- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
jokeph #44677 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből....
Tehát: CPU - a radiátoron lévő ventilátor.
2. burkolat - ez a játékviz pumpája - itt kb. hangtalan.
3. burkolat - ez a játékviz 2. számú ventilátora, ami kb. hűti ez egész alaplapot telibe (VRM, ésazki és déli hid).
Nálam töretlenül megy 4,6 GHZ-en, HT OFF, mert single-core teljesitményre hegyeztem a konfigot.
Ha visszarakom a HT-t, akkor LinX alatt random hibázik.
4,5 GHZ-en HT-vel sem hibázik.
Azt hiszem többet nagyon nem várhatok, ésszerű keretek között, s igazából meg is vagyok elégedve egészében.
Itt 4,68 GHZ-en ment, a LinX csak 1024MB rammal volt hibátlanul lefutni, 2048MB-nál már random hibázott...
-
törölt tag
válasz
jokeph #44665 üzenetére
Szimpatikus ekkora méretben, még hozzám is beférne
De egyelőre vissza fogom rakni a HR02-öt ha találok 4,5-es csőkulcsot, hogy le tudjam szedni a H75-öt
Most jöttem rá milyen jó állapotban vettem a HR-t... a ventin egy deka por nincsLehet mégse kéne kidobnom 10k-t a Noisblocker ventire, pedig nagyon tetszik
[link]
-
törölt tag
válasz
jokeph #44656 üzenetére
Procikat cserélgetni, tesztelni tényleg játékvízzel a legkényelmesebb. Jobban is hűt, mint bármilyen levegő - cserébe nem igazán halk
Venti(k)nek is van hangja meg a pumpának is.
A tökéletes megoldás tényleg az épített víz, de az alá már kész rendszer kell, amit ne akar variálni az ember (de akkor hol az öröm?)
USB3.0-ás kártyám nekem is van
Több gépben
-
csubuka
addikt
válasz
jokeph #44639 üzenetére
Értem, köszönöm szépen a részletes választ!
Nekem úgy tűnt azért, hogy UEFI-vel némelyik gép gyorsabban bootol ténylegesen. Pl Édesanyám 2570p-je az valami irgalmatlan gyors. 10 másodpercnél kevesebb és kb az asztalon van. (Ott nincs fast boot talán)
Eddig nekem sem volt gondom, csak most egy kicsit, de nem vészes.
Lehet ilyen esetben tényleg jobban járnék a Microsoft tool-al.
(#44638) REIT: Nekem csak USB2 van ezen a lapon, a leírásában sincs USB3.
(#44640) envagyok: Köszi, megkerült szerencsére. A CPU-Z-ben volt a legtisztább, szerencsére jók a másik gyártó moduljai és viszi a triple-channelt.
-
csubuka
addikt
válasz
jokeph #44634 üzenetére
Ennyi bajom sosem volt random nem UEFI-s gépekkel sem korábban. S775-ös régi lapok simán vitték a Rufus-os pendrive-okat.
Ez nem MBR vagy GPT (UEFI csak erről bootolna, persze nem ezt használtam most) partíció probléma. Természetesen MBR-partíciót íratok a Rufus-al is a pendrive-ra. Csak ilyen még az MBR-en felüli extra kompatibilis módot nem használtam soha. Lehet, hogy a Microsoft tool-ja alapból azt csinálja nem tudom.
Ámde ha leszámítjuk ezt a gondot, a legacy USB (1.1 kompatibilitás) nem tudom hogyan jön egy 2.0-ás pendrivehoz. Valamint az, hogy HDD-ként kell a pendriveot csatlakoztatni az szégyen. Konkrétan S478 Asrock szotty lapon is ha az ember bedugott egy pendriveot, akkor az szépen megjelent a boot sorrendben és csak a sorrendet kellett módosítani. Ez így szimplán nem korrekt, hogy két-három helyen kell beletúrni, hogy egyáltalán megjelenjen a boot menüben a pendrive.
(#44633) Laraxior: Én is azon agyaltam, de nem vitt rá a lélek, hogy DVD-t írjak 2018-ban
Azt kellett volna pedig és mindenki jobban jár, de ment végül.
-
-Ben-
veterán
válasz
jokeph #44571 üzenetére
Úgy tűnik, vannak különbségek.
RAM téma: találtam olyan ramot, amilyen a gépemben van, csak nem 4 gb-os, hanem 2. Arra gondoltam, hogy veszek 2x2 gb-ot és akkor mindegyik slotba jut 1 modul. Lesz 2X4 és 2X2 GB 1600Mhz -es ram.
Ebből kisülhet valami jó? Gondolom a tri-channelt így bukom ....
-
-
-
válasz
jokeph #44462 üzenetére
Nekem a Core2 alatt egy első generációs 965-ös lap volt (965P-DS4). Nagyon szerettem, de ott kellett párszor CMOS clear.
X58-nál a legrosszabb az volt, mikor 3x indult újra, mire rendberakta magát. Ott már gondolkodtam a gombon, de mire eldöntöttem volna, megemberelte magát.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44414 üzenetére
Nem kell nekik, főleg nem ennyi. Nálam 193-as BCLK-n szalad régóta atom stabilan alap IOH és PCIE feszek mellett.
Ha mindenáron adni akarsz nekik, adj mondjuk +0,05V-ot, annyi untig elég lesz...
A HT-t szvsz nincs sok értelme kikapcsolni, általában jóval többet ad hozzá a hatékonysághoz, mint amivel növeli a fogyasztást, nem véletlen van benne kb. minden notebook CPU-ban i3-tól felfelé. Persze, pl. a StarCraft2 pont jobban szereti picivel kikapcsolva, de nem számottevő az előny.
Nem fűti be... -2 maggal könnyű.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44401 üzenetére
1,4V-ot írtál... [link]
Nekem az már a horror kategória, az Intel doksi szerint sem kaphatna annyit rövid időre sem... 1,4V az abszolút maximuma, ha jól emlékszem rá, ezt LLC-vel egészen biztosan masszívan átléped.Nekem a nekem nem tetsző feszültség, amire gondoltam az 1,325V+LLC a 4,3Ghz-hez... [link]
1,4V-on lehet nekem is vinné a 4,5Ghz-et, de nincs az a pénz, hogy annyit odaadjak neki. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44399 üzenetére
Na ezaz... Nekem is bírja a 4300-at, de nekem erősen nem tetsző feszekkel. 200 bclk körül szoktak bírni a lapok stabilan, szval az X5660 jó kb. 4200-ig (a +2 turbo nélkül), és szerintem kb. eddig egészséges húzni őket, ha a stabilitás is fontos, persze, néhány extra kivételes példányt leszámítva. Tehát kb ugyanott vagyok, mint a W3680-al. Oké, a ramot nem tudod annyira rugalmasan belőni, ez tény. De azért legyen már valami előnye, ha többe kerül.
-
jokeph
nagyúr
válasz
jokeph #44396 üzenetére
Kifutottam a szerkesztésből.
Meg még kap egy x1-es USB3 kártyát, rá tudom dugni a TT ház front USB3 csatiját, igy lesz 2 USB3-as portom hátul, meg a ház elején 2.
-
csubuka
addikt
válasz
jokeph #44361 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Kiváló, akkor mégiscsak jól raktam össze, nekem ugyanilyen most. Érzésre korrektül raktam össze, csak ez a részlet kicsit megingatott, de így jó már a lelkiismeretem.
Melesleg szerintem nekem a gap-padeket is cserélnem kéne nem csak pasztázni. Itt volnának a képek szétszedéskor, száradásnak indultak már ilyen idősen a padek. Lehet, hogy Neked is hasonló lehet már.
-
kenand
veterán
válasz
jokeph #44308 üzenetére
Előfordul, hogy újabb revízió kell a mikrokódból (206C) 13, vagy 0F
Legújabb az 1D de az nagyobb méretű (AMI BIOS estén egyszerű cserélni) -
mpierre
veterán
válasz
jokeph #44287 üzenetére
Scythe hűtőnél egy dologra figyelj, volt olyan felfogató rendszerük, hogy a 1366-os foglalatot szét kellett szerelni, hogy felrakd a bordát...
Ilyen volt a Mugen 2.
@ REIT: A kompakt víz érdekes egy dolog. Ha már víz, akkor rendesen kéne megcsinálni. Ezek a kompaktok inkább a tervezett elavulás, tönkremenetel mintapéldányainak tűnnek nekem. De inkább nem mennék ebbe bele, ha már épített vízhűtéssel tolom egy ideje...
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44281 üzenetére
Egy 2v2 azért már tud csúnya lenni akármelyik gépnek. Vagy coop. Toltam régebben azt is egy barátommal.
Ja, hát igen, a 7350K SC2-re tökéletes, két nagyonerős maggal.
(#44282) Cingi1979: Engem nem is a villanyszámla zavar, hanem hogy befűti a szobám, durván. Előtte az i5 4690K ilyen téren sokkal kellemesebb volt. Monjuk ha nagyon zavar átmegyek a notebookomra, de azért ez is szempont.
Hát igen, 775-ös rendszereknél ezek sokkal jobbak alapon is. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44275 üzenetére
Bár jó rég nem volt időm tolni, de nálam teljesen szépen vitte az SC2-t 1v1-ben 4,05Ghz-en a hatmagos szekér. Mondjuk csak közepes körüli beállításokkal, maxon itt-ott a régi 4,4Ghz-es i5-4690K-m is el-elfogyott alóla....
Pedig az így vagy 30-40%-al gyorsabb volt egyszálon. Az a baj, ezen a platformon nem nagyon tudsz egy szintnél feljebb menni. 4,4 - 4,6 Ghz fölé a legjobb processzorok sem fognak menni. És ez is így csak olyan 135 pont CB R15 egyszálon, ami jól mutatja, hol a határ, ehhez képest az i5-ömmel 4,8Ghz sem volt lehetetlen, és 185 pont... [link]
Arra célzok, ezeknek itt a határ, és szerintem az SC2-nek édesmindegy lesz, hogy 120 vagy 135 pontot tudsz vele egyszálon, mert egyik sem fog lényegesen jobb lenni a másiknál, ahhoz sokkal több kéne.Persze, az i5 meg soha nem fog 1000 pontot hozni multiban [link], ez is tény, de az SC2 alá ez mindegy. Engem rendesen szokott bosszantani is, hogy max 18% CPU usage mellett full CPU limit SC2-ben, dehát ez van.
Szval én ezért mondom, nem az egyszál erőt érdemes itt kergetni, mert az erősen korlátos, többszálon tud még ma is erős lenni ez a platform. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44271 üzenetére
"Szóljatok, ha valahol sántit a gondolat menetem."
Nálam a matek úgy néz ki, hogy árban X5650=X5677=10K. Eddig egál.
Teljesítményben meg úgy néz ki, hogy X5667 mondjuk kifogsz egy szuperjó példányt, az fog tudni mondjuk 4,5Ghz-et agyig feszelve, ehhez képest vegyünk egy erős közepes X5650-et, ami mondjuk egy szolid 4,2Ghz-en megáll. Nyertél 7%-ot az X5667-el. De ha véletlen 4-nél több szál is elkezdhet dolgozni, akkor meg kikap 40%-al. Ha engem kérdezel, én inkább mennék egy kényelmes +40%-ra, mint egy izzadtságszagú +7%-ra, ami csak addig él, míg szigorúan nem dolgozik 4-nél több szál.Bónusz: az X5650-en ki tudsz kapcsolni 2 magot, ha nagyon zavarnak, de az X5677-en nem tudsz +2-t bekapcsolni.
X5677-et én olyan lapba tennék, amin nincs OC. Na, oda nagyon príma választás lenne.(#44273) Cingi1979: Remélem nem keserítelek el, de a Xeonok is "gyári Intel". Gyakorlatilag ugyanaz a termék más terméktámogatással és matricával.
A fogyasztás mondjuk pont nem erőssége a platformnak, kapásból az X58 megeszik vagy 25W-ot, amivel nincs mit csinálni, és a processzorok is igencsak torkosak, ha meg vannak tuningolva.
-
mpierre
veterán
válasz
jokeph #44258 üzenetére
Lehet, hogy a deszka nem bírja tovább. Az első UD5-öm 210 felett beállt mint a faék, a második hiba nélkül abszolválta a 210+ biciklit is.
Tehát nem biztos, hogy a proci akadt meg 210 felett.Bios-ban mennyi feszt adtál neki? 1,35V ?
Szerk.: Bár a qpi szorzót is visszább vehetnéd... Mennyin van a ram? 1600? Akkor oda elég a max 3200-as qpi tempó is. (Feltételezés, mert nincs a képen...)
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44254 üzenetére
Nem 20.
Az a turbo nélküli max. Turbo-val 22-re is felmegy az összes magon, illetve 1-2 szálon terhelve bekapcsolt C6-al 23-ra is. Igazából ez a viselkedés miatt gázosabb belőni, bár ha nem fontos az energiagazdálkodás, akkor kikapcsolt C6-al van egy fix 22-es szorzód.
-
törölt tag
válasz
jokeph #44238 üzenetére
X5650-nek 20x-os a max szorzórja turbo nélkül, így 4GHz hozható vele "könnyen". Nagyobb OC-hoz jól jön a nagyobb szorzó, viszont azt se bírja mindegyik proci. Nálam volt jópár mire találtam egyet ami 4.2GHz-en úgy megy, hogy nem kell 1.4V fölé menni és stabil. Amúgy szerintem nem sok haszna van 4GHz fölé menni, én most 3.2GHz-en próbálgatom a rendszert, egyelőre ennek se látom hátrányát
(kivéve h prime alatt se megy 60 fok fölé, így tök halk a gép
)
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44238 üzenetére
10e... Hát ezaz...Annyiért már van X5650, hat maggal, amiből turbo nélkül 3,8-4Ghz, turboval, szerencsével 4,2-4,4Ghz is kihozható. Ami tud mit kezdeni legalább 6 szállal, ott alaposan elbánik a négymagos versenytársával.
Szvsz ár/értékben a legjobb az X5660, ami nálam is van, ott sokat hoz a +1 turbo nélküli szorzója, miközben kb. egy árban van az X5650-el.
Nálam is van rendesen szellőzés, de direkt hűtés nélkül a bő 70-et is megkóstolta Prime+Furmark alatt a QPI VRM, elég szerencsétlen helyen is van. [link]. Kis ventivel már csak 67 fok volt. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44233 üzenetére
Nálam az utódjában 4,05Ghz-en száguld a hatmagos, de 4300Mhz-en is bírta a prime-ot rendesen meghűtve.
A QPI fázis lehetne picit erősebb, vagy rakhattak volna rá legalább egy bordát, de meg lehet oldani, hogy annak se legyen melege.
Én amúgy az X5677-nek annyiból nem látom értelmét, hogy használtan nem szokott éppen olcsó lenni, de pont a platform legnagyobb előnye hiányzik belőle, mégpedig az a +2 mag...
Nekem P6X58D-E van, az az olcsóbb verzió, azon csak két USB3 van a hátlapon, nekem untig elég is annyi. Egyikbe megy a külső USB3 HDD, a másikba meg ha nagyon akarnék dughatnék bármit, elosztót, hosszabbítót.... De nincs rá szükségem. A legtöbb dolgot meg tudom könnyedén oldani hálózaton, vagy az USB2-n.
A SATA3 miatt ne fájjon a fejed, sánta a legtöbb lapon a PCIE 1X-es csatoló miatt, az Intel SATA2 kb. 270MB/s-jével szemben tud szekvenciálisan durván 400MB/s-et...
Intel Sata2:
Marvell SATA3:De abszolút nem érzem az Intel Sata2-t sem szűk keresztmetszetnek, gyors így is a rendszer, most arra kötöttem az SSD-t egy ideje, mert idegesített, hogy a Marvell lényegesen elnyújtja a bootolási időt, mire észhez tér.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44231 üzenetére
Bitang jó lapok ezek az Asus Deluxe-ok is, meg az utódjuk a P6X58D sorozat. Nincs szégyenkeznie valója a Giga UD5 mellett. Persze, nem olyan komoly max-oc lapok, mint egy Rampage, EVGA Classified vagy Giga OC, de bőven hozzák, ami kell alaposan kihajtani ezeket a CPU-kat, ahogy az UD5 is.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44174 üzenetére
Ha már megvan a játékvíz, mehet rá. De ha olcsóbban akarsz jó hűtést, én ajánlom az Alpenföhn Matterhorn Pure-t is. Nálam az hűti a hatmagost, feszemeléssel, 4,05Ghz vígan megy vele, a gyári 1500rpm-es ventijével, ami a Prime95 és hasonló tesztek kivételével az 1500rpm-et sem kell, hogy elérje, 500-1000rpm körül vígan elvan. Tesztre 4,3Ghz-en is le tudja hűteni [link], ehhez képest apróról általában 7K magasságában elhozható, szval ár/értékben elég erős.
-
Laraxior
titán
válasz
jokeph #44172 üzenetére
Lehet menni fog itt is, de szét kell feszelni az egész rendszert, ami annyi hőtöbblettel jár, hogy egyszerűen nem éri meg.
Azonfelül meg, hogyha nagy a CPU Coolered, akkor nem férsz hozzá a többi hűtendő alkatrészhez (Vrm, északi híd)
Ezért hagyjuk inkább olyan 1600MHz körüli értéken a ramokat, aztán az időzítéseken faragunk. Az X58 amúgy sincsen oda a magas ramórajelért. Persze menni megy, csak tartósan nem valami jó ötlet. De a triple-channel úgyis kárpótol. -
Laraxior
titán
-
Laraxior
titán
válasz
jokeph #44168 üzenetére
Keress inkább az aprón valami nagyágyút.
130W TDP, bár szerencsére forrasztva vannak, de eléggé melegszenek.
Valami olyat aminek jó nagy bordája van, esetleg venti nélkülit, majd te telepakolod ventivel.
Alpenföhn K2 pl jó árban szokott lenni, az volt nekem is, elég jó cooler. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44159 üzenetére
Az X79 nagy baja, hogy fehér holló hozzá egy normális lap, emberi áron. Sok ki is nyúlt az évek során, és az nem is volt egy olyan nagy számban eladott széria, mint az X58. Tovább rontja az ár/érték mutatót, hogy ott az összes komolyabb Xeon teljesen tuningolhatatlan, így nincsenek az olcsó kétprocesszoros szerverekből bontott CPU-k, nincs árverseny.
-
HSM
félisten
válasz
jokeph #44155 üzenetére
Akkor számold össze azt is, mennyibe kerülne ahhoz egy húzott X58 hatmagoshoz mérhető cpu, és mondjuk 16GB ram, ami azért manapság egy komolyabb gépbe nem árt, ha van...
Máris rá fogsz jönni, miért ilyen drágák ezek a lapok, vagy éppen miért nem.
50k szerintem is sok, de a szokásos x58-as ár (35-40k a lap) szerintem teljesen rendben van most, az egyik legjobb ár/érték arányt lehet belőle kihozni. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44143 üzenetére
Az X58-nak elég erős a memória-része. Kicsi a késleltetése és nagy a sávszélesség kis órajelen is a három csatorna jóvoltából.
1600Mhz-es CL8 rammal 25GB/s és 55ns késleltetés eléggé jó.
Nálam 2000Mhz CL9 modulok vannak, de bőven kiszolgálnak 1540Mhz-en, CL8-on, nem látom értelmét jobban hajtani őket. -
HSM
félisten
válasz
jokeph #44139 üzenetére
Én annak idején nagyon sok éve mikor kiteszteltem, a 3675Mhz-es i7 920 mellett (ami kb ugyanaz, mint az a Xeon más matricával) igencsak volt jelentősége, hogy 1050-en vagy 1400Mhz-en járt a ram. Több se kellett, de a kevesebbet is már megérezte a játék, pedig mindkettő szoros időzítésekkel járt. (CL6 illetve 7)
Tesztek is voltak erről annak idején.Én még s1150-en teszteltem, vacak 2133Mhz ramok akár 10%-ot is tudtak hozni a húzott i5 4690K-n a standard 1600-asokhoz képest, ami elég durva difi egy egyébként már kb. kimaxolt rendszernél. [link]
Nyilván nem dől össze a világ, ha a fórumtársnál maradnak 1066Mhz-en, de azért nem feltétlen lenne hülyeség megpróbálni 1333-ra rakni.
-
Od!3
tag
-
kenand
veterán
válasz
jokeph #44115 üzenetére
Nekem van L38 és L39 is. ASrock Extereme 3 nem szereti, de többi lapom (3 GB, MSI, EVGA) jól megy velük. Szorzójuk nem túl magas, de BCLK-t lehet emelni. Azok az alkalmazások amik kihasználják a sok magit szépen futnak. (asztali gépemben L38 van most is, fiúk már kaptak X-est vagy E-s 6 magost)
DE 4GHz körül azért nem megy... max 2 magot használó játékok számára sem jó választás.Pl L38 175-os BCLK, val 1.04V-on...
L40-azért 2 szorzóval több...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Call of Duty: Warzone
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Home server / házi szerver építése
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óvodások homokozója
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest