Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Devid_81
félisten
Thermal pad csereseknek javaslom a Gelid Solutions GP-EXTREME-t
Thermal Conductivity 12W/mKEgy picit lehet koltsegesebb mint a tobbi pad, viszony nagyon meghalalja hosszu tavon, foleg a 100 fokon jaro GDDR6X-ek mellett a plusz koltseget

-
MPowerPH
félisten
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Semmi.... A BigNavi most jelent meg. AMD sem hulye, es egyik gyartonak sincs elerheto statuszban kartyaja, raktarak uresek. Amig tudjak tartani, ezekkel sarcolnak. Minden eladott kartyaval no a profitjuk merteke, leven a fejlesztesi, tesztelesi koltsegek mar megterultek. Amig hiany lesz, addig mi sem latunk uj kartyakat. A gyartok sajat magukkal szurnanak ki.
-
KillerKollar
őstag
Mindig ez van, megy a pletyka, az Ampere kártyáknak is már 2020 tavaszán ki kellett volna jönniük
-
ImpersonatoR
addikt
Miért jönne barmi új 2022 ősze előtt ? Mi indokolja / mi értelme lenne ?
-
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Hát persze ezt mondom.

-
-
-
krepp
tag
válasz
mihellers56
üzenetére
Mivel türelmetlen típus vagyok, ott vettem ahol volt raktáron...

De neked azt javasolnám hogy a Merlinből rendelj, van raktárkészleten több méretük, az áruk jó.
Én márkahűség miatt Thermal Grizzly Minus Pad 8 (W/mK)-et vettem a ramokhoz, ARCTIC Thermal pad 6 (W/mK) meg minden másra.
egyértelműen a 120x20mm es kiszerelést javaslom, a 3080-as ramokra például pont elég egy csík, (ha kapásból jó méretet veszel)
Nekem ez nem sikerül úgyhogy egy 0,5mm és 1mm es csíkok pihennek egymáson...
"Van fotód a hátlap szerelésről?"
Nem igazán, csak egy béna fotó oldalról ahol a padokat hasonlítom össze...
A vastag fehér (3mm) VRM hátulját(alját) hűti, db 1,5mm Grizzly, és egy kocka a régi vram padból kb 2mm -
krepp
tag
válasz
üzenetére
Köszi!
Thermal Grizzly Kryonaut ot használok cpu hoz is és gpu hoz is, ár érték arányba jó, természetesen nem a legjobb, de az MX-4-től jobb.
A hátlapot is levettem, ott a gyári padból 3mm-es volt, plusz egy 30x30x0,5mm es a gpu túloldalán. cserélve lettek..
Sőtt a a Vramok túloldalához, ami a backplate alatt van, is tettem egy-egy csíkot hogy onnan is vigye el a hőt.... -
krepp
tag
(Előzmény: link )
Túlvagyok a padozáson, megosztanám a tapasztalataimat hátha valakinek a segítségére válik.
Úgy kezdtem hogy megpróbáltam a neten összeszedni hogy hova milyen méretű pad kell, ezeket kellő mennyiségbe be is szereztem(főleg 1,5mm TG minus padokat). Leszedtem a hűtőbordát rögtön rájöttem, ennek az első lépésnek kellett volna lennie, mivel én más vastagságú padokat mértem mint ami a neten fellelhető infó volt. Például a kondik, VRM és kisebb chipekhez tartozó pad csak 1mm gyárilag, de van ami 0,5mm. A VRAM-é 3mm-nek tűnt..(valójában 1,5mm)
Csak hátul a backplate alatt volt az amire készültem, azaz 3mm. Rendeltem tehát még egy adag pad-ot, és kezdetét vette a végeláthatatlan piszmogás.
A második, talán legnagyobb hiba amit elkövettem az az hogy maximalista megoldásban gondolkodtam, nem csak a problémát akartam megoldani (Vram túlmelegedés), hanem hamár szétszedem, akkor mindenhol lecserélem a pad-okat. Ez azon túl hogy valószínűleg teljesen felesleges volt(pl.: a kondik nem termelnek számottevő hőt), sok órával meghosszabbította a folyamatot. Tökéletesen elég lett volna csak a gpu újrapasztázása, és Vram padozás.
A szívás abból adodik hogy az PCB alkatrészek 3080 esetében 10 különálló hűtő csoportba tagolódik, ami kb 5 különböző magasságban helyezkedik el, de azt sem tökéletesen egyformán.
Ez lehet a magyarázata hogy gyári padok rossz hővezetők, mert viszont nagyon rugalmasnak kellett lennie, hogy a fent említett körülmények között mindenhez is jól illeszkedjenek.
És hát a TG minus pad bár jó hővezető, baromira nem rugalmas...
Így kb 12szer kellett szét és össze tennem a kártyát, figyelve hogy mindenhol jól érintkezik minden alkatrész, mert ha csak az egyik soron nagyobb volt fél mm-el a pad, a mellette lévő két sort tuti kiemelte...
Onnan tudtam hogy készen vagyok, hogy az összes padon enyhén látni lehetett a belenyomódó alkatrészeket.
Nem volt más hátra mint a teszt!! Dobpergééééésssss!!!
Pont ugyan olyan hőmérsékletet mértem mint a művelet elött, talán 1-2 fokkal rosszabbat...
Már barátkoztam a gondolattal hogy ez egyszerűen nem jött be, nem sikerülhet minden projekt amibe belevágok.
Egy dolgot még kipróbálok, gondoltam. Bár kicsit kókány megoldás, rosszabb nem lesz tőle. Újra szétszedtem, és minden memória chip tetejére tettem egy nagyon kicsi pötty hő pasztát.
Vram
ΔT -30 °C maximális terhelésen
ΔT -20 °C játék közben.
Konklúzió, egy két gondolat:
Mindenképpen javasolt csak a Vram padokat cserélni, és a backplate alatt lévőket.
A gyári padok nagyon rugalmasak, rossz hővezetőek, és sok olaj "olvad" ki belőlük a hőterhelésre.
A backplate ventivel való hűtése semmit nem ér, ha telerakod bordával talán csökken egy pár fokkal..
Szinte kizártnak tartom hogy egy 3090 Vramjai akár csak egy év bányászat után ne degradálójának, throttling ide vagy oda.
-
Frozen
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Előbb kell jönni az nvidia 40xx nek vagy bukni fogja a piaci részesedést.
az rdna 3. 2,5* gyorsaságot ígér a 6xxx szériához képest + 50% teljesítmény/watt arány elvileg idén és erre muszály lesz valamit válaszolni. Ha a 2,5* teljesítmény nen is érkezik meg de a watton már nyernek akkor is is előnybe kerülnek. A 3080 ti ennek elenfele szeribtem bem lehet bár korábban volt 30xx kártya 5nm rel hírekben.. -
-
-
Szabi020
tag
válasz
keIdor
üzenetére
Ezt én sem tettem. Azért is lett ez mert ennek még volt egy "értelmesebb" ára.
Igen, nem is kicsit. Mondjuk így, hogy a 3090 msrp-n van túltolva így legalább a piac nem dobta meg "annyival" mint mondjuk a 3080-at.De az tény, hogy jelenleg játékra teljesen értelmetlen. Én csak azért ugrottam bele, mert a lépcső közel sem volt a duplája mint aminek lennie kellene alapesetben.
-
-
keIdor
titán
válasz
Szabi020
üzenetére
Csak sajnos ha az embernek derogál kifizetni az 1 milliót videókártyára, akkor hiába érnek össze az árak, se a 3080 se a 3090 nem játszik.
Mindkettő túlárazott egyébként. A 3090 msrp-je se jó. Pár éve még mindenki anyázott volna az 1 milliós videókártya láttán. (anyázott is: Titan Z) -
Szabi020
tag
Szívesen!

Sok értelme nincs. De ha azt veszed alapul, hogy jelenleg összeértek az árak a 3080 3090 esetében szinte akkor nem feltétlen kell elvetni. A Far Cry-ba Vsyncel simán be lehetne úgy állítani elfogyjon 11Gb-ram. a 1080Ti-t is tele tudta rakni vele.

MPowerPH: Alacsonyabb. De annyival nem, 100Mhz-vel van lejebb sok játékban. Az a kép sztem alap beállítással volt azért annyi. De a TUF sem alappal volt 1920-on. Láttam ezt is felugrani 1900-ig mafia alatt. ... Csinálok délután BF V tesztet 1 mapról ami éppen lesz. 2100Mhz körül lesz végig.
Tuf pl BF V-ben 2040-ig volt jó. Ez 2115-ig is stabil. Bár nem tudom miért a BF V alatt futnak ennyivel jobban a kártyák.
De ha mondasz egy kedvező ráfizetési ajánlatot akkor érdekel a 3090 Xtreme amit hírdetsz.
Far cry [beállítása]
Maxon van minden
-
Dare2Live
félisten
3090 elsősorban munka kártya ahova kell a 24GB. Gamer is megveheti ha érdekli a +10%fps. Bányába nem az igazi oda a 3060TI/3070 esetleg 3080 a jó.
pascal, turing, ampere... közt mindig 2év pár hónap volt. 4080 ez alapján majd ~22hónap múlva. refresh super esetleg jöhet de nvt nem hajtja semmi a jelenlegi felhozatalból se tudnak eleget gyártani.
@Gabre: A memo sávszél miatt gyorsabb a 3090. A kártyád meg folyamatosan trhotlingol ha ventire hash emelkedik. Nem csak az, hogy kevesebbet hashel hanem tönkre is fog menni.
-
GAbre
veterán
Poén.Ha leveszem az oldalát,és berakok 1 hatalmas 40cm-es ventilátort közvetlen oldalához.
Memory junction érzékelő akkor se ment lejjebb max 2 fokkal néha.Bár hashrate megnőtt.
Viszont,ha lelöttem miningot,és újraindítottam,akkor 4 fokkal mutat kevesebbet.
De akárhogy is kevesebb,vagy annyi a teljesítménye,mint 3080-nak.
Gpu-n viszont kb -10 fokot hozott.
Blackplate ugyanolyan forró. :S
Laraxior:
Rajta volt előtte bár kisebb borda+ 1 db 12-es közvetlen blackplaten.
Meg oldalról viszi be a levegőt 2-4 db.Fenn meg ki a sajátja.
A fenntiek megírása ehhez viszonyítva lett. -
GAbre
veterán
Bányában se biztosít előnyt.Sőt,mivel túl sok van 1 helyen,ha nincs jó hátlap,rosszabb,mint a 3080.És elvileg kevésbé húzható is ezért szintén.A több,nem mindíg jobb.
Sőt 2,5x annyi memóriát elég gyengén neveznék előnynek,ha max+20mh/s teljesítményt eredményez.Inkább a cuda-kra tippelnék,hogy az miatt megy jobban. -
ÁdiBá
veterán
válasz
2thletme2day
üzenetére
Az a hátlap sokat nem ér sajnos...
-
nexwo
őstag
Ez a jószág [link] kinek éri meg? Aki alapból vizezni akar? (Legalább is 3070 esetén kerülik)
-
Szabi020
tag
Estét!
itt van pár [teszt] a 3080 VS 3090-ról UHD gaming alatt. A tesztek ugyanott készültek 95%-os pontosággal. Már persze ahol nem volt gyári bench.
(Természetesen ugyanazon grafikai beállítások mellett 3840x2160p.-ben)Ha lesz időm jön mellé egy Gaming OC 3070-es is, hogy még teljesebb legyen a kép.

Annyira nem is rossz ez az Ichill, pedig féltem tőle mint a tűztől. Kicsit melegebb mint egy TUF az tény. De mondjuk az egy 3080-as volt...
-
MPowerPH
félisten
válasz
2thletme2day
üzenetére
EVGA backplate nem a legjobb, nem teli femlap. Irtam mar, rakjatok tele ontapados bordaval a kartya hatuljat. Sima femlaptol mit vartok? A CPU -don sem egy teli reztomb van. Radobnal egy 8kg -s hosszu reztombot, amint atmelegedne, fujhatnad akar ipari ventivel is, nincs eleg felulet a ho disszipilaciora.
-
Frozen
addikt
Hagyd ezt a szívást a legtöbb ventinek alig van ereje még a drágáknak is.
Ha rendesen meg akarod hűteni veszel nocuta 3000 rest. 2 beraksz a kartya(allo helxzetbe van a gpu) alá hogy nyomja felfele a levegőt a lamellák iranyába-> 2 őt meg ráteszel a gyári kártya venti elé kb 10 centire. Mert igazából azok a gyári ventik nem sokat érnek max dizájnosak meg tudnak tolni valamennyi levegőt nagy fordulaton.Ha igy megcsinálod esetleg a hatlapra is tolsz meg 1 et sztem semmi gondod nem lesz a hűtéssel igaz ez kb 130 euroba fog fajni.
-
törölt tag
válasz
2thletme2day
üzenetére
Ötletes!
-
Dare2Live
félisten
-
mihellers56
tag
Cimberpank izzasza e?
-
GAbre
veterán
"Mazda kocsinál,milyen kereket érdemes belerakni?"
Kicsit pontosìtanál?Mert ahogy a példámbòl is adódik,nem lehet rá választ adni.
Amúgy meg kell nézni,ha gpunak jó a hőmérséklete,akkor meg kell nézni blackplatet újabban azok szoktak nagyon melegek lenni.
Pontosabban inkább vrm másik fele, vagy bányászat miatt memóriáè is.
Akkor azt a részét kell supportolni -
3080 esetén hol érdemes még hűteni a kártyát plusz ventivel? ház oldalánál van egy 140-es ami elvileg elszívja a meleg egy részét, de sztem kéne még. Van egy 92mm-es is itthon gondoltam berakom a vga mögé vagy fölé.
-
2thletme2day
őstag
válasz
mihellers56
üzenetére
Ha játék alatti értékeket látunk a hwinfo-s képeken akkor nem meglepőek ezek a jó értékek. Az a 276w-os peak és 221w-os átlag fogyasztás semmi. Olyan címben nézd meg a hőfokokat amik jobban terhelik a gpu-t.
-
Laraxior
titán
Én is azt hittem, hogy egy ekkora böszme tégla úgyse lesz meleg... 100% ventivel, kicsit hűvösebb időben is 60°C... Bár igaz a 220W TDP fel van nyomva 300-ra.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(RTX3070) -
mihellers56
tag
válasz
Dreamie
üzenetére
Szia!
Először jó volt, aztán most h nálam van egy idelye az lett h 70 fok és nyomta lefelé az órajelet és hiába tettem 80 százalékra a ventiket akkor is meleg volt, ma meguntam és szétkaptam. Most ugyanazon beállításokkal sokkal hűvösebb...
A tehrmalpadok valami szörnyű lágy szarok vannak alatta szerintem, azokat is kicserélem de milyet márkát kellene meg honnan fingom sincs.
Pontos adatokra nem emlékszem de ez nem volt jó, kemény is volt alatta a paszta mint amikor a 2080 gaming oc vgamon két év után, az is így melegedett.... -
MPowerPH
félisten
válasz
tupacamaru
üzenetére
De, van.
-
válasz
tupacamaru
üzenetére
És mi változott ezen most?
-
Dreamie
őstag
válasz
mihellers56
üzenetére
Ujrapasztazas előtt, hogy muzsikált a kártya? Mik voltak a hőfokok, orajelek?
-
MPowerPH
félisten
válasz
Frozen
üzenetére
Engem nem zavar egyik sem, tolem a proci meg a VGA is annyit zabalhat, amennyit akar, csak lehessen meghuteni. NV -t meglehet, van a chipnek a merete. AMD az huthetetlen, barmivel.
Nem 1.5x, mert a gyari TDP limit az 420W. Most van neki egy 520W -os kerete hala az EVGA BIOS -nak, azzal elvan, egyebkent sem futja ki magat, mert a thermal throttling elveszi 480W korul, es az all be allandora. Vizzel majd ilyen gond nem lesz. Most igy 2130MHz -n elvan, az neha beesik min. 2070 -re, foleg ahogy no a hofok. Szoval sokat szamit.
mod: Bar az elso ketto mondatodat nem ertem, nem tudom ertelmezni.
-
Frozen
addikt
válasz
MPowerPH
üzenetére
Annak semmi értelme hogy az egyik sock a másik meg oc és megeszi szerintem nem így kellene megnezni. Azt tudom hogy az nvidia a 6900 xt is megeszi szóval hogy mit hova lehet rángatni más kérdés főleg úgy hogy nem is az eredeti tdp limiten ketyeg már hanem 1,5 annyin.. ( ez kb olyan mint a múltkor beszéltübk felhúzod a kártyát vízzel 450-500w ra és nyersz 4 fpst(ha nem 4 et legyen 10 na jah hát az tényleg megér +200wattot ,viszont ha már procinál valamj sokat eszik azon már megy a problemázás a csoportba hogy kazán meg stb.. így egyik szavaddal ütöd a másikat )
-
muxi-muxi
senior tag
válasz
mihellers56
üzenetére
Jó tudni. Nálam gyárival, zárt házban 73 fok (szintén Master). Ha egyszer lesz bátorságom, megcsinálom. U.i.: szerintem semmi baj az MX4-el...
-
törölt tag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Találtam neked egy tesztet, hogy egy gyári ftw3 backplaten csak a thermal padokat cserélték le (+pár tüske), mennyit számít!
-
mihellers56
tag
válasz
mihellers56
üzenetére
-
nexwo
őstag
válasz
mihellers56
üzenetére
ragasztott csavarok és/vagy matrica volt rajta?
-
mihellers56
tag
Helló! Ujra kellett pasztáznom a Aorus Master 3080at, valami nagyon fos paszta volt alatta, itthon mx4volt csak de igy h megcsináltam a hőmérséglet jelentősen csökkent! 80 százalékos ventivel max temp és thermal limittel 2115mhig boostol. 52-53 fokos.
-
törölt tag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Hétfőn szerelem, csinálok pár képet.
-
ImpersonatoR
addikt
válasz
üzenetére
Igen azt néztem én is hogy gyári hátlap nem megy vissza ha EK blokkot raksz rá.
Tehát igazából kénytelen vagy venni EK hátlapot is.Itt igazából az volt a kérdés, hogy a gyári BP nel jobb e bármivel az EK BP
EK BP hez adnak jó/minőségi thermalpadokat vagy azt is külön kell venni ?
-
MPowerPH
félisten
válasz
Erdei88
üzenetére
Csak amin. FPS -t nezem, ha megvan a 120, akkor boldog vagyok.
Jah, ahogy irod. A 6800XT igy megrantva is csondes, huvos. A 3090 olyan 330W -ra volt megfojtva, de az alaporajel az 1875MHz nalam jelenleg. Kb. annyira volt itt is belove, tehat nem ment alatta. De igazabol en a masik topikban a 6900XT eredmenyeket nezem, azert egy 6800XT pont fele annyiba kerul jelenleg, nem eppen ildomos az osszehasonlitas.
Es ez 4k, szvsz QHD -ban inkabb az AMD lehet erosebb.Es igen, irtam is, hogy ha megrantom, akkor brutal a kartya. Ezert marad valszeg a gepben, en a vizhutesben nagyon bizok, mert akkor a melegedes, mint negativ tenyezo, kikerul a kepletbol.
-
Erdei88
veterán
válasz
MPowerPH
üzenetére
"2640MHz -n elketyegett, 303W -bol, megneztuk Witcher 3 4k -ban. 16FPS -el adott igy kevesebbet(min. FPS 84 vs 100), mint a 3090 -em, ami csak 1875MHz -n jart."
Tehát OCzott 6800XT volt és alapórajel alatti? RTX3090. Több lesz az mint 16 fps ha húzod a 3090-et.
Illetve csak min fps-t írtál. -
MPowerPH
félisten
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Kicsit vastagabb, de mas elonye nincs.
Laraxior: Nincs nagy kulonbseg, de azert merheto, 4k -ban. 3090 QHD -ban egyaltalan nem nagy szam, oda biztosan nem vennek NV -t. Ezeknek csak UHD -ben van letjogosultsaga.
Erdei88: Witcher 3 -al neztem, 4k -ban, de irtam is alabb, keress vissza.
Megrantva a 3090 -et egybol lett +16FPS -em, azert irtam, hogy az alulfesz eleg nagy ongol. -
törölt tag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
-
MPowerPH
félisten
válasz
Erdei88
üzenetére
Marmint melyiket? A 3080 -at? Szerintem nezz at a kartya topikjaba, es lessed meg, 'kicsit' megrangatva mit tudnak azok a kartyak...akar csak 6800XT, de arban a 6900XT -vel is lazan osszevetheto.

En is megneztem, es hat a huzott 6800XT nem volt olyan messze a UV -s 3090 -tol. 10FPS mindossze.
-
MPowerPH
félisten
válasz
Laraxior
üzenetére
Nem is azzal van a baj, hanem a thermal throttlingal.
Persze az alulfesz sok dolgot megold, de ha itt alulfeszelessel kell bibelodni, hogy ne olvadjon le, mint Fukusima, akkor inkabb veszek 6800XT vagy 6900XT -t, aztan ott mehet az OC orrba-szajba, nincsenek ilyen problemak. Egy jol megrantott 6800XT meg siman megeszi a 3080 -at, es ott van a brutalisan alulfeszelt 3090 nyakan.
A 3090 2000MHz kornyeken vagy folotte, huzott ramokkal brutalis kartya, ott nincs kerdes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG UltraGear 34GP63AP-B VA Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync
- iPhone 11 Pro 64GB 100% (3hónap Garancia) - AKCIÓ
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 10S 6/128GB szürke / 12 hónap jótállás
- CÉGEK FIGYELEM!! iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - 27% ÁFA-S SZÁMLA Kártyafüggetlen, 100% Akksi
- AMD GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 6900 XT / 32GB 3600MHz/ 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

vagy annak megfelelő 4070-et mindegy hogy hívjuk, arra várok hogy a gyártó lépjen valamit

már a 3070-ből is a Strix 1100-ért van.
nem szedtem vna szét akkor, msi asus szeretik.... a 2100at tartja