- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
zsiga68
őstag
válasz
Csabi1984 #70601 üzenetére
A DHCP tartomány kezdeti és végső ip cím kiosztását gyárilag beállítják a routerben. /Amit módosítani is lehet/ A router az ip címeket a kliensek kapcsolódásának időbeli sorrendjében ossza ki. Ezért változhat egy adott kliens belső ip címe. Kivéve ha MAC address alapján nincs az ip fixálva.
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok
Szeretnék segítséget kérni és nem tudom mennyire lesz érthető.
Van a DHCP tartomány amit magunk adunk meg a routerbe, hogy mettől meddig oszthat ki IP címeket így lesznek a ki nem adott ip címek.Ezek inkább Routerek /Acces pointok miatt hasznos ha jól gondolom, hogy egy adott eszköznek úgy adjunk IP címet, hogy mással ne ütközhessen.
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Nem biztos, hogy a legjobb topicot választottam, de ha valakinek van jobb ötlete, írányítson át, legyen szíves!
Adott szituációra keresnék megoldást:
Helyszín: Győr.
Addot egy lakás, ahol élő T-Home internet előfizetésem van. Átköltöztünk egy másik lakásba (u.a. az irányítószám), és kértem a szolgáltatás áthelyezését. Az áthelyezés technikai problémába ütközött. Kaptam egy hibafeltárási számot, amire azt mondta az ügyintéző, hogy nekem kell érdeklődnöm, hol tart a megoldási fázis. 1-90 nap-ról beszélt. Mondom ok, akkor kétnaponta érdeklődöm. Ügyfélszolgálat már január 10.-ét mondott, hogy az a tervezett hibafeltárás befejezése... A lényeg, hogy én addig nem igazán tudok net nélkül meglenni, főleg, ha még húzódik, szóval egy köztes dolgot beiktatnék. Arról tudok, hogy a vidanet gond nélkül működik, de hűségidő nélkül horror lenne a (főként ha mondjuk 1 hónap alatt megoldják a T-Home-osok), bekötési díj, havidíj. Gondolkoztam vezeték nélküli neten, de félek, hogy ott is hűségidőhöz kötik a dolgot, ergo nem úszom meg olcsón. A lényeg, hogy nem igazán van időm, és kedvem végigböngészni minden ajánlatot, szóval ha valakinek van valami tanácsa, azt szívesen fogadnám.Köszönöm előre is.
-
Blaster
junior tag
válasz
Csabi1984 #70594 üzenetére
A DIGI eszközével soha nem lesz normális belső hálózatod.
A DIGI-től kérd el a PPPoE belépési nevet és kódot, majd állítsd be net forrásként ezt a saját router-eden, utána pedig a DIGI ügyfélkapun váltsd át a jelosztó működésétbridge módra! Nem pont így hívják a felületen, de megtalálod.
Ez az első lépés, utána lehet gondolkozni bármi egyeben. Onnantól fogva nem a DIGI szerencsétlenül gagyi eszköze fogja a hálót intézni, hanem a sajátod. Sajátból meg kell X darab olyan router, amik egymással mesh hálózatot képesek létesíteni, és máris meg van oldva a hálózatod. Az egész egy fél órás munka, mindenféle DHCP meg IP-szarakodás nélkül.
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok segítséget szeretnék kérni
Van egy lakás ahol digi router a "Fő" router (Huawei OptiXstar EG8147X6-10)
A lakásban van még 3 router eszköz de azok már csak LAN-on kapcsolódnak egymáshoz illetve az adott szobába Wifit szórnak. Ebbe nagyon nem kívánok belebonyolódni csak működjön.
Amit tudok a digi router 192.168.100.1 ip címen érhető el. Ez azt jelenti, hogy Ő 192.168.100.2-től adja ki a címeket 192.168.100.254-ig?DHCP tartomány és az Internet elérhetőség között van összefüggés?
Megoldható-e, hogy a fő routeren a DHCP kezdetét 192.168.100.10-re állítom
és akkor a többi router azt követő ip címeket kapná az átláthatóság végett.R0 (fő) 192.168.100.1
R1: 192.168.100.2
R2: 192.168.100.3
R3: 192.168.100.4 -
Blaster
junior tag
válasz
zsoltip #70589 üzenetére
A Blokada egy rendszerszintű tűzfal / reklámszűrő Androidra meg egyéb eszközökre, ahol azt is látod, hogy konkrétan milyen domain-eken keresztül folyik a kommunikáció. Windows-on is van hasonló tűzfal, az a Portmaster.
Ez alapján egyértelmű, hogy miféleképp ömlik ki az információ kína(i csodakormány) irányába, ami nem tartozik a normál működéshez. Ez a helyzet a kínai eszközökkel, a TikTokkal és minden szarral, ami kínából jön. Állítsd be appal, vagy inkább küldd vissza!
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
Blaster #70587 üzenetére
Látnád, hogy mit művelnek a telefonjaik... ezermillió hazatelefonálás
konkrétan százazerszámra blokkolja ezeket a Blokada
Én ezt a blokkolást router szinten oldom meg. Ha nem vagyok otthon (wifi közelben), akkor mindig - az otthoni - VPN-en lóg a telefonom.Egy Poco telefon tulaj
-
Blaster
junior tag
válasz
zsoltip #70577 üzenetére
Egy csomó hasonló Xiaomi eszköz MI fiókhoz van kötve így jó eséllyel valóban csak az appban tudod állítani. Simán beadják ezt a limitációt... Pont ezért soha nem vennék Xiaomi hálózati eszközt, kamerát stb. Látnád, hogy mit művelnek a telefonjaik... ezermillió hazatelefonálás, konkrétan százazerszámra blokkolja ezeket a Blokada. Kémeszközök gyakorlatilag. Ha már ott tartunk, akkor mondjuk extender-t sem vennék, mint olyan, bármi is legyen a márkája... Normális, egymással kompatibilis mesh routerek a megoldás általában.
-
zsoltip
őstag
válasz
donjohnson #70584 üzenetére
Igen, látom, próbáltam ezt is.
zsiga68 drága barátom. Ezzel mit kezdjek?
-
donjohnson
addikt
válasz
zsoltip #70577 üzenetére
access point módban nincs külön ip szegmense.
nézd meg a fő routered webes felületén a kliens-listát, hogy milyen ip címet kapott. amit ott ír majd, az lesz a range extender ip címe, amin eléred.
a fő routered gondolom 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 stb.
oda be tudsz lépni és látod az eszközök ip címeit? ott kéne legyen a range extender is a listán. -
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
Adott egy Xiaomi Mi WiFi Range Extender AC1200 eszköz.
Csak telefonról, applikációból férek hozzá.
Címek, amiken bár elviekben hozzá kellene férjek böngészőből:
https://miwifi.com
192.168.31.1
192.168.31.70De egyikkel sem megy.
Meg pingelve sem jó.
Telefon böngészőböl sem.Nem értem. Csak appból lehetne belépni és konfigolni?
Már átállítottam az ún. SmartLink lehetőségre, de így sem érek el semmit, csak app...
-
sch_a
addikt
válasz
MaCS_70 #70572 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek.
Még annyi jutott eszembe, hogy van egy régi Asus Blue cave routerem, ami elvileg tud wds-t, azt rákötöm az Arrisra beltéren, és megpróbálom azzal összelőni az Ubiquitit.
Egyébként nem teljesen értem, hogy ha mesh-t támogat egy eszköz, akkor wds-t miért nem...
-
Én is az EAP110 Outdoort ajánlottam volna, mivel ez az egyik legolcsóbb kültéri AP -- és nálam bevált. De ez kizárólag access pointként üzemel, jelismétlőként nem, tehát Ethernet-bemenet kell neki -- ami mellesleg 24 V passív PoE is az esetében (a feladó a csomag része).
Komolyabb tudással (pl. kliens és jelismétlő üzem) a WBS és a CPE sorozat rendelkezik -- különböző karakterisztikájú antennákkal.
MaCS
-
sch_a
addikt
válasz
MasterMark #70567 üzenetére
A teraszra csak áram van kivezetve. Tehát a poe adapter is kint van, és jó lenne úgy megoldani, hogy ne kelljen ethernet kábelt is kivezetni. Tudom, hogy nem erre lett kitalálva, meg nem is ideális megoldás, de az igényeknek megfelelne.
Három mód van:
1. AP - Ha jól gondolom, akkor az ethernet porton kapott hálózatot tudnám vele wifin megosztani.
2. Station - Feltételezem ez lenne a fordított. Vagyis wifi kliensként működne, és kábelen tudnám tovább osztani.
3. AP-repeater - Szerintem ez kellene nekem, viszont itt WDS peereket kellene felvennem, amit a szolgáltatótól kapott eszköz nem támogat.Sajnos nem vagyok benne túlságosan a témában. Így nem vagyok biztos benne, hogy tényleg nem tud ilyet az eszköz, vagy csak én bénázok/értek félre valamit.
-
MasterMark
titán
De mi a gond?
Wireless uplinknek meg tudod adni gondolom a mostanit, akkor működhet úgy is. Bár ez irányított antenna, maga mögé nemigazán fog látni az uplinkhez, csak ha nagyon közel van.
szerk.: A poe adapter ethernetjét ha már kivezetted, akkor csak be kell dugni belül a poe adapterbe az ethernet kábelt és kész a vezetékes kapcsolat.
-
sch_a
addikt
válasz
MasterMark #70565 üzenetére
POE adaptert adnak hozzá, azért vettem ezt. Hasonló árkategóriában nem találtam sima wifi repeatert kültérre. Úgyhogy tényleg jól jönne valami ötlet.
-
sch_a
addikt
Sziasztok!
Egy ilyet próbálunk beüzemelni: [link].
A cél az lenne, hogy a meglévő Wifi hálózatot kiterjesszük kültéren. Az volt a terv, hogy majd wireless felcsatlakozik a meglévő modem/router/AP-ra, és tovább is szórja. Megoldható vele, ha a szolgáltatótól kapott eszköz nem támogatja a WDS-t? (Arris TG2492)Ha nem, tudnátok helyette ajánlani valamit? Teraszon lenne elhelyezve, ahova nincs kivezetve ethernet kábel.
-
DPISTI00
csendes tag
Sziasztok!
Bekapcsolás után lassú a netem kb azóta, hogy Panda vírusirtómra megújítottam az előfizetést (pár hete). Megújítás előtt nem volt ilyen gondom, pedig egy éve használom a Pandát. Ha újraindítom a gépet utána semmi gond, de ezt mindennap el kell játszanom. De van úgy, hogy egy idő után megint újraindítás kell mert ismét belassul a netem. Nem töltök se le, se fel csak Youtube videókat néznék, de nem tudok, mert nem akarja betölteni. Outlookban lassabban tölti be az emaileket, alapból lassú a net. Mitől lehet ez? Kikapcsolt vírusirtónál is ezt csinálja. -
jerry311
nagyúr
válasz
rostiron #70558 üzenetére
Mi a maximum, amit a router tud? Szerintem 2.4 GHz és N, ami 300 Mbps, tehát a mostani maximumod.
Kábel + vezetékes USB2.0 LAN: 480 Mbps az elméleti maximum, ami kis jóindulattal a gigabit fele.
Kábel + vezetékes USB3.0 LAN (fontos, hogy a laptop és az USB adapter is 3.0 vagy jobb legyen): meglesz a gigabit.
USB Wi-Fi: mint az előző esetekben: ha USB2, akkor 20 MB/sec-nél többet ne várj, de ez is csak optimális esetben.
USB3 és ac/ax Wi-Fi esetén mehet feljebb, de azért ez még mindig nagyban függ a helyi körülményektől. -
-
rostiron
őstag
válasz
MasterMark #70557 üzenetére
A 13MB/s felmegy 15-16 ra is, tehát akkor a wifi az oka a lassúságnak ?
Egy wifi5 ( AC ) routerrel mennyivel lenne jobb a helyzet kb ? -
MasterMark
titán
válasz
rostiron #70556 üzenetére
300 Mbps kapcsolatnál kb a fele az elvárható valós átvitel, szóval olyan 150 Mbps azaz olyan 18 MB/s.
A kb. 13 MB/s még belefér, ha vannak más wifik is a közelben, vagy más is használja. Nem feltétlen jelenti, hogy bármi baj lenne.
USB 2.0 nem elég a gigabithez, a 3.0 már elég.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Beüzemeltük egy rokonnál a régi nas-omat. A nas és a ont között megvan a gigabites kapcsolat, ott kábel van. Viszont az ont csak N-es wifit tud. ( Huawei HG8245H )
A laptop és az ont között 300 Mbps sebességet ír a laptop. Ennél a sebességnél egy fájl másolás a nas-ra a Total commander szerint olyan 13000 kbyte/mp. Ez a sebesség reális ? Mivel nincs a laptopon lan csatlakozó ezért tervben van egy usb-lan adapter, hogy kábelt is lehessen használni. Az usb - lan adapterrel meglessz a gigabites kapcsolat ? ( A hálókártya gigabites )
De a legfontosabb most, hogy a lassú másolás okát megtaláljuk. A mostani wifi a gond ?
Vagy máshol kell keresgélnünk ?Köszi
-
csixy
addikt
Az AP maga a router által szolgátatott oda-vissza működő wifi.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Csabi1984 #70551 üzenetére
Az Accespoint tudtommal kábeles netet Wifiként való továbbításra szolgál úgy tudom!
Igen jól tudod , de LAN-on is ad netet !A fő router LAN portjából megy egy LAN kábel a 2. router WAN portjába....ez a fizikai összekötése.
A 2. routert AP módba állítva :
a LAN portokon és a wifi-n is lesz net. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Csabi1984 #70549 üzenetére
Az új router kezelőfelületére be kell lépni és ha van benne "gyárilag" Acces Point , AP , Hozzáférési Pont üzemmód, akkor azt kell választani , alkalmazni és újraindítani.
Ha nincs benne gyárilag AP mód , akkor kézzel kell beállítani.
Én ez alapján csináltam régebben : [link]De , amint látom egy újabb TP-Link....ezért szerintem van benne AP mód....
-
Csabi1984
addikt
Sziasztok! Először is Boldog Karácsonyt kívánnék
Abban kérnék egy kis segítséget, hogy hamarosan megy egy ismerőshöz beiktatni egy Gigabites routert. Úgy néz ki a dolog, hogy az alsó szinten van a Digi router amiből jön fel egy kábel az emeletre ahol van most egy régebbi router (ide lesz az új) és abból LAN-on megy tovább a többi helyiségbe a kábel (A digi router 192.168.1.1)
Azt tudom, hogy első dolgom összekötni egy PC-vel és hálózatnak megfelelő IP címre módosítani pl 192.168.1.? nem tudom mi a legcélszerűbb) és ki kell kapcsolnom a DHCP-t
Az Új Router Tplink AX50 (nekem is ilyen van)
Úgy gondolom a legegyszerűbb az lenne ha az újat igazítanám a szolgáltatóihoz -
Minden kedves fórumtársnak nagyon boldog karácsonyt kívánok!
MaCS
-
DDA40X
aktív tag
Hali!
Még tudná valaki mondani, miért van az, hogy csak nyilvánosra állítva a helyi hálózati megosztást tudok láthatóan fájlt megosztani?
Ha magán hálózati vagy megosztás van beallitva, akkor az istennek nem látom a gépen lévő fájlokat. Akkor sem láttam, amikor egyik win11 a másik win 10 gép volt. Most mindkét gép win11, és most is csak így Megy. Erre ma volt egy jó példa. Ma, egyszer csak eltűnt a hálózatból az egyik gép. Magánra volt állítva. Csodálkoztam is hogy működik úgy is. Aztán huss, eltűnt. Bekapcsoltam a megosztást nyilvánosra, és akkor újra láttam a megosztott mappákat. Én ezt rohadtul nem értem.. Nincs erre valami jó, logikus szisztéma? Én még nem jöttem rá. -
csaszi75
senior tag
válasz
Magicrat #70542 üzenetére
Ugyanazokat az SSID neveket és jelszavakat állítod be, s minden routert beteszel AP módba és kész.
De ezzel nem leszel sokkal előbbre.
Mert mondjuk hazaérsz, majd a telód felcsattan az első legerősebb wifi-re, ami a a bejáratnál van, de épp nem fog átváltani a másik wifi-re, aminek már erősebb a jele, de a telód még ragaszkodik az első WIFI-hez.. Közben meg a neted már éppen nem megy rendesen.
Ezekre a problémákra találták fel a mesh wifi-ket..
Egy ilyenben gondolkodj inkább. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Magicrat #70542 üzenetére
Megoldható az amit szeretnél....
Csak olyan router-ek kellenek hozzá amik egy családból valóak és MESH képesek.
Egy 2-3-4 darabból álló rendszer esetén 1 db lesz a "főnök" azaz router módban kell mennie. A többi hozzá kapcsolódik....akár switch-en keresztül.....és Acces Point-ként , AP működik.Viszont a "főnök" router előtt lévő Digi által adott eszközt ajánlott Bridge módba tenni....
Tehát kb a sorrend :
Optika bejön a Digi eszközébe , ONT-jába , amely BRIDGE módban megy.
Erre kapcsolódik a "főnök" router módban és ekkor be kell állítani a PPPoE csatlakozást is !!!....különben nem lesz net.
Majd a főnökre mehetnek az AP-k.Nem lesz Y.....csillagpontos lesz a kiépítés ! Ez esetben.
Digi ont lehetőségek még : [link]
Itt leírtam a PPPoE csatlakozás feltételeit.
A digi honlapján viszont pár napja nem lehet állítani a Bridge / Router módot....valamiért. Sokan jelezték ezt a Digi fórumban ! -
Magicrat
tag
Sziasztok!
Kicsit láma kérdésem lenne, remélem Ti hamar rávágjátok a megoldást.
Jelenleg digi 1000-es net jön be a digi saját routerjába, onnan továbbmegy egy wifi-routerba, és onnan kábellel jóval odébb a házban egy másik wifi routerba. Tehát ez egy sorba kötött cucc.
Át szeretném szerelni kicsit, hogy honnan sugározzanak a wifi-routerek, de úgy, hogy a házban lévő pc-k közvetlenül csatlakozzanak az első elosztóba. Tehát egy Y rendszert szeretnék.
Vettem is egy Sima switch-et 8 lan portal (tplink), és ugye ebből menne az összes PC és külön-külön a wifi-routerek.
Az lenne a kérdés, hogy milyen metódussal tudnám beállítani a wifi routereket úgy, hogy a két router ugyanazt a wifijelet sugározzák, tehát ne kelljen két külön hálózatot megjegyezniük pl. a mobiloknak, ha mászkálunk a két router között.
Egyáltalán lehet ilyet?
Köszi
Magicrat -
Reggie0
félisten
válasz
MasterMark #70508 üzenetére
Mikrotiket nem zavarja, siman megy a pihole listaval.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
smallmer #70539 üzenetére
Ha eszközből közvetlenül eszközbe ( router - AP ) megy a kábel , akkor sodrott rézvezetékű cat6 kábel legyen.
Ha lenne közbeiktatva fali aljzat és patch panel is ... ,akkor e két eszköz közzé tömör rézbezeték kell a falba, csőben. Tehát aljzat és patch panel közzé tömör cat6.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
CAT6 Kábellel szeretném végig kábelezni a házunkat a routertől az AP-kig. Ehhez kéne vásárolnom kábelt illetve UTP véget. Tudnátok kérlek abban segíteni hogy mi az a kábel illetve vég ami nagyon jó minőségű? Tudom hogy egy kábelről van szó tehát nem lesz nagy különbség de mindenképpen szeretném a jobbat. Ubiquiti lenne amit vennék szívem szerint, de azt nem tudok
sehol venni méterre. Köszönöm szépen a segítséget -
-
Gelmi
tag
válasz
MasterMark #70531 üzenetére
Uuuu!
Ezt jól benéztem!
Köszi! -
válasz
qqcqqc #70533 üzenetére
Én éppenséggel arra gondoltam, mert maga a proci elég erős benne (tudom, mihez képest). 4x PCI-e karit tud fogadni. Csak ezért kár lenne megválni tőle.
Gondoltam már mindenre, hogy mire használjam, most asztali gépként van, de leginkább OpenMediaVault szervernek néztem ki, de szóba jött a router is, mint opció. -
-
Gelmi
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék!
Kialakítottam egy otthoni hálózatot! Törekedtem arra minden a leg gyorsabb legyen!
A kábelezés cat6 vezetékkel! A dugókat énmagam nyomtam rájuk!
Két gép van össze kötve kb 21 méter vezetékkel!
Mindkét gép Ethernet portja gigabites!
Az iperf3 tesztelőt futtatva 934 Mbits/sec eredményt hozott!
Ellenben amikor a távolabb levő gépről egy filmet vagy bármilyen adatot másolok a max
sebeség csak 115 Mbits/sec! Ez a gigabitnek ép hogy a 11.5%-a!
Már mindent kipróbáltam hogy gyorsabbá váljon a hálózat!
A gépeken most Win 11 van! (korábban Linux ment mind két gépen ott a sebesség még rosszabb volt 80 Mbits/sec)
A router Tp-link AX5400
Mit kelhet állítgatnom és hol hogy jobb legyen?
Segítségeket előre is köszönöm! -
Sziasztok,
[link] Áll a bál a TP-Link routerek ügyében az USA-ban, bennem is megfordult a gondolat, hogy lecseréljem a sajátomat, de még a hardverajánlós topikba nem akartam beírni, mert csak "megfordult a gondolat".
Szerintetek melyik lenne jobb megoldás? Venni egy kész router eszközt, vagy egyet építeni otthon? Vannak olyan Linux alapú rendszerek, amik kifejezetten router célra vannak létrehozva, mint az Ipfire is. Összesen kettő készülékre kellene a Wifi kapcsolat, egy telefonra és egy asztali számítógépre, egészen véletlenül van is itthon egy Asrock N100DC-ITX lapom, ami talán megfelelő lehetne hozzá. -
csaszi75
senior tag
válasz
MasterMark #70522 üzenetére
Javasolj pár otthoni eszközt ami tudja
A kérdező az otthoni meglévő infrastruktúrájával számol..
-
george61
tag
válasz
MasterMark #70522 üzenetére
Valami részletesebben le tudnád írni , hogy csináljam ? Köszi.
-
george61
tag
Tisztelt Kollegák! Az alábbi elképzeléseimhez kérnék tanácsot. A routeremen vannak kamerák és egy felvevő. Szeretnék egy Rabsbery Pi -t is feltenni a hálózatra, úgy hogy azt is el lehessen érni távolról. Viszont a biztonság miatt nem szeretném , hogy a kamerákat és a R. PI is egy hálózatban lehessen elérni. Szóval gondolom hogy a R. PI -t egy alhálózatba kellene kötni (és két router kellene )és az is elérhető kellene legyen "kívülről": Valami érthető leírást , a kábelezésről , programozásról köszönettel vennék.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Kenderice #70517 üzenetére
Az újabb routerek menüjében van Acces Point ( AP ) mód gyárilag.
Átállítod majd kell neki egy újraindítás.
Vagy ha régebbi router és nincs a menüjében AP mód , akkor kézzel kell beállítani : Ez alapján csináltam én is. -
Kenderice
senior tag
Sziasztok.
Van két hálózatom itthon.
Van egy router, aminek az IP címe a 192.168.1.1
Ezen a hálózaton van egy NAS.
A másik hálózat router-ének IP címe 192.168.31.1
Ez a router a WAN porton kap egy 192.168.1.x IP-t, amit a fő router oszt ki neki.A gond az, hogy amikor ennek a második routernek a wifi-jére kapcsolódok a droidos telefonnal, a VLC nem látja a NAS SMB megosztásait (sem más eszköz SMB megosztását).
Mit kéne és melyik routeren állítani, hogy ez megszűnjön?
Köszönöm.
-
Multibit
nagyúr
válasz
qqcqqc #70512 üzenetére
Így igaz. Az első (legolcsóbb) fizetős változat a Home Edition. Érdemes befizetni rá a plusz funkciók miatt, valamint azért, mert frissebb adatbázisokat használ, mint a Free. A Zenarmor nem csak adblocker, hanem egy sokoldalú layer 7 tűzfal plugin is (ezt azok kedvéért írom, akik nem ismerik).
-
szotyika77
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo Tab M10 FHD Plus tabletem, ami dobálja az itthoni wifit. Ha mobil hotspotra csatlakozok, azon jól elvan, de a wifin nem. Kb fél évvel ezelőtt is csinalta, csak akkor nem használtuk azt a tabot, most ismét elkezdtük használni, és mostmár zavaró.
Már csináltam újrainditást, gyári beállítások visszaállítását, de nem segített.
Router: TpLink Archer AC1200
T- home-os net.
Szerintetek mit tudnék még csinálni, hogyan lehetne helyrehozni? -
Multibit
nagyúr
válasz
MasterMark #70508 üzenetére
A Zenarmor hatékonyabb a szokásos DNS alapú adblockereknél. Igaz, fizetős. A Sophos firewall is jól végzi a dolgát. Most éppen ezzel kísérletezem, quad9 dsn szerverrel.
-
válasz
MasterMark #70505 üzenetére
"Egyébként érdemes használni, nem csak a reklámblokkolás miatt, hanem a veszélyes domaineket is ki lehet szűrni, nem fogsz scam meg phising oldalakra kerülni." (PiHole)
Ennek az Asus routerek TrendMicrós védelme mellett is van értelme?
MaCS
-
MasterMark
titán
válasz
balpeter04 #70507 üzenetére
Igen, van amik tudnak ilyet, de messze nem olyan kifinomult mint egy Pihole, illetve lassabb is lesz a router hardvere.
-
-
-
MasterMark
titán
válasz
daninet #70504 üzenetére
Ha pedig hozzáadsz a pihole mellé a routerben egy másodlagos DNS-t, hogy legyen backup DNS akkor minden reklám ami az elsőn nem éri el a tartalmat megpróbálja majd a másodikat.
Ez nem igaz. Ha kap választ hogy 0.0.0.0 a cím, akkor nem próbál meg másik DNS szervert utána.
Egyetlen esetben megy a következőhöz próbálkozni, ha nem érte el az elsődlegest.szerk.: Egyébként érdemes használni, nem csak a reklámblokkolás miatt, hanem a veszélyes domaineket is ki lehet szűrni, nem fogsz scam meg phising oldalakra kerülni.
-
daninet
veterán
válasz
balpeter04 #70501 üzenetére
"Pi-Hole hálózati szinten kiszűri a kiszűrhető reklámot"
Szinte alig szűr valamit. Talán a google hirdetés bannereket szűri, de manapság már mindent ugyanaz a CDN továbbít. Tehát a youtubozol ugyanaz a szerver küldi a reklámot mint a videót, és ugyanez a helyzet facebook, instagram, reddit stb oldalakkal.
Szóval pár híroldalon kevesebb reklámot látsz majd, de az is csak akkor ha külön adszerver szolgálja ki.
Ha pedig hozzáadsz a pihole mellé a routerben egy másodlagos DNS-t, hogy legyen backup DNS akkor minden reklám ami az elsőn nem éri el a tartalmat megpróbálja majd a másodikat.
Én azt javasolom, hogy használd a PiHole-t de ne mint reklámblokkolót mert annak eléggé gyenge, hanem mint DNS szerver és hálózati monitorozó. -
Multibit
nagyúr
válasz
+1 a "valódi" routerre. Ha elég okos a router szoft, még a külön adblock DNS szervert is megúszhatod. A dedikált AP (ufo a plafonra) is nagyon jó választás
-
MasterMark
titán
válasz
Pár dolog:
- A router legyen egy rendes router. Mikrotik/Ubiquiti/pfSense de legalább OpenWRT.
- Az AP is lehetne igazi AP, akkor jobban tudod majd kezelni, több lehetőség van.
- OpenVPN helyett Wireguard legyen a cél, sokkal gyorsabb, sokkal többmindent kibír (mobil roaming wifik között), egyszerűbb. OpenVPN esetleg backupnak maradhat a 443/TCP porton ha esetleg valahol szűrnék a kimenő portokat pl szállodákban.
- A szerver működhet DNS forwarderként ami a Pihole, azzal nincs gond. Viszont nem ezt osztanám ki a klienseknek, hanem maradna a router, és annak a forwarderjét beállítani hogy a Pihole alapján oldja fel elsődlegesen, ha viszont az nincs, akkor másik internetes publikus DNS-t használjon. (Így nem lesz az, hogy "nem lesz internet" ha elérhetetlen lesz a szerver vagy a Pihole rajta valami miatt.)- Ha a sagecomon pppoe passthrough van, akkor semmit nem kell állítani, mindet a router fog majd intézni ami megcsinálja a pppoe kapcsolódást.
-
balpeter04
tag
Sziasztok! Segítséget és validációt szeretnék kérni egy otthoni kis hálózat megtervezéséhez. A tervezett végső állapot:
- max 15 kliens vegyesen WiFi-n, etherneten
- 1 szerver több szolgáltatással (Debian, docker konténerek kinyitva a belső hálózatra)
- VPN/Wireguard
- Pi-Hole (local) DNS.Mi a végfelhasználási cél?
- Biztonságosan elérni alkalmazásokat a hálózatn kívülről anélkül, hogy minden alkalmazásnak portot kellene nyitni (a megoldásom itt VPN/Wireguard lenne).
- Mediastream (videó) hálózaton kívülről (ha anyáméknál vagyok, akkor is tudjam mutatni a régi családi videókat, képeket, stb)
- Ha otthonról bárki netezik akkor Pi-Hole hálózati szinten kiszűri a kiszűrhető reklámotAz alábbi hálózati komponensek léteznek már:
- bejövő Telekom optika, Sagemcom F@ast 5670 router (kikapcsolt WiFi)
- szerver, működő alkalmazásokkal
- TP-Link AX20 WiFi AP módban (tehát a Telekomos eszköz jelenleg a router)Az alábbiakat tervezem:
- Sagemcom F@ast 5670-en PPPoE Passthrough bekapcsolás, kikapcsolt WiFi, kikapcsolt DHCP (ebben nem vagyok biztos, ebben kérnék tanácsot), az a gondolat, hogy ez az eszköz a lehető legkevesebb dologért felelne. Ha ez a cél, mit tudok még kikapcsolni, hogy minimalizáljam a funkcionalitást?
- egy új (használt) TP-Link gigabit router amin a WiFi kikapcsolásra kerül, csak etherneten fog forgalmat kezelni, ez a router csatlakozna Sagemcom eszközhöz és építené ki az internet kapcsolatot. Ezek mellett ez az eszköz lenne felkonfigurálva, hogy a szerveren futó Pi-Hole-t használja mint (local) DNS (ez működhet, hogy a routerre LAN-on csatlakoztatott szerver ami az alkalmazásokat futtatja egyben a DNS resolver is?)
- VPN: ez az új Sagemcom mögé kötött TP-Link router lenne felelős a Dynamic DNS kezelésért és az OpenVPN kapcsolatért is. Sagemcom-on mit kell majd állítani, hogy a DDNS és a VPN is működjön? (VPN portot természetesen lecserélném a defaultról).
- TP-Link AX20 készülék marad WiFi AP módban (itt nincs változás)Az ötlet az az, hogy elutazom az ország másik felére, egy VPN klienset elindítva a laptopon/telefonon felcsatlakozom az otthoni hálózatra és VPN-en keresztül elérem a szerveren futó alkalmazásokat, ha pedig otthon vagyok, akkor a Pi-Hole a DNS kiszolgáló, szűri amit szűrni kell és local DNS alapján lokális hálózaton elérem az alkalmazásokat.
Megpróbáltam lerajzolni hátha segít, vagy ha valamit nagyon nem értek akkor esetleg ide be tudjátok rajzolni, hogy hol ülök teljesen háttal a lovon.
Előre is köszönöm a segítséget, tanácsokat, észrevételeket. Ha van jó link/resource amit ti hasznosnak találtatok, akkor az is elegendő ha belinkelitek, elláttok jó tanácsokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Celsius H770 15.6" FHD IPS Xeon E3-1505M v6 M2200 32GB DDR4 512GB + 1TB HDD magyar vbill ujjlolv gar
- Honor 400 Lite,új 0 perces, 2év garival
- XPS 15 9500 15.6" 4K+ IPS érintő i7-10750H GTX 1650Ti 16GB DDR4 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Logitech g920 váltóval
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest