-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci64
tag
Üdv mindenkinek! szeretném kérdezni ha van a gépemben 2x1GB 667Mhz DDR2 ram Duálban mennek van rá esély ha még mellérakok 2x512Mb 667Mhz DDR2 ramot hogy az így kapott 3GB is Duálban menjen?
-
BenJoe80
senior tag
Na kiírtam ami piros... tehát:
MB Intelligent Tweaker (M.I.T.)
- CPU NorthBridge Freq. [Auto] Warning: If cpu northbridge frequency lower than HT link speed, system will correct frequency as default
- PCIE Clock (MHz) [Auto] Warning: PCI-E devices are not guaranteed to operate normally if frequency is higher than 100MHz
- Set Memory Clock [Manual] Warning: Improrer memory clock may cause system fail to boot. and not guaranteed to operate normally
- System Voltage Control [Auto] Warning: Voltages may be raised for optimizing overclock
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BenJoe80 #29042 üzenetére
De mit ír ki pirossal a Bios?
Ne, ne törölj ki semmit ,mert attól megfikkan a win, nem tud majd bootolni.
A legvégére, space és /3GB. Mentés és következő indításnál már 3GB lesz a max ram mennyiség amit egy alkalmazásnak enged lefoglalni a Win.[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect /3GB -
BenJoe80
senior tag
Úgy írtam ahogy írtad... [operating systems]/3GB... nincs semmi szóköz... vagy kellene lennie így: [operating systems] /3GB? Ez mondjuk nem derül ki a hozzászólásból.
Jaaa... vagy úgy...!!! Az egész az egy sor... azt hittem, hogy az alatta lévő az már másik sor...! Tehát akkor a legvégére? De nekem ott az áll:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimerTöröljem a /usepmtimer-t és helyette írjam be, hogy /3GB vagy hagyjam a /usepmtimer-t és utána írjam be, hogy /3GB?
-
BenJoe80
senior tag
Okay... a #29039-es hozzászólás érvénytelen. Valószínűleg nem mentettem a beállítást a BIOS-ban és továbbra is 1333MHz-en futott. Most már a Speccy is kiírja, hogy a memória 803MHz-en fut (2×803MHz=1606MHz).
Viszont...:
Van egy két piros betűs megjegyzés a BIOS-ban... ez gondolom nem normális, nem?
-
-
BenJoe80
senior tag
Megnéztem Speccy-vel és ugyanúgy azt írja ki, hogy a memória órajele 669Mhz... ennyi volt akkor is amikor 1300MHz-en futott. Hogy lehet, hogy most is annyi amikor a BIOS-ban beállítottam, hogy 1600MHz-en fusson???
-
BenJoe80
senior tag
Szia Qru!
Történt egy olyan, hogy miután beállítottam a 3GB-os kapcsolót a boot.ini-ben (ill. utána még átállítottam 1300Mhz-ről 1600MHz-re a memóriám órajelét) egy ideig ment aztán egyszer csak megjelent a feleségem és közli, hogy baj van, jöjjek - teljesen kék a monitor.
Mindent úgy csináltam ahogy leírtad: Windows rejtett fájlú boot.ini megnyit, [operating systems] után beírtam a /3GB-ot (tehát akor most így néz ki: [operating systems]/3GB), mentés...
Mi lehet a probléma?
Még annyit, hogy az újraindításnál kiírt egy olyat, hogy választhatok a következő operációs rendszerek közül:
- Alapértelmezett Windows
- Alapértelmezett WindowsHát... én az "Alapértelmezett Windows-t választottam...
Vagy esetleg azzal lenne a probléma, hogy átállítottam az órajelet 1600MHz-re???
-
Godzso
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen tapasztalataitok vannak a Patriot és a Buffalo márkájú memóriákkal. Árban jók, csak nagyon nem ismerem őket. Persze tudom, hogy nem Geil vagy ilyesmi, de olcsóbb mint pl. a Kingmax és most olcsót kell találnom, de az se lenne jó, ha használhatatlan lenne. Szóval ha van bármilyen tapasztalatotok a Patriot és a Buffalo memóriákról, légyszi osszátok meg velem!
Köszi!
-
-
Qru
MODERÁTOR
Szerókba ECC-s ram kell ezekben van egy hibajavító algoritmus, zeket a rmaokat nem támogatják a desktop lapok csak a szeró lapok.
A /3GB kapcsolót a boot.ini-ben lehet bekapcsolni, ám ezzel bánjunk óvatosan, hiszen a WIndowsunk indítóképességét kockáztatjuk, ha valamit rosszul csinálunk."
A boot.ini tartalma:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect /3GB"
Tehát mindössze annyit kell tennünk 32bites XP esetén, hogy a boot.ini [operating systems] sorának végére a /3GB-os kifejezést beírjuk. Ezután a memóriaigényesebb alkalmazások 2 GB helyett maximálisan 3 GB memóriát igényelhetnek"Azért csodát ne várj csak a nagyon ram éhes alkalmazásoknál lesz látszata.
frame>24: Az mák! Én Corsair Dominatort kaptam a döglött az 1600-as OCZ Platinum helyett.
-
Zoll21
tag
syasztok fórumtársak,kellene egy kis segítség:
probléma:eddigi konfigom amd athlon x2 4200+,asus m2n vm dvi,corsair xms2 2x1gb kit,chieftec 400táp,nvidia geforce 9800gtmostani:ugyanezek csak kapott egy nagyobb procit(amd athlon 5600+) és kapott még 1 gb corsair ramot 1gb xms2------Na itt kezdődik a probléma, mikor bekapcsolom a gépet elég nehezen indul,+ elég későn csipog,vagy egyáltalán nem és nem tölt be a windowst csak újraindulás után),pedig csak a ramot betettem a 3.slotba---ezenkívűl mikor játszom lefagy, és kékhalál a gépen...
mi lehet a BAJ?????????????????
segítsetekköszi
-
kop8
őstag
Üdv!
Valaki megmondaná hogy mi a külömbség a szerver ddr2-es memória közt és a rendes közt?
Mert ma kaptam egy ilyen memóriát:
[link]Csak nem indul el vele a gépem, lehet hogy rossz
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BenJoe80 #29023 üzenetére
Igazából csak feszemeléssel tudod kinyírni a ramod. Szóval ha nem mész bizonyos feszültség fölé akkor nem lesz gond, mert az adott fesz úgy is behatárolja az elérhető max stabil órajelet/időzítést és a hőtermelést is. Persze a tuning függ a körítéstől is (pl hány fázisos ram tápellátás a lapon, milyen chippek vannak a ramon, mennyire szereti a lapod és az adott bios-t, hány darab modul van a gépben, hány fok van a szobában) szóval a tuning eléggé összetett dolog.
De a lényeg, hogy ha nem emeled meg túlságosan a feszt akkor nem lesz olyan baja ami tuning nélkül ne okozna gondot. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Nem swapel a HDD/SSD-re, hanem mindent memóriából intéz. Ami ugye sokkal gyorsabb mint ha a háttértárat tekerné. Win-ben a Vezérlőpult -> Rendszer(tulajdonságok) -> Speciális fül -> teljesítmény -> beállítások -> és ott a listában a legalsó. Nyom(j) egy reboot-ot és kész, virtuális memória kilőve újraindítás után.
mod: Sajnos okozhat instabilitást, némely program megkergül ha nincs virtuális memória, de elég kevés ilyen progi van. Szóval kapcsold ki bátran.
A másik ami gyorsít(hat): 3GB-os kapcsolót aktiváltad XP-ben? Mert a 32bit-es XP egy alkalmazásnak max 2GB-ot ad, na a 3GB-os kapcsolóval ez - értelemszerűen - 3GB-ra nő.
-
F e Z o
veterán
válasz
Ha tudnám, milyen alaplapod van, akkor a bios manual-jából esetleg tudok segiteni.
Gyári feszültségen, gyári órajelen semmi gond nem lehet elméletileg. Magasabb feszültségen jobban melegszik a ram, ez ugye nincs jó hatással az életttartamra, könnyen túlmelegedhet, s ezáltal hibásodhat. Órajel növekedés esetén, csak bizonyos órajelig, bizonyos időzitéseken stabil a rendszer, e fellett fagyások, újraindulások lesznek tapasztalhatók.
Virtuális memóriával kapcsolatban : itt tedd fel kérdésed, itt kielégitő választ kapsz. -
BenJoe80
senior tag
válasz
F e Z o #29022 üzenetére
Igen, Jorus által linkelt olvasmányt végig olvastam (különben nekem linkelte ki). Ő kérte az általam linkelt CPU-Z adatokat is.
Az hogy "kikapcsoltad a virtuális memóriát" az mit jelent? Hogyan lehet kikapcsolni, ill. mi annak az előnye, hátránya és veszélye?
Igen, a Kingston Kit-em így van berakva az alaplapomba nekem is: 1-2 slot. Azt is megállapítottuk már, hogy 1333MHz-en futnak (2×669Mhz=1338MHz) de Qru hozzászólásából nem tudtam kibogozni, hogy hol, hogyan, mit és mennyire kell állítani a dolgokat, hogy elérjem a 1600MHz-es sebességet. Tök új vagyok a témában, azért kérdezem ezeket.
Másik kérdésem, hogy milyen veszély forog fenn akkor ha megnövelem a memóriám frekvenciáját (élettartam, melegedés...stb.)?
-
F e Z o
veterán
válasz
BenJoe80 #29021 üzenetére
A 32 bites windows 4 GB memóriát tud kezelni, de ebbe belefoglaltatik a videókari fedélzeti memóriája is. Jorus már kilinkelte pár napja valakinek. Windows XP 32 bit memóriakezelése
64 bites oprendszerrel látod csak az összes memóriát. Egyébként volt értelme 4 gb memóriát venni, egyrészt a windows is jobban érzi magát nagyobb memóriával, pl én kikapcsoltam a virtuális memóriát, s mostanában már a játékok is elég memóriaigényesek.
A sebességre, pedig épp 2 hozzászólással előbb Qru-tól kaptál választ. [link] -
BenJoe80
senior tag
válasz
F e Z o #29013 üzenetére
Okay... és akkor hogyan érem azt el, hogy 1600MHz-en fusson? Mennyivel fog többet bírni a gépem? Azt már megtudtam, hogy nagyon sok értelme nem volt 4GB memóriát venni, ha a 32-bites XP csak 2GB-ot tud kezelni. Nincsen semmi mód rá, hogy ki tudjam használni a rendelkezésemre álló memóriát?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
csokad #29017 üzenetére
Ment re pü. Nem tudom, miért nincs fent.
1-2-be tedd vagy a 3-4-be, úgy megy majd tutira DC-ben (inkább az 1-2-be az tuti). Automatice 1333-on indul, kézzel kell beállítani a megfelelő sebességet, ramszorzó emeléssel vagy "fsb" húzással (mert ugye abból szorzódik fel a ram sebesség is).
mod:
sephi: Jaja, ezért is írtam, hogy azt nem szabad leszedni.
Meg anélkül a gyártó is nehezen tudná beazonosítani így gyári garból is vissza dobahatják.
-
csokad
senior tag
oké
viszont nem tudod miért nincs fent a gyártó oldalán? ja és ment privi is. a feszültségről meg az időzítéseket állítsam e! meg a mhz.
és 4slot van az alaplapomon két kék meg két fehér és a kékek 1,2 fehérek 3,4 számozással. a kékekbe tegyem ugye? vagy az baj lesz ha egyet e kékbe egyet a fehérbe?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
csokad #29015 üzenetére
A bordán lévő a matricára gondolsz? Azt ne szedd, mert bukhatod a garit! Nem lesz attól semmi baja a ramnak.
-
F e Z o
veterán
válasz
BenJoe80 #29011 üzenetére
DRAM Frequency : 669, tehát effektive 1338 MHz.
(Double Data Rate, ami annyit jelent, hogy dupla adatmennyiség, legalábbis az SDR-DRAM-hoz képest. A DDR memóriák ezt úgy érik el, hogy az órajel mindkét (fel-le) ága hordoz információt, így az SDR-hez képest azonnal dupla akkora a sávszélesség, ezért is duplázódik az effektív órajel.)#29008 torma1981 : egy jobb minőségű 1600-as illik hozzá, főleg ha a későbbiekben húzni is akarod a procit.
-
aclandiae
senior tag
Sziasztok!
Kingmax memória modulok esetében:
Kezdődik a típus száma pl. FLGE85F-XXXXX
Az utána következő 5 karakter mutathatja pl.:
- B8KL9 Kingmax chip, cl9 időzítés
- B8EE9 Elpida chip, cl9 időzítésAz 1600MHz-esek ilyen kóddal rendelkeznek FLGE85F-B8MF7 (Micron chipes és cl7-es ?).
Ez akkor milyen lehet: FLGE85F-B8MH9? Az első része a kódnak ugyanaz, de végén lévő H9 mit rövidíthet? Talán cl9-es, min a 9 a végén. Akkor a H micsoda?
-
csokad
senior tag
hali. megjött a mushkin ram az új gépemhez de lenne pár kérdésem egy picit fura olyan mintha a ramok egyik felén fólia lenne. vagy valami olyasmi de nem tudom mi az és hogy tudnám leszedni vagy le kell e egyáltalán szedni? meg valamiért a honlapon sem találom a terméket ramon lévő matricán pedig rajt vannak a dolgok hogy pc3-12800 meg 1.65V 7-10-10-24 meg hogy 996783 a kódja de a honlapon se hogysem találom. és az utolsó kérdésem hogy azt a matricát amin ezek az adatok vannak hogy tudom leszedni? bocsi a hibákért de telóról írok.
-
torma1981
veterán
Sziasztok!
i5 750-es procihoz tudtok memóriát ajánlani? 1333Mhz vagy 1600Mhz is jó! Gigabyte alaplaphoz.
-
F e Z o
veterán
válasz
BenJoe80 #29006 üzenetére
A memóriáid 1333Mhz-en mennek. (nézd meg everest memória olvasás teszt) Véleményem szerint egy 64 bites oprendszer nem ártana (winxp : sajna csak angol nyelvű van, ezért inkább win7-et javasolnék), s akkor látja, mind a 4096Mb-t. Ha nem húzod a géped, a memória időzitéseken is vissza tudsz venni.
-
BenJoe80
senior tag
Persze, hülyeséget írtam... ez nem is téma, szégyellem is magam rendesen. Kapkodtam aztán ezért született az ami.
Tehát még egyszer: vettem ugye a lejjebb említett 4GB memóriát (Kingston HyperX 4096MB DDR3 1600MHz CL9 Kit KHX1600C9D3) viszont a programok (Speccy, Everest, Windows XP) 3.2GB memóriát mutatnak (3326MB-ot). Továbbá nem 1600MHz-en futnak, hanem 669MHz.
Igen, Windows XP 32-bit SP3 az operációs rendszerem.
Feltelepítettem az általad említett CPU-Z-t és a következő dolgokat adta ki. Mainboard, Memory, SPD. Továbbá a Speccy és az Everest által mutatott értékek.
-
F e Z o
veterán
válasz
scream #28999 üzenetére
Természetesen lehet ezeketis alulfeszelni, de a gyártó ezeken az értékeken biztositja a 100%-oshibátlan működést az adott órajelen, adott időzités mellett. pl. nekem is G.Skill PI 2.0-2.1 V-os 1066-os ramomjaim vannak, de 1,85V-n is elszaladgál prime stabilan 900 MHz 4.4.4.10-en, vagy 1066 MHz 5.5.5.15-n.
-
Tubica
senior tag
Sziasztok. Nekem az lenne a kérdésem, hogy az alaplapom befogad-e CL6-os ramokat.
Msi K9N NeoV2
Ez lenne az állítólagos CL6-os ram. Remélem tudtok segíteni.
Üdv. Tibi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Samsung 32GB ddr4 2133 Mhz ram kit
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- 2x32GB 6400 MHz DDR5 Corsair Venegeance XMP ready
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO Ideapad Gaming 3 notebook - i5 11320H 16GB DDR4 256GB+1TB SSD GTX 1650 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest