- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darkness1
aktív tag
A már korábbi tanácsokhoz csak saját - teljesen amatőr - tapasztalat:
- az AF-re ügyelj, mert könnyen rossz helyre fókuszálhatsz. Az a baj, hogy a K200D AF-je ilyen helyzetekben sokszor lassú.
- a 18-55 ilyesmire nem az igazi (kicsi fényerő, beltéren alulexponál/bemozdul vagy mindkettő egyszerre). Szerintem kinlódni fogsz vele. Egy 2.8-as obi kell mindenképp (pl. Sigma 28-70mm F2.8 EX DG vagy hasonló, rendes portréhoz meg egy 100 feletti 2.8-as).
- ISO 400/800 mehet
- a záridő nagyon fontos (a mozgásokat megfogni)
- használd a stabilizátort, sokat segít
- a Gimpet én nem ajánlom utómunkára. Ha rám hallgatsz, akkor letöltöd a PSE7 próbaverzióját, amit 30 napig tudsz korlátozások nélkül használni (ha teheted vedd meg, jó program és az ára elfogadható, egy közepes objektív ára mellett eltörpül).Sok apróság van még, de úgyse lehet mindent leírni. Valószínű, hogy az esemény után bosszankodni fogsz a monitor előtt. Ez van, a rendezvény fotózás komoly felszerelést igényel (az események pörögnek, de a fény sokszor kevés).
-
tbs
addikt
Belső vakura akkor se számíts nagyon, ha hajtogatsz rá diffúzort. (Komoly: sütőpapírból ragasztasz egy hengert, amit rá tudsz húzni.
) Túl közel van a vázhoz, 7szentség, hogy akármelyik kitobinál picit nagyobb obi árnyékolni fog a kép alján. Akkor járnál a legjobban, ha a belső vakut át tudnád állítani HSS üzemmódra: közelre deríteni esetleg...
Igazából felejtsd el... ISO1600-3200, amit bír a vázad. Ne törődj a zajjal, nem plakátnak készül.
Mégegyszer:
A hivatásos előtt, sőt még a környékén se nagyon császkálj. Roppant zavaró a pár számára is (nem tudják "kire kell beállni" (tudattalan zavarodottság lesz)), és a hivatásos is sűrűn fog anyázni, persze mosolyogva...Részletek, közelről. Pörköltfoltmakró. Kezek. Rokonságportré. Vigyél hagymát, had könnyezzen mind..!
Lazán. Ügyes vagy, jó képek lesznek!
-
tbs
addikt
Ha lesz hivatásos, akinek fizetnek a képeiért: ne legyél az útjában és a képeiben...
Ha nem lesz, és tudatosítottad az párban, hogy amatőrként indulsz, akkor meg szórakozz jól, fényképezz részleteket. Totálokhoz általában szar a fény. Záridőre érdemes ügyelni bármi áron: bemozdult képnél nincs bosszantóbb... Iso-t bátran told fel auto-maxira, beltérben záridőprior, kint meg zöld/p "mindenképjó" üzemmód. Így bukhatsz kevesebbet. Inkább a csinos násznéptagokra mozogj, ne lihegj a páron, elegük lesz a dologból nélküled is.
Hajrá.
-
Szten Márs
nagyúr
Ilyennek csak akkor tudsz áldozatul esni, ha elvállalod az áldozat szerepét
De ha már elvállaltad:
Manuális objektívet szvsz felejtsd el. Egy esküvőn manuális objektívvel... ami azt illeti én is esélytelennek tartanám, pedig én mióta K10D-m van sacc/kb 8 ezer képet lőttem manuális objektívekkel, szóval van némi tapasztalatom benne. Egy-két pillanatot esetleg el lehet úgy kapni, de közben jön majd másik pillanat, amihez kéne az AF, de nem tudod elkapni, mert a manuális objektív van fennt. Ha két vázad lenne, akkor nem lenne gond ez a manuális obizás, sőt jó ötlet is lenne, egy vázzal igen recegős.
Az 58mm F/2 Helios amúgy nem rossz ötlet, F/2-őn is elég korrekt, de nehéz natív K bajonetest találni, ha meg M42 átalakítóval kell ott bütykölnöd, akkor végleg esélytelen a dolog. Szóval ha mégis akarsz manuális objektívet, akkor natív K bajonetteset keress mindenképpen.Amit tanácsolni tudok: nézz esküvőfotókat (hivatásosoktól persze), minnél többet, nézd meg, hogy a nagyok mit csinálnak, hogy kb lásd, hogy mit merre hogyan. Hogy milyen meglátásaik vannak, miket lehet felhasználni képalkotó, hangulatfokozó elemekként, milyen trükköket lehet alkalmazni. Próbálj kis jeleneteket megragadni, kis részleteket, amik sokat mutatnak. Próbáld játszani az előtér/háttér játékot, gyakran szokták ezt az esküvőkön. De inkább beszéljenek a képek, mondjuk Cassiedey blogjából: [link] meg tényleg keress minnél több hivatásostól képeket.
Vigyázz arra, hogy a fehér ruhák ne égjenek ki menthetetlenül. Esetleg meg lehet csinálni, hogy alulexpózol és később PS-ben több réteg felhasználásával szelektíven világosítassz, hogy védd a kiégéstől a fehér ruhákat - gondolom én, bár a gyakorlatban még soha nem próbáltam ilyesmit, lehet nagyon csúnyán lehetne csak megoldani.A 18-55 objektív igen-igen rossz esküvőfotózásra. Rossz élességre, és ami a legroszabb: teljesen fényerőtlen. Szóval nagyon nem erre termett. Esküvőfotózásra mondjuk egy 70-200 F/2,8, egy 28-75 F/2,8 meg egy 12-24 vagy 10-20 lenne az ideális - szvsz. De hát ez egy "kissé" más árkategória.
-
Stitch
őstag
1. Magas ISO; szubjektív dolog, valakit egyáltalán nem zavar a zaj, valaki már ISO400-nál is nyavajog. Belépőszinten ISO800 szerintem még belefér.
2. Jupitert miért lőtted ki
Egyébként én is kilőném, sok az a 135mm.
Pár családi rendezvényt már én is fotóztam, abszolút templomfüggő, jártam nagyon világos templomban is, kitobjektívvel elvoltam, csakhát közeli képeket nem nagyon tudtam lőni. Legjobb két vázzal, az egyik 18-55 másik meg 85/1,8.
Külső vakut nem tudsz szerezni? Indirekt vakuzáshoz nagyon jó lenne, főleg a lagzi részen. Táncolós képeknél menj közel nagylátóval, mozogj a párral, várd meg míg rádnéznek, hosszabb záridő és vakuval a második redőnyre szinkronizálj, így hangulatos képek tudnak születni. Készítsz minél több képet és erősen szelektálj! A feldolgozáshoz ilyen szinten szerintem elég lesz a Picasa, gyors képkivágás, egyenesítés ha kell, valamint kontrasztemelés. Szűrőzött fekete-fehér képet is könnyedén tudsz alkotni.
Végül egy Pixinfos blog bejegyzés., benne még egy link.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, lesz élesség-visszajelzés és fénymérés is manuális objektívekkel
Amire figyelni kell: ahogy ottkar is említette a manuális objektíveket engedélyezni kell a Pentaxok menüjében. Nekem a K10D angol menüjében a "Custom settings" beállítások alatt a "Using aperture ring" álnéven szerepel a dolog, ott a 2-esre "Permitted"-re kell állítani. -
ottkar
addikt
Most gondolom egy kitobid van. Azt tudod hogy a Vaterán ha bővíteni akarsz nagyon olcsón lehet optikákat venni akár AF-est akár manuált? Éppen tegnap teszteltem egy M42-es 135/2,8-as telét ami optikailag és mechanikailag a jóval 100 ezer Ft feletti optikák tudását nyújtja és pld 12 ezerért megkapta. Portrézásra nagyon jó!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- Építő/felújító topik
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Hobby elektronika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Formula-1
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged