Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
rostiron
őstag
Ha megint csinálja majd, kipróbálom amit irtatok.
Köszi. -
csaszi75
senior tag
-
csaszi75
senior tag
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Időnként azt veszem észre, hogy a nasson a letöltés iszonyatosan lassú. Ilyenkor a fájlmásolás is nagyon lassú. Ilyenkor áramtalanítom, majd visszadugom a switch-et amibe a nas csatlakozik, és minden megjavul.
Létezik ilyen ha kezd meghalni a switch ? -
atees
őstag
Köszi a válaszokat!
-
Patice
nagyúr
-
atees
őstag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani olyan switchet ami rendelkezik 10gigabites porttal és elfogadható áron van ? Köszi!
-
törölt tag
Üdv.
Bridge mód ONT és utána saját router az annyi, hogy
innen egy ethernet kábel
ide?
És akkor máris a saját router adja a WiFi-t ? -
Borisz76
nagyúr
válasz
fattyu #70878 üzenetére
Esetleg egy hálózat alaphelyzetbe állítást megpróbálhatsz még :
Gépház / Hálózat és Internet
Speciális hálózati beállítások
Hálózat alaphelyzetbe állításaMielőtt ezt megteszed azért nézd már meg :
Gépház / Hálózat és Internet
Tulajdonságok résznél :
Magán vagy Nyilvános hálózat ?
Összesített Kapcsolat sebesség ( Linksebesség ) megvan 1000/1000? -
fattyu
veterán
válasz
Borisz76 #70876 üzenetére
böngészőfüggetlen a tünet. chrome edge ugyanaz.
ssd
zsír uj a gép
voda, koax,
direktben a szolgáltatóra megy
cat6
Brand gép egy hónapos. természetesen memóriák egyformák szinkronban.
Megnézem a memtestet de nem gondolom. Volt már kiterhelve a gép játékokkal és nem volt fagyás.meg ahogy írtam CSAK ezzel a géppel van a gond, wifin is ugyanezt tolta meg lanon is
-
Borisz76
nagyúr
válasz
fattyu #70875 üzenetére
1.
Másik böngészővel esetleg ?
Vagy a meglévő böngésző beállításainál a "névjegy" résznél ellenőrizni, hogy naprakész e a böngésző.2.
Rendszer HDD-n vagy SSD-n van ?
Állapotuk jó ?3.
Melyik szolgáltató ?
Milyen anyagon jön be a net ? ( optika , koax , stb...)
Milyen eszközt adott a szolgáltató ?4.
Van e más hálózati eszköz "útközben" :
Másik router , switch , AP ?5.
Linksebesség 1000/1000 ?
Azaz megvan a Gigabites kapcsolat az eszközök között ?
Cat5e a LAN kábel ? Vagy jobb : Cat6 ?6.
Alaplapon a BIOS friss ?7.
Memóriamodulok egyformák ?
Késleltetésük azonos ?
Esetleg egy memória tesztet futtathatsz :
https://www.memtest86.com/memtest86.html
Érdemes a boot-olható usb-s verziót készíteni.
Gép bekapcsoláskor pedig kiválasztani, hogy arról boot-oljon a masina. Ezt követően pedig mehet is a teszt....2-3-4 órán át.
Hirtelen ennyi.
Ha lesz még ötlet, akkor írok...vagy mások is ötletelnek. -
fattyu
veterán
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. nem tudom ez e legrelevánsabb topik.
Adott egy igen izmos asztali gép. 13900k 64 ram win 11 enterprise. 500as internet
A tünet hogy amikor elkezdek bármit 5-8 másodperc homokóra.
Mintha alvásból keltené vagy nem tudom. Utána már hasít a nominális sávszéllel.de netezni agyrém így
Energia séma Performance. Altatása a hálókártyának letiltva. Win friss.
Hálókártya driver legfrissebb van rajta amit a gyártó oldalon találtam.
Ezt csinálja Lan és wifi módban is.Valakinek valami ötlete? lassan kidobom az ablakon
ja szerk: másik gép telefon nem csinálja. mac és windows is van más is. tehát adott géppel lesz valami.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Borisz76 #70865 üzenetére
Olyan sok 2.5Gbps eszközöd van? Biztos, hogy szükséges 8 darab 2.5Gbps port? Lehet, hogy olcsóbban jönnél ki egy 5 portos 2.5Gbps és egy 5 portos 1Gbps switch-csel
Én is most állok át 2.5Gbps LAN-ra. Az asztali PC-m már ilyen. Két NAS-t most kukáztam, egy 2.5Gbps NAS lesz helyette. Így viszont maradhat a jelenlegi switch felállás: egy 5 portos, 2.5Gbps unmanaged QNAP és egy 8 portos, 1GBps PoE TP-Link switch. AP-nek, hálózati nyomtatónak, vendég eszközöknek elég az 1GBps. -
törölt tag
Sziasztok!
Ismerősnek új szolgáltatója lett. Tarr Kft.
Az okos eszközök nem látják a WiFi-t, amit az ONT biztosít, így gondoltam, hogy Bridge mód és egy normális router megoldja.
ASUS 4G-AX56 AX1800 router van tartalékban. Régebben, amikor nem volt értelmes kábeles net, akkor volt használva.
Tudtommal működik ez sima routerként is. Igaz? A WiFi "ereje" csak jobb, mint az ONT-nek.
Illetve ezt a Router-t hogy lehetne távolról elérni?
Jobb lenne ha be tudnám állítani ismerősnek és nem kellene minden oldalról printscreent kérnem és leírni neki mit hova írjon. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
A jelenleg legolcsóbb, 8 vagy több darab , 2.5 GBit-es csatlakozóval szerelt , unmanagged , nem poe-s switch a ........a melyik modell is ?
Vagy jobb ha nem magyar oldalakat nézegetek ?
Ali-n biztos van de onnan sosem rendeltem még és kicsit kusza nekem , átláthatatlan....De ha van jó tippetek azt örömmel veszem.
-
Rottweiler89
senior tag
válasz
Rottweiler89 #70764 üzenetére
Sziasztok!
Megérkezett a Cudy WR3000 AX3000.A hálózat a következő lett:
Kaon(2db STB): 192.168.0.1
maszk 255.255.255.0
IP 192.168.0.10-254
⮃ LAN-LAN
Cudy(1 PC LAN): 192.168.0.2 Static
maszk 255.255.255.0
átjáró 192.168.0.1
DNS 192.168.0.1
⮃ LAN-LAN
N750(okostelefonok): 192.168.0.3 DynamicDHCP off mindkettőnél, bár a Cudy-nál ilyet nem találtam külön, gondolom a gyári vezeték nélküli elérési pont mód miatt.
Fogalmam sincs, hogy ez így hálózatis szemmel jó-e, de működik. -
Johnzy
tag
szervusz!
Igen, de sajnos annak a leírásában sem minden tiszta. Pl. az NVRAM törlése...
Olyannal próbálkoztam, hogy a Reset-tartós módban bootoltattam be, (villogott is a Power LED) és a "Firmware Restoration" progival" feljátszottam azt az egy Firmware-t ami fent volt (nekem gyanús, hogy nincs Factory és Sysupgrade külön hanem mindkét link alatt 1 file-re mutat). De így se nyertem... szerencsére a gyári OEM FW visszarakásával jó lett, nem kuka
Kérdés; ha a Reset-tartós módban indítok, akkor a leírás szerint:
Boot to CFE Recovery Mode by holding the reset button while power-on.
Connect to the router with an ethernet cable.
Set IPv4 address of the computer to 192.168.1.2 subnet 255.255.255.0.
Head to http://192.168.1.1.
Reset NVRAM.
Upload the OpenWrt image.akkor tényleg beenged a 192.168.1.1-re?
Köszönöm!
-
Essejó
veterán
válasz
MasterMark #70857 üzenetére
Az általam használt áttolós rj45-ben link pont így áll a prés érintkező három kése link és nem kell erősebben nyomni tömör kábelnél mint a patch kábelnél, nem is lehet. Pedig csak egy 15 $-os AliExpress-ről származó krimpelőm van. Az Rj45-öt meg innen rendeltem pár éve. Mióta ezt a fajtát használom azóta minden krimpelés sikeres, patch és tömör kábelen is. És nem speciálisan a túlnyúló kebelt levágó krimpelő, azt utólag egy oldalcsípő fogóval vágom le. Valami hasonló link anno a Lidl árulta.
-
Gyurka6
őstag
válasz
Marci112233 #70860 üzenetére
Én is tömör kábelen csatlakozókat használok, kontak hibába még nem futottam bele. Régebben a két, mostanában a 3 késes változatot. Nekem a műanyag "pöcök" miatt kell inkább cserélni.
-
Marci112233
addikt
válasz
Három tüske van azon is ami nekem van. De kíváncsiságból megnéztem amit mondtál, és nekem szemre mindenhol középen az érintkező. Mondjuk amit vettem kábelt azon a szigetelés elég erős, és lehet azért kellett erősen nyomni, mert az előző tömör kábel darabon amit nem vettem hanem csak itt maradt amikor a T bekötötte a netet, azt könnyebb volt összenyomni, de azon a szigetelés vékonyabb volt.
-
Patice
nagyúr
válasz
Én a 3 késest használom mindig.
-
Gyula888
tag
válasz
Olyan csatlakozót kell választani, amiben a kések elég vastagok. Volt és van is olyan csatlakozóm, amit emiatt kidobtam a kukába, mert túl vékony volt bennük. Ha normális márkát veszel(lehet alis is), akkor nincs ilyen gond
-
MasterMark
titán
válasz
Marci112233 #70856 üzenetére
Tömör kábel ilyen a betűzős aljzatban: [link] Itt két oldalról összeszorítja a két kés. Ebbe nem is lehet sodrott kábelt tenni, mert nem feszül bele.
Ilyen a sodrott kábel a csatlakozóban: [link] A kések a szálak közé ékelődnek be, így lesz jó a kontaktus. Tömör kábelnél a kések félrecsúszhatnak az egyik oldalra, így nem lesz jó az érintkezés teljesen, mint ahogy eredetileg kéne.
Erre találták ki a 3 késes csatlakozót: [link] Ennél két oldalról körülöleli a tömör kábelt így viszonylag jó lehet, de ezt erősen rá kell szorítani és később meglazulhat, nem ideális.szerk.: Ha rosszul sikerül a krimpelés, akkor szemből megnézve lehet is látni ilyenkor, hogy a kábel egyik felén van az összes kés, és ferde is a pin.
-
Marci112233
addikt
válasz
MasterMark #70855 üzenetére
Mégis miben különbözik a tömör kábelre való csatlakozó? Nem bántás csak érdekel, mert ebbe is simán bemegy a tömör kábel, és mint már többször írtam csak jól össze kell nyomni. Sőt próbáltam a sodrottból egy kb 25 cm-es kábelt csinálni az NVR és a switch közé, de mikor 20-adik alkalommal hajolt el legalább 1 szál, mert volt hogy több is elhajlott ahelyett hogy bement volna a helyére, inkább eldobtam és a tömörrel elsőre sikerült, ugyan azzal a csatlakozóval.
-
MasterMark
titán
Oké, most leírhatja mindenki, hogy ő rátette és működik, tudom hogy működik, nekem is van olyan. Ettől még nem illik, mert a csatlakozó az sodrott kábelre való, nem tömörre.
A tömörre aljzat való, vagy esetleg a speciális tömörre való csatlakozó.
-
Gyula888
tag
válasz
MasterMark #70849 üzenetére
Akkor kamerához vagy egyéb kültéri eszközhöz, amin eleve árnyékolt csatlakozó van(és ebből adódóan tömör kábel kell neki), arra mit szerelsz?
-
Patice
nagyúr
válasz
Nálam csak tömör kábelek vannak, mindnek a vége krimpelve. Van amit a villanyászom, van amit én csináltam.
Hibátlanul működik a hálózatom. -
Marci112233
addikt
válasz
Pedig én ráraktam több tömör kábelre is.Kettő kamerához megy NVR-ből. Egy pedig a másodlagos gépembe megy a switch-ből. Utóbbin is simán átmegy a gigabit sebesség gond nélkül. És mint írtam jól össze kell nyomni, akkor nincs gond a tömör kábellel sem, sőt betolni helyes sorrendben is könnyebb a tömört, mert kevésbé hajlik vissza mikor nem kéne neki.
-
MasterMark
titán
válasz
Marci112233 #70848 üzenetére
Tömör szálas kábelre nem illik csatlakozót tenni. Ha mégis, akkor a 3 késes fajta kell.
-
oszy
veterán
válasz
MasterMark #70844 üzenetére
Akkor máshogyan kérdezem. Ez jó lesz gigabites nethez és cat6 kábelhez?
-
oszy
veterán
Ez jó lehet digihez, ami már one?
Kollégának vennénk a leendő projektjéhez.
RJ45 Cat6 Pass Through Connectors
https://a.aliexpress.com/_EwOX8UY -
MasterMark
titán
-
woodworm
veterán
válasz
Essejó #70834 üzenetére
Nem oszt ip-t a hgw bridge módban és a koaxon azonosító/jelszó sincs.
A upc/vodafone/one bridge módban 3, egymástól független kapcsolatot engedélyez egyszerre. A modemre csatlakoztatott eszközök a modemen keresztül felcsatlakoznak a one routerére és onnan kapnak ip-címet. Tehát simán tudsz 3 routert is üzemeltetni otthon.
A modem figyeli az áthaladó csomagok fejlécét és ha a 192.168.100.1-es cím szerepel benne, akkor a saját admin felületére irányítja.#70837 rgeorge
Nem kell hard reset, sőt igazából sokat nem is érsz el vele. A lease time lejártát kell megvárni, ha addig az adott eszközzel nem csatlakozol, el fogja felejteni. Ez 24/48 óra szokott lenni, nem tudom most mennyi. -
rgeorge
addikt
-
Essejó
veterán
válasz
MasterMark #70835 üzenetére
A Digi anno koaxon küldte a tv jelet a modemből a Tv felé, ott miféle IP-t küldött a koaxon? Ha meg a végpont Bridge módban van akkor nincs semmi beállítani való amiért el kellene érni a beállításait.
-
Essejó
veterán
válasz
woodworm #70833 üzenetére
Egyre jobb. Hogyan adja vagy miknek? A Bridge módba kapcsolt HGW-re van kötve a saját Router, azon beállítva az azonosító és a jelszó. A Router az ONE szervertől kap külső IP-t és a belső hálózatra csak a Routernek kell osztania. Ha a Bridge módba kapcsolt HGW / ONT is oszt IP-t, az már problémák forrása lehet. Kivéve, mert az mindig van. Ha a szolgáltatói végpont nincs Bridge módban, és a Router meg DMZ-ben kapcsolódik hozzá.
-
Essejó
veterán
A powerline adapter azonos fázison tud "teljes" sávszélt átvinni. Ha a két konnektor más fázison van, akkor villanyszerelővel be kell építtetni egy fázis coupert, a i a klt külpn fézison lévő konnektor között megoldja az adatátvitelt, vagy a klt konnektort közös fázisra kell köttetni.
-
rgeorge
addikt
Üdvözlet!
Az infrastruktúra:
Szolgáltatói router (UPC/vodafone/ONE CH7465VF) bridge módban.
Router: ASUS RT-AC65P
Router WAN portja összekötve a szolgáltatói router-rel, ahogy kell (auto ip). Régóta ugyanazzal a kábellel, de fél éve változott a kábel, mert az internet hibák miatt sokszor kellett ki- és bekapcsolni a szolgáltatói routert, és ehhez kényelmesebb volt a szekrény tetejéről egy elérhetőbb polcra helyezni és egy ehhez egy hosszabb kábelt használni. Minden kábel CAT 5e, max. 2 méter.
A megszakadások nem múltak el, de egy nap a ki- és bekapcsolás sem segített, az ASUS router azt mutatta, hogy a WAN kapcsolat disconnected. Ez nem a "nincs bedugva a kábel" üzenet, arra is van külön, és nem is az, hogy nem kap ip-t (dhcp), erre is külön üzenet van, ez szerintem arra utalt, hogy nem kap választ a szolgáltatói router-től. A szolgáltató router két másik eszköznek is tud ilyenkor ip címet és elérést adni, ki is próbáltam, a bekötött notebook megkapta a külső ip-t és netet is.
Próbáltam a szolgáltatói routerben cserélgetni a kábelek bekötési helyét, a helyzet nem változott.
Ekkor levettem az ASUS router-t is a szekrényről, hogy kipróbáljam azt a kábelt is, azzal a notebook kapott ip-t. Az ASUS router elég poros volt, így leporszívóztam, majd kipróbáltam újra a kapcsolatot a másik kábellel, és működött. Majd a régi kábellel is kipróbáltam, és azóta azzal működik hibátlanul. Azóta szakadás sem volt, legalábbis olyan nem, amit észleltünk, olyan pedig biztosan nem, ami miatt újra kellett volna indítani a szolgáltatói routert.
Két ok lehet: az eredeti kábel kontaktja nem volt tökéletes az ASUS router-ben, ez okozhat ilyen jellegű hibát, tehát, hogy a kábelt magát érzékeli, de disconnected az állapot?
A másik ok a porosodás, ez, illetve az emiatt bekövetkező túlmelegedés okozhatta ezt?
Kell készülnöm arra, hogy ez az ASUS router meghibásodása, vagy annak első jele volt? -
oszy
veterán
válasz
MasterMark #70819 üzenetére
Most csináltam egy gyári kábellel is tesztet. Azon tényleg jön a gigabites net...
Köszönöm! Még, jó, hogy most húzta be a villanyos az egész lakásba a kábelt!
Ilyen a kábel:
-
oszy
veterán
válasz
MasterMark #70817 üzenetére
Narancs-kék-zöld-barna lenne szerintem a helyes sorrend. Ez CAT6-os UTP kábel.
-
oszy
veterán
válasz
MasterMark #70815 üzenetére
Mind a 6 "nem lehet" megtörve. Inkább rosszul van bekötve.
-
oszy
veterán
válasz
MasterMark #70812 üzenetére
Minden eszközön 100-at mérek, ami rá van kötve. Akkor rosszul lettek az érpárok bekötve?
-
oszy
veterán
Van egy tplink TL-SG108E eszközöm. A gigabites netből a gépre vezetékkel csak 100 Mbps jut.
Hol kell azt beállítani, hogy ne legyen korlátozva a sebesség?
Bármi másra állítom a jelenleginél, akkor nem lesz internet a gépen.A 7. portba van dugva az a gép.
-
kutga
nagyúr
Szerintem inkább arra gondolt a gyártó, amikor egy helységen belül kell elvinni a két sarkából a hozzáférési pontokat. Én is nézegettem ezeket az eszközöket, de olyan sok mindentől függ a kapcsolat sebessége, hogy inkább elvetettem az ötletet.
Amit én szoktam csinálni ilyen esetben az a wireless client ( [link] [link] [link] ), tehát két routert kötök össze vezeték nélkül, és a kliens eszköz szórja tovább a meglévő wifi jelet. Ez sem sebesség bajnok, de nekem csak annyira kell kb. hogy legyen az egyik emeleti szobában internet elérés, ha éppen ott vagyunk.
-
Tyrel
őstag
válasz
Borisz76 #70807 üzenetére
Hát én nem vagyok villanyszerelő, nem tudom mi az a fázis, de minden szoba külön körön ill. külön biztosítékon van (mint kb. minden normális házban). Nyilván a 2 powerline adapter nem egy szobán belül van, úgy nem is lenne rájuk szükség... Biztosítékdoboz 1 van.
Nem igazán tudom elképzelni milyen használati esetre tervezett a gyártó, ha nem erre - szerintem a háztartások döntő többsége ilyen.
-
Tyrel
őstag
Sziasztok!
Van egy pont a házban ami nem igazán közelíthető meg hálózati szempontból, messze is van, részben árnyékolt is, az UTP kábelezés pedig nagyjából lehetetlen. WiFi6 képes routerről itt kb. 100 Mbit/s az elérhető sebesség, aminél nekem többre lenne szükségem...
A WiFi repeater nem igazán megoldás, sőt konkrétan az itt lévő eszköz lenne maga a repeater. Nem is akarok még egy harmadik, köztes lépcsőt e közé a repeater és a fő router közé, meg nem is igazán tudnám megfelelő helyre tenni...
Így aztán felmerült bennem a Powerline adapter, mint utolsó lehetőség. Be is szereztem egy TL-PA7027P KIT -et, viszont akármit is csinálok vele 70-80 Mbit/s-nél nem hajlandó többre... Konkrétan lassabb mint a gyengének vélt WiFi, ami azért elég gáz... Közvetlen konnektorba (vagyis nem hosszabbítóba) van dugva mindkettő, az energiatakarékos módot is kikapcsoltam rajtuk, firmware frissítés sincs rájuk... de ennyit tudnak.
Nyilván nem számítottam nagy csodára, tudom hogy a Powerline egy elég kiszámíthatatlan dolog, de akkor is, 1000 Mbit/s sebességet ígért a kedves gyártó. Ha ennek csak a negyedét tudná, én már elégedett lennék vele... De hogy a tizedét se??
Kérdésem az lenne, hogy tudtok-e esetleg más, jobb minőségű, gyorsabb sebességre képes Powerline adaptert ajánlani, vagy felejtsem el az egészet?...
-
Árpi001
senior tag
Köszönöm a részleets technikai tanácsokat,és a kontra figyelmeztetéseket.
Még nem álltam neki idő hiányában.
Játszani alkalmilag tervezek, ott is inbkább botok ellen.BF42.. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Árpi001 #70794 üzenetére
És játszani szokott e kend ?
Mert a wifi miatt meg fog nőni a ping.....
Stabilabb kapcsolat a vezetékes , alacsonyabb a késleltetés is.
Biztosan meg lehet oldani a kábelezést.
Egy jó Cat5E vagy Cat6 kábel ......elrejtve, tekergetve , padláson át akár 100 méteren is vihető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Mini-ITX
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honda topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nintendo Switch
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest