Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
ez a saját szempontod, másnak viszont teljesen más lehet - de éppen annyira méltányolhatóan, legföljebb számodra nem érthetően
(mert mondjuk még nincsen gyerek a nyakadban utazás, kirándulás közben, így könnyebben viszel és cserélgetsz több obit... A kompaktokat pedig inkább ne keverjük ide, mert teljesen más képminőség kategória, utazási emlékképeknél is) -
Degeczi
nagyúr
váztól is függ, mindenesetre a mai, CMOS érzékelős modellek bőven elég tartalékot hagynak a mátrixmérés apróbb hibáinak ellensúlyozására
talán a D80 volt hírhedt arról, h nem - de ott is van több módszer az elkerülésére
másrészt a földolgozó programok nem RAW hisztogramot mutatnak, hanem a már ráengedett lépések eredményeként kialakultat!
(amit nem csak szoftveres expókorrekció befolyásol, de pl. fehéregyensúly vagy kontraszt beállítások is)vagyis attól még, h a hisztogram alapesetben túlcsordulást mutat, lehet hasznos adat a meredek fal mögött is
-
Degeczi
nagyúr
alapérzékenységen még megértem, de nagy ISO-n pláne fontos lenne a helyes expó: az ISO1600-on 1 FÉ-vel alálőtt kép már ISO3200-nak felel meg utólag fölhúzva - az pedig már a legtöbb modellen még kis méretben sem az igazi
különösen, ha RAW-ban dolgozol: jó ideje már akkor tartalékot hagy minden típus (eleve szándékosan alexpózva kissé), h valóban, mint mások is írják: meglepően sokat vissza lehet hozni, mert szó nincsen a szenzor telítődéséről, csak az alap JPG földolgozás "ég be" - bőven van annyi tartalék, ami az expópontatlanság helyrehozásárhoz kell
-
Degeczi
nagyúr
ez így értelmetlen...
a mátrix mérés nem állandó eredményt ad: némelyik képnél kicsit alá, némelyiknél kicsit fölé megy - így nincs értelme fix korrekcióval rontani a helyzeten (csak ha egy olyan obi került a vázra, ami átveri, és végig azonos irányú az eltérés)
ezért maga a Nikon sem ajánlja mátrix mérés mellé a korrekciót...
egy fix -2/3 korrekció mellett átlagos vázon és obin gyakran +1-nél is nagyobb utókorrekció kellhet = vagyis az adott helyzetben elérhető dinamikatartománynak már csak a fele használható ki, ill. a zajviszonyok is olyanok, mintha kétszeres ISO-val készült volna kép (hiszen annak felel meg egy +1 FÉ utófölhúzás)
-
Sza_Sa
senior tag
Az ideálistól jobb márpedig nincs. Ezért nincs értelme fixen alá vagy felé expózni, csak ha a gép tényleg folyamatosan csal valamerre. Két hete voltunk Puchberg am Schneeberg-en kirándulni, sok képet készítettem, és vakuval némelyik eléggé túlexpós lett, de simán vissza lehetett rántani. Viszont ha fixen alexpóztam volna akkor a százegynehány képet korrigálhattam volna.
Szerk: andorra már meg is válaszolta a miértjét. -
sakál
tag
Hogy melyikünk írkál össze vissza, azon vitatkoznék.Barátom, ha valakinek az írását kritizálod, legalább vedd a fáradságot, hogy alaposan elolvasod.! Én ezt írtam: ''A D70s a mai piaci kínálatot - és az árkategóriát - figyelembe véve egyáltalán nem tartozik a csúcstermékek közé''
A PIACI KINÁLATOT ÉS AZ ÁRKATEGÓRIÁT FIGYELEMBE VÉVE NEM CSÚCSGÉP! - hogy Te is megértsd. Ha még mindig nem érted, fordulj nyelvészhez..
''A D70 és a D50 kiváló DSLR-ek, amik általános célra tökéletesen megfelelnek. Nem is tudom hogy milyen szolgáltatást hiányolsz belőlük, ami szerinted egy filmes gépről áttérőnek hiányozni fog.''
Nem állítottam, hogy általános célra nem felelnek meg. ( nem kéne folyamatosan olyan dolgokra hivatkozni, amit nem írtam!) Csak annyit írtam, hogy ezért a pénzért van jobb. Persze ezen lehet okoskodni, mindenesetre utána kéne nézni a nagyvilágban az eladási statisztikáknak..Egyre többen fordítanak hátat amatőrök, profik egyaránt a Nikonnak - a lemaradásai miatt. Ez tény, még ha néhányotoknak nem tetszik,akkor is.
''márpedig ha igazat mond, akkor nem várható semmiféle komoly Nikon invázió a digitális piacon.''
Én nem invázióról beszéltem, az már megtörtént. A szépséghibája csak az, hogy a Nikonnak - korábbi hírnevével ellentétben - idáig nem sikerült a digitális piacon egy olyan új gépet sem kihoznia, amivel akár csak egy percre is piacvezető pozícióba került volna. Sajnos ez is tény.
Az általam korábban említett Nikon nyilatkozat is - értelmezésem szerint - arra utalt, hogy mostantól komolyabb fejlesztéseket akarnak, és nem ''inváziót''.
Ha nem így lesz, a Nikon végleg elköszönhet a korábban megszokott piacvezető pozíciójától.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- HP EliteBook 830 G11 Üzleti erő kompromisszumok nélkül!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest