- Mobil flották
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Android szakmai topik
- Fókuszban a One UI 8 és a biztonság
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Nem tudom jó helyre írok-e, de próbálkozom. Lenne egy kis problémám. Adott egy partíció, kb 100 ezer éve használom, 10GB-s lenne, de a windows szerint csupán 800 mega szabad hely van rajta, tehát így 9,2GB-t használok szerinte. A baj az, hogy a benne lévő mappákat kijelölöm, a tartalmuk a windows szerint már csak 6,5GB. Kérdezem én, hogy a köztes 2,7GB hellyel mi lett? Lomtár törölve, rejtett mappákat, fileokat szintén megnéztem, megpróbáltam a lemezkarbantartást és total commander alól is meglestem. Egyéb ötlet esetleg?
Köszönöm előre is.
-
törölt tag
Egy ismerősömnek feltelepítettem a Win próbaverzióját, csakhogy nincs semmiféle eszközkezelős lemeze. Mindent az internetről kell összeverbuváljak. Elsősorban, hogy tudom meg, hogy milyen géphez keresek eszközkezelőkhöz, mert annyit tudok hogy Dell, de hogy milyen típus és egyébb fontos információt nem tudom, honnan lehet megtudni, mert az a masina felett már eljárt az idő. Érthetően, nagyon régi típusu gép. Örvendenék minden segítségnek. Előre is köszönöm.
-
Zafir78
tag
Sziasztok !
Hogyan tudnám adatveszteség és windows újratelepítés nélkül megnövelni a C: (rendszer) partíciót a D: terhére windows 7 alatt ? A windows 7 beépített disk manager már elvileg tudja ezt. Vagy használjak segédprogramot (pl EaseUs) ? Ez utóbbiak között is sok free verzió van, de nem szeretnék malware hegyeket leszedni, illetve nem szeretnék olyan helyzetet, hogy nem tud bootolni a rendszer. Az adatvesztést is szeretném elkerülni. Előre is köszönöm.
-
mordeaux
tag
Mindenképpen a rendszerpartíciót kellene bővíteni, szóval akkor a komolyabb megoldások érdekelnek, csak sajnos nem ismerem személy szerint egyiket sem, régről felsejlik a partition magic neve, de azt se tudom létezik e még. Akkor ezeknek is utánanézek jobban, köszönöm.
-
kraftxld
félisten
válasz
mordeaux #124 üzenetére
Az átlag igényeknek teljesen jó a beépített lemezkezelő meg a parancssoros diskpart.
Komolyabb dolgokat nem tud (partíció eltolása, összeolvasztás, stb) de én a dolgok 95%-át megoldom velük.
Ha nem akkor jöhet az ingyenes EaseUS, kritikusabb helyeken meg cifrább dolgoknál pedig a Paragon. -
mordeaux
tag
Sziasztok az a nagy kérdésem lenne hogy manapság, tehát nem 10 éve mint a topic elején
milyen jó partíció módosító program van, rendszerpartíciót kellene bővíteni, ja meg persze nem hátrány ha alap kockaismeretekkel működne (GUI egyebek), és viszonylag gyorsan dolgozna, mert nem csak 1 gépről lenne szó.
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Volna nekem egy laptopom
A HDD még eredeti állapotban van,vagyis megvan rajta a recovery meg tools meg a rendszer.
Win8.1 a winnek is van valami partíciója ha jól tudom ide ír valamit hogy ő eredetiZsugorítottam a win 8.1 partíción 15GB-ot oda szerettem volna linuxot telepíteni de sajnos ezt a részt nem tudom semmilyen formátumban partícionálni.Gondolom mert túl sok az elsődleges partíció.
Adatvesztés nélkül van valami megoldás? -
törölt tag
Köszönöm a véleményetek.
Előző bejegyzésem alapján. Egy partíció lett és Win. 8.
-
törölt tag
Üdv.
Fontos kérdésem előtt adok egy helyzetképet.
Az Asus X550LB notebook-omra akarok Windows-t telepíteni. Jelen pillanatban csak 32bit-es Windows 7 Home Edition tehetek, mert más nincs (majd lesz).
Kérdésem: Hogyan jobb? Ha készítek két partíciót, vagy a teljes merevlemezre teszem a op. rendszer partíciót?
Kérdésem az op. rendszer és a Adobe CC applikációk gyorsaságának függvényében merült fel.
A szóban forgó gépen csak CC lesz. Az égvilágán semmi más nem lesz telepítve/használva.
Kérem véleményetek. Köszi.
-
kittan
tag
Sziasztok!
Nem tudom él-e még a topik, remélem igen és tud valaki segíteni. Nem találtam a nekem való témakört ezért kérdeznék itt, vagy ha valaki át tud irányítani a jó helyre azt is megköszönném.
Tehát a következőről lenne szó:
Egy particionáló programra lenne szükségem, egyik ismerősömnek kellene.
A lényeg h win 8 alatt fusson és újrarakás nélkül tudna a meghajtók méretén változtatni. Aki tud légyszíves segítsen!Előre is köszönöm!
-
lorcsi
veterán
[link] ?
-
zolkin1
csendes tag
Sziasztok!
Van 2 db 250-es sata vinyóm raid-ben. Több részre van partícionálva: 50 giga windózXP, 445 egyéb cuccok (film, program, doksi, stb.) és 5 giga windows swap. Mind ntfs.
Tegnap előtt létrehoztam egy 70 gigás(fat32) külön partíciót, amit a 445-ből vágtam le. Majd rájöttem, hogy mégsem kellett volna ez a partíció, tehát visszakonvertáltam ntfs-re, majd egyesítettem és így újra megvan a 445-ösöm, a gond csak az, hogy ami adat rajta volt a 370 gigán a levágás után, azt az egyesítésnél beletette egy külön mappába a Partition Magic, amit most nem enged megnyitni.
Pedig látszik, hogy átmozgatta a fájlokat valahová, mert csak 190 giga helyem van most a vinyón a 445-ből, tehát csak nem tünt el az adat róla.
Azt írja, hogy nincs jogosultságom a mappa megtekintéséhez, pedig rendszergazdai jogosultságom van.
Valaki tudna segíteni, hogy ilyenkor mit tegyek? Van valakinek hasonló tapasztalata?
Előre is köszi! -
N!tRo
tag
Sziasztok!
Van egy 120as vinyóm 3 részre osztva. Abból az egyik 100as partíció.
Nekem azon a parítción vannak a legfontosabb dolgaim, viszon kellene még egy 15 gigás parítció.
Lehet-e úgy levágni belőle, hogy az adataim megmaradnak és ha igen, mivel?
Windows Server 2003 Enterprise-t használok.
Köszi Attila -
zoltanz
nagyúr
A PC tuningolás azthiszem II könyve írja ezt én is onnan tudom. Hasonlóan működik minden Windows rendszeren mivel a swap ban álandóan szöszmötöl érdemes fix -re venni a legjobb a 2 szeres de lehet 1,5 és a fizikai memóriával megegyező, néha így is kevesli. Windows feltelepítése után azonnal defrag -mentálni kell és utána megadni neki a méretet.
-
dany27
őstag
sziasztok
egy olyan kérdésem enne hogy túl sok helyet adtam a windóznak 40gigfa meg van felesen 10giga és ezt szeretném hozzá toldani egy másik partícióhoz hogyan csináljam merage azt tuti nem lesz jó mert má egyszer rácsesztem azzal elrontotta a partíciós táblát!!
Előre is köszi a segítséget!! -
Yooha
aktív tag
Olyat hogy lehet csinálni, hogy egy vinyón lévő 2 partíció egyikéből lecsípek egy kicsit, és hozzáadom a másikhoz? A Partition Magic azt mondja, miután levágtam az egyikből, hogy annak 3.1 az NTFS verziószáma, amihez meg hozzá akarom tenni annak 0.0, és ezért nem tudja összeadni őket. Esetleg XP telepítő CD-vel menne a dolog?
-
Shodan
őstag
Csináltam egy külön partíciót a swap fileoknak, a másik vincsire ,mint amin az oprendszer van. Kérdésem hogy mekkorára állítsam a méretét? Nekem azt javasolták hogy a memória 2xese legyen így 2gb állítottam be, tehát most így van [link]
Jó ez így? a tempet is ugyanide tettem. -
sh4d0w
félisten
Ha egy teljesen ''szűz'' partícióra rakod, akkor ne töredezik szét, ergo nem kell defragolni a partíciót
Az más tészta, hogy ha nem kapcsolod ki a kevés lemezterületre vonatkozó figyelmeztetést, akkor állandóan figyelmeztetni fog a windows, hogy hahóóóó, kellene itt helyet csinálni... és egy idő után nagyon idegesítő...
-
tomcsi23
veterán
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a swapot egy külön (erre a célra fenntartott) partícióra teszem, akkor a mérete egyezzen meg a partícióéval? Vagy legyen kisebb némileg? Mondjuk egy 2gigás partíción.
köszi -
Nabu
aktív tag
Az NTFS lasabb a sok biztonsági és jogosultság vizsgálgatás miatt,(ezért jobb is) de kinek kell a biztonság? A swap-nak nem az biztos itt a gyorsaság lenne a lényeg még ha nem számottevő akkor is...
[Szerkesztve] -
QuarK
senior tag
Hever itt egy 6.8 gigás, Quantum Fireball (3.5 series)... Secondary masterként ha bekötöm, és ráküldöm a swap filet; az gyorsítana a rendszeren? Jelenleg, bár egy merevlemezen van minden; de a swap külön partíción és maga a lemez egy gyors, 80 gigás, 8Mb cache-es.
-
Gabeszku
senior tag
Mi sem egyszerűbb. Igaz ''műhelytitkot'' nem árulok el, de személyes anyagok elvesztése már volt nálam is, ezért mélyen együtt érzek veled.
GET DATA BACK + DISK EXPLORER
ezekre van szükséged. Ne is próbáld mással, még a végén felülírja az adatokat, akkor meg már semmivel nem lehet visszaszedni. Készülj föl, hogy lassú folyamat míg végigpsztázza a vinyót, de gondolom ebben az esetben ez a legkevesebb. -
tsabo84
csendes tag
Sziasztok!
A minap egy eléggé kellemetlen partíció összefűzési problémával találkoztam. Össze akartam fűzni egy 2 gigásat (D: ) egy 70 gigással (E: ) a Partition Magic 8.0-val (mind2 vinyón volt adat - elég sok). Oké, ujraindul a gép, elkezdi a folyamatot, nagyon lassan megy, kb. 3óra hossza alatt 23 %-nál jár, közben tanulok a pénzügy vizsgámra.Aztán egyszer bekapcsolom a monitort, hogy megnézzem, hogy hogyan is áll a dolog már, erre látom hogy jön a win xp bejelentkező képernyőe, szokásos ''Üdvözöljük''. Na mondom király, pont végzett! Total commander --> erre látom hogy az E: eltűnt teljesen (a 70gigás) Megnyitom a Part Magic-et, azt mondja hogy a gép vmi ''power lost during the operation'' miatt nem tudta befejezni a folyamatot, de ha akarom visszaállít mindent az eredetibe. Na mondom okaj, állítson! Erre ''searching for recovery markers...please wait'' és ez ment kb. 7 (!) óra hosszáig, ugyanis éjszakára felkapcsolva hagytam a gépet, hátha hosszú lesz a folyamat... De semmi eredmény... Mivel tudnám visszahozni a 70 gigás partíciót? Rengeteg középiskolás emlékem van/volt rajta...
A Part Magic BAD partition-t ír ki... Nem tud vele semmit kezdeni.
De szerény számtek tudásom alapján nem veszhettek el az adatok, hiszen nem csináltam az ''összefűzés'' után semmi más ''operation''-t.
Ha tudtok valami okos megoldást, légyszives segítsetek!
Előre is thx
tsabo84
[Szerkesztve] -
Steelheart
senior tag
válasz
Steelheart #82 üzenetére
OK, ezek a gondjaim már elévültek, ám jöttek helyettük újak. Tehát:
Vettem egy új MAXTOR U-ATA133 120 GB-os vinyót, beraktam, PMagiccel particionáltam egy primary-ra meg két logikaira vagy mi a szösz, a Primary aktívra raktam a WinXP rendszert, telepítőből újrapartícionáltam. Aztán már az egész Wint jól beállítottam (még szerencse, hogy a dokumentumokat már a SATÁsra állítottam vissza, de még így is jelentős adatvesztésem van...) és ekkor egy újraindítás után kijelzi, ogy hiányzó NTLDR. Restart, WinXP bootCD be, javítókonzolból javítani akartam a bootfájlokat. Csakhogy ekkor ért a villámcsapás: Az egész 120 gigás lemez egy nagy partícionálatlan terület! Eltűntek a partícióim, és rajta egy csomó fontos dolgom. Elvileg még rajtavannak, csak hát nincsenek partíciók... Azóta még nem nyúltam hozzá ahhoz a winchesterhez, most máshova telepített rendszerről írok.
1: Mi okozhatta ezt? Én egyszerűen nem tudom elképzelni, hiszen semmi különöset nem csináltam a rendszerrel, az egész előtt már legalább 20szor újraindítottam a rendszert és csak alapdolgokat telepítettem, mint böngésző, vírusirtó, office stb. Esetleg valamit rosszul csinálhattam? De mit?
2: Menthetőek-e még az adataim a HDD-n, esetleg vissza lehetne-e állítani az egész lemezt az eredeti állapotra? Az egyik partíciómon 5 giga installom volt, amit nem szeretnék újra letöltögetni... Meg egy tiszta Win telepítés, már tényleg csak a Windows-témákat kellett volna beállítani, és nem szeretném újratelepíteni, rengeteg dolgom van még a szünetben...
[Szerkesztve] -
Steelheart
senior tag
válasz
Steelheart #82 üzenetére
Bocs, nem boot.exe, hanem boot.ini
[Szerkesztve]
-
Steelheart
senior tag
>>Mit tesz egy partíciónál, hogy aktívra van-e állítva, vagy sem?
>>Mi lehet az oka annak, ha PMagic nem fud formázni egy partíciót? (... amire előtte telepítettem egy XP-t, és most formáznám, de nem müxik.) Ha elszáll a formázás 94%-nál vmi errorral, utána nem tudom semmit csinálni a partícióval, nem látom a fájljait, a Windows formázni akarja de persze nem tudja... Azátán újraindítás után csak akkor jut el a boot a rendszerválasztó menüig, ha előtte XP telepítőCDjéről javítókonzolból helyreállítottam ''fixboot c:''-al a rendszertöltő szektort vagy mi a rákot (ami a javítókonzol szerint hibás) és újraépítettem ''bootcfg /rebuild''-el a boot.exe-t, ami meg letörlődött, mert a C:-n volt. Aztán reboot után ha belépek a D:\Windows-os rendszerbe, a Cn még mindig ot vannak a fájlok.
-
Benmartin
senior tag
válasz
foosmaster #80 üzenetére
és az a gép xp-és volt vagy 98 és azért nem látta a particiót mert nem támogatja a linux fájlrendszerét.ha egy másik linuxos gépbe teszed bele látni fogja.
-
foosmaster
csendes tag
jaja. egy másik gépbe raktam be a winchestert és úgy próbáltam törölni azt a partíciót.
[Szerkesztve]
-
Benmartin
senior tag
válasz
foosmaster #77 üzenetére
total commander
-
foosmaster
csendes tag
Hi! Valaki tudna mondani nekem egy olyan progit amivel meg tudom nézni egy winchesteren az összes partíciót? A partition magic nem műxik rendesen mert van egy 120 gb-s winyóm és
arra telepítettem suse linux 9.3at ami magának csinált rajta egy 80gb partíciót, amit a partiton m. nem érzékel és a winchestert meg csak 33 gb-osnak veszi. Előre is köszi a segítséget. -
hefe
aktív tag
Akkor is van értelme egy külön winyóra rakni a virtuális memet ha mondjuk csak egy ata66os 7.5ös quvantum van kéznél? Vagy akkor már gyorsabb ha a windows mellett van?
-
lapa
veterán
szabad a temp könyvtárat mondjuk shutdown-nál üríteni? vagy lehetséges, hogy vmi install még onnan szed vmit következő (pl. általa kért) induláskor?
-
MoP_FX 57
őstag
Csak kiváncsi vagyok, hogy Te, L3zl13 vagy X-COM hogy látjátok?
[Szerkesztve] -
MoP_FX 57
őstag
fel
-
Gézengúz
addikt
Sziasztok!
1 G RAM már nem olyan drága és nem kell mellé swap -
MoP_FX 57
őstag
Á értem, köszönöm szépen. Ha már itt tartunk tudnátok mondani nekem egy tuti particionálási tippet. 60 gigás Seagate. Az addig oké, hogy a win legyen külön partíción (ez mennyi legyen szerintetek?),Swap is külön partíción (hallottam, hogy valaki hetente törli a Swap-et, erről vélemény? ha tanácsos ezt hogy lehetne megtenni) aztán még milyen részekre osszam?Megkötés nincs mert adatokat nem nagyon tartok ezen. és mi helyzet ezekkel a tempekkel azokat hol legyenek és ennek a helyét hol lehetne beállítani. S a progikat hova érdemes szerintetek installálgatni? Szóval értitek Ti hogy használnátok (mit hova raknátok?) fel ezt a 60 gigát? Szakértők hazzászólását várnám.
Köszi -
MoP_FX 57
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, mégpedig amikor rakom újra az xp-t akkor ugye megparticionálom a 60-as Seagate-emet 3 részre: Win,Swap, adatok. Ez eddig oké de mindig marad particonálatlan terület méghozzá ~8 mega. Azt hallottam, hogy ez nagyon nem tesz jót a vinyónak, valami fejráncigálás miatt. Ti erről mit tudtok?
Mod.:particionálást,formázást a win xp telepítő lemezével végzem.
[Szerkesztve] -
Zordkaszás
senior tag
''az én személyes véleményem,
swap mindig kell''
Ezt meg tudnád indokolni valamivel? Konkrét tapasztalat?
Igen, nálam konkrét tapasztalat, hogy melyik progi volt azt már nem tudom, de a win indítása után (tehát sok szabad memóriánál) állandóan olyan hibaüzenetet produkált, hogy kevés a memória. Swap file bekapcsolásával megszűnt a hiba, de érdekes módon csak kevés memóriát használt. -
gyga
senior tag
1. Szerintetek lehet-e rejtett partición a swap?
2. Rejtett particóról lehet e a winxp-t inditani?
fontos lenne.
bár azt hiszem a 2.-ra tudom a választ. -
sh4d0w
félisten
200 GB-ot egyben kezelni nehézkes.
Példák:
- tönkreteszed a windowsodat és újra kell telepítened, akkor a Documents and settings könyvtár elmentése (ha szükséges) nehézkes lehet, mert pl. mondjuk oda mentetted a dokumentumaidat
- ajánlott (de nem kötelező) szétválasztani az oprencert és az alkalmazásokat, ezt legjobban úgy lehet megtenni, ha az alkalmazásokat külön partícióra rakod
- ha sk. állítod be a clusterméretet, akkor ha túl kicsire veszed és nagy partíciód van, a rendszeradminisztrálásra felhasznált terület megnőhet jelentős mértékben. -
fluiid
csendes tag
üdv,
hallottam egy olyat, hogy az utóbb iidők nagyobb (200gb) hdd-it érdemes különparticionálni legalább 2-3 darabba. van ennek alapja? és miaz?
köszi -
paff
tag
Vezérlőpult / Rendszer / Speciális / Teljesítmény / Speciális / Virtuális memória
Ha 2 gigás partíciód van, rakd 2 gigára...De amúgy bőven elég szerintem 1 giga. Persze lehet, hogy ha videót vágsz, akkor többet is használ, nem tudom
A méretét meg érdemes fixre rakni, leírták már miért. -
ra^ven
senior tag
Hali!
Tegnap tettem a gépbe 512 ramot, és van egy 2 gigas particiom amit a windows swapfilenak különítettem el. Hogy tudnám ezt átrakni erre a 2 gigas particióra és mekkora méretet érdemes megadni egy ekkora particion, 512 ram tekintetében? -
paff
tag
Hali!
A fix swap méret annyit jelent, hogy a tól-ig határ ugyanaz?
Amúgy szerintetek érdemes egy 1.7GB-os régi Seagate-re (PIO4 módban; átlagos elérési idő 12-13ns (ns?) ; 4500rpm) tenni a swapot? Van RAID csatlakozóm, tehát van elég helyem ahhoz, hogy külön madzagra kerüljön...
Köszi -
chicken
senior tag
Fel kell tennem egy XP-t, egy Suse-t meg egy Debiant egy gépre. Három vinyó van: két 18 gigás, meg egy 73-as. A 18asokra a linuxat, és az xp-re egyet?
Melyik linuxot előbb?
Mi lesz a bootmenüvel?
MOD: a gép régi, p3as, asus cuv266, 512 memória.
[Szerkesztve] -
Dexter68
addikt
No, hátha érdekel valakit, nekem a következô módszer vált be:
Windowsnak, progiknak van egy 10 gigás partíció, melóknak és egyéb cuccoknak pedig 30 giga
körüli. Swap egy önálló 2 gigás partíción, hetente törlöm. Ettôl általában meglódul a sebesség.
Van ugyan egy olyan lehetôség, hogy kikapcsoláskor automatikusan ürítse az xp a swapot, de
annyira lassú a leállás és nem üríti rendesen. Egyszer?en gyorsabb, ha kézzel megcsinálom,
restartokkal törléssel együtt hamarabb megvan, mint egy egyszeri leállás a saját módszerével.
Az összes változót, tempet, dokumentum mappát, meg a programon tempjeit, amit felleltem,
átirányítottam a melós partícióra, így nem fragmentálódik agyon a systemes partíció, nem
''rákosodik'' el a windows, és nem kell hetente telepíteni. Stabilan elvagyok vele egy évig. Pedig
használom rendesen.
Azért csak egy évig, mert az már tradíció, hogy évente egyszer beszopok valami vírust vagy
egyéb disznóságot a legnagyobb paranoiás elôvigyázatosság mellett és ilyenkor újrahúzom az
egészet iszonyat káromkodások közepette. -
Torry
addikt
ÁÁÁ?
Help me!Ez a rohadék XP állandóan swap-el!!!Még akkor is amikor írom ezt...
1024-1024-re van most állítva.
Olvastam olyan progiról, amelyik azt csinálja, hogy addig nem engedi a windows-nak hogy csináljon swap-et amíg van ''sima'' ramból is.
Nem tudja valaki melyik ez a program? -
_Gudella
senior tag
-
X-COM
nagyúr
el is feledtem
itt Bővebben: link van egy util ami töredezettségmentesíti a pagefile-t és registry hive-okat -
rdi
veterán
minden viszonylagos
-
Sipi
addikt
Erről kérdezd Bill Gates-t.
Nem tudom, de tény, hogy frissen telepített rendszer (természetesen nem teszek fel semmi mást) az első bejelentkezés után agyontöredezett. Ekkor a swap automatikusan változó méretű, és szét van szórva. Ha már létrehoztad, az nem darabolódik, nem is azt írtam, hanem hogy ha egy töredezett vinyón csinálod, ''betömködi'' a lyukakat, és a swap is töredezetten jön létre.
Sipi -
tiborc
csendes tag
Es miert is lesz install utan toredezett a rendszer? Mindegy, ezt nem vitatom.
De az altalam leirt modszerrel nekem mindig egy darabban hozta letre a swap filet.
Meg egyszer mondom: rogtom az elso login-nel csinalom meg, es nem azutan miutan feltettem mindenfele programot.
Es az install az CD-rol van.
Es most ellenoriztem egy XP-t, amit ezelott 1-1,5 evvel tettem fel es hasznalok azota, a swap egy darabban van meg mindig. -
Sipi
addikt
Az a baj, hogy install után a rendszer iszonyatosan fragmentált. Ebbe te létrehozol egy nagyméretű, ugyancsak fragmentált swap-állományt.
Emiatt én inkább úgy szoktam, hogy install után, amikor már lényegében minden felment, swap kikapcs, restart, hogy letörölje, majd defrag. Van, hogy a kikapcsolt swap miatt lefagy, de sebaj!
Defrag után pedig létrehozom a swap-et, így _egyben_ hozza létre. Az általad leírt módszerrel a swap egy tonna töredékhelyen jön létre.
Sipi -
tiborc
csendes tag
En ugy szoktam, hogy amikor instalalok egy windowst az elso lepes - ertsd: rogton az elso login utan - az, hogy beallitom a swap meretet fix meretre. Ekkor egyben lefoglalja a teruletet, nem fragmentalodik - legalabbis eddigi tapasztalataim szerint.
A meretet illetoen vannak vitak: egyesek szerint 2x - 2.5x fizikai memoria merete. Szerintem ez hulyeseg. Annak a fuggvenyeben kell megallapitani, hogy mit akarsz csinalni a geppel es mennyi fizikai memoria van. Ha csak Office programokat hasznalsz, es 256 mb memoria van, akkor meg 256 swapnak boven eleg. Ha pedig van adatbazisszerver + minden fele memoria igenyes programok, akkor tobb kell.
Szerintem, ha van 512 MB memoria a gepben, a swap merete nem kell 512 MB-nal nagyobb legyen. Ha ez nem eleg, akkor meg kell fizikai memoriat tenni. Tulsagosan lelassul a rendszer, amikor a swapot hasznalja. Legalabbis a windows. Es valoszinu, hogy mas rendszerek is. -
X-COM
nagyúr
És a fix méret beállítása? Az számít valamit sebesség szempontjából?
igen ez hasznos lehet
állítólag néha jó, ha letöröltetjük, mert hiába fix így is defragmentálódhat (én spec. ezt nem próbáltam)
Vajon miért nem? Talán tudnak valamit a Windows memóriakezeléséről, amit mi nem, vagy pedig csak úgy gondolják, hogy jobb, ha a hülye júzerek (rendszergazdák) nem piszkálják a dolgot, mert eggyel kevesebb hibalehetőség van így?
szerintem inkább az utóbbi, de felesleges is ilyen kockázatot vállalni, mégha nem is hülye felhasználó vagy, hisz bármikor adódhat olyan, hogy mégiscsak elfogy a ram, összeomlik az oprendszer és nem jut esetleg eszedbe, hogy pagefile-t kéne adnod neki -
WN31RD
addikt
''mármint úgy értettem, hogy windows alá mindig kell''
Tudom. A linuxos dolgot nem neked írtam, bár ez nem volt egyértelmű, bocs.
''szerintem különösebben nem éri meg vacakolni a kikapcsolásával''
Ez általában igaz.
És a fix méret beállítása? Az számít valamit sebesség szempontjából?
(Én fixen szoktam beállítani, eddig még nem volt vele gond, de nem vettem a fáradságot, hogy teszteljem a sebességet.)
''egyébként microsoft sem ajánlja a dolgot''
Vajon miért nem? Talán tudnak valamit a Windows memóriakezeléséről, amit mi nem, vagy pedig csak úgy gondolják, hogy jobb, ha a hülye júzerek (rendszergazdák) nem piszkálják a dolgot, mert eggyel kevesebb hibalehetőség van így? -
X-COM
nagyúr
mármint úgy értettem, hogy windows alá mindig kell
szerintem különösebben nem éri meg vacakolni a kikapcsolásával, mert lényegi gyorsulás nem érhető el vele, viszont, ha valamiért mégis kifut a memóriából, akkor meg csak szívás van vele
egyébként microsoft sem ajánlja a dolgot -
[amne]
senior tag
Már csak az lenne a kérdésem hogy hol lehet megadni a swap, helyét?
-
WN31RD
addikt
''az én személyes véleményem,
swap mindig kell''
Ezt meg tudnád indokolni valamivel? Konkrét tapasztalat?
Én Windowshoz (= 2K/XP/2K3) mindig használok swapot, mégpedig a fizikai memóriánál valamivel nagyobb méretűt, de nem rakom külön partícióra. Ez a módszer bevált, de igazából csak azért csinálom így, mert nem volt kedvem kísérletezgetni azzal, hogy sok memória esetén is szükség van-e swapra, vagy okoz-e valamilyen gondot, ha nincs, stb.
Linux esetén viszont teljesen fölösleges a swap, ha van elég memória, ezzel van tapasztalatom.
Mellesleg ha egy 128 MB RAM-mal rendelkező gép esetén valaki csinál mondjuk 256 MB swapot (2x a fizikai memória... ez olyan ''megszokott'' dolog), ami ugye összesen 384 MB felhasználható terület, akkor nyilván elég 512 MB RAM swap nélkül is. (Persze ügyelni kell arra, hogy a memóriában levő filerendszerek (tmpfs) max. mérete megfelelő legyen, mivel ezek alapértelmezés szerint a fizikai memória nagyságától függően állítják be magukat.)
[Szerkesztve] -
[amne]
senior tag
Oké, a swap-ot eléggé kitárgyaltuk hogy nem árt ha külön partícióra rakjuk (esetleg külön vinyóra), de mi a helyzet a TEMP cuccokkal? Érdemes ezeket is elpakolni máshová?
-
vlaci79
senior tag
udv
nalam technikailag nem lehet az elso helyen
nem lenne elegengo elsodleges particio
2 linux + 1 win
linuxok nak meg kell a swap particio win-nek is
(oprendszert meg szeretek elsodleges particiora rakni kevesebb gond lehet veluk)
linux1 3.5 GB elsodleges
linux2 3.5 GB elsodleges
win 5GB elsodleges
swap win kb. 600MB logikai
swap linux kb. 600MB logiai
adat (FAT32) logika
winyo elso 13 gb -ja eleg stabil adatatvitel szempontjabol utanna jon a sebesseg csokkenes
ha nem hasznalsz mas oprendszert akkor szerintem a legjobbsorrend
swap elsodleges
win elsodleges
adat1(2) elsodleges -
L3zl13
nagyúr
Igen, ezt tudom, de az egy kicsit erős kijelentés, hogy csak egy IDE eszközt csatornánként. Nekem pl, 6 IDE eszközöm van otthon. Elég durva volna ha két kétcsatornás vagy egy négycsatornás IDE kártyát kéne használnom hozzá.
Ellenben lehet úgy rendezgetni, hogy az egy csatornán lévő vinyók (eszközök) lehetőleg ne egyszerre legyenek használva. Vagy ha valamire nagy sávszélesség kell, akkor esetleg a mellé ne legyen más felfűzve. -
zfarkas
senior tag
Mondjuk felraksz két winyót: primary master/slave. Ha egyszerre akarnak dolgozni, akkor baromira lefoglalják az IDE csatornát. Ebben a tekinteteben az IDE sokkal szarabb, mint a SCSI. Ott felpakolhatsz akár 7 eszközt is egy csatornára, nem lesz kisebb az egyes eszközök sebessége. IDE esetén pedig osztozni kell a sávszélességen.
-
vlaci79
senior tag
udv
en ugy oldottam meg h az xpes particio utan van egy kozel 600 mb-os particio azon van a swap z meghajtonak rakva fix swap meret (amenyi hely van a particion)
van egy masik swap is az meg min2 max 2GB meretttel az egyik nagy vinyomon
ez az utobbi nem regota van (egyik este filmkodolas kozben vettem eszre h a memoria kezd megtelni 800 mb felett volt mar lefoglalva pedig meg csak a film felenel tartott, ekkor allitottam be a masodik swap particiot(meg jo h win tudja novelni swap meretet menet kozben) egesz filmet swapbe kodolta es utanna irta ki vinyo maig nem tom miert)
mindezt 512 memoria melle. -
DaSilva
senior tag
a swap=page file, amit a system/performance/advanced alatt lehet tekerni?
-
rdi
veterán
Ha már úgy is két vinyó, és sok - sok partíció, akkor csinálj biztmentést a renccerről. Az fontosabb mint a külön swap, sztem
-
zfarkas
senior tag
-
[amne]
senior tag
Régen volt róla egy topic de nem találom, ezért újra feldobom. Lehet hallani/olvasni arról hogy Windowsnak jobb a külön partícióra kerül a swap file és esetleg a temp dolgok. Mennyi ebben az igazság, és hogyan kell kivitelezni? (Swap hogy kerüljön a vinyó ''elejére''?) Milyen fájl rendszer legyen Swap alatt? (volt aki FAT16-ot is mondta). Mennyi RAM-tól válik szükségtelenné a swap?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával l
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest