- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
dave0825 #5521 üzenetére
A linkek:
S7-200 Programozható vezérlő rendszer kézikönyv
Javaslom nézz szét az omronkft.hu oldalának "tudásbázis" részében is.
-
byte-by
tag
válasz
dave0825 #4886 üzenetére
halo!
az Output Latch-et tekintheted set-nek az Output Unlatch-et pedig reset-nek gndolom.
esetleg ugyanazokkal a feltételekkel leírhatod megnézed hol seteli hol reseteli a merkert.(vagy fizikai címet)az sr tárolóhoz ismerni kell az összes set feltételt és az összes reset feltételt, ha ezekből nincs sok akkor átböngészve a programot összeszedheted őket és átgondolva berakhatod a megfelelő set vagy reset ágba.(létrában gondolkozva, de az AB -t figyelembe véve gondolom létrában van írva.)
de, mint mondtam talán átemelheted a forrásprogramot és ahol latch-el ott setelsz, ahol unlatch-el ott resetelsz.
lehet van másnak még jobb ötlete.byte
-
-
Szirty
őstag
válasz
dave0825 #4588 üzenetére
Helló dave0825!
"ezeket a jeleket föl sem ismerem "
Most komolyan nem értelek!
Ugyanazokat a rajzjeleket használtam, amik a te rajzodban is vannak!
Kettő darab relé van a rajzon, egy darab közönséges egy záró érintkezős nyomógomb, még a tervjele is ugyanaz mint a te rajzodban (S1) és teljesen ugyanúgy néz ki attól eltekintve, hogy 90 fokkal el van fordítva!
A relé érintkezői váltó (morze) érintkezők. Ez eltérés, de ugyanúgy nyitó és záró érintkezők, mint a te rajzodban. A relé tekercse pont ugyan úgy egy téglalap, mint a te rajzodban!
Még érintkező tükör is van (a tekercsek alatt) mint a te rajzodban!!Melyik rajzjelet nem ismered fel?
Az zavar, hogy a rajzban a kivezetés számok (piros számok) is fel vannak tüntetve? Nem értelek!"jó lesz az, amit mutattam,"
Azt írtad a "legegyszerűbbet" Ez a rajz kb. fele olyan bonyolult mint amit te mutattál. Akkor mégsem az egyszerű kell?
"én egy egyszerű nyomógombra gondoltam, ami csak akkor zár, ha nyomod"
Én pedig nem vagyok gondolat olvasó és nem tudhatom hogy te mire gondolsz. Csak azt látom amit le is írsz. Leírsz valamit ami számodra teljesen egyértelmű, hogy miről van szó, másnak meg a leírtakra teljesen más a legalább annyira (vagy még inkább) egyértelmű. Mivel feltehetőleg teljesen más környezetben van és teljesen más problémákkal foglalkozik.
Egy nyomógombnak több érintkezője is lehet és mint mondtam van olyan "arretáló" mechanikájú is, amit egyszer megnyomsz zár, újra megnyomod nyit és így tovább (mint a golyóstoll, ki-be kapcsolható). Azzal még egyszerűbb lenne ez a kapcsolás ám!
-
Szirty
őstag
válasz
dave0825 #4577 üzenetére
Helló dave0825!
"Elfelejtetted" leírni, hogy MILYEN relével és milyen nyomógombbal kell megoldani? Mindegy?
Mert akkor annál egyszerűbb nincs, mint: Nyomógomb egy impulzus relé tekercsét kapcsolja a relé meg a LED-et és készen is van. Itt a relé intézi a ki/be kapcsolást, az impulzus relé ilyen. Ezrével használják őket villanykapcsolásra.
De nyomógomb is van ám olyan, amit egyszer megnyomsz zárja az érintkezőt, megint megnyomod nyitja (nyomókapcsoló). Ahhoz még relé sem kell, csak sorba kötöd a gombbal a LED-et és kész.
Mennyi ideig kelljen nyomni a gombot a be és kikapcsoláshoz?
Egy egyszerű időtaggal megoldható, hogy ha röviden nyomod ki, ha hosszan nyomod bekapcsoljon egy LED-et!Azt sem írtad le, hogy az "EGY" (ki tudja milyen) nyomógombon kívül mi lehet még a kapcsolásban. Mert ha pl. egy PIC is, akkor megint csak igen egyszerű, mert a gombot bekötöd a PIC bemenetére, a LED-meg a kimenetére és írsz rá egy programot ami megfelelően ki és bekapcsolja.
De ülhet egy ember is egy széken a gomb meg a LED között, aki figyeli mikor nyomod meg a gombot. Amikor megnyomod egyszer, bekapcsol egy relét az ember egy kapcsoló segítségével, ha megint megnyomod kikapcsolja. (esetleg szólsz neki).
Vagy építesz egy egyszerű astabil multivibrátort két tranyóval, ami villogtat egy LED-et 1Hz frekvenciavál. Fogsz egy gombot (ebben az esetben ez kabátgomb is lehet) és mindig megnyomod amikor a LED világítani kezd vagy amikor kialszik.
Folytassam? :-)
-
Dezsi82
tag
válasz
dave0825 #4577 üzenetére
Üdv!
Utoljára fősuliban csináltam ilyesmit, de sikerült összehoznom egy kapcsolást. Azt nem tudom rendelkezésre állnak-e a megfelelő számmal kontaktusaid, de ha más nem plussz relékkel meg tudod oldani. Lehet van egyszerűbb megoldás is. Ez egy lépésvezérelt megoldás, ami elvileg működik.
Való életben én egy SR tárolóval oldanám meg, vagy esetleg ezzel
Kis leírás:
Amikor feszültséget kap a rendszer K4 meghúz. Amikor megnyomod a gombot, akkor LED bekapcsol, és K1 öntartásba megy. Amikor elengeded, K2 meghúz,és öntartásba megy. LED világít, mert K1 tart. Amikor újra megnyomod, K3 kapcsol, és öntart, K1,K2 kiesik, lámpa kialszik. Amikor elengeded, K4 meghúz. És elvileg indul elölről a folyamat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest