-
Mobilarena
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
(Bundás)
addikt
Hiába a három venti, ha például a processzor bordája tele van porral 10db venti se hűtené le!
Mivel passzív az ujjacskádat szépen rá tudod nyomni a vga borda közepére, ha ott tudod tartani egy ideig (ha megpörköl, akkor melegebb, mint a te üzemi hőmérsékletetd) és a bőröd sem ragad oda a bordához, akkor jó a hűtése, természetesen mindezt vga izzasztó progi közben, ala 3dmarkxx !
-
(Bundás)
addikt
Fsp az jó!
Lehet túlmelegedés szaga van.9200 passzív? cpu vagy a vga bordái között nincs porcsimbók szorulva?
Prime95-öt rakd fel (google.com), indítsd, menü->torture test, ha 3 óra alatt megáll error-ral, akkor eléggé instabil a gép, de egy 24 órás teszt nem árt neki. Közben figyeld a hőmérsékletet (pl. everest), hogy mennyire melegednek a dolgok. Itt a ''nyár'', itt a meleg, lehet hűtéssel lesz gond...
Ha memória hiba lenne memtest (memtest86.com): cd vagy floppy verzió, bootolsz vele, hagyod lefutni 4-5x (Pass), ha Error=0, akkor a memók rendben. -
Norbo03
őstag
Hali!
Hát az újraindulás sok mindentől lehet! Mondjuk táp(tom mindenki ezt mondja elsőre) mert ugye ha elkezdessz játszani akkor a proci is több kraftot igényel vagyis a táp ágai is jobban vannak terhelve ezért is ujraindulhat h 2D-be még bírja a táp de amikor elkezdessz játszani már nem naon! Nézd meg a processzor környékén lévő kondenzátorokat h nem-e púposak vagy nincs-e alattuk barna folyadék mert ettől is újraindulhat a gép h nincs elegendő kapacitás már a kondikba! Hát h a videokari-e a hibás azt csak ugy tod kideriteni h raksz bele egy másikat és megnézed h azzal h müxik!
[Szerkesztve] -
Norbo03
őstag
Nah most csak leirok egy története vagyis 2-t. Az egyik fórumozónak. Rakott a prociára egy uj hütőt. Nem akart menni gépe sehogy se bekapcsolta a ventiik nem pörögtek aztán kihuzta a 220-ból és utána bekapcsolta aztán ment 2 másodpercig a gép aztán egyből kikapcsolt a gép. Nála az volt a baj hogy a proci hütőnek az alja vagy milye fém volt és ezt rövidre zárta a procit.
Másik:
A gyerek reggel bekapcsolta a gépet és ugye hát mi volt nem ment. A ventik pörögtek meg minden de nem tudta kikapcsolni hiába nyomkodta. Ő is kihuzta a 220-ból aztán visszadugta és ugye bekapcsolta a gépet de itt is 5 sec után kikapvcsolt és addig nem lehett visszakapcsolni a gépet míg nem áramtalanitotta meginmt. Nála a power gond volt a hibás.
Remélem tudtam segiteni.
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
Nem hibás a táp, a -5V-ot egyre ritkábban rakják rá az újabb tápokra, mivel a mostani hangkártyák már nem igényelik, valamint a régi gépekben megtalálható ISA sín is csak nyomokban található meg, jobbára csak a super I/O IC használja ( pl.IT8702F, IT8705F, Winbond W83627HF - ezek gondoskodnak a ventik fordulat ellenőrzéséről, hőfok mérésről, floppy kezelélsről, COM/Printer port kezelésről, energiaellátásról, stb. )
Szerk.: HDD LED-et lehet, hogy fordítva dugtad rá az alaplapra...
[Szerkesztve] -
B.Panther
csendes tag
Primőr: figyu, elmesélek egy történetet. Történt egyszer, h. eladtam a gépemet(de házikóm maradt, úgyhogy darabosan ment a dolog) srác ott hejben megnézte, baba volt minden, minden klappolt. Másnep sírt a szája, h. milyen szart adtam el neki, mert nem ismeri fel a vinyókat
. No két nappal késöbb vissza is hozta..és kb 3 óra szórakozás után döntötem úgy, h. szétkapom az egészet: ekkor vettem észre, h. szegényke egy távtartót az IDE csati mögé csavart be, ahol AZ ALAPLAPON NEM VOLT NEKI HEJ!!!! Szóval letestelte a az IDE vezetéket..... mi a tanulság? Én a hejedben szétszedném, és JÓL megnézném, h. véletlenül nem-e egy olyan hejre is csavartam fel távtartót, ahol az alaplapon nincs neki hej. No csak ennyit akartam
ha nem tudtam segíteni, akkor bocs.
Szép napot! -
Bubu79
addikt
Akkor nincs igazán több ötletem ( bár nem egészen tiszta, hogy hogyan tudott egy egyszerű átszereléstől megmakkanni az alaplap )
A tápon valószínűleg a 110/230V átkapcsolót sikerült átraknod - ettől sajna dob egy hátast a táp és elfüstöl
#1262: Nem igazán lehet úgy elferdíteni az alaplapi csatlakozó érintkezőjét úgy, hogy ne vedd észre, ahhoz túl vastag.
[Szerkesztve] -
Ultram3jor
senior tag
Nem hiszem hogy a csavar lenne a problémája a gépednek! Ha nem huztad tul öket, és ahogy már említették, nem vált le egy réteg a lapról, de ez se valószínü, mivel a lapokon a csavarok helyén egy ugymond megerősített nyák van ami annyit tesz hogy a nyákon egy vastagabb cink (vagy más hozzá hasonló anyag) van.
Sztem, elöbb huzz le mindent az alaplaprol (vinyok, dvd, floppy, stb) Az alaplapba tegyél egy ramot, vga-t és a procit, és ugy probált elindítani! Ha nem segít akkor kizárhatjuk a táp-hibát. Vagy esetleg egy másik táppal +nézhetnéd, der nem valoszínü h az a gond!
Az is lehet hogy csak egyszerüen a lapod szar, megsérült az átpakolás során, a távtartókra nem figyeltél, és végigkaristoltad az alját (egy havrnak is ez volt a gondja, azt nem vágtuk h mé nem megy a lapja), stb.
ui.: Karcoljatok meg egy ilyen ''réz'' távtartót, és meglátjátok hogy az nem réz. Tul drága mulatság, sokba kerül az ahhoz, hogy rezet adjanak. Sztem vmi kommersz csodábol lehet a távtartó, (ezalatt a vasat értem, vagy vmi olcso fémet). -
Bubu79
addikt
Igen, így ahogyan leírtad.
A kétvégű csavar megy a tálca lukaiba, az alaplap tartó csavarok pedig ebbe a csavarba van beletekerve.
Mint azt az előbb írtam, az alaplap furatai úgy vannak kialakítva, hogy a körülötte lévő vezető gyűrűk ( közvetlenül a furat körül ) direkt érintkezzenek a tálcával a csavarokon keresztül fémesen.
Nézd meg az alaplapodhoz kapott kézikönyvet, vagy ha esetleg van, akkor a Quick Install Guide-ot, hátha vannak képek a szereléshez
Le akartam húzni az MSI-től a lapaod manualját, de úgy megy a szerverük, mint egy beteg teve, 5-6 kbit-tel nem szeretnék estig itt ülni...
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
Amikről én beszélek, azok hatszög profilúak, és mint említettem az egyik végében menetes furat van, a másik végében pedig egy csavarszár.
Esetleg ha képet tudnál lökni róla, az segítene, mert nem ismerem a Soprano tartozékait, így nem mondhatom biztosra, hogy azok konkrétan a távtartók.
Ha megnézed az alaplap furatait, akkor láthatod, hogy a furatok környéke vezető réteg - ezüstösen csillog. Így oldják meg azt, hogy a ház - a beleszerelt tápegységgel együtt - azonos potenciálon legyen az alaplappal, és ne szedjen össze semmilyen zajt. Tehát ebben az esetben ( de csakis ebben az esetben ! ) jó, hogyha érintkezik a fémlappal a távtartón keresztül.
Ezek a gyári távtartók úgy vannak kialakítva, hogy pont megfelelő távolságban legyen az alplap a tálcától és így a bővítőkártyákat is könnyen be lehessen illeszteni.
Mint írtam, a csavarok feszítésével ( amik a lapot tartják ) óvatosan, mert a hatrétegű NYÁK lemez, amiből a lap felépül igencsak érzékeny jószág, nem bírja a zúzást... -
Bubu79
addikt
Nem szabad túlhúzni az alaplap rögzítőcsavarjait, mert kinyírhatod a lap vezetőrétegeit !
A lényeg, hogy a furatokon kívül ne érintkezzen az alaplap semmilyen része a fém tálcával, mert zárlatos lesz, akár tönkre is mehet!
Szép kis házikó !
Ahogy elnézegettem a képeket a TT oldalán,egyre biztosabb vagyok benne, hogy kapnod kellett távtartókat a laphoz - az alaplap tartó tálca ugyanis tele van furatokkal, amibe ezeket kell betekerni... Tehát keress a csavarok között olyan réz színű csavarokat, minek az egyik fele menetes, a másik lukas.
Ezeket kell úgy elhelyezned a tálca furataiban, hogy az alaplap furatai alá kerüljenek.
Csak a furatok alá! -
Bubu79
addikt
Ez melyik ház? ( típus? )
Elvileg akkor minden csavarhely mögött kell lenni valaminek, hogy eltartsa az alaplapot a fém hátlemeztől - ellenkező esetben megvalósulhatna a Nagy Magyar rövidzárlat nem kívánt esete.
Ha valahova nem raktál rögzítőcsavart, az csak a mechanikus rögzítést gyengíti.
Nem feszül a lap a helyén? -
Bubu79
addikt
A házban lévő tálca, amire fel lehet erősíteni az alaplapot, és az alaplap közé kell rakni távtartót, ez a ház tartozéka, a csavarok mellé van csomagolva ( bár azt nem tudom, hogy a TT mellé adnak-e még csavarokat
). Ez azért kell, hogy az alaplap ne legyen zárlatos a fém tálcán.
Többfajta megoldás létezik, régebbi házikókhoz műanyag távtartókat adtak, de az újabbakhoz már fémet adnak, az egyik vége menetes, ez kerül a tálcába, a másik végében pedig van egy menetes furat, ebbe kerül az alaplapot rögzítő csavar.
Az FSP tápnak több 12V-os tápága van kialakítva a tápon belül. Ezek földpontja közös, de a 12V-os része szét van választva, saját meghajtó kör is tartozik hozzá.
A lényeg az, hogy a táp összterhelhetősége a 12V-os ágon a két ág összegével egyezik meg.
Előfordulhat, hogy ha csak az egyik ilyen 12V-os kimenet van terhelve ( arról megy az alaplap, a HDD, az ODD, stb.), akkor az az egy ág nem képes teljesen kiszolgálni az áramigényt ( a kívánt teljesítmény nagyobb, mint amit az adott 12V-os ág tud biztosítani ) Emiatt a gép működése bizonytalanná válik.
Kiküszöbölhető az ilyen probléma azzal, hogy megosztva terheled le a tápból kijövő vezetékeket, tehát ha van két vezeték-korbácsod, amin vannak csatlakozók, akkor mindkettőre raksz terhelést.
De amint mondtam előrébb ez a konfig talán annyira nem ''éhes'', hogy ne tudja kiszolgálni -
Bubu79
addikt
Hát itt tényleg nincs sok variációs lehetőség, a venti fordulatot BIOS-ból nem lehet állítani, tehát a BIOS, mint lehetőség kilőve.
A 9200SE nem kíván magának kiegészítő tápfeszt, tehát ez is kilőve...
Még az fordulhat elő, amit Norbo03 említett, hogy esetleg oda is kerülhetett távtartó a lap alatt, ahova nem kell, de ezt biztosan megnézted...
És még előfordulhat az is, amit a #1230-ban írtam a tápról - egyoldalúan van terhelve - bár ez a konfig talán nem terheli le annyira...
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
Esetleg egy teljes konfig leírást tudnál prezentálni? Hátha jutunk valamire.
ASUS-ék alaplapjaiban szokták szabályozgatni a ventikre jutó feszt, de ahhoz Neked külön be kell kapcsolnod a BIOS-ban - ha csak átpakoltad a gépet egyik házból a másikba nem túlzottan valószínű, hogy magától elállítódott...
Mellesleg nem valószínű, hogy bármelyik alaplap gyártó bevállalná a kockázatot, hogy a túl agresszív energia gazdálkodás miatt megsüljön a proci a lapjukban...
Én még mindíg fenntartom, hogy nem BIOS gubanc lesz az. -
Bubu79
addikt
A probléma érdekes.
Az alaplapra igazából a tápcsatin meg a kiegészítő tápon kívül nem igazán kell mást rádugni.
Az áthelyezéskor az FSP tápágait ugyanúgy terhelted vissza, ahogyan az előző konfigban volt? ( Gondolok itt arra, hogy az FSP-nél több 12V-os ág is van, lehet, hogy egyoldalúan van terhelve, mert minden az egyik ágat terheli csak - de persze csak feltételezés...)
ps.: Nézz egy kicsit az egyforma avatarok alatti nevekre is
[Szerkesztve] -
Norbo03
őstag
Akkor huzd le az optikai meghajtókat és a HDD-t meg a floppy drivet-ot meg azt ami nem szükséges az inditáshoz meg vegyél ki minde PCI-os karit aztán ugy próbáld bekapcsolni és ha ugy pörög minden venti akkor a táp a kevés. Olvass vissza nem rég volt az egyik fórumozónak ilyen jelegü.
-
Norbo03
őstag
Hát én nem bonyolitanám ennyire a CMOS resetet. elég ha annyit csinálsz leveszed a géped oldalát kikapcsolod a gépet ÁRAMTALANITOD!!!. Aztán ez elem környékén találsz egy kis jumpertz ami 1-2 állásba van. Nah azt a jumpert átrakod 2-3 állásba kb 5 sec-re ilyenkor az 5 sec alatt kisüti vagyis elfelejti a beálitásokat. Aztán az 5 sec után visszarakod 2-3 állásba és kész is vagy. de csak akkor csinád ha tod a bios beállitásaidat nehogy aztán meglepi érjen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkCentre M83 / i3-4130 / 8 GB DDR3 / 128 GB SSD / Win 10 + 1 év Garancia + Számla!!!
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest