- Mindenki Z Fold7-et akar
- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #15898 üzenetére
Azert van, egyreszt ami nincs abbol nem lehet baj, masreszt meg attol hogy munkaido utan csinalod lehet benne boven a melobol szerzett, nem szenzitivnek gondolt, de me'gis az "adat".
Miert, a kozossegi mediaban megszolalast miert tiltjak? Nekem is csak engem meg ez nem erdekel, szerencsere nekem kodra vonatkozoan csak egy kitetel van: ceges geprol nem tolthetek semmi kodot sehova mert az mar leaking (akkor is, ha a ceg altal jovahagyott/fizetett online kurzus megoldasat akarnam bekuldeni...) -
axioma
veterán
válasz
MostaPista #15862 üzenetére
Ez kb olyan keres mint irjon nekem valaki ingyen olyan autotrade-elo programot amin nem vesztesz. En is orulnek neki, attol me'g nem fog letrejonni.
Megjegyzem ez tenyleg _akar_ excelben megoldhato lehet. De te nem azt kerdezted hogyan tudnad te megoldani, hanem h ki keszit neked olyat, ahol a program idomul hozzad es nem te az eszkozhoz. Ezzel eleg nehez barmit is kezdeni. -
axioma
veterán
válasz
MostaPista #15854 üzenetére
Nem mondtam h nem tud, de nem erettsegi anyag.
Biztos nem egyszerubb, szovegmanipulaciora az erettsegi szintjen 99% tudok nekik 1linert... es az egy [a meglevo, full specifikalt feladathoz illeszkedoen szamukra elokeszitett] adathalmaz tutujgatasaban kimerul, az nem ua mint adatb-strukturat alkotni adott feladathoz. Nyilvan nem rocket science, tanitjak [pl. parom] egyetemen masodevben. Meg progfejl jellegu orakon a userbol hogyan banyasszuk ki az infot [tipikus pelda: mi az hogy 'azonnal'? a paksi eromuben meroben mas, mint egy levelezo sakk eseten].
A sajat szakmajaban mindenki jobban latja az osszetettseget nyilvan, de hidd el hogy inkabb keress tovabb vagy koss kompromisszumot [ami az elengedestol a webshop ilyen celra atcimkezeseig sokfele lehet]. Ha meg ve'nadd van hozza csak targyi tudasod nincs, tenyleg az a legjobb ha bevallalod te magad [segitunk ha kerdezel, legalabb linkekkel]. -
axioma
veterán
válasz
MostaPista #15847 üzenetére
Epp keszitem fel a gyerekeimet emelt szintu erettsegire. Nincs programiras benne adatbazis-kezelore... az van hogy access-ben kattintgasson ossze a letezo adatb fole egy-ket keresest. A programiros az txt file-t hasznal "adatbazisnak".
-
axioma
veterán
válasz
Citroware #15794 üzenetére
Most nem azert, de ehhez eleg egy online tanfolyamot (tanf. sorozat elemeket) megvenned amihez jar szemelyes konzultacio. Angolul azert ez nem olyan lehetetlen dolog. A felvett anyaggal ugy haladsz ahogy neked kijon, a konzultaciot meg hasznalod ha nem megy valami.
En ugyan programozok hetvegen is sot gyerekek most mennek emelt infora nekik segitek, de penzert az alapokat tanitani egy nem is kimondottan elkotelezett embernek, hat azt biztos nem vallalnam be (plane hogy vallalkozasom sincs hozza es nekem aztan nem eri meg feketezni).
Most latom idokozben jo nagyot belerugtal az egyetemi oktatokba is, gratulalok -
axioma
veterán
Most akkor az a kerdesed, hogy valaki le tudja-e neked generalni a megadott tokenekbol megadott szabalyokra az osszes lehetseges pwd-t?
Raadasul 23-24 elem akkor tutira minden benne volt csak annyi hogy a p betu helyere 4-fele variacio van, plusz a tobbi 17 karakterrel sorrend az 18!/10! az 1.7milliard, ez szorozva 4. Ez igy me'g nem tul acelos megkotes, plane ha valami hianyozhat is akkor kis tulzassal ennek a hatvanyhalmaza (nyilvan nem teljesen mert ket kihagyas mar ketfele uton kijohet) -
axioma
veterán
válasz
fatal` #15634 üzenetére
Lehet hogy csak az eloadas volt a gyakorlat anyagahoz is igazitva. De mindegy is, az eredeti felveteseddel egyetertek nyilvan.
Esetleg az is felmerulhet, hogy a buborek - ha kezdoknel maradunk - azt is megmutatja, ohgy mashogy egyszerubb az algoritmusnak mint neked kezzel. Pont azert amiert a beszuro megy amikor felszeded a kezedben levo paklikat, mert tkp az egeszet latod egyszerre, van egy kep a fejedben a megoszlasrol is (nagyok vannak a kezemben, a kicsi a bal szelen kell nezni hogy pont hova) stb., de ilyenekkel nem tud az algo mit kezdeni, egyesevel nezve meg ez a helycseres latvanyosabb. Ha meg eleve nem k-1-ig megy hanem "amig van csere" akkor meg vegkepp szemleletformalo.
(Pl. itt egy mesterseges pelda, ki csinalna' konstruktivan, ki valami egyszerubb kerulouton? [link] Mindketto 10 sor alatti pythonban, beleertve esetekre ciklus, beolv, kiir, minden, de tok jol mutatja hogy mennyire allt at a gondolkodas.) -
axioma
veterán
válasz
fatal` #15632 üzenetére
Szerintem a buborek amit a legkonnyebb nem elrontani, mert csak ket ciklus logikus hatarokkal (es me'g akkor sincs gond ha n-szer vegigmegy az egeszen). Minden masnal +-1 konnyen elirhato. Raadasul ha "majdnem" rendezett akkor a kevesebb csere, debug eseten jobban atlathato. A beszurassal operaloknal az algo latvanyos resze mogotti masodik lepes (odebbtolni a maradekot) ami problemat okozhat (amelyik nyelvben meg split/join megoldod, ott meg annal is lassabb lesz mintha fix helyen atpakolgatnal). Oktatasra ezert a buborek mint kalyha nem rossz szerintem.
Ha valaki nem ismerne', tancos valtozatok: [link] -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #15582 üzenetére
En egy dolgot megneztem benne: mar amikor nekem tanitottak a "tiszta" rendezesi algoritmusokat, akkor mondtak hogy a valosagban nem ilyet hasznalnak (letezo library-k), hanem egy kevert algot: ha a hossz ma'r <=5, akkor a rekurziv hivas koltsege tobb, mint az nlogn es n^2 kozotti kulonbseg, ezert azokat a darabokat egy sima buborekkal/kivalasztasossal vagy barmi ilyesmivel lerendezik, es csak felette jon a felezes. Ha szeretsz ilyenekkel jatszani, probald ki. Azota lehet hogy van tobb mas trukk is.
Amugy a mar leglevo algoritmusoknal celhoz kototten tudsz jobb algoritmust irni (felteve ha nem annyira altalanos hogy van ra lib), vagyis ha barmi tobbet tudsz az adataidrol. Peldaul ha csupa 1000 es 10000 kozotti szamok 10ezres nagysagrendben (adatbazisban amcsi iranyitoszamok volt a pelda, az me'g egy kb. 80-as evekben irt konyvben), akkor jobban jarsz ha egy masik tombben megszamolod melyikbol mennyi van/bevodrozod hogy hol (indexek), es utana vegigfutsz rajta vissza-flatten-elni, igy van linearis megoldas.
-
axioma
veterán
válasz
bambano #15548 üzenetére
Nekem szolt a matematikusok szapulasa, nyugi...
Az n darab elem veletlenszeru sorrendje linearisan? Az siman megtalalhato neten bar en magyarul mar nem keresek ilyet. Te talan a Knuth konyvtre gondolsz, nem?
Gagyi veletlenszam-generatort meg sztem inkabb nem hivunk veletlenszam-generatornak [de annyira ga'zos me'g a szinuszos se hiszem hogy tud lenni hogy folyamatosan a 8/9-edbol valaszt]. -
axioma
veterán
válasz
bambano #15545 üzenetére
Abban jogos, hogy n db elemet siman veletlenszeru sorba rakhatsz linearis idoben, es utana azt csak yield-eled, de ez nekem ebben a helyzetben fura megoldas lenne, inkabb gondolnam ugy hogy a "felig kitoltott" kialakulasarol nem tudunk csak kapjuk (elerjuk), ide kell egy veletlenszerut adni. Bar persze ki tudja mire gondolt a kolto, a bekeros fuggvenyt kell megoldani, vagy az eredeti problemat akarmilyen tervezessel. Mas iranybol gondolkodtunk (en az eleve minel kisebb belenyulas az eddigi megoldasba menten), ennyi a sztori.
-
axioma
veterán
válasz
bambano #15542 üzenetére
En azert elfogadnam, nem csak mint beadandot hanem 9-nel mint ipari megoldast is.
Persze ertem en, hogy 9,8,... -bol veletlen valasztasa es i. ures keresese (nagy szamoknal kulon listabol, itt en csak elolrol szamolnam hanyadik ures) kevesebb valasztas, ellenben mezok szamara nezve negyzetes egybol az algo (most hadd ne szamoljam ki hogy mennyi veletlen valasztasbol lesz varhato ertekben feltoltve a 9 mezo...) -
axioma
veterán
válasz
ValGerald #15506 üzenetére
En ugyan nagyon sok eve, de nemet spec osztalybol (igaz matekverseny meg -szakkor volt, de tananyag az alap matek volt) vegeztem el egy matematikus szakot.
Ettol me'g persze lehet hogy tul neheznek talalod valamelyik szakon a matekot, de az nem abbol kovetkezik, hogy nem adjak le a tananyagot kozep erettsegitol indulva. Na meg ma mar konnyebb hozzajutni sokfele tananyaghoz abban az esetben is, ha valahol lyuk lenne. [En nagyapamnal talalt Obadovicsba neztem neha bele]
-
axioma
veterán
válasz
Inhouse #15433 üzenetére
Ezt is nezd meg, gyerek komplett hazit szerkesztesi lepesekkel adott be benne (van benne fg-abrazolas is): [link]
Amugy wolframalpha is konfigolhato valamennyire (megadod hogy melyik ert.tart. legyen rajta es hozza igazitja a grafikont), es talan tobb fg is megy mar mintha lattam volna de lehet hogy az fizetosbol volt kiveve. Amugy nyilvan excelben is meg lehet csinalni, kerdes hogy milyen formaban vannak a fuggvenyeid, bar en elobb nyulnek ilyen temaban pythonhoz, ott tuti tudsz egy sima notebook-ban is n db fuggvenyt abrazolni szenne konfigolva az abrat. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #15364 üzenetére
Hat a tc-ben a mappak porgese megmutatja, hogy ha valahol sokat tolt. Valoban, a fel mp alattiak helyett irhatna hogy bejaras, es csak hosszabb idonel hogy kereses az x mappaban vagy ilyesmi.
El vagytok a'm ti mar kenyeztetve, adj ki egy unix find parancsot aztan vagy kapsz vissza valamit ami olvashato uzenet vagy majd kiszamithatatlan ido utan a prompt visszaterese jelzi hogy nincs hiba es nincs talalat sem -
axioma
veterán
válasz
Primary92 #15242 üzenetére
Szerintem az lenne a jobb ha mutogatnal neki nyulfarknyi megoldasokat, es melyik leiras az amit egybol ert. En spec. ismerek gyereket(!) aki a dobozkakkal nem boldogul, leirt szoveges koddal sokkal inkabb. Nekem foleg a leforditott utasitasokkal tud bajom lenni, a logo nyilvan itt elonyben van.
Legutobb en a minecraft-ban lattam programozast mint bevezetest adni, ha ismeri a jatekot akkor az lehet hogy kevesbe latszik celtalannak. Ott me'g valaszthatsz is hogy melyik nezet van elol. Azt nem tudom milyen regisztracio kell hozza hogy automatizalhasson, mi kaptunk amig tanitottuk a lanyokat (pont ezt a korosztalyt). En voltam hatranyban mert a minecraft nekem tok ismeretlen voltCsinaltak hazat, ablakkal, lepcsot, meg persze 1000x1000x1000 bombat
mindossze nehany ora alatt.
-
axioma
veterán
válasz
Reflax #15228 üzenetére
Az adott kod egyebkent nem azt szamolja ossze amit akarsz, sot a while mint harmadik ciklus teljesen nem vilagos. Ehhez azt kene, hogy a sorban megszamolod, hany darab nemnulla van, es ha az eredmeny 1, akkor _kint_ noveled az egyfele-t.
Valahogy igy:
szerk. raadasul tok folosleges kulon bekerni meg kulon ellenorizni, ime a ver2 inkabb:int N,M,egyfele=0;
cin>>M>>N;
vector<vector<int> > E(M, vector<int>(N));
for (int i=0;i<M;i++) {
int counter=0;
for (int j=0; j<N;j++) {
cin>>E[i][j];
if (E[i][j]>0) {
counter++;
}
}
if (counter==1) {
egyfele++;
}
} -
axioma
veterán
válasz
Reflax #15228 üzenetére
Annyit me'g hozzatennek, hogy az eredeti keplet is zavaros... megint: C++ reszt nem tudom (van-e fix teglalap array-re mas megoldas), de ha technikailag lehetseges az, hogy a sorok kulonbozo hosszuak, akkor a szorzas nem hasznalhato az elem cimzesere, mert oda az elozo sorhosszak osszege kene; ha meg nem lehet kulonbozo hosszu, akkor meg ertelmetlen az adott sor hosszat elkerni es szorozni, inkabb kozvetlen kene hasznalni az N-et es M-et (ott is es minden ciklusnal is). Igy karbantartasnal nez az ember mint Rozi a moziban, hogy ez most itt miert is dinamikusan van elkerve, van-e celja, "mire gondolt a kolto". [Es karbantartasnal nem csak mas programozo lehet, hanem sajat magad 5 ev mulva
]
-
axioma
veterán
válasz
Reflax #15225 üzenetére
Mert ketdimenzios tombot csinaltal, de a kodod egydimenzios kiolvasasra van felkeszitve (nem vagyok C++ guru, csak az alapokat tudtam ellenorizni). Szoval egy (sokszor nemletezo, mert tulcimzed a kulsot) vektort nem tud int-tel hasonlitani.
ehelyett:
if ( E[i * E[i].size() + j ] > 0)
ezzel probald:
if ( E[i][j] > 0)
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #15220 üzenetére
En kotekedtem? Segiteni akartam, mert ugy gondolom, rossz iranyban indultal. Sot pont azt mondtam hogy ide nem az szamit, hogy absztrakt matematikailag megoldhatatlan... ezt nem matematikus tudas oldja meg, hanem a domainismeret gyakorlati oldala.
Nyilvan (amig P <> NP, bar olvastam valami cikket hogy mintha cafolni probalnak) korrekt minimumot nem fogok eloallitani, de gyakorlatban hasznalhatobbat akar lehetne. Csak nem csinalsz hozza kedvet, hogy oszinte legyek.
A matkus msc-t meg bocs, de nem fogom bescannelni hogy elhidd, erdekes eddig rajtad kivul senki mas nem kerdojelezte meg, hogy nekem lehet olyanom. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #15218 üzenetére
Bocs, engedd mar meg nekem hogy azzal hobbizzak, ami nekem a leginkabb szorakoztato. (leetcode december challenge, adventofcode, hackerearth december circuit, es van me'g csaladom is, raadasul egy halaleset is tortent)
Ha fizetsz erte, az mas, akkor szamon kerhetsz teljesitmenyt (bar az en normal allasom mellett nem tudsz konnyen motivalo teljesitmenybonuszt adni, gondolom elmeleti sikon is csak sikerdijban lennel erdekelt). -
axioma
veterán
Vegul csak csinaltam egy topikot feladatoknak, ha gondoljatok folytathatjuk ott: [link]
-
axioma
veterán
válasz
Domonkos #15134 üzenetére
Azt mar a human post-processre biztam (nem alltam meg az elso talalatnal, mindet vegignyalazta es kiirta a szamokat es a szorzatot is ha jo)... nyilvan mas ha gepileg az output van ellenorizve, akkor nem is set-et csinaltam volna hanem dict-et a darabszamokhoz, ha az input meghatarozasa alapjan ilyen is elofordulhat. Itt nem voltak feltetelek megadva, bar kezzel megnezhettem volna de arra lusta voltam.
-
axioma
veterán
válasz
axioma #15131 üzenetére
Argh, bocs, oreg hiba, az elso o(n*log n), ott van benne a sorbarendezes (tehat jobb anelkul teljesen vegigmenni), a masodik igy tenyleg o(n**2). Ha mar a tanulsagok miatt irjuk.
[Amugy egy csomo erdekes feladattal talalkozom sok kulonbozo forrasbol, akar ilyen feladatokrol kulon is lehetne topik, neha latok olyan jokat hogy kozolhetnekem van csak legtobbszor max. a csaladig jutok vele...] -
axioma
veterán
válasz
K1nG HuNp #15125 üzenetére
Hogy en milyen sokaig szerkesztek, bocs, votma.
Hat en 1. bedobtam set-be az egeszet 2. rendezve mentem vegig csak amig az elem nem nagyobb mint a szumma fele (a kisebbik keresese) es csak megneztem hogy az "elvileg parja" benne van-e a set-ben (igy - persze set implementaciotol fuggoen - elvielg o(n), bar ennek most itt nincs ugyse jelentosege)
A masodiknal az elso keresesevel harmadaig, masodiknal onnan felfele a maradek feleig mentem, a 3.-at ott is set-ben ellenoriztem.
De ez csak megszokasbol, brute force mindent 2x (3x) mond mo'dban is boven eleg volt itt. -
axioma
veterán
válasz
K1nG HuNp #15124 üzenetére
Azt tudom, de akkor a cegesen is anonim leszek, amit meg en "szervezek" (na jo, csak a WIT-en belul es csak reklamozok), de ott nem venne jol ki magat. [Igy is mikor cegen belul mas szervezett a hackerrank-on amin evek ota volt userem es azzal csinaltam a feladatokat, kulon magyaraztak hogy az Axioma en vagyok - mert ott meg 2x valtoztathatsz nevet ugy osszesen...]
De szerintem ha nem szerzek pontot (elso 100 - ki akar felkelni hogy hajnali 6-kor elso par percben submit-oljon....), akkor igazabol nem hiszem hogy barkit zavarna a dupla reg, azert majd ha lesz idom inkabb kiolvasom, van-e errol valami. -
-
axioma
veterán
Akkor egy ellenvelemeny. Ha nem kereskedelmi celu, akkor nem mindegy? En a bal oldali menut is feleslegesnek tartom, meg valami el van szamolva mert a naptar egy resze lemarad (bar sztem az se kell). En elozo evezred stilusu weboldalt is letrehoztam, igaz nem is nezegetik de nekem sajat szorakozasomra/emlekeztetonek boven eleg... ([link]).
-
axioma
veterán
válasz
K1nG HuNp #15110 üzenetére
Tok jo [bar van prog.verseny topik is de itt tobben latjak], az egyetlen baj h mar tegnap elkezdtem csak a valodineves login-ommal. [Gondolom ketszer betolni nem korrekt...] Amugy az h leaderboard az leginkabb ki hanyat oldott meg ertelemben erdemi, az ido kevesse hinnem h jo infot ad. [Tavaly 15-ig volt csak meg minden nekem, felette par proba.]
-
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
Tigerclaw #15038 üzenetére
Koszi! Jo a pelda, bar ott gondolom mar a 20cm alatti darab mindegyike 0-val egyenlo erteku [ami torzitja a matematikailag legjobb eleresenek jelentoseget]. Meg a 45 fok mindig egy iranyban 45, nem lehet egybecsusztatni a vegeket, szamolasilag a kivulre kerulo hosszt kell venni.
De ez tenyleg jo, ablakcserenel nem lesznek full egyformak sem es 20-240cm kozott kb. barmi eletszeru, ha a 30 tobbszorosei minusz keves cm az jellemzobb is. Epitesnel gondolom inkabb szabvanyablakhoz igazitjak a kialakitando falnyilast ;-)
Amugy az nem derult ki, az eredeti felvetes milyen gyakorlati felhasznalasbol keletkezett. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #15003 üzenetére
Na varj, akkor kezdjuk a feladat masik iranyu kovetelmeny-rendszerevel.
Hany masodperc vagy perc az elfogadhato futasido a linkelt peldan? [Most meg se neztem mekkora az input, majd utana. Nekem eleve 5-10x-es szorzo ha python scriptet irok...]
Mi a celod: penzt kerni a _gyakorlatban_ jobb algoert, tobbet mint ami nem optimalizal szerinted? [Az optimalizalas javitasa nem biztos h selling point-nak eleg.]
Feltalalni az absztrakt problema megoldasat? [Irtad h nem, de muszaj az elozmenyek miatt benne hagyjam.]
Kezelni a 45 fokos vagast?
Kezelni olyan eletkozeli problemat, h adhatsz-e 2mm-rel hosszabb darabot, vagy az mar nem befoghato maradek, nem tudod levagni, me'g egy szalat meg kell bontani?
[Nem kotekedeskent, de erdekel mi az az egydimenzios termek ami 6m-ben van es a darabolas 1/2 cm-nel pontosabb kell legyen. Betonvas ekkora de ott plane nem sublerrel me'rnek...]
De ha lemegy a munkahet es erdekel, szivesen csinalok egy probat hogy mennyit tudok kihozni en szandekosan nem elvi megoldaskent. Csak ha hasonlitani akarod, akkor generalj valami hosszabb es a valos korulmenyekhez illeszkedo teszt-sort, mert egy mintara aka'r kezzel betanithatnam... -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14994 üzenetére
??? Matematikus vagyok, van fogalmam arrol, pontosan mi is az np-teljesseg. De a valo eletben sose ez szamit. Senki nem ke'r 6m-es szalbol 3 cm-t, akkor masik termektipust valaszt. Amibol adodik h a 3 cm alatti darabok erteke egyforman 0, ami meg felismerhetoen(!) csokkenti az erdekes variaciok szamat. Masreszt az egyedi user altal vasarolt 5 szalra a brute force is lefut, a tomegvasarlo meg sok egyforma elemmel fog jonni, ha keves a kulonbozo, akkor arra lehet brute force a tobbi meg egyforma lesz amikor a ritka darabok elfogytak. A kereskedonek me'g egyszerubb, o el tudja rutinbol donteni, hogy 102 cm-es darabot inkabb nem vag majdnem felbe mert surun kernek 1m-t, hanem inkabb egy 6m-sbol vag, hiaba az algo az adott megrendelesen probalna minimalizalni a felhasznalt szalakat.
(Amugy kezdjuk ott hogy a kesz szalak sorrendje invarians, tehat a te algod halalra szenvedne' magat feleslegesen egy 50 db 305 centis megrendelesen... 50! azonos megoldasbol kiszamolna egy maroknyit.)
A programozo feladata nem az, hogy megtalalja azt az elvi algot, ami mar lefedi a konkret elvarast. Me'g ha azt mondanad, hogy a legjobbat ami lefedi akkor sem. Ott kell kezdeni hogy ki kell a megrendelo kezebol csavarni az algo-valasztast. Valami 20+ eve irott konyv kezdodik igy: sorba kell rakni 50millio szamot. Azert akkor az me'g n log n is durva lett volna, plusz swap-szervezes. A fejezet vegere kiderul, h 5 jegyu iranyitoszamok, vodrozessel linearis es jelentosen kevesebb file-muvelet...
En is a szep, absztrakt, de trukkel megoldhato problemakat szeretem [versenyprogramozas], de nem allok neki a valo rletben 2*10^5 db mosogepre task-elosztast tervezot irni, mert nem eletszeru. Vagy amig a user gepel, vagy a gui betolt, 0.02s vagy 1.02s szamitasi ido tokmindegy... szoval azert kar bonyolultabb megoldast alkalmazni [pl. karbantarthatosag karara].
Persze jatszani jo, de ezert kerdeztem, mert ritka hogy a valos usernek ua kell mint az elmeletnek [es majd jon a kivetel-listajaval mint pl. a 3 centis darab].
Nem a tudasod ellen szolt, hanem a fejlesztoi szemleletet akarta demonstralni. Persze en mar oreg vagyok szoval nem kell hinni nekem... -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14964 üzenetére
Az 5600-ra is kell rahagyas, es bele fog ferni a 5600-ba a 2800(+rahagyas)-bol 2 db. Anelkul nem. Amugy szerintem a usertol a vagasi szelesseget (veszteseget) kell elkerni meg a rahagyas nelkuli adatokat, ez igy nem tul user friendly.
Amugy kiprobalhatnad me'g a first fit helyett best fit (megkezdettek kozul amelyikbe belefer azokbol abba tenni ahol a legkisebb a maradek) lerakni a darabokat. Vagy a heurisztikadnak megfelelo, hiszen ne felejtsuk hogy itt nem klasszikus ladapakolasi algoritmusrol van szo, hiszen egesz mm-ekben szamolunk csak! Raadasul ritka hogy 5600-as darabbol 10-eseket kernek (felteszem az letezo masik termektipuskent egyszerubb), szoval kicsit tul lehet lepni a "hat ennel nem is tudhat tobbet a program, matematikailag" a gyakorlati oldalra. Mar ha ez nem csak gyakorlo feladat, hanem hasznaloja is lenne. -
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14958 üzenetére
Akkor nem erted, nem csak kb jo, es fuggetlen a vagasok darabszamatol is.
Kek plusz narancs, mindketto fel vagasszelesseg, csak az egyik balra a masik jobbra van hozzafuzve, mind a nyersanyaghoz, mind a kivagni kivant darabokhoz. Teljesen nem szamit hogy hanybol rakod ki.
Sot a maradek darab hossza is stimmel, nem tudom elsore miert hittem hogy nem.Tehat az algoritmus valtozatlan, csak nem azzal szamolsz ami hosszakat beolvastal, hanem a vagasszellel modositod _mielott_ elkezded az eddig is hasznalt algot.
-
axioma
veterán
válasz
dabadab #14954 üzenetére
Ezert adsz az eredeti darabhoz is vagasszelesseget mielott elkezded az algot... minden vagas ket felbol tevodik ossze, ugy gondolj ra. Ahol a vagni kert darabok talalkoznak ott a vagas tunteti el, ahol a virtualis felre (eredeti darab hosszabbitasa) rakod ra a virtualis szellel rendelkezo darabot ott meg az ejti ki egymast.
-
axioma
veterán
válasz
pmonitor #14951 üzenetére
Nem, lasd elozo hsz-em! Vagasszelesseget az eredeti es a vagando darabokhoz 1x hozzaadod, azaz virtualisan felet-felet a ket oldalra, es voila. Nem kell darabszamokkal torodni. Max a maradek ertekelesenel kerdes hogy a valos vagy a virtualis hosszt hasznalod celfuggvenynek.
25 eve egyszer 2d-ben alltam neki egy hasonlo problemanak... de nem volt motivacio a bugtalanitast elvegezni, aki kerte addigra talalt kereskedelmi programot. -
axioma
veterán
válasz
Inhouse #14950 üzenetére
Matematikailag lenyegtelen. A vagasszelesseggel is szamolo darabolas ekvivalens a vagasszelesseg nelkul eredeti hossz+vagasszel elemekbol darabhossz+vagasszel darabokat kirakni. (Egy apro kulonbseg a maradek negyzetosszegeben lehet, szerintem elhanyagolhato. Sot en azon finomitanek, a legkisebb input fele alatti darabok fix 0, az mar senkinek se fog kelleni, ha a valos eletet nezzuk. A nagyobbaknal meg aztan tenyleg kicsi.)
-
axioma
veterán
En szerettem az allo monitort, de volt amelyik csak fizikailag volt atfordithato, oldaliranyu fejmozgast [ami normalban fuggoleges] eleg rendes szinvaltassal honoralta. Mondjuk aztan lett ami fuggolegesen jo, akkor 17-es laptop melle hasznaltam.
Most a ceges vdi a benti ultrawide-hoz van kalibralva [agile seating, nincs valogatasi lehetoseg], de itthon az uhd monitor minimum kell mert fhd-n alig marad tartalom, es hat most honapokra ugyan at lehetne allitani az alkalmazasablakokat helytakarekosra, de a neha itthon foleg bent allapothoz nem volt celszeru. Mondjuk a ceg hazajovetelkor 200 eur [v hasonlo usd] szamlaig fizette automatikusan h vki monitort akart a megvaltozott helyzetre, valahogy lehetett tobbert is de ez nem tul nagyvonalu [foleg szamlasan, a mostanit is hasznaltan vettem]. Viszont uhd mellett, ha a me'ret is jo az igy adodo betuk elolvasasahoz [ismeros 14-es uhd notebook-jan se szemuveggel se nelkule nem tudtam egy command line-t olvasni/hasznalni sem], mar nem hianyolom a fuggolegest, eleg lett a sorok szama, a szokasos ide al-ablakok mellett is.
[Ja az en szemem mar fixre beallt sot prizmas is a szemuvegem, nem tud ugy alkalmazkodni, mint a fiataloke.] -
axioma
veterán
A korabbiakhoz pluszban: hackerearth, hackerrank (ezen szoktak interjut tartani, erdemes megismerni a hulyesegeit), codechef, esetleg topcoder vagy codeforces is hasonlo oldalak de azokon nem vagyok annyira kepben. Az easy-ket keresd, mert itt nem kodolastechnikailag hanem algoritmus ("technologia") nehezseg szerint vannak rangsorolva (foleg timeout szempontjabol). Bar az a tobbinel is igy van szerintem.
-
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14721 üzenetére
Egyreszt csapatom nekem sincs, neha 1-1 embert radumalok azt volt hogy elfelejtette, szoval akar lehetnenk csapat
Masreszt meg en kimondottan az egyeni online versenyekbol es inkabb a raeroseket (7-10 napra 6-8 feladat) csinalom. Meg persze gugli/face nagy eves tobbfordulos versenye't. Ezek mas style mint a csapat (bar a ch24 jo volt de megszuntek ,a lengyel parjuk is, de a javachallenge es hasonlok nem jottek be).
Szaktopik, bar nemigen van rajta mozgas: [link] -
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14719 üzenetére
OK bocs, akkor felreertettelek.
A codewars-t en is probaltam de otthagytam 3kyu-nal (asszem mert nem egyertelmu megoldasos sudoku-val nem volt kedvem kuzdeni, a jol definialt az megvolt). Egyszeruen volt ami jobban tetszett feladatstilusban es motivacioban, eleg hosszu a listam hogy hol lehet ilyeneket talalni. Na meg megint mashogy all hozza az ember ha allasajanlatot is hozhat a hobbibol "gyakorlas" egy nagyceg versenye'n. -
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14716 üzenetére
Na ez a kulonbseg, en ugyan versenyprogramozok de veletlen se mondtam hogy azokat a feladatokat probalja megoldani, me'g az se igaz hogy aki versenyben jo (en nem vagyok egyebkent jo, csak szeretem csinalni), az jobb lesz akarmilyen ertelemben a szakmaban.
Hanem a lenyeg hogy akarja - gepi modszerrel - megoldani a kezdo feladatokat. Algoritmusban gondolkozva. -
axioma
veterán
válasz
Dominator #14708 üzenetére
Bar azert nagyreszt egyetertek bambano-val, de ha a programozas megtanulasa a cel, akkor vannak olyan weboldalak ahol oktatoanyag + hozza online megirando-bekuldendo feladatocska reszekbol ossze lehet hozni. De ehhez az kell, hogy erdekeljen annyira, hogy maga a feladatmegoldas (akkor is ha kezzel gyorsabb lenne) algoritmikus megoldasa elegedettseg-erzest okozzon.
[Mondok egy hulye peldat, nemreg talaltam meg a leetcode-ot, ott nem lattam tananyagot csak napi pici feladatokat, megoldanad-e azt hogy kapsz 4 szamjegyet, rakj ossze belole egy 24 oras ora:perc idopontot ugy, hogy a kirakhatoak kozul a legkesobbi legyen, vagy ha nem lehet kirakni irj ki -1-et. Tanulsagos, mert nem egymasba agyazott if-ek monstrumaval fog megoldodni... ellenben mar az hogy erdekel vagy sem hogy egy ilyen feladatra pipat kapj, az sokat elmond a kilatasokrol.] -
axioma
veterán
válasz
Silεncε #14689 üzenetére
CET vs CEST es mar time zone ;-) Jo, nyilvan en mar csak tovabbasszocialtam. Me'g prog.versenyt is irtak ki ilyen hibaval [tavaszi allitas elott CET-et irtak a 14.00 utan a nemzetkozi versenyzok miatt, de a fordulo mar az allitas utani delutan 2-kor volt...]
Amugy nyilvan ha full qualified idopecset van, akkor mind2 mind1, mar ha nincs 'melyik napon' kerdes a feldolgozas soran... a gond mind a foldrajzi, mind a nyari modositokkal akkor van, amikor azt kb. megtippelni kell. Ide kapcsolodo erdekesseg: ugy 2-3 hete a mi radios vezerlesu orank pont 2 oraval eltolva mutatta az idot, tobb napon at, es kiderult h a tolunk 100km-re lakonal is hasonlo ora tevedett, de az csak 1-et, az is pontosan. Valoszinuleg az okozta hogy az EFR idotaviratba mas, szabvanyos de szokatlan kodolassal kerult bele az ido, amit a lusta fw-es nem kezelt le mert evtizedekig csak egyfelekeppen kuldte. Raadasul ezek nem Lakihegyre hanem valamelyik nemet ado frekijere szoktak allitva lenni, ahonnan napi nehany tavirat esik csak be helyesen, hiaba kuldik valami percenkent koruli ismetlesben.Eltorles koltsege: sztem nagyon ritka az a rendszer, ahol nem parameterezheto. Es ha fw-ekben van is, me'g mindig inkabb 1x legyen ktsg es utana eltunik mint problema, minthogy a meglevok karbantartasakor, uj sw-ek irasakor ujra es ujra eroforrast igenyeljen. Szerintem.
-
-
axioma
veterán
Igazabol ez egyreszt bosszusag, masreszt sajat hiba is (elfelejtett atnevezes), harmadreszt azert baj, mert lassabban lettem kesz a feladattal. Az hogy ket napig jol belemasztam a rendszerbe ami fole irogatunk az szerintem egyaltalan nem gond es nem felesleges. Szoval igy utolag nem annyira rossz elmeny, mint hangzik, inkabb arra akartam peldat mondani hogy hol lehet me'g a kodon kivul elcsuszni. Hatha ez masnak is jo tanulsag.
-
axioma
veterán
Na ja, ilyesmi itt is van. Kod szerverre kicheck remote debug-hoz uj helyre (softlink konyvtarba mert csak azon a koteten lesz eleg hely a full result file-oknak de tortenelmileg van ne'mi beegetett path resz), kod es iranyito yaml kiegeszitve, megse fut le az uj resz... keresem a yaml ertelmezesnel hogy mit kene me'g beallitanom hogy ne skip-elje -- erre kiderult hogy a run config-ban a yaml parameter me'g a regire mutat amit azert a szerverrol amig nem tuti az uj mukodese biztos ami biztos nem toroltem ki... Pedig maskor van annyi eszem hogy legalabb valami legkintebbi konyvtart atnevezek, most ez valahogy kimaradt. Amikor megnyugtattak hogy tuti feldolgozza, mas a hiba, 5 perc alatt rajottem, de elotte 2 napig szivtam meg bujtam az alaprendszer doksijat mert uj vagyok benne.
-
axioma
veterán
Jogos, egy fontos dolgot nem tettem hozza: a gumikacsa akkor jo, amikor maga az algoritmus vagy a spec. esetek/hibaagak lefedettsege a kerdes. Ha a hiba a kod megirasaban van, azt nagyon nehez eszrevenni [sajat] szemmel, hiszem mar 50x elolvastam ugyanugy (pl. valtozo nem eleg szelektiven kulonbozo nevu).
A "csak" kodhibara a debug vagy review jo (pl. random de lekovetheto nagysagu input belso reszeredmenyeit megnezni). A rendszerszintu mint a token, na hat az mar rendszerismeretet (vagy jobb esetben ha van log-olva a korabbi tipikus hibak listaja, akkor annak ellenorzeset) igenyli.
Ahogy az a mondas van a megvaltoztathatorol es beletorodesrol, itt is az a harmadik is nagyon fontos, hogy meg tudja az ember a fentieket kulonboztetni, es annak megfeleloen tovabb nyomozni. Ha nem a sajat hibambol van benne a problema, akkor me'g elvezetes is ez a felgongyolitesi folyamat, szerintem. -
axioma
veterán
Gumikacsa. Az elmagyarazassal rajossz, hogy hol van a lyuk a gondolatmenetben, mert a "masik" fel elott meg akarod vedeni. (En neha a ferjem hasznalom gumikacsanak, mert tul logikus az agyam es igy segit hogy o erti mirol beszelek, igy akar valoban segithetne is - de kb. egy kivetel volt hogy erdemben hozzaszolt, minden mas esetben maga a magyarazas oldotta meg, nem az o kerdesei vagy foleg tippje.) Egyebkent ezt mar vezeto tanartol is hallottam, odamegy a tanulohoz, magyarazd el nekem, es ahol elkezd lelassulni a gondolatmenet eloadasa, ott rakerdez, hogy miert is? Ugy hogy kozben oda se figyelt a tartalomra. Erdekes dolgai vannak az emberi agynak.
Mas kerdes hogy nem mindent old ez meg sajnos. Peldaul a specifikacioban (az adott esetben raadasul prog.verseny feladatszovegben, azok mestersegesek igy ritka a hiba vagy aluldefinialatlansag) egy benne rejlo ketertelmuseg nem tunt fel, es vadul kerestem a ket reszeredmeny kozul a masikban a hibat, holott az elsoben volt 2 sor kodnyira... szoval nem eleg biztosnak lenni hogy jo az algoritmusod, annak is biztosnak kell lennie, hogy a ke'rt feladatot oldja meg. -
axioma
veterán
-
axioma
veterán
válasz
linuxalpine #14527 üzenetére
Akkor me'g egyebkent jo helyzetben vagy, ha az idobelyeg egy geprol szarmazik es a log raadasul file szinten biztosan a bekovetkezes idorendjeben van. A nehezseg ott kezdodik, amikor az event timestamp es a file-ba kerules kozott rugalmas az osszefugges. Meg tobb forras mashogy jaro oraja szerint gyujtott adatoknal.
A DST annyiban jobb, hogy ott nem az adatbazis belsejebol talalgatod hoyg ez oraallitas lehetett, hanem onmagaban tudott hogy mikor vannak a +1 ora eltolasu idoszakok. Szemben a majus 5-eddel (ami raadasul szinten +1-es...). Azokat en elofeldolgozaskent szurnem, majd az igy letrejott inputra neznem hogy mennyire hiheto, suruseg, lyukak, ugrasok tekinteteben. -
axioma
veterán
válasz
linuxalpine #14525 üzenetére
Summer time nincs benne? Azzal lehet me'g sokat szivni... es okozhatja a 10 percnel nagyobb ugrasokat.
-
axioma
veterán
Igy harom ev utan me'g egyszer atlinkelek, mert most hetvegere aktualis, hatha vannak ujak akiket erdekel a versenyzes. [link]
-
axioma
veterán
válasz
Ezekiell #14495 üzenetére
Na ez az. Tehat tulkepp kitalalja a fejlesztest teljesen, annyi a kulonbseg hogy _ugyanazt_ elobb tesztkent kodolja le, nem fejleszto kodkent. Igen, van ebben a leirasban csusztatas, de ez igy - lehet hogy tul oreg vagyok mar ehhez - sokkal inkabb szintaktikai kerdes, mint szemantikai. Jo, esetleg a tesztesetek kitalalasa egyfajta gumikacsakent is mukodik, ha olyan szintu bonyolitasok vannak.
Ez olyan nekem mint a tanorai adatbazis normalizalasa. Nyilvan fontos ugy megtanitani, hogy specialis esetben legyen kapaszkodo felismerni, hogy miert "gyanus" az adott terv, de azt gondolom minden programozo zsigerbol legalabb 3nf-et rajzol le, ha mar tudja az adatb alapokat es van eleg informacioja az adatok osszefuggeseirol domain szintrol. -
axioma
veterán
válasz
Ezekiell #14490 üzenetére
Engem itt az erdekel mindig leginkabb, ki irja a teszteseteket, ki vallal felelosseget azert, hogy a program akkor "kesz'", ha minden teszteseten atmegy? Nalunk nem TDD, fejleszto irja a unit tesztet (ez is furcsa volt mar elotte vasutbiztonsagnal me'g szervezeti fuggosege se lehetett a tesztelesi csapatnak), de egy nagyobb kodbazisnal nagyon nehez elkepzelni hogy az elvart atomikus tesztekkel le lehet fedni egy olyan szoftver mukodeset, aminek 3 perc alatt robban az "allapottere" (mondjuk inkabb azt hogy az elso 10 input kombinacioja, nem belso allapotrol van szo nyilvan).
-
axioma
veterán
válasz
pube111 #14474 üzenetére
Ez egyszer kell, vagy automatizalva? Total commanderben tudsz kereses eredmenyet (pattern: *) ablakba tenni, egy katt mind kijelol, es masolasnal mondhatod a beallitasainal, hogy az azonosokat atnevezi (ujat vagy regit). Ha nem tetszik amit magatol erre csinal, tovabbi varazslatok erhetoek el a csoportos atnevezes funkciojaval.
-
axioma
veterán
válasz
spacelab #14466 üzenetére
A minecraft-nak is van programozos resze, a Skool szokta hasznalni - de valami kulon regisztraciojuk van hozza, nem tudom hogy olyat lehet-e es hogyan szerezni. Amugy teljesen scratch-es stilus az is, csak a vegeredmenye minecraft-epites: nem egyesevel o rakosgatja az elemeket, hanem programmal megmondja neki (a vegen csinaltak egy 20x20x20 bombakockat es elveztek a rombolast
) Nekem az tetszett benne, hogy terszemleletet is javitott egyuttal (egyszer voltam segito egy ilyen programon). Meg hogy at lehetett kapcsolni kod uzemmodba ha jol remlik... es ott mar rendes angolul lehetett beirni a kodot, nem magyaritott (es helyenkent rosszul forditott) kulcsszavakat tippelni (dejavu a magyar excel-bol).
-
axioma
veterán
válasz
zsolti_20 #14433 üzenetére
Szerintem nem leptel elegge hatra.
0. van-e tovabbi szabalyossag a varhato megrendelesekben, amit ide nem irtal le de kihasznalhato?
1. miert nem sorrendben elore tortenik valogatas, azaz csak azok a megrendelesek adhatoak fel amik a korabbi rendelesek utan szabadon marado mennyisegbol teljesitheto? [nem a programozo dont hanem a korulmenyek miatt szembesul a user vele]
2. a megrendeleseknek tenyleg darabszambol legtobbet a legjobb teljesiteni? [hogy-hogy nem fugg a benne levo elemek darabszamatol/aratol/profitjatol hogy mennyire akarja eladni]?
3. ha 10+ fajta aru van es az egyik csomagba 5 db egyforma kell egybol es semmi mas, akkor az "olcsobban" teljesitheto, mint a minden arubol 1-et csomag, tehat nem tunik jo heurisztikanak az altalad irt korlatozas, ha tenyleg komplett megrendelesek darabszamanak maximalizalasarol van szoAmugy meg ha valami kizaras/sorrend alapjan mesz akkor kette lehet venni, egyreszt megirsz egy adott sorrendbol dolgozo kivalogatot, masreszt megirsz egy sorbarendezot (valahogy kombinalt ertekre alapozoan), es utobbibol konnyu tobbet is kiprobalni, melyik hoz neked legjobban tetszo eredmenyt. Heurisztikabol tobb is szoba johet "logikusnak" is.
-
axioma
veterán
válasz
zsolti_20 #14423 üzenetére
Lassu voltam, a tied volt az utolso mikor kezdtem, akkor a nagy resze felejtos.
Amugy meg tuti hogy a legjobb jo csak neked? Es biztos hogy nem lehet jo kozelitest adni pl. azzal hogy melyik csomag a "legolcsobb" (itt azt ertve alatta, hogy vagy az hogy a legkevesebb darab kell bele, vagy az hogy legkevesebb "kiegeszites" kell neki, amit a rendelkezesre allo atlag darabszamtol valo kulonbseget ertem elojelesen)? Es biztos hogy nem az eladott aruk mennyiseg a legjobb mertek?Felteszem oktatasi kerdes, mert amugy hulyeseg lenne minel tobb csomagrol darabszamban beszelni. Akkor meg gyanithatoan egy operaciokutatasos (mashol linearis programozasnak is hivjak) feladat mintapeldaja. [Es most pongyolaba valtok at mert 20 eve volt...] Valtozoi: x_i jelenti hogy az i. csomagbol mennyi lesz (felteszem ez 0-1), bal oldalak transzponalva ez a tablazat (x_1*[A az 1-ben]+...+ <=osszA stb.), valamint az x_i<=1 feltetelek, celfuggveny sum(x_i)->max. [Megjegyzem, amit az alap simplex modszer nem old meg, az kodolasilag szivas, de azt azert en inkabb megkeresnem hogy hol milyen lib-ben van meg es lehet instant modon felhasznalni.]
-
axioma
veterán
Na hogy itt miert nem jartam eddig?
Hatha valakit erdekel, ma jott, bocs ha mar volt. Google Tech Elevate. Majus 26- juli 6, de kezdes elott beugro feladatok vannak!
[link] -
axioma
veterán
válasz
martonx #11971 üzenetére
Amiket en olvasok webshop / naplo / eroforras-allokalo adatbazist, azoknal altalaban nem is az a legnagyobb problema, hogy hogyan epiti fel a magjat az egesznek - bar azon mar erosen meglepodtem, hogy a csaladfas szakdoli me'g a fa generalast se maga csinalta, hanem 3rd party, nem erre szakosodott grafrajzoloval. [Ja nem vagyok az oktatasban csak a ferjem hoz neha haza es kerdezi a velemenyem.] A legtobbnek az a baja, hogy a feladatot nem gondolja at rendesen, az eszkozhoz keres feladatot, es a feladat sajatossagait nem veszi figyelembe. Nem eletszeru, annak csak egy egyszerusitett modellje. (Es altalaban arra se veszik a faradsagot, hogy a mar letezo, azonos vagy hasonlo funkcioju alkalmazast legalabb egy oran at nyomogassak.)
-
axioma
veterán
válasz
DNReNTi #11722 üzenetére
Most lett alkalmam megnezni.
Egyreszt ketlem, hogy minden OKJ tanfolyam ilyen, minden tanulo egy darab eset tobb megszolaloja. De teny, hogy nem tul teljesitmenyorientalt (ismeros vizsgaztatott okj-sokat 10+ eve, es mikor tul benak voltak es nem adta meg nekik, utana valahogy nem hivtak tobbet...). De szerintem elegge mulik az oktaton. Igaz, a jobbak meg inkabb greenfox jellegu helyeken akarnanak akkor mar inkabb tanitani... ugyhogy az utobbi idoben lehet hogy tovabb kontraszelektalodott.
Masreszt meg teny, az en idomben (91-98) a JATE-n pascalt tanitottak. Na de akkor a java csak speckoll volt, az is csak egy lelkes phd-s miatt, az egyetlen oop-s nyelv amit tanitottak az a C kurzus (egyetlen felev) feleben ne'mi C++.
Amiben nagyon teved az oktato: siman lehet a pascal szintjen (OOP nelkul) tanitani az alapokat a legtobb oop-s nyelven (nem mondom, hogy az adott nyelv legoptimalisabb megoldasa lesz, de biztos didaktikusabb, es legalabb nem kidobott ido). Peldaul csak versenyre hasznalom a pythont es egy darab sajat objektumot nem hoztam me'g letre... Ezt miert nem tudja? Egyebkent kivancsi lennek, hogy az oktato az milyen szakon vegezhetett, mert szamtech tanar alig kerult ki anno (egyszakossag nem is lehetett csak mar a vegefele), lehet hogy csak programozoi vegzettsege van.Bambano: szerintem hatrany nem lenne a topik szetvalasztasbol, tok mind1 hogy eggyel tobb oldal van a kedvencekben, sztem mindkettot nezne a tobbseg. De teny, egyszerubb lenne keresni, meg aki most teved ide es epp nem kodolasi kerdes van, az lehet hogy nem is teszi fel a kerdest, mert azt hiszi nem ide valo...
Szoval talalj ki ket nevet es kerdd a modikat, hogy csinaljak meg, akkor meglesz -
axioma
veterán
válasz
kingabo #11719 üzenetére
Na ja, en is meg tudok irni barmilyen programot szarul... es volt nekem is olyan hogy irtam a weboldalnak, hogy ugyan mar, jelszoemlekeztetokent nem kene email plain text-ben elkuldeni a korabban beirt jelszavamat... De normalis esetben ennek nem szabadna mukodnie. Raadasul sokat szamit, hogy ki mennyire vigyaz az adataira. Egy email cimet eleg nehez lenne titkosan kezelni, de tobb kulonbozo biztonsagi szintu email cimeket tartok fent, es email jelszava soha sehol mashol nem lehet jelszo, ezt mar epphogy netezni kezdo 70 eves anyukamnak is kulon kiemeltem.
-
axioma
veterán
Sztem a guglinal eleg sok emberre meg van az info. Bar persze nem nyilvanos es igy a jo, de egyreszt rengeteg ember a gmailt hasznalja email fioknak es a megerosito-visszaigazolo levelek oda mennek regisztraciorol; masreszt androidos app-ok rogton osszekotnek (sajna a gugli a csak androidra hasznalt cimemet is osszerendelte az email app, waze, linkedin fiokjaimmal), harmadreszt face-gugli belepes aktivalasa barhol mar egybol osszerendel...
A normalis weboldalaknal me'g belepessel/jelszoemlekeztetovel se lehet trukkozni, mert mar azt mondjak hogy vagy a cim vagy a jelszo nem jo; illetve hogy HA megvolt a cim akkor kikuldtuk ra a jelszot. Bar epp nemreg lattam valami oldalon ahol elmondtak, hogy ez nincs, az nincs, a harmadikkal tudtam belepni - persze mind sajat csak reg jartam ott, talan a lightake.com kockas oldal volt. -
axioma
veterán
Informatikahoz csak mernoki szakokon kell(het) a fizika. Tudomanyegyetemen egy fia fizikaora sincs az infosoknak (hardvertol tavolabbi programozast tanitanak, elmeletibb). Nekem ez jobban be is jott (bar en mar 20+ eve voltam egyetemen), de most mernokok kozott vagyok, itt vannak ilyen temak (ok csinaljak a termeket, hw-t is meg fw-t, en vagyok a kakukktojas mert csak a parameterezo sw-t).
-
axioma
veterán
Gondolom ez inkabb junior, de azert mutathatnal egy ilyen feladatsorbol egy nehezebbet, kezdek kivancsi lenni... mondjuk jo kerdes, hogy nyelvismereti (coder) vagy fejlesztoi kerdesek.
En eddig 1x kaptam hazi feladatot, de ugy alakult az elet, hogy bar mikor kiderult hogy nem fogok oda menni akkor is meg akartam csakazertisbol csinalni, de varatlan napi tortenesek miatt vegul nem lett ra kapacitasom. -
axioma
veterán
válasz
dabadab #11596 üzenetére
En mondjuk korosztalyom miatt me'g nem voltam abban a szituban, hogy egyetem mellett/helyett melo lehetett volna, de kedvenc peldam a felvetesedre, amikor 2 honapon belul 2x akartak egy cegnel akkor me'g nem is guglin, hanem altavista vagy mi volt olyan _rendezest_ keresni, ami alapjan egy string (tel.szam)-ra iszonyat gyorsan megmondja, hogy egy halom masik stringbol melyik a leghosszabb, ami me'g kezdoszelete (termeszetesen a halom masikban is sok egymas kezdoszeletei vannak). Az intelligens telefonkozpontban hasznaltak.
Na peldaul nekik ujdonsag volt a trie (szo-fa) fogalma. Ma mar lehet, hogy tobben tanuljak, mint anno...
De hasonloan volt egyetemista tarsam, akivel meg akartak gyorsittatni kod-varazslassal egy alapvetoen kobos algoritmust. Marmint nekik fel se merult, hogy nem a kodolas "josagan" mulik... neki elhittek vegul, hogy vagy pontos szamolas de akkor lassu, vagy mas modszer kell. -
axioma
veterán
válasz
Chesterfield #11510 üzenetére
11463, csak dimenzioban eggyel tobb...
Egzakt megoldas kell vagy kozelito algo, es mekkora a darabszam, ettol fugg. Altalanos esetben nemtrivialis a megoldas, de a valos eletben ritkan kell baromi nagy mennyisegre es valtozatossagra teljesen egzakt megoldas, csak valami "elegge jo".
Ha hazi, akkor persze packing problem 3D guglizas lesz belole. -
axioma
veterán
válasz
kovisoft #11373 üzenetére
Ez a valasz szerintem pont azt mondja, hogy csak az scanf fuggveny egyik parameterekent, ugymond forditoi jofejsegbol legtobbszor ez mukodik, de ugy altalaban az &input mar a chartomb kezdocimet tarolo memoria cime kene legyen (azt kell jelentse). En rossz otletnek talalnam azert ebben a formaban hasznalni, mert igy is mukodik (smoke test pipa), kulonoskeppen ha raadasul pont a tanulas lenne a lenyeg. Akkor mar me'g mindig inkabb &input[0], ha ez jobban onmagyarazo (bar sztem csak arrol van szo, hogy "reflexbol" minden ele odakerul az & jel, ha mar cim szerinti parameter akkor az "kell" - es ezekkel az okolszabalyokkal pont el lehet kovetni a legnagyobb marhasagokat, ha valaki nem atgondolva alkalmazza, hanem esz nelkul koveti).
Akkor mar inkabb hagyja le az &-et mindenhol, es hibauzenetre javitson. Szerintem jobban megmarad a miert es a mikor. -
axioma
veterán
válasz
morefire #11246 üzenetére
Hat en siman ?-eznem a h2-s reszt, ha az barmi lehet. De gyanitom, hogy en meg mindig nem jol ertem a kerdest...
<h1>(.+?)\s*\((\d*)\)<\/h1>(\s*<h2>(.+?)<\/h2>)?
Esetleg az a baj, hgoy a kulso zarojel is talalat lesz? Disclaimer: nem vagyok nagy regexp-es de sztem mar kiderult -
axioma
veterán
Sorry, fullban felreertettel. Masodjara is. Pont azt irtam, hogy elmeletben tok jo. A gyakorlatban - mert en vegul azt csinaltam - meg siman kiderulhet, hogy nem is az a feladat. Megjegyzem kezdokent nem a dupla ciklussal szivott volna... hanem az ertekek kiszedesevel, mert nem teljesen szabalyos az input se.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest