- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hammer Construction 2 Thermal 5G - építő jellegű kritika
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
Játékja válogatja, én se sokat játszottam pár évig, de most pont kezdtem
FC5 és SS4, hááát... Nem a proci kevés, hanem a 780Ti. Meg a 6GB RAM.Persze, a legújabb procik sokkal erősebbek. Viszont! Ha VGA limit van, ez
nem jön ki egyáltalán. Egy 1080 pl. tök erős 1080p-be, 4K-ba meg elhasal.
(Az, hogy 120 fps helyett 150 a procilimit, nagyjából teljesen tökmindegy.)Szerk: pont ma jött meg a 4K TV-m, sajna a 780Ti-m még csak 4K@60 Hz
4:4:4-ben se lesz partner, mert nincs rajta HDMI 2.0 = keresem az utódját,
így igenis megvárom most már a 6800XT megjelenését (már csak 2 nap).
Ha elég a 4K "desktopra", akkor Full HD-ban játszani bőven elég a 1070 is,
de ha natívban próbálkozna az ember, kell az erősebb GPU, nincs mese. -
Laraxior
titán
Az X58 nagyon meleg. Ezzel meg kell baratkozni. Ha van lehetoseg akkor egy ventit lehet odairanyitani az segit neki, ha nem is az eszaki hidra, hanem (ha ossze van kotve a deli hiddal) akkor arra. Az elejen en is a deli hid bordajat fujattam ventivel, igy valamennyit hűlt az eszaki hid is, de csak par fokot.
UD5 lapod van ugye? Ugyanaz az eszki hid borda, mint a regebbi P45-UD3P alaplapon. En ott pl levettem az eszaki hid bordajara ragasztott kek Gigabyte logos kis fem darabot hogy a bordat ne takarja semmi. Persze attol meg levego kell neki. -
jokeph
nagyúr
Milyen CPU-t használsz ?
Biztosan függ a ramoktól is... megvan még az OCZ ? És a G.Skill, pontosan melyik ?
Ide a rozsdás bökőt, hogy gyári időzítésen 1333-on kellett neki 1,6Volt feletti fesz... ha nem több.
Meg a lap kiépítésétől is szerintem, mármint a CPU és memória rendszer tápellátás sem mindegy, durván ugyanúgy képes viselkedni mint anno s775-ös rendszernél, 2 modul rammal semmi extra (1066-on sem), 4 modullal meg már sanszosan oda kellett csavarni kis feszt az északi hídnak (mert ebbe van a memória-vezérlő).
Itten meg a CPU-ban.
-
mg_traki
csendes tag
GA-EX58-UD5 (rev. 1.0) lapom van. Az x58 chipset meleg nálam is, ezért próbáltam alulfeszelni. Egy teljesítmény mérővel mérve nekem csak a "QPI/vtt voltage" állításával csökkent jelentősen, olyan 10Watt körüli csökkentés érhető el az auto-n hagyott beállítással szemben. A BCLK emelésével a "QPI/vtt voltage"-ot is emelni kell, de az auto beállítás többet emel mint kellene.
-
envagyok
veterán
-
Laraxior
titán
Nem fog lejjebb menni az a hőmérséklet. Mivel az X58as chip ilyen nagy étvágyú fogyasztásban, ezért melegszik ennyire. Meg még rájön az nVidia chip is...
Na most gondold el, hogy az én alaplapomon az nVidia chipből kettő is van a lapon...
Pedig már anno a 790-es nForce chipset is bazi meleg volt, Striker 2 Extreme alaplap pl, de már a 780i is...
Sőt én megfognám a memóriáidat is, azok sem éppen hidegek. -
Geri Bátyó
addikt
Nekem egy X58A-UD5 van, aminek kicsit masszívabb a hűtése, de az is 45-46 fok, terhelés nélkül. A házam is jobban szellőzik.
Sajnos ez az X58 egyik nagy hibája. Minden esetre a feszültséget érdemes legalább "normal"-ra állítani, mert "auto"-n tényleg hajlamos túlfeszelni a giga, nagyjából mindent. -
jokeph
nagyúr
Normális, mert: gyenge pontja az X58-as rendszernek az északi híd melegedáse.
Giga lap eetében a túlfeszlésben nem vagyok biztos (Asus lapom van), de sosem baj, ha kézzel vannak belőve az értékek.
Mondjuk, ezt a BIOS-ban tudod ellenőrizni, hogy mi a default feszkója, s be kell neki állítani fix-re kézzel, ha akkor is ennyire fűt, akkor ez lehett a probléma.
Mindettől függetlenül, javaslom, hogy az északi híd (a délinek sem árt) kapjon aktív hűtést, az is elönyös, ha a VRM körül is mozog a levegő.
-
schwartz
addikt
Jah, en is ugy kezdtem. A 920-at valtotta egy X5680. majd a 3x2Gb ramot 3x4. A 3x8 mar annyiba fajt volna mint a DDR4. Az elejen meg jott egy uj huto (D14) mert 4Ghz-es uncore-al mar futott is rendesen, majd szarakodas az USB3-as es PCI-E M2 kartyakkal, de elolapra akkor sem lehetett kivezetni az USB-t majd egy normalis hangartya bele...vegul meguntam.
-
jokeph
nagyúr
Gondolom alapon ment.
És nem szintetikus benchmarkot csináltattál vele éjjel-nappal.
így azért még elmegy, ettől függetlenül jó ha be van kötve az a +4 pin.
Ha OC-t adtál volna neki, gyengébb minőségű kábelezéssel megáldott tápnál bizonyosan barnultak volna a segédtáp +12V-os sárga vezetékei.
(#46305) Laraxior:
És a 4+4 pin feletti +4 pint mikor érdemes ?
Azt kb. 1,5Volt Vcore+L2N esetén tudom elképzelni.
-
|AP|
veterán
azon morfondírozok, hogy érdemes lenne-e eladni a mostani modulokat (mind a 2×3-mat) és valahonnan szerezni 6x4 vagy 3x8 gyorsabb darabot (1600 vagy felette)
A probléma az, hogy eladni csak gombokért lehet (ha még vesz valaki egyáltalán ilyet) venni pedig triple kitben szinte lehetetlen használtan.
Ér ez a dolog annyit hogy forogjak rajta? -
Vesa
veterán
Én is grafikus vagyok, és bár a munkaállomással már váltottam 2011-re, de korábban egy HP Z600-at használtam munkára, 2db X5675-el. Legjobb -leggyorsabb- megoldás nekem az volt, hogy felbővítettem a RAM-ot 48GB-ra, a PS-t pedig betöltöttem RAMDisk-be. Nincs az az SSD, ami ezzel felvehetné a versenyt! A munkáim jelentős része simán elfért ennyi memóriában, ha mégsem, akkor a többit cachelte a sima SATA SSD-re, míg a mentéseket és project fájlokat egy 3TB-os SAS HDD-n tároltam. Ennél gyorsabb rendszert ezen a platformon nem tudtam összehozni. Mivel a 1333MHz-s ECC Ramokat gombokért dobálják, nem igzán tétel a bővítés...Bár azt nem tudom, hogy 1CPU-s rendszernél mennyi RAM-ot képes kezelni egy 1366-os lap.
-
HSM
félisten
Szerintem jól szét lehet dobálni a dolgokat. Programok, gyakran olvasott vagy nagyobb file-ok mehetnek NVMe-re, aminek meg elég a lassabb SATA, azok meg oda. Az sem olyan nagyon lassú azért, betöltés után úgyis ramból mennek a dolgok.
A tartósság tekintetében ha sokat írnál rá arra is vannak meghajtók, pl. amiket ismerek MLC-s meghajtók, Samsung SM951, SM961, 950 PRO ezek elég jól bírják, főleg az utóbbi kettő.....
-
HSM
félisten
-
Laraxior
titán
Tolhatnál egy ilyen CrystalDiskMark eredményt attól a gsatára kötött SSDről.
A feszeket vedd normalra, egyedül a QPI/ VTT menjen magasabbon, mint normal, mert sok a ramod, eszi a memóriavezérlőt. A két Clock drive lényeges még, mert alapon 700/700, de a 800/900 a jó beállítás neki. -
jokeph
nagyúr
Jó lesz ez....
Marvell chip-re többen is panaszkodtak, hogy:
lassabb róla a bootolás (már az x másodperc, amíg a postnál lefut a Marvell vezérlő inicializációja/rákötött eszköz(ök) listázása.
Illetve (ez főleg olyan lapokon érdekes, ahol a Marvell vezérlő SATA II-őt tud csak), az X58-as chipset által hajtott háttértárak stabilabban kezelik a meghajtókat, mint olvasás/írás kiegyensúlyozottabb.
A turbo boost-ot le szoktuk tiltani abban az esetben, ha a CPU meg van húzva, bekapcsolva hagyott turbo-val nehéz pontos OC-t (DC-re nem tudom vonatkozik-e, azt nem szoktam) megvalósítani, kissé kiszámíthatatlan tud lenni.
-
Laraxior
titán
Esetleg ha gyengébb a hűtőd, akkor veheted a szorzót lejjebb, mondjuk 27, vagy 28-ra. Ilyenkor még úgysem kell sok mindent állítani, elvileg alapfeszen el is viszi, én csak a biztonság kedvéért emeltem meg a feszt, de még nem teszteltem különösképpen, csak egy Cinebench-et futtattam.
A ram is auto időzítéseken van 1600MHz-en, ott is veheted egy szorzóval visszább az enyémhez képest. Nekem sima mezei ramból van 24GB, még tesztelgetem, hogy mit bírnak.Így használom a gépet, a Windows alatt energiatakarékos módban, úgy olyan 1600MHz körül megy a CPU, visszavett ~0.9V körüli feszültséggel.
Ha játszok, vagy valamit csinálok, amihez kell a kraft, akkor teljesítménycentrikusra teszem, úgy megy teljes gőzzel -
winhate
őstag
Nalam 10x es van a memcsi szorzo. Ugy hozza szepen az 1300 at
Ha elallitom utana vehetem ki az akksit a lapbolfsb: 160-177 kozott mozog ugyanugy mint a memcsi orajele 10x szorzo miatt.
Proci feszkojat vedd vissza mert tulfeszeli !
Meg a ramot szoktam beallitani 1.5v -ra (overclock mellett is hibatlan)Auto -n nalam mar a 3.4 ghz re odabasz vagy 1.3v -ot !!
Mikozben 1.2V -al siman megy 3.5ghz -en. -
|AP|
veterán
lekopogom sokszor és sok kemény helyen, de úgy néz ki minden oké.
Izzadtam felette egy fél órát, olyan 95%-osan sikerült visszahajtogatni a lábat. Vettem egy nagy levegőt, proci be, gép össze, nagy levegő, bekapcs......azonnal felismerte a procit, a windows boot logónál aztán volt egy kikapcs. Na ott kicsit beszartam. Másodikra viszont elindult rendesen, azóta minden rendben.
Cinebench R20 az eddigi 921 helyett 1672, ez tényleg jelentős előrelépés
Lehet csak a friss paszta miatt, de a proci hőmérséklet se ment 66 fok felé, míg a 920-nál 77 is volt a Cinebench alatt.A RAM-ok viszont továbbra is 1066-on mennek, nem álltak be maguktól 1333-ra, bár az is igaz, hogy a BIOS-ben minden AUTO-n van.
-
jokeph
nagyúr
így már látom.
+1 (#46221) laragirl83-nek.
A lényeg, hogy ne remegjen a kezed, meg hogy ne tudjon esetlegesen "zárlatot" csinálni.
Nem szabad úgy összerakni, hogy nem feküdjön be síkba a CPU saját súlyától a socketbe.
Mondjuk, én még sosem jártam így (pedig az s1151-be nagyon gyengécske lábak vannak), még...
-
Vesa
veterán
A 920 és a W3680 között zongorázni lehet a különbséget, szóval érezhető lesz a fejlődés a váltástól! SSD kapcsán ahogy már írták, meg lehet próbálni bedobni a gépbe egy SATA-III kártyát, de lehetőleg ne Marvell chip-eset vegyél, és az sem mindegy, melyik PCIe slotba teszed!!
-
jokeph
nagyúr
A tipusjel alapján az OCZ is 1333-as.
Tudom már, miért megy 1066-on... mert auton van minden, és az i7-920 IMC-je ennyit tud... W3680-al be fog állni 1333-ra élből, meg még megjelenik jó pár opció a BIOS-ban sanszosan, ha bedobod a W3680-at, a CPU-hoz köthető beállítások javarészt.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
(#46192) Alpi.: +1, ezt én is tapasztaltam/tapasztalom.
(kínai "X79"-es konfigban, többek között).
Ez teljesen rendben lévő érték; mindkettő. SATA II-es interface van, a gyártó által megadottak SATA III-as interface esetén érvényesek.
A rendszer betöltését nagyon nem befolyásolja egyébként.
NVME SSD-t akkor érdemes használnod ebben a konfigban, ha arra olyan alkalmazást/játékot teszel, ami erősen támaszkodik a háttértár olvasási műveleteire.
-
Alpi.
addikt
Én konkrétan nulla különbséget érzek sata ssd és M.2 közt rendszersebességben. Ami kifejezetten sokat javult, pedig elsősorban nem arra számítottam, az a játékokban a töltési idő. Gyakorlatilag eltűnt sok helyen. Maga a rendszer pont úgy megy, mint azelőtt. Mondjuk addig is gyors volt.
-
Laraxior
titán
Ugy remlik, hogy x58-nal csak kulso vezerlovel megy a sata3 sebesseg, amit aztan vagy tud, vagy nem.
Youtubeon van video, hogy bootol nvme ssdvel a rendszer, de sokkal lassabban, mert eloszor be kell toltenie a meghajtokat. Gondolom bele van integralva a Win telepitobe.
Egyebkent nem nagyon szamit hogy sata2 vagy sata3 vagy nvme. Legalabbis a rendszermuveleteknel. Ha masolgatasrol, meg tomoritesrol van szo akkor igen, de az eleresi ido az ami megdobja a rendszer teljesitmenyet.
Nekem van bent 2 sata ssd meg ket nvme, de az utobbi meg a kedvező ára miatt lett megveve, meg anno a Z270-es rendszernel volt ket m2 csatlakozo az alaplapon.
Egy ezresert volt hozza pcie atalakito, gondoltam annyit meger hogy addig is hasznaljam, amig nem lesz megint ujabb gepem. De igazabol ezzel is nagyon jol elvagyok. Foleg, hogy sokkal tobb pcie savot kezel, mint a mostani Zxxx chipsetek.
X99 meg X299 meg horror aron megy, nem er annyit az egesz. -
|AP|
veterán
arra mi lehet a magyarázat, hogy a fent említett RAM-ok csak 1066Mhz-en mennek, miközben papíron minden modul tudja az 1333-at?
CPU-Z-vel nézve az OCZ modulokhoz (1-3-5 slot) 533Mhz-et ír, a G Skillekhez pedig (2-4-6 slot) 666-ot. Így gondolom az összes modul az alacsonyabb órajelen megy.
A Xeonra készülve frissítettem a BIOS-t, de ott sem tudom állítani az értéket, fixen 1066Mhz
-
Laraxior
titán
-
fudi2002
nagyúr
6400 Huf - x5670 pl. Én is aliról vettem, teljesen rendben van azóta is. A 75-ös is olcsóbb onnan mint amit mondtál.
-
fudi2002
nagyúr
Árát tekintve én előbbit választanám. Amúgy nézd meg az x5650-60-70-et is. Amelyiknek jó az ára. Ha túlhajtás is belefér a lelkivilágodba, 4-4,2ghz ezeknél majdnemhogy garantált. Ebbe a rendszerbe én már nem fektetnék nagyobb összeget, ugyanis ha egyszer a lap valamiért meghal, nem éri meg már venni mivel irreális árat kérnek érte.
-
jokeph
nagyúr
Amelyik olcsóbb...
Ha nem húzod (bár szerintem vétek lenne nem megcibálni finoman, egy kellemes 4 GHZ-re, ha a lap és a táp is bírja, persze csak akkor), akkor a W3680 - majd a szakik megmondják, de ez mintha unlocked is lenne...
Alapon azért nem is kicsivel erősebb (mert nagyobb az alapórajel 3,07 vs 3,33 GHZ).
Új hozzászólás Aktív témák
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- Intel Core I3 9100F Eladó!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest