windowsos izé, akkor íráskor lock lesz rajta, szóval nem tudod törölni (és talán átnevezni sem, de azt most passzolom).
Ha linuxos, inode-os rendszer, akkor simán tudod törölni (és átnevezni) és ez abszolút nem fogja megakadályozni a másik programot hogy a már megnyitott file-ba tovább írjon. -
dabadab
titán
válasz
dzsampi #18898 üzenetére
Ha ilyen mobilos dolog kell, akkor szerintem a nativescript jó alap, azon belül is (teljesen vakon, mert így még nem használtam) a Nativescript + Svelte párosát ajánlanám.
Kezdésnek tömény lesz, mert hirtelen egy csomó dologgal meg kell ismerkedned a konkrét Javascripten kívül is (a mögöttes infrastuktúra működése, gui framework, ilyenek), de a webes felületek azért jó startot adnak, a nativescript live demo-jával kb. egy percen belül ott futhat a telefonodon a példaalkalmazás, aminek aztán előben írhatod a kódját.
-
dabadab
titán
Nekem egyelőre azzal van gondom, hogy ez jelenleg össze van kötve egy közösségimédiás profillal, amit tulajdonképpen bármikor, érdemli indoklás nélkül (mondjuk ha lenne, az se sokat segítene) letilthatnak és akkor ugrott a kapcsolt bejelentkezés is.
Meg mondjuk a userek talán jobban vigyáznak a banki jelszavukra, mint a mindenhol használt facebookos ID-jükre, amivel kapcsolatban folyamatosan megy a "feltörték a facebookomat" jajgatás (fenéket törték fel, ott hagytad a telefonod kilockolatlanul).
-
dabadab
titán
válasz
VikMorroHun #18872 üzenetére
Az std::filesystem ezek szerint nem tűnt fel?
-
dabadab
titán
válasz
VikMorroHun #18848 üzenetére
De, ott van
PyQt: [link] (Qt Pythonhoz - ha GUI kell, akkor szerintem ez a legjobb választás)
-
dabadab
titán
Azt nem értem, hogy miért kellene több cég: a tesztrendszeren mindegyik pont ugyanúgy néz ki (alapból tök üresek).
Egyébként meg neked nem kell semmi extra, az ismerős céget megkéred, hogy generáljanak neked egy user+pass párost a tesztrendszeren (fontos, hogy ott, mert az éles és a tesztrend teljesen külön rendszerek) és akkor azzal tudsz tesztelni, nem kell az ügyfélkapus usereddel semmit sem csinálni. -
dabadab
titán
Hmm, ez a stuff a tenyérnyi arm board környezetébe készült, ahol spártai minden.
Van konkrét problémád is, vagy csak annyi, hogy nem direkt pazarolja az erőforrásokat?
Én egyébként egy x86 szervereken futó projektben használtam, ott is hajlandó volt működni, nem reklamált, hogy túl sok memória meg CPU van
-
dabadab
titán
válasz
Grizzlu #18724 üzenetére
Szerintem kezdőként a Python jó választás: létező, gyakorlati használatban lévő nyelv, amihez van rendes fejlesztőkörnyezet meg ezernyi library is mindenféle területhez, egyszerű vele elindulni és rengeteg oktatóanyag van hozzá.
A pythontutorial.net elég jól néz ki, nem feltételez semmi meglévő tudást, a hozzávalók (python, fejlesztői környezet) installját végigveszi Windowson, MacOSen és Linuxon is.
-
dabadab
titán
Mekkora egy konstans default szélessége?
Implementációfüggő.
SzívesenEgyébként meg biztosan én vagyok értetlen, de a példával mi a gond?
Hogy valami hasznosat is írjak: C99 óta van az stdint.h, benne (majdnem) konkrét bitszélességgű típusokkal meg makrókkal: [link]
A "majdnem" azért van, mert csak a "legalább X bites" típusok/makrók kötelezőek, a "pontosan X bites" típusok/makrók opcionálisak, szóval fordítótól függ, hogy van-e int32_t vagy csak int_least32_t (bár szerintem minden komolyabb fordítóban van). -
dabadab
titán
válasz
repvez #18686 üzenetére
de semmi tudásod nincs a repülésről a repülögépekre ható erőkről ? hogy állnál neki ugy ?
Ugye ha egyáltalán semmi fogalmam se lenne a fizikáról (mert az esetedben nem arról van szó, hogy specifikusan a szimulátorprogramozásról nem tudsz semmit, hanem arról, hogy a programozásról általában), akkor először azzal foglalkoznék és elfogadnám, hogy az elején tökre nem repülőgépekről meg főleg nem a szárnyprofilok tulajdonságait leíró parciális differencálegyenletekről lesz szó, hanem arról, hogy két kiskocsi egymásnak ütközik. Aztán amikor legalább a newtoni mechanika megvan a kellő szinten, akkor mennék tovább oda, hogy akkor nézzük meg, hogy konkrétan a repülőgépeknél mi is van.
-
dabadab
titán
válasz
arcoskönyv #18675 üzenetére
Kontextus: a srác azt szokta követelni, hogy mondjunk olyan könyvet, amiben le van írva, hogy hogyan kell repülőgép-szimulátort és magyarul van és nulláról indul (vagyis a hello worldtől, de hello world ne legyen benne, mert az nem repülőgép-szimulátor, ő meg csak azt akar írni).
-
dabadab
titán
válasz
arcoskönyv #18669 üzenetére
sorokra csak annyit mond, hogy unknown instruction APK.
mert valószínűleg az image-re nincs apk telepítve
-
dabadab
titán
válasz
repvez #18649 üzenetére
Az elmúlt 17 évben azért legalább az első sor megírásáig eljuthattál volna.
-
dabadab
titán
válasz
arcoskönyv #18504 üzenetére
Igen, erről.
-
dabadab
titán
válasz
arcoskönyv #18502 üzenetére
Az, hogy az rrdtool 0.1-es verzión van, igazán ne zavarjon, tizenegy éve folyamatosan karbantartott, productionben használt cuccról van szó (a collectd is azt használja).
-
dabadab
titán
Érdemes nem random helyekről összeszedett random adatokat egymással összehasonlítani, mert annak ez a vége.
A videó ezeket az adatokat használja és ott az Oracle továbbra is első. -
dabadab
titán
válasz
btraven #18451 üzenetére
A rendes programozással az ilyen game jamek olyan kapcsolatban vannak , mint a rendes rendrakással az, amikor a vendégek érkezése előtt öt perccel megpróbálsz minden kacatot eltüntetni szem elől
Nyilván megvan a maga varázsa, tökre jó arra, hogy az ember gyorsan kipróbáljon mindenféle ötleteket, de a végén előálló kód az leginkább csak arra jó, hogy eldobja az ember és rendesen újraírja, amikor már van ideje és már nagyjából látja, hogy mit is szeretne csinálni (és ez fontos, mert játékfejlesztésnél általában nem a konkrét programozás a sok idő, hanem az, hogy menet közben szokott kiderülni, hogy ami papíron remek ötlet volt, az a gyakorlatban nem annyira működik, ami meg csak szinte véletlenül került bele, az meg igen).
-
dabadab
titán
válasz
acsati #18435 üzenetére
Ez alapján a front-end fejlesztői környezet felé nézelődnék, de az nem pont egy telített terület?
Ha nem vagy igazán jó benne, akkor minden terület telített, ha meg igen, akkor meg egyik sem
A full-stack tényleg mélyvíz, teljes kezdőként semennyire nem ajánlom. Akkor inkább a frontend, amihez már önmagában elkerülhetetlen a html, css, javascript hármasa meg bármilyen nagyobb projekthez valami framework is (react, angular, svelte, ilyenek).
A webes tanfolyamok / tutorialok között vannak egész jók, de ebben nem nagyon tudok segíteni. -
dabadab
titán
válasz
KubanitoS #18436 üzenetére
Miért Java?
Frontenden, ami érdekli, abszolút nem használják és hát backenden is elég feketeöves (tippre nem is túl gyakori), mert a konkrét nyelv mellé még kell egy Spring vagy Hibernate is, hogy elinduljon.
Akkor inkább Javascript (aminek - a neve ellenére - semmi köze a Javahoz) / Typescript. -
dabadab
titán
És azóta sincsen lila halvány gőzöm sem, hogy leszámítva valami munkahelyi szabályzatot (amire egyszer láttam példát), vagy elpancserolt design-t (amire jó sok példát láttam), ugyan mi értelme write-heavy load-ot adatbázisba küldeni mezei bináris állomány helyett?
Hogy lehessen majd rajta lekérdezéseket csinálni. Ugyanis - többek között - erre jó az adatbáziskezelő.
Szívesen. -
dabadab
titán
A blockchain jelenleg fejletlen. Még nem olcsón és stabilan férhető hozzá általánosan a szakmai világ egészében
Ezeket a hülyeségeket egyébként honnan szeded?
Amikor pár éve berobbant a BTC árfolyama, akkor minden nagy cégnél vért izzadt egy csomó ember, hogy bármi épkézláb felhasználást találjon a blockchainnek.
Nem sikerült, mert bármi jutott eszükbe a blockchain felhasználására, pillanatok alatt rájöttek, hogy arra már van sokkal jobb megoldás. És nem azért, mert a blockchain "nem olcsón és stabilan férhető hozzá", hanem azért, mert vannak inherens problémái, amik tényleg problémák, cserébe meg olyan dolgokat old meg, amik nem problémák. -
dabadab
titán
Alapvetően a blockchain megoldás, ami problémát keres
Nagyjából egyedül a kriptópénzekre jó, bármi másra vannak sokkal jobb megoldások (és persze a "blockchain" kifejezés kellőképpen rugalmas, az Oracle által használt cucc az tényleg csak annyi, hogy hasheli az előző blokkot, semmi distributed ledger meg hasonlók, amivel a blockchaint általában társítani szokták).
-
dabadab
titán
Oh, tényleg, már megint van advent of code, jó, hogy szólsz!
-
dabadab
titán
válasz
fatal` #18102 üzenetére
Mert nyilván a guglinál is csak csupa noname nick meg lusta szaki van.
Mondjuk ki: senkiháziak kezében van a popszakma. -
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Valljátok be, hogy ti ezt élvezitek.
-
dabadab
titán
2007 óta a szakma igazodott a csökkenő színvonalhoz - ami egyenesen következik a növekvő népszerűségből -, a scrumban minden úgy fel van bontva, hogy bárki meg tudja oldani a feladatot
Ez azért nem új dolog, amikor az ezredfordulón dolgozni kezdtem, akkor is volt a csapatban olyan pozíció, hogy kódoló, aki a nagyon szabványosan megírt dokumentációból generálta a konkrét programkódot úgy, hogy igazából nem értette, hogy az mit is csinál (persze ennek részben az is oka volt, hogy olyan archaikus rendszer volt, hogy ezt nem igazán tudtuk automatizálni és az adminisztratív szöttyögés rengeteg időbe került, szóval volt értelme külön "szoftverfejlesztési segédmunkást" tartani) és ez már akkor se volt új felállás.
-
dabadab
titán
válasz
FeniX- #17898 üzenetére
Jól értem, hogy ez nem annyira klasszikus KKV, mint inkább egy egyszemélyes mikrovállalkozás?
Annak ez tipikus betegsége, hogy az egy szál vállalkozónak kellene érteni mindenhez (és nyilván nem fog). Ilyenkor vagy belenyugoszik abba, hogy ez ilyen, vagy növekszik (és megtanul delegálni) vagy keres más elfoglaltságot. (Általában az első pont szokott bekövetkezni.)
-
dabadab
titán
válasz
K1nG HuNp #17878 üzenetére
egyszer megcsinálja, pl a barátja accountjában átírja a nevét vagy valami, ledokumentálja, beküldi és ráír egy árat, hogy helló, ezt javítsátok ki és én úgy érzem, hogy megdolgoztam ezért az 1 misiért, szóval légyszi ennyivel honoráljátok
Brilliáns terv: másnap csattan a bilincs.
a cég dolgozói ellen nem indítsz phisinget, valszeg úgyis bedőlnek de ez social engineering, nem hacking
Teljesen mindegy, a végeredmény számít. Egyébként az viszont már a konkrét rendszer nagyon súlyos problémája, hogy egyetlen ilyen email benyalása után komplett hozzáférésük lett mindenhez.
-
dabadab
titán
válasz
K1nG HuNp #17876 üzenetére
a legtöbb nagy cégnek van bounty programja és hackeroneon zártkörűen tudtukra tudja adni az ember ha talált valamit, cserébe busás pénzösszeg és mindenki boldog
Te ugye nem jártál mostanában Magyarországon, igaz?
(Kulcsszavak: NER, régi üzlettárs, milliárdos állami megbízás, "háttérben megbúvó Gyurcsány-szál")
(Csak hogy egyértelmű legyen: egyrészt teljesen biztos vagyok abban, hogy ez így nem igazán jó eljárás, amit a kölykök csináltak, másrészt viszont ha az a kérdés, hogy hogyan tudták volna jobban csinálni, akkor nem tudok mit mondani.) -
dabadab
titán
válasz
K1nG HuNp #17849 üzenetére
Én ezt úgy csináltam, hogy egyszerűen beadtam a CV-met egy rakat osztrák céghez, aztán kimentem állásinterjúkra. Mostanában nyilván már az utóbbit le lehet zavarni online is.
Nyilván ez innen a határ mellől elég könnyen megy meg nem kellett a lakás miatt problémáznom, mert simán ingáztam, de ha távolabbra mennék, akkor is így csinálnám.
Ha van relocation, az jó, de anélkül is meg lehet oldani. -
dabadab
titán
válasz
pmonitor #17823 üzenetére
A moderátornak az a dolga, hogy a topik működését zavaró dolgokat eltávolítsa.
Márpedig ha valaki csak és kizárólag zavarja azt és folyamatosan, a sokadik figyelemztetés ellenére is ezt teszi, azt ki kell rakni.
Ennyi.Ha ezt nem értetted meg (és hát nyilvánvalóan nem), akkor az is csak azt mutatja, hogy mennyire indokolt volt az - és igazából az a csoda, hogy innen nem raktak még ki.
-
dabadab
titán
válasz
Ivy.4.Ever #17776 üzenetére
Bármelyik hosztingszolgáltatónál bérelsz egy virtual private servert, oda felrakod és futtatod.
A domaint meg alapvetően a domain regisztrátoránál tudod beállítani (ami lehet egy másik cég is, de gyakorlatilag mindegyik hosztingszolgáltatónak is van ilyen szolgáltatása).Vagy ha valami nullbüdzsés megoldás kell, akkor felrakod a saját gépedre, a routereden odaforwardolod a 80-as portot és használsz vmi ingyenes dyndns szolgáltatót (pl).
-
dabadab
titán
Szóval kb. azzal hogy nem szemetelem tele a /usr-t, kihúztam a dependencia pokol méregfogát, és megoldottam a fő problémát, ami miatt mindenki mindent egyből konténerizálni akar.
Szerintem nem emiatt akar mindenki konténereket használni, ráadásul nem nagyon látom, hogy az általad javasolt megoldás milyen lényegi ponton különbözne a konténerektől -
-
dabadab
titán
válasz
bLaCkDoGoNe #17684 üzenetére
Egy kicsit beleszerelmesedtél a zárójelekbe
Az elején a ^ az mehet a legelejére, mivel mindenképpen a string elejétől akarod checkelni.
Az nem volt világos, hogy az elején az opcionális whitespace csak az egyes után lehet-e vagy mindenképpen: ha az előbbi (és szerintem erről van szó), akkor az a rész inkább úgy nézzen ki, hogy
^(1\s?)?...
Ez így már megjavít egy csomó esetet.
Ha már mindenhol máshol használod a \d-t, akkor itt is, szóval:
^(1\s?)?(\(\d{3}\)|\d{3})...
A
(\s|[-])?
az feleslegesen barokkos, a sima[\s-]?
pont ugyanazt csináljaMivel mindenképpen tesztelni akarod a komplett stringet, a végére menjen egy $.
És ezzel működőre is kalapáltuk:
^(1\s?)?(\(\d{3}\)|\d{3})[-\s]?\d{3}[-\s]?\d{4}$
-
dabadab
titán
válasz
Ivy.4.Ever #17572 üzenetére
Rossz a kódod. Az simán csak annyit csinál, hogy megszámolja, hogy X karakterből mennyi van, pedig a feladatban arról van szó, hogy X karakterből hány egymást követő van, ezért van az, hogy az az f betű számít a második programnak.
-
dabadab
titán
válasz
Ivy.4.Ever #17569 üzenetére
a második sorban pl. olyat vár el Yes-re expected outputon, hogy 1,796,801.
Nem, az az első sor, amire nemet vár
Amit ott látsz, az úgy néz ki, hogy a string, a queryk száma (ami a 14-esben 19030) és utána a queryk, amikből ténylegesen a második a 241358 (ami 9283 db z-ből összejön, szóval annak tényleg igaznak kell lennie) -
dabadab
titán
válasz
bandi0000 #17402 üzenetére
Ha pl olyan oprenszeren akarnánk futtatni (Elvben nincs ilyen, de ki tudja), ami nagyon régi, és nem támogatná a .Net 6-ot, ott milyen lehetőségek lennének, valami ilyesmire találták ki a Dockert nem?
Nem. Eleve a windowsos Dockernek minimum Hyper-V vagy WSL2 kell, szóval Win10 (meg a szerveres megfelelői) alatt nincs isMásrészt meg mindenki konténereknél mindenki ugyanazt a kernelt használja, szóval nem egy full virtuális gép, mondjuk azt illetően nem vagyok teljesen képben, hogy ez windowsnál konkrétan milyen megkötésekkel jár (a windowsos Docker egy kicsit amolyan mostohagyerek, igazán Linux alatt érzi jól magát).
Azon is gondolkodunk, hogy ezt a TFS szisztémát lecserélnénk Azure-ra, amit már konkrétan én/mi csinálnák az elejétől, mennyire lehet benyolult egy ilyen szisztémát felépíteni 0 tudással?
Amennyire én néztem, az Azure DevOps tulajdonképpen egy felhőre költöztetett TFS, szóval szimplán átmigrálni nem kellene, hogy túl nagy gond legyen, de persze az bármit megnehezít, ha nem értesz hozzá - viszont egyben rengeteg lehetőséget ad a tanulásra -
dabadab
titán
válasz
bandi0000 #17398 üzenetére
Angularban pont ilyesmire találták ki a service classokat (nem tudom, hogy milyen nyelven csinálod, ahol duck-typing van, ott egyszerűbben megy, szigorúan típusos nyelveknél egy kicsit macerásabb, de nem sokkal).
Amikor létrehozod a dialogot, akkor a konstruktorban átadsz neki egy osztályt, aminek egyelten publikus metódusa van, egy getListElements() és a dialógod ezt a metódust meghívva kap adatot, innen kezdve nem kell azzal foglalkoznia, hogy honann és hogyan jönnek az adatok, ő csak egyszerűen megkapja őket (ez unit testnél is hasznos, mert akkor meg csinálsz vmi mock service osztályt, ami a tesztadatokat köpi ki magából, nem kell mögé webservice-t rakni).
A service osztályt meg egyszer megírod, aztán az endpoint címét meg megkapja konstruktorparaméterkent, illetve ha vmi enum is más az egyes osztályoknál, azt meg templatespecializációval megcsinálod.
-
dabadab
titán
válasz
Regirck #17355 üzenetére
Nekem a Tilaanál (ők hollandok) vannak VPS-eim, jó áraik vannak, elég szabadon konfigurálható (és később bővíthető) VPS-ek, a sávszélesség, uptime meg ilyenek meg teljesen rendben vannak.
Ha valami nagyon low-costot akarsz, akkor amúgy az is megoldás, hogy egy Raspberry Pi-t ráraksz az otthoni routerre.
Manage-elésre meg ssh-nál jobbat nem tudok mondani.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged