Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- One mobilszolgáltatások
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Az év utolsó napján előbújt pár Galaxy S26 dummy
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
Nos, tehát...
A SONY XBR-55A1E OLED televízió tesztelése nagyon tanulságos volt, és egyelőre erősen felemás érzéseim vannak a készülékkel kapcsolatban.
Az USB kulcsomon vittem a korábbi tesztekhez használt "programcsomagot": fekete teszt, kontraszt és bevilágítás teszt, Full HD filmek, 4K filmek, animációk, 4K képek és 4K HDR demók.
A lentebb ismertetett körülmények között, a maximális objektivitásra törekedve teszteltem a készüléket.
- Elsőre azt tűnt fel, hogy meglepő módon visszafogott a külcsín. Oldalról, hátulról a nem szokványos állványt leszámítva annyira azért nem különleges, szemből pedig egy üveglapnak tűnik. Félreértés ne essék... modern, letisztult, de valahogy képen innovatívabb, mint élőben. Szemből egyébként sokkal kisebbnek látszik, mint amilyen valójában. Ott az áruházi közegben inkább tűnt egy 40 col körüli készüléknek, pedig a gyári méretek nem hazudnak.
Ráadásul nem több készülék között volt, hanem egy külön kis "szigeten" kitéve, amelyet úgy vettek körbe a felpolcolt dobozok, hogy a TV elé "kuporodva" szinte egy szobában érezhettem magamat.
Nagyjából 1 méterre tőle, középen elhelyezkedve, ülve vizsgáltam.
- Egy új, gyári 4K HDR demo futott rajta, a téma egy üvegfúvó műhely munka közben... Természetesen "élénk" mód volt beállítva, így a színvilág kicsit mesterkélt, de rendkívül lenyűgöző volt, makulátlanul éles képpel, tökéletes fekete megjelenítéssel.
Én egyébként az átlaghoz képest jellemzően magasabb fényerővel kedvelem nézni a tévét, és a filmeket, de amit az "Élénk" mód hozott fényerőben, az már nekem is sok volt. Ha valakinek fontos a nagy fényerő, akkor ebben a készülékben nem fog csalódni.
- A következő lépésben, sőt leginkább az innovatív "Acoustic Surface" technológiára voltam kíváncsi, így elindítottam előbb a "Bunny 4K" demót... majd miután ez színes pixelekre esett szét folyamatosan, és akadt, gyorsan váltottam a "Sárkányos 4K" demóra.
Ezt már betöltötte és lejátszotta rendesen. Meglepett, hogy a hangerőt mennyire fel kell tekerni. Az áruházban nem volt tömeg, különösebb zaj sem (zene sem szólt a közelben), mégis a maximális 99-es hangerő közelébe fel kellett tekernem, hogy "mozis érzetem" legyen.
Jellemzően az összes teszt alatt ~75-95 közötti volt a hangerő. No és milyen a hangzás?
A basszus természetesen hiányzik. Szándékosan nem "játszottam" az EQ-val; a default beállításokra voltam kíváncsi. A készülék elbír egy külső, aktív mélynyomót.
A hangzásban emellett az "orros" középfrekvenciák domináltak, ám a magasak is kellő mennyiségben voltak jelen, és ami fontosabb, hogy kristálytisztán, szellősen, csilingelően és torzítás mentesen szóltak.
A legjobban az döbbentett meg, hogy a sztereó hangkép mennyire tökéletes. A hang tényleg szemből, a TV irányából jön, kifogástalanul lehet "lokalizálni" az összes sztereó hang pozícióját, sőt... aminek a "szellős" hangzás is köszönhető.. a Surround élmény is remek.
A "Space HD" techdemó alatt a képernyő felső részéből lefelé, balra elhúzó űrhajó hangját tökéletesen lekövette a tévé.
Mivel más zene nem volt nálam, elindítottam az "LG HDR Cinematic Jazz" demót, feltekertem a hangot... És tetszett.

Itt már némi basszus is "felderengett", és mindent összevetve egészen élvezhetően szólt a zene. (Amelyhez nyilván köze van a remekül összeállított demónak is.) Elmosolyodtam, miközben hallgattam.
Mindent összevetve szerintem jó munkát végeztek a SONY mérnökei, és egyértelműen jobban szól (a kissé "orros" hangzás ellenére), mint a legtöbb mai vékony LED TV-ben elhelyezett kis méretű, hangszóró.
Korábban is mondtam, most is mondom, hogy nagy lehetőséget látok ebben a technológiában. Ha csiszolják, fejlesztik, bizony remek "helytakarékos" alternatíva lehet a Soundbar-ok ellenében azoknak, akik egy TV adáshoz, vagy meccshez nem akadnak beüzemelni egy X.1-es hangfalszettet, de nem mondanának le az "egészséges" hangzásról.
És most jön a "feketeleves"...
- A TV-re szerintem ráfér egy alapos Firmware frissítés. Legalábbis nagyon remélem, hogy a programot érintő "anomáliák" ennek köszönhetőek.
A SONY nem szakított a korábbi menüfelépítéssel, a távkapcsoló is csak szebb, jobb minőségű, matt műanyagot kapott, de aki látott már egy újabb SONY TV-t, az ezzel is rögtön boldogulni fog.
Nincsen külön "USB" bemenet opció... ha csatlakoztatod a külső eszközt, akkor a "Videók" között, a "Mappák"-ban éred el a háttértár tartalmát.
Vizuálisan ez a menü már elég fapados, és sajnos percekbe!!! tellett, mire egy-egy mappa tartalmának a "preview" képét betöltötte. Piszok lassú volt az USB eszköz használata... fél perceket várt, töltött (közben csak nagy fekete képernyő volt, semmi "kontroll üzenet").
Több fájl esetében ki-be kellett lépkednem a mappából, újra próbálkoznom, mire elindította az adott fájlt. Egy-egy almappa tartalmának megtekintése esetében percek teltek el ezzel. Többször úgy tűnt, hogy egyáltalán nem reagál a parancsokra.
(Az LG OLED-ek ebben köröket vernek a SONY-ra minden tekintetben. Dizájn, áttekinthetőség, használhatóság, USB leválasztás...)
Bízom benne, hogy tényleg csak szoftveres a probléma, mert egy gyors USB 3.0-ás kulcs, és egy annak megfelelő bemenet ennyire azért ne akassza meg a működést!
- A látvány: a legfontosabb tulajdonság, és itt találkoztam a legtöbb ellentmondással. Szándékosan "Normál" képmódra váltottam, gyári értékek mellett.
A HD adások egyszerűen csalódást keltőek voltak. Pixeles, valamilyen mértékben zajos volt mindegyik film. Komolyan mondom, hogy bármelyik, az elmúlt hetekben-hónapokban általam tesztelt, hasonló, vagy nagyobb méretű IPS paneles SONY/LG/Samsung tévé szebb képet adott a "Galaxis Őrzői" című filmet is lejátszva.
Az A1E képe sok helyen "zizis" volt, a karakterek élei recésedtek. Amit igazából nem is értek.

Meglehetős kettősség jellemezte 4K és HDR filmeket is. A 4K képek tűélesek, gyönyörűek voltak, a filmek közül a "Travel HD" például különösen élethű képet produkált (mintha az emberek ott lettek volna előttem a helyiségben), de a "Tomb Raider PS4" demó ezen a tévén volt a "legcsúnyább". Egy tökéletes, 10/10-es UHD képminőséghez képest egy olyan erős 8-9/10-et tessék elképzelni. Messze nem nézhetetlen, de nem is tökéletes.
Furcsa módon a SONY saját "4K HDR Camp" demójának bizonyos részei kristálytiszták, vibrálóak voltak, bizonyos részei pedig "csak" szépek.
Még furcsább módon a legszebb látványt az "LG Chess demo" nyújtotta. Azaz nyújtotta volna, ha nem kb. 2-3 FPS-sel játszotta volna le.
Itt már igénybe vettem a mozgásmegjelenítésért felelős "gépi tuningot", hátha... de nem segített.
Amúgy az LG "Cinematic" és a "NASA" HDR demói is gyönyörűek voltak ezen a készüléken.
Végignéztem az összeset, az összes jobb UHD demóval együtt, és meg kellett állapítanom, hogy kicsit mesterkélt a színvilága a tévének, ha "Élénk" módban van.
A "Normál" módban pedig már túlságosan fakóak a színek. Valahol a kettő között lehet az igazság; nyilván érdemes bekalibrálni, illetve megfelelően beállítani.
Azért fontos megjegyezni, hogy az LG C6V és E6V egyező tesztjei alatt ilyet nem éreztem.
Egyébként kirívó bevilágítási, kontraszt hiányosságra utaló, stb. hibát nem láttam.
A mozgás azonban a legtöbb tartalom esetében szaggatott, akadozott valamilyen mértékben.
Megnéztem az ott elérhető MinDigTV adással is; éppen kosárlabda meccs futott az M4 HD-n... Az alapján, amit láttam, nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy van BFI a tévében. De mivel a "Kép" menü tartalma teljes mértékben megegyezik a korábbi, W szériás tévék menüjével, ezért feltételezem, hogy van.
Summa summarum: mindenképpen érdemes volna otthoni körülmények között, egy újabb szoftverrel is letesztelni, mert szerintem most még nem minden tekintetben a "valódi arcát" mutatta. (A Full HD tartalom gyenge minőségét egyszerűen nem értem...)
A készülék 1.200.000 forint, ami szerintem rengeteg érte. Szép készülék, megfelelő minőségű forrással gyönyörű képet ad, de részemről most az "állejtő élmény" - amit pl. a C6V és E6V tesztelése során tapasztaltam - ezúttal elmaradt.
Ha választani kellene, én még mindig valamelyik 2016-os LG OLED készüléket vásárolnám inkább.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bittorrent topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli porszívók - alapok
- Minden korábbinál jobb lett az új Cinebench tesztprogram
- Éjszakai műszak
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- SAMSUNG (QE65S95FAT) 165CM 4K OLED 144HZ SMART 2025 CSÚCS TV! AKCIÓ!
- LG OLED55G43LS Gyári Garancia Számlával
- ÚJ Samsung OLED 4K 65S90F Vision AI Smart TV (2025) 55S90F 77S90F 83S90F 3év ÁRGARANCIA
- LG OLED 65G4 - 165cm, 4k - szépséghibás - ÁRON ALUL
- SAMSUNG (QE65S90CAT 165CM 4K Q-OLED SMART PRÉMIUM ! AKCIÓ
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4173, 94% Akkumulátor
- Xiaomi 14T Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- BESZÁMÍTÁS! Dell XPS 13 9305 13 FHD üzleti notebook -i5 1135G7 8GB DDR4 512GB SSD Intel IRIS XE W11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4082, 90% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Vhiktor