Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kazimír

    őstag

    válasz Bubu79 #14805 üzenetére

    Silózáshoz ideális növények:
    - lucerna (bár ez szánhidrátban szegény, ezért keverjük más silónövényekkel, és csak fonnyasztás után silózzuk be)
    - kukoricacsalamádé (címerhányáskor vágjuk),
    - silókukorica (viaszérés és teljes érés között vágjuk),
    - cukorcirok,
    - szudánifű,
    - kukoricaszár (betakarítás után minél hamarabb, lehetőleg október közepéig silózzuk),
    - napraforgó-csalamádé (virágzás kezdetén vágjuk).

    Ügyeljünk a megfelelő víztartalomra! Nagyon száraz takarmánynövényekben a tejsavbaktériumok nehezen szaporodnak el, a túl vizes viszont könnyen penészedik.
    A silózás - tárolónként - 3-4 napnál ne tartson tovább, ezután a silóteret földes vagy szalmabálás fóliatakarással légmentesen zárjuk, 40-50 nap alatt tápanyagokban gazdag, jóízű, jó minőségű, jól tárolható tartósított takarmányt nyerünk.
    Jó étvágyat! :D

Új hozzászólás Aktív témák