- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
viktor82
őstag
Na ,próbáltam más lapban,de semmi,és a gyártói fesz 2,1 van ajánlva a flex2-nél!És külön külön sem megy 2 modul lehet hibás?az is csak az én formám 2hétbe került mire beszereztem és ba...hatom!
Holnap megy vissza,de a pénzt is visszakérem nem fogom megvárni mire leszálitják vagy láttam a raktáron 2x1gb-t repeatot 1150-es érdemes lecserélni arra?persze 2db kitre! -
jaozsi
csendes tag
Végig néztem a BIOSt,de nem találtam meg hol kell állítani az FSB
RAM 1:1 arányon.Most rátettem mind a ketőt a DRAM Clock
y SPD és a DRAM Timm
y SPD-re.Ezek szerint hiába van 400Mhz-es RAM benne az 1:1 ugye azt jelenti,hogy a CPU 100-on megy,akkor a RAM is 100x2-őn,ha jól értelmezem?Néztem a könyvében is ott sem találtam.
-
jaozsi
csendes tag
Megpróbálom pontosan leírni
Current FSB Frequency 100Mhz
Current DRAM Frequency 200Mhz
SDRAM CAS Latency 2.5
Bank Inter leave 4 Bank
Precharge to Active (TRP) 4 T
Active to Preacharge (TRAS) 10 T
Active to CMD (Trcd) 4 T
DRAM Command Rate 2 TComm
DRAM Burst Len 8
Write Recovery Time 5 TBy SPD-én van
-
jaozsi
csendes tag
Alaplap neve Kobian KOB P4X400 NDSX (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, LAN)
Alaplapi lapkakészlet VIA VT8754 Apollo P4X400
Alaplap azonosítója P4X400-8235-6A6LXE19C-00
Ezeket találtam meg nem tudom elég?A BIOS most automatán van,de amikor manuálon volt akkor is ugyan ezt adta ki a cpu-z.köszi a seegítséget. -
gtasystem
őstag
több amerikai hardveroldal, 1 cseh és a pl magyar radikalmod szerint nem így van..tisztában vagyok vele hogy ezek a tesztek függhetnek a szponzortól is, de szerintem 4 különböző hely/ország már elég a döntéshez..
sőt azt írták hogy inkább a legolcsóbbat (value) lehet a legjobban tuningolni..
persze relatív hogy mi a régi..egy 1 hetes cikk is lehet régi..
de ezzel az erővel nem érdemes tesztet olvasni/írni mert ha a jövő héten már más chipet használ a gyártó akkor máris az övé a legjobb ram..szóval a gyártótól függ mennyire fontos neki a minőség..és a neve..
én ezért vettem corsairt..
-
lsc
nagyúr
Mondjuk az is igaz nem neked válaszoltam, viszont amilyen áron kaphatók szerintem az egyik legjobb vétel/km most nem játszik/. Természetesen nem tuningőrülteknek ajánlom /mondjuk a ram "őrült" húzása nem igazán hoz sok eredményt (kivétel szintetikus tesztek), igaz aláírásban jól mutat/, akinek stabil teljesítmény kell elfogadható áron azoknak érdemes ezekben gondolkodni . Egyébként írod hogy olcsó és olyan is, tudok nem egy nevesebb ramról amelyik nem hajlandó 800-on emberi fesszel cl4-ben menni, igaz cl 5-ben megy 1000-et .
-
nemcsa
csendes tag
hello mindenkinek ,lehet,hogy nagy hülyeséget kérdezek cde azért megpróbálom:
a jelenlegi konfig NF7 alaplap, Cpu AMD athlon Xp 11X200 on megy plusz van mellette egy 512 ddr ram +2 db.256 ddr ram .everest szerint dual channel 128 bit ezen a gép stabilan megy.A gondom az,hogy próbáltam a ramot kicserélni 2X1gb. -ra de csak sípol és nem indul el .Ugyan ez a helyzet egyenként a ramokkal.Egyikkel sem indul .Rossz lehet valami beállítás vagy a ramok rosszak?Bocs hogy hosszú voltam és mégsem írtam le valami fontosat -
[CS]Blade2
addikt
kösz, de mégsem ez a baja.
ha a CPU alapon van FSB200-on akkor a ramok mennek 800mhz-en 1,8V-on 5-5-5-18-al
ha a CPU-t beállítom a korábban használt 320x9-re, akkor a ramok 660mhz-en 5-5-5-18-al mennek és már ehhez kell neki 2,0V++ igazán stabil 2,1V-on..Azóta nem jó, mióta 2x1Gb kingmax bővült még 2x1gb kingmax-al.
Bármi 5let?
Létezik program, amivel ellenőrizni tudom ,hogy hány V-ot kapnak a memóriák?
Gondolok itt arra, hogy mikor 2,1V-ra állítom, valójában kevesebbet kap -
mattheus
őstag
Szia!
Akkor azt hiszem itt kellene egy komolyabb segítség. Gondolom a CPU frekire és a memória frekire gondolsz, ha nem akkor javíts ki kérlek és megírom.
A CPU nincs húzva (E8500) 9.5x 333 Mhz-en megy
A memória 800 MHz esetén 400 Mhz-en megy és 1066 Mhz esetén 533 Mhz, szóval asszinkronban.NEkem azt mondták a boltban, hogy így is jól kell hogy működjön.
Kiegészítés az eddigi RAM tesztekhez. Tegnap a MEmtest 1.55 (elég régi verzió) 3 órán keresztül végre hiba nélkül futott. A memória feszt felemeltem 2.26V-ra. F10 BIOS jobban működik, mint az előző....
-
Kötelező
senior tag
-
Tom19
tag
Sziasztok!
Lecseréltem a memóriáimat.
Corsair 2x2Gb 800Mhz, viszont VISTA x64 alatt még mindig van kékhalál: IRQL NOT LESS OR EQUAL.
Az alaplap új, proci tuti jó, most már a RAM is. És sztem 100% hogy nem videókártya hiba ez.
Létezhet hogy a VISTA nem támogatja ezt a tipusú RAM-ot?
-
mattheus
őstag
Szóval akkor minkét beállítást meg lehet próbálni ? Mármint 4-4-4-12 ill. 5-5-5-15 ?
Az számít, hogy milyen értékekben emelem a feszt? Azt értem azalatt, hogy inkább "egészebb" számokban gondolkodjak, mint pl. 2.2 , 2.3 vagy lehet így is 2.21, 2.23 stb.2.3V-nál már villog a BIOS-ban a Danger felirat. Ez baj? NE törődjek vele?
Köszi
-
Zalaymate
senior tag
Hali!
No hát állítgattam, de épp 1066-ra nem tudtam belőni, így most 1122MHz-n megy 5-5-5-18 -as időzítésekkel. +0,2V-ot kaptak még.
Nincs semmi hűtés rajtuk, így nem tom, hogy nem fog-e elfüstölni?
de mindenesetre most normálisabb ez az érték! THX a segítséget!
Jah! És amúgy kicsit át lettem b@...-va, mivel Kingston RAM-okként vettem a RAM-jaimat és most ahogy nézegettem (eddig nem foglalkoztam, kb 1 éve beleraktam a gépbe és annyi.) látom, hogy rohadtul Kingmax Ramok!
Szóval ..... Ezentúl odafigyelek jobban egy egy vásárlásnál.....
-
Zalaymate
senior tag
A CPU-Z szerint: 448,8 MHz-t ír ki. FSB-DRAM aránya 5:6
a szorzók a következők: 5.0 ; 6; 6; 21
Tehát elvileg most 890MHz körül megy a RAM-om?
Ezt azért feljebb kéne vinnem....
Tehát ezeken az időzítéseken kellene állítanom? Nagyjából milyen értékekre? (5;5;5;21) ???
Vagy milyenekre?
-
donhere
tag
-
donhere
tag
Kingmax és Kingstonbol is elég a 800?
Használt alkalmazás = Perszonál kompjúter
Munkahelyi gép szerencsére van, jó is amire kell (CAD alkalamzások)Mivel én 2x2Gb Kingmax ra gondoltam (játék + vista x64) miatt. viszont attól félek h egy "egyszerű" 800 ram nem fogja engedni még a kis tuningot sem
-
gyáliSanyi
őstag
Ezt a letesztelést, hogy értetted? csak egymagába indítsam el a géppel?
bocs, de kezdő vagyok.A másik az, hogy nem tesz kárt a gépben, ha így egybe futtatom a 667-eseket és az 533-asokat? Az alaplapom hivatalosan támogatja ezeket a ramokat, de ez a kócos párosítás nem tudom mit okozhat.
Ezzel a párosítással akkor, most a ramjaim 667-el vagy 533-al mennek? vagy mindegyik annyin amennyit tud. Ez mennyire egészséges?
-
gyáliSanyi
őstag
Átvertek.
Nekem úgy adták, hogy 2*1gb 667
és beraktam mindkettőt a 2*512 mb /667-ramok mellé.Ez így ment is 3gb-n, de mikor kicseréltam a vga-t akkor már csak az egyiket fogadta el.
Szóval most ez az egy a polcon pihen. És most van akkor benne 2*512/667 és akkor egy 1024/533?Most akkor vegyek megin új ramot?
-
fgordon
senior tag
Nincs lehetőségem a régi memóriákat tesztelni már. A régi memóriákat nem vettem ki. Az alaplap nem poros, pár hónapos a gép...
Majd lehet átrakom a másik 1-1 slot-ba...
Ide tartozó "kemény" téma:
Tud nekem valaki olyan oldalt mutatni, ahol összehasonlítják a különböző időzítésű DDR2 1066-os ramokat, 5-5-5-15, 6-6-6-16, stb... Esetleg 800-asokat...
Esetleg különböző márka 1066-osait ugyanolyan beállításokkal...
Melyik a jobb: 1066-on kisebb időzítés, vagy nagyobb Mhz-en nagyobb időzítés?
proci:memória szorzó hogy a legjobb? 1:1 ? Hogy a legrosszabb?
-
fgordon
senior tag
Ha 2 ram volt benne, és berakok +2-t, akkor ok, az új 2 lehet hibás...
De itt pont fordítva:
4 atom stabil ugyanolyan ram (ez a 4 ment több mint 1 hétig, folyamatos terheléssel), majd 2 darabot kiveszek, és crash-ek jönnek... kiakad böngésző, meg minden alkalmazás egy idő után... videó indítás = kék halál... de szövegszerkesztő is összeomlik, az meg nem nagy vga terhelést okoz... vga az 40-45 fokos volt, néztem...
Megy a hűtője a procinak, vga-nak, semmihez nem értem hozzá, csak ahhoz a 2 ram-hoz a gépben amit kivettem... Még ha szétszedtem volna....
-
GrandeP
addikt
Tehát inkább javára szolgál majd mintsem inkább hátrányára...
Amúgy igen amd gépbe lesz 5000+-os proci mellé.... vistára kell váltanom és lesz egy ramot zabáló program is... ezért gondoltam h beteszek egy + ramot is...
Ez meg (667mhz-es) van a polcon és nem szándékoztam venni....
Köszönöm a választ!
-
lsc
nagyúr
Köszi, nem kötözködés de én így tudom:
* Windows XP Home: 4GB
* Windows XP Professional: 4GB
* Windows XP X64 Edition: 128GB
* Windows Vista Home Basic: 4GB
* Windows Vista Home Basic 64 bit: 8GB
* Windows Vista Home Premium: 4GB
* Windows Vista Home Premium 64 bit: 16GB
* Windows Vista Ultimate: 4GB
* Windows Vista Ultimate 64 bit: 128GB
Csak ezekből lejön a videokárya és a többi eszköz ramja .
Ezt a hibaüzi dolgot nem tudtam . -
Lizard01
tag
No problem. Csak még annyit, hogy életemben most nyílik alkalmam egy brutális gép vásárlására először és nagyvalószínűséggel utoljára is. Ezután már csak a saját fizubúl vehetek gépet. (Szüleimtől kaptam egy kis pénzügyi támogatást a vasra karácsonyra, de mivel Apám vállalkozása januártól megszűnik, az áfá-s számlának is búcsut inthetünk. (A gép árának kb. fele sajátzsebből lesz, de ez nem jelenti azt, hogy nem fizetem majd vissza szüleimnek a "kölcsönt").
-
Lizard01
tag
Idéznék Beteg-től (remélem nem harakszik meg érte):
"mihez képest drága?
egy maximus extreme br. 72k, egy p6t del 76k
q9400 69k, 920 73k
2x2gb 1600mhz-s ocz plati 51k, 3x2gb kingmax 1333 40k
összesen 192k vs 189, vagyis a gyorsabb, erősebb és 2gigával több i7: olcsóbb!
vagy ne ezekhez hasonlítsuk? akkor mihez? jaaaa: igaz, manapság minden drága! még a kenyér is."Amúgy a deszka tényleg húzós, de hosszútávra veszem a gépet. (Sandy Bridge nálam tuti kimarad, de lehet, hogy az azutáni architektúra is. Ha egy P4-gyel kibírtam eddig, akkor egy nehalemmel... (Megj. Ezt főleg renderre értem).
-
Pestas86
csendes tag
Everestben megnéztem,azt mutatja hogy:
System Memory 2560 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1: Kingston 99U5316-028.A00LF 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz)
DIMM2: Kingston 99U5316-028.A00LF 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz)
DIMM3: Qimonda 64T128000EU2.5C2 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz)Tehát látni látja,mindhárom 1 gigás ramot,de kezelni valamiért csak 2560-at tud.Azt mondjuk nem értem,hogy miért Qimonda neve van a ramnak Kingston helyett,amikor a csomagoláson Kingston van.
Szóval tényleg nem tudom mi a gond,szerintem az alaplapnak simán kezelnie kellene az egyoldali memóriákat és a kétoldali memóriákat is,de úgy látszik összeakad valamiért.
-
-
p0pc0rnp!4y4
csendes tag
koszonom a gyors valaszt
ahha. ertem. ezek szerint ha vert izzadok se fog mast kiirni az Everest.
jolvan.tehat attol ez meg tudja a 1066-os orajelet...igazabol nem is az szamitana nekem, hogy a diag-progik mit irnak ki, hanem hogy a benchmarkok messze elmaradnak egy hasonlo teljesitmenyu masik RAMtol (este tudok tolni screenshotokat), konkretan mindenben (iras-olvasas-masolas) fele akkora erteket produkal, kesleltetes pedig 90ns, mikozben egy nem huzott hasonlo RAMnal 57 korul szokott lenni.
csak ezt furcsalltam... -
Lakuda
csendes tag
Köszi a gyors választ!
A kompatibilitás már induláskor kijön azzal, hogy nem bootol meg ilyesmi, vagy hosszabb ideig kell figyelni, hogy fagynak-e az alkalmazások...stb?
Csak azért kérdem, mert ha az előbbi akkor veszek valakitől aki elhozza hozzám berakom a gépbe és ha megy fizetem, viszont, ha hosszabb ideig kell tesztelni akkor inkább boltból ahová vissza lehet vinni három napon belül.
-
diegho
nagyúr
miért? gyárt más is alaplapot?
Én kereskedő vagyok, eddig asrock, asus, abit, gigabyte, j&w, msi lapokat adtam el, mindegyikben mentek, mivel már több mint 1 éve szinte csak kingmax ramot adok el, hiába van corsair vagy ocz, a kutyának nem kellett még
Saját gépben pl 800-as kingmax 4*512 1.9V 1050mhz volt a rekord (asus lapban), de 2*2gb 1.9V 1000mhz is megvolt, minden esetben 5-5-5-18, eddig 0db hibás modul 1 év alatt, mindegyikre 99hó garanciát adok, szóval egész jól beváltak, igaz tény, hogy aki úgy jön be hogy neki asus lap kell az gigabyte-al megy ki
Lényegében vagy asrock (olcsó kategória) vagy gigabyte (normális kategória) lapokat adok el. Asus-al szokott probléma lenni azt hiszem, de asus inteles lapokkal nem csak ez az egy probléma szokott lenni, talán majd a P45 széria.
-
djg
aktív tag
Akkor most azt mondod nem okoz semmilyen galibát se hardveresen se szoftveresen, ha ezt megteszem? Érdemes is?
Az alaplap 0,2V-os increment-tel engedi emelni a feszt.
Hogy lehet, hogy csak az időzítések miatt kell feszt emelni? Freki emelésnél 1066-ba nem is kellett...
CSX-ben jobban bízol, mint a Kingmaxban ezekszerint? (Én amióta olvastam róla igen, na meg szeretem, ha valami német minőség...)Jobban melegszik, de akkor nem lassabb, igaz? Mert én inkább erre gondoltam volna a 2x2-vel szembeni hátránynak, hogy egy fikarcnyival lassabb, mert 4 modulból szedi 2 helyett, de ez talán megérezhetetlen. Ha jobban melegszik, akkor csak arra kell vigyzáni, hogy azért annyira túl ne húzzam?
Köszi szépen az eddigi segítségedet, tényleg!
-
djg
aktív tag
Igen, ez auto időzítés. A RAM-ok csx-ek.
Hogy érted, hogy nem erőltetnéd? Megrövidíti a ram élettartamát? Akkor én sem erőltetem, kárt nem akarok tenni benne semmiképp!
Persze, nem szükséges feltétlenül, sőt talán felesleges is (talán csak a jövőben jön majd jól a tuning, most tényleg nem kell, csak ki akartam próbálni, hogy mit tud egy kicsit.)
Akkor te most mit tennél, így hagynád 1066-on ezekkel az időzítésekkel vagy visszavennéd 800-ba?
Mi kárt tehet ha átteszem 5-5-5-18-ba 1066-on? Inkább nem teszem, ha tényleg okozhat valamit, nem vagyok nagy tuningmájsztro. -
djg
aktív tag
Aha, értem. Itt egy felkínált listából választom, ez igaz. De ez miért rossz? A célom az volt, hogy azon az órajelen fussanak a ramok, amikre hivatottak anélkül, hogy az fsb-t emelnem kéne mert a cpu-t nem akartam tuningolni. (Felesleges is még, és csak plusz hőt termelni amellett, hogy gyári hűtő van rajta.) És még érezhető/mérhető is legyen a különbség.
Ez sikerült is.Írta valaki fentebb, hogy 800-as ram 4-4-4-12-be téve kb ugyanaz, mint 1066 a saját időzítéseivel, ami itt 6-6-6-18. Ez a teszt azért egy kicsit ezt megcáfolja.
A tesztben, ahol olvastam a ramokról 1066-on nem ilyen időzítésekre tették, hanem 5-5-5-16-ba és megemelték 1,9-voltra a feszt. Ezzel megpróbálkoztam én is, de sajnos érdekes dolgot kellett, hogy tapasztaljak. A fesz auto-n volt biosban, ami ugye az 1,8V-ot jelenti. Megadtam neki az 1,9-et (talán ez nem is árt, hogy stabilabb legyen, de nem tudom így van-e...) és restart után nem indult el a boot.
Azt írta, hogy valami driver.dll hiányzik vagy megrongálódott és tegyem be a win telepítőt, hátha az megjavítja. Ezt nem tettem, nyomtam egy esc-t és visszaállítottam az időzítést és a ramot is autora. Így most megint elindult. Erre a jelenségre mit lehet lépni?Egyébként tényleg érdemes a feszt emelni ezen a frekvencián? Mert én ahhoz nem nyúltam és eddig nem volt gond, de nem indítottam még igazán terhelő alkalmazást...
Vagyis indítottam, mert az everest teszt az volt, gondolom és nem volt közben semmilyen hiba, de játékot vagy 3dmarkot nem futtattam. Remélem ott se lesz gond. -
djg
aktív tag
Az a helyzet, hogy ezek szerint mégis tudtam, mert most csináltam meg. HA fsb-t is állítok, azzal nőne a cpu sebessége is, viszont láthatóan az semmit nem változott. Ugyanugy 7.5-ös szorzó és 333-es fsb mellett 2500MHz-en megy.
A biosban pedig először beállítottam a 800-as RAM-okra a korábbi alapbeállítás 6-6-618-as érték helyett a 4-4-4-12-t, mert egy tesztben ezeket a ramokat be tudták állítani, gondoltam akkor én is. Ment is. Ezután beállítottam ezt auto-ra és a ramokat a biosban átállítottam 800-ról 1066-ra. Ezt az értéket az everest ugyan nem írja ki, tehát ugyanúgy 800-at ír, de indításkor kiírta az 1066-ot.
Lefuttattam mindkét beállítással az everestes teszteket, íme az eredmények:800-1066
Memória olvasás:
6422MB/s - 7517MB/s
Memória írás:
6997 - 7070
Memória másolás:
6434 - 7150
Memória késleltetés:
79,6 - 67,6Ahol még számottevő különbség született:
CPU PhotoWorxx:
10381 - 11966A tesztekben, ahol írja az értéket az everest egy vele egy sorban a cpu komponenseit, ott már írta az 1066-ot, csak fentebb, az alaplap rovatnál nem.
A többi tesztben nagyjából ugyanaz, kicsivel volt csak jobb 1066-ban.
Azért ezek szerintem jó kis különbségek, engem meggyőzött. -
djg
aktív tag
Az fsb 333-on van és az fsb:dram arány 5:6 a cpu-z szerint. Én ezen nem állítottam.
Asus p5k pro-m van, P35-ös chipsettel és be lehet állítani rajta, hogy milyen frekin menjem a RAM BIOS-ban. 1066-os érték is van benne alapból, meg 1111-es is. A következő meg egy 1300 fölötti érték. Tehát itt is tudok az fsb-től függetlenül állítani.Még egy olyan kérdésem lenne, hogy régebben olvastam egy újságban, hogy be lehet azt állítani win xp-ben, hogy 2GB ram felett vagy legalább 2GB-nál segítsem a ram bootolni és így gyorsabb legyen a boot. Talán a ram egy bizonyos részébe másol valamit, de annyira nem emlékszem már rá.
Esetleg tudsz valamit erről?Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged