- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Prohardver app (nem hivatalos)
Aktív témák
-
paramparya
őstag
válasz
Tele von Zsinór #4871 üzenetére
Hát, az érdekesebb, akkor a php jól be van lőve, csak a header-öket küldi el akkor furcsán a cucc... (lehet, hogy attachment-ként van küldve)
-
paramparya
őstag
válasz
Louloudaki #4859 üzenetére
Hát, olvasod az angolt, és ami magyarul van, azt magyarul
Ha ehhez magyar leírás kell, hogy építs vele lapot, akkor még sztem korai mvc-s frameworkkel küzdeni -
paramparya
őstag
válasz
Louloudaki #4855 üzenetére
Van neki elég jó dokumentációja, aminek egy része a magyar oldalon magyarul is elérhető
-
paramparya
őstag
Hát, ha komolyan akarod dondolni, akkor érdemes rögtön valami normális fejlesztőeszközzel kezdeni (pl. eclipse + pdt), és nem később kell hozzászokni + nem kódokat keresnél, hanem megtanulnál programozni
felhasználó-authentikálás első körben talán nagy falat, bár meg lehet csinálni, de valószínűleg fogalmad sem lesz, hogy mit-miért úgy csinál -
paramparya
őstag
Hát igen, a php nem egy c#, amihez írtak egy olyan fejlesztőkörnyezetet, amihez nem nagyon kell tudni programozni.
Szigorú szintaktikánál egyértelmű, mert szól a fejlesztőkörnyzet, itt meg muszáj tudnod programozni is, szörnyű...
Normális fejlesztőprogramot, ami színezésnél meg beírt fv kiegészítésénél többet tudott
volna, még nem találtam.
Ez meg aztán végképp' a nyelv hibája. Fogj egy szigorúan típusos nyelvet, és írj egy jót benne...
Függvény paraméterének típusát is megadhatod php-ben, szintaktikát meg úgy kell ellenőrizni, hogy nézed és átgondolod, hogy mit csinálsz, esetleg ha hibát dob, akkor átolvasod, és értesz hozzá, akkor észreveszed mi a gond, ellenkező esetben pedig tanulod még a dolgokat. Bár nem kötelező, mentalitásodból látszódik, hogy nem profi szinten csinálod, csak otthon programozgatsz, ott nyugodtan nyűglődhetsz... -
paramparya
őstag
Húzd rá a formonsubmit-jére a függvény, ami true-val vagy false-sal tér vissza, attól függően, hogy ok-e, és ha false-sal, akkor nem megy el a form...
<fomr action.... onsubmit=''return ellenoriz();'' >
<....>
<input type=''submit''...
</form>
a js fuggény (ellenoriz() ) meg levalidálná.. -
paramparya
őstag
fölösleges ilyen rejtett változókkal trükközni...
ha már mindeképp' egy fájllal akarod szopatni magad, akkor beálíltasz vmi nevet a submit gombodnak:
<input type=''submit'' name=''submitted'' value=''Küldés >>'' />
php-ben pedig:
if( isset( $_POST['submitted'] ) )
{
// elküldték a formot...
}
;)
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
válasz
busrent #4294 üzenetére
Összepakolod a szöveget a formból érkezett változókból, mindegyiket a $_POST tömbön keresztül éred el, olyan néven, amilyen name tulajdonsága volt az input mezőnek, pl a név mezőnek nev volt, tehát az $_POST['nev'] -vel lesz elérhető:
$msg = '';
$msg .= 'Név: '.$_POST['nev'];
$msg .= 'Cím: '.$_POST['cim'];
Ezt megcsinálod sorban minddel, aztán az bedobod a mail függvénynek a megfelelő paraméternek ;)
MOD: smiley-k kiszedése, valami bug a ph-motorban, hogy a ']-t cseréli arra a smiley-re, aminek a ;] -ból kéne keletkeznie...
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
Annyira nem nehéz ez...
A form már kész van hozzá?
MOD: 4288-ra ment, csak teszteltem, hogy megvan-e még a ph-bug, hogy válaszolsz a 20000.-re
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
-
-
paramparya
őstag
Hát, azért gondolj bele, hogy a mostani trend szerint megjelenik az emberben a ''programozói tudat'', viszont nincs meg a programozói tudás, tehát az, hogy függvény, vajmi keveset mond neki, akkor egy php-manul int mt_rand( [ int min, int max ] ) sorából nem sokat fog érteni, csak a min-max szavak jelentenek neki valamit
-
paramparya
őstag
''fél-konyhanyelven'':
Az mt_rand egy függvény, amikor valaki csak ennyit reagál neked, akkor első körben el kell küldene (''inkább hallgass'', stb.), aztán pedig utána kell nézni, ahogy cucka is írta, ott a php-manual, kezdők számára (akiknek nincsenek alapvető programozás-elméleti tudása) kicsit száraz, talán érthetetlen is, de hát nem véletlenül vannak egyetemi szintű programozói szakok, csak manualokból soha, vagy sokszor annyi engergia árán tanulsz meg programozni normálisan...
Tehát adott az md_rand függvény. A függvényeknek van egy fontos tulajdonsága, a paraméterek. Vannak bemeneti és kimeneti paraméterek. Vannak függvények,amit csak mellékhatásuk miatt alkalmazunk, azoknak ''nincs kiementi paramétere'' (void). (pl. session_start(); ). Ha van kimeneti paramétere, azzal átalában próbálunk kezdeni valamit, pl. értéket adunk vele egy változónak, az mt_rand-nál maradva:
$veletlenSzam = mt_rand(0,100); <- ez a $veletlenSzam változót létrehozza, ha még nem volt, és az mt_rand visszatérési értékét, tehát egy 0 és 100 közé eső számot ad meg értékének, ha volt ilyen változó, akkor ezzel írja felül régi értékét.
A másik a bemeneti paraméterek. Vegyünk most egy matek példát, az x^2 függvényt (x négyzet). Az is egy függvény, egy bemeneti paramétere van: melyik számnak kell a négyzete, és egy kimeneti: a szám négyzete.
php-ban megfogalmazva:
function negyzet(x)
{
return x*x;
}
A bemeneti paraméter(eke)t a függvény neve utána zárójelben, vesszővel elválasztva egymástól, ha nincs ilyen, akkor üres zárójellel jelöljük.
ez bekéri x-et, és kidobja a négyzetét (persze a beépített php-függvény, ami ezt csinálja nem csak ennyi, érdemes nyilván ellenőrizni a kapott számot, hogy pl. szám-e, de ezt most hagyjuk
Tehát bemeneti paramétert megkapva a függvény csinál valamit, és visszatér valamivel, amivel mi csinálhatunk valamit, pl. négyzetnél így hívjuk meg:
$negyzete = negyzet(4); <- visszaad 16-ot, és értékül adja a $negyzete változónak
Az mt_randnál tehát, ahogy fentebb írtam:
$veletlenSzam = mt_rand(tol, ig);
Vagy ha egyből ki akarod íratni: echo mt_rand(tol,ig);
Itt ''belülről'' történik a kiértékelés, először az mt_rand meghívódik, és a visszatérési értékével meghívódik az echo, ami kiírja nekünk - az echo is függvény, de ő olyan szempontból speciális, hogy nem kötelező kitenni a zárójeleket a paraméterei köré.
Függvény-gyorstalpaló vége
MOD:
A cucka által írt:
int mt_rand ( [int min, int max] ) értelmezése:
az mt_rand függvény int értékkel kér vissza, és vár két értéket, hogy mettől-meddig szeretnénk véletlen számot generálni (két int típusú változót), persze nem kötelező megadni (ezért a [ ] ).
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
válasz
Tele von Zsinór #4029 üzenetére
Az gond
Ezért nem is szoktam ezt használni, csak egy lehetséges felhasználást írtam -
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #4016 üzenetére
Amikor a formot kiteszed, akkor így csinálod:
<form method=''post'' action=''<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'] ?>''>
...
<input type=''submit'' value=''Küldés'' name=''elment''>
</form>
tehát küldésnél önmagának küldi el...
és feldolgozánál, a form kirakás előtt ellenőrzöd hogy el lett-e postolva a form, és ha igen feldolgozod, ha nem akkor kirakod, tehát így fog kb. kinézni a teljes file:
<?php
if( $_POST['elment'] )
{
if( $_SERVER['HTTP_REFERER'] != $_SERVER['PHP_SELF'] )
die(''Enyje te kis huncut, mitért postolgatsz a formomra innen? ''.$_SERVER['HTTP_REFERER']);
else
{
// feldolgozod
}
}
else
{
?>
<form method=''post'' action=''<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'] ?>''>
...
<input type=''submit'' value=''Küldés'' name=''elment''>
</form>
<?php
}
?>
;)
Cuckának pedig igaza van, én sem használtam még soha, vannak hatásosabb védekezési módszerek, amik nélkül ez semmit nem ér, és ha azokat alkalmazod, akkor meg ez fölösleges :)
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #4011 üzenetére
Jó lehet arra pl, hogy form action-jébe megadd, ha önmaga akarja feldolgozni a formot, és akkor pl. az ellenőrzésnél is figyelnéd, hogy a referer egyenlő-e a self-fel...
-
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #4007 üzenetére
Mert ezzel önmagára akarná irányítani
használd a php_self helyett a HTTP_REFERER-t -
paramparya
őstag
Hát, már nem merek linkelni semmi tutorialt, mert még a végén lesz, aki rámáll, hogy hallgassak...
Nem vészes, ha nem akarod túlbonyolítani
- kell mysql, de abba elég egy tábla a feliratkozott emberkéknek
- a form elküldi egy scriptnek, ami annyit csinálna, hogy felviszi az adatbázisba egy sorba, amennyiben nincs ilyen még
- küldésnél meg az általad beírt szöveget elküldené mindenkinek úgy, hogy lekérdi az adatbázisból a feliratkozott emberkéket, és egy ciklussal végigmegy rajtuk, és kiküldi mindenkinek
Nem bírok magammal, beírom: egy kis google-kereséssel sztem könnyen találsz jó leírást (leginkább angolul), ha találtál és nem értesz benne valamit/elakadtál akkor kérdezz bátran)
-
paramparya
őstag
A feladó bele van égetve, de a
$ToName = dekodolas($ToName);
$ToEmail = dekodolas($ToEmail);
$Targy = dekodolas($Targy);
$Text = dekodolas($Text);
$Nev = dekodolas($Nev);
$Email = dekodolas($Email);
soroknak nincs értelme, ha a mezők előtte nincsenek definiálva sehol...
Ha egy formtól kapja,akkor $_POST['ToName'módon hivatkozz rájuk a dekodolas függvény hívásánál (már ha postolva van a form).
Bár ez a dekódolás fv. egy kicsit erőltetett dolog... -
paramparya
őstag
válasz
VladimirR #3946 üzenetére
Hát, ha valaki már grafikont akar kirakni php-vel, akkor azon már el lehet indulni, pláne, hogy voltak ott kész grafikon-osztályok is...
Én legalább dobtam valamit, te arra pl. semmit nem reagáltál, amikor kérdeztem a topic-hsz indexelő kérdést, pedig a ph-ra is kitértünk, amiben te is részt vettél... -
paramparya
őstag
válasz
Tele von Zsinór #3913 üzenetére
Igen, de ezzel pont az a gond, hogy nem tudod, hogy hányadik hozzászólása az adott topicnak a hsz (itt a ph-n biztos, hogy le van mentve az is, mert ha törlődik a hsz, nem 'csúsznak össze' az sorszámok, kimaradnak az üres helyek, és volt hogy ugyanaz volt a sorszámuk külön hsz-eknek, tehát vmikor létrejövésükkor generálódik vhogy...
-
paramparya
őstag
Komolyabb, több-topicos (mint pl. a ph) fórumoknál milyen elv szerint megy a hozzászólások indexelése, hogy ne legyenek azonos id-jű hozzászólások egy topicban?
Úgy értem, ha a így van:
- tábla topic:
- id (pk)
- cím
stb.
hozzászólások topic:
- id (pk)
- topic id
- hsz id
stb.
akkor a hsz id nem lehet auto increment, mert az id az elsődleges kulcs, hsz id több is lehet, a topic id-val együtt lehetnének elsődleges kulcsok...
Ilyen tesztelés már volt ugye a ph-n, hogy írjunk egy topicba egyszerre sokan, hogy lesznek-e azonos id-jű hsz-ek, nem tudom mi volt a megoldás...
Olyan lehet, hogy összetett primary key lenne a topic id + hsz id (a példában az első id kiesne), a hsz id lenne auto increment, és insert into-nál a topic id-t megkapná, és az alapján generálódna a hsz id-ja hozzá, hogy együtt unique-ok legyenek?
(Remélem érthető, mit akartam kifejezni)
-
paramparya
őstag
Hát, behatárolni úgy be tudom, hogy tudom, hogy melyik négy html-kód az...
Viszont sehogy nem tudom normálisan megoldani, hogy jó legyen, legalábbis utf-8 kódolásban a dolog...
Már moddoltam az említett fv-t, hogy még előtte kicserélném én a betűket előtte:
function unhtmlentities($string)
{
// replace numeric entities
$char=array(''Ő'',''ő'',''Ű'',''ű'');
$code=array(''Ő'',''ő'',''Ű'',''ű'');
$string = str_replace($code, $char, $string);
$string = preg_replace('~&#x([0-9a-f]+);~ei', 'chr(hexdec(''\\1''))', $string);
$string = preg_replace('~&#([0-9]+);~e', 'chr(\\1)', $string);
// replace literal entities
$trans_tbl = get_html_translation_table(HTML_ENTITIES);
$trans_tbl = array_flip($trans_tbl);
return strtr($string, $trans_tbl);
}
viszont utána kell egy utf8_decode, hogy jó legyen, viszont akkor az ő ű-kből lesz a ÷ és társai... -
paramparya
őstag
válasz
paramparya #3499 üzenetére
Azóta sem tudom az istennek sem megoldani, hogy ha van egy ilyen karaktersorozatom:
Hűtőventilátorok CPU
Akkor abból szépen megkapjam a Hűtőventilátorok CPU szöveget.
Vagy HqtQventilátorok CPU lesz belőle, vagy cserélem a négy kritikus karaktert:
$char=array(''Ő'',''ő'',''Ű'',''ű'');
$code=array(''Ő'',''ő'',''Ű'',''ű'');
$cell = str_replace($code, $char, $cell);
de akkor:
HűtÅventilátorok CPU
a végeredmény
Ezzel mit lehet még csinálni? -
paramparya
őstag
Közben pont ezen az úton haladtam végig, a html_entity_decode() hatástalan volt, aztán megleltem az unhtmlentities fv-t, már csak az őŐűŰ betűkkel van gond, azokat cserélgetem éppen (egy elég furcsa excel-árlisát kell adatbázisba pakolnom, és némelyik sorban nem pont olyan a kódolás, mint a legtöbben, ezért szopok vele)
-
paramparya
őstag
Ha van valami ilyesmi karaktersorozatom:
között is működőképes
akkor azt mivel tudom visszaállítani normál karakterekké?
Mod: hehe, a ph-nak van ilyenje -
paramparya
őstag
válasz
paramparya #3495 üzenetére
function get_ip()
{
if (getenv(''HTTP_CLIENT_IP'') && strcasecmp(getenv(''HTTP_CLIENT_IP''), ''unknown''))
$ip = getenv(''HTTP_CLIENT_IP'');
else if (getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR'') && strcasecmp(getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR''), ''unknown''))
$ip = getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR'');
else if (getenv(''REMOTE_ADDR'') && strcasecmp(getenv(''REMOTE_ADDR''), ''unknown''))
$ip = getenv(''REMOTE_ADDR'');
else if (isset($_SERVER['REMOTE_ADDR']) && $_SERVER['REMOTE_ADDR'] && strcasecmp($_SERVER['REMOTE_ADDR'], ''unknown''))
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
else
$ip = ''unknown'';
return($ip);
} // get_ip();
köcsög smiley-k... -
paramparya
őstag
function get_ip()
{
if (getenv(''HTTP_CLIENT_IP'') && strcasecmp(getenv(''HTTP_CLIENT_IP''), ''unknown''))
$ip = getenv(''HTTP_CLIENT_IP'');
else if (getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR'') && strcasecmp(getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR''), ''unknown''))
$ip = getenv(''HTTP_X_FORWARDED_FOR'');
else if (getenv(''REMOTE_ADDR'') && strcasecmp(getenv(''REMOTE_ADDR''), ''unknown''))
$ip = getenv(''REMOTE_ADDR'');
else if (isset($_SERVER['REMOTE_ADDR') && $_SERVER['REMOTE_ADDR'
&& strcasecmp($_SERVER['REMOTE_ADDR'
, ''unknown''))
$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR';
else
$ip = ''unknown'';
return($ip);
} // get_ip(); -
paramparya
őstag
válasz
paramparya #3465 üzenetére
Erre valaki?
-
paramparya
őstag
válasz
Tele von Zsinór #3484 üzenetére
Nekem ne mondd, én inkább felrakom a 3-at külön és bekonfigolom normálisan
-
paramparya
őstag
Ha passtru-val lefuttatok egy külső parancsot, ami egy bat file lesz, akkor azt meg tudom valahogy várni, hogy befejeződjön? (mármint akkor fusson tovább a php, ha a bat lefutott)
-
paramparya
őstag
válasz
lordthomas #3413 üzenetére
Nem kell törölni a régit, ha még esetleg szükséged van rá, és nincs átfedés a táblanevek közt...
Ha már nincs rá szükség, akkor phpmyadmin-ban kiválasztod az adatbázist, jobb oldalt kijelölöd az összes táblát (alul mindet kijelöli, úgy gyorsabb), és a ''kijelöltekkel elvégzendő művelet''-nél az eldob-ot választod. Kérdi, hogy biztos? igen, biztos
A régi oldal phpmyadmin-jában pedig kiválasztod szintén az adatbázist, jobb oldalt ugye bejönnek a táblák, ott nem jelölsz ki semmit, hanem fönt benyomod az export gombot.
A megjelenő oldalon ott lesznek a táblanevek az ''Export'' szó alatt valahol, ott bökj a mindent kijelöl-re, mást nem is kell változtatni, lent megnyomod a végrehatjtot.
Akkor kapsz egy szövegmezőt, benne hosszú szöveggel, attól függően, hogy hány táblád volt, benne mennyi adattal. Ezt az egész(!!) szöveget kijelölöd, ctrl-c, átlépsz az új oldal phpmyadmin-jába, ott kiválasztod megint az adatbázist bal oldalt, ha előbb jól csináltál mindent tábla már nincs benne, jobb oldalt katt az ''SQL'' feliratú fülre, ott beilleszted a szöveget a szövegdobozban, és végrehajt. Ha mindent jól csináltál, akkor kész is vagy -
paramparya
őstag
válasz
raczger #3398 üzenetére
No, és első körben miknek kéne abból megjelenni? Az összesnek, mint pl. egy vendégkönyvben, vagy azon belül lapozhatónak, vagy először kigyűjteni belőle egy bizonyos mező összes lehetséges értékét, és kilistázni, és arra rákattinva behozni az összes azzal a tulajdonsággal bírót második körben?
-
-
paramparya
őstag
válasz
paramparya #3351 üzenetére
Hupsz, telefonálás közben írtam
Tehát csak serveren belül tudsz másolni -
paramparya
őstag
a move_uploaded_file() paraméterezésével sztem gond van, hacsak nem azt akarod, hogy a script könyvtárába tegye a fájlt public néven, akármelyiket csak másolod.
Amint az átállítod jól, a másik gond az lesz, hogy nem fogja megtalálni a fájlt, mert nem jó néven hivatkozol rá...
így csináld:
move_uploaded_file($_FILES['userfile']['tmp_name'],
''public/{$_FILES['userfile']['name']}'')
or die(''Nem sikerült átmásolni a fájlt'');
echo ''A fájl elérhető a http://asdf.hu/public/{$_FILES['userfile']['name']} címen'';
Fasz kivan a smiley-kal
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Háztartási gépek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest