- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adamo_sx
aktív tag
válasz
devil-k #5775 üzenetére
Ezt a nincs semmi változást pontosan hogy érted?
Az fsck-s hozzászólásod alapján a/dev/sda1
drive fel van mountolva (így nem lehet fsck-t futtatni), de ugye közben az OMV-ben nem tudod használni. Ha a parancsroban kiadod azumount /dev/sda1
(ha jól rémlik) parancsot, akkor ezt a drive-ot lecsatolja. Ekkor már akár az fsck-t is lefuttathatod rá, elvileg mennie kellene.
Felcsatolni pedig az OMV webes felületéről kellene felcsatolni (File systems/Mount). Itt látnia kéne, mutatva a rajta levő filerendszert. -
Adamo_sx
aktív tag
válasz
devil-k #5772 üzenetére
Szerintem nálad is az lehet, mint ami már nálam és másnál is előfordult (ha visszakeresel megtalálod): a linuxban fel van mountolva a disk, de erről az OMV "nem tud". Esetleg próbáld meg lecsatolni parancssorból a diszket (umount), és utána az OMV webes felületéről felcsatolni.
-
nemurea
aktív tag
válasz
devil-k #5770 üzenetére
A kézileg a HDD-n futtatott fsck sem hozott eredményt? Mármint nem kellett neki semmit kijavítani? Még annyit érdemes megtenni ezen a fronton, hogy a -f (force) opcióval indítod el ([fsck hasznos opciók], 7. pont).
Ha ezzel megvagy, és még mindig nem csatolja fel automatikusan, akkor a WebGUI-n is meg lehet nézni, nem sikerül-e onnan megcsinálni.
Ha pedig ezen is túl vagy, akkor jöhet a parancssoros, kézi mount, ott tuti kinyögi, mi a baja.
-
nemurea
aktív tag
válasz
devil-k #5766 üzenetére
Mmm, abban ne bízz feltétlen, hogy a boot folyamat során majd maga kijavítja az ilyesmit. Valóban, általában nem szokott túl nagy gond lenni, de én azt tapasztaltam, hogy kézileg kell futtatni az fsck-t valamilyen paraméterrel, rögtön utánanézek...
Ez alapján nem kell különösebb paramétereket megadni. Ha végül betöltött a rendszer, logolj be a karakteres felületen és próbáld meg egyszerűen lefuttatni magában.
-
válasz
devil-k #5760 üzenetére
Ezt hagyod lefutni?
Amúgy gugli --> "clearing orphaned inodes"
"An orphaned inode is a file that is “semi-deleted”: it has no more directory entry, but it's still open in some process, so the data is still present on the disk. When the last process that has this file open closes it, the file will be fully deleted and the orphaned inode will disappear."
"fsck creates new directory entries for orphaned inodes in lost+found"
Magyarul: a lemezeken korábban nem teljesen törölt (lomtár?) vagy megnyitva maradt fájlok vannak, amiket most megpróbál kijavítani.
Amíg nem tudja kijavítani, addig nem fogja szerintem tudni fölcsatolni az OMV.
-
piglet76
tag
válasz
devil-k #5120 üzenetére
Onnan sem.
(Tényleg sehonnan... Csak a nason Midnight commanderem van, és ennyi.)
De mindjárt nekiállok egy új telepítésnek. előtte lementem a biztonsági mentésemet egy külső meghajtóra, hogy le tudjam húzni az összes meghajtómat a telepítés idejére a rendszerét kivéve. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz. -
piglet76
tag
válasz
devil-k #5111 üzenetére
Oh, f*ck.... Ugye ez nem így van?
Az omv first aid-ben van valami rendszer helyreállítási lehetőség. Az nem tudná a frissítés elött gyártot mentésemből visszarakni azt az állapotot? Vagy az is más metódust használ?
Két éve üzemeltem be a nasomat, a konfigurálásával akkor is megszenvedtem, csak másodikra vagy harmadikra sikerült beállítanom, hogy működjön. Azóta még azt is elfelejtettem, hogy végül mit/hogy csináltam. Nem beszélve arról, hogy van benne 3db 3 terrás meghajtó, jó lenne, ha azok is épségben maradnának, nem szeretném az újratelepítésnél elveszteni az adatokat.
Lehet, hogy tényleg hasznos lenne az összefoglaló, ahogy Lovi27 is mondta (#5102), mert ez így igencsak félelmetes.
-
-
doberman
senior tag
válasz
devil-k #5071 üzenetére
ha elhisszük a win hibaüzenetét, akkor valószínűleg nincs valószínűleg tényleg nincs megosztás a nas-on.
gondolom a webes felület megvan - tehát látszik a hálózaton.
akkor marad az ellenőrzés:
-látszik-e a fizikai lemezek között?
-látszik-e a filerendszerek között?
-vannak-e megosztott mappák?
-SMB engedélyezve van-e?
-szolgáltatásokban szerepel-e?
-szolgáltatásokban be van-e kapcsolva?
szolgáltatásokban fut-e?elsőre ezeket nézd át.
-
LeslieG Jr.
őstag
válasz
devil-k #5063 üzenetére
Szia!
Az a lényeg hogy a OMV-Extrák között ne legyen egyenlőre bekapcsolva a Plexmediaserver repo. A következő parancsokat a consol-ba kell beirni root joggal. Nekem így műkdött egyből a Plex.
1. apt-get install mc / Telepítsük fel a Debian-os Total Commander-t /
2. mcedit /etc/apt/sources.list
3. Írjuk be a sources.list fájlba új sorba a következőket:
deb https://downloads.plex.tv/repo/deb/ public main
Mentsük el az állomány /F2/ majd lépjünk ki a szerkesztőből /F10/4. apt-get update
5. apt-get install plexmediaserver / ez le fog tölteni egy 105 megás fájlt amit a Plex oldaláról fog leszedni/
6. wget https://downloads.plex.tv/plex-keys/PlexSign.key
7. apt-key add PlexSign.keyEzután menjünk be az OMV GUI felületére és az OMV-Extráknál kapcsoljuk be a Plexmediaserver repo kapcsolót és mentsük el a változásokat. Ez után meg kell jelenie a Bővítmények között az Openmediavault-Plexmediaserver 3.8.x verziónak. Ezt jelöljük ki és telepítsük fel. Amint ez megvan a consolba írjuk be a következőket.
8. apt-get update / Itt warning-olni fog mert ütkötő disztribucióra fog hivatkozni. /
Ha minden jól csináltál akkor a szolgáltatások között /OMV GUI felületén/ a Plex Media Server-nek. Ezt engedélyezd és nézd meg hogy elérhető e az oldal /Plex Web Client/. Ha minden oké akkor feljön a Plex bejelentkező oldala.
Kb. ennyi. Még valami. az ütközö disztibuciót úgy tudod eltüntetni hogy a Plexmediaserver repo-t kikapcsolod az OMV-Extrák közül. Ez után már nem fog sípítozni.
-
LeslieG Jr.
őstag
válasz
devil-k #5056 üzenetére
Szia!
A Bővitmények között csak akkor jelenik meg ha be van kapcsolva az OMV-Extráknál a Plexmediaserver repo.
Amúgy érdemes elötte ezt végigcsinálni ha újra akarod telepíteni. consolba írd be a kövezkezőket. Természetesen root jogod legyen:
apt-get purge plexmediaserver
rm -rf /var/lib/plexmediaserver
userdel plex
rm /etc/init/plexmediaserver.conf
rm /etc/default/plexmediaserverEzzel a módszerrel eltávolítottál minde plex-el kapcsolatos fájlt. Ha fel akarod rakni akkor majd azt is leírom mert van egy módszer ami nekem bevál és működik.
-
envagyok
veterán
válasz
devil-k #4457 üzenetére
Én pont fordítva vagyok vele.
Az omv esett össze folyamatosan, tartós üzembe nem is tudtam használni, mert olyan soha nem volt hogy minden működött, amit szerettem volna.
Aztán a synoval mindez megváltozott, xpenologyval használom a dsm6-ot 3 hónapja, tvheadend szerver, oscam szerver, mysql szerver, webszerver, WordPress, letöltés, stb minden műxik, még úhraindítani sem kellett volna.
Ezekről omv alatt csak álmodoztam.
Miért kellett frissítéskor monitor?
Dsm5-ről 6-ra, csak átírtam az sd kártyát, majd böngészőből tallóztam a file-t, a kisebb frissítések meg mennek a syno webes felületén.Persze ha vki csak file szervert szeretne, esetleg letöltéssel, arra jó az omv bőven ha nem piszkálja az ember.
-
Chris Kiki
senior tag
válasz
devil-k #4118 üzenetére
1, OMV Extrasból fel kell telepíteni az OpenVPN plugint.
2, Le kell generálni az adott felhasználói névhez a tanúsítványt.
3, Ezt a tanúsítvány átmásolod arra az eszközre, amelyiken VPN-ezni akarsz.
4, Azon az eszközön, amelyiken VPN-ezni akarsz feltelepíted az OpenVPN klienset.
5, Elindítod a klienset és beállítod a tanúsítványokat.
6, A kliensben megadod a külső hálózati címét a gépednek (ez amit a szolgáltató oszt ki neked mikor a netre csatlakozol.
7, A routerben megnyitod a VPN által használt portot (alap 1195) UDP-re.Innentől, ha mindent jól csináltál, felcsatlakozik az eszköz, és úgy látod az összes meghajtódat, mintha a belső hálón lennél.
Szerk: Az a szép benne, hogy ha fut DLNA, az is olyan, mintha otthon lennél. Nekem Sony telefonra simán streameli a zenét a világ bármely pontjára.
-
nemurea
aktív tag
válasz
devil-k #4090 üzenetére
Figyelembe véve, hogy a régi, Wheezy Debianon, ami most az OMV-m alatt fut, nulla, azaz nulla hang jön ki a HDMI-n, ennél biztosan jobb a Win10
Szóval a HTPC-ből a Home Theater nálam azért költői túlzás volt
De mindenesetre lejátssza azokat a filmeket is, amelyekkel a smart tv lejátszója nem birkózik meg, a hang meg megy analógon. Bocs az off-ért.
-
nemurea
aktív tag
válasz
devil-k #4088 üzenetére
Nem jobb, csak nálam a szerver félig HTPC-ként is funkcionál, így mindenképp kellett egy teljes értékű oprendszer is, másrészt a HDD-n, amin az OMV is helyet kapott, már volt egy-két másik oprendszer, köztük egy windows, és ha arra raktam volna a normál telepítéssel az OMV-t, akkor az ledúrta volna a teljes HDD-t.
-
Coyot
őstag
válasz
devil-k #3911 üzenetére
Hát basszus pedig nálam is ez a helyzet. 1-2 hete használom az OMV-t (3.0.58). Néha tudok írni rá 110el néha 60al de többször csak 30-40 körül - olvasás gyorsabb az nem szokott 60 alá menni - néha több.
A kernel amit írtál nem megy fel - hibát dob. Annyi a különbség nálam, hogy az OMV is egy VM ESXi-n. Fura kicsit mert a web felületen folyamat 90% feletti a processzorhasználat míg esxi monittoring alatt azt írja 600mhz erőforrást használ - elsőre arra gondoltam ez a gond - de akkor miért megy néha jó sebességgel?
Ha esetleg valaki találkozott már ilyennel nagyban segítene használhatóvá tenni ezt a csodát. Ja és van windows is mellette. Sima share-ként ír/olvas 80-90 el.
-
envagyok
veterán
-
-
lovi27
addikt
válasz
devil-k #3906 üzenetére
Az OMV-ben az admin beállításokkal ilyeneket nem lehet állítani. Mint kezdő, nem hiszem, hogy valami belső linux konfigot módosítgatnál, így nem az OMV-ben, hanem a windowsos gépednél keresném a lassulás okát, amennyiben ez állandóan fennáll. Mert lehet az is, hogy csak valami terhelési probléma miatt ideiglenes az egész.
A megszakadásnál nem lehet, hogy csak türelmetlen vagy? Nálam is van olyan, hogy amikor elkezdek egy nagy fájlt másolni, akkor elindul a másolás, majd megáll, másodpercekig szöszmötöl (ext4 defrag?), de utána folytatja, nem szakad meg. Minél kevesebb a szabad hely a fogadó HDD-én, annál többet vacakol. Volt amikor 30-40 másodpercre is megállt, de soha nem szakadt meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Könyvajánló
- Asztalos klub
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lopakodva befutott a Radeon RX 9060
- iPhone topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hálózati / IP kamera
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 08.05
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest